Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bmxbandita
tag
válasz f.lorand #6793 üzenetére
Köszönöm, és köszi a tanácsot is!
Szerintem tudom, hogy hol ronthattam el. Nagyjából a kész utómunkázott képet betoltam Starnet++ V2-be, majd PS-ben az eredeti képből "kivontam" a Starnet++ által kiköpött csillag nélküli képet, így lett egy kép csak a csillagokról. Majd ezt egy kicsit csökkentett opacitással/offsettel ráillesztettem a csillag nélküli képre. Szerintem itt van a gond. Ezzel nyilván a ködösség sokkal de sokkal hangsúlyosabb lett, de akkor ezek szerint feltűnően elvesztett a csillagszín. És most, hogy felhívtad rá a figyelmem, összehasonlítva néhány képpel astrobinen teljesem igazad van, az enyémen sokkal fakóbbak a csillagok. Biztos van erre jobb megoldás, kutakodom kicsit -
szkita
tag
Az úgy volt,hogy...iso 6400, f: 6.3, ugye ezt a 2x szorzó rendesen lecsapdossa... ami szerencsés hogy fénycsső volt a fehéregyensúly (ha az az) Nagyon szeretem ezt az obit, remekül rajzol. Rengeteg időt elvett megtalálni az objektumot. Itt kb. egyetlenegy csillagot sem látni az égen, csak ha gyakorlott a szemed veszel észre egyet-kettőt, na mondjuk az oriont pont látni amikor elég magasan van. Aztán azon kívül felejtsd el... Laptopra dugom, szerintem ezt te is tudod. eléggé meg van vágva a kép, nem sikerült pontosan középre beállítani de nem mertem megmozdítani a szerkezetet mert tényleg egy kálvária bármit megtalálni. egy 180-as sorozatból szedtem ki az anyagot, meglepően bemozdulás mentes lett a szél ellenére. 15 dark készült már bent a kanapén mert akkor jutott eszembe. Lehet ez is hatással van az eredményre (bent nem két fok van szerencsére). Ha az sw a progi, akkor minden ingyeneset, ami azonnal vagy előbb összefésüli a képeket. a rawokat sequator alá lököm, majd laptopon felpofozom photoshop expresszel, felpöccintem drájvra és a telefonra lehúzva a lightroom ingyenes verziója adja meg a kegyelemdöfést. Most már tudsz mindent. Sok sikert és derült eget!
[ Szerkesztve ]
-
szkita
tag
Rotterdam külvárosának belvárosából készült a kép. Gyengébb idegzetűek kíméljenek. A félőrülteket itt azzal hozzák vissza a valóságba, hogy megmutatják nekik a fényszennyezés térképen a vakító fehérséget ahonnan fotóztam. eos m50 (első kiadás) 28-135mm obi, kenko 2x fókusznyújtó, cls szűrő kifelejtve, házi tákolmánnyal követés, sarkcsillagot az épület takarja, csak a zen segít pólusra állni. Kb 260mm fókusztávolság, 165x6mp. Rengeteg munka és lelkesedés fekszik ebben a fotóban. Ne ócsároljátok KÜLÖNBEN BAJ LESZ! [kép]
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
válasz bmxbandita #6792 üzenetére
Szép kép lett! Kis csillagszínt próbálj még kinyerni, sokat ad hozzá
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
bmxbandita
tag
Rozetta köd, Canon 100d full spektrum mod, 55-250 IS STM obi @250mm f/5.6, OpenAstroTracker mechanika vezetéssel, Optolong CLS/CCD CLS filter. 15x180mp light frame (45 perc totál), dark/flat/bias kalibrációs framek. Deep sky stackerben stack, utómunka Photoshopban, valamint Starnet++ V2-vel star reduction. Sajnos a PHD2 cserben hagyott az este közepén, ezért csak 45 percnyi expót sikerült gyűjtenem.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz Csabesz666 #6789 üzenetére
Ha ennyi a keret, akkor én a két távcsőbolt használt részét nézegetném a helyedben, meg a Facebookon levő csillagász adok-veszek csoportot.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Mély ég fotózáshoz keresnék megbízható távcsövet, mozgató (követő elektrónikával) ha lehet 2 colos t2 es sony e bajonettes adapterrel. Kb 200 e ft lenne rá. Linkeket is szívesen várom. A segítségeteket előre is köszönöm!
-
bmxbandita
tag
válasz f.lorand #6787 üzenetére
Boldog leszek, ha egyszer sikerül akárcsak megközelítenem a 10 évvel ezelőtti szintedet
Bár ilyen időben nehéz bármit is csinálni. 3 hete jött meg az új szűrőm, azóta nem tudtam kipróbálni, mert amikor ráértem volna felhős volt az ég, vagy szélvihar volt, vagy 1-2 órányi tiszta ég lett volna csak, ami miatt meg nem fogok kicuccolni A holnap este ígéretesnek tűnne, de akkor meg a 60%os hold fog beleköpni a levesbe -
f.lorand
Topikgazda
válasz f.lorand #6786 üzenetére
Egy bizonyos szint felett azért nagyon komoly előrelépés a hűtött kamera (és nem csak a hűtés a lényeg, hanem sok egyéb más is). De valóban, kezdésnél nem az a legfontosabb.
Készült egy új kép, ha van kedvetek, az oldalamon találtok róla leírást: https://fenyeslorand.hu/lofej-kod/Beraktam alulra a tizenévvel ezelőtti Lófej képemet is, összevetésül. Az kicsi távcsővel és Canonnal készült, még kezdő korom végéből. Kicsit így kapcsolódik is a témához. Azt a képet is nagyon szerettem.
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
válasz raymi16 #6784 üzenetére
Akkor tegyük tisztába a dolgokat. Kezdő asztrófotósnak totálisan felesleges a hűtőtt kamera. Hidd el nekem, hogy közel sem az lesz a szűk keresztmetszet. Szerintem a mostani sonyddal is nagyon penge képeket lehetne lőni, még akkor is, ha nincs átalakítva. pl M45, andromeda, M33, M51, M81-82... De gombokést lehet Canon 5xx-6xx szériát venni használtan, aztán átalakíva nagyon messzire el lehet jutni. Igazából még én sem érzem nagyon szükségét a hűtött/dedikált kamerának. (amugy van egy 6 megás hűtőtt CCDm) Jól muzsikál az átalakított EOS2000D. Ami olyan 45000Ft-ba fájt..
-
raymi16
tag
Szóval akkor nem biztos hogy egy hűtött kamera jobbat tud nyújtani egy sima géphez képest? Mármint persze, jobb szenzor stb, de kell hozzá némi tapasztalat is ezt aláírom! De ebben az esetben van egy szint ami fölött már javasolt lecserélni?
Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
f.lorand
Topikgazda
"Egyébként nagyon sok dedikált hűtött asztrokamera ugyanúgy Sony szenzort használ, csak a hűtés miatt sokkal jobb a jel/zaj viszonya akármelyik DSLR/MILC géphez képest."
Így van. CMOS fronton gyakorlatilag már mind.
-
Matska
senior tag
válasz raymi16 #6780 üzenetére
Próbáld ki a Sony-t és mond el milyen. Attól feljebb úgysincs apsc gép szenzonrban, csak egyenrangúak, a többi 24MPx-es sony gyártmányú szenzor (fuji pl).
Szerintem a rutin és a kidolgozás többet jelent, mint egy high end szett, amit nem tudnak használni vagy kihasználni.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
raymi16
tag
válasz bmxbandita #6779 üzenetére
Igen igen, olvastam ezekről is, és ez is az egyik ok, hogy viszket a tenyerem hogy kipróbáljam hűtöttél a dolgot. Csak attól tartok hogy az eredmény nem fog sokkal több lenni mint egy MILC vagy DSLR kép, bár még nincs tapasztalatom a hűtöttről! De sokat olvastam hogy nagy ugrást jelent a dedikált kamera! Amugy egy ASI071-et néztem ki ami még belefér árban és a specifikációja is úgymond megfelelő számomra!
Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
bmxbandita
tag
válasz raymi16 #6777 üzenetére
Szia!
Nem véletlenül találtál kevés Sonyval készült képet. Habár a szenzorjuk nagyon jó, de asztrofotózáshoz körülményes a használatuk. Ha jól tudom a Sony nem adott ki SDK-t, így nem(vagy nagyon nehezen) oldható meg a vezérlésük asztrofotós szoftverekkel. Meg van egy 'Star eater' néven elterjedt effektus is, ami a Sonykra jellemző, de erre talán már adtak ki firmware frissítéseket.
Ettől függetlenül egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon szép eredményeket lehet velük elérni, ha sikerül mindent beállítani.
Egyébként nagyon sok dedikált hűtött asztrokamera ugyanúgy Sony szenzort használ, csak a hűtés miatt sokkal jobb a jel/zaj viszonya akármelyik DSLR/MILC géphez képest. -
raymi16
tag
Üdv! Egy kérdésem volna: Volt valaki aki már viszonylag modern MILC-ről váltott hűtött kamerára? Összevásároltam mindent a távcsőre (Asiair plus, ASI290MM Mini) viszont a a fő kamera még a levegőben lóg, ugyanis mivel van egy Sony A6600-asom ami (elméletben kielégíti az efféle dolgokat. De az utóbbi időben annyi képpel találkoztam, amit CMOS szenzorral készítettek, hogy már nem tudom magam türtőztetni! Sajna Sonyval lőtt képeket csak keveset találtam így nem nagyon tudtam összehasonlítani a kettőt ezért is jöttem hozzátok!
És akinek van ebben személyes tapasztalata, az árat leszámítva mit tud felhozni a hűtött szenzorok ellen/mellett? Már konkrétan a kosárban van a kinézett termék csak bűntudatom van hogy pazarlok, mivel van egy jó MILC is a háznál!Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
frango13
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap reggel láttam egy ilyen alakzatú fényt az égen:
Elég erős volt a fénye, mert egyből odavonzotta a tekintetem. Nem mozgott, nem vibrált. 5-6mp és eltűnt. Olyan volt, mint egy fényes csillag, csak a fénycsóvák vékonyak voltak végig(legalábbis így látszott). A közepe és a csóvák között pedig 4 kisebb fénypont.
Mi produkálhat ilyet? A nap visszatükröződése valamiről? Látott valaki hasonlót?(Remélem elfér itt és nem haragszotok meg érte.)
:)
-
szkita
tag
Meg kell mondjam, saját építésű követővel teljesen más fotózni. Szarabb (minőségileg, most ezt úgy értsd, hogy te valamit beleteszel és hogy mit kapsz érte) de azt te csináltad nem a gyárak... Imádom
-
szkita
tag
Köszönöm, a jelenlegi jó lesz ezek szerint
-
szkita
tag
Star adventurer alá milyen (mekkora) állvány ajánlott? Normál használat mellett, ami nem lépi túl a max. 5kg-s terhelhetőséget -sima asztrotájképhez-. Van tapasztalatotok? SEGÍCCSÉG!!!
-
kuyarashi
őstag
válasz racskobalazs #6757 üzenetére
Csak arra gondoltam, hogy talán a hely és/vagy az idő nem stimmel, emiatt az eltérés.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
racskobalazs
senior tag
válasz kuyarashi #6756 üzenetére
Mármint mire gondolsz? Budapestre van állítva, és a "generated" dátum stimmel órára.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
kuyarashi
őstag
válasz racskobalazs #6755 üzenetére
Lehet az időzónát át kell állítanod.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
racskobalazs
senior tag
válasz f.lorand #6754 üzenetére
Hmm, akkor elnéztem, elnézést! . ClearOutside alapján hittem, az tegnapra írt 96-ot, mára 99-et ír
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz racskobalazs #6753 üzenetére
Ugynazt fotóztuk . Ma van 96, tegnap 92 volt.
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Az ehavi "teliholdat" (tegnapi 96%-os) igyekeztem a múlthavi tanácsok alapján "elkészíteni". Szerintem sokkal jobban sikerült így (úgy értem, nem látok rajta képi hibákat a stackeléstől, sokkal részletesebb éss jóval kevésbé homályos, mint a múlthavi próbálkozás). Köszönöm a tanácsokat!
-
f.lorand
Topikgazda
válasz radi8tor #6751 üzenetére
Ez az egész asztrofotográfiára igaz. És pont ennyivel jobb is, mint a filmes korszak.
Nekem egyébként nincs profi cuccom Holdra. Ez mélyég távcső, nem jó ehhez a kontrasztja. De ezzel eljátszok vele, megtanulom. Ha kedvem marad, akkor beruházok majd erre valóra - talán.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz f.lorand #6750 üzenetére
Mennyivel egyszerűbb volt az élet a filmes korszakban. Ott a film anyaga, minősége, majd expozíció ideje határozta meg a végeredményt. (műszertől eltekintve)
Most egy profi cucc egyáltalán nem garantálja a tökéletes végeredményt, sokkal technikásabb lett a dolog.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
f.lorand
Topikgazda
Ahogy alább írtam, elkezdtem próbálgatni a Hold fotózását, egy gyártói felkérés miatt. Ez a kép már jobb nyugodtságnál készült, de ami fontosabb: ismerkedem magával a technikával. Már máshogy dolgoztam az ég alatt is, meg a feldolgozásnál is - sokkal több a részlet így annak ellenére, hogy árnyékok már nincsenek. Persze ez még mindig csak a negyedik Hold kép egész életemben, szemben a 12 év mélyűr fotózással, szóval ez csak játék, tanulgatása a dolgoknak. De el kell ismerjem, a Hold SZÉP, máshogy szép, mint a mély kozmosz, de gyönyörű. Nem a színek adják a képek játékát, nem is a ködösségek hömpölygése, hanem az árnyékok, tömbök, élek, kontrasztok. Ki kellene tanulni
-
VivienR
tag
Írtam a BTC-nek SA ügyben, mert jelenleg nincs arra időm hogy munkaidőben hozzájuk rohangaljak. Túl két teszten az SA jól működött: előre kondicionálva a hűvösre és a meleg lakásból kivíve az udvarra is.
Majd kedden kimentem vele Soroksárra, tesztelni annyi is elég... És a probléma ua, veszettül teker. Persze túl van a reset-en, alaklamazassal is megneztem, stb...
Úgy néz ki kifogtam a hulladék darabot. -
f.lorand
Topikgazda
Nagyon szépen haladsz és értékelendő az elkötelezettség is. Sok olyat láttam, aki összevásárolt mindenféle drága cuccot, aztán évekig nem készül értékelhető fotó. Mert a pénz megvolt, de az elkötelezettség, az igyekezet nem.
Eredményes munkát!
[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
Tegnap pedig az kipróbáltam végre a full spektrum Canon 100D-t. Lófej-Tűz köd páros, 55-250 IS STM obi @250mm f/5.6, OpenAstroTracker mechanika vezetéssel, Explore Scientific CLS filter (ami sajnos nem vágja le az IR tartományt). 17 darab 180 másodperces light frame, flat/bias kalibrációs framek, dither. Sajnos a hold elég közel volt már, elég sok zajt/gradienst hozott be a képekbe, amivel megszenvedtem feldolgozás során.
-
bmxbandita
tag
Majdnem pontosan egy éve csináltam az első asztrofotómat, ezért pár napja ennek örömére hasonló kompozíciót terveztem fotózni:
1 éve:
Most:Mi változott?
1 éve:
Egy sima állványról készült rövid (ha jól emlékszem 3 mp-es) expók tömkelege 50mm-en.
Most:
Idő közben építettem egy EQ mountot fényképezőgéphez, GOTO-val, vezetéssel, valamint lett egy teleobim is. Viszont csak 5 db 120 mp-es expót sikerült most lőni 135mm-en. Nagyon nem állt össze most semmi, a wifi gyengélkedett, bordásszíjak megnyúltak a hidegben, DEC tengely szorult, PHD2 állandóan eldobta a vezetést, ezért csak 5db light, semmi kalibrációs frame, vezetés nélkül, ráadásul még a fókusz se volt pontos mert nem találtam a bahtinov maszkot, és már a t*köm kivolt mindennel
Remélhetőleg az utómunkában is sikerült valamennyit fejlődnöm.
Szerencsére bőven van még hova fejlődni minden téren, ezért bízom benne, hogy jövő ilyenkor is hasonlóan drámai külömbséget tudok majd posztolni[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
válasz bmxbandita #6743 üzenetére
Nem tudom mennyire fényszennyezett helyen vagy, de én helyedben az idas LPS d3 szűrőn is elgondolkodnék. Drágább, de japán. A minőségellenörzésük jobb. Mostanában kutakodtam szűrők terén, és többen panaszkodtal az optolong szűrőkre, kifelyezetten az L-extreme-re. Nem tudom, hogy a CLS szűrőjük mennyire okés.. Nekem pl a ccd kamerám szenzora elé egy svboni került mint IR cut filter. Az adatlapját szimplán lekopizták az astronomik oldaláról. De olyan brutális halokat csinált, hogy majdnem sírva fakadtam. Majd kicseréltem egy astronomik L-2, re és igaz, hogy 4x drágább volt anno kb 7000 vs 30000Ft.. De brutálisan is jobb volt... Ennek ellenére van egy optolong L-enhanced szűrőm, az elég klafa..
-
bmxbandita
tag
válasz f.lorand #6741 üzenetére
Beleültetted a bogarat a fülembe, mert ma csak rászántam magam, és rendeltem egy Optolong CLS CCD filtert. Ezzel és a full spec fényképezővel sikerült az előre felállított idei asztrofotózásra (és egyéb hobbiaimra) szánt keretem jó részét elkölteni, hát nem tartott ki sokáig.
Egyébként a papírok szerint nagyon hasonló az Explore Scientific CLS-nek és ennek az Optolongnak karakterisztikája (gondolom mindketten az Astronomik CLS-t mintázták), csak ez levágja az infra tartományt kb. 700 nm-től. Nagyon kíváncsi leszek mennyiben fog javítani -
bmxbandita
tag
válasz f.lorand #6741 üzenetére
Oh, ettől tartottam. NebulaPhotos csinált tök jó összehasonlítást különböző dlsr modokról, és abból indultam ki, h a full spectrum nem volt rosszabb a többinél. Utólag visszanézve azt a csekély kis részletet sikerült elfelejtenem, hogy ir cut filtert használt a full spectrum modnál...
-
f.lorand
Topikgazda
válasz bmxbandita #6740 üzenetére
Szerintem meglehetősen zavaró. Valós adat nem fog jönni, de feljön egy csomó "zajzszerű" adat, ami az optikai asztrofotózásban nem értékes, de a képet erősen megzavarja. Ezért érdemes Ha felett már szűrni.
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Tegnap megérkezett az átalakított Canon fényképezőm egy 100d személyében, ami full spektrumra van átalakítva.
Eddig egy átalakítatlan 750d-t és egy Explore scientific CLS szűrőt használva fotóztam a mélyeget, ma lesz az első alkalom a full spektrum bevetésének.
Ha lehet hinni a ES CLS hullámhossz átengedési papírkájának, akkor az eddigi ~20%-os h-alfa tartomány kb. ~95% lesz(aminek nagyon örülök), de e mellett bizony telibe fogom kapni az egész IR tartományt is (aminek már annyira nem örülök). Nos, ez mennyire lehet "zavaró"?
Amellett, hogy most már figyelni kell pl. arra, hogy az udvari IP kamera éjjellátója ne világítsa telibe a gépet
Külön IR cut filtert nem tudok használni, mert nem tudnám hova tenni, csak a clip-in helyem van, amibe a CLS csücsül. A CLS-t meg nem akarom kidobni, mert kb. 20 kilométerre lakok Budapesttől, így alap nem túl rózsás helyzeten talán javít valamit.
Már látom, hogy a végleges megoldás vagy pl. egy L-eNhance lenne, vagy a gépbe beépíteni egy baader uv/ir cut szűrőt, de ezeket "szeretném" még egy darabig elkerülni. -
f.lorand
Topikgazda
Megmondom őszintén, továbbra sem vagyok túl járatos a Hold fotózásában - ez a harmadik Hold fotóm az elmúlt 10 évből - és a felszerelés is mélyűrre van, de a kameratesztet kérő Bresser a mélyűr felvételek mellett mindenképp Hold képet is kért az új kicsi Explore Scientific kamerával. Ezért ezt a feladatot meg kellett csinálni, tegnap készítettem egyet. Nem volt túl nyugodt a légkör, de még határeset.
Nagy felbontásban: https://www.fenyeslorand.hu/galeria/kozmosz2/nagy.php?kep=galeria/kozmosz2/kepek_normal/lorand_fenyes_hold02.jpg
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
Szerintem klassz fotó. Alapos, részletes, nekem tetszik. Egy lépés van még, ami sokat javítana: az IDAS szűrővel összeszedett csillagszínek és az űr háttérszín visszanyerése, mert a keskenysáv megette a színeid (vagy nem raktad rá vissza még teljesen). Gratula, jó lett.
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
Egy viszonylag nagy projektem fejeztem be. Az ic410 ködöt választottam, mivel elég jó poyicióban van. Ráadásul volt olyan 2.5 éjszaka egész jó derültem. Mondjuk az egyik éjszaka kicsit "behavaztam" . Sikerült több mint 70 képet gyűjtenem L-enhanceddel, és töb mint 30-at IDAS LPS-D3-al. Ezekből 71 db és 32db maradt meg végül. (ISO 800 full speki 2000d). A távcső a "szokásos" Bresser 152/740 Makszutov-Newton. Állvány pedig HEQ5 bordásszíj hajtással. SIRIL+PS-el feldolgozva:
-
VivienR
tag
válasz popey37 #6730 üzenetére
Az SA energia igenye eléggé szelíd egy EQ szériához képest. A powerbank kapottt külön fűtést mert olyan kicsi az energia felvétele hogy ellenkező esetben kikapcsol. Az alacsony energiáról kaptam figyelmeztetést amikot az egyik adag akku lemeruloben volt.
Most azt tesztelgetem hogy hogy viselkedik a hidegben, lent az udvaron. Egyenlőre egy régi filmes gépet raktam rá de azzal nem volt gondja. De holnapra behűtom a D850 +70-200-as kombót, aztán kiderül. Bár az is 3kg alatt van, még ha az ellensúlyt is beszámítom, akkor is 5kg alatt vagyok. -
föccer
nagyúr
válasz CoolBoy323 #6728 üzenetére
Miért nem hívsz fel engemet?
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
popey37
addikt
válasz CoolBoy323 #6728 üzenetére
kicsit elkeserítelek: 200k-ból nem fogsz tudni elindulni. vagyis de, vehetsz belőle egy tubust és egy dslr-t. a többi cucc ujjabb 2-300k: mechanika, korrektor, vezetés stb....
de legelső körben azt kell eldöntened, hogy ténylegesen érdekel e ez a hobbi, a felszerelést meg nem muszáj egyszerre megvenni.
olvasd el az összefoglalót, sok minden le van irva benne.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz VivienR #6729 üzenetére
milyen tubus van a star adventureren? nem túl nehéz esetleg? bár ha lakásban megy...
nálam az AZ-EQ-5 csinált hasonlókat, azután rájöttem, hogy kevés neki a delej/ áram/, hiába van 12 voltos akku-powerbank, ha merül a feszültség, az amperből veszi el ami kell, ilyenkor hajlamos akár 10 volt környékére is esni a feszültség.
nálam a megoldás egy munka akkumulátor: 12volt 100 amper+ egy feszültség stabilizátor/step-up koverter/ 15 volt- 6 amperra állitva, és megszünt minden problémám.
lehet nálad is kevés a feszültség, a powerbank nem mechanika meghajtására van kitalálva, az akkus ellemekről meg ne is beszéljünk: midkét lehetőség szobahőmérsékleten adja le a teljesítményének 80-85%-át. ha kiviszed hidegbe, már nem tudja leadni a megfelelő feszültséget-áramerősséget. ja és az akkuk feszültsége nem 1,5 volt, hanem csak 1,2. ezzel is számolj.
példának felhozom a canon milcemet: 2 varta 3200-as akku, szobában 2 hét alatt sem merül le, kiviszem a hidegbe és 10 foto után siránkozik, hogy gyenge a feszültség.
meg kell nézni a leirásban, hogy a star mekkora fesszel megy, és menyi amper kell neki. ehhez kell kalkulálni a telet. szerintem ha rendes autóaksiról hajtod meg, nyugodtan adhatsz neki 13 voltot és legalább 3 ampert. egy step up koverterrel mindkét értéket be tudod fixre állítani.most nézem 6 voltos a feszkója, akkor 6 voltos akku kell hozzá, legalább 7 amperosat vegyél, kb. 5-6k forint.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
VivienR
tag
Mazlista... Engem jól megszivatott megint SW Star Adventurer 2i.... Ugyan az mint legutóbb. Otthon szobában tökéletesen működik.... Normális sebessegel forog. Mind akkus elemekről, mind Power Bankról...
Kibereletem még egy D850 - est hogy az este legalabb akkor két géppel valamennyire behozom a múltkori szívás faktort....
De megint ua szituáció. SA kiegyensulyozva, kuplung meghuzva stb. De forog mint az eszeveszett barom... 🧐 Garmin Tempe szerint 3.8 fok volt szóval még azt sem mondanám hogy sarki hidegben volt. Az app-al még kapcsolódni sem volt hajlando. Szóval megint csak szívás volt vele. Legalább az LX3-as, azért működött, majd nekiesek a kepeknek, hogy mennyire működött jól. Meg asszem keresek hozzá egy jobb pólus keresőt, mert nekem kicsit túl sötét a keresője és szenvedés a megvilagitasa. 11-kor hagytam az egészet a fenébe... -
CoolBoy323
nagyúr
Sziasztok!
Gyönyörű képeket csináltok hadd jegyezzem meg első körben!!
Kérdésem az lenne: 0, azaz nulla tudással, technikával, hogyan tudnék belevágni ebbe az iparba?
Nagyon nagyon hobbi szinten szeretném csak tolni... Nekem még a telefonommal lőtt égboltos képek is tetszenek De egy picit komolyítanék a dolgon.Mekkora összeggel számoljak kezdetnek? 200k-val el tudnék indulni?
Ahogy olvasgattam, megtanulni ezt a "szakmát" sose fogom tudni, de egy gombot meg tudok nyomni
[kép] ezt Poco F1 telefonommal lőttem, és gugli fotókra lett feltöltve, nem is full minőségben... de nekem már ez a szint is nagyon tetszik
-
ati3x
Topikgazda
Tegnap volt egy kis derült.. Amig meg nem jöttek a felhők, addig a szezon legjobb ege volt... Toltam az ic410-re kb 4 órát idassal, kb7 óra pedig már van L-enhanceddel. Közben rámozdultam a lófejre is, de csak 19 db iso 400-as nyerset sikerült gyűjtenem a felhők érkezéséig. Azért feldolgoztam. Nem is rossz, persze azt is számoljátok bele hogy itt egy bő 10 fokkal lejebb van. Szóval így utólag is mindenkinek boldog új évet ezzel a képpel:
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
válasz Csabesz666 #6725 üzenetére
Szia! Nem lepattintva a kérdést, de ez így nagyon-nagyon általános. Én azt javasolnám, szaladj végig a fenti faq-kon és utána kérdezz, szívesen válaszolok.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! A6000 MILC géphez szeretnék távcsövet csatlakoztatni. Milyen irányba induljak el? Mik a legalkalmasebb csillagászati távcsövek erre a dologra? Segítségeteket előre is köszönöm!
-
kuyarashi
őstag
válasz f.lorand #6721 üzenetére
Érdekes egyébként. Kb. 575 nm-nél van az a sárgászöld sáv, ami a legvilágosabb.
Picit visszakanyarodva; van értelme 420 - 1200 nm szűrőnek, vagy elég a 420 - 680 nm-es szűrés (vagyis áteresztés)? Vagy úgy is megfogalmazhatnám, hogy mi a létjogosultsága a 680 - 1200 nm-es tartománynak, ha a lényeg mindenképp 680 nm alatt van.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #6720 üzenetére
Az is csak világosban igaz (lásd az alábbi görbét). A láthatósági görbe 550 nm-es csúcspontja csak nappali látás esetén érvényes. A fényintenzitás csökkenését követően a csapok érzékenysége is egyre csökken, a sötétben látás görbéje számít.
A középső (szürke sáv) csíkhoz magyarázat: '"a láthatósági görbét úgy is elképzelhetjük, hogy ha a napfény spektrumáról szürkeárnyalatos fényképet készítenénk, akkor a legvilágosabb szürke foltot a sárgászöld helyén látnánk, a többi fokozatosan egyre sötétebb szürke lenne."
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz f.lorand #6710 üzenetére
Ez a grafikon jól ábrázol egy átlag Canont. Találtam hasonlóakat, a lényeg, hogy a régi infóim nem egészen voltak relevánsak.
Csak kíváncsiságból; az emberi szem H-aplha-ban jobb, mint egy DSLR? Szóval konyhanyelven, ha tudnék 5 percig exponálni az szememmel (agyammal), akkor jobban látnám az emissziós ködöket, mint egy gyári tükörreflexes?popeye37
Az átalakításért nem kérnek sokat, más kérdés az új szűrő ára.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
f.lorand
Topikgazda
válasz popey37 #6711 üzenetére
Ezzel nincs semmi baj, mindenki maga dönti el, hogy mit csinál. Viszont ne vezessük félre a többieket: a te megoldásod földi fotózás szempontjából érthető, de egyébként viszont asztrofotózás szempontjából nem javallott. Emissziós ködöket nem lehet átalakítatlan géppel megfelelő minőségben fotózni.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6709 üzenetére
részemre az átalakitás több kárt okoz mint hasznot hoz. ez jó kis mondat lett.
csak ezért biztosan nem barmolom szét a gépem, ráadásul egy vagyonért, utána meg ha nappal is akarom használni, újabb vagyonért vegyek bele clipszürőt.
ha valami pár ezres gépről lenne szó, talán, de a 600D az tabu.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
f.lorand
Topikgazda
Nem az IR a lényeg, hanem az emissziós (vörös) ködök sugárzása. A DSLR-ek, MILCek nagy hátránya a csillagászati kamerákhoz képest képest, hogy gyenge az érzékenységük a csillagászatban nagyon fontos H-alfa tartományban (656nm). A gyári IR-blokk szűrő agresszív blokkoló hatása miatt van ez.
Lásd:
Ahogy az ábrán látod a kék vonallal, a gyári Canon is átenged valamennyit a 656nm-en, de igen keveset. Ezért van az, hogy a sima gépekkel a fotókon halványak a ködök. Az átalakított gépeknél a teljes tartomány nyitva. Az azért jó, mert utána egy megfelelő szűrővel már te határozod meg, mit engedsz át. A csillagászati UV/IR szűrők a fehér tartomány. Aztán ehhez képest egyre keskenyebb és keskenyebb a különböző keskenysávú szűrők átengedési tartománya.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz VivienR #6708 üzenetére
Mi a tartomány? Illetve megint az lesz a kérdés, hogy oké, hogy gyűjt fotont H-alpha-ból, akár nagyobb tartományban is, mint más kombinációk, de ott mennyire érzékeny. Valószínűleg kb. negyed annyira, mint aluláteresztő szűrő nélkül.
Kiaknázni úgy tudnád, hogy fotóznád vele a H-alpha ködöket. Ennyi.
-
VivienR
tag
válasz kuyarashi #6705 üzenetére
A 4* egy egész jó megközelítés H-alpha értékekre, de amennyit bogarasztam a témában eléggé életerőek a gyári HA képességek, az obi bevonatok is sokat számítanak, ha csak a DSLR-es fotózásról beszélünk. Pl régi obik kevésbé jók e téren. A D850 és Sigma Art parositassal pl HA is van. Már csak meg kellene tanulnom kiaknázni
-
kuyarashi
őstag
Írtad, hogy " ... baader szűrőt akkor javallot beépíteni, ha meg akarod tartani az AF-et.". (Ezzel meg is válaszoltad az egyik kérdésemet.) Szóval melyik Baader szűrőre gondolsz pontosan? Nikonhoz egyáltalán biztosít ilyet a Baader, amit közvetlenül a szenzor elé lehet installálni?
A SpencersCamera minden átalakítás végén színenként elvégzi a fókuszhangolást. Egyébként nem tudom pontosan hogy csinálják, mert épp szervizesnél van egy fókuszproblémás D810 vázam, amihez elég jó áron jutottam hozzá és a szervizes (Csurgó) előre szólt, hogy ha nagy az eltérés (márpedig tudtuk, hogy az), akkor csak a Nikon tudja elvégezni a korrekciót, ami egyébként egy 5 perces szoftveres művelet. A probléma csak az, hogy horror összegekért vállalják, a Canon-nál kb. töredéke ugyanez. A lényeg, hogy saját, belső szoftverük van rá. Egyébként megúsztam végül 35.000 Ft-ból, de azt hiszem nagy szerepe volt ebben Lászlónak.
Az Aliexpress-en forgalmazott, kínai alternatíváknál a support szokott ténylegesen gondot jelenteni - állítólag, meg a szoftverkompatibilitás, vagy stabilitás. Illetve unión kívüli vásárlás esetén az árba még bele kell kalkulálni úgy 31% többletet, az áfa, vám és vámkezelés összege miatt.
A mechanikám EQ6 Pro bordásszíjjal, távcsövem Lacerta 72/432 és egy SW 200/1000, a fő kamerám pedig Nikon D610, amihez szintén jó árban jutottam hozzá. S most, hogy a D810 rendben van, meghagyom általános célokra, a D610 pedig lehetne moddolt. Eredetileg a D810-et szántam volna erre a célra, ha már úgyis szervizben van, de jobb is így. Nappal a D810 szerintem jobb lesz, asztrora meg alkalmasabb a D610, meg szívesebben alakítom, vagy alakíttatok át egy 50%-al olcsóbb vázat. Illetve egyiket el is adhatom, akár áttérhetek dedikált asztro kamerára is.
Mivel a D610-nek már most annyira jó a szenzora, hogy - főleg ha amellett döntök és át is lesz alakítva - tuti meghagyom hosszú távon is.
A D810-nek létezik asztro változata is (D810A), ami jelent valamit, mégis nagyjából minden ponton egy fokkal jobban teljesít DxOMark szerint a D610, illetve a kvantumhatásfoka (QE) is picivel jobb. Ezek persze elhanyagolható különbségek, építésre a D810 sokkal jobb. Volt egyébként összehasonlító cikk is csillagfotózásra kihegyezve, de egy ideje nem találom. A D610 jött ki nyertesként.Találtam leírást D610 átalakításhoz, de a szervizes elég jó árat mondott rá, úgyhogy nem kockáztatok por bejutást, meg stb-t. Amúgy imádom a mókolást. Egyúttal lehet az AA szűrőt is kivetetném, rákérdezek, hogy a "dust reduction system" visszahelyezése feláras-e, meg kérek egy tisztítást, stb.
A hátrány' az lesz, hogy a váz FF váz, de ez majd kialakul. Persze komolyabb kómakorrektort követel meg és lehet ehhez már 3" kihuzatra is szükség volna, amit nem valószínű, hogy meglépek, úgyhogy egyelőre marad az utómunka, esetleg DX-crop, vagy utólagos vágás a képből - már ha zavaró lesz a vignettáció.Fontos kérdésem, hogy ha a szervizes elvállalja, hogy berak a gyári LP szűrő helyére egy mondjuk 420 nm - 680 nm-es szűrőt, akkor be tudom-e szerezni OEM változatban elviselhető áron, Nikonhoz.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz f.lorand #6703 üzenetére
Na ezt is elmentem fejben.
A lencsés távcsövek és objektívek élességéről infra tartományban azt írja az "A digitális asztrfotózás ABC-je" könyv, hogy.....
Na, közben megvilágosodtam. A lenti mondatod után most még az is leesett, hogy ezeket a sorokat lehet épp te fogalmaztad meg. Úgyhogy biztosan tudod a választ is.
A #6695-ös hozzászólásom alkalmával kérdeztem rá erre. Most pedig megválaszolom magamnak.Bármilyen lencsetag (refraktor, vagy kómakorrektor, stb.) a fényútban szétbontja a különböző hullámhosszú sugarakat. Egy tripletet, esetleg semi APO-t elég jól korrigálnak a 3 alapszínre, de az UV és a nem túl közeli IR tartományra nem. Azt nem tudom, hogy mennyire csúsznak el az érzékelőn ezek a "színek" (ez már mondjuk CA), de a könyv szerint az élességtartományuk nem ugyanott lesz, mint a látható fényé. Ebből kifolyólag full spectrum géppel valahol nem lesz helyes a fókusz. Erre asszociálva írhattad az imént, hogy "...összemaszatolja a képet" és ezért van szükség UV/IR cut-ra.
Azt már magam rakom hozzá, hogy a közeli infra (pontosabban konkrétan a H-alpha) tartomány még élesen képződik le. A kérdés, hogy a spektrumban meddig tartható az élesség (mármint meghagyva a látható fény élességét). A SpencersCamera oldalon alapvetően 3-4-féle asztro átalakítás kérhető. 1) full spectrum, 2) látható + H-alpha (420 - 680 nm, akár csak az Optolong), 3) "2 spectrum only", ami a látható + tágabb IR-t jelenti (420 - 1200 nm) és 4) fényszennyezés szűrő (ehhez talán nem is veszik ki a gyári LP szűrőt, de lehet itt is annak helyére megy).
Alapvetően a tágabbat választanám, már, ha volna lehetőségem könnyedén itthon átalakíttatni.
A nemtudomhanyadik' kérdés pedig az, hogy egy gyári DSLR mekkora spektrumot lát.
Mindig úgy tudtam, hogy az átlagember durván 380 - 400 nm-től érzékel úgy 750 nm környékéig és a fényképezőgépek ehhez hasonlóan, esetleg kicsivel nagyobb tartományban rögzítenek. Itt adódik magától, hogy akkor miért van szükség átalakításra, ha a gép már eleve képes pl. a H-alpha-ra.
Azt tudom, hogy nincsenek éles határvonalak. Ebből logikusan meg az következik, hogy valószínűleg felfog valamennyit az infra tartományból, de intenzitásban nem túl érzékeny rá. Ezt jól gondolom? Egy régi írásban olvastam ilyet, hogy 4× annyi infra sugárzást szed össze egy átalakított gép, mint egy gyári.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
f.lorand
Topikgazda
Amúgy ha az ember szeret egy kicsit kockáztatni akkor van egy kínai gyártó, az aliexpressen árul hűtött kamerákat pl [ezt] ami ugyanaz a szenzort használja mint az asi2600 vagy a QHY megfelelője. Kb 2/3 áron. Van pl az asi 294mc [294 color sensor] megfelelője is bőven 300000 ezer alatt.. Persze kérdőjeles a garancia, és a support is.van egy [teszt] is, meg olvasgattam pár angol fórumot csak "gyorsba" és azt írják, hogy egész korrektűl működnek.
Ez nem a gyártó maga, ez is csak egy forgalmazó. A gyártó a Touptek, ide Európába Explore Scientific néven érekezik egyébként. Jó kamerák, de azért még sok dolognak ki kell forrnia. Én többet teszteltem már a Bresser felkérésére, mindig volt mit visszajeleznem.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #6702 üzenetére
Nem, nekem az nem vált be, mert túl közel van a szenzorhoz és emiatt volt halo a fényes csillagoknál. Én a korrektorra tekerhető 2"-os szűrőket használom színes kameránál, mert 1) távol van az érzékelőtől 2) nem változtat az OAG fókuszán így. Mono az más, ott jobb, ha van szűrőváltó.
Én az Astronomik UV/IR szűrőjét használtam akkor, most meg Optolongot.
-
kuyarashi
őstag
válasz f.lorand #6699 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
Most már emlékszem és meg is jegyzem, hogy anno ugyanezt írtad a full spectrumra.Belinkelem az oldalt, ha érdekel benneteket. Számomra átláthatóbbá vált a témakör, letisztázódott néhány kérdés. Itt, a SpencersCamera oldalain találtok néhány tömör leírást különböző DSLR konverzió lehetőségekről és a hozzájuk kapcsolódó szűrőkről.
Lóránd, milyen tartományú szűrőt használtál az átalakított Canonhoz? Esetleg link is érdekelne, vagy egy fotó a filterről, a felépítéséről. Bár az a sejtésem, hogy a tükörakna elé pattintható EOS Clip-et alkalmaztad.
raymi16 (#6697)
Mint írtam, az ASI290 fő kamerának is sokkal-sokkal jobb, mint bármelyik MILC. Utóbbira mindenképp szükséges van? Gondolom, a nappali fotózások miatt igen, de ha mégsem, akkor százszor jobban járnál, ha a 290 mellé - a MILC árából - egy ASI120MM Minit vennél vezetőkamerának.
A világ másik végén laksz. Gondoltam kipróbálhatnád az ASIAirt.popey37 (#6696)
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
válasz kuyarashi #6695 üzenetére
Igen, is meg nem is.. Egy olcsó dslr-el is nagyon messzire lehet jutni. Ismerek több asztrófotóst, aki dslr-el olyan képeket csinél, hogy ha nekem bármilyen drága kamerát adnál közelébe se lennék. Szóval a kamera legkevésbé fontos. Persze a hűtött kamera ad egyfajta kényelmet. De ezt is ki lehet trükközni. Berakod a dslr-t egy hűtőtáskába, pár jégakuval, és szép készítesz egy dark adatbázist, a file névbe belemented a szenzor hőmérsékletet, és kész. Szép lassan felmelegszik a cucc, és csak szétválogatod a darkokat, pl 2-3 fokos tartományonként. Ha ez megvan, és van egy bevált képfeldolgozód (én jelenleg SIRIL-t használok) akár még a master darkokat is megcsinálhatod, és bármikor 1-2 kattintással behívod. Egy szónak is 100 a vége, ne írjátok le a dslr-t.
Átalakítás, ahogy Lóránd is irta, azért jó ha van egy szűrő, ami kiszedi azt a tartományt ami nem ad hozzá a képhez. Egy fulspekre alakitott érzékelő szűrő nélkül nagyon mélyen belelát az infrába, és asztrófotós szempontból a Halfa és az SII alatt már nem nagyon van hasznos jel, azaz inkább elvesz. Ennek ellenére én sokáig fotóztam fulspekivel, mindenféle szűrő nélkül, még mindig jobb volt mint az átalakítatlan.
Saját sztori, én egy 550D-el kezdtam, saját kezűleg alakítottam át full spektrumra. Nem egy nagy varázslat, az interneten van jópár step-bz step leirás, videó. Majd vettem egy DIY cam86 hűtött CCD-t. Ami a qhy8 pro "visszafejtése" volt. Teljesen jól működött/működik. Nemrég pedig egy 2000D-t vettem, használtan garival "felújítva". Kb 50000 foritntnak megfelelő összegért. Ezt is átalakítottam, egy kicsit nehezebb volt, mert csak az 1300D-hez találtam infót. De mint kiderült nem sokban különbözik a "bele". Egy dolog, ebben már van egy-két spec csavar, tehát egy jó csavarhúzó készlet kellhet, pl egy Ifixit. Figyelni kell a szenzor visszaépítésre, hogy merőleges legyen, de erre is van a neten infó, hogy hogyan lehet megoldani. A baader szűrőt akkor javallot beépíteni, ha meg akarod tartani az AF-et. Ha csak távcsőre használod vagy manuál fókusszal, akkor nem fontos. MAga az átalakítás 5-6 óra, ha még soha nem csináltad. A 2000D-t már kb 2-2.5 óra alatt megcsináltam. (mondjuk valamit lehet nem dugtam vissza, mert nem ment memókártyára . De nem foglalkozom vele, mert ugy is USB-vel, laptopról vezérlem.. Ja és a 2000D szenzora meglepően jó.
Amúgy ha az ember szeret egy kicsit kockáztatni akkor van egy kínai gyártó, az aliexpressen árul hűtött kamerákat pl [ezt] ami ugyanaz a szenzort használja mint az asi2600 vagy a QHY megfelelője. Kb 2/3 áron. Van pl az asi 294mc [294 color sensor] megfelelője is bőven 300000 ezer alatt.. Persze kérdőjeles a garancia, és a support is.van egy [teszt] is, meg olvasgattam pár angol fórumot csak "gyorsba" és azt írják, hogy egész korrektűl működnek.
Szóval szerintem a fontossági sorrend:
megfelelő mechanika (minimum HEQ5. próbáltam megúszni, de sokkal drágábban jöttem ki pénzben is időben is) akár használtan.
Egy jobb távcső: első körben egy SWED80, vagy SWED72, vagy ezek más gyártótól való változatai: Lacetra stb. (HA már megy a solog akkor egy nagyobb newton 150/600 vagy 200/800)
Kamerának bőven jó valamilyen Canon 6xx és felette. Esetleg az újabb nikonok is.( a nikonokat nehezebb lehet átalakítani, legalábbis rendeltem egy d40-es szenzort de a szűrő nagyon masszivan van ragasztva, és nagyon macerás volt leszedni. nem tudom, hogy az ujjabak is ugyanezt a metódust használják e...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- BMW topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Indiana Jones and the Great Circle teszt
- Lexus, Toyota topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Eredeti játékok OFF topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest