-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasza_1
senior tag
Kb 1 év múlva szeretném bővíteni a most elkészült SE rendszerem, +10 panellal. Eddig úgy gondoltam, hogy 1 év múlva kb hasonló árban már nagyobb teljesítményű, fejlettebb panelt tudnék venni, de attól félek, hogy egy év múlva nagyon el fognak szállni az árak. Lehet, hogy panelonként az a +20 Watt nem fogja megérni pl másfélszeres áron. Ti mit csinálnátok? Várnátok, vagy a mostani áron megrendelnétek a maradék 10 panelt?
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #21397 üzenetére
Dehogy kell előre fizetni a nagykerben, én 8-15 napra utalok (más szakterület). Beszerzéssel nem lenne gondom, én magam is megvehetném nagykerben és kiszámláznám magamnak ezer forint haszonnal, saját kis kezemmel felraknám, de pályázatos lenne, ott meg olyat nem lehet. De tökre nem válaszol senki ajánlatkérésre, meg ennél szarabb időpontot erre most keresve sem lehetne találni, hagyom, hadd szívják végig ezt most mások az első kanyarban, én ezt most jegelem egy évre.
[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
Az FB-ről másoltam a napelemes pályázatos csoportból.
És íme, egy igazán releváns információ:
"A fentieken túl tájékoztatjuk, hogy a tegnapi nap az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól új állásfoglalást kaptunk az inverter és a napelem önköltségen való megvásárlása témájába. Mivel Öntől számos megkeresés érkezik és valószínűleg felmerült már ezt a kérdés, kérjük, hogy eddigi álláspont helyett vegye irányadónak az alábbit:
„A támogatás kizárólag a fogyasztás által igazolt, de maximum 5 kWp teljesítményű napelemre és azt kiszolgáló inverterre igényelhető. Mivel a felhívás a napelem panel esetén az inverterhez képest +20%-os eltérést enged meg, így önerőből (tehát a támogatáson kívül) további 1 kWp kapacitású napelem panel még felhelyezhető. Az adminisztráció egyszerűsítése érdekében javasoljuk, hogy erről a többlet kapacitásról külön szerződést kössenek. Az inverter kapacitása nem haladhatja meg a fogyasztás által igazolt, vagy maximum 5 kW-ot. A felső plafon rögzítésének indoka a villamosenergia hálózat védelme. „ -
senki68
senior tag
Van az 30% is de ki számolja?
A 15 % az anyagra az annyira korrekt, hogy abba nem lehet belekötni. Előre fizetni kell a nagykerben, tehát neki meg kell finanszírozni. /sok millás tétel/ Ki kell szállítani. Ezeket fedezi a 15%.
Tudom hogy van "indokolatlan árazás" de az nem a munkadíj tétel. Persze mikor odaírja 400 ezer a szerelés az nálam is kiveri a biztosítékot.
Amúgy nem is értem miért rágódsz ezen? Tudok olyan telepítőt aki simán odaadja neked beszerzési áron az anyagot. Garantáltan. Persze mikor megemlíti az ember mindíg az van, nem vele van tele a netes hirdetés nem bízunk benne.
Én azért már tudom kinek szóljak, ha korrekt áron korrekt munkát várok el. -
asdf_
veterán
válasz senki68 #21395 üzenetére
Persze, ezt értem, félig-meddig hasonló melót csinálok néha én is, tehát ez megvan-, de (hogy görgessem a fenti számokat tovább) azon a 925 + 90 ezren már volt 140 ezer hasznuk (mert 15%-kal számoltam). Ilyen kiszállós, szerelős melónál sose felejtsük el, hogy a telepített eszközön is keresnek.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
Az a 150 ezer az egy reális ár. Ebben benne van a kiszállás, célszerszámok használata autó fenntartása, munkások bére.
Persze az egyszerű megrendelő csak azt látja, hogy jön két ember pikk-pakk feldobja, elmegy, fizetni kell. De a szerszámok összessége milliós tétel, autó úgyszintén, arról nem beszélve azt a tudást is meg kell fizetni, hogy "pikk-pakk feldobták".[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz #39851264 #21390 üzenetére
Köszi, ez így nagyjából jó is lenne (én úgy számoltam, hogy inverter + 8 panel 925e, mivel cserpeslemez, a tartószerkezet és sallangjai max 90e, tehát épphogy egy misi meg egy icipici, erre 650 ezerrel többet látni kicsit erős (még akkor is ha dobozokat, AC meg DC védelmet hozzáadom). Az 1,65m-s ár az 385-ös panelekkel dolgozik, tehát 536e/kWp-re jön ki, az meg már talán picit erős még ilyen pici rendszernél is. Mondjuk a 3kWp-s rendszerbe 4KTL-M1-et raknak (hogy mi az úristenért, azt csak ők tudják, ez +100 ezret, azaz 33e/kWp-t rögtön meg is magyaráz), de az ár miatt, meg a tavalyelőtt 1 dolgozó, tavaly 0 dolgozó miatt hiába van itt a szomszédban, gyorsan rányomtam a piros x-re a jobb felső sarokban
(Mondjuk 2 ember kb. 5 órányi melójára is elég erős a 150e (tudom, tudom, egy harmadik még papirmunkázik mögötte) , de hát ez van)[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
válasz #39851264 #21391 üzenetére
Köszönöm a választ.
A kis dőlés miatt jobb a keleti, ugye? Mert alapból a nyugati lenne jobb, ha egyenesen állna É-D tengelyen?
Pont reggel 8 körül ma megnéztem, és a fél tetőm már kint volt az árnyékból (a délit már teljesen érte), de holnap megnézem még jobban már korábban is, illetve, hogy mikor lesz kb teljes az elérése.
És mi lehet a konklúzió, mikor lehet jó telepítésre, ha mikortól éri teljesen nap?Kell a 2 string-nek egyformának lennie, vagy lehet az egyik 6 a másik meg 8 panel?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
törölt tag
válasz nihill #21389 üzenetére
A mostani PRIMO 4K elindulna/működne 4 (szokvány 60 cellás) napelemmel is.
Egy picivel kisebb hatásfokkal (~1%-al) működne és kész.Megj: Volt régebbi kivitel, annak illett 8 napelemet adni legalább.
Gondolom akkor írodott az okosság és azóta úgy van.----
Azonban használd a FRONIUS online eszközét!
https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/Quick
Általában is igaz, hogy konkrét típustól függően
6-8 (szokvány 60 cellás) napelemmel sztringenként
már elfogadhatóan működnek a 3 fázisú normál sztring inverterek...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz bobace #21387 üzenetére
Alapvetően a keleti lenne a jobb.
Viszont a szomszéd ház árnyékát figyeld meg MOST télen!
Reggel mi történik a te keleti tetődön árnyék ügyben most?
(a legrosszabb eset majd Karácsonykor áll elő... egyébként)
Szóval, egy napos napon
fotózd le a tetődet reggel napkelte körül. és aztán
figyeld meg, hogy utána hány órakor hol jár az árnyék.
Érdemes óránként fotózni a változást.
----
A két tető >> 2 külön sztring.
6 napelemmel már tud jól működni a huawei (déli) sztringje. -
törölt tag
A huawei3k+3,2 kWp cucc (8x400=3,2 kWp) álló napelemekkel, 2x100 km-re.
100+395+8x60+8x16+8x15>>120+áfa=152+40+20+200x200
100+395+480+128+152+40+20+40= 1355 eFt nagyon alsóhangon...
1355/3,2=423 eFt/kWp fajlagos ár nagyon alsóhangon.
De ettől több a közepes piaci árszint 480 eFt/kWp körül.
Azaz 480x3,2=1536 eFt környékén...
Megj: T2 védelmek >> az inverterbe gyárailag beépített,
és
Tűzoltó védelmi kapcsoló nem szükséges az adott helyszínre.
---
Avagy nem feltétlenül túlzás a mondott 1630 eFt sem adott konkrét esetben. -
nihill
őstag
Az összefoglalóhoz lenne egy kérdésem, a méretezési hibák rész végéhez:
"
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
...
3. Kivitelező ismét próbál menteni: legyen inkább Fronius Primo 4.0-1 inverter!
Az inverter max. DC feszültsége 1000 V, nominális feszültsége 710 V
Itt már köthetjük 1 sorba a napelemeket, elvégre még -10°C esetén sem érjük el az 1000V-ot!
Jó lesz? Nem. Miért? Mert a munkaponti feszültség már édes kevés, hiszen:
15 * 31,1 V = 466,5 V 25°C-on, 55°C-on pedig csak 420 V!
"A 420V feszültség mitől lesz "édes kevés"?
Grafikont csak a 8.2 froniusra találtam, az alapján a 710V és a 270V bemeneti feszültség között 2% hatásfok különbség van. Az azért közel sem a világ vége eltérés.
Vagy mit értelmezek rosszul?[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
Sziasztok!
Egy-két kérdés napelemek elhelyezésével kapcsolatban.
Készítettem google earth alapján egy hevenyészett képet, egy kicsit döntött az elhelyezkedése a háznak a pontos É-D-hez képest.
A délies tető elég kicsi, csak kb 6-7 db panel menne fel (13-14 db lenne összesen, 375-400W (Longi, Trina, QCells)), és adódik a kérdés, hogy nyugatra vagy keletre menjen a többi.
Keleten 6 méterre 1 egy emelettel magasabb ház áll, nyugaton sehol egy fa sehol egy árnyék, de ott egy kémény, ami ront az elhelyezési lehetőségeken. Illetve mivel nem pontos É-D a tájolás, így amúgy is kérdéses, melyik lenne a jobb.
Tudom, a kivitelező valószínűleg el tudja dönteni, csak azért szerettem volna megkérdezni, ha nem gond.
Olvastam az összefoglalót, amiben a rossz példák voltak sorolva a telepítésre. A kinézett Huawei inverter 5 v 6 Kw-os lenne (legyen egy kis tartalék), rendben lesznek a feszültségek és a terhelés (ahogy olvastam elég tág tartományban működik)? Ilyenkor osztott tetőnél már két munkapontra kell kötni vagy nem ettől függ? Az inverter a ház dél keleti sarkánál lenne kb 1,5 méterre bentebb a keleti falon (piros téglalap a képen), ott a betáp is (még egyelőre a villanyóra doboza is). Mivel passzív hűtésű, mennyire egészséges, kellene védeni valamennyire?Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
joghurt
addikt
válasz Blackmate #21379 üzenetére
Minimum egy optocsatoló javasolt, de a legjobb, ha valami Arduino+WiFi megoldást dugsz rá, és akkor nagyon le lesz választva fizikailag az értékes számítógép.
Itt a topicban is írt már valaki ilyen projektjéről, keress vissza!
A háló is tele van leírásokkal, készen is lehet kapni ilyen átalakítókat-illesztőket.
DSMR (Dutch Smart Meter Reader) a kulcsszó, ezt a szabványt vették át más országokban is.A tej élet, erő, egészség.
-
senki68
senior tag
válasz KilgoreTrout #21383 üzenetére
Aki ért hozzá, cirka 2 ezerből össze tud dobni egy ilyen eszközt.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Kukipapa_rr #21376 üzenetére
Október 20-án jelentette készre a kivitelező, november 11-én küldte a számlát az Elmű/Eon.
(De már az MGT-ben is szerepelt, hogy kell majd fizetni az óracseréért.)
Más: P1 portra mi a legolcsóbb eszköz, amivel élőben tudnám monitorozni a mért fogyasztást/termelést Home Assistantban?
[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
őstag
Egy kicsi offtopic, de itt olvastam róla a legtöbbet: az ad-vesz okosórák P1 portja natívan összeköthető egy számítógép soros portjával?
Ha igen, akkor milyen beállításokkal (baud rate, start/stop bit, stb.) és van-e hozzá valami alkalmazás, amivel ki lehet olvasni? -
Kukipapa_rr
tag
válasz KilgoreTrout #21345 üzenetére
"Pest megye (ELMŰ Hálózati -> EON, ELMŰ -> MVM Next), készrejelentés megtörtént a napelemes cég által. (...) Kaptunk egy számlát a 40 ezres óracsere díjról az ELMŰ-től"
Mennyi idő telt el a készrejelentés és a számla között?
-
Samott
addikt
-
asdf_
veterán
Ezen számok alapján egyre jobban nem értem, hogy egy 3kWp-s rendszerre hogyan ajánl valaki 1.63m-t (a termékek árát ismerve eddig sem értettem).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz -ZeeZee- #21366 üzenetére
MGT+Terv+ÉVJKV ~100 eFt (tipikusan)
Huawei 5KTL-M1 + WiFi ~430 eFt-tól
Huawei opti, ha kell ~16 eFt/napelemtőlFronius SYMO 5K M + WiFi ~530 eFt-tól
TIGO opti, ha kell ~16 eFt/napelemtőlSOLAREDGE SE5K +WiFi ~500 eFt
Plusz az optimalizálók 20-21 eFt/napelem
A minimum napelem mennyiségre figyelni kell >> 16 !!!!
vagy a "rövidsztringes" megoldásokat kell keresni...
Szumma ~800 eFt-tól...Napelem 375-400 Watt mono perc félcellás ~55-60 eFt/napelemtől.
Tartóváz alusín+rozsdamentes cseréptetőre
- álló napelem ~16 eFt/napelemtől
- fekvő napelem ~28 eFt/napelemtől
Megj: bitumenzsindely, trapézlemsz olcsóbb, akár 10 eFt/napelem alatt.Telepítés 14-16 eFt/napelem (de minimum 120 eft/áfa).
Vezeték, cső, csatorna, apróanyag 30-60 eFt (helyszíntől függően)
AC doboz (leválasztó kapcsoló, kismegszakító) ~20 eFt-tól
AC T2 védelem az AC dobozba, ha kell ~20 eFt-tólDC doboz T2 védelem, ha kell ~25 eFt/sztringtől
Kiszállás 200 Ft/km jellemzően
----
A huawei+5,2 kWp cucc (13x400=5,2 kWp) álló napelemekkel, 2x100 km-re.
100+430+13x60+13x16+13x15+45+20+200x200
100+430+780+208+195+45+20+40=1818 eFt alsóhangon...Avagy,
1818/5,2=~350 eFt/kWp a nagyon jó vétel árszintje ~5 kWp esetén.
De inkább több az ár, úgy 380 eFt/kWp körüli a piaci közepes ajánlati árszint.Megj: T2 védelmek >> az inverterbe gyárailag beépített,
és
Tűzoltó védelmi kapcsoló nem szükséges az adott helyszínre.****
Megj: a telepítőnek megvan fejben az eFt/kWp fajlagos ára a leggyakoribb eseteknek.
Ezért tud látatlanban is gyorsan mondani egy árat...
Néhány alap dolog megkérdezése után.
Hisz nagy csodák nem szoktak előfordulni a HMKE méretben.[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz Istv@n #21370 üzenetére
Ez semmi újat nem mond!
Pont erről a sablon dumáról szólt az a bizonyos médiában megjelent megegyezéses hír, miszerint "az MVM a rendszerhasználati díjak figyelembe vételénél bla-bla-bal".
De még ez sem lebbenti fel az én buta agyamban a fátylat arról, hogy akkor most célszerű kérni a visszatérítést, és az elbukott 38-1x=2x,- Ft/kWh különbséget az MVM majd jól nem számlázza ki a jövő évi évfordulókor a rendszerhasználati díjakból - a mostani plusz termelés - összegében.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Andras6800 #21346 üzenetére
Ok, de írtam, hogy az is a pályázat része lenne majd.
Jelenleg 1 fázis van 32A (márciusban szabványosítottuk ( ) 20A-ről, addig sem volt gond). Ha nyerünk a pályázaton, akkor bővítenénk 52A-ra (20-16-16).
Igazából az érdekelne, hogy mennyi a reális ára egy 5kWp-s SE rendszernek, egy nem SE "alap" és egy nem SE optimalizált rendszernek. Akinél voltunk beszélgetni, ott kapásból 1.8M-ot mondott egy sima rendszerre, 2.4-et egy SE rendszerre. Mindezt kb. 15 másodperc alatt.
Az optikai kábelnek van értékelhető árnyéka napelem szempontjából?
[ Szerkesztve ]
-
zoger
tag
Nekem H tarifához a menetrend: először villamosenergia vásárlási szerződést kellett kötnöm MVM next-nél, s azzal mehettem az eon hoz hálózatcsatlakozási és hálózathasználati szerződést kötni.
-
törölt tag
Az ELMŰ a hálózati ügyek gazdája továbbra is.
Bár EON hálózat fejléces papírokkal dolgozik már.A volt ELMŰ ügyfélszolgálaton befizeted.
MVM NEXT felirata lesz már...Egyben aláírod a szükséges szerződéseket is ott helyben.
Ez a legegyszerűbb-leggyorsabb mód.[ Szerkesztve ]
-
Balázzs
senior tag
Szia!
Igaz májusban volt, de nekem 29.000 netto, azaz 36.830 HUF volt az óracsere díja, persze
anno az ELMÜ ezt is random számlázta ki, volt aki "megúszta". A szaldo bukás veszélye miatt örültem, hogy jönnek és fizettem, nem reklamáltam semmit. -
313313
addikt
válasz senki68 #21350 üzenetére
Vagy kérsz teljesítmény bővítést 3*32A-ra és felrakják kb ugyan azt a mérőt, mint HMKE-ra... (legalábbis MVM ugyan azta mérőt használja).
Rendelet van rá, hogy 3*32 amper vagy a feletti teljesítményre Smart mérőt kell felraknia a szolgáltatónak. Új fogyasztó bekapcsolás, vagy teljesítmény növelés esetén.
Amúgy jövőre kezdjük az évi 5000kWh (mindegy hány fázis, mikyen teljesítmény) feletti fogyasztási helyekre felpakolni a Smart mérőket, amik HMKE-re is rakunk. Ugye ez is rendelet....[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
joghurt
addikt
válasz Borisz76 #21354 üzenetére
Ez az amperbővítés vagy 3-fázisosítás kérdése. Eredetileg az óracseréről volt szó, ami a senki68 által leírtaknak megfelelően 3*16 A-ig ingyenes a fogyasztónak, felette fizetős.
Ha mondjuk valaki 32+16+16 A-re szeretne bővíteni, és nem sürgős, akkor megéri először kérni egy ingyenes óracserét, majd ezután külön eljárásban a plusz ampereket.
Ha valamiért egy körben intézi, akkor már a bővített kapacitásnak megfelelően ki fogják számlázni az óracserét is.A tej élet, erő, egészség.
-
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Andras6800 #21348 üzenetére
Köszi szépen!
Nem értem, miért nem lehet hasonlóan érthetően megírni ezt levélben (pl. pusztán a szöveg alapján kíváncsi lennék, ki találja ki, hogy az EON üfsz. irodába kell menni).
#21347 Samott: 12,5-ös inverternél már elvileg kell fizetni a cseréért, bár az ELMŰ véletlenszerűen számlázta csak ki, sajnos én így jártam.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz Samott #21347 üzenetére
3X16 amper alatt nem kell fizetni felette viszont fizetni kell az óracseréért. /Remélem jól emlékszem/
Vhr. 5. § (7) A fogyasztásmérő berendezés költségeinek viselésére 3 x 16 A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Andras6800 #21346 üzenetére
No igen, napelemhez ma már alap a 3f, ha normális rendszert akar az ember.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Andras6800
senior tag
Szia,
ha megvan a készre jelentés, meg a kifizetés akkor EON ügyfélszolgálatra kell menned. Érd vagy Váci út.
Ott megcsináljátok a Hálózat használati és a hálózat csatlakozási szerződést, aláírod és pár napon belül jönnek órát cserélni.
Lerázni ne hagyd magad online ügyfélszolgálat tetű lassú. Nekem írásos megkeresésre Okt 11. óta nem reagáltak. Ha telefonon kérdezem, közlik, hogy el vannak maradva... ez van.Óracserét majd hivatalból küldik az MVM-nek. Tőlük jön egy elszámoló számla a leszerelt óra óraállásával. Ezt befizeted és parallel felhívod az MVM-et, hogy tegyenek át éves elszámolásra, nem kérsz havi általány számlát sem. (Ezt az MVM-es kört elvileg majd évente meg kell ismételni amikor megjön az éves elszámoló tőlük.)
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Samott
addikt
Nekem nem kellett fizetni az oracsereert. Az az o eszkozuk. (bar nekem mindent a telepito ceg intezett, lehet hogy benne volt ott az ugyintezes araban ez is?)
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Andras6800
senior tag
válasz leslieke #21344 üzenetére
Amin nekem megakadt a szemem, az, hogy 1 fázis, 32A.
Ez azt jelenti, hogy max 2,5 kW Invertert tehetsz fel, vagy be kell vezettetned a 3 fázist.
Van akinek 3 kW-os inveryert is engedélyeztek, de ahhoz kell smart méteres legszabályzás úgy tudom.Innentől adott a max panelezés is, ami ugye egészséges esetben kb 130%.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Kicsit belezavarodtam abba, hogy az óracseréhez kivel milyen papírok birtokában kell szerződést kötni.
Pest megye (ELMŰ Hálózati -> EON, ELMŰ -> MVM Next), készrejelentés megtörtént a napelemes cég által.
Kaptunk egy számlát a 40 ezres óracsere díjról az ELMŰ-től, az alábbi szöveggel:
"Annak érdekében, hogy az igénybejelentéshez kapcsolódó szerződéskötés megtörténjen a Műszaki-gazdasági tájékoztatóban jelzett dokumentumokkal és a csatlakozási díj befizetését igazoló bizonylattal (csekk, vagy átutalás igazolása) keresse fel a jelen tájékoztatóban feltüntetett valamelyik ügyfélszolgálati elérhetőségünket, és kösse meg a hálózatcsatlakozási, valamint a hálózathasználati szerződéseket. A hálózathasználati szerződés megkötésének feltétele, hogy villamosenergia vásárlási szerződéssel, vagy kereskedői befogadó nyilatkozattal rendelkezzen."
A tájékoztató semmilyen listát nem tartalmaz az ügyfélszolgálatokról, ahova be lehetne menni. Úgy tudtam, az ELMŰ Hálózati Kft is EON lett (legalábbis az igénybejelentéskor direkt írták, hogy mostantól velük kell majd tárgyalni, volt is emiatt csúszás).
Az üfsz. telefonon természetesen elérhetetlen, legutóbb is 4 napon át kellett próbálkozni, mire sikerült beszélni valakivel.Tehát a kérdés: Miután elutaltam a 40 ezret, hova menjek, milyen papírokkal? Az MVM-hez akkor nem kell egyáltalán menni, csak a hálózat üzemeltetőjével van dolga az embernek HMKE esetén?
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz -ZeeZee- #21343 üzenetére
Szerintem optimalizáló csak oda kell, oda érdemes, ahol fák, oszlop, egyéb miatt árnyékba kerülnek a panelek.
Nekem 2 rendszerem is van, az egyik késő délután, a másik kora reggel kap árnyékot, de így is szépen termelnek. Így én nem dobtam ki felesleges pénzt az optikra, és nem terül meg később a befektetés.Huawei optikkal és anélkül is olcsóbb, mint az SE.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
GSzORO
csendes tag
Sziasztok,
Szerdán jönnek telepíteni.
Azt tudom, hogy majd a végén alá kell írnom az átadás-átvételi jegyzőkönyvet.
Azonban arra lennék kíváncsi, hogy mire kell figyelnem különösen (OK, nem ilyenekre, hogy fent van-e az összes panel, meg az inverter... )?
Amire gondolok: hozzáférés a Huawei inverterhez app-on és/vagy weboldalon? Ugye, próbaüzem lesz, de nincs még ad-vesz óra, tehát honnan tudhatnám, hogy jól fog üzemelni a rendszer? (Persze, ezt elmondják majd szóban)
Egyéb?
(Villanyóraszekrény szabványosítva, földelőszonda telepítve)
Köszönöm! -
asdf_
veterán
válasz -ZeeZee- #21338 üzenetére
Mekkora a cserépméret (hogy számolni lehessen vele)? Szemre 2 sorban eltolva elfér legalább 12, de lehet hogy még 14 panel is és az már kb. 5,3kWp panelben, és még bele sem ér a képen látható árnyékba (nyilván később már igen, de másfél órával vagy csak napnyugta előtt). Reptesd meg félóránként a drónt, hogy lásd, meddig ér az árnyék.
Még csak pletyka, de azt rebesgetik, hogy hiába lehet saját pénzből kiegészíteni a dolgot, az invertert 5kVA-ben fogják maximalizálni. -
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, érintve a mostani pályázatot is.Tudom, hogy van másik topik is a 100%-os napelemes pályázatra, de ez csak mellékszál.
A történet: megjelent a pályázat, aminek a 2.részéből sikeresen ki is zártuk magunkat, mert pont most fejeztük be a ház szigetelését, nyílászárók cseréjét. Marad a napelemes pályázat, amit szeretnénk kihasználni. Szeretnénk élhető, normális rendszert felszerelni, nem akadály az önerő sem, de nem akarom, hogy nagyon lehúzzanak.
A tavalyi fogyasztásunk 2826kWh volt (hivatalosan). Azóta persze került a házba 1-2 új fogyasztó, de az egyik gyermek már csak ritkán van otthon, tehát közel egál. A pályázat alapján (ha jól számoltam), akkor 2,56kWp-os rendszert lehet felszerelni, ez a pályázati feltételek szerint cca. 1.250.000Ft. Jelenleg 1 fázis van 32A (márciusban szabványosítottuk ( ) 20A-ről, addig sem volt gond). Ha nyerünk a pályázaton, akkor bővítenénk 52A-ra (20-16-16). Inverterből alapból nagyobbat tennénk fel, én egy 5kV-osra gondoltam laikusként a későbbi bővíthetőség miatt. Ha nyerünk, akkor külön szerződésben menne még fel pár panel, hogy legalább 4kWp-t elérjük.Ez lenne a felhasználási hely:
Mondhatni ideális, a tető tájolás majdnem déli (22 fok eltérés), a dőlésszög 30 fok. A felület kb. 80m2, árnyékoló objektumok:
- a kép jobb oldalán található villanyoszlop 8m magas (a tetőgerinc síkja 1m-rel van lejjebb)
- a tető közepén az eresz fölötti 3. sor cserépre rögzítve az optikai bekötés (az előbbi villanyoszlopról)
- a legnagyobb árnyékoló a képen is látható árnyék, a szomszéd ház nyugatra, ami kb. 10m-rel van magasabban, mint a tetősík, és 14:30-kor ennyi árnyékot vetett a tetőre múlt héten szombatonEbből kellene valamit jót kihozni. Hallottam a SE rendszerekről, hogy minden panel külön van optimalizálva, külön lehet monitorozni, későbbi bővítésnél lehet más panelt telepíteni, stb.. Ezek mind nagyon jó dolgok. Létezik más kiépítésnél (pl. Huawei) is ilyen funkciók? Mit javasolnátok?
-
törölt tag
válasz Muszakishop #21334 üzenetére
1.
Valóban tudja azt a ~190 Wattot és működjön.
Déli napsütésben a napra merőlegesen tartva megmérni egy muliméterrel
- a nyitott feszültségét >> lásd adatlapon
- a zárlati áramát >> lásd adatlaponSzemre hibátlan, egyenletes kinézetű legyen.
2.
Ne adj érte többet ~16 ezerFt-nál, inkább kevesebbet.
A vadi új 15 év garanciás 400 Wattos kapható 55 eFt körüli áron.~55000x190/400x0,6=15675 Ft
[ Szerkesztve ]
-
Muszakishop
csendes tag
Még csak most ismerkedem a napelemes témával és kísérletezés céljából szeretnék itthonra egy napelemet. A környéken találtam 190 W-os monokristályos napelemet amit persze használt, külföldről hozták be. Szerintetek ezt meg szabad venni? Ha igen, vásárláskor mire kell figyelni?
[ Szerkesztve ]
-
Lajos65
tag
Sziasztok! Huawei sun2000-6ktl-m1 6Kw inverter lesz a tetőn. Az engedélyezési eljárásnál jelenthet-e gondot, hogy jelenleg a 16-10-10A a 3F rendszerem? (Fogom bővíteni, de most még ennyi)
-
senki68
senior tag
Nem akarom elfűteni. Bolond lennék a padlófűtés komfortját feladni egy légfűtésért.
Villanybojlerban gondolkodom. Most bekapcsolom a villanybojlert, és 13Ft/KWh áron lesz melegvizem, vagy marad a gázkazán 13Ft/KWh áron. Vagy odaadom az E-onnak 13Ft/KWh áron és kifutja a gázt. Van min sakkozni. Vagy kihúzom a hosszabbítót és eladom a szomszédnak -
senki68
senior tag
válasz HunChris #21329 üzenetére
Ha hozza az elvártat, akkor kb 4.000 KWh-val többet termel mint a fogyasztás.
Mivel csak október elején vette át az E-on a bővítést, így a januári leolvasáskor úgy néz ki fizetnem kell. /kérdés mennyire lesz napos az év hátralévő része/. Jó nem egy nagy összeget, mai nappal 80 KWh az egyenlegem.
Most ugye jó lenne a június, mert addig visszatermelném amit ezen a napfényszegényes télen elfogyasztok, kérdés a későbbiekben is jó lesz nekem június?
-
senki68
senior tag
Melyik a jobb éves leolvasási időpont? Január vagy június?
-
-
bullboy
tag
Sziasztok!
Ez kivált egy BMS-t? -
Oldmobil
aktív tag
válasz MrZed001 #21303 üzenetére
Szia, köszönöm! Elég lesz a savas, nem ciklikus, hanem UPS jellegű használat a cél (egyelőre).
A működés közbeni napelem rákötés meg azért játszik, mert alaphelyzetben a napelemeim a visszatáplálós rendszerre dolgoznak, csak áramszünet esetén kerülnének át a másikra, de ha már áramszünet van, akkor az azt jelenti, hogy futni kellene a másik inverternek az akkukról.
Még egyszer köszi az infókat, most már tudom, hogy milyen irányban kell keresnem. -
bb71
őstag
válasz Balázzs #21305 üzenetére
Tudok az utolsó levélrészletről... csak azért sEm vagyok hajlandó kihagyni ezt a játékot!!!
Egyébként valaki über genyó az egészben, én ugyanis az elszámoló számlával csak egy darab papírt kaptam, hogy nyújtsak be - ez a bizonyos 'Természetes azonosítók megadása a háztartási méretű kiserőmű többlettermelés kifizetéséhez’ nem volt a levélhez csatolva ÉS nem is írták, hogy kell!!!
Mintha direkt szivatnának!!!
Szomszéd srác beküldte postán csak azt ami jött, és visszadobták, hogy hol az a bizonyos másik és kiküldték neki - talán - postán.
Ezt most így kell 2021-ben?
[ Szerkesztve ]
-
Balázzs
senior tag
Én is május végén kezdtem a naplopást, majd jövő tavasszal lesz érdemes nézni, egy év távlatából a dolgokat. Az elején néztem naponta többször, most már van, hogy több napig max. a felhőket nézem, hogy miért nem süt a nap Úgyis jön e-mail, ha gondja van az inverternek. A múltkor rám is csörgött az SMA csehországi központjából egy úr, hogy mi történt pár napja, 4 órán keresztül állt a rendszer? Megnyugtattam őket, hogy csak 4 panel került még fel a tetőre
ELMÜ kifizetés: beszéltem az ELMÜ ügyfélszolgálattal, kérni kell a kifizetést, nem lehet MVM-hez átvinni, korábban Ők is rosszul tudták, ezért kommunikáltak mást.
Postáztam a kérelmet, majd még egy külön adatlapot, mert azt lehagytam, most várom mikor utalnak.
Elektronikus beadáshoz, nekem ez volt a levelükben:
Felhívjuk figyelmét, hogy a ’Nyilatkozat és kifizetési kérelem HMKE betermelés elszámolásához’ megnevezésű dokumentumot és a mellékelt, ’Természetes azonosítók megadása a háztartási méretű kiserőmű többlettermelés kifizetéséhez’ nyomtatványt együtt juttassák vissza csak postai úton (elektronikusan nem fogadjuk be) az alábbi címre.
-
MrZed001
tag
válasz Oldmobil #21300 üzenetére
Asszem lesz magyar forgalmazó is, ár az ilyesmi.
Napelemet működés közben rákötni? Hmmm, elméletileg nem kellene, hogy zavarja. De ha más nem egy pár ezer Ft-os pre-charge resistor (előtöltő ellenállással) lehet tompítani a rákötést.
MKX-nél egy kicsit elbizonytalanodtam, ez lehet aksi nélküli működést nem tud. Csak az MGX.
De szünetmentesnek úgyis kell aksi, szóval ez nem gond.
Az aksi típusa a másik oldal ami kérdéses szokott lenni.
Ha csak UPS-nek, rövid áthidalási idő, akkor buta savas elég.
Ha rendszeresen ciklikusan használva, vagy nagyobb (pl napos) áthidalási idő, akkor LiFePO4. -
flugoskgy
csendes tag
Szia Dolgoztattál velük? ( Szakoplusz Kft)
flugos
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Android szakmai topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati / IP kamera
- Tomb Raider IV-VI Remastered - Fókuszban a bossok
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Segway ninebot Kickscooter Max G2 roller
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával