-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #64566 üzenetére
Termelés 0, 10-15cm hó esett, még a felső panel is hó alatt van, nem olvadt annyit, hogy lecsússzon róla.
-
-ZeeZee-
senior tag
Üdv!
Ha HMV/fűtési puffertartályt szeretnék napelemről megtámogatni, akkor ahhoz kell valamilyen engedélyt beszerezni?
Egy ismerősömnél jelenleg egy 1000l-es fűtési puffertartály van a vegyestüzelésű fűtési körön, illetve erre a körre van rákötve a 300l-es HMV tartály is. Ez télen nem gond, mert 2 naponta befűt, van melegvíz meg fűtés is. Viszont nyáron csak azért kell befűteni, hogy legyen melegvíz...
A lényeg: ha rak fel egy -nevezzük balkonszolárnak- napelemes rendszert, ami nem kapcsolódik a vezetékes hálózathoz, hanem csak a puffer/HMV tartályban lévő fűtőpatronokat látná el árammal, akkor ez ugye nem engedélyes. Ha van termelés, akkor megy a patron, ha nincs termelés, akkor nem megy. Ilyenkor mi van a többletenergiával? Kell azzal kezdeni valamit?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #55405 üzenetére
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #55250 üzenetére
Nálam 25-30cm hó van a paneleken. Szombaton vártam, hogy beinduljon a termelés, mert egy kicsit megcsúszott a hó és a felső panelek felső harmada kilátszódott a hó alól. Aztán vasárnap hajnalra esett még 5cm hó rá. Nekem kedden termelt utoljára az inverter, azóta semmi. Várom a keddet. Remélem nem ónos eső fog esni....
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz H-Mano #54094 üzenetére
Nálam tavaly amikor jöttek 1 fázisról (16A) 3 fázisra bővíteni, véletlenül 20-16-16A helyett 20-20-16A megszakítókat tettek be. Ismerős volt az E.onos szerelő, mikor kimentek a kocsihoz, ami 10 méterrel odébb parkolt vártam, hogy elinduljanak, de valamiért nem indultak. Aztán jött vissza a srác, hogy megnézzem valamit. Ellenőrizte a megszakítókat, hümmögött, aztán kérdezte nem baj, ha ezt most kicserélik? Plombabontás, csere, plombálás, a másik srác meg vette fel az adatokat (régi plomba, új plomba száma).
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz senki68 #49204 üzenetére
Válaszoltál a kérdésre?
A jakuzzi (legalábbis az enyém) áll 1 fűtőberendezésből (cirka 2000W), 1 keringtető/szűrő rendszerből (cirka 100W), meg egy "levegőztető" rendszerből (legyen mondjuk 500W). Mindezt egyetlen berendezés látja el (nálam), ha nálad másként van, de nem nagyon mások a számok, akkor is van gyenge láncszem...
Szerk.: közben olvasom, hogy neked gyári 3 fázisos van.[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #48573 üzenetére
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz hedgehog #48131 üzenetére
Ez most van. 9-10 óra körül bekapcsoltatom és 3-4 fokot melegít folyamatosan 2-3 óra alatt. Aztán este ha csak a bugyborékcsináló megy, akkor 800W-ot eszik, ha csak a keringetés, akkor 45W-ot. Így egy nap kb. 5-6kWh-t fogyaszt.
Szerk: nekem mobil (felfújható) jakuzzi van, 660l körül.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz airotkiv #48085 üzenetére
4.92kWp, -22 fok (DK), 30 fok, 5kW Fronius Symo. A jakuzzi fogyasztása 22-től látszik. Igyekszem a nappali idő alatt melegíteni, de nem elég nagy a rendszer a teljesen nappal való kiváltáshoz (jakuzzi fogyasztása nagyjából 2kW, a rendszer 10-14h között 1.2-1.5kW körüli értéket termel (3.5-4.5kW/3 fázis).
-
-ZeeZee-
senior tag
Hol van már a névjegykártyás emberke...?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz ftamas0201 #44700 üzenetére
Mert ha lekapcsol akkor törvény szerint 5 percig vagy mennyi ideig nem kapcsolódhat vissza a hálózatra.
Tudja valaki mennyi ideig nem kapcsolódhat vissza? Én úgy emlékszem nálam 1 percre van beállítva, de nem vagyok benne biztos. Ez az 5 perc esetén nem túl szabályos...
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz sunseeker2k5 #44649 üzenetére
Így működik a 3 fázis. Ha az egyik elszáll, megy vele a többi is. Ha esetleg van valami időzíthető nagyfogyasztód, vagy esetleg hűtőláda, akkor azokat érdemes erre az 1 fázisra áttenni, hogy fogyasszon, ne akarjon kitáplálni a hálózatba.
-
-
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Fronius Symo 5kW-os inverterem van. És most már baromira idegesít, hogy gyakran leszakad a wifi hálózatról:
Éjszaka, amikor nem termel, akkor látszik, amikor termelne, akkor meg nincs adat, mert nincs a hálózaton. Be szeretném kötni "UTP" kábellel, de ahogy olvastam a használatiban nem megengedett a sima utp, árnyékolt/földelt utp kell. Én egy switchbe tudnám bekötni, de az is a padláson van, odáig viszont az AC kábellel tudnám egy kábelcsatornában elvinni. A közös szakasz olyan 2-3m lenne. Milyen kábelt ajánlotok erre, hogy minél kevesebb zavart szedjen össze. A teljes hossz kb. 15-18m.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Samott #43606 üzenetére
Nem látják. Ha gond van, akkor kihelyeznek egy mérőt, ami méri a 3 fázis feszültségeit, 1 hétig (?) monitorozzák, majd ha nem jó, akkor lépnek.
Ők olyan rajzok alapján adják ki az engedélyt, ami náluk szerepel a nyilvántartásban, az alapján kiszámolják, hogy terhelhető-e a hálózat. De nem mennek ki személyesen mindenhová, hogy van-e változás a nyilvántartott és a tényleges állapot között. Főként a régi hálózatokra igaz, amikor még más volt a területgazda, történt pár fejlesztés, ami vagy átkerült a nyilvántartásra, vagy nem, de az új területgazda csak az ő ideje alatt történt fejlesztéseket "tartja nyilván". Ismerek olyat, aki minden vezetékcserét külön kér, hogy kerüljön bele a szakágiba, meg ismerek olyat is, aki komplett lakótelep energiafelújítását nem mérette be, mert azt nem ő kezdte el, oldja meg az azóta nyugdíjba vonult elődje...
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz snooze #42647 üzenetére
Nem értem a kérdésed. Az óra 2 tarifán mér jelenleg.
1: 6-22 óra között, ami ebben az időszakban történik, ide számolódik: 1.8.1/2.8.1
2: 22-6 óra között, ami ebben az időszakban történik, ide számolódik: 1.8.2/2.8.2
Jelenleg a 2 tarifa elszámolása között nincs különbség.
Amiről te beszélsz, az a H tarifa, amit egy külön óra mér, és ha jól tudom, akkor ott sincs külön tarifa mérés, csak annyi, hogy a számlában 2 külön időszaki árfolyam fog számolódni. Ez éves szintű, még a másik napi bontás. -
-
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz mlaci01 #41380 üzenetére
Ezt sajnos így nem könnyű megmondani. Nézd meg a JRC-n, hogy mennyit kellett volna hozniuk, ezt írd be excellbe, írd mellé a ténylegest, majd számolj százalékot. Többen beírták, hogy nekik mennyi volt a termelés, keress hasonló paramétereket, és ha a % nagyjából stimmel, akkor ennyi.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Balázzs #39871 üzenetére
Tehát a 2021.08.02 előtti adatok hiányoznak? Lehetséges, hogy ennyit tárol? Ezt nem tudom, nekem frissebb az órám, nincs még 1 éves. Esetleg akinek van, az megnézhetné, hogy nála meddig van adat.
Szerk: megnéztem a céges órát, 2021. 07.02-től van adat, kb 2021.06.17-én cserélték.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
A mai napon végre már lesz kicsit termelés.
A tegnapelőtti hó 5cm vastagon takarta még ma reggel is panelokat, tegnap nem is indult be az inverter. Tehát megvan az első legkisebb termelés: 0kWh. De ma már 15W-os teljesítménnyel hasít.
-
-
-ZeeZee-
senior tag
Én találok 85-115k-ért ilyen panelt. Nem nagyker áron, hanem csak magánemberként. Akkor a nagyker ár alatta van. Ha a júliusi árat nézem, amikor indult, akkor még olcsóbb volt. Ha közben emel árat, akkor mit mondjak arra a kivitelezőre? A nem tisztességes azt hiszem jó szó rá. Szerintem (és azt aláhúznám) itt a sok hercehurca miatt úgy döntött, hogy kifizetteti a plusz munkáját ami a sok beadom-visszavonom-beadom-nemúgycsinálommeg miatt lett neki.
-
-ZeeZee-
senior tag
Sajnos csak utólag okos az ember, (én legalábbis mindig ), de sajnos az elején kellett volna az invertert tisztázni. Én a telepítőm nyakára jártam (telefonon), amikor szűkszavúan annyit mondott, hogy minden rendben van, ne aggódjak. Nyilván irányításmániás vagyok, de idegesített, hogy nem tudok semmit sem a haladásról. A lényeg: ha nem Te módosítottál, hanem ők önkényesen, és van erről papírod (mondjuk árajánlat, amiben 6kW-os inverter szerepel), akkor talán még egy kis ügyvédemlegetés is bejöhet, hogy jelentős kárt okoztak Neked, mivel nem a megbeszéltek szerint jártak el.
-
-ZeeZee-
senior tag
Erősen túlzónak érzem a "reális lehet" jelzőt. Nem vagyok telepítő, de ha 100k-ból nem hozza ki a panelokat darabját (ebbe benne van a plusz tartó és a rögzítő sín is), akkor valamit nem jól csinál... Először azt hittem, hogy utólag szerelték a +2 panelt, de már látom, hogy egyszerre, ezért szerintem csak nyerészkednek.
-
-ZeeZee-
senior tag
A mostani állapotok szerint (visszatáplálás tiltása) a Fronius Gen24-es inverterei a legjobb termelő hibrid megoldás, ha maradunk a nem szigetüzem vonalon?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #36465 üzenetére
Nem használom a solarwebet, HA-t nézegetem...
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz noobfx #36035 üzenetére
Egy trafókörzet nem 1 utcából áll. Ne csak a saját utcádat nézd, hanem a szomszédosakat is. "Paraszt" módszer: odamész a trafóhoz és elkezded követni a kimenő légvezetéket. Ameddig nincs megszakítva, addig az 1 kifutás. Ez lehet 1 vagy akár 5 utca is. Vissza a trafóhoz, jöhet a következő. 1 trafó simán kiszolgálhat 4-5 kifutást is... A földkábeles kifutásokat nehezebb követni, de azok is számítanak.
-
-ZeeZee-
senior tag
Én gondolkodtam az amperbővítésen, meglévő napelemes rendszerrel. Kíváncsi vagyok ilyenkor is buknám a jelenlegi szaldós elszámolásomat?
-
-ZeeZee-
senior tag
Ismét kérdésem lenne.
Kb. 1 hete, amikor levált az inverter a hálózatról, akkor megijedtem, mert előtte nem volt ilyen gond. Most úgy gondolom, hogy valami mégsem stimmel, mert azóta a termelés nem ment 4kW fölé (igaz nem is volt szép napos időnk, de ma már kellett volna termelni). Fronius Symo 5-3M, 4.92kWp panellel.
Azt persze megint csak most vettem észre, hogy elfelejtettem, hogy 10 (alapértelmezett) nap után törli az adatokat, így nincs régebbi adatom.
Az inverter állítódott el, vagy a panelokkal történhetett valami?
-
-ZeeZee-
senior tag
Fronius inverterem jelenleg offline. Mi történhetett? Csak a netről szakadt le, vagy valami más is történhetett? 9:38-tól nem elérhető. Legkorábban csak 4 körül tudok ránézni a helyszínen.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Impair1980 #34628 üzenetére
És mit csinálsz a többi datamenegerrel? Eladod?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Andras6800 #34624 üzenetére
Akkor biztos csak véletlen egybeesés, hogy amikor kiesett a távleolvasás, akkor megszűnt a P1 portos is.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz HoryThePooh #34602 üzenetére
Én múlt hét közepe óta szenvedek a P1 portra dugott saját fogyasztás mérővel. Hol nem elérhető, hol meg csak "fals" adatot küld. Kínomban már csináltam egy másikat, de az sem működik. Akkor lehet, hogy nem is nálam van a gond?
-
-ZeeZee-
senior tag
Már a SAJ, Goodwe, Growatt inverter is kifogyott? Mostanában csak Solplanet, Foxess inverterekkel látok árajánlatokat.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz leslieke #34116 üzenetére
A nyaralóhelyen az a gond, hogy nincs aki elfogyassza a megtermelt áramot? Laikusként arra gondolok, hogy mivel van máshol termelés, de kevés a fogyasztó, ezért emelkedik meg a feszültség. Jól gondolom? Mert akkor olyan helyen, ahol van állandó fogyasztás (mint pl. egy lakott település), ezek az értékek alacsonyabbak lennének ugyanolyan trafó paraméterek mellett.
-
-ZeeZee-
senior tag
Ébresztő, július 1 óta így van.
Ha nem érted, akkor konyhanyelven: mivel sok napelemes rendszer épült, fog épülni a kialakult helyzet miatt, ezért a szolgáltatónak ( ) nem érdeke, hogy a régi áron fizesse ki a megemelkedett termelést. Viszont a lakosság ebből semmit sem érzékel, mert az ára nem változott az áramnak, csak az szerkezete. Az ÁFA így is, meg úgy is befolyt, csak a szolgáltató (Lölö) busásabb jutalomban részesül...
Van még kérdés?
-
-ZeeZee-
senior tag
Ha jól emlékszem, utána már adózni kell utána.
Megvan:
Az adómentesség feltételei
• Háztartási méretű kiserőműről van szó, azaz olyan villamos energiát termelő berendezésről, ami kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozik, és csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA).
• A magánszemély a villamos energia értékesítéséből származó bevételt nem egyéni vállalkozói tevékenység keretében szerzi meg.
• A magánszemély a bevételt aktív felhasználóként, vagy energiaközösség tagjaként szerzi meg.
• Háztartási méretű kiserőmű általi betermelés évi 12 000 kilowattórát (kWh) nem haladja meg. -
-ZeeZee-
senior tag
válasz HunChris #33427 üzenetére
Nálam nagyon nem jó az augusztus. Május 820kWh, június 884kWh, július 851kWh, augusztus 710kWh (4.92kWp, Fronius 5kW-os rendszer, majdnem déli fekvés). Nálad nőtt a termelés az előző hónaphoz képest?
Szerk: közben tovább olvastam, másnál sem olyan
rózsásnapos a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz kardkovacsi #32341 üzenetére
Ugyan már. 1 nap alatt is lehet rendelet hozni. Ma este eldöntjük, holnap déltől hatályos.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz tolts.hu #31154 üzenetére
Hali!
Nem tudom, nem emlékszem, szerintem 1-2 héten belül. Csak volt egy kis félreértés asszonnyal, hogy mi történt az elszámoló számlával, és csak most kerestem elő (én azt mondtam, nem kell fizetni, ő meg azt, hogy vissza kell fizetni, csak ő a szolgáltatóra gondolt...)
-
-ZeeZee-
senior tag
Sajnos eddig nem foglalkoztam vele, de a jelenlegi rezsiárak mellett sajnos már kell: 2022.05.17-én kelt elszámoló számla szerint 5.500Ft-ot visszaigényelhetek a szolgáltatótól. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- kitől kell visszaigényelnem? E.ontól kaptam az elszámolót, de most mindenki az MVM-nek fizet, nem?
- meddig lehet a visszaigénylést elindítani?
- villamos energia átlagfogyasztásra vonatkozó igazolás az ami a számla 4. oldalán van? Tehát kell egy kifizetési kérelem és a számla elég?Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Liftor Active - fekete, szövet+háló - ÚJ BONTATLAN
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- ÚJ Besen BS20 Smart 11-22kW elektromos autó töltők GARANCIÁVAL, számlával, készleten