-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
Neked kellene egy kb 12Kwp-s rendszer.
Az ingyenes pályázat jelenleg 5Kwp maximumot ír. / Próbálják 8Kwp-re feltornázni/.Én úgy látom, annyira húzzák-nyúzzák a pályázatot hogy gyakorlati megvalósulás 1 éven belül nemigen lesz.
Ha neked ráér 1 év múlva is, akkor pályázz, tesznek amekkorát tesznek, az ingyen van, utána lehet bővíteni.Arról semmi nem szól, hogy milyen elszámolás lesz, ha most szaldó lesz akkor az is marad. Jelenlegi állapot szerint.
Termék fronton is egyszerű a képlet, panel legyen TIER1 minősítés, azon belül az a méret és teljesítmény ami jobban elfér a tetőn. És az ár .
Inverter. Hagyományos string inverter vagy SE ? Ezt kell eldönteni.
-
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
Lehet ciki, de nekem egy csomó olvasgatás után is őskáosz van a fejemben, pályázzak, ne pályázzak, vegyek önerőből, az meg hogy milyen gyártó az igazán jó befutó, megint csak fejtörés. Relatív nagy fogyasztó vagyok havi átlag 40k körüli számlával. (elektromos fűtés, e-auto - 10+3kw/év)
Most is órák óta ezt bújom… de igazából nem jutottam nagyon előre, se vállalkozó terén, se termék fronton.
Elszámolás miatt tárolós megoldás lenne a legjobb, de a pályázati korlát kw-ban alacsony, ráadásul az biztos bruttó elszámolásos lesz idővel, akkor meg önerős szaldós jobb út, persze ha az marad.
Merre folytassam az utat? Kivitelezők is vegyes érzésekkel töltenek el, hiába kértem korábban 3-4 helyről is ajánlatokat, a szórás is nagy, a termékpaletta is. (mondjuk ideje frissíttetnem mert régiek)
Billentsetek ki valamerre légyszi. -
senki68
senior tag
válasz Mr Paris #20294 üzenetére
Termékgaranciát nem a telepítő ad, hanem a gyártó cég. Attól, hogy megszűnik egy telepítő cég, a termékre a garancia ugyanúgy él tovább.
Én csak ezért biztos nem választanék szolgáltatói céget, tudva azt, hogy nem is a szolgáltató telepít hanem alvállalkozók akik ugyanúgy megszűnhetnek, eltűnhetnek, ráadásul borzasztó átfutási idővel telepítenek.A nagyobb napelemes cégek is alvállalkozókkal is dolgoztatnak, ezért is érdemesebb lenne az alválalkozókkal telepítettni, mert olcsóbb lenne a rendszer, csak éppen nincs olyan jó a piarjuk, és nincsenek ott minden második netes hirdetésben.
Tudok olyan vállalkozót aki úgy telepít anyagár, nagykeráron biztosítja, és KWp-ként 60 ezer a munkadíj. Mondjuk ezek a vállalkozók területiek, nem fedik le az egész országot.
-
Mr Paris
tag
Sziasztok,
Átnézve a fórumot (még csak felületesen) találtam több hozzászólást azzal kapcsolatban, hogy mely cégekkel "érdemes" foglalkozni telepítés ügyileg, de egyszer sem láttam (de mondom még csak felületesen néztem át a fórumot), hogy szóba kerültek volna a szolgáltatók mint kivitelezők.
MVM-Optimum
E.ON solar (korábban elmű enHome)
Lehet naív vagyok , de ezeknél a cégeknél kisebb az esélye annak pl., hogy garancia lejárta előtt eltűnnek/megszűnnek vagy , hogy a honlapjukon csak jót írnak (bár én még nem láttam olyan honlapot amin ne azt írtak volna magukról )
A szervíz támogatásuk is stabilabb lehet egy kis cégénél (bár ez sokmindentől függhet, nem feltétlenül biztos)
Szóval ezeket figyelembe véve esetleg van valaki akinek van tapasztalat ezekkel a szolgáltatókkal(cégekkel) tervezés/kivitelezés szempontjából?''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?
-
tothbe
addikt
válasz vtechun #20281 üzenetére
nos, ez egy több ismeretlenes egyenlet így, de nézzük amit tudunk.
van 3 tetőfelület, ebből kettő déli, a harmadik pedig keleti. Feltételezzük, hogy a déliek teljesen azonos irányban és dőlésszögben állnak a két tetőrész ellenére. Ha ugyanis nem, akkor a gyengébb teljesítményű rész visszahúzná a másikat, ha azonos munkaponton vannak.
A keletiek mindenképpen másik munkaponton kell legyenek, hiszen egy átlag 345W-os panel 47,6V-os VoC-jével számolva 27 db már túllépné az 1000V-ot, ami az inverter maximuma, valamint az előbb említett tájolási különbség miatt sem tenné még egy harmadosztályú szerelő sem egy munkapontra ezeket a déliekkel, hiszen akkor egymást fognák vissza folyamatosan. Mivel ezen az inverteren két string és mindkettőhöz két-két munkapont tartozik, ezért ha a déliek eltérőek, akkor már azokat is ketté kéne szedni, és akkor a keletnek már csak egy másik string marad.
Ezt a helyzetet feltételezve ugyanis lenne tehát 10 panelünk egy munkaponton Keletre és 17 panel egy másik munkaponton délre. Ez esetben az egyik munkaponton ideális Vmp-vel számolva 384V feszültség lesz, a másikon pedig kb 650V. Ez is több, mint 1000V, ergo más megoldás kell.
Adja magát, hogy akkor legyen az egyik string-en a 10 keleti és a 3 déli (két munkaponton) és a másik stringre kössük be a 14 délit. Ez a matek szerint még csak-csak kiadná, de valójában az első string-en a 3 déli nemhogy segítene a 10 keletinek hanem inkább csak visszatartja azokat. Ráadásul az első string két munkapontja között továbbra is jelentős feszültség különbség lesz (115V vs 384V) szóval ez sem segít, hogy jó eredményt érjünk el, ez már okozhatja az említett jelenséget. Bár a másik string ettől még termelhetne a maga 14 déli panelével (vszleg onnan is jön csúcson az a 4800Kw kb, a másik stringen meg a maradék).
Ezek után igazából tényleg érdekelne, hogy mi van az inverterbe kötve (legalább annyira, hogy hány stringre és azon belül hány munkapontra kötötték be a rendszert), hogy tovább lehessen gondolni, mi fog vissza mit és mennyire. ehhez elég csak megnézni az inverter alján hány illetve melyik csatlakozópárokba megy vezeték. Bár ez sem ad biztos folytatást, de ki lehet zárni vele egy-két esetet.[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
bb71
őstag
Tegnap frissült a FusionSolar alkalmazás, beléptem az inverterbe és jelezte, hogy akkor frissítsünk firmware-t... most zajlik. 133-ról 135-re megy át.
-
Treff
aktív tag
A napelemek védő üvegének vastagságával kapcsolatban van valami tapasztalat, info? Ugyanis gyakorlatilag minden márkánál 3,2 mm edzett üveget használnak a gyártók, az általam kért ajánlatokban pedig nagyon sokszor a QCells paneleket ajánlják, de azokon csak 2,8 mm az üveg vastagsága
Mennyire elég az vajon pl. egy jó kis dió nagyságú jégeső esetén? Engem ez az egy paraméter zavar a QCells paneleknél. Még a G9 sorozatnál is csak ennyi. -
kardkovacsi
senior tag
válasz turistakolbi #20279 üzenetére
A lakásban lévő por nagy része emberi maradvány, bőrredő, haj stb. Ezek jellemzően lefelé szállnak.
Na most az invertert sem nem olyan helyre teszed ahol sokat tevékenykedik az ember se nem a földre ezért enyhe költői túlzásnak érzem ezt az évi két takarítást.
Nálam a garázsban van az inverter (Fronius) egy éve, 20 centire van a teteje a mennyezettől. Ha olyan nagy por lenne akkor látszana minimális jele a porosodásnak a plafonon, mivel felfelé fújja ki a ventilátor a levegőt. Nincs[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vtechun #20281 üzenetére
Az a 3 lesz a bajság oka alighanem... ha a keletihez van kötve.
De, ha eltér a dölés/tájolás akkor a délihez kötve sem az igazi csakúgy kopaszon..
----
Optimalizálás van?
----
Az inverter által mért sztring feszültségekből kimatekozható a bekötés.
Az áramokból pedig a sztring működése is amikor egész nap süt a Nap és kék az ég.[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Kollégám napelemrendszerével kapcsolatban lenne kérdésem. Growatt 9000-es inverter.
27x 345W panel.
Keleti tetőn 10 db. Egyik déli tetőn 3 db. Maradék 14 db megint egy másik tetősíkon, szintén déli oldalon.
Feltűnt nekem, hogy 5000 fölé alig, ill. csak 1x ment fel a pillanatnyi termelés. Holott a teljes kapacitás ugye 9300 kWp. Felhőtlen, napsütéses időkről volt szó ezen alkalmakkor.
Amennyit én tudok az ilyen inverterekről, hogy meg van szabva, hogy egy sztringen hány panel lehet, túl kevés és túl sok sem lehet. Nem lehet, hogy azért termel kevesebbet, mert nem megfellelően vannak a sztringek összerakva? Felmerült bennem, hogy a keleti 10 és a déli különálló 3 egy sztringen van, ami ugye nagyon nem jó, mert minden fényviszonynál a kevesebb fényt kapó szegmens lesz a mérvadó, ami sokat jelenthet kiesésben.
Vagy lehet az is, hogy 17 van egy sztringen és a másik sztringen meg 10 panel? Ő nem tudja, annyira nem érdeklődő, mint én..
-
turistakolbi
aktív tag
Igen, van benne egy belső ventilátor. ami akkor kapcsol be, amikor nagy bent a hőség és egy két alkatrész jelzi, hogy melege van.
Évente pár alkalommal előfordulhat, hogy bekapcsol a venti ha jól szellőző/árnyékos helye rakja az ember. (ugyan úgy ahogy a Huawei nek is van belső ventilátora stb stb)
Coil Whine - nak hívják a ciripelést, és ez random, hogy kinél van és kinél nincs.Ellenben azzal hogy éjjel nappal mennie kell a ventilátornak, különböző fordulaton. <-- ez megint csak relatív, hogy kit zavar.
Mindenkinek van otthoni PC-je. (gondolom én..) Tudja mindenki hogy 3-4 hónap alatt mennyi por gyűlik össze benne/vagy a szűrőjén. Na most ezt a genyót kell takarítani a froniusnál.. Ha nem vagy szaki... akkor hívhatod a szerelőt.. évente 2x. És rájössz, hogy 4-5 év alatt kifizetted egy új inverter árát portalanításra. Ha nem nem hívod, akkor meg az elégtelen hűtés teszi szépen tönkre pár év alatt.
Persze, ha szépen elzárt hűvös helyiségbe rakja az ember a házon belül.. akkor nincs miről beszélni.
De én csak fel akartam hívni az esetleges dolgokra Lajos65 úr figyelmét.[ Szerkesztve ]
https://www.twitch.tv/muerte188
-
Treff
aktív tag
válasz turistakolbi #20267 üzenetére
ABB inverter:
megcáfolnám a 0db értéket: egyrészt ismerősnél egy 7kw-os van és ciripel, mint a tücsök. Másrészt a gyári adatlapján is ott van, hogy asszem 49dB a zajkibocsátása. -
MrZed001
tag
válasz Lajos65 #20266 üzenetére
Cég: Tisztaenergiák, Wagner. (ajánlani csak jót és drágát tudok ... nem a helyi kis sufni cégek)
Inverter: Fronius (ha nincs sok árnyék, nem akarsz később különböző panelekkel bővíteni stringet), SolarEdge (ha van árnyék, vagy extra biztosra akarsz menni, hogy nem keletkezik DC ív/tűz). De a többi se rossz.
Napelem: ami éppen van
Arra figyelj amikor helyet számolsz, hogy a >400Wp napelemek már nem 1,7x1m, hanem 2x1,1m.[ Szerkesztve ]
-
Lajos65
tag
válasz turistakolbi #20267 üzenetére
Köszönöm. Éppen ez a bajom. Ha van javasolt néhány jó cég, akkor egyszerűbb csak azoknak utánanézni. 😁
-
turistakolbi
aktív tag
válasz Lajos65 #20266 üzenetére
Pedig, nem árt ha utána nézel a cégek pénzügyi jelentéseinek, a tulajdonosi körnek. Mert nagyon rövid távon ott találod magad, hogy a telepítés minősége silány. Fél év múlva már a cég sem létezik, garancia vót-nincs. Sok csúszás, ígérgetés stb.
Az, hogy kinek mi a szimpatikus vagy mi a jó, az meg relatív... Van olyan telepítő, aki még az azbesztpalára is felrakja, csak fizess neki.. Aki meg komolyabb az szóba sem áll ilyesmivel, mert amúgy is tele van munkával.Napelem panel az kb teljesen mind1.. Inverterekről meg látsz leírást az összefoglalóban.
Annyit még, hogy az összefoglalóban nincs nevesítve az ABB márka. pedig EU-s gyártás, 25+ éve a piacon vannak, moduláris inverter --> javítható. nem pedig egy kompakt kis doboz. Működés közben pedig 0dB a zajkibocsájtása. ellenben a sok visítós inverterrel.[ Szerkesztve ]
https://www.twitch.tv/muerte188
-
Lajos65
tag
Sziasztok! Nem tudok eligazodni a sok netes hirdetés között. Tudnátok javaslatot adni megbízható kivitelezőre, javasolt napelem típusra és inverterre? Támogatás nemigen jöhet szóba, gyerekek megnőttek. 13-15 eFt a villanyszamla. Sárospataki telepítés, D-DNy , 3 fázis. Előre is köszönöm.
-
HunChris
senior tag
válasz bekesizl #20220 üzenetére
Grafikonon is szemléltetve: (3 fázis fogyasztás és termelés)
Ha 1 fázison lenne, akkor 82+% lenne a napelemes termelésből fogyasztott áram, 3 fázis esetén csak 47% lett. (Nem tudtam teljesen szimmetrikusan fogyasztani.)
Jelenleg még szaldó esetén nem, de bruttónál, ha fázisonként külön fogják nézni és nem összegezve, akkor lesz szívás. (remlélem összeadják a fázisokat...)
-
törölt tag
Számolj magadnak napáram termelést...
Minden tetőre ami szóba jöhet.
Az EU PV Calculator használata.
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP
Megkeresed a helyszínt és klikk rá.
A beállítások,
Installed PV peak power: 1
Estimated system losses: 10%
Mounting position: Building integrated
Slope (tető meredeksége):
Azimut (tető merre néz):
Vigyázat!!! az Azimut DÉL irányban 0 !!!Végül >> Visulize
.... és a lényeg a baloldalon.
Az éves átlagban várható FAJLAGOS napáram termelés.
Yearly PV energy production [kWh]:
Azaz megtudod, hogy: melyik tetőn mennyit termelne 1 kWp napelem.
Az a tető a jobb amelyik nagyobb fajlagos termelést ad.
Ha kiszámolod, hogy hány kWp napelem fér fel az adott tetetőre
és
a "Installed PV peak power:" mezőbe az 1 helyett at írod amennyi felfér.
Akkor pedig megkapod a várható éves kWh termelést arra a tetőre.
-
törölt tag
Mérd meg az eresz közelében a cseréposztást, néha van meglepi !
Nőnek a napelemek, már egyre inkább a 400 Watt környéki a szokvány.
Ezért számolj 1,2x1,8 méterrel, ha nem tudod a típust még.
(ebbe a leszorítók miatti hézagok is beleférnek)
HA és AHOVá csak lehet állított napelemeket tervezz.
A fekvő napelemhez ~1,8X drágább a tartóváz cseréptető esetén...[ Szerkesztve ]
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Adott az alábbi tető:
Az alsó éle, ahogy a cserepekből számoltam (), kb 15 méter, a gerinc kb 6 méter, és mivel 15 cserép magas, így kb 4,8 méterrel számoltam.
A következő móricka-ábra jött ki a panelekre: ha 1x1,7-es panelmérettel számoltam, plusz a mérési pontatlanságok miatt nem szoros illesztéssel. (16 panel)
Ez így első blikkre megállja a helyét?
A ez a tető déltől kb 35 fokban néz nyugat fele, így érdemes lehet a kép jobb oldalán lévő kisebbik részre is tenni pár panelt? (az délelőtt lenne napos) -
Magnat
veterán
Üdv, hallott esetleg vki olyat, h eltörölték vagy eltörlik a 2.5kw-os határt 1 fázisra vonatkozóan? Én mondjuk furcsának találom, mivel talán áprilisban lépett életbe, de kollégámnak vmi elmüs ember ezt magyarázta, de több konkrétumot nem tudok, szóval inkább kacsának tekintem
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
MrZed001
tag
válasz #39851264 #20242 üzenetére
Jaaa, a tipikus strucc politika
- ilyen sose volt
- nesze a cikk
- de csak 1
(ami kettő)Fogadjunk a kapudat se zárod, mert a környéken nem hallottál még betörésről ?
Ha valamit ilyen egyszerűen meg lehet oldani, ennyire filléres befektetéssel (egyiknek ott a lakat helye, többire egyszerűen abroncs, vagy csavar takaró lemez, vagy ....)
Akkor miért fáj neked ? -
veterán
válasz tothbe #20240 üzenetére
de szerintem elég a rögzítő csavar elé (legalábbis nálunk két inverternél is oldalról volt 1-1 csavar ami rögzítette a fali sínhez... egy-egy 16-os tiplivel beletekerni 1-1 zártszelvény kockát vagy zártszelvény darabot (persze szépen lezárva...) így az oldalsó rögzítő csavarhoz csak akkor lehet hozzáférni ha mindkét oldalról leszedte a zártszelvényt... Az pedig nem 5 perc mire kicsavarja
-
MrZed001
tag
válasz #39851264 #20235 üzenetére
Annyira azért nem scifi meg "marhaság":
https://www.mnnsz.hu/a-tolvajokat-a-kijarasi-korlatozas-sem-tartja-vissza-napelem-invertereket-loptak-markon/http://www.tapolcaiujsag.hu/lezartak-a-nyomozast-az-inverter-lopas-ugyben/
Ez mondjuk a napelemeket figyeli:
https://www.nemsemmi.hu/Napelem-vedelem_lopas_ellenA napelemed nem tudod rejtegetni. Ha az van, inverter is van.
Sőt ha Santon-t nem lát, akkor nagy eséllyel kint falon van.[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz stickermajom #20233 üzenetére
Jogos. Azért nem árt rákérdezni. Hátha valaki kitalált valami olyat, amire mások nem gondoltak
-
MrZed001
tag
válasz HunChris #20230 üzenetére
Biztosítás van, de jobb megelőzni a bajt.
Spec zár alatt mire gondolsz? Kerítésen átmászik, azellen nemvéééd
Kutyát mérgezik a mo....k
Kamera van, de csak eső után köpönyeg (pláne ha maszkot is vesz fel)Eddig nem aggódtam. De már több ismerőstől hallottam, hogy ismernek olyat akitől lelopták az invertert (és ezek az inverterek HF trafó mentesek, nincs is benne nagy trafó és sok réz mint az LF inverterekben).
-
Treff
aktív tag
Szasztok!
Egy (Solaredge) invertert kültéren - részben fedett teraszon - milyen magasságban lehet/megengedett telepíteni?
Az építés alatt lévő házon a szigetelés megkezdése előtt a villlanyzerelőnek elő kell készítenie a gégecső kivezetést.
köszi![ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz senki68 #20222 üzenetére
Néztem "háztáji" hidrogén rendszert üzemanyag cellával.
Hát, valami 70 ezer Euro volt.
Szóval jó lenne, de drága. És vannak még gondok a H2 tárolásával is.
Szigetüzem miatt sokan gondolták végig, hisz ott nem tudnak szaldóban télire betárazni áramot. Azaz a feleslegesen megtermelt (szigetüzemnél így meg sem termelt, mert tele az aksi) áramot lehetne H2 készítésre fordítani.
Majd el nagy tartályba, télen üzemanyagcella csinál belőle áram.
És az se érdekli az embert, hogy talán 40-50% a rendszer össz hatásfoka (Aksi 94-99%), hisz korábban elveszett áramtermelésből készült.
Azaz igény van rá, jó megoldás még sajnos nem született.[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz bullboy #20221 üzenetére
bekesizl :
kiváló, szépen átgondolt. Igen, csak kettő megfizethető 3 fázisos hibrid invertert tudok mondani: Voltronic Infinisolar 10kW (MPP Solar) és a Deye 8-10-12kW (Sol-Ark/SunSynk).
Victron termékek aranyárban vannak.
Ezek bármikor utólag is betehetők a Grid-tie rendszeredbe AC kapcsoltan. Azaz eltenni napközbeni grid-tie termelés (és/vagy rájuk is lehet napelemet kötni), limiterrel termelést korlátozva csak belső fogyasztásra (aksiba eltett áram visszatáplálás háznak)bullboy :
Sajnos gyakorlati oldalról közelítve ilyen problémák fellépnek 3 fázis alkalmazásánál.
És csak érintőlegesen említeném az inrush problémát (amikor áramszünet van, vagy off-grid üzem estén).
3 fázis esetén a teljes pl 10kW inverter kapacitásod 3 részre oszlik, 3,6kW / fázis. Csakhogy a legtöbb eszközöd (mosógép, bojler, szárítógép, szivattyú, nem inverteres klíma, fűnyíró, ...) 1 fázisos, azaz 1 fázison ugrik az inrush (akár 2-7x az eszköz állandó teljesítményének).
Hiába van 10kW-os invertered, a 3 fázis miatt valójában 3db 3,6kW-os invertered van.
Míg egy buta 5kW-os 1 fázisos máris sokkal többet bír.
És ha ebből kettőt teszel párhuzamosítva (egyazon fázisra dolgoznak rá, load share) és így van 10kW-od, akkor az valós 10kW jelentős inrush kapacitással. (Nem vesztegetsz kW-okat nem használt fázisokra)
Picit más gondolkodásmód szükséges, mint a grid-tie rendszereknél -
senki68
senior tag
Otthonra egy ilyen, kicsiben.
[link] -
bullboy
tag
válasz bekesizl #20220 üzenetére
Nagyon jól részletezted, köszönöm.
Vmi ilyen rajzolódik ki zed írásából is, h emiatt nem szimpatizál a 3~-al.
Ja, még egy, 4*25mm² alu földkábel 99A-t bír, de max 63-ra lehet lebiztosítani (fázisonként). Ez az oszlopról az óráig.
Nálunk ez az alap. Nem én kértem, ilyenekkel közművesítették tizen évvel ezelőtt ezeket a telkeket.
Házba nekem is 5*10mm² jön be az órától.[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz MrZed001 #20206 üzenetére
Ebbe az 1fázis / 3fázis témába reagálnék én is, hogy miért jó és miért szívás a 3 fázis.
Az új építésű házamban 3x20A van a nappali mérőn és még 3x16A a H-tarifán.
A 30x20A-rel még nem volt problémám, pedig minden elektromos, de ez nem is az a minden van ház.
Nappalin nagyfogyasztók: mosógép, szárítógép, mosogatógép, indukciós főzőlap, villanysütő, mikró, egyéb aránylag keveset használt konyhai gépek, mint vízforraló, kávéfőző, olaj nélküli sütő.
H-tarifán egy 3 fázisú hőszivattyú, a fűtésvezérlés meg egy hővisszanyerős szellőztető.Tavasz végén felkerült a napelem és akkor kezdtem ezen topik olvasgatását, ami hozta az akkus rendszerek gondolatát. Az akkor érvényes 06.30-as határidő miatt a sima grid-tie inverter beruházást nem akartam késleltetni.
És itt kezdődött a szívás: 3 fázisra olyan akkus rendszert tenni, amely tényleg maximálná a házon belüli napelemes termelés felhasználását a lehetetlen (3 fázisú inverter 1 féle van) és az értelmetlenül drága (sok Victron vagy sok kínai+tartalék) verziók között lebeg.
Volt már olyan gondolatom is, hogy egy relés kapcsolással egy fázisra teszem a házat, de aztán egy ilyen szekrény tervezését elvetettem.Van beszerelve Shelly 3EM mérő meg veszem az adatokat az inverterről is. Világosan látszik, hogy ha több gép is megy egyszerre, egy-egy fázis a hálózatból húz, a másik meg visszatáplál. Persze a villanyóra ezt összegzi és végül általában még így is visszatermelek.
De elmondható, hogy egy fázison sokkal könnyebb lenne azt elérni, hogy tényleg helyben használjak el mindent, mint 3 fázison.
(Mondjuk azt a kábelt se szeretném kifizetni, amin 60A átmehet... A házba 5x10mm2-es jön be.)A Shelly azért azt is megmutatja, hogy az utcában a 3 fázison nincsenek olyan arányosan elosztva a házak. A feszültségek között jelentős különbségek vannak. Egyiken 225V, a másikon 240V körül. Pedig az utca egyik oldalán régebbi építésű családi házak vannak, ott gondolom 3 fázis van a legtöbben.
A szomszédok megy többnyire ikerházak, ahová 1 fázist vittek be, de mindkét házhoz ugyanazt...
Mondjuk az 1 fázisos szomszédok is csak akkor panaszkodnak, mikor éppen áramszünet van, meg amikor az építkezésnél a vakológéphez tőlem vették a villanyt.A 3 fázisú szívás másik problémája a nem inverteres 3 fázisú hőszivattyú. Ez egyenlőre több szempontból is marad a H-tarifán annak ellenére, hogy oda nem számítódik be a napelem termelése. Még ha úgy is programoznám, hogy ha van napelemes termelés elsősorban napközben menjen, ehhez akksiról is megtáplálni képes invertert találni szintén nem lenne egyszerű.
Ezen is van Shelly. Az nem méri az indítóáram csúcsot, de melegvíz készítés közben 3000W a fogyasztás (3x1000W), fűtés közben meg egyenlőre 2000W körül volt, bár sokat nem fűtött, mióta bent van a Shelly. -
HunChris
senior tag
-
veterán
Nálunk 3*16A volt... Nagyrészt 1,5es réz vezetékkel, de ettől még a főzőlap, sütő, lenti klíma 2,5 vagy vastagabb vezetéket kapott. Ahogy a jakuzzi is és az autó töltő...
Plusz ha mindenhol 1,5es vezeték van akkor is a lakás elosztoig nálunk 3x10es talán... Tehát mivel van vagy 20-25 kör így is tudnánk használni 16Anal összesen többet.
Nekünk most 20-16-16A van, de így is elég a jakuzzinak, autó töltönek és a háznak. Ebben segít a napelem, mert az a 16At akár 10Arel ki tudja segíteni ha olyan idő van.
-
süti5
őstag
válasz #39851264 #20214 üzenetére
Tavaly vettük a házunkat és 3x10 amper volt, melyet 3x16 amperre bővítettünk tavasszal. Gondolkoztam a 3x20 amperen is, de egy szempontot azért bedobnék a bővítgetéseknél, az pedig a vezeték keresztmetszet, mely ha jók az infóim, szintén marha fontos. Ebben a házban 15-20 éve lett újrahúzva a vezeték, 1,5-es rézzel, illetve a nagy fogyasztókhoz ha jól tudom vastagabbal. Nos az előbbire ajánlott max az 16amper, szóval akarhatnék én 3x30 ampert, ha nem bírja a vezeték, vagy újra kéne húzni mindenhol, ami nagyon nem kis költség, plusz gondolom festés utána meg egyebek....
-
MrZed001
tag
Nyugodtan jöhetnek a statisztikák. A napinál persze többre értékelem a havi/negyedéves/éveset (havi lebontásban).
Érdekes látni a tervező által saccolthoz képest mit hoz a valóságA bruttó "ha lesz", az egy kicsit változtatni fog a 3 fázishoz való hozzáálláson.
Ugyanis nem könnyű (azaz olcsó) 3 fázisonként vagy 3 fázisos off-grid/hibrid invertert venni.
1 fázison meg egyszerű (és olcsó), és jobban is tűri az inrush-t (inrush az üt).
Teljesen más szemléletet követel a hibrid és off-grid napelemes rendszer.Itt egy igen kiváló példa egy AC kapcsolt rendszerre. Elemei:
- SolarEdge 10kW grid-tie
- Sol-Ark 12kW hibrid (amelyik valójában Deye inverter, USA brandolva)
- 48V-os aksi
https://www.youtube.com/watch?v=4K9lJOxlC1EIgen, ez off-grid-re van kiélezve. A SolarEdge inverter a Sol-Ark aksis inverter AC out (képen jobb) oldalán van, azaz belső termelésre van használva.
Idehaza egy relé/PLC-vel házat hálózatról leválasztva a SolarEdge lehet a Sol-Ark/Deye AC in (képen bal) oldalára is kötve.
Buta kép csak bemutatni (majd csinálok normálisat is), hogy ekkor 2 áramkört tud a ház használni:
- zöld: nem védett áramkör. Áramszünetkor lekapcsol (amíg PLC le nem válassza házat hálózatról 5-60 sec). De amit termel grid-tie és hibrid megy ide fogyasztást csökkenteni (grid-tie pedig szolgáltatónak).
- lila: védett áramkör. Folyamatos UPS áramon. De max az inverter teljesítményéig lehet eszközöket egyszerre használni áramszünetben (bypass üzemmódban átmegy inverteren a grid, illetve napelemes termelése csökkenti itteni grid-ből fogyasztást)És a 3 fázis problematikáját még kerekíti, hogy mind a zöld, mind a lila 3-3 fázist takar. Azaz össz 6 szeparált áramkört kell házban lekezelni.
A közös nulla VS szeparált nulla (a körönkénti FI relékkel és közös földeléssel és föld-nulla kötéssel) témakörbe inkább bele se kezdek[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz senki68 #20212 üzenetére
Nem sok értelme van a saját látókör dolgaiból kiindulni osztani az észt fázis/Amper ügyben.
Mert ahány háztartás+életvitel >> annyiféle VALÓS áramigény adódik...
Mindig elemezni, számolgatni kell az igények alapján.
-----Egyelőre, (a gáz és vegyes fűtés+melegvíz korában élve...)
A háztartások zömének böven elég az 1 fázis is.
Közülük számottevő helyen elég csak a 16 Amper is.
A 20-25 Amper már a többségüknek elég.
A 32 Amper a túlnyomó többségnek is.Ahol a melegvíz villanyal készül ott jellemezően van "éjszakai áram" is 16 Amper.
Néha 20-25-32 Amperrel, ha dupla komfort van két bojlerrel és/vagy volt/van hőtárolós villanykályha is.
Oda kell a 3 fázis általában, ahol
- sok háztartási gép jellegű cucc van és azokból több is működik egyidőben
és/vagy
- vannak NAAAGY teljesítmény igényű cuccok is a házban
(villanyfűtés/konyha/bojlerek/szauna/jakuzzi/medence/stb. újabban e-autó!!!)*****
Avagy a háztartások többsége egyelőre jól elvan 1x32 Amperrel is.
A kicsit nagyobb háztartásoknak,
amikben nincsenek NAAAAGY teljesítményú cuccok NAGY számban.
Tipikusan elég a 3x16=48 vagy a 3x20=60 Amper esetleg a 3x25=75 Amper
Gyakran az aszimetrikus kiosztás célszerűbb pl. 25+16+16=57 AmperAhol TÖBB/SOK egyidejúleg üzemelő nagyfogyasztó van
oda mehet a 3x32 Amper vagy a még több...Megj: a 3 fázist kívánja pl. manapság
- a napelemes inverter
- a nagyobbacska e-autó töltő
- a nagyobbacska (ellenállásalapú)villanyfűtés és a naaaaaagy hőszivattyú)
- a komolyabb igényű gépek-eszközök******
Látatlanban, elemzés nélkül az új bekötés lehet,
1.
Kevés nagyobbacska teljesítményű cuccal 1 fázis 25...32 Amper
Előrelátóbban 3 fázis 25+6+6 Amper (a későbbi könnyű Amper növelés okán).
Napelem esetén is ez már elbír 4 kW invertert >> 5000-6000 kWh/év napáram.
Valamivel nagyobb igény esetén 25+10+10 Amper >> 6 kW >> 8000-9000 kWh/év2.
Közepes igény esetén 25...32+20+20 Amper >> 12 kW >> 16000-18000 kWh/év3.
Nagy igény esetén amennyi kell... de a 3x32 Amper már sok mindenre elég tud lenni.Ha valamelyik fázis 32 fölötti lesz, akkor viszont változik pár dolog az üzemvitelben.
Ezt érdemes szem előtt tartani.Megj: 3x50 Amper elég szokott lenni általában a "minden is van" házaknál is.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
Nálam és az ismerőseim közül szinte mindenkinek 3 fázis van, meg is halnánk nélküle.
Hasítógép szalagfűrész kompresszor jakuzzi és minden elektromos, még a tűzhely is.
Bruttó elszámoláskor meg majd mindenki átalakítja a fogyasztási szokásait, mit mikor használ, úgyhogy teljesen mindegy. -
cdl
senior tag
Új érdeklődő ritkán van, társalgunk.
Megállt a telepítés, várják az ingyen rendszereket..
Így bőven elférnek ezek.
A 3 fázishoz: nálam és az ismerőseim között senkinek sincs. Fel sem merül.
Normális sorházban lakom, (100 nm) a tűzhelyen kívűl minden elektromos cuccom megvan(a sütő az), gond nélkül elvagyok 1 fázison. Bruttó elszámoláskor jobb lesz ez.
Szóval nem egyértelmű szvsz.HunChris.
21,58 lett a mai.
Furcsa, verőfény, sehol felhő, a max. telyesítmény mégis kevesebb volt.(nem vágott az inverter)[ Szerkesztve ]
-
veterán
Mikor hígult fel ennyire ez a topik, hogy napi 5-7 poszt arról szól, hogy kinek mennyit termelt a rendszer?
-
MrZed001
tag
válasz senki68 #20205 üzenetére
Így van. Ezzel teljesen egyet is értek.
Nincs is addig probléma, amíg nem akarod szünetmentessé tenni a házadat, vagy hibrid rendszert letenni aksival vagy nélküle. (és még a szigetüzem reaktív teljesítmény problémát súrolni sem mertem)
Ekkor jön a 3 fázis copás ...
Az egész társalgás innen indult ki.
Talán erre próbálhatnának a hozzászólók reagálni !
Nagyon elvittétek off-topic-ba a témát.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz MrZed001 #20195 üzenetére
Nem értem a problémátokat. Egy házban a villamos rendszer nem úgy épül fel, hogy van egy 32 amperes megszakító és arra van kötve minden direktbe. Külön körök vannak szétosztva, külön megszakítóval.
Ezt átkötni 3 fázisra nem egy ördöngösség.
A nagyfogyasztó helyekre mint a konyha meg alapból odaviszem a 3 fázist. Egy elektromos tűzhely 11Kw értelmes ember nem 1 fázisra köti.Nem értem miért kell úgy félni a 3 fázistól, mint a tűztől. Egy normális teljesítményű gép 3 fázisú. Az 1 fázis nagyon behatárolja a teljesítményt.
Arról nem is beszélve , hogy nagyon sok háztartás tele van 3 fázisú motorkkal, mert anno azokat volt egyszerű "észrevenni" aztán szenvednek vele 1 fázison, mert 3 fázist bekötni ördögtől való dolog.
Azért a 3X16 amper nem olyan kevés, azon még egy közepes eszterga is elmegy.
-
MrZed001
tag
válasz bullboy #20202 üzenetére
Ha 3x25 nem vágja le, akkor miért akarsz 3x40-re bővíteni ?
Feleslegesen, luxusból nem szokás. Csak ha oka van.
A fikázást "jóbarát" pedig, nos ... talán vissza kellene olvasnod néha saját írásodat.
El lehet nyugodtan engedni. Neked így vált be, gratulálok hozzá. Másnak más válik be. Hál' isten nem te vagy az Isten / Mózes / ... , hogy csak téged lehessen követni. Ennyi. -
bullboy
tag
válasz MrZed001 #20199 üzenetére
Akkor nem írtam le érthetően. Nem is volt, és nincs 3*16Amperom, feljebb írta valaki, h neki annyija van, kb arra reflektáltam.
Feljebb leírtam hogy alakult az én rendszerem, nem ismétlem önmagam.
Hol írtam, h "ne vágja le"? Ha te ebből azt vágod le, legyen...Ha ez neked fárasztó ez a "sakkozás", úgy rakod, ahogy akarod. Nekem így vált be.
Elmentél komolytalan fikázasba...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Tomb Raider IV-VI Remastered - Fókuszban a bossok
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- BestBuy topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...