-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bekesizl
csendes tag
válasz hedgehog #61837 üzenetére
Nekem Shelly van, ahhoz van két közüzemi mérő és egy template szenzor.
A közüzemi mérőknél be van állítva a nagyjábóli leolvasási időpont, ami nálam április 30, ez a cron rész.utility_meter:
eon_nappali_1_8_0_szimu:
name: EON nappali tarifa szimulacio 1.8.0
source: sensor.total_energy_consumption_nappali
cron: 0 0 30 4 *
eon_nappali_2_8_0_szimu:
name: EON nappali tarifa szimulacio 2.8.0
source: sensor.total_energy_returned_nappali
cron: 0 0 30 4 *meg van egy ronda template szenzor, ami a fenti kettőt kivonja egymásból, ez kb. az aktuális szaldó
- name: "Szaldó egyenleg"
unit_of_measurement: "kWh"
device_class: energy
s
tate: >
{% set fogy = states('sensor.eon_nappali_tarifa_szimulacio_1_8_0') | float %}
{% set vissza = states('sensor.eon_nappali_tarifa_szimulacio_2_8_0') | float %}
{{ ( vissza - fogy ) | round(1, default=0) }}
availability: >
{{ not 'unavailable' in
[ states('sensor.eon_nappali_tarifa_szimulacio_1_8_0'),
states('sensor.eon_nappali_tarifa_szimulacio_2_8_0') ] }}
elég vacakul lehet ezeket ide bemásolni, de a lényeg talán látszik -
bekesizl
csendes tag
válasz csongi #61366 üzenetére
Nem a kötözködés miatt, de itt a te esetedben különösen lényeges a különbség a kW és a kWh között.
kW = teljesítmény = pillanatnyi dolog
kWh = energia = adott időszak alatt összegzett teljesítmény
Egy 800W-os fogyasztó 2 óra alatt 1600Wh=1.6kWh energiát fogyaszt el.Ami neked fontos, hogy a fűtőszálnak mindenképpen adott a teljesményfelvétele. Kevesebbel nem megy, így mindenképpen rá kell kötni a hálózatra úgy, hogy onnan vételezni tudjon.
8 panel már jobban hangzik.
Az nyáron jó tájolással ki fogja adni a melegvíz fűtést. Tavasszal/ősszel annál tovább, minél kisebb teljesítményű a fűtőszál.
A klímát is kiadhatja. A kettőt párhuzamosan attól függően, mekkorák a teljesítmények.Fűtőszálat DC-vel biztosan lehet fűteni, de a DC egy nagyon veszélyes dolog ilyen teljesítménytartományban. Az nagyon más állat biztonsági szempontból, mint az AC.
Megoldás lenne még a fűtőszál fokozatmentes szabályozása, de erre nem igazán láttam még rendes megoldást.
-
bekesizl
csendes tag
válasz csongi #61336 üzenetére
Értem mit szeretnél. Konkrét céget/terméket nem tudok ajánlani.
A bojlernél viszont azt kell neked megérteni, hogy ha az 2kW-os fűtőszállal van felszerelve, akkor annak 2kW villamos teljesítmény kell, kevesebb nem elég neki.
Ha 1.9kW jön le a napelemekről, akkor valamivel pótolni kell, vagy be sem tudod kapcsolni.Neked az az előnyös, minél kisebb a bojler fűtőteljesítménye. Az első keresés dobott 1.5kW-os és 1.2kW-os 50 litereseket is.
Ha tovább tart a felfűtés, az elmondásod szerint nem gond és úgy sokkal több napáramot tudsz elhasználni.
Valószínűleg 1.5 kW-hoz is kevés lesz 5 panel nyáron, de legalább már kevesebbet kell hozzátenni a hálózatról. -
bekesizl
csendes tag
válasz csongi #61321 üzenetére
Alább 3 napi termelés teljesítmény eloszlása.
Ez 7kW-os inverter, 6kWp napelem, dél+30 fokos tájolás, 30 fokos tető.Ebből is látszik, amit [link] hozzászólás is próbál illusztálni:
2kWp napelemből nem nagyon lesz 2kW kimenő teljesímény a bojler számára. Még a tavaszi csúcs hónapokban sem.Ha találsz olyan bojlert, amiben kisebb teljesítményű fűtőszál van, akkor azzal tavaszal és nyáron meg lehet a melegvized.
Vagy ha vállalod, hogy a 2kW-hoz hiányzó teljesítményt a hálózatról pótolja.
De ekkor is célszerű valami okosítással akkor fűteni a bojlert, amikor tényleg sokat termel a napelem.
egy jobb decemberi nap szép tavaszi nap szép nyári napHa lenne helyed több panelnek, akkor a helyzet javulhatna.
Ha lenne több sztringet fogadni képes inverter és neked több irányba helyed a tetőn, akkor pedig szélesebb lehetne a görbe. -
bekesizl
csendes tag
válasz csongi #61312 üzenetére
Invertert nem tudok ajánlani, de 5 panellel sok termelésre ne számíts.
Pl. 5x400W = 2000W csúcsteljesítmény, aminél kevesebb jön ki az AC oldalon, mondjuk 1800W.
A klímára elég, mert annak valószínű a hűtőteljesítménye 3kW és felvenni inkább 1kW körül vesz fel. A bojlerre már csak részben.Nem tudom, vannak-e több sztringet (több irányú napelemeket) kezelő off-grid egy fázisú inverterek, de célszerű lenne megnézni, másik tetőfelületre fér-e még panel.
Célszerű lenne továbbá legalább részben majd a napelem termeléshez igazítani a fogyasztási igényt.
A fogyasztás/termelés valószínűsített arányai miatt (jelentősen több a fogyasztás) akkunak nem látom sok értelmét. -
bekesizl
csendes tag
Természetesen a H-tarifára kötött légkondi is elhasználja az inverter által termelt áramot, de fizetned kell érte.
Amit az inverter termel, az átfolyik a normál tarifás mérődön és ott visszatáplálásként számolja a villanyóra.
Utána a vezetéken megy tovább és a H-tarifás mérődön vételezésként számolódik fel.
Majd hajtja a légkondidat. -
bekesizl
csendes tag
3kW AC oldali teljesítményhez 4-5kW DC oldali teljesítmény kell, hogy lejöjjön.
Ha ilyen szigetüzemre szánnád el magad ami csak a fűtőszálat hajtja meg, akkor mindenképpen az 1 fázisú rendszer tűnik élhetőbbnek.
És ennek okosnak kell lennie, mondjuk 3x1kW fűtőszállal, amit a lejövő teljesítmény függvényében kapcsolgatsz fel-le 1kW-onként, hogy mindig a lejövő AC alatt legyen a terhelés.
Ennél kisebb teljesítményű fűtőszálat én még nem nagyon találtam, illetve a fokozatmentes szabályozás sem egy standard dolog. -
bekesizl
csendes tag
válasz gorbep #56753 üzenetére
Nekem egy ON-OFF (nem inverteres) Sirac LSQ03RW talajszondás hőszivattyú van.
Ez maga szimmetrikusan terheli a fázisokat (sima 3 fázisú kompresszor van benne).
Minimális aszimmetriát a keringtető szivattyúk és egyéb szelepek elosztása okoz (100-200W).
Nyilván a márkásabb inverteres jószágok viselkedhetnek jóval eltérően is. -
bekesizl
csendes tag
válasz gorbep #49139 üzenetére
A 6 áramváltós mérő helyett nem túl felhős időben a 3 áramváltós Shelly 3EM meg az inverter(ek) Modbus kimenete is megteszi valami fölérendelt rendszer alatt, nekem is így van.
Egyszerűbb megoldásnak meg ott lehet egy butább kapcsolgatás (vezérlés szabályozás helyett), ami ugyan nem tökéletes, de olcsóbbnak biztosan olcsóbb.A garanciáról meg meg kell őket kérdezni. A fórumos bejegyzések alapján a belsejében nem túl sok extra cucc van, kontaktor, fi-relé, kismegszakító meg valami ESP.
-
bekesizl
csendes tag
válasz Peetey91 #46287 üzenetére
Hivatalosan csak átkötéssel.
Alakíttasd ki úgy az elosztókat, hogy a H-tarifa elosztóba menő kábel elérjen egy mellette lévő nappali tarifás (ezáltal napelem képes) elosztóba is.
Eztuán már csak át kell kötni, ha váltani akarsz. De a H-tarifa beüzemelésekor legyen arra kötve a hőszivattyú és a kiegészítői.A nemhivatalos megoldás egy négypólusú 1-0-2 kapcsoló, amivel váltani lehet a két tarifa között.
-
bekesizl
csendes tag
válasz nimfas #44814 üzenetére
Az eszköz fogyasztása jelképes. A feszültség betáp leginkább mérésre kell még ezen fogyasztás fedezésére.
A legkisebb kismegszakitó is elegendő neki.Az áramváltó iránya szerintem a dokumentációján rajta volt még a 3em-n él bele volt öntve.
Bekötés után az app már mutatja, helyes-e az irány.
Az fontos, hogy az áramváltót előbb a készülékbe csatlakoztasd, csak utána az élő vezeték köré, különben megsütheted az eszközt!
-
bekesizl
csendes tag
válasz sunseeker2k5 #44651 üzenetére
Mostanában volt itt társalgás egy kisebb Huawei esetében a Q/U szabályozásról ilyen esetekre.
A nagyobbaknál nem működik ez?
Telepítő (vagy ilyen jogosultságú) tudja beállítani. -
bekesizl
csendes tag
Igen, ugyanannak kell lennie a fázissorrendnek, különben nem fogja tudni helyesen kijelezni, hogy mennyi a tényleges fogyasztás és visszatáplálás azon a fázison.
Azt viszont nem tudom, hogy az inverter burkolat megbontása nélkül kideríthető-e a fázissorrend.
Ha sorkapocsra van kötve, akkor nem.
Ha valamilyen dugaljas rendszerű, akkor igen. -
bekesizl
csendes tag
Az ajánlott okosított relé jó ötlet.
Fázisonként viszont csak akkor kapcsolható a fűtőszál, ha csillagba van kötve (4 vezeték+zöld-sárga a bekötésnél).
Sajnos a háromfázisúak általában deltában vannak (3 vezeték+zöld-sárga). Itt csak egyben lehet lekapcsolni az egészet egy megfelelő méretű mágneskapcsolóval/kontaktorral. -
bekesizl
csendes tag
-
bekesizl
csendes tag
válasz lubi966 #43599 üzenetére
Az AC oldali korlát mindig ott lesz. Ami felette van, az elveszik.
Ha melegebb lesz kint, kisebb lesz a veszteség is.Azért érdemes túlpanelezni (ahogy nálad van), mert így gyorsabban éri el a maximumot a teljesítmény és tovább ott is marad.
Hasznosítani csak nagyobbb AC teljesítményű (és ezáltal 3 fázisú) inverterrel tudnád, de akkor egész más gondjaid lehetnének.
-
bekesizl
csendes tag
válasz PandaMonium #43210 üzenetére
Azért gondolkodj el valami mérésen és esetleg azon, hogy a fűtőpaneleket hogyan tudod úgy időzíteni, hogy akkor fűtsenek, mikor termel is a napelem (bár ez télen nem egyszerű).
Ha nem valami könnyűszerkezetes cuccban laksz, akkor a ház tömege el kéne tudja tárolni a bevitt fűtőenergiát éjszakára is.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz PandaMonium #43193 üzenetére
165m2 AA++ ház talaj-víz hőszivattyúval, 3 fő
Fogyasztások:
2022 december: 565kWh nappali + 479kWh H-tarifa
2023 január: 519 kWh nappali + 452 kWh H-tarifa
2023 február 01-16: 283 kWh nappali + 289 kWh H-tarifaNem tudom, a meleg víz mivel készül nálad, de ha az is sima "bojler", akkor az én H-tarifás értékeimet megszorozhatod 3,5-4-gyel.
-
bekesizl
csendes tag
válasz kardkovacsi #40280 üzenetére
Köszi kardkovacsi és gorbep!
Ma is tanultam valamit...
20 éve ilyenről szó sem volt az egyetemen (gépész)
-
bekesizl
csendes tag
válasz kardkovacsi #40266 üzenetére
Ezt az egyenáramú távvezetéket ugye te sem gondoltad komolyan?
Nem véletlen, hogy ez ügyben Tesla váltóáramú rendszere nyert, nem Edison egyenáramúja.
Ipari ponthegesztő robotokon még 1000Hz-es vezeték is van pár 10 méterre a kA-ekhez...
-
bekesizl
csendes tag
Nekem a főelosztóban elfért a Shelly 3EM, volt hozzá egy kismegszakító is tartalékként beépítve, meg szépen lásztott a mért fővezeték és el is fértek rajta az áramváltók.
Előtte megnéztem az építkezéskori fotókat, azok is segítettek (meg a napelem bekötéskor is le volt szedve a doboz teteje).
-
bekesizl
csendes tag
válasz any112233 #39465 üzenetére
Nekem ugyan Shelly van, de az áramváltók elhelyezése azonos kéne legyen.
A villanyóra felé menő fővezetékre kell kötni (a villanyóra és az elosztó közé), akkor fogja azt mérni, amit az villanyóra.
Lehet, hogy neked sikerült az áramváltókat az elosztó és az inverter közé felhelyezni?
-
bekesizl
csendes tag
A PVGIS-nek meg az NREL-nek (amerikai) is van 5-15 perces felbontású becslése is.
A PVGIS-en a "Daily" vagy az "Hourly" lesz a nyerő. Ha letöltötted, látni fogod.
NREL-en csak egy-egy nagyobb város adatai szerepelnek Európából. Győrhöz legközelebb Pozsony van.Nekem az volt a bajom vele, hogy az egy tényleges év adatait mutatta jó és gyenge napokkal felváltva. Sokra nem mentem vele a gyakorlatban, pedig próbáltam általgoltatni is Excelben.
Szerk: SolarEdge Designerből is lehet egész évest letölteni, de azt nem volt még időm megnézni.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz gorbep #37567 üzenetére
Elég speciális esetről tudok, ami hosszú évek óta ilyen, bár inkább német szabványok alapján.
Robot ponthegesztő fogó és inverter között középfrekvenciás (1000Hz) hegesztőáramnál 2x35mm2+1x25mm2 vezeték van összefogva.
Ez konkrétan azért van így, mert egy 90mm2-es vezetéket nem nagyon lehetne a roboton mozgás közben "hajtogatni", viszont a nagy áramra meg a robot kezén a fogónál van szükség.Másik példa, amit múlt héten nézegettünk kollégákkal a modern gamer videókártyák tápellátása. Sok vékony vezeték egy dugóban. Valami brutál NVIDIA kártyánál volt vagy 40A is az áram.
-
-
bekesizl
csendes tag
válasz sz.zs. #35935 üzenetére
Ha a költségekbe belefér, akkor a szaldó után megérheti, ha nem túl meredek a tető.
Most biztosan olcsóbb lesz, mint még egyszer felvonultatni a csapatot a bővítéshez.Az tény, hogy szép napsütésben, főleg nyáron a déli a legjobb.
De ködös, felhős időben az is számít, mennyi kWp panel van fent összesen.
Meg reggel és este, amikor már nem optimális a szöge a többinek sem.Főleg, ha napközben kevesebbet vagy otthon és nem tudsz annyi fogyasztást odaidőzíteni.
Én is kértem már ajánlatot a déli panelek mellék keletire és nyugatira, hogy elnyújtottabb legyen a termelés. Majd rákérdezek újra, ha kicsit elül ez az új vihar is kiderül, mi áll a közlönyben.
-
bekesizl
csendes tag
Akkuk és sziget üzem kapcsán felmerülő villamossági kérdésem lenne.
Az már többször elhangzott itt és/vagy a Facebook csoporton szigetüzem kapcsán, hogy hálózatfüggetlenedés esetén a "meddőt is magadnak kell megtermelni", vagy valami hasonló.
Középtávon azért szeretnék akkukat és eljöhet az a világ, amikor megérheti azokat mondjuk legalább a nappali/éjszakai alapfogyasztásra is felhasználni.
Az a kérdésem lenne a szakértőkhöz, hogy alábbi két fogyasztásmérő adatai közül mit és hogyan kéne számolnom és logoltatnom, hogy "a meddő is benne legyen".
Őszintén szólva itt elfogyott a villamos tudásom.
A tippem a teljesítmény / telj. tényező és VA mértékegység lenne, majd ennek integráltatása a fogyasztás (kWh helyett VAh?) számoltatása.Az adatokból azért látszik, hogy a teljesítményelektronika/LED-es tápegységek/LED-es izzók és egyéb kapcsolóüzemű tápegységek nem tesznek jót.
Mondjuk azt sem tudom, a Shelly 3EM pontossága milyen ebben a teljesítménytartományban.
(Az egyik a nappali, a másik a H tarifás mérő, valószínűleg a fázissorrend különbözik. Gondolom a "csodálatos" teljesítménytényezőkből fakad a minimális "visszatálálási" érték a H-tarifás mérőnél.)
-
bekesizl
csendes tag
-
bekesizl
csendes tag
válasz zsolosz #33872 üzenetére
Foglalkoztam a kérdéssel, de sajnos erre igazán jó megoldást nem találtam.
Az összefoglalóban is emlegetett PVGIS-en van egy "Hourly data" opció, ami ad talán 15 perces felbontásban adatokat az év minden napjára.
Meg az amcsiknak van az NREL egy másik, ami csak közelítést ad.Ezekkel az a "baj", hogy aránylag nehéz ábrázolni az adatokat (Excelben lehet), de ott lesznek benne a napi ingadozások, ahogyan egy valóságos hónap napjai ingadoznának.
A Solaredge tervezőjéből is lehet letölteni egy CSV formátumú adatcsomagot ami szintén naponta óránkénti vagy hasonló bontásban van. Annak az elemzéséig még nem jutottam.
Amit a PVGIS tud és a csoport tapasztalatai alapján egész jó (inkább kicsit alábecsül), az a havi összes becslése.
-
bekesizl
csendes tag
válasz airotkiv #33593 üzenetére
Attól is függhet, hogy a belső hálózaton hogyan vannak szétosztva a fogyasztók fázisokra (feltéve, hogy 3 fázisú a rendszer).
Ha ez nem optimális vagy egy-egy nagyobb fogyasztó többet visz, mint amennyi a fázison bejön (pl. mosógép/mosogatógép fűtőszál), akkor a mérő egyszerre fog vételezést és betáplálást is mérni.
Amíg szaldó van, addig ez nem gond. -
bekesizl
csendes tag
válasz MrZed001 #33258 üzenetére
Igen, ezek meg vannak. Meg a Rolly által emlegetett árak egy része is.
Meg mellé az, amit esetleg szekrény címén csinálni kéne.Ezért mondom magamban, hogy amíg van szaldó, addig 3-4 millió forintot ilyenre nem szánnék.
Persze követem a termelést, de jelen árak és a H-tarifás hőszivattyú mellett ezt még szerintem nem szabad meglépni.
Éves átlagban így is 31% a direkt felhasználás, azaz a fogyasztásból közvetlenül elhasznált termelés.Talán ha a Deye bekerül az elfogadottak közé és lesz cég, aki azzal is foglalkozik.
-
bekesizl
csendes tag
Szerintem a bizonytalanságok miatt 3. mérföldkőre nem nagyon tudsz előkészülni.
Bár én sem hiszem, hogy sokáig szaldó marad, de amíg van, addig én az akksiknak nem látom értelmét.
Az egyfázisú biztonság/szünetmentes a kritikus fogyasztóknak persze egy másik szempont.
Persze ezeket a fogyasztókat tök külön áramkörökbe szervezni, a nulla vezetőket is szétválasztani lehet komoly feladat, ha a ház nem ennek szellemében épült.
Ezt kell rendesen megcsinálni, a 3 fázisra meg kivárni, amíg lesz normális gyári megoldás.Amíg szaldó van, addig egy akkus rendszer nem térül meg.
Utána meg attól függ, milyen elszámolási szabályokat hoznak. -
bekesizl
csendes tag
Valamikor az év elején tettem fel hasonló témájú kérdést a Sziget üzemű napelemes csoportban.
Nekem annyival rosszabb a helyzetem, hogy van egy 3 fázisú hőszivattyúm is, tehát van rendes 3 fázisú fogyasztóm.Arra jutottam, hogy a technika még nem igazán érett meg a 3 fázisú igényeimhez.
Gond 1) A 3 fázisú inverter csak szimmetrikusan táplál be, a fogyasztásod viszont jellemzően aszimmetrikus.
-> Erre leginkább a kettős konverziós inverterek jönnek szóba, de azoknak fázisonként van 70-100W állandó fogyasztása, ami azért elég tetemes ezért a kényelemért cserébe.
Főleg mert valószínűleg legalább 3 egy fázisú kellene.Gond 2) A visszatáplálás megtartása elég lehetetlen amiatt, hogy nem nagyon van az engedélyezési listákban olyan inverter, ami ilyet tudna, bármin meg nem engedheted át a visszatáplálandó áramot.
-> Ha ezt meg akarod tartani, akkor egész komoly kapcsolószekrény kellene, ami áramutakat kapcsol.Egyszóval a szigetüzem szempontjából a 3 fázisú visszatáplálós inverter nagy szívás, egy 3 fázisú fogyasztó meg még nagyobb.
Remélem azért rajta vannak cégek azon, hogy ezt a kérdést megoldják, mert a feladat tőlünk nyugatra is jelentkezni fog. Több nyugati ország van, ahol szintén 3 fázisúak a háztartások bekötései.
-
bekesizl
csendes tag
válasz csabaizoli80 #33235 üzenetére
A DAH paneles sem fogja kihajtani az invertert.
Ha pénzben belefér, akkor tedd azt.
Panellel valószínűleg nagyot nem tudsz bukni, mind kínai, csak a matrica más. -
bekesizl
csendes tag
válasz Berci77 #33234 üzenetére
Nem böngésztem végig az összes találatot az SMA adatlapra. A többi gyártóhoz képest gyanús nekem is a max. DC, az általában több szokott lenni a max. AC-nél.
A Huaweinél inkább garancia kérdés lehet, hogy a 3200Wp-vel mit csinál, a valóságban szerintem elég ritkán lépné túl az értéket. Csak ha valami miatt gond van, akkor veszhet el a garancia emiatt. Persze ez lehet hogy csak túlaggódás.
Az SE tervezője több eltérő tájolás esetén enged túlpanelezést még a max. DC fölé is. -
bekesizl
csendes tag
válasz Berci77 #33229 üzenetére
Kiindulva abból, hogy DNY 30 fokos irányba 6kWp panel a nyári nagy melegekben ritkán megy 4500W fölé (7kW-os inverter), télen meg minden Wp panel számít, nyugodtan tehetsz 1,5-szerest is, ha pénzedbe belefér.
Az inverterek adatlapján a Huawei 3000Wp-et enged, ezt fel is tenném (max. AC 2000W).
Az SMA-nak érdekes módon a max. DC teljesítménye (2650W) alig nagyobb, mint a max. AC (2500W). Ez kb. sohasem fogja elérni a max. AC teljesítményét, mert nem tehetsz rá elég panelt.
Ez alapján lehet a Huawei-jel jobban jársz, mert azon talán lesz esélye elérnie a max AC környékét, ha elég panelt teszel rá.
-
bekesizl
csendes tag
válasz Andras6800 #33148 üzenetére
Nekem továbbra is ketyeg a Modbus TCP-n keresztüli kiolvasás az SE inverterből Wifi-n keresztül.
Valaki írta itt, hogy egy frissítés óta nem működik neki, én azóta nem próbáltam frissíteni.De ha azzal vagy az API-val nagyon nem jutsz dűlőre, akkor egy Shelly 3EM-et beépítve az invertertől jövő kábelre az tudja mérni a termelést is. HA-ban kiváló az integrációja.
Az hogy a neten látszik a termelés csak azt jelenti, hogy az inverter küldi az adatokat.
Az API a Solaredge szerveréről kérdez le.
Esetleg próbáld meg a dokuja alapján egy böngészőben letesztelni, ott működik-e és a HA-ban van a hiba, vagy az SE szerverén. -
-
bekesizl
csendes tag
válasz modiga #32592 üzenetére
A jelenlegi hibrid kínálat elég gyenge.
Eddig talán a Fronius Gen24 Plus hangzott el úgy, mint egy már közepesen fejlett hibrid.
Ha csak nincs valami tuti tipped, én ezt nem tenném szempontnak.Remélhetőleg pár éven belül lesznek olyan rendszerek, amik a normálisabb visszatáplálós invertereket is meg tudják majd hajtani áramszünet esetén is. (összefoglalóban AC kapcsolt rendszerek)
Biztos lehetsz benne, hogy nyugaton is egyre többen vágynak ilyenre. Ha pedig erősödik a kereslet talán válaszol rá a kínálat is. -
bekesizl
csendes tag
válasz mlaci01 #32589 üzenetére
A gondolat jó, de a kivitelezés már problémásabb.
Amire én jutottam:
1) 1500W alatt nem sok fűtőszálat találtam
2) elég ritka az a 3 fázisú, ami gyárilag csillagban köthető (van rajta kialakított csillagpont). A deltában kötöttet nem tudod fázisonként kapcsolgatni
3) 3 fázisú bojler nincs (tudtommal), de HMV tartály fűtőpatron hellyel már igen. Persze lehet, hogy a bojlerbe is lehet másfajta fűtőszálat applikálni
4) Létezik jópár cég Magyarországon is, aki egyedi igényeknek megfelelően is tud fűtőszálat építeni. A cél persze ipari gépek, gondolom az áruk is ennek megfelelő lehet.A vezérlés szerintem az egyszerűbb része a dolognak.
A magam részéről egyenlőre úgy látom, hogy meg kell várni a bruttó szabályait, mert a 3 fázis fogyasztás kiegyenlítése nem lehet kizárólag a felhasználó feladata.
A korábban elhangzott 15 percenkénti összegzés például már teljesen jóvá teheti a dolgot visszatáplálós rendszer esetén. (Valahány amper felett nagyfogyasztók így számolnak el, nem tudom a pontos kifejezéseket)Persze szigetüzemben más a helyzet, de ott meg jellemzőbben az egyfázisú rendszerek, amik sok szempontból egyszerűbbek.
-
-
bekesizl
csendes tag
Én úgy látom a saját méréseimből, hogy egy inverteres hőszivattyú elég sok téli napon elmenne a napelem termeléséből, HMV-vel együtt.
Nekem most is vizes fűtésem van, a mennyezetben.
Ezzel lehet hűteni is.
És már alapvetően is az volt a gondolat, hogy nem puffertertályban fut meleg vizet estére, hanem a beton lemezt fűti. Ha kiszámolod a beton fajhőjével, akkora puffertertály jönne ki, amit családi házba nem teszel.Javaslat: vizes fűtés+ hővisszanyerős szellőztető+masszív hőszigetelés
-
bekesizl
csendes tag
Nekem van Shelly 3EM + inverter Modbus.
Termeléskiesés eseténi értesítést nem csináltam, nem is tudom tud-e.
A fogyasztás online követésében hasznos.
Hirtelen gyors változások esetén tud pillanatnyi hülyeséget mutatni, mert az inverter és a Shelly jele ilyenkor lehet aszinkronban. napi szinten ez nem okoz problémát.Home Assistantben és az OpenEnergy Monitor féle emon CMS-ben vannak összesítve az adatok.
-
bekesizl
csendes tag
válasz Blamazs #31449 üzenetére
Szerintem a két munkapontnak pont ez a lényege.
Árnyékkezelés szempontjából meg elhangzott már itt a közelmúltban, hogy a Huawei nem rossz benne.
[link] ezzel nézd meg, mikor süt a kérdéses irányból a nap.
Télen a tapasztalataim szerint a déli oldalon kívül nem sok minden fog max. körül járni (legalábbis az én 30 fokos tetőmnél).
Télen 8-15/16-ig van bármi. Addig el se nagyon ér a nyugati oldalra a nap.
Persze a semminél többet fog hozni, de én csak a tél miatt nem tennék optit (főleg hogy hiánycikk). -
bekesizl
csendes tag
válasz bigdady #31225 üzenetére
Itt sem a napelemtől lesz eladhatatlan a ház, hanem a fűtési módtól/szigeteltségi állapottól.
Amúgy nem vagyok nagy híve az ilyen tisztán elektromos fűtésnek, de egy jól szigetelt házban megfelelő vezérléssel (akkor fűtünk, amikor a napelem termel, helységekre lebontva, a termelés mértékéig) részben akár még megoldható is lenne a dolog. Még bruttónál is.
A helyben felhasznált napenergiánál nincs olcsóbb.Azt persze csak sejtem, hogy a beépített termosztátok nem pont ilyen elvek mentén működnek...
-
bekesizl
csendes tag
válasz HoryThePooh #30763 üzenetére
Szerintem ez annyit tesz, hogy ha túltermelsz, akkor alig kapsz érte pénzt (az olcsóbb árat kapod, nem a piaci szerinti áramdíjat).
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30163 üzenetére
A mi teleink mellett tisztán villannyal szerintem még ez is nagy kihívás.
Az idei december/január még egész jó volt (napelem termelés szempontjából).
Sógorom mesélt előző évekből olyat, hogy a 4kW-os rendszere a november-december-január-február hónapokban összesen sem hozott annyit, mint egy szép nyári hónapban.Amit szerintem el lehet érni, hogy minimálisra csökkented a villanyfogyasztásodat. (akkor fűt a hőszivattyú, amikor süt a nap, és nem víztartály pufferbe, hanem a jól szigetelt épületbe)
De teljesen független szigetüzemnél mondjuk egy hőszivattyú kompresszor indítóáram már sok gondot tud okozni. (2kW névleges villamos teljesítményhez indításkor a 3-4 szerese)
Napkollektorral meg a nyáron nem tudsz mit kezdeni a sok meleg vízzel/energiával, ha télhez méretezed.A Naplopó nevű cég foglalkozik már régóta napelemekkel meg napkollektorral is Magyarországon (például). De hogy fűtésben mennyire utaznak, azt nem tudom.
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30154 üzenetére
Nem gondolom, hogy ilyen komplex dologgal cég foglalkozik, amire garanciát is vállal.
A sokat emlegetett FB Szigetüzemű napelem-es csoportban is előfordulnak "elvadultabb" részmegoldások.
Az általad felsorolt cuccokat egy vezérlésbe összehozni már önmagában is kihívás, meg erre jó algoritmus találni.
Nekem például csak egy Energiakulcs nevű rendszerem van egy jól szigetelt, új építésű házba. Már annak a vezérlése is elég bonyolult. Én most ennek a kiegészítésén dolgozom napelem termeléssel összehangolva, de önmagában már ez is két vezérlő és az inverter összehangolását kívánja.
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30137 üzenetére
Nem hiszem, hogy Magyarországon sok ilyen jönne szembe.
Az OpenEnergyMonitor angol fórumán [link] van egy kanadai emberke, akinél az említett dolgok jelentős része van (szélerőműben nem vagyok biztos).
Egy összefoglaló leírást nem találtam, de volt pár posztja, ahol voltak képek meg leírás is egyes részletekről.
Egy nem túl meleg kanadai régióban trópusi növényes melegházai vannak.
Elég sok saját barkács dolga van, a posztjai alapján sokat foglalkozott a dolgokkal. -
bekesizl
csendes tag
válasz llacee #29994 üzenetére
Én használok ilyet.
Úgy van ahogy írod. A mért fővezetéken ugyanazt látja, mint a villanyóra.
Nekem Home Assistant-ben össze van hozva a Solaredge Modbus jele. Meg az OpenEnergyMonitor féle emonCMS-ben is.
Amikor gyorsan ingadozik a napelemek termelése, akkor nincsenek mindig szinkronban a mérések, de ez sokat nem befolyásol a gyakorlatban.Mióta ilyenem van, azóta sokkal jobban látom a fogyasztásomat és a lehetőségeken belül próbálom tudatosabban termelés alatt működtetni a gépeket.
Itt van egy Open Energy Monitor [link] oldal napelem monitorozásra.
Itt a két típus kétféle megközelítéssel mutatja, hogyan lehet az invertertől kapott jel nélkül monitorozni.
A CT-k (áramváltók) elhelyezése a lényeg. -
bekesizl
csendes tag
válasz anonym147 #29623 üzenetére
Sógoromnak pár éve van fenn egy Fronius Light inverter.
A pendrive-ra mentés működik, talán 5 percenként ír rá adatokat.
Feltölteni szerintem nem próbálta meg sehová.Nem ugyanaz, de egy Shelly 3EM-mel például tudnád követni a termelést online, Fronius nélkül.
Nekem egy éve üzemel egy, amin a villanyóra által mért vételezés/betáplálást követem.Szerk:
Egy forgalmazó: [link]
Csak felhasználó vagyok, nincs náluk érdekeltségem.[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
Nem találtam magamnál értelmes fotót a beállításaimról, csak annyi látszik, hogy nekem mindkét RS485 "követő"-re van állítva.
Mióta itt a fórumon olvastam, hogy esetleg nem működik a Modbus egy újabb firmware-rel, azóta nem mertem rámenni az inverterre.
Sajnos a SetApp úgy kezdi, hogy az invertert kérdés nélkül lefrissíti.Az biztos, hogy egyszerre csak egy eszköz csatlakozhat az inverterre Modbus-on keresztül, engem ezt szívatott az elején.
-
bekesizl
csendes tag
válasz Vismajor01 #28646 üzenetére
A hőszivattyúhoz gondold meg a H-tarifát is.
Saját tapasztalatom alapján idén télen néhány napot leszámítva elég lehetett volna a fűtés+HMV-re a napelem, ha akkor megy a hőszivattyú amikor süt a nap (vezérlés nem a szobatermosztáttal) és a többi fogyasztásomat nem a napelemek fedezik.
Az éves fogyasztást a teljesítménnyel összevetni pedig csak a szaldó erejéig van értelme, ami nem hosszútávú gondolkodás. HMV-t egész évben csinálsz, de fűteni akkor fogsz a legtöbbet, amikor a nap a legkevesebbet süt (azaz a napelem a legkevesebbet termel).A ház gondolom inkább alacsony energiaigényű, ami nem egyenlő az alacsony rezsivel. Bár hozzáteszem, nekem a H-tarifás 6500 forintos éves átalány elég jónak tűnik 165 nm-re.
-
bekesizl
csendes tag
válasz ProdyG #28629 üzenetére
Az Isc paramétert hasonlítsd össze.
Az a különbség a két panel és a két opti között is azon túl, amit senki68 ír.
Nekem ez határolta be, milyen optik jönnek szóba.Elvileg a 60V és 80V a két csoport, amik kompatibilisek.
Az egyik csoportból lehet többféle.
Talán sztringenkent. -
bekesizl
csendes tag
válasz MrZed001 #28160 üzenetére
Azt akartam már kérdezni korábban is, hogy ezek a "hibridek" 3 fázisúban tudnak-e backup módban aszimmetrikusan visszatáplálni a 3 fázisra?
Egy múltkori gondolat nyomán végigolvastam a Solaredge visszwatt-védelmes doksiját és az sajnos nem tud.
Vajon a Gen24 (vagy + vagy akármi) képes ezt lekezelni?
-
bekesizl
csendes tag
válasz HoryThePooh #28083 üzenetére
Nekem a garázsban nem túl izmos a Ubiquity AP jele, de az inverter (SE7K) nem panaszkodik.
(A ház más részein persze jó, csak a garázsra anno nem gondoltam a lefedettségben.)Próbáld ki tényleg valamilyen másik WLAN forrással.
-
bekesizl
csendes tag
A maximális áramra nem árt még ügyelni.
SE esetén ez (is) meghatározza az optimalizálókat. Amit tavaly én kaptam Trina 380W-osakat, azokhoz nem sok opti volt egyáltalán alkalmas.
A sima sztring inverterek talán nem ilyen kényesek, de a max. áram értéket ott is be kell tartani.Szerk: ez a panelen belüli cellaszámtól meg azok elrendezésétől függ, tehát a méretétől is.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz senki68 #27866 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértő, de a fenti dokumentum 9. oldalán megfogalmazott alábbi gondolat:
"Azbeszt palát törni, vágni, fúrni tilos!!!"megfelelő jogászi okfejtéssel levezethető alábbi jogszabályokból.
[link]Például az "azbesztcement veszélyes hulladék".
Forgácsolásnál (például fúrás) ilyen veszélyes hulladék keletkezik
És ennek a kezelése már szabályokhoz kötött, illetve bejelentésköteles, stb.Nyilván mondhatod, hogy "elfújja a szél". Csak ez a hozzáállás a mai világban már nem sokáig lesz életképes.
-
bekesizl
csendes tag
válasz axioma #27436 üzenetére
Most ránéztem újra az EON-os listára és az 5kW-os 1F inverterhez alapból kell 25A.
Meg a tervekről sem írt, hogy mit szeretne csinálni a plusz teljesítménnyel.Nekem a 3x20A teljesen elég, amíg a hőszivattyú külön H-tarifán van.
Utána is elég lenne, csak a kompresszor indítóáram tüskéjétől félek (6000W+), ami mellett már nem biztos hogy elférne egy fázison egy sütő+vízforraló+mosógép vagy hasonlók.Anno az építkezésnél a vakológépnek is határeset volt a 20A B karakterisztikás kismegszakító. 16A C karakterisztikás többet bír indítóáram címén.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz viking_joe #27427 üzenetére
Egyetértésben a többiekkel a több egyfázisút javaslom.
A szolgáltatói listákban (legalábbis az EON-osban biztosan) külön meg van jelölve az az egyfázisú, amit csak 3 fázisra lehet tenni.
Egyfázisú Fronius-t konkrétan csak 3 fázisú rendszerbe tehetsz (mert max. 2,5kW-os nincs).Nem rég futottam egy kört az EON-os listában 3 munkapontos invertert keresve, de nem nagyon találtam.
Amin annyi munkapont van, az vagy Solaredge, vagy 63/80A kell neki.A 3x32A-t én már nem látom olyan ördöginek (nekem 3x20A) van, de az aszimetrikusnak is van értelme. (32-20-20, 32-25-25)
Bár könnyen lehet, hogy a bővítéssel járó szabványosításnál a szolgáltatói bővítési díj lesz a legkisebb tétel, amit most ilyen akciókról olvasok. -
-
bekesizl
csendes tag
válasz nihill #27257 üzenetére
Azért a tájolás, benapozás és hogy hol van termosztát tud más hatásokat elérni.
Én is azt hittem, hogy nem lehet. A gyakorlat azért mást mutat.Nekem a gépészeti terven is voltak különbségek a helyiségek hőmérsékletei között: általában 23°C, de a fürdőkben melegebb, az északi oldali hálóban meg hűvösebb.
Nincs minden szobában külön termosztát és minden körön külön motoros szelep, így azért fűtés nélkül van kb. 2 fok különbség a nappali (besüt a nap sokat) és a háló (alig süt be a nap) között fűtés nélkül. Fűtéssel csak 1-1,5 fok a különbség.Gondolom ő azért vette le azt az 1 helyiséget, hogy az biztosan ne fogyasszon. Így a környezetéből egyenlítődik ki, de ha kicsi a különbség, a kiegyenlítődés sebessége is kisebb lesz. A külső falon jobban hűl, a belsőkön kevésbé.
-
bekesizl
csendes tag
válasz nihill #27248 üzenetére
Ezt úgy képzeld el, hogy a célhőmérséklet ott 15 fok, az aktuális meg van ahol van.
A fűtés nem aktív, hűlni meg a környezetétől függően hűl.Az én AA++-os házamban is el lehet érni 3-4 fok különbséget helyiségek között, csak nem a központi fűtéssel.
Például ha a mosókonyhában megy a szárítógép meg a párátlanító a ruhaszárítón lévő ruhák miatt, ott simán van 30 fok is.
De a szomszédos fürdőszobában már "csak" 25.
Aztán ha lekapcsolom a szárítást a mosókonyhában, egy óra múlva már csak 27-en van a hőmérő. A többit elvitte a ház fennmaradó része meg a szellőztető rendszer. -
bekesizl
csendes tag
válasz amargo #26311 üzenetére
A déli plusz panelek vágását még aránylag egyszerűen tudod szimulálni, például Excelben.
Veszel néhány napi termelési görbét szép napokról.
(Az látszik akár senki68 legutóbbi diagrammjain is, hogy felhőátvonulós időben sokkal többet fog vágni.)
Ennek a teljesítményét arányosítva a leendő panelteljesítménnyel megkapod azt, amit egy nagyobb inverter tudna a plusz panelekkel.
Ha ezt a növelt teljesítményt szépen egy MAX függvénnyel levágod ott, ahol az invertered mostani teljesítménye felett van (>3700W), akkor már látszik is, hol vágott.
Az eredeti görbénél nyilván tudható lesz a felbontása, például 5 percenként van adatod.
A napi teljesítményhez csak szépen össze kell adni a mérési pontonkénti energiatermelés. (5 perces felbontás esetén energia = teljesítmény * 5/60).
Persze a vágás miatti veszteséget is látni fogod.Ez a módszer a kéményed miatti vándorárnyékot nem veszi figyelembe.
---------------------------------------------
Az északi oldalnál meg egy hasonló orientációjú telepítésről kellene napi teljesítménygörbe adat pár napról.
Ebből már össze lehet adni a kettőt.---------------------------------------------
A bővítésnél én is mindig megfeledkezem arról, hogy az invertert nem csak lecserélni lehet, tehetsz mellé másikat is.
Az északi oldal valószínűleg nem kritikus, annak bármilyen inverter megfelel.
A vándorárnyékos panelek nem teszik olcsóbbá a helyzetet, bár talán a túlpanelezés ezen is segít, ha a többi panelről jön le elég. A Froniusról is írták, hogy a Dynamic Peak Manager elég szép dolgokat tud művelni árnyék esetén, ha a sztringek okosan vannak összerakva. [link]
Nekem SE van, ott ez sokkal egyszerűbb. -
bekesizl
csendes tag
válasz amargo #26303 üzenetére
Tetszik az oldal a termelési adatokkal. Szerettem volna én is ilyesmit, de ennyi időt nem tudok rászánni.
A napi termelési görbék alapján már most is vág, ha felhősebb az idő.
Ha jól nézem a rendszered leírását, akkor most a két sztringen 7-7 paneled van. Ez az északinál mindenképpen átalakításra szorulna úgy, hogy az északi és a déli panelek külön sztringen legyenek.
Ugyan elvileg 7,4 kWp panel fel szabad tenni az inverterre, de ahhoz már kevés vagyok, ezt mennyire viselné jól.
Északról konstans részterhelés. Délről meg a mostanihoz hasonló, csak az egészet felfelé tolva, azaz sokkal több vágással.Ha mindkét oldalt bepaneleznéd, én cserélnék egy nagyobb inverterre.
A déli még pár panelt valószínűleg elbírna. -
bekesizl
csendes tag
válasz amargo #26301 üzenetére
Upgrade nem hiszem, hogy létezik. Esetleg nem hivatalos, de akkor ugrott a gari.
Viszont ha lenne is, az áramszolgáltató felé hivatalosan mindenképpen le kellene papírozni a dolgot, mert az engedélyed az inverterre és az inverter AC oldali teljesítményére szól.
PV-GIS alapján a 13 fokos tetőn az északi oldali termelés egész jó a délihez képest.
A mostanid alapján talán látod, milyen teljesítménycsúcsokat csinálnak a déli panelek a névlegeshez képest. Van ilyen görbéd 1-1 szebb napról?Az biztos, hogy az északi oldal termelése nem fog olyan durván változni a nap folyamán, mint a déli.
-
bekesizl
csendes tag
válasz wpferi #26259 üzenetére
Én is úgy látom, hogy rendben van a rendszered. Ezen a napon nem is volt olyan sok a vágás.
Kb. 10:00-12:30-ig vágott. Ha itt felment volna 6kW-ig a teljesítmény, akkor kb. 2kWh-val lett volna több a napi termelés, azaz 39,4kWh helyett 41,4kWh.
Cserébe a görbe eleje baromi meredek (a keleti panelek miatt), nagyon gyorsan eléri a 4kW-os teljesítményt.
Mivel a tiéd inkább keleti és déli irányba áll, neked a vége lankásabb. -
bekesizl
csendes tag
válasz wpferi #26206 üzenetére
A júliusi csúcsod egész jól hangzik.
Az enyém egy tisztán DNY-i (+30 fok azimuth) rendszer, 6,08kWp panel, 7kW-so inverter, tető dőlés 30 fok.
A legjobb hónap tavaly június volt 1,1MWh termeléssel. A többit lásd a lenti képen.2022-ben eddig 1,9MWh jött le, ehhez képest is jó a 2,2MWh.
A te tetőd meredekebb, az télen jobb.
Mivel a két sík között csak 90 fok eltérés van, így ott lesz egybesés, azaz jobban érint a vágás.Nem hangzik ez rosszul.
Most látszik sok vágás a görbéden, de nyáron már nem lesz ilyen durva.
A két sík miatt viszont jobban elhúzódik egy napi termelésed.
Ez egy szép márciusi nap. A tiéd valószínűleg szélesebb és meredekebb az eleje-vége.
-
bekesizl
csendes tag
válasz umisu80 #26150 üzenetére
Csak a világosból a februári nem lesz túl fényes hozamú semelyik inverterrel sem.
De a márciusi már nem tűnik problémásnak. Önmagában a márciusért nem kell optimalizáló.
Hogy februárban az árnyékos időszakban be tud-e indulni egy Fronius vagy akármelyik sima string inverter az már kérdéses. De olyankor szerintem a Solaredge se vinné túlzásba a termelést.
SE-nek akkor lehet értelme, ha 1-2 panelt fel tudnál még tenni a lecsapott részre is a kép jobb oldalára, ami valószínűleg valami K-i jellegű. -
bekesizl
csendes tag
válasz umisu80 #26129 üzenetére
A sötét és a világosabb héjazatú is a tiéd, mindkettőre mehet panel elvileg?
A sötéten jelenleg még elég sok az árnyék. Azt délután egy szomszéd ház (vagy valami nagyobb kiterjedésű) is árnyékolja?
A világosabbon is vannak elég nagy foltok.Froniussal nincs tapasztalatom, de az SE-t többek között ilyen esetekre találták ki.
Ha egy-egy panel be van árnyékolva, az nyilván kiesik, de a többi legalább még termelhet.
Azért a sötétebb részt sem hagynám ki, ha nem muszáj. Pár kWh onnan is lejön naponta.Esetleg Huawei, de full optisan már az is majdnem annyiba került tavaly (egy ajánlatban), mint egy SE.
-
bekesizl
csendes tag
-
bekesizl
csendes tag
válasz senki68 #25911 üzenetére
Ez elég szomorú...
A német fórumokon az összegzős verziót írták. Bíztam benne, hogy nálunk is így van.
Így elég szívás egy mosógép/mosogatógép fűtőszál, ami csípőből többet vesz fel egy fázisról, mint amennyit a rendszer csúcson le tud adni.
Bőven 2-2,5 kW, a 6kWp-s rendszer pedig 5,5kW felett még nem adott...Remélem, ez bruttóval változni fog.
Vagy a 10mp-es értékek még nem a konkrét számlálók, a kettő között van még egy lépés és az kerül bele a végén a regiszterbe...
-
bekesizl
csendes tag
válasz senki68 #25905 üzenetére
A teljesítményeket biztosan összegzi.
Pl. L1 +2000W, L2 -1000W, L3 -1000W, akkor 1.8.0 és 2.8.0 sem változik, mert L1+L2+L3=0W.A szaldózást úgy értettem, hogy mennyi időnként írja bele az energiafogyasztást a regiszterekbe.
Neked rajta lóg a kiolvasó, te talán jobban látod.
Szinte biztos, hogy ez nem másodpercenként történik meg, hanem valahány percenként. Mondjuk 15 percenként.Amit írsz, az is logikusnak hangzik. Az esetben mindenképpen az árak aránya határozza meg, mennyivel kell túltermelni egy nulla közeli számlához..
Ez már csak a szabályok kihirdetése után derül ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Futás, futópályák
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...