-
GAMEPOD.hu
Ebben a topikban a a Kriptovalutákhoz tartozó adózásokkal, pénzfelvét/utalással kapcsolatban lehet olvasni.
Mielőtt kérdezel olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patrick
addikt
-
hegedis
tag
válasz
Patrick #1399 üzenetére
nem. amikor mondjuk btc-t váltasz át az exchangen dollárért, az az adóköteles tranzakció. az mindegy hogy utána hova utalod. aztán az átváltási nap záróarfolyaman határozod meg a forint értékét, pl usd-be váltottamd akkor az aznapi USD árfolyam, ha eur, akkor eur (MNB weboldala).
itt a dollár már fiatnak számít. ha a te kérdésed alapján nézzük, akkor az már fiat-fiat váltás.[ Szerkesztve ]
-
Patrick
addikt
Üdv Urak!
Lássuk jól értem e, mert ugye kripto->fiat, 15% adó, ez világos, szeretek nyugodtan aludni.
No, de én nem a Ft számlámra utalnám rögtön, mert az nem ingyenes, meg van limit összeg is. Szóval nyitok egy devizaszámlát (ingyenes), oda érkezne dollár, első körben csak 100 valamennyi, hogy megnézzem, rendben megérkezik e a Fiat a kriptoból, addig nem merek nagyobb összeget. Később több 10 000 lesz.
De ugye a pontos befizetendő adót majd akkor tudom meg, ha a megnyitott devizaszámlámról átvezetem a HUF számlámra. Nyilván az átváltást és annak időpontját én döntöm el a banknál, ráadásul applikációból ingyenes. Szóval ami átvezetésre kerül Ft összegre, na az az összeg lesz az adóalapja a 15%-nak, jól értem é?Grazie!
„Aki barátot talál, kincset talál."
-
hegedis
tag
amúgy kicsit utána jársz, nem nagy dolog az adózással foglalkozni. excelben vezetés a kripto-fiat tranzakciókat az adott évben (MNB árfolyamot beírod az adott napra) és utána osszeadod a végén. eszja-n még csak beírod, hogy veszteséges volt az adott évben, vagy jövedelem, 1 mező kitöltése. ha még utána a NAV kérdez, akkor meg excel táblát küldheted plusz a kripto valtotol a historyt (elvben, még nem kértek tőlem semmit)
szerintem ez a magyar kripto adózás az egyik legkedvezobb. 15% nem olyan sok, plusz csak a kripto-fiat valtasokat kell nézni, ami hatalmasat könnyít.[ Szerkesztve ]
-
zichie
senior tag
válasz
nort_on #1395 üzenetére
A párom nem a feleségem. Akkor rá nem vonatkozik gondolom az ajándékozás. 15% nem a világ vége, de magával az adóbevallás kriptó részével nem akarok foglalkozni, ahogy az elmúlt 9 évben sem foglalkoztam, amióta kriptóm van. Ha jól belegondolok, akkor a NAV nem is biztos, hogy tud róla, hogy egyáltalán van. Amikor aktívan kereskedtem a Krakenen coinok között, akkor még KYC sem volt, mert nem volt kötelező. A későbbi Binance egy idő után kötelezővé tette, de oda kriptót utaltam be saját tárcából és soha nem volt kriptó-fiat vagy fiat-kriptó váltás, ami az adózást érintené. 2016-ban a BTC ATM-ből is teljesen anionim módon vettem BTC-t, akkor még a NAV sem igazán foglalkozott kriptóval. A kriptóm 90%-a Ledgeren van, ahová a KYC nélküli Krakenről tettem át. A Kraken egy idő után kötelezővé tette a KYC-t, de akkor már nem volt ott semmim, így nem csináltam meg, sőt már az account-ommal sem tudok belépni évek óta, mert a hozzá tartozó email címem megszűnt, a jelszót meg elfelejtettem. Talán törölték is az account-omat. A BTC atm már nem is létezik, ahol annak idejét BTC-t vettem, akkor még csak ez az egy volt belőle az országban.
-
zichie
senior tag
Közben megtaláltam a választ, ami szerint nem kell adóznom, mert havi költésre vonatkozik a limit.
Egy kérdés még eszembe jutott: Mi van akkor, ha elajándékozom a kriptóm egy részét pl. a páromnak? Létrehozok neki egy tárcát, amibe átküldöm a kriptót. Ha ő is havi szinten limit alatt költöget, meg én is, akkor ketten 2x annyit tudunk adómentesen elkölteni. Ha ez járható út, akkor talán több családtagot is be lehet venni.[ Szerkesztve ]
-
zichie
senior tag
Próbálom értelmezni az összefoglalóban írt részt:
"Nem kell adózni, ha az ügyletből származó bevétel nem több, mint a bevallással értintett évben érvényes minimálbér 10 százaléka, vagyis 20 000 forint..."Lassan 10 éve vettem kriptót kis összegben, 10 ezer forint alatt BTC atm-ből anoním módon. Azóta nem váltottam fiat-ra és nem is vettem kriptót, de több tárcában és két tőzsdén is forgott, azaz kereskedtem vele kriptó és kriptó között. A profitot mindig BTC-ben vagy ritkábban kisebb altcoinokban realizáltam. Eddig tudom, hogy nem vagyok érintett az adózásban, de tavaly kisebb összegekben havi szinten 5-10 ezer forintnyi kriptóval vásároltam olyan helyen, ahol csak kriptóban volt feltüntetve az ár, fiat pénzzel nem is lehetett fizetni. Tavaly így 90 ezer forintnyi kriptót költöttem el, de havi szinten egyszer sem léptem túl a 20 ezer forintot.
Kérdés, hogy az összefoglalóban írt 20 000 forint, a teljes éves kriptó költésre vonatkozik vagy a havira? Az éves 90 ezer forintnyi kriptó költésből a tranzakciós költséget nincs értelme levonni, mert az 20 forint alatt volt, mivel polygon blokkláncot használtam, amikor fizettem Ledger tárcából.[ Szerkesztve ]
-
Elbandi
aktív tag
válasz
HAGYMAFA #1374 üzenetére
en elengednem ezt a fee kivonast. aki 50$ nyereseg mellett 3$-t fizet a kiutalasert, es soknak tartja az keressen masik megoldast. 1k$-nal meg mar elhanyagolhato kulonbseg lesz a teljes adohoz kepest (150$ vs 149.55$
).
En nem szeretem a "hazardjatekokat" (=feltetelezeseket) az adozassal , foleg a nav-val kapcsolatban. jobb a worst case-et hasznalni, abba nehez fogast talalni.
-
hegedis
tag
ezt a minimál beres dolgot asszem az ilyen crypto kártya vagy más direkt kripto költések szempontjából hozták be. én személy szerint crypto.com-on feltöltöm a kártyát aztán meg kp-ba kiveszem vagy elkoltom kártyán.
ezt 250e+750e példát most pontosan nem tudom hogy értelmezik. én úgy kezelem, hogy 250e-re megy a minimálbér szerinti szabályzás, a 750e meg a 15%. aztán meg bízok benne, hogy jóhiszeműen járnak el az ügyben és lássák, hogy amúgy meg nem akarok adót elkerülni, hanem félre értelmezés volt részemről, így max korrigáltatjak velem, ha kell.
-
Qtyii
tag
válasz
Ereshkigal #1386 üzenetére
"Ügyleti bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg."
Ha a fenti lehetőséget kimaxolom is 25000Ft X 10nap alatt és még venni akarok ki akkor mi van?
Tehát 250.000 Ft és még kivennél pl 750.000 Ft-ot azaz ha idén kiveszek így 1.000.000Ft-ot akkor mennyi utána adózok? -
HAGYMAFA
tag
válasz
hegedis #1384 üzenetére
Na hát az is elég érdekes a szabályozásban
"Ha egy ügyletből származó bevétel nem haladja meg a bruttó minimálbér 10%-át (2024-ban ez 26680 forint) akkor azt az ügyletet nem kell leadózni. Ennek feltétele, hogy 1 napon 1 ilyen ügyletünk lehet. Továbbá, hogy éves szinten ezeknek az ügyleteknek az összege ne haladja meg a minimálbér összegét. 2024-ben ez 266800 forint."
Magyarul, ha apránként visszaváltasz kriptót pl. 25.000,-Ft összeget egész évben 10x, akkor nem kell adóznod, mert 10% alatt van 1 nap 1x és egész évbe 250 000 Ft. De ha ezt a 250 000 Ft összeget egybe váltod vissza, vagy 2-3 alkalommal akkor adóznod kell.
-
hegedis
tag
én úgy tudom, hogy kiadásként nem számolható el a tranzakciós díjak, banki díjak, banki átváltás...
azt kell alapul venni bevallásnal, hogy mondjuk btc-t eladtad eur-ba. ha utána kiutalod vagy mit csinálsz vele és mennyi érkezik a szamladra, azt nem érdekli a NAV.érdemes ezt egy excelben vezetni.
meg amugy, ha meg nem hallottál róla, akkor van ez a "minimál beres" adómentesség is.
-
HAGYMAFA
tag
Magyarul ha van a kriptós oldalon bevételem pl 100 USD, akkor a bevételszerzés napi MNB árfolyammal kell szerepeltetnem a bevallásban mint bevétel.
Illetve gondolom e logika mentén akkor a vásárlásokat is, ami kiadásként fog szerepelni, szintén a vásárlás napi MNB árfolyamon kell számolni Ft-ra, és nem foglalkozni azzal, hogy az adott kriptós oldal mennyiért váltotta?
[ Szerkesztve ]
-
HAGYMAFA
tag
Még az jutott eszembe, hogy megbeszéltük, hogy a kriptó eladás is adóköteles már, nem feltétlen kell a számládra a pénzt kikérni. Oké, de ilyen esteben pl, ha USD-ben történt az eladás, és ott van bent az USD-d, akkor milyen árfolyammal számolod át Ft-ra, mivel a bevallás Ft-os. Átváltás napi MNB, vagy az adott kriptós oldal átváltás napi árfolyama?
-
Qtyii
tag
válasz
HAGYMAFA #1372 üzenetére
A törvény szerint:
"Ügyleti nyereséget kell megállapítani a meghaladó rész tekintetében akkor, ha a tárgyévi ügyletek révén megszerzett bevételek összege meghaladja a kriptoeszközök megszerzésére és az ügyletekhez kapcsolódó díjakra, jutalékokra – ideértve a konkrét ügylethez nem kapcsolódó, de a kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt kiadásokat is – fordított tárgyévi igazolt kiadásokat."
kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt kiadásokat is (it sokminden is elszámolható, pl hardverwallet, vagy egyéb díjjak, jutalékok ) -
HAGYMAFA
tag
Találtam egy jó példát:
"Valamelyik tőzsdén vagy váltónál 100 ezer forintért vettél kriptovalutát. Pár hónappal később 200 ezer forintért eladtad, és az egész összeget visszahoztad fiat-devizába, tehát kivetted a kriptovilágból és adókötelessé vált.
Van tehát egy 200 ezer forintos bevételed. Ebből levonod a százezer forintot, amiből a kriptovalutát vetted, marad 100 ezer forint. Ebből levonod a tranzakciós díjakat, amit a valuta váltásáért majd visszaváltásért fizettél, ez legyen összesen 500 forint. Ha a tőzsdédnek fizetned kell a számlavezetésért, mondjuk 100 forintot, akkor azt is. Illetve levonod a hardveres tárcád vételárát, amin a kriptód tartod, ez legyen 10 ezer forint. Így összesen 89.400 forint az ügyleti nyereséged, ami után 15 százalékot kell adóznod.
Fontos: ha egy tőzsdén fiatban zársz egy ügyletet, mondjuk a bitcoinod dollárért adod el, de nem utalod ki magadnak a tőzsdéről a pénzt, az is adóköteles."Igen a pénzfelvételért levont 2-3 dollár az szívás, azt nem lehet levonni. Az az összeg számít, amennyiért eladtad a kriptót (Ft, USD tök mind1, hogy mi) független attól kikerült-e a számládra.
[ Szerkesztve ]
-
Qtyii
tag
válasz
HAGYMAFA #1372 üzenetére
67/C §.
"Az ügyleti eredmény megállapítása során kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe – ha azt a magánszemély a tárgyévben
a) vásárolta –, a megszerzésre fordított igazolt kiadás,
b) a kriptoeszköz előállítására (ún. bányászatára) vagy az ahhoz kapcsolódó rendszer működtetésében való közreműködésre („validálás” és hasonló tevékenységek) tekintettel szerezte –, a megszerzés alapjául szolgáló tevékenység érdekében felmerült, igazolt kiadás,
c) nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházására, átengedésére tekintettel szerezte –, e más vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, de legfeljebb e más vagyoni értéknek az átruházása, átengedése időpontjára meghatározott szokásos piaci értéke,
d) olyan kriptoeszközként szerezte, amelynek alapján megállapított összeg a kriptoeszköz megszerzésekor e törvény szerint jövedelemnek minősül –, a jövedelem összege,
e) tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte –, a megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke azzal, hogy a b) pont szerinti esetekben a megszerzés alapjául szolgáló tevékenység tekintetében bevételt megállapítani nem kell."... ....itt a vissza váltásról nem ír konkrétan, szerintem azaz a lényeg, hogy a tőzsdén kripto-fiat-ot kell nézni és elszámolni... ha te olyan tőzsdét használsz amin a fiat kiutalásra díjat számít fel az szerintem egyéni soc probléma
sokak álláspontja hogy nem az a lényeg hogy mikor és mennyi érkezik vissza a számládra, hanem hogy a "fekete dobozból" azaz a kriptotérből mikor lépsz ki fiatba....
[ Szerkesztve ]
-
HAGYMAFA
tag
És mi van azzal a költséggel, amit levontak, amikor kikértem a pénzt a számlámra? Valamennyit levontak (fee) és azután kaptam meg a 32.649,-Ft összeget a számlámra. Vagy az tök mind1 az számít úgyis, hogy konkrétan mennyi Ft került a számlámra?
Ez nem játszik szerintem, ha jobban belegondolok, mert mivel azt levonták, így kevesebb lett a bevételem, így az adóalapom is kevesebb lesz azzal.
[ Szerkesztve ]
-
Qtyii
tag
válasz
HAGYMAFA #1370 üzenetére
bocsi elszámolta... igen tehát abban az esetben 442 649 Ft nyereség után annak 15%-a az adó 66.398,-Ft.
A másik
Tehát ha valaki vesz pl. 2 millióért kripót, és bent hagyja 5 évig, 5 év után érne mondjuk 5 milliót átváltja Ft-ra, akkor 5 millió után kell adóznia, pedig valójában 3 millió nyeresége keletkezett.
Igen sajnos így néz ki... nekem is érthetetlen, de a jelen állás szerint 3éven belül realizálni kell különben a befektetett tőke után is adózni kell...ez egy kihívás
Biztos a NAV-nál az okosok tanulmányozták a BTC- és tudják hogy vannak ciklusok
és abból indulnak ki, hogy a 4 éves ciklusban úgyis realizál az ember fia/lánya... ha meg HODL ...akkor magára vessen az álampógár[ Szerkesztve ]
-
HAGYMAFA
tag
Szia!
Úgy értettem, hogy tételezzük fel 1 millióért veszek idén. Tehát akkor a 2025 ös kiadás + előző évi veszteség együtt 1.357.351,-Ft, és ez áll szemben a kivétellel, ami 1.800.000,-Ft. Így a kettő különbözete x 15% az 66.398,-Ft. Vagy neked, hogy jött ki a 83.602,-Ft?
Nekem pl. kicsit fura a szabályozásnak az a része, hogy az előző évi veszteséget 2 évig lehet felhasználni. Tehát ha valaki vesz pl. 2 millióért kripót, és bent hagyja 5 évig, 5 év után érne mondjuk 5 milliót átváltja Ft-ra, akkor 5 millió után kell adóznia, pedig valójában 3 millió nyeresége keletkezett.
[ Szerkesztve ]
-
Qtyii
tag
válasz
HAGYMAFA #1368 üzenetére
A példádnál maradva:
szerintem így kell bevallani: (de cáfoljon meg bárki)2024 veszteséged: 357 351 Ft összeg... ezt be kell vallani a navnak....tehát a kiadás( veszteség) és a bevétel különbözetét kell bevallani... ez lehet veszteség vagy nyereség (esetedben egyenlőre veszteséged( kiadásod) van még csak
2025 vesztességed (kiadásod): Itt most nem tiszta hogy 1M raksz be vagy a 2 évben együtt 1 milla... ha összesen 1M akkor az 642 649 Ft (ha +1M-raksz be 2025-be akkor 1M)
2025 -ben kiveszel 1 800 000 Ft-ot nyereség (bevétel)
Bevétel: 1.800.000,-Ft (ok)357 351 Ft (a 2024es veszteséget szembeállítod a 2025-ös nyereséggel és veszteségel)
Tehát össz kiadásod
357 351 Ft + 642 649 Ft veszteség (kiadás) = 1 000 000 FtÍgy össz nyereség: 800.000,-Ft ezt kell 15%-al adóznod 2025-ben majd
azaz 120.000 Ft a fizetnivaló a 2025-ös bevallásbanÉrdemes azért okosan kivenni, mivel a megelőző 2 év vesztesége is szembeállítható a nyereséggel.
Nem érdemes csalni mert ha ellenőriz a nav akkor sz*pó van.
De pl USDC-be "ralizálsz" az is megoldás, ha nem kell kp... mivel a stablecoin még kriptó... azaz még akkor nem váltottál fiatra ..(az még nem nyereség adózási szempontból, adózni a kriptó-fiat váltás alapján kell!!!
Persze az USDC-t is majd el kell majd adnod valamikor... de ez is egy módszer ha nem kell a pénz és a következő években is raksz kriptóban pénzt.(Ez nem adótanácsadás, kérdezd meg a nav-nál azért!!!)
HA úgy értetted hogy 2025ben 1M raksz be akkor az adófizetés 83 602 FT
[ Szerkesztve ]
-
HAGYMAFA
tag
Sziasztok!
Tavaly kezdtem el kriptózni nagyon kis összeggel, csak hogy megértsem, és jól gondolom-e, hogy:
2024-ben vásároltam kriptót összesen 390 000 Ft összegben.
2024-ben a számlámra kikértem egy nagyon kis összeget, ténylegesen a számlaszámomra érkezett összeg 32.649,-Ft.
Magyarul a 2024. évi bevallásban veszteséget kell szerepeltetnem: 357 351 Ft összeget.
Benn maradt ugye kriptóban 2024-ben 357 351 Ft-om + pl idén veszek mondjuk 1 000 000 Ft-ért. Év végén eladom az egészet és kiveszek a számlaszámomra mondjuk 1.800.000,-Ft-ot.
Jövő évi bevallás akkor:
Bevétel: 1.800.000,-Ft
Kiadás: 1.000.000,-Ft
Egyenleg: 800.000,-Ft
Adó 15% : 120.000,-Ft
Mínusz az előző évi veszteség 15%-a: 53.602,-Ft
Ténylegesen fizetendő adó: 66.398,-Ft.[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz
adatfalo #1365 üzenetére
Ha euro-ra váltod (vagy ha azt kiutalod a kriptovilágból - ezt még a NAV sem tudja szerintem), az bevétel. Ha nincs hozzá idei kiadásod (pl euro-->kripto), akkor az egész bevételed nyereség. Ha nincs hozzá 2023-as vagy 2022-es adóévi bevallott veszteséged, akkor az egész után adózol.
-
nort_on
senior tag
válasz
adatfalo #1365 üzenetére
Wallet-ből hogy utalod közvetlenül TBSZ-re? Egyrészt wallet-ből nem tudsz kiutalni, kell valami bank, illetve TBSZ-re sem tudsz közvetlenül utalni, az alap bróker számlára tudsz és onnan tudod átvezetni az adott évi TBSZ-re, szóval itt mindenképpen lesz kriptó-FIAT konverzió.
Viszont a nagyobbik baj a 2021-es befizetéssel lesz, mert ha be is vallottad volna, akkor is csak a 22 és 23-as évvel tudtad volna szembeállítani, így szerintem ott a teljes tőkére megy a 15% SZJA...
A 24-es befizu csak profitra (befizetések aznapi MNB HUF középárfolyam - az eladáskori szintén MNB HUF összeg).
De mivel önbevallás van, ezt vagy bevallod vagy nem, vagy befizeted vagy nem, ezzel viszont törvényt szegsz, és ha lesz egy NAV ellenőrzésed bármilyen okból, akkor az csúnya sztori lesz...
Ha nagy összegről van szó, akkor meg adószakértő, ne anonim fórumról tájékozódj/hozz döntést.
Btw én is 2021-ben kezdtem (Binance, FTX, Coinbase, CDC, MetaMask, Exodus, DeFi, stb, de volt TBSZ-en BTC és ETH ETF-em is) és 22-ben költöztem át teljesen TBSZ-re (Binance>Revolut>ERSTE útvonalon, jelenleg IBKR), és azóta is oda pakolok.
[ Szerkesztve ]
-
-
adatfalo
senior tag
Sziasztok, segítsetek kérlek.
Ha 2021-es és 2024-es (EUR) befizetéseim vannak amiket nem vallottam be(még) veszteségnek adott évre (ezek azóta ETH/BTC, stb. -ben vannak), de ha jövőre ki szeretném utalni TBSZ számlára (tehát eladom őket), akkor az 5 év leteltével adómentessé tudom tenni a teljes összeget?www.adatfalodesign.hu
-
ddsteel
aktív tag
Kösz a válaszokat, közben számoltam és 200E alatt van a hozam jóval.
-
fireman123
őstag
válasz
ddsteel #1359 üzenetére
Sosem lesz ilyen, mivel adózni ft-ban kell, és neked kell kiszámolnod minden fiat/kripto tranzakció esetében, hogy az adott tranzakció napján érvényes MNB árfolyam szerint mennyi ft-ért vettél kriptót, majd kripto eladáskor az adott napon érvényes árfolyam szerint mennyi ft bevételed volt, és ezeket göngyölíteni kell az év folyamán ft-ban minden tranzakciót figyelembe véve, és a ft eredmény után adózni 15%-al.
-
ddsteel
aktív tag
Köszi a választ mindkettőtöknek és a linket is. Majd összeadom és kiszámolom. Milyen jó lett volna, ha csak küldenek róla egy igazolást aztán annak a 15%at befizetem és kész. Talán majd egyszer automatikusan beveszik a bevallásban
Mindegy, nálam kicsit kényszer is volt a plu miatt, de legalább belekostoltam ebbe az egészbe.
-
válasz
ddsteel #1356 üzenetére
Minden évben össze kellenne írnod mennyi költöttél el kriptóra és mennyi vettél ki belőle.
A kettő különbözetét kell(ene) bevallanod minden évben. És ez után adózol, ha pozitív (nyereséged volt) adott évben, vagy negatív ("veszteséged" volt).
És minden bevallásnál az előző két korábbi év veszteségeit és nyereségeit is szembeállíthatod "kiegyenlítésként".[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
thomeef
őstag
válasz
ddsteel #1356 üzenetére
Szia, ha 2022. jan. 1. utáni igazolt beutalásod van, azt be tudod vallani veszteségnek jövőre, és csak az igazolatlan részért kell adóznod. Az adó 15%. Ha korábbi az összeg az a teljes mennyiség adóköteles.
Viszont ilyen kis mennyiségnél van valami kiskapu, éves és havi maximális mennyiség, ami nem adóköteles, így apránként ki lehet venni. [link] Itt a "Mikor nem kell adózni kripto után" bekezdés.
"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."
-
ddsteel
aktív tag
Sziasztok, volt 500E Ft-nyi ETH kriptom, amit EUR-ban a Revomra tettem át, meg is érkezett. Kérdésem az adózásra vonatkozik, ez az összeg nem egy egyszeri beutalás-nyereség-kiutalás lánccal alakult ki, hanem még valamikor a PLU tokenjeimet váltottam ETH-re (ez igencsak jó ötletnek bizonyult a PLU árfolyamát nézve), majd darabonként hébe-hóba vettem ETH-et hozzá. Maradt is belőle valamennyi Metamaskon. Namost az a kérdésem, hogy ezt a - valamennyi, fogalmam sincs mennyi - nyereséget ugye be kéne vallani és leadózni. A kiutaláskor a bill miatt elkérték a címemet, emailemet stb, de igazolás nem jött a nyereségemről (gondolom, nyilván, hisz ők honnan tudnák), tehát ezt nekem kéne kiszámolgatnom mennyi a nyereségem ilyen olyan beutalgatások után stb? Ez kb esélytelen. Vagy jövőre küldenek az adó miatt egy igazolást nekem? Hogy megy ez? A nyereségem jó eséllyel nem éri el a 100-200E Ft-ot, ami összeg az összefoglalóban is szerepel. Viszont pontosan én nem tudom, hogy számoljam ki a nyereségem és ha kell, akkor persze adóznék is... Hogy megy ez a gyakorlatban?
-
fireman123
őstag
Ott is megállíthatják a pénzmosás elleni szabályok miatt nagyobb összegnél (sajnos nem lehet tudni a határokat, igazából nincsenek is konkrét határok....hanem a korábbi forgalomtól eltérő nagyságú tranzakciók alapján riaszt az algoritmus
), ugyanaz vonatkozik egy osztrák bankra mint egy magyarra ebből a szempontból, mivel ez egységes EU előírás.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
Revolut bank, szóval jó. Kérdés, hogy kapsz-e Revolut ellenőrzést / zárolást. Nekem volt, de a bankból bejövő pénz igazolását kérték, és akkor zároltak, amikor már semmi nem volt rajta. Beküldtem nekik a szükséges dokumentumokat és 3 nap után feloldottak mindent.
Illetve kb fél éve van egy új szabály Revolut-on, tilos a looping. Ami a Binance>Revolut>Binance kör esetében azért necces.
[ Szerkesztve ]
-
Ryder1
senior tag
Ugyanazt akartam írni, mint amit válaszként kaptál másik topikban. [link]
Krakenről elvileg van navos állásfoglalás. Persze jogi erővel az sem bír, csak egy támpont.
Meg lehet próbálni pl egy Binance-en lévő váltást, csak nem kell meglepődni, ha véletlenül úgy jársz, hogy majd egy esetleges ellenőrzéskor nem fogadják el. -
szekra
addikt
Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Az világos, hogy adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a virtuális térből, vagyis fiat-ra váltom. Kérdésem az, hogy elegendő, ha egy váltón csinálom ezt az ügyletet december 31-én, aztán visszaváltom (azaz vásárolok) kriptot ugyan úgy a váltón január 1-jén? Tehát, hogy adókiegyenlítést tudjak alkalmazni. Vagy ezt úgy kell fiat-ra váltani, hogy az megjelenjen egy bankszámlaszámon?
-
oldcrypto
lelkes újonc
Ezt a Plutus dolgot elmentettem magamnak, de nem csináltam vele még semmit. Ma kaptam e-mailt a Plutustól, visszanéztem, és kiderült, hogy korábban már regisztráltam, de nem használtam. Volt valami gond a Plutussal, ami miatt nem lenne megbízható?
Ezt az e-mailt küldték:Tárgy:
We're Sorry—Here’s How We’re Making It Right
E-mail:
Hi ,
We understand that our system upgrades over the past year may have impacted your experience, and for that, we sincerely apologise.
Since 2015, our ambition to scale and innovate has at times led to challenges, but your support keeps us resilient. With a team of 60+ professionals, we’re focused on improving your experience, rebuilding trust, and making things right.
Here’s Our Plan to Rebuild Trust
- Reinstated Access: Flagged accounts restored with guidance.
- Improving Communication: Providing clearer expectations and updates.
- Extended Metal Cards: +1 month free for all affected by recent upgrades.
- New Features: PlutusSwap, instant top-ups, travel, gift cards, +more.
- PLU Anchor: Utility redemptions in-app will be min. €10 value.
What Does This Mean?
By the end of 2024, all utilities (except PlutusSwap) will have a minimum €10 redeemable value (e.g., 1 PLU = €10 Gift Card). This makes external conditions irrelevant and ensures you always get tangible value in app.
Next year, reward emissions will also align with this value, reducing token issuance while offering up to 10% sustainably. To instill trust and clarity, we’ll open-source our Ernst & Young-backed tokenomics model to inspire industry-wide innovation.
For more insights, please read our full press release linked below.
See How Our Commitment Benefits You
If you have any questions or concerns, please reach us via support.
With gratitude,
The Plutus Team -
Ereshkigal
őstag
-
válasz
Ereshkigal #1343 üzenetére
Ha egész évre nézve alatta maradsz, akkor nem kell adózni.
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
Ereshkigal
őstag
"Például, nem kell adózni, ha az ügyletből származó bevétel nem több, mint a minimálbér 10%, vagyis jelenleg 26 680 forint. De akkor sem kell adózni, ha az adóévben e bevételek összege a minimálbért, vagyis a 266 800 forintot nem haladja meg."
Erre gondoltam.
Nem akarok kriptót küldeni sehova. USDT->EUR konverzió lenne évi 10 alkalommal, minden esetben a minimálbér bruttójának a 10%-a alatt. Aztán az eurót kiutalnám Revolutra.[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz
Ereshkigal #1341 üzenetére
Eurót vagy eurónyi kriptót? Ha eurót, akkor adózni kell, már akkor nyereségnek számít, amikor átváltod fiatra a tőzsdén. (Felteszem, hogy nincs idei fiat-->kriptó vásárlásod, ami csökkentené a nyereséget).
Ha kriptót küldesz revora, akkor elméletileg nincs adókövetkezmény, mert a kriptóvilágban maradtál. -
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Évekkel ezelőtt összegyűlt némi kriptó kocabányászatból és kereskedésből (kriptó->fiat konverzió sosem volt). Most bent van tőzsdén, minden BTC-re váltva. Az lenne a terv, hogy idén eladnék 10x napi 1 alkalommal 60 eurónyit, majd kiutalnám Revolutra. Ez eljátszanám majd valamikor a következő két évben is. Igazándiból játékpénz, de nem akarom már, hogy ott álljon. Így elvileg adómentes lenne a váltás, igaz? Adóbevallásban sem kell majd akkor semmit sem szerepeltetni?
[ Szerkesztve ]
-
Ryder1
senior tag
válasz
oldcrypto #1338 üzenetére
Velük szerintem pont felesleges. Ők majd úgyis inkább a beadott adóbevallásod után indítanak (vagy nem) vizsgálatot. NAV-ot az fogja érdekelni, hogy ami a bevallásodban szerepel, azt hogy számoltad ki, nincs-e esetleg azon kívül olyan, amit nem vallottál be, stb.
Még a bankoddal sem feltétlen érdemes, Kripteus interjúkban többször volt róla szó, hogy lehet amúgy simán átcsúszik az utalásod, de ha előre szólsz, akkor meg tuti megállítják és kezdődik a bonyodalom.Szerintem annyi a lényeg, hogy minden, amit csak tudsz, azt szerezd be, legyenek meg elmentve. Számlák, bankkivonatok, tranzakciók kimutatása, tárcacímek, stb. Aztán ha valami kelleni fog, elő tudod venni, be tudod mutatni.
-
Ryder1
senior tag
válasz
oldcrypto #1333 üzenetére
Azt is simán ellenőrizhetik, hogy a bevallott jövedelmed jól vallottad-e be.
Most egy pár százezres tételt nyilván nem fognak, de ha bevallasz 1-200M Ft kriptos jövedelmet, ott már azért simán megérhet egy ellenőrzést. Oké, hogy a magyar szabályozás elég egyszerű, de ekkora tételnél már az is százezres/milliós eltérést tud okozni, ha véletlen nem jó árfolyammal számolsz. -
sparks
senior tag
válasz
oldcrypto #1334 üzenetére
Pontosan így szoktam én is tenni, ha már fiat, akkor euró és megy be a MÁK-ba.
Ajánlani nehéz ügy, én személy szerint a Plutust használom. Alapból is talán van valamennyi visszatérítés, de a több százalékhoz több tokent kell venni és tartani illetve még előfizetési díj is van, igen komplex a rendszerük. Illetve ilyen befizetésre ha jól emlékszem nincs százalék....
Sajnos a Binance kártyája megszűnt, az volt a legjobb, mindenre is adott visszatérítést
De érdemes körülnézni, van választék. Viszont minden kártyához kell a KYC, kell küldeni személyit, szelfit, lakcím igazolást, némelyik egyebeket is kér... -
oldcrypto
lelkes újonc
Egyébként adtál egy ötletet, kripto kártyára mindig feltöltök egy arányleg kis pénzt, és abból EUR alapú állampapírt vásárolok. Kevésbé cseszné fel az agyam, ha úgy fagyasztanának be, hogy legalább valamilyen kamatozó dologban van. Illetve ha jól emlékszem, akkor a kripto kártyák után lehet kapni visszatérítést is.
Manapság melyik szolgáltatók kártyáját ajánlod? -
Ryder1
senior tag
válasz
oldcrypto #1331 üzenetére
Akárhogy is alakul végül, leírod majd, hogy mi hogy sikerült? Annyira kevés valós tapasztalat olvasható, hogy tök jó lenne már példákat is olvasni. Gondolok itt pl arra, hogy 100M+ Ft kriptojövedelem adózása után kapsz-e NAV ellenőrzést, bankok megakasztják-e a kiutalást, kötözködnek-e, meg úgy általában mennyire megy simán a realizálás ilyen volumenben.
-
oldcrypto
lelkes újonc
Hosszú távon én is szeretnék benne maradni, de már legalább 3 ciklust megéltem, és 2021-ben is tudtam, hogy érdemes lenne kivenni, és később visszatenni, de lustaságból nem tettem.
Most is az a tervem, hogy 2025-ben kiszállok teljesen, 2027-ben meg vissza a kivett összeg legalább 1/3-ával, terv szerint legalább annyi bitcoint venni 2027-ben, mint amennyit eladok 2025-ben.
Eddig azért nem foglalkoztam vele, mert szerencsére feleségemmel mindketten jól fizető állásban vagyunk, és eddig nem lett volna lifechanging a realizálás. Én jelenleg IT-ban szeretnék többek között a közjót szolgáló hobbiprojektet csinálni, amit egy rendesen leadózott kivétel után már nyugodtan megtehetnék, hogy csak hobbiból dolgozok. -
oldcrypto
lelkes újonc
válasz
fireman123 #1328 üzenetére
Sajnálom, hogy félreérthető volt, egyáltalán nem rajtad/rajtatok kérem számon. Kifejezetten örültem, hogy válaszoltál, mert tudom, hogy régóta csoporttag vagy.
Próbálom ügyvéden keresztülintézni, meg megkeresem előtte a bankot és érdeklődök, hogy mi várható.
Ha tudtam volna, hogy ennyire nehéz lesz emiatt most, akkor 2016-ban valahogy elintéztem volna, hogy legyen nyoma a dolgoknak, hogy akkor is megvolt a Monero is, amikor még jóval kevesebbet ért. De ha tudtam volna, hogy ez lesz, akkor persze még többet vásároltam volna. -
sparks
senior tag
válasz
oldcrypto #1327 üzenetére
Én kriptós kártyával költöm a kriptópénzemet. Ebből élek évek óta és én is azóta tartok bitcoint, amióta te, csak számtalan számlát megjárt már a vagyonom, mert mindig újítottam: először online tárca majd papír tárcák majd ledger, azon is többször volt már seed csere és mindig utalásnál új címre kerül, szóval lehetetlen lenne visszakeresni. Ráadásnak én bányásztam is 2013-15 között olyan bányákban, amik mára már nem léteznek. Na meg olyan tőzsdéken is sokat jártam, amik szintén már kb. el lettek felejtve.
Én mindig annyit váltok át, amennyi a következő hetekre elég lesz, azt beírom az adózásos excel táblázatomban és következő májusban mindig befizetem a 15%-ot. Igaz nem áll szándékomban több száz milliókat kivenni, így viszont magyar bankok közelébe sem kerül a pénzem. -
fireman123
őstag
válasz
oldcrypto #1327 üzenetére
Most ezt komolyan rajtunk kéred számon kiakadva?
A pénzmosás elleni dolgok nem csak Mo-n kerülhetnek elő (pl. emiatt kell a kriptotőzsdéken is a KYC az utóbbi években)....... csak egy infó volt a Kripteus....segítségül, ....lehet semmit nem tudnak Ők sem kezdeni a Moneroval, egy telefont megérhet....de Te döntesz. Segítséget kértél, ennyit tudtunk segíteni, a többi rajtad áll, megpróbálod Őket, vagy keresgélsz tovább, vagy kiköltözöl akárhová.....én kérek elnézést, hogy válaszoltam a bejegyzésedre.
[ Szerkesztve ]
-
oldcrypto
lelkes újonc
Én nagyon szívesen leadóznám Magyarországon amit kell, de ha elkezdenek baszakodni, akkor kénytelen leszek kimenni külföldre. A legkirályabb az lenne, hogy ha befagyasztanák a számlámat, és emiatt nem tudom majd befizetni következő évben az adót. Nem az ártatlanság vélelme az alap? Vagy nyissak 10 banknál bankszámlát minden családtagomnak?
A Kripteusos dolgot nem értem. Moneroban volt majdnem 10 évig, mit tudnak ők azon elemezni? A másik része, amit 2017-ben vettem, az meg érintetlenül van egy címen, azon sincs mit elemezni. -
Ryder1
senior tag
válasz
fireman123 #1324 üzenetére
2021 decemberi discord bejegyzés szerint a Lambda program ára a kiutalni kívánt összeg 3%-a, de minimum 4100 EUR. Nem olcsó, úgyhogy nyilván egy elég magas összeg kell, hogy megérje. Meg persze ha valaki egyszerűen keresett sokat, pl berakott egy memecoinba 1 milliót, ment 200x-et és azt veszi ki, az baromi egyszerűen bemutatható, ilyenért felesleges igénybe venni ilyet.
A kérdezőnek ha nem is egyből a Lambda program, de náluk egy konzultáció lehet megérné. -
fireman123
őstag
válasz
oldcrypto #1323 üzenetére
Szia,
Két dolognak kell megfelelni, az egyik az adózás, de mivel nem éltél a 2022-es bevallásban érvényesíthető egyszeri un. "adóamnesztiával", ezért a bekerülési költségeidet (amit befektettél 2021 előtt) már nem tudod érvényesíteni, tehát a most kiveendő teljes összeg után kell megfizetni a 15% adót. (.....abban nem vagyok biztos, de lehet, hogy lenne rá mód a 2022-es bevallást önellenőrzéssel korrigálni és abban szerepeltetni a 2021 előtti vásárlásokat....persze egy ellenőrzésnél ezeket a költségeket igazolni kellene).
Én ezzel már nem foglalkoznék ekkora összegnél, hanem a mostani kivét után leadóznám a 15%-al.De sajnos ezzel még nincs vége, ha le is adóztad, akkor még a számlára utaláskor "megállíthatja" a bank a pénzmosás elleni törvény vonatkozó rendelkezései alapján (nincs rá biztos infó, hogy az algoritmusuk mekkora vagy milyen sűrűséggel érkező tételeket állít meg), és ekkor igazolni kell, hogy mikor mennyit utaltál be és abból hogyan lett mostanra a sokszorosa a "fekete dobozon" belül .....hát ez elég macerás tud lenni, főleg ha már jó régen volt mint esetedben és esetleg nem is nagyon van számodra hozzáférhető nyoma, és még bekever a Monero is. Tavaly az egyik telegram csoportban (ha jól emlékszem a Variance HUN csopiban) írta valaki, hogy ezen már végigment, kb. 2 heti munkájába került ezt összegyűjteni és többszöri levelezésben "elmagyaráznia" a banki ügyintézőnek a kriptotőzsdéken belüli történéseket mire elfogadták. Ha kellően nagy összegről van szó és nyugodtan akar az ember aludni, akkor lehet érdemes egy erre (is) szakosodott céget megkeresni. A kriptókörökben ismert Kripteus cég a Lambda programjával (Glaser Anita) foglalkozik ilyennel is (https://lambda.kripteus.com/), persze korábbi infók szerint jó drágán. Részleteket nem tudok, de a weblapjukról vagy a discordjukon ( https://discord.gg/RpBjw7MA ) lehet tájékozódni és felvenni velük a kapcsolatot és elmondani nekik a történetedet és konzultációt vagy ajánlatot kérni. ...és nem a bank fog utánad "nyomozni" hanem neked kell tudni igazolni a fentiek szerint amit vagy elfogadnak vagy nem, de addig zárolva lesz az utalás....
[ Szerkesztve ]
-
oldcrypto
lelkes újonc
Sziasztok!
Keresnék itt a csoportban olyan embereket, akik hozzám hasonlóan azzal a "problémával" szembesültek, vagy épp most szembesülnek, hogy nagyon rég szálltak be a kriptopiacra, ráadásul úgy, hogy nagyjából ennek semmi nyoma, és mostanában szeretnének realizálni.
Még soha nem realizáltam semmit a korábbi kriptobefektetésemből, eddig bírtam a dolgot, a következő egy éven belül szeretnék egy bő 9 számjegyű összeget kivenni. Utoljára 2017. nyarán vásároltam bitcoint, akkor viszonylag már drágán, de milliós nagyságrendben. Ez teszi ki a realizálni kívánt összeg ~25%-át. Előtte 2012-ben vásároltam pár tízezer forintért valakitől még egyetemistaként, aki egy fórumon hirdette magát, és a városban találkoztunk. Ezt a 2012-ben vásárolt mennyiséget később átváltottam Monerora, mert sokkal nagyobb potenciált láttam benne. Utólag ez hiba volt, és a nagy részét buktam így a BTC-nek, de már mindegy. A Monero egy részét idén visszaváltottam BTC-re. Akkora mennyiséget, amennyit ki szeretnék venni, így ez az idén átváltott mennyiség teszi ki a BTC-im nagyjából 75%-át. A 2017-ben vásárolt bitcoin teljesen nyomon követhető, bankkártyával vásároltam egy ma is létező kriptotőzsdén, és még mindig az akkor kiutalt címen található, lekövethető. De a 2012-es vásárlásról, főleg a Monerora átváltás, és idén visszaváltás miatt semmi nyom nincs. Külön e-mail címet használtam még egy azóta már megszűnt tőzsdén, és az akkori alacsony érték miatt semmi értelme nem volt bármilyen óvintézkedést csinálni. Ebből lehet gondom? Érdeklődtem már egy adózási ügyekre specializálódott ügyvédi irodánál, akik több mindent ajánlottak, főleg a "nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelést" és adótervezést, de nem vagyok benne biztos, hogy szeretnék élni ilyen lehetőségekkel. Ráadásul kriptóval még nem volt dolguk, de azt mondták, utánajárnak a dolgoknak szívesen. Kivenném magánszemélyként a pénzt, a kérdés az, hogy problémázni fog-e valaki rajta, hogy bizonyítsam az eredetét, vagy ha leadózom a 15%-ot, akkor minden rendben van? Miattam nyugodtan nyomozhatnak utánam, semmi illegálisát nem tettem, így bizonyítani sincs mit, csak nem akarom, hogy befagyasszák a számláimat. Nem akarok emiatt kiköltözni valami külföldi kripto-adóparadicsomba ideiglenesen sem. Az ügyvédi irodában azt mondták, hogy elég egy nyilatkozatot tennem, hogy nem illegális forrásból származik a jövedelem, de ezt nem pontosítottuk, és szerintem csak az ő seggüket védi.
Arra gondoltam, hogy lehet, hogy jól tettem, hogy 2017-ben még hozzávásároltam, mert így, hogy van egy 7-8 évvel korábbi bizonyítható vásárlás, könnyebben alátámasztható/hihető, hogy 12-13 évvel ezelőtt is fektettem bele.
Örülnék, ha valaki megosztana velem friss tapasztalatot, aki már végigment ezen az úton.
Ez egy eldobható account, ha valaki megosztaná a tapasztalatát, akkor akár PM-ben is szívesen fogadom. Nem fogom a kilétemet felfedni, és én sem fogok senkit erre kérni. -
fireman123
őstag
Itt keresgélj, hogy mit/hol kell adóznod..... [link]
Amennyiben Mo-on kell adóznod a kripto után, akkor érdemes az SZJA tv. 67/C §-on túlmenően olvasgatni pl. [link] [link] [link] [link] ....stb. hogy ki tud bogarászni a rád vonatkozó részt (aránylag jól összefoglalva), ....egy mondatban senki nem tudja megmondani neked a tutit mivel nem ismeri a részleteket amelyek adott esetben fontosak lehetnek......... -
tukko1
aktív tag
válasz
FollowTheORI #1318 üzenetére
2022 fizettem be akkor vettem "ezt-azt" 2023-ba eladtam mindent akkor kopra nullán voltam! Ezeket a tranzakciokat meg se találom már a Binance-en, de csak mobil aplikáción néztem. Nem is foglakoztam vele, be se vallottam semmit mert nem volt mit! Egészen idáig bent volt a pénz fiatban és most megint vetem kriptot! Magyarországon élek viszont a fizetésem külföldről kapom, nem forintban, a fizetésem után külföldön adózom és külföldön van bankszámlám is! Ilyenkor mi van? Gondolom ott kell adóznom ahol élek, szóval magyarországon forintban!
-
Csak akkor kell ez most, ha van 2 évvel ezelőttről is befizetésed aminek a nyereségét most el kell számolnod.
Alapvetően ez a legbiztosabb, igen... természetesen visszautalni a következő évben kell, január 1 és utána... gondolom így értetted.Ha csak idei befizetésed van eddig, akkor azt majd csak két év múlva kell legkésőbb "kiszedni".
Most csak be kell írni a bevallásba, hogy mennyit fizettél be (veszteség), amit majd két év múlva amikor kiveszed, levonsz abból és, ha van nyereséged adózól az után.[ Szerkesztve ]
-
tukko1
aktív tag
válasz
FollowTheORI #1316 üzenetére
Most akkor ha jövőre rendezni akarom az adózást akkor idén december 31 be kell váltanom a kriptot fiatra ki kell utalnom egy számlára és onnan vissza kell utalnom a binancera és visszaváltani kriptora?
-
Elvileg annak még nem, de amikor kripto-t veszel ott, az már igen, csak jött anno olyan állásfoglalás is a NAV-tól ami érthető úgy is ahogy írtad. Ezért az a biztosabb, főleg visszafelé, ha “normál” pénzügyi számlára van kiutalva.
És igen amikor kiveszed bármikor is van az, adóköteles.
Annyi van csak, hogy az előző két év befizetéseit levonhatod belőle, és csak a maradék után kell adózni, ha marad, ez esetben.
Ezért kell a befizetéseket is bevallani minden évben.[ Szerkesztve ]
-
tukko1
aktív tag
Sziasztok! Olvasgattam itt a topickot. Jól értem, hogy ha beutalok a Binance-re pénzt, az olyan mintha kriptot vennék? És ha három évig bent hagyom, a 4. Évben meg kiutalom akkor adoznom kell utánna?
[ Szerkesztve ]
-
Árpi001
senior tag
válasz
nort_on #1311 üzenetére
Köszönöm.
Úgy döntöttem hogy 22 re bevallom, aztán meglátjuk.
Az hogy év végén eladjam , attól is függ hogy áll majd az árfolyam.
Sajna nem állok olyan jól, kezdőként ugráltam ki be. Ez meg is látszik a portfóliomon...
Etf - és adómentesség meg nagyon sok idő volna...
.A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
nort_on
senior tag
válasz
FollowTheORI #1312 üzenetére
OTP...
IKBR, ERSTE, szerintem KH-nál is van. Nyilván nem kell tartani 5 évig, bármikor el lehet adni, akár daytrade is mehet, csak a pénzt nem tudod kivenni adómentesen 1+5 évig. Mondjuk a TBSZ-nek kb ez a lényege.
-
válasz
nort_on #1311 üzenetére
Hol lehet most magyar cégnél ETF-et venni TBSZ-re amúgy?
Egyszer kerestem, de pl OTP-nél nem láttam ilyet... persze lehet csak nem kerestem eléggé.Bár amennyire ciklikus és volatilis a dolog, nem biztos megéri még konstant 5+ évig tartogatni.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz
Árpi001 #1310 üzenetére
De, minden jó.
Az amnesztia miatt 22-ben 5 évre visszamenőleg be lehet írni a veszteséget (vételt), a te esetedben 2018-at. És mivel 3 évet lehet kiegyenlítésre használni, így 22, 23 és 24 fog játszani, tehát 2024.12.31-ig (akár szilveszterkor) kell eladni, amit aztán 2025.01.01 visszaveszel (ez pedig új veszteség lesz, és újraindul a 3 év). Így nem kell az egész tőke után adózni, csak a nyereség után. De a te esetedben, mivel 6 évvel ezelőtt olcsón vettél, a nyereség és tőke aránya nagy, gondolom több X, így kb tök mindegy, mert hasonló adót fizetsz.
De az egészet meg lehet oldani ETF-el, amit TBSZ-re veszel, leginkább BTC és ETH esetén, és akkor se adminisztráció, se adózás nem lesz 1+5 év után.
[ Szerkesztve ]
-
-
Árpi001
senior tag
válasz
fireman123 #1305 üzenetére
Nem felesleges, vagy nem érdemes már ezzel foglalkozni?
A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
GAbre
veterán
válasz
FollowTheORI #1298 üzenetére
Köszönöm,ha van meghívásos jutalék,így,hogy csak usdt-t fogok kivenni(már ha sikerül),akkor dobhatsz (vagy valaki) privibe meghívót.
Mivel annyira nem vagyok benne a kriptovalutákban+ismerős se.
Ilyen kb 1 eurós sepa díjjal/transferrel lehet mozgatni fiókok között kriptókat ezeken a marketokon?Egy helyre raknám,ha már coinbasen van kemény 10 euróm kbUnknown 9 awakening
-
-