Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #3097 üzenetére
Nekünk elég változó, volt olyan tő, ami kihalt és pár év múlva újra kihajtott. Az mondjuk már a vad volt, és rá kellett újra oltani.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz enginev3.0 #3094 üzenetére
A tuja az jó, lehet kapni egész nagyokat is, és egy 10 év alatt már rendes sövény lesz belőle. Elég néhány évente lecsapni a tetejét, ha nem akarod, hogy nagyon magas legyen, meg attól jobban bokrosodik alul is. Az egyedüli baja, hogy nem bírja a nagy aszályokat, mert nem megy mélyre a gyökere. Ezt úgy szokták orvosolni, hogy árkot ásnak és drain csövet fektetnek be neki az ültetéskor, aztán abból elég hatékonyan lehet öntözni közvetlenül a gyökerét, ha 40 fok van nyáron. Ha teszel trágyát is alája, akkor még gyorsabban fog nőni. Ha úgy érted, hogy ellopják, akkor talán jobb lerakni nagyobb sziklákat, közéjük meg virágzó bokrokat, babarózsa, aranyeső, jázmin, stb.
Buliban hasznos! =]
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Kicsit átrendezem a kertem és van egy sor öreg szőlő amit el szeretnék tüntetni..
A vastagabb szárakkal vagyok bajban, nem bírom teljesen kiszedni a gyökerét. Ha leások és ott levágom a törzset akkor az tovább fog növekedni vagy elrohad egy idő után?Mit gondoltok?
Köszönöm -
lemmy71
őstag
válasz enginev3.0 #3094 üzenetére
Nő az mint a gomba, én egy három utcára néző sarki telken lakom, a két párhuzamos utca közti távolság kb 80 méter. Az a távolságot ültettem be tujákkal a házamtól 7 méterre, másfél méterre ültettem egymástól, mostanra szépen össze ér. 14 éve ültettem.
-
lemmy71
őstag
válasz enginev3.0 #3092 üzenetére
Én tujákat ültettem anno méterenként, most már három méter magas olyan mint egy erőd fala. Szépen lehet nyírni mint a sövényt.
-
Rive
veterán
válasz enginev3.0 #3090 üzenetére
link
Autóval bármi 'kezdő' sövényt kitaposnak pillanatok alatt
Próbáltuk.Ui.: kisebb sziklákat meg lopják
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
enginev3.0
félisten
Hi
Van olyan nem magas sövény, amit most lehet ültetni, és kevés gondozást igényel? Ház elé akarok, hogy ne álljanak meg a ház előtt autóval
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
MODERÁTOR
Köszi srácok a hasznos infókat!
-
lemmy71
őstag
A kukoricát "fűrészfog" alakban vesd és akkor az "átláthatatlan" kerítést képez, de a madarak azt nem szeretik max a galambok vagy megfőzöd a libáknak A boltokban kapható "átlagos" csomagok két sorban vetve olyan 2 méterre lesz elegendő, úgy kalkulálj. Lényeg hogy csak egyfajtát vess!
-
justmemory
senior tag
Borsó, retek... ezek mehetnek korábban.
A kukoricát a baromfi szereti szárítva és darálva. Meg a ponty Illetve nálunk a hangya is...Kukorica is van sokféle; nem mind nő magasra. Ha egyesével veted, akkor szellős lesz, mert nem mind hajt ki. Van, amit fészkesen kell (2-3 mag egy lyukba); ezeket esetleg szét tudod ültetni oda, ahol lyuk van a sorban. A fattyazásra majd figyelj, muszáj megcsinálni ha szép termést szeretnél.
[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
MODERÁTOR
Köszi mind a kettőtöknek, áprilisban akkor vetem a napraforgót.
Tudtok valamit ajánlani, amit hamarabb is lehet?
A kukorica nagyon tetszik, szerintem azt is vetek, mert az is magasra megnő, jó lesz a kerítés mellett. Hátha a madarak szeretik azt is.
-
justmemory
senior tag
A virágmagokat (ami ugye növénymag; merthogy a virág az a szaporító képlet...) általában rá kell szórni a talajra és max. nagyon vékonyan betakarni az ültetőközeggel, esetleg lefóliázni.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
lemmy71
őstag
Április elejétől mér lehet vetni, manapság már korán itt a tavasz. 2 - 3 centi mélyen 20 centinként. Ne tegyél sok magot egy lyukba mert akkor elnyomják egymást, bár ki is egyelheted. Sajnos a poloskák és egyéb kártevők szeretik. Én is szoktam ültetni de nem magról, elmegyek egy napraforgó táblához és amikor kicsik 20 - 40 cm magasak, kiásom és otthon elültetem Ahol fordul a vetőgép (forgókban) onnan szoktam kiszedni, azért nem szól egyik gazda sem.
Én a kerítés mellé csemege kukoricát szoktam ültetni, egy tasak vetőmagból cirka 40 cső kukoricád lesz. Azt is áprilisban, egy barázdába egy mag 2 -3 centi mélyen 20 centinként kell ültetni, ha van gyerek akkor pikk pakk elfogy, de le is lehet fagyasztani az érett csöveket és karácsonykor is lehet főzni -
MODERÁTOR
válasz justmemory #3081 üzenetére
Köszi szépen! Így jobban megnézve a csomagolást, a vetési mélység a napraforgón tényleg rajta van, a másik kettőn nincs, vagy nem jól értelmezem a piktogramokat.
-
justmemory
senior tag
Szia,
napraforgónak kis túlzással mindegy, a madáreleségből lehulló is kihajt nálunk sokszor. Ha dísznek szeretnéd, nyilván húzhatsz sort; a sor- és tőtávolság, valamint a vetési mélység a csomagoláson rajta kellene legyen. Mi olyan 4-5 cm mélyre tettük anno, de már nem rakunk, mert a verebek idő előtt kizabálják a magokat, poloskák is remekül tudnak benne/rajta bújni. Plusz mivel nagy és erős szárú, gyökerű, a komposzthulladékban is szép nagy helyet foglal. Nekünk a megmaradt kevés magot is macerás volt kiszedni, nem potyogtak ki egyszerűen.
Kamillához annyit, hogy itt felénk a szikes talajon érzi jól magát vadon.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Az alábbi dolgokban kérném a véleményetek:
1. Vettem egy tasak napraforgó vetőmagot, arra gondoltam hogy a garázsnál a kerítésnél lenne jó ha napraforgó nőne, lenne mit enni a madaraknak, és szép is lenne. Hogyan vessem el és mikor? Milyen mélyre stb? Vagy hogyan?
2. Kamillavirágot és grenadin szegfűt vettem vetőmag formában szintén, ennek az elvetéséhez is minden jó tanácsot szívesen fogadok.
Teljesen nulla hozzáértéssel kérdezem ezeket. Mire figyeljek, milyen hibát ne kövessek el. Előre is köszi.
-
Eastman
addikt
válasz Szilágyi84 #3077 üzenetére
Tűző nap és laza, inkább homokos talaj a nyerő számára.
Magról én még nem tudtam szaporítani, úgyhogy nem veszélyes a pázsitra. ...ami ugye inkább tömör talajban van.[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
UberMutant
őstag
válasz Szilágyi84 #3077 üzenetére
a fű elnyomja, de ha mégis kinő pár, akkor legfeljebb kihúzod, ha nagyon zavar.
nincs rizómája, sem mélyre hatoló gyökere, nem fog újra kinőni. -
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok
Porcsinrózsát tervezek ültetni tavasszal a járda mellett egyik oldalon a járda másik oldalán viszont rendes fű van . Az érdekelne , hogy szerintetek nem tud majd átköltözni , ha ősszel elszorja magát ?[ Szerkesztve ]
-
Espla
aktív tag
érdekes írás: Mediterrán növények a hazai kertekben
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #3073 üzenetére
Ja láttam már, de nem biztos, hogy nekem kell ilyen. Mármint baromi jó a pisztráng, de el tudom képzelni mennyi szívás lehet vele az első 2 évben mire megszerzed a know-how-t. Esetleg ha már megy az üvegház enélkül is, akkor lehet értelme megpróbálkozni vele. Én valami fél automata rendszert képzeltem el, ami csinálja az öntözést, hőmérséklet és fény szabályozást, de nyilván rá kell nézni néha, hogy minden rendben van e, nincs e valamilyen fertőzés, stb. Itt a technikai része ma már szerintem 200k-ból kihozható, plusz az épület fölé. Ami elgondolkodtató, hogy nem e lenne jobb fűtés szempontjából a földbe ásni. Azért is tűnik nekem jobbnak a földbe ásott változat, mert lehet akár két szintet is kialakítani, illetve kisebb fáknak is van hely magasság szempontjából. Pl citromnak vagy narancsnak. De ez tényleg most még csak az álmodozás kategória.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #3071 üzenetére
Ha csak ennyi (teleltetés) és mégse 'termelés', akkor igazából kék túlsúlyos 'fehér' LED lámpák elégségesek.
Ilyen használatban nem jelentős a fehér fénnyel kapcsolatos hatékonyságromlás.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #3069 üzenetére
...néhány paradicsomért és bazsalikomért...
A problémahalmaz ott kezdődik, hogy ha tényleg termelni akarsz, akkor ahhoz a legtöbb növény bizony tényleg nem csak intenzívebb fényt igényel, hanem több 'napos' órát is. És, mivel télen a kinti fény csak rövid ideig tart, semmire se mégy kisegítő jellegű rendszerrel: mindenképpen lesz olyan időszak, amikor a teljes fényszükségletet a LED biztosítja. Az meg egy jó rendszerrel is 2-300W/m2.
Ha fehér fényből akarod, akkor 3-400W/m2Egy arasznyi bazsalikomot vagy egy kistermetű chilit be tudsz 'napozni' viszonylag kis teljesítményből, de egy paradicsom az már nehéz ügy.
Ha csak annyi a lényeg, hogy a növény életben maradjon télen és ne kopaszodjon fel, akkor kisegítő jellegű világítás elégséges, ugye.
Ez a töredékéből megvan.Alternatíva, hogy csak kitolni akarod az aktív időszakot, és a tényleg rövid nappalok helyett csak az őszi/tavaszi sötétebb napokat kompenzálod. De akkor mindenképp lesz egy téli holtidő.
Ha kis teljesítményt választasz, akkor nem annyira zsebbevágó egy fehér megvilágítás (persze érdemes úgy LED-et választani, hogy a vörös és a kék lehetőleg a releváns hullámhosszak környékén adjon csúcsot) és akkor nem mégy falnak a fénytől. De akkor nincs 'termelés' télen.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Közben rájöttem, hogy van külön ledes topik, és inkább ez a kérdés talán oda való. [link] Amúgy olvasgatok, valaki azt ajánlja, hogy érdemes két szimpla bolti ledet venni, ami nagyjából a kék és vörös tartományba esik, aztán akkor hobbi célra az is elmegy, és filléres összeg. Úgy néz ki, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, mire dűlőre jutok, hogy pontosan milyet, mert néhány paradicsomért és bazsalikomért nincs sok értelme 20 pénzt elkölteni egy komoly ledes rendszerre. Egyébként is inkább csak support jelleggel adnám neki a világítást az ablakon bejövő fény mellett, mert valamennyire így is nőnek, de látszik, hogy nem érzik olyan jól magukat. Amit még találtam, hogy a ledes topikban egy srác csinál egyedi ledeket is, akár növényeknek is, és viszonylag olcsón, lehet, hogy őt megkérdem majd priviben.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Kelvin
őstag
válasz Szilágyi84 #3066 üzenetére
Én pár éve fűnyírás után oda terítem a füvet és alig nő gaz, valamint természetes mulcs és lebomlik táplálva a földet. Valamint az eső sem verődik vissza róla és nem melegíti még jobban fel a földet.
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
Szilágyi84
senior tag
Használt már valaki takarófóliát zöldségekhez ? Lehet kipróbálnám kb 25:m2 -en . Minden véleményt és tapasztalatot köszönök.
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #3063 üzenetére
Ezt így felejtsd el. A növényeknek kell a kék is. Ráadásul a minimális megvilágítás is elég sok.
Szóval ebből vagy valamelyik fajta ibolyáslila lesz (nem lehet mellette meglenni, viszont ez a leggazdaságosabb/leghatékonyabb - nálunk a telelő növények a fürdőszobába vannak száműzve), vagy 'full spektrum' growth led: ez drágább, kevésbé hatékony, de legalább valamilyen fehér és kevésbé zavaró a mindennapi életben. De ebből is sok kell, hogy érjen valamit.Amúgy LED-et hullámhossz alapján is lehet kapni, ha ismered, hogy neked pontosan mi kell.
Szerintem ne próbáld mixelni a két funkciót.
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #3062 üzenetére
Én vörösben gondolkodok elsősorban, mert erre is kell: [link], meg a kék led zavarja az alvást. Igazából hálószobába kéne kiegészítőnek, mert fény van valamennyi, de úgy tűnik nem elég a növényeimnek télen. Ahogy nézem mélyvörös ledek vannak amazonon $30 körül. A spektrum viszont nem tudom mennyire lehet pontos. Majd még jobban körülnézek az értékelések között, hátha bemérte valaki. Úgy nézem, hogy növényeknek is jó nagyjából ez a 6-700nm körüli tartomány. [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #3061 üzenetére
Én lehet szétnéznék akvarisztika területén; ott a növényeknek kell a megfelelő hullámhosszúságú fény, és szerintem már meghaladták a higanygőz lámpákat meg eféléket
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #3059 üzenetére
A sima LED izzó nem igazán OK. Teleltetni valamit még csak-csak, de termelni nem optimális.
Alin lehet olyat keresni, hogy 'growth led'.
Illetve a kaliforniai ... gyógynövénytermesztők köreiből rendszeresen kerülnek ki kimerítő értékelések
Persze kapni márkásakat is, de az tényleg csak magas haszonkulcs mellett éri meg/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
Beltéri növénytermesztésre tudtok ajánlani led izzót? Egyáltalán jók ezek ilyesmire?
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
válasz mike1334 #3050 üzenetére
Anno ennek messze nem volt ekkora fenék kerítve.
példa
Ez szimplán úgy működött, hogy leszúrta az ember a vázat úgy, hogy az ív +2X70cm adja ki a fólia szélességét. (tehát mittudomén nyolc méteres fóliából 6.4m ívet lehet kihozni.)
A fólia hosszához (vásárláskor) annyit kellett hozzáadni, hogy 2X (magasság + 70cm)
A váz külső oldalán ástunk egy-egy árkot, abba lesúlyoztuk a fóliát.
Ha jól lövi be az ember, akkor a fólia földelés alól kilátszó szélét emelgetve feszesre lehet húzni a földelés befejezése előtt. A fentebbi linken nem volt elég ráhagyás...A végét meg zsákozott földdel megoldottuk, hogy bontható legyen.
Ha rendesen le volt földelve és be lett csukva mielőtt jött a vihar, akkor nem volt gond soha.
Persze, ha nyitva maradt, akkor előfordult, hogy csíkokra metélte a szél az egészet.../// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
-
lemmy71
őstag
válasz mike1334 #3054 üzenetére
Jó kérdés, valamikor 30 pár évvel ezelőtt volt egy hideg fóliánk. De bemész egy gazda boltba és ott tuti megmondják hogy milyen is kell rá, gondolom fűtettlén kora tavaszi konyhakerti fóliában gondolkozol.
Nekünk anno egy rétegű fűtetlen fólia sátrunk volt olyan 15 - 20 nm körüli, oldalt alul be volt ásva földel volt rögzítve, a vázak közt pedig végtelenített tejeszacskóval volt átkötve. Akkoriban itt is voltak nagy viharok de nem volt vele gond, nem kapott bele a szél.[ Szerkesztve ]
-
mike1334
veterán
válasz Szilágyi84 #3051 üzenetére
Ennek egész erős kinézetű fóliája van, olyan ránézésre, mint a raschel háló, de nem értek hozzá, lehet tök mindegy, megszaggatná a jég ugyanúgy.
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
Szilágyi84
senior tag
válasz mike1334 #3050 üzenetére
Erre a véleményekre kíváncsi leszek, mert én is akartam egy időben , de szerintem pénzkidobás , mivel mostanában olyan hirtelen nagy viharok jönnek jégesővel vagy csak nagy szélvihar, hogy lehet egyből vinné vagy szétszakítaná . Azért jó lenne , ha írna valaki valami biztatot ami strapabíró és jól használható.
-
mike1334
veterán
Édesapámat szeretném meglepni egy fólia sátorral. Olyan 18 nm-esre gondoltam, vidaxl-en találtam egyet, de elég rosszakat olvastam a boltból, és nincs is lehetőség előre megnézni. Rendelt már valaki innen, vagy ismeri ezt a típust? Illetve megbízható alternatíva is érdekel, kb ebben az árkategóriában. Vagy jobban jár, ha magának készíti el (és akkor az alapanyagot venném meg neki).
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
Chaser
legenda
válasz Szilágyi84 #3043 üzenetére
ismerem a helyigényét, és nálam minden megnő
levágtam a kinti mentát a hideg miatt, két héttel később észrevettük kihajtott ( : behoztam, úgy megugrott mintha fizetnékjustmemory
le kell vágni pár rügyig az egészet
ne féltsd, tavasszal megtáltosodik
vízigénye nagy melegben, lehet bőven locsolni
nálunk fenyőfa alatt voltak, hitvány talajban, vizen kívül csak áltaános tápot kaptak mint a többi, de nagyon nőttek
elhelyezése nem mindegy, kell neki napfény, de azt se szereti ha egész nap tűző napot kap, bár már van olyan fajtája amelyik nem érzékeny rá_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
ProdyG
őstag
Sziasztok, lehet nem teljesen idevágó a kérdés...
Idén kezdtem el kertészkedni, növényeket ültetni stb...
Van egy kerti kis faházunk, amibe bepakolnék minél több dolgot, aminek nem árt a fagy (nyilván a faházban annyi fok van, amennyi kint).
A kérdésem az lenne, hogy a következő dolgokat minden további nélkül a faházban hagyhatom?
- elektromos kütyük: lombszívó, szegélynyíró (ez akksis, de az akksiját beviszem melegre), akkistöltő stb...
- benzines fűnyíró
- nagynyomású mosó (ebből elvileg kinyomtam a maradék vizet)
- hűtőszekrény (ez nincs áram alatt, csak kint tárolnám, ha nem lesz baja)De a fő kérdésem a hűtő lenne, a többivel gondolom nincs gond. Köszi!
-
justmemory
senior tag
Sziasztok,
hortenziában otthon van valaki? Tavaly ősszel ültettük, idén szépen ki is hajtott, bár nem túl nagy, illetve lehet van valamilyen hiánya, mert picit pirosasak a levélszélei; azt a tippet kaptuk, hogy talán magnézium, de ezt kávézaccal valamennyire orvosoljuk. A tavalyi telet mindenféle védelem nélkül vészelte át; kerítés tövében van, aránylag védett helyen. A kérdésem, hogy télire kell-e, és ha igen, akkor mit csinálni vele hogy ne fagyjon ki, stb.?
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Szilágyi84 #3044 üzenetére
Mármint igen úgy értette, hogy az ágakból is leszedtünk. 1 új hajtás mintha lenne úgyhogy reméljük túléli
-
Szilágyi84
senior tag
válasz KaiotEch #3042 üzenetére
Ez egy hosszabb folyamat lesz ha a gyökérlabdája kibírta és nem károsodott akkor a törzsén majd látni hetekkel később hogy megmarad e és ha igen akkor majd tavasszal szép lassan fog kilevelesedni szóval rakd jó helyre nyugiba és türelem. Az ágait vágni érdemes vagyis kéne nem csak a leveleket leszedni .
[ Szerkesztve ]
-
Szilágyi84
senior tag
Köszi pedig nem a szebb oldaláról löttem a fotót gyorsba amin amúgy se látni teljesen pontosan viszont a bonsai tál 28x36x11 cm és a növény 65 cm magas a legvastagabb törzse 22 cm átmérőjű szóval nem annyira kicsi mint a képen valamennyire látható. Amúgy jó helyen megfelelő körülmények között gyorsan nő. Vannak még valódi bonsaiok helyett mert voltak azok is de nagyon kényesek az összes beltéri kivéve a Fikusz Ginseng.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Szilágyi84 #3040 üzenetére
Köszönöm, leszedtem az összes levelét, majd meglátjuk. Hát nem 1-2 éves fácska.
-
Chaser
legenda
válasz Szilágyi84 #3040 üzenetére
szép
akartam ilyet, obiban pár hónapja apróért volt
de már a mostani növénykéket sem tudom sokszor hova rakni_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Szilágyi84
senior tag
válasz KaiotEch #3039 üzenetére
Hűha ez már lehet oda lesz. Ezzel max annyit lehet , hogy visszavágod és ha szerencséd lesz akkor újra kilevelesedik , mert a metszést nagyon bírják attól nem kell tartani, hogy teljesen kopasz lesz inkább a fagyástól , hogy megmarad e , de nem túl fiatal példánynak tűnik mondjuk öregnek sem.
Az enyém kb 8-10 éves bonsaiként tartom és kb 2-3 éve virágzik télen lakásban fehér csillag féle sok virág rajta.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #3037 üzenetére
Akkora fát már nem tudsz lehálózni Metszeni olyan öreg fákat már nem szabad, de viszont a belsejéből kora tavasszal egy két nagyobb ágat kivághatsz hogy szellősebb legyen a lombkorona.
Permetezni kell időben a megfelelő szerekkel és akkor szép egészséges kártevőktől mentes gyümölcsöd lesz, a bio gazdálkodást felejtsd el -
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #3036 üzenetére
Ez a bajom, hogy nagyon nehezen kezelhető az alatta lévő rész, mert eper van végig, és azt nem akarom tönkrecseszni. :S Most olvastam, hogy hálót szoktak kiteríteni, amikor kirajzanak ezek az imágók. Lehet, hogy ahhoz folyamodok majd. Az talán az epret sem nyírja ki. Amúgy baromi nagy fák, legalább 50 évesek. Régebben olyan 50% volt a fertőzöttsége, most viszont már közelítjük a 100%-ot, úgyhogy muszáj tenni vele valamit.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #3035 üzenetére
Próbáld meg talaj-fertőtlenítőszerrel kezelni a lombkorona által behatárolt részt, amennyiben lehet (nem füvesített kertben van a gyümölcsfa) akkor rotáld be a fertőtlenítőt locsold be és takard le egy fóliával egy két napra. És ami fontos a lehullott leveleket szed össze, mert az megkönnyíti a lárvák áttelelését Na meg persze, cseresznyénél felejtsük el a bió kertészetet, szigorúan permetezzünk kell rovarölő szerekkel.
A levelek alapos összeszedése a rózsáknál is nagyon fontos, mert magán a rózsalevélen megtapadva még a nagyobb hidegben is áttelelnek az gombafélék és a kártevők. -
inf3rno
nagyúr
Ha már talajról van szó,engem az érdekel, hogy a cseresznyelégy kiirtható e valahogy belőle?
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
Talajtakarás, trágyázás; mi úgy csináljuk, hogy ilyenkor már nem kapnak semmit. Sima marhatrágyát (akár a kapható zsákosat) tavasszal tesszük a növények tövébe, picit bekapáljuk. Eddig működött. 3 éve egy traktor-utánfutónyi trágyát sikerült szerezni; az pont elég volt a veteményesbe, de azt is csak valamikor februárban rotáltuk be. Szalmát nem raktunk még; azt maximum az eperre kellene, azt viszont most. Én csak a levágott fűvel takartam be az epreket... Lombbal azokat takartam be, amik kifagyhatnak...
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz Szilágyi84 #3031 üzenetére
Tegyél vagy két lapáttal a tövébe és ásd be a földbe, de majd csak tavasszal csináld ilyenkor vegetálnak a lombhullatók.
-
Vladi
nagyúr
válasz Szilágyi84 #3031 üzenetére
Jónak tűnik. csak kicsit büdös, és jól kezelhető, mert kavicsos jellegű. Hogy mennyire jó, passz.
Az asszony csak le szokta dobálni a földre a többit földanya intézi. A természetben is csak lepotyog a trágya, nem?Ásni rotálni szoktál? Mert akkor forgatás előtt kellene letenni.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Talajtakarással képben vagytok?
Van 5 db kicsi gyümölcsfám, azt még idén szeretném talajtakarni. Ilyen 1-4 évesek. A terv a következő:
kapna egy jómarék marhajót, 1-2 cm rétegben, az elvileg nitrogéngazdag. Erre jönne egy kis fakéreg takarás, ami meg c gazdag. Majd tavasszal látom, hogy korhad -e rendesen, ha nem kap még folyékony természetes nitrogénpótlást. Meg a társnövényeket is tavasszal. Remélem kibírja addig a keményfagy, jövő hétre mond azért párpluszfokot.
Hát igen, Iván bátyám megfertőzi a fiatalság gondolkodását.A szabadföldi zöldségek helyére most csak falevelet tudnék tenni, mert az is van. Jó barna, elvileg jónak kéne lenni. Tavasszal meg ültetés után kapná meg a szalmát.
-
Kelvin
őstag
válasz Szilágyi84 #3028 üzenetére
Elvileg az őszi lemosó permetezés ideális ideje az 50% levélhullásnál van. Szóval nyugodtan megcsinálhatod az almafát is.
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
lemmy71
őstag
válasz Szilágyi84 #3026 üzenetére
Igen lepermetezheted (olajos rézkén, bordóilé stb.), délelőtt permetezd és akkor nem gond az éjszakai fagy sem. Az almák későbben hullajtják a levelet főleg a starking félék és sokat számít mennyire van védett helyen, nekem is teli van még levéllel az alma.
[ Szerkesztve ]
-
Szilágyi84
senior tag
Lemosóval érdemes még most a héten permetezni vagy már nincs értelme inkább majd csak tavasszal ? Minden gyümölcsfáról lehullott már az összes levél kivéve az alma viszont tele van még.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Hát... hát... reménykedem, de számítok minden rosszra... mélyen vannak, hátha... kaptak levelet bőven és földet is.
Rengeteg meló van még; ma hoztam be egy bő talicskányi sütőtököt; csak győzzük enni...
-
Rive
veterán
Nálunk még most is van a kertből jégcsapretek, takarmányrépa (neve ellenére finom, inkább retekhez hasonló zöldség az is). Nézegetjük a tél alá vetett salátaféléket...
Van egy-két földkupac és komposztrakás, amit át kellene rostálni, a szerszámokat rendberakni... Ha kert van, örök a meló./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Chaser
legenda
válasz justmemory #3018 üzenetére
kánák nálam kifagytak, vastagon takartam levéllel és mulccsal, de meghalt mindkettő
panel tövében itt átvészelte egy tő, de nyilván közelében fűtéscső megy, ezt nem matekoztam bele mikor megpróbáltam én isVladi
más volt mint a régebbiek, de szinte naptári napra pontosan jött eddig minden évszak
ez alapján tél is lesz idén_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
válasz csanady97 #3010 üzenetére
Mindenképp ültesd el most. Szedd ki a műanyagból meg a forgácsból, amiben van. Amíg nem kerül földbe, addig álljon vízben. Legalább fél méter mély gödröt áss neki, és szélességben is legyen legalább ennyi, minél nagyobb persze, annál jobb. Érdemes trágyát és/vagy hamut tenni alája, de nem szabad, hogy közvetlen érje a gyökereket. Kell alája víz, meg amikor betemetted és letapostad a földet, utána is kell vizet önteni rá. Figyelni kell arra is, hogy milyen szintig temeted be, nem jó, ha a fa törzsét is betemeted, mert akkor állítólag berohad. Utána ha sokáig nem esik, akkor öntözni kell. Szalma esetleg mehet rá, vagy valami mulcs, ha úgy gondolod. Én a gyeptéglát szoktam visszaforgatni rá. Nagyjából ennyi, nekem eddig megeredtek, de nem vagyok kertész, csak 30 körül ültettem összesen.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
Én idén teszek próbát; a trombitavirágokat és a kánákat is lent hagyom, csak avarral takarom be őket jó vastagon...
Most jó, hogy ősz van, sok munkát most tudok elvégezni (hogy lehulltak a levelek és "nyugi") van.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Vladi
nagyúr
Üvd urak a klubban!
Várjuk már atavaszt?
-
lemmy71
őstag
Persze most ültesd el, gyümölcsfának ez a legideálisabb időszak Vedd ki abból forgácsos "cuccból" és rakd egy vödör vízbe a gyökeret egy napra, ásd ki a fák helyeit gödröket (ne vakondtúrás legyen) és önts bele egy két vödör vizet így álljon egy napot, másnap mehet bele a csemete lényeg hogy a gödör alján porhanyós legyen a föld. Ültetés előtt talpra kell metszeni a gyökeret hogy tavasszal jobban megeredjen, egy két centit lecsípsz a vastagabb részekből. És ne felejtsd el utána jól belocsolni hogy iszapolódjon be a gyökérzet.
-
Rive
veterán
Mindenképpen jobb lenne földben, hadd ágyazódjon be a gyökérzete. A jövő héttől megint lesznek ~ fagymentes időszakok, ha minden igaz: rakd majd el akkor. Addig legyen valami garantáltan fagymentes helyen, az eredeti csomagolásban.
-
csanady97
tag
Sziasztok!
Gyümölcsfacsemetéket vásárolta. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e őket még most elültetnem így hogy már bejöttek az éjszakai fagyok? Ha nem, akkor hogy tudom őket eltárolni a tavaszig? Jelenleg ahogy néztem a gyükerük ilyen homokos faforgácsos keverékben van befóliázva. Ha mégis elültetném most a gyökerekről le kell szedni ezt a faforgácsos valamit vagy mehet így a földbe?
Előre is köszönöm! -
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok
Van valakinek esetleg homoktövis fája ? Az érdekelne, hogy a termését hogyan lehet fogyasztani, simán nyersen beérés után egyből a fáról és vajon mennyire ehető ízű a C vitamin tartalmától lehet nagyon savanykás kesernyés ? Köszönöm -
Ültettem szőlőt.A kérdés az, hogy amelyiknek nincs hosszú vesszője, éppen csak 5cm az oltott rész, azt teljesen be kell takarni földdel télire? Rügyek vannak rajta. Egyelőre teljesen elástam, mert reggel fagyni fog, de azt se akarom, hogy berohadjanak esetleg.
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, áfonyával kapcsolatban ki van képben? Idén frankón lefagyott még májusban, de eddig minden évben szépen bőven termett. Most a téliesítés előtt még lőttem pár képet, érdemes ezt megmetszeni, vagy bármit csinálni vele a tél előtt?
Illetve úgy általában bármi jótanács?
2016-ban vettük, azóta terem. Akkoriban az olvasottak szerint "savanyú" földbe lett ültetve, lehet némi tápanyagpótlás vagy átültetés már aktuális lenne tavasszal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #3003 üzenetére
Persze, a kertészetekben meg annyit sem mondanak, hogy öntözni kellene. Szomszédom is láttam, hogy ültetett gyümölcsfákat, aztán 20-ból talán ha 3 megmaradt, mert nem öntözte. Pedig ő megtehetné, mert tényleg csak annyi neki, hogy kiáll a slaggal a kert végébe. A kertészeteknek ez baromi jó üzlet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Én nem mondtam hogy nem lehet egész évben ültetni. De több száz éve lombhullás után ültetik a lombhullatókat, ez azért jelent valamit.
Gyümölcs és egyéb lombos fák ültetésére, az össz vége - (fagymentes) tél eleje a legideálisabb, akárki akármit is mond
Én napokkal ültetés előtt, kiásóm az ültetőgödröket (nem vakondtúrásokat) és beleöntök 2 nagy vödör (40 - 50l.) vizet hogy ázzon. A helyi szarvasmarhatelepről viszek jó érett marhatrágyát és két lapáttal teszek minden gödörbe ültetéskor. Kisebb növények ültetésénél (rózsa, fagyal, szőlő ...) erdei földet teszek a gyökérzet köré. Ami még fontos hogy ültetés előtt egy nappal, a növényeket beteszem egy veder vízbe és ültetéskor talpra metszem a gyökérzetet. Ahol egy fa elhal (gutaütés, tűzelhalás stb.) oda abban az évben nem ültetek semmit, csak a következő ősszel, addig pihenjen a föld. Apám agrármérnök volt, tőle tanulgattam ezeket, hosszú éve már minden ültetésem szépen megfakadt és termőre fordult idővel.
Pár éve még a faiskolákban, tavasszal a megmaradt gyümölcsfa csemetéket elégették.
Ma már más a módi mert boldog boldogtalan ültet mindent minden időben és persze a kereskedő is több pénzhez jut így. -
Szőlő ültetésbe vágtam... a régi tőkéket kiástam, majd ki lesznek dobva/elégetve vagy ilysemi. Az új vesszőknek kiástam a 60x60-as lyukakat. 7db szőlő elfér kényelmesen szerintem.
Trágyát veszek, teszek alájuk, de a talajfertőtlenítést nem tudom, szükséges-e? Az öreg tőkéket a cincér rágta belülről... azt nem tudom hol telel át, a földben nem láttam nyomát.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Chaser
legenda
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest