Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4395 üzenetére
A gereblye az a szerszám, amit a legjobban utálok az összes közül.
Buliban hasznos! =]
-
Dorian
félisten
válasz Szilágyi84 #4398 üzenetére
Én is majd akkor csinálok fotót, ha hétvégén legalább a gaz nagyját eltüntettem
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Szilágyi84
senior tag
Hú én nem mertem fotózni most ,nehogy kitiltsatok a gaz miatt 🤣
Voltunk kirándulni vonattal és nézegetve a földeket a kukorica minden hol le van maradva Budapest Velencei tó között legalábbis. -
justmemory
senior tag
-
Dorian
félisten
válasz justmemory #4395 üzenetére
Egyelőre még a teljes magasságuk alulról verdesi a 10 cm-t, így a leveleik is takarva lennének.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4390 üzenetére
Jaja, én is úgy látom, hogy kell a víz, különben minden visszamarad. A bazsalikomon látszik a legjobban, hogy mennyire nem bírja víz nélkül. Mióta locsolom elkezdett új leveleket hozni, de nagyon satnya még, és szerintem a fele kiveszik. Legalábbis látom a szárán, hogy valami barnaság kúszik fel rajta, ami fertőzésre utal. Amiről vetettem az is ugyanebbe döglött bele a télen.
A fákat is locsoljuk két naponta, ha nem esik. Most szépek, mindegyik kihajtott és levelet bontott már. Ma is bemegyek délután meglocsolni őket, talán lövök is képeket. A gaz baromi magas a telken, 1 méter felett van már, arra gondoltam, hogy lekaszálom, és azzal fogom majd mulcsolni őket. Egyelőre most nincs erre egy napom, de ha lement az államvizsga, akkor megcsinálom július elején.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No nekem ilyen volt és ilyen lett 1 hónap alatt:
A régi levelekkel forgott a növény össze-vissza, a végén inkább leszárította őket, és hajtott újakat. Nem tudom, hogy az eltérő fényviszonyok, vagy mi miatt állt fejre, mindegy is. Mostanra ahogy nézem tévedtem, mert a nagyobbak közül 1-2 már virágzik. Kevés nekik a víz, de itt nincs kút, csak tartályból locsolom őket esővízzel, amiből már alig van. Csapvizet max végszükség esetén használok erre.
Vettünk még pár San Marzanot, az így néz ki, nyilván sokkal szebb, mert optimálisan palántázták. Illetve találtunk a másik kertben pár koktél paradicsomot, ami magról nőtt, abból is hoztunk néhányat, de még kicsik.
Most így itthon ennyi a paradicsom, de van még egy csomó öreganyámnál, meg paprika is irdatlan mennyiség. Most minden szép, csigát alig láttam idén, egyedül az uborkát kezdte meg egy.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #4385 üzenetére
Alakulnak nálunk is, néhány valami miatt elpusztult, de semmi extra. A mulcsozás jót tett, gazolni eddig egyszer gazoltam, szerencsére nem nőnek ott most már fel gyorsan. Virágzik a zömük; még ma felkötözök újabb 20-at spirálra.
Az eper letermett, most már kacsaltatás van. A ribizlit is leszedtük, lett 6 tálnyi (nem mértük meg sajnos) 2 bokorról; jut a fagyasztóba is. Locsolni kell rendszeresen, és akkor minden fejlődik szépen.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #4386 üzenetére
Nálam minden beindult csak a bent nevelt uborka döglött be kintb, viszont kiültetésnél szortam volt megmaradva mag és már az is kb 20 cm mászik a hálón.
Répa is 2 hosszú sor soha nem volt még ilyen szép.
Idén csak a cékla ami satnya nem mind jött ki és nem is annyira szép.
A körte újra másodjára is virágzott a héten , nem is értem.
Alma sok , barack semmi 2-3 db talán .
Sütőtök is alakul ,de majd kíváncsi leszek mennyi és mekkora lesz.
Összegzés nálunk eddigi tapasztalatom alapján tényleg hatásos ez a marhajó nem is kicsit fejlődékenyebbek tőle. -
Dorian
félisten
Enyém legtöbbje már méteres, virágoznak, néhányon 1-2 termést is láttam. Most hétvégén ismét kacsozni kell őket. Az uborka is szépen nő, virágzik, kötözi fel saját magát a kifeszített zsinórokra. A saláta, meg a karalábé is kifejezetten szépen nő, az ültetett petrezselyem nagyon szarul néz ki, a vetett petrezselyem és spenót mostanában bújt ki. A paprika nagyon lassan nő, annak múltkor adtam egy kis tápsót. (Az előírt mennyiség 2/3-át, a maradékot rászórom most hétvégén.)
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Nekem ledobták a régi leveleiket, az újak már szépek, de még nőniük kell, hogy el tudjanak kezdeni virágozni. Jövőre külön vetem majd a bazsalikomtól, mert így nem tudtam elég mélyre ültetni őket. Majd lövök mindjárt képeket. Volt 2, ami letört és nem maradt meg, de 34 átvészelte az átültetést a dunsztos üvegből, gyökér vesztést, stb. Sokkal nagyobb elhullásra számítottam. A bazsalikomnál már más a helyzet, azoknak úgy néz ki annyi. A paprika is lassan nő csak. Vettem még 3 san marzano palántát, azok szépek, és már virágoznak. Szerintem az én paradicsomjaim csak júliusban fognak.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
Kinek milyen a paradicsom , hogy fejlődnek ?
Nekem már szinte mind virágzik és 50-60 cm.
Nagyon szépen nőnek ,de a gaz is franc egye meg. -
Dorian
félisten
válasz inf3rno #4381 üzenetére
Jövőre már megkapja tavasz elején amit kell.
Mivel nálunk a fák alatt fű van (a nagy diófa alatt is és meglepetésemre jó állapotú), így én a leveleket rendszeresen összegereblyézem, de úgy tűnik giliszta van bőven. Van egy helyi rigópár, amikor hajnalban beindul a locsoló, ülnek a kerítésre, és várják a terített asztalt. Tudják, hogy olyankor előjön a reggeli
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
A diófa levelét egyszerűen a szomszéd, elhagyatott telekre hordom.
Jut eszembe:
Úgy tűnik a kis őszibarack fánál megszűnt tafrina. Nem permeteztem le végül az ajánlott szerrel, mert nem volt rá időm, talán a szárazabb meleg idő miatt.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #4378 üzenetére
Valami 10+ éve.
Kicsit lassabban érik, mint a 'rendes' komposzt (az előző évi kupac még nem érett teljesen, mikor ősszel elkezdjük rakni a következőt), de ~ ennyi.Ezzel kapcsolatban arra szoktunk még rá, hogy minden fa alatt hagyunk valamennyi hullott levelet a gilisztáknak. Azok ugyanis úgy spájzolnak télre, hogy lehúzogatják maguknak a hullott leveleket. Nincs hullott levél => kevesebb a giliszta.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj a dióval, hogy növekedés gátló van benne. Nem szeretik az alatta lévő növények és a komposztban a mikrobák sem. Én nem tenném bele. Mi megvárjuk amíg kiszárad és eltüzeljük vagy megy a kukába vagy egyszerűen csak ott hagyjuk a fa alatt, hogy elrohadjon. Az utóbbi inkább azért nem jött be nálunk sem, mert nehéz a levelek között megtalálni a termést.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Vidd el a helyi zöld hulladék telepre, én is úgy szoktam, két 15 éves diófám van a háznál. Elégetni is lehet, csak általában megázik mire megszáradna és csak fűstől, gondolom a szomszédaid nem igazán díjaznák és ráadásul március vége óta tilos az avar nyesedék égetés, eu rendelet.
Amúgy igaz, jó az eléget hamu a földnek (foszfort nitrogént stb. tartalmaz) , én is szoktam égetni kint a hobby kertben de ott nem zavarok vele senkit. A hamut nem a komposztba keverem, hanem szétszórom a földön és berotálom. -
-
lemmy71
őstag
A diófa levelet házi komposztládába ne tedd nagyon savas a levele és csak elrontja a komposztodat. Amúgy az is elrohad, de nem jó, Ősszel sokan otthagyják a fa alatt a lehullott levelet, na az nem igazán jó mert tavaszra rengetek kártevő lesz. Lehet hogy nálad is az a probléma egyik oka, persze lehet más baktériás fertőzés is. Sajnos manapság a diót is kezelni kell.
-
justmemory
senior tag
Szia,
ősszel én annyit csinálok, hogy a fa tövébe halmozom föl a leveleket, ott a tél folyamán van ideje magában komposztálódni, egyszersmind néhány ifjú magonc is ki tud bújni, bár nagy terveim nincsenek velük. Korábbi években tavasszal rádobtam a komposztra az így már "előbomlott" levélhalmot, megforgattam az egészet, nem volt gond. Idén nem dobtam rá, elküldtem a komposzthulladékkal.
Azt hiszem volt korábban itt téma, ez valamilyen betegsége a fának, és ha jól tudom, nem igazán tudsz ellene tenni, permetezni sem igazán. Nekem is beteg kicsit, foltosodik a levele, és akad fekete, "megférgesedett" diótermés is, de nem vészes. Én a nagyon lefelé növő ágait augusztusban le szoktam vágni, hogy ne akadjunk bele.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Komposztálás témában lenne még egy kérdésem.
Diófa levelet szokott valaki komposztálni?
Elég sok írás van róla a neten pro és kontra.
A kérdésem az lenne keverhető a "sima" komposztal?
Vagy gyűjtsük külön?
Ha már diófa.
A kert végében van és óriási,de több éve nem hoz jó termést.Csak ezeket a fekete diokat.
Lehet ez ellen tenni?
Valamint ,ha ennek a "beteg" fának a komposztját használom fel majd,nem lesz baj?
Köszönöm.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lemmy71
őstag
Szerintem nem igazán talaj vagy betegség problémád van, bár egy áttrágyázás nem ártana neki augusztus végén. Nagy a valószínűsége hogy mélyre vágtad most a füvet és a hirtelen melegtől "sokkot" kapott a növény Ne rágódj rajta, ez már így veszett, amúgy őszre vagy jövő tavaszra vissza zöldül még akkor is ha nem csinálsz új vetést. Ha nem akarsz sokat költeni rá vagy dolgozni vele, akkor tavasszal (áprilisban) egy késes gyepszellőztetővel dolgozd át a talajt és szórd meg szárazságtűrő fűmaggal. Plusz adj hozzá egy kis genesis műtrágyát, és jól locsold be
-
inf3rno
nagyúr
Én adnék annak a sárga résznek kétszer ennyi vizet, mint most, aztán ha úgy sem áll meg a sárgulás, akkor nem víz probléma. Egyáltalán megnézed a talajt, hogy mennyire száraz mielőtt öntöznéd? Vagy használsz talaj nedvesség mérőt, ha automata a rendszer?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Nálam az utcafronti előkertben esténként 2 órát megy a Gardena T380, bent az udvaron olyan fél napot megy a házi gyártású kerti párásító.
-
Dorian
félisten
Nálam a leg nap-kitettebb dèli oldalon is elèg 2 naponta 20 perc.
-
justmemory
senior tag
Nézd meg máshol mennyit locsolják a szép gyepet.
De sajnos nekem tapasztalati úton erre kellett ráállnom; mióta így locsolom, de megy tönkre, hanem relatíve - nekünk - szép. 4x raktam újra...
Szerkesztettem az előző hsz-emet a vízkészletekre vonatkozóan. Nálunk homoktalaj van, ehhez kell alkalmazkodni. Hiába van a felső 20cm-en jó föld, alatta akkor is homokos a talaj... lehet, hogy nálad más, és közel sem kell ennyit locsolni, ezt te kell tudd; csak azért írtam, mert olykor el kell engedni a "vélt tudást" és ki kell próbálni mást.
Szerk.: és akkor azt kell mondjam, hogy ez a vetett gyepre vonatkozik; a kinti részt én külön sosem locsoltam vagy tápoztam, csak nyírtam/kezeltem rendesen, és most szép egyenletes, természetes gyep, de közel sem olyan, mint amit vetni szoktunk.[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
dkaro
őstag
válasz inf3rno #4363 üzenetére
60l/perc a vízhozama a csapnak, amiből kb 6mm/m2 jön ki a területtel számolva.
Tavaly naponta locsoltam 3 percet de azt hittem azért sárgult és ezért álltam át erre a heti 3 nap 5 percre. Illetve mert én is azt olvastam, hogy ha naponta locsolom akkor nem megy elég mélyre a gyökér.Szerk:
@justmemory: 1 óra locsolás az eszméletlenül soknak tűnik, nekem ez teljesen abszurd számnak hangzik[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Első körben a talaj minőségén javítanék, ahogyan lemmy is írta - ősszel csináld újra az egészet, cseréld ki legalább a felső 20 cm-t... Heti 3x 5 perc rettenetesen kevés... nekem jelenleg (30 °C közeli nappali maximum) kétnaponta megy 1 órát, de volt, hogy 2 órát ment. Hajnalban indítom, mert akkor van a leghűvösebb. Ez 35 °C felett fog napira változni, akkor viszont lehet, hogy csak 30 percet fog menni, mert délelőtt árnyékban van picit. Azt értem, hogy sok eső esett, és nagyon meleg sem volt, de nem mindegy milyen gyorsan engedi el a talaj nálad a vizet. Alapvetően szárazság van, tök mindegy, hogy mikyen gyakran esik az eső. Téli csapadék nincs már szinte, így abból a mélyebb rétegekben nem tud megfelelő mennyiség tárolódni, vagyis ami esik, semmi perc alatt folyik le mélyebbre...
A nyírás magassága sem mindegy. Én most 6-7 cm-re nyírom, de kánikulában picit hosszabra fogom hagyni.[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
dkaro
őstag
De simán elképzelhető. Amikor letettem az öntözőrendszert, kb 40cm méter milyen forgattam át a földet és szedtem ki a nagyobb köveket, szemetet. A benti részen találtam mindent, kint ahol a sárgulás van többnyire csak köveket (szerintem a megmaradt sódert szórták oda).
De a felső 40cm az föld amit anno trágyával kevertem össze. -
dkaro
őstag
Köszönöm a válaszokat. Próbálok mindenre válaszolni én is:
- Volt szellőztetve a terület ősszel és tavasszal is
- Tápozás: kapott ősszel őszi-téli tápot, tavasszal egy kis marhatrágyát, illetve amikor felülvetettem akkor boostert is szórtam ki a fűmag mellé, valamint kb 2 hete permet formájában kapott mikramidet.
- Locsolás, heti 3szor megy az öntözőrendszer 5 percre. Máshol nem látom ilyen kiégés jeleit, bár a kerítés túloldlás is látok sárgás foltokat de az más jellegű.
- Szerintem nem a beton melegszik túl mert a képeket is látszik, hogy közvetlenül a beton mellett van zöld csík kicsit beljebb égett ki durván.
- Nekem nagyon fura lenne a kiégés mert volt csomó eső mostanában és annyira meleg se volt tartósan.
- Draincső nem megy, kicsit beljebb megy a KPe cső az öntözőfejekhez.
- Talaj minősége egyébként nem jó -
inf3rno
nagyúr
Szerintem is kiégett. Nem lehet, hogy drain cső vagy ilyesmi van alatta, és túl jó a vízelvezetése? Ha mégis fertőzés, akkor szinte biztosan nem gomba vagy baktérium, inkább atkára gyanakodnék. Sokat segítene rajta, ha lenne egy mikroszkópod és meg tudnád nézni alatta. Manapság már nem annyira drágák.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Nincs ott semmi gond, egyszerűen kiszáradt és ennyi Szerintem ne is vergődj vele már, hagyd fullra kiszáradni és nyár végén rotáld át alaposan, nem ártana utána adni hozzá egy kis marhatrágyát és jól összerotálni. Szeptember végén október elején meg újrafüvesíteném
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Szerintem is kiégés; hogy a naptól, száradástól, mindkettőtől, vagy még egyébtől, azt ki kell deríteni.
Gyepszellőztetés, a régi/elhalt/levágott fű felszedése megtörténik-e rendszeresen? Tápozod-e rendszeresen? A napnak melyik szakában locsolod? Milyen a talajod? Esetleg állat(ok) nem járhatják-e össze?--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
Most is van a kert végében kettő nagy fenyő.
Oda nem is nagyon szórtam magot tavasszal pont ezért mert ezt mondták mások is.
Oszlopos tuja is rossz ötlet fű mellé?
Majd akarok ültetni...
Köszönöm.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
Mennyire a széle? A fenyők alatt idővel megváltozik a talaj, tulképp "kihal minden"; ha jártál fenyőerdőben, tudod mire gondolok. Az árnyék alapvetően nem gond; a vízre/nedvességre kell ilyenkor is figyelni - könnyebben "algásodik", stb., mert nyilván más ütemben szárad, mintha napon lenne.
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Ha fű a téma...
Nálam is sárga picit a tavaszi vetés.
2 naponta van pedig locsolva és az egyharmada van vágva.Nem túl rövid.
A kérdésem inkább arra vonatkozna hogy mennyire ajánlott vagy éppen nem a szélére fenyőt ültetni.
Mennyire hát rá pozitívan vagy éppen negatívan?
A nap nem érné annyit.
-
lemmy71
őstag
Annak már annyi, majd jövő tavaszra újra begyepesedik. Én naponta öntözőm és szerintem nálad tápanyag probléma is lehet. Legközelebb keverj egy locsoló vízbe némi oldható műtrágyát, de csak ésszel mert ha sok akkor kiégeted, és késő este vagy hajnalban locsold. Esetleg ha van párásítód akkor az mehet napközben is.
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Az utcafronton elkezdett kiégni a fű. Nem értek hozzá nekem valami betegségnek tűnik. Tavaly nyár végén ugyan ez volt de csak augusztus végén kezdett így kinézni.
Teljesen száraz tapintásra. Locsolni kb heti 3szor locsolom. A kerítés túloldlás egyelőre nem látom ennek jelét.
Van ötletetek mit kezdhetnék vele?
Előre is köszönöm!
-
justmemory
senior tag
Méret mekkora legyen?
Mennyi anyagod lesz...? 0,6m³ nem olyan nagyon sok. A kert méretéhez igazítsd, szerintem. Én kb. 800m²-t nyírok (utcai résszel együtt), vannak fák, bokrok; veteményes is kb. 200m²-en; ehhez van egy kb. 8-9m³-es komposzttároló, ami most tavasszal tele is lett, kellett mellé csináljak egy kb. 6m³-eset, aminek a harmada már tele van. Fog ez "összébb menni", illetve a forgatás miatt jövőre jön is ki belőle, de ezek az arányok nálam.
-
Orlin
addikt
Méret mekkora legyen?
100 cm x 100 cm x 60 cm?
Néztem közben Obi-ban is kapni meg más boltokban előre összeszerelt,fából.
Bár itt is a minőségre vannak kritikák.
A sima impregnált és zöld, nyomás alatt impregnált között mi a különbség?
A zöld még kap valami plusz védelmet gondolom...
Köszi.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lemmy71
őstag
válasz justmemory #4340 üzenetére
Nincs azzal gond ha odafigyelsz rá Nekem sok helyen van a ház körül borostyán, arra kúszik amerre én akarom
[ Szerkesztve ]
-
-
lemmy71
őstag
Érdemes még a komposztláda tövébe körbe borostyánt ültetni, (a közeli erdőbe rengeteget tudsz szedni) ha locsolod akkor év végére szépen be is növi az egészet, úgy már nem olyan hivalkodó a kertben
Én amúgy nem forgattam soha, nekem cirka 7 - 800m² a füves részem amit nyírok, de az szépen belefért és két hét múlva mire megint vágtam addigra szépen összeset a ládában a fű.[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Nekem akácfa alatt van, pont fölé hajlik.
Bármiből jó, szellőzzön. Nekem a deszkák között kb. egy deszkányi hely van. Én kb. félévente forgatom, mert ahhoz sok (kb. 8m³), hogy hetente forgassam, és olykor nagy cuccok is kerülnek bele.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
Raklapos megoldás.
Fa Leszorító keret 80x120 cm, használt
Ilyesmivel meg is tudnám csinálni.Még én is.
Köszi![ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lemmy71
őstag
Négy normál (nem eldobóst) raklapot összeszegezel és leteszed valami árnyékos helyre, nekem is évekig úgy volt. Az aljára érdemes első rétegnek 10 - 20 centi homokot tenni, utána mehet rá a levágott fű levél és a nagyon apróra vágott ág, majd egy vékony réteg föld. Szépen így rétegezve és nyáron néha meglocsolva kapsz egy nagyon jó anyagot, én két évig hagytam egy ilyen ládát. Utána két ember könnyednél letudja emelni a raklapot és ott marad egy nagy tömb komposztod.
-
Orlin
addikt
Láttam megoldást drót kerítés volt körbe tekerve az oszlopok körül.
A fa megoldás miért nem szárad ki?
Elvileg akkor majd a következőt árnyékos helyre tegyem?Van pár akác oszlopom nekem is és még lécek a tetőcsere után maradt.Azok is jók lennének a fentebb linkelt fatárolóhoz hasonló megoldásban?Azt is olvastam jó ha tud szellőzni minden oldalról.
Most is van mint írtam ott mondjuk kapja a napot rendesen.
Köszi.[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
Én sem csinálnék belőle ekkora ügyet. Persze ez attól is függ, hogy mennyi komposztálni valód van. Én annó leástam faoszlopokat (akác; volt régi), és szintén kiszuperált hajópadlót felfúrtam keresztbe. Ennek nyolcadik éve, nagy baja nincs. Annyi, hogy van egy fa mellette, ami árnyékolja, így a nagyon meleg napokon sem szárad úgy ki.
-
Rive
veterán
Ezzel a fajta rácsossal annyi a gond, hogy nagyon könnyen kiszárad benne a komposzt.Még, ha locsolod is, a széle mindig száraz marad. Persze, ilyenkor ez a rész komposztbontás után mehet egy második körre...
A másik - nos, nem tudom mennyi most a raklap árfolyama, de ezt az alig-kezelt, szerintem max 3-4 évre hitelesített deszkakupacot kicsit drágállom.
-
Orlin
addikt
Négyzet alakú rácsos komposztáló 100 x 100 x 70 cm
Négyzet alakú fa komposztáló láda 0,54 m3
Köszi.Ilyesmiket is néztem.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Rive
veterán
Ezek a műanyag anyagú komposztálók mennyire ajánlottak?
Nem nagyon. Szabadban pár év alatt minden műanyag tönkremegy, akkor is, ha pl. lefested valamivel. Onnantól már csak szemét.
Ráadásul (szerintem) ronda.A hagyományos anyag a raklap, vagy csináld/csináltasd meg vasból rendesen, tartósra.
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Komposztálóból van ajánlott márka?
"Soha még nem vettem ennyi pénzért ilyen bóvlit. Mire beraktuk az anyagot, szerte szét ment!"
"hitvány minőség!"
Olvastam ilyen kommenteket...
Itthon van már épített téglából raktuk körbe...
Ezek a műanyag anyagú komposztálók mennyire ajánlottak?
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
Ha odafigyelsz rá és kezeled azzal amivel kell, akkor nincs ezzel így semmi gond. Amikor rengeteg a termés a fán akkor szokták megritkítani a termést, de olyankor már az sem segít sokat. A jó tavaszi metszés és korona kialakítás az egyik legfontosabb tényező az almáknál.
Ajánlom neked és a többi fórumtársnak is ezt a két könyvet Gyümölcssövény és a belterjes gyümölcstermesztés új útjai és A gyümölcsfák metszésének kézikönyve az utóbbiból többféle kiadás is létezik, nekem az 56-ban kiadott GYÜMÖLCSFÁK ÉS BOKROK METSZÉSE van meg. Bolhapiacon vagy valami netes oldalon még hozzájuk lehet jutni, ez a két könyv a gyümölcskertészek bibliája[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #4317 üzenetére
Állítólag a paradicsomnál az UV fény kell neki, hogy legyen íze. Legalábbis egyes kutatók erre jutottak az üvegházi termesztésű parinál. De amúgy nincs konklúzió még azzal kapcsolatban, hogy mi adja neki a jó ízt. Ami biztos, hogy ami látott földet az általában jobb szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Dorian
félisten
válasz lemmy71 #4315 üzenetére
OK, köszi!
Ha már hülyeség: Felhívtam egy ismerősöm - aki minőségi (fine dining éttermeknek) zöldségtermesztést végez - hogy hát a paradicsomok, meg a tetevek. Ő nagyon vegyszer-ellenes, azt mondta, hogy felesleges permetezni, nem csinálnak a paradicsomban semmi kárt.
A beszélgetés kb. akkor szakadt meg, amikor mondtam, hogy a paprikáknak pedig adok Volldünger sót, mert nem nagyon akarnak nőni. (Mondjuk szerintem is inkább a több víz amit igényelnek)Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
tasiadam
veterán
Nekem a biofito permet megint bantotta a paradicsomot. Ultettem melle hagymat tarsulatkent, de kene valami a tetvek ellen. Fokhagymas egyet vizzel jo lehet?
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
justmemory
senior tag
Február vége, március elejei vetés. Mikor kikerültek, szoktatásra, illetve kiültetésre, sokáig csak "vegetáltak", de a meleg és a napsütés meglódította őket. Biztos beindulnak majd nálad is.
-
Troy.
addikt
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #4308 üzenetére
Én végül nem onnan rendeltem, ahonnan mutattad, mert addigra felment az ára; ma is vettem 20-at (OBI), meg jövő héten is veszek 20-at. Egyelőre a 20-at leraktam és lekacsaltam mind a 60 tő parit. A gyatrábbak is lassan utólérik a legnagyobbakat, és virágoznak is már.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz justmemory #4299 üzenetére
Én nagyon nem bántam meg ezt a drága spirál karót , mert nagyon szépen nőnek rajta . Idén 20-at vettem és ha lesz bőven jó és finom paradicsom akkor jövőre még veszek 10-20-at Eddig minden oké,de azért odébb van még a leszedhető időszak. Remélem a szipolya poloska is elkerül.
-
-
justmemory
senior tag
Ez ugyanaz a tetű, csak a szárnyas alakja, nőstény. Szaporodása.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Dorian
félisten
válasz justmemory #4302 üzenetére
Köszönöm, erről a képről már felfogtam
Értem, nem is tudtam, hogy van ilyen tetű is. Ma este Mospilant vacsoráznak[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Gumi és felni topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App