Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4098 üzenetére
Ja azt tudom, hogy jól bírja a sok csersav miatt, de kezelni szokás azt is, hogy még tovább bírja, kerítéshez pl szurokba mártják. Nem tudom honnan tudnék olcsón akácot szerezni. Van itt a közelben egy fűrésztelep, majd megkérdem őket, hogy mennyi az annyi.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz justmemory #4098 üzenetére
Bocs, kicsúsztam a szerkesztési időből.
Az lemaradt, hogy 40 éves volt a kerítés, mikor kiszedtük.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
Széteső ágyásokra van valami best practice, hogy hogyan építsem őket újra. Mármint úgy értem, hogy milyen fa bírja tovább, mekkora vastagságot ajánlotok, esetleg kezeljem e olajjal, ilyesmi.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nekünk 40 pénzbe kerülők voltak, azoknál is ha fél centis, egy centis gallyakat vágtam, mert megerősödött a sövény, akkor néhány hónapnál nem bírták tovább, ledarálták a fogaskereket. Ezek ilyen nagyon vékony gallyakra, levelekre jók, ha van valami kicsit is vastagabb, akkor azt csak ollóval érdemes. Nem hiszem, hogy nagy különbség lenne közöttük, az ár elég jól meghatározza, hogy mit tudnak. Amit esetleg még lehetne, hogy Lidl, Aldi kínálatában szétnézel, ott néha szoktak lenni jobb barkács gépek azonos áron, de úgy rémlik van néhány kertészeti gépük is. Nőnek egyébként ezek nem a legjobbak, nekem is rohadtul el szokott fáradni a karom mire végig megyek a sövényen, igaz nálunk fej fölé kell emelni vagy létrára állni, hogy a tetejét meg tudjam csinálni. Ha alacsony a sövény, akkor nincs ilyen probléma. A vezeték állandóan útban szokott lenni, a benzines gondolom baromi nehéz lehet, az aksis meg gyenge, szóval ilyen téren sincs jó választás.
Buliban hasznos! =]
-
Dorian
félisten
Fù, kivagyok. Megcsináltuk az ágyásokat, a köztük lèvő utakat, elültettük a zöldsègek nagyobb rèszèt. Holnap folyt köv, remèlem nem esik majd.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
Chaser
legenda
válasz inf3rno #4073 üzenetére
ültess közé trombitafolyondárt, majd az elnyomja
passz
ez ahogy elnézem már belakott mindent az ibolyák alatt, ilyenkor már csak megy amerre akar
nálunk a három emeletes társasház falán teljesen felmászott, és a minusz egyes szintről indult a másik épület mellől
vadszőlőt próbáltam kiírtani, de hiába vágtuk le tövig és takartuk be textillel és mulccal, nem hatotta meg
ott is jöttek az új hajtások, szinte hófehérek de jöttek...végül hagytuk is ha annyira élni akar hadd éljen
ha úgy működik mint a trombitafolyondár marad ásó-kapa, nem tudok róla hogy vegyszerrel kiírthatóak lennének anélkül, hogy mást károsítanának - persze lehet van valami "csodaszer" -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
justmemory
senior tag
válasz lemmy71 #4087 üzenetére
Megpróbálom.
Téglából van, beton alappal, kinti wc van mellette meg egy fából készült apró tároló. Full borostyán és akác az egész, plusz még útban is van... Van még hely bőven szerszámosnak, kamarának is; ennek mennie kell...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Land
veterán
-
lemmy71
őstag
inf3rno justmemory
Kétszikűekre való gyomirtót kell vennetek, az talán kiöli a borostyánt is, ez egy hormonalapú szer ami kizárólag a kétszikűeket károsítja de ha sűrűn használja az ember pázsitoknál akkor a szálas füvet is meggyengíti.
justmemory
Jó az a fészer ahogy benőtte a borostyán, annál tökéletesebb kamara már csak akkor lehetne, ha a falazat pelyvás vert fal vagy vályogból lenne. -
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4084 üzenetére
Na arra már én is gondoltam.
Szerintem nézz utána te is, hogy milyen gyomirtók vannak. Elvileg ha van levélen felszívódó, akkor csak a tetejét megszórod vele, és egészen a gyökérig kiirtja az egészet. Így, hogy nincs alatta fű valamivel egyszerűbb dolgod van, mint nekem. A madarakat meg szerintem nem fogja nagyon izgatni, hogy kirohadt a bokor alóluk. Addigra úgyis kirepülnek mire elkezd bomlani.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4080 üzenetére
Hát ez durva. Nekünk csak a földön van elterülve, ahol már nem éri el a fűnyíró pengéje. Kúszik a rohadék.
Buliban hasznos! =]
-
Land
veterán
Sziasztok!
Mamám megkért, hogy vegyek neki egy "10-esért" elektromos sövényvágót nem gyakori használatra. Ezek közül valamelyik jobban ajánlott a másiknál?
Hyundai HYD-450 - 1 év garancia: [link]
Daewoo DHT580-17-510 - 2 év garancia: [link]
Fieldmann FZN 2000-E - 2 év garancia: [link]A kínálat 12.000 Ft-ig: [link]
Köszönöm!
Samsung S23 8/256 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Navi +
-
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4078 üzenetére
Oké, várom a képeket! Azért nézd meg, hogy milyen madár, hátha nem kár érte.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #4077 üzenetére
Nincs még kiírtva, sajnos. Egyelőre ott tartunk, hogy visszaszirítottuk Mordorba, aztán gyűjtjük sz erőt a végső csapáshoz...
Majd rakok fel képeket. Legutóbb most azt kaptam meg, hogy "dehát fészkelnek benne a madarak"... ez igaz, nem szívesen tenném így én sem; lehet meg kell várjam a költési szezon végét...[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4076 üzenetére
Hát azt is durva lehetett kiirtani. Írták egy kicsit feljebb, hogy van olyan szer, ami levélen szívódik fel. Szóval nálam talán működne a fa alatt is, ha annak a leveleit nem éri. A füvet tutira kiirtaná, de maximum szórok el fűmagot utána. Ha végez a borostyánnal, akkor nekem így beleférne. Azért várok még véleményt, kíváncsi vagyok, hátha van valakinek valami tuti megoldása a témában.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4074 üzenetére
Túl nagy a terület és a fenyő alá is bekúszott, nem nagyon tudom mindenhol kiásni. Jó lenne ha lenne valami erre specifikus gyomirtó, ami lerendezné. :S
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Borostyánra tudtok valamit? Teljesen szétdobta magát a kertben, már olyan 50m2-t beterített. A fűnyíró nem segít, mert megmarad a fű szintjén. Húzkodom kifelé, de ugye a gyökere beleszakad, és onnan újra kihajt. :S
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Tegnap eső előtt kissé megritkítottam a 30 éves kúszófenyőt, már nem lehetett körülötte eljárni, 3 - 4 évente szoktam ennyire megvágni, közben csak rezgőollóval vágom.
Egy utánfutónyi nyesedéket sikerült vagdosnom és a végére olyan tömjénfa stílusú lett
-
justmemory
senior tag
válasz justmemory #4054 üzenetére
Lefotóztam ezt a citromot:
Grátisz: parik mulcsozás után
Remélem beérik majd a barack... csodával határos módon nem fagyott el...
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
lemmy71
őstag
"Most egy hétig szinte rendszeresen mutatja az esőt...
Bár lehet nem olyan baj.."
Pont hogy baj, mert sűrűn váltják a hideg meleg esős párás napok egymást és ez a gombafertőzések melegágya
"Egérragasztóval (vagy rovarragasztóval) körbe szoktam kenni a fák törzsét. A hangyák így jó darabig nem tudják felvinni a tetűkolóniáikat."
Na ez sem így működik, amúgy meg ha rendszeresen fel van szedve a lehullott levél és normálisan körbe van tányérozva a fa törzse akkor semmi sem mászik fel
A következőt a teliholdig olvastam és elég is volt annyi -
-
Chaser
legenda
válasz justmemory #4054 üzenetére
ugyanaz, mint az eredeti bokor verzió
kölyökkorától kezdve felnyírják, ezért felfelé törekszik, lesz törzse, így "készül" minden eredeti bokorból fa
amikor ezt a természet oldja meg, az persze egészen más kategória
a túlélés "költeménye"
az "őserdőben" valaki fává fejlődött, mert a többi társával ellentétben nem volt más lehetősége a túlélésre
ahogy a jurassic parkban volt...a természet utat tör magának ( : max 2m-es magasság...jah, a téglakerítés annyiközben beugrott rosszul matekoztam, a 40-es cserép nem 40l-es ( : legalábbis nem feltétlen, nem számoltam, 20-25l lehet
annak a duplája már igen emberes
50l föld kb 25-30kg, plusz a "fa" legyen idővel 10kg, dézsa 20kg ha abba megy, ha ezt nagyon "felkerekítjük "100kg, az semmi egy erkélynek
úh. aki akar "fát" erkélyre hajrá - lehet én is átrendezem, hogy legyen vörös korallberkenye fa nálunk -
az is eszembe jutott, nem csak örökzöld, hanem rengeteg lombhullató fa is van dézsában, konténerben
itt nálunk a sétányon is, azok durvát tudnak nőni, de 0,5-1m3-es dézsában vannak, na az már nem erkélyre való feltétlen ( :justmemory
én sem bántaám a hangyákat, hatékony takarítók_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
lev258
veterán
A dolgok egy része működik/működhet. Az egérragasztóval annyi tapasztalatom van, hogy esztétikailag nem túl szép az eredmény és akár még 1-2 év múlva is meglátszik majd. Persze ennél jóval rövidebb ideig működik csak. A fokhagymafőzet meg nálam nem hatott a tetvekre (ugyanezt eljátszottam kamillával és a kettő keverékével is), legfeljebb a hangyákat távol tartja egy rövid ideig.
Viszont a telihold-fogyó hold dolog már nem kertészet, meg praktika, hanem inkább boszorkányság (és persze holdállástól független, hogy működik-e).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Orlin
addikt
válasz lemmy71 #4061 üzenetére
Akkor lehet csak következő hét közepén lesz.
Most egy hétig szinte rendszeresen mutatja az esőt...
Bár lehet nem olyan baj...
Levéltetű elleni biológiai védekezés - Levéltetű házi praktika - Megyeri Szabolcs Kertészete Győr
Olvastam most ilyent:
"Egérragasztóval (vagy rovarragasztóval) körbe szoktam kenni a fák törzsét. A hangyák így jó darabig nem tudják felvinni a tetűkolóniáikat."
"Növénytársítás levéltetvek ellen: •Borsfű a babsorokban •Levendula a rózsák körül, vagy bármilyen más növénynél távoltartja a hangyákat és a levéltetveket •Zsázsa a rózsatövek alá •Zsázsa, sarkantyú és büdöske a gyümölcsfák alá Növényi eredetű levek: A kártevők ellen készített kivonatokat – ha azokat közvetlenül akarjuk felhasználni –, akkor telihold előtt tegyünk két nagy maréknyi növényt 10 liter esővízbe és hagyjuk állni 24 órát, majd hígítás nélkül öntsük a gyökér tájékára, a károsodott növény köré a földbe, és ne a törzsre, a szárra, a nyélre, levelekre vagy virágokra. Ha fogyó holdkor készítjük, akkor kétszer annyi ideig hagyjuk állni a kivonatot. * Csalánlé – nemcsak a levéltetvek ellen hatásos, de a növényeket is erősíti. Érdemes hetente egyszer megpermetezni ezzel a növényeket. Elkészítése 5 kg zöld vagy 1 kg szárított nagy csalánt felaprítunk és 50 liter esővízben 5-15 napig állni hagyunk, amíg erjedni kezd. Az oldatból 1 liternyit 10 liter vízzel hígítunk, majd kipermetezzük. * Fokhagymalé – fertőtlenítő, csírázást gátló hatású. Sokszor társítják vöröshagyma lével. A hagyma hulladékát és szárát addig gyűjtjük egy edényben, míg ľ részig megtelik, majd felöntjük esővízzel. Öntözéshez 1:10 arányban hígítjuk. A kellemetlen szagot zsurlófőzettel vagy zeolit kőporral ellensúlyozhatjuk. * Fahamu – hatásos fertőtlenítő szer a levéltetvek ellen, de hatásos a pajzstetvek ellen is. Általában ősszel érdemes végezni, mikor a fák lombtalanok. Előbb tiszta vízzel kell lemosni az ágakat, majd vödörbe tett fahamuba mártott (botra erősített) puha ronggyal finoman ütögetve alaposan beszórni a fa ágait. * Kamilla kivonat – a zöld levéltetvek elleni védekezés eszköze. 30 dkg kamillát 3 liter esővízben 12 órát áztatunk. 1 liter törzsoldathoz 3 liter esővizet adunk, és ezzel a növényt meglocsoljuk havi 1-2 alkalommal."[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Orlin
addikt
válasz lemmy71 #4059 üzenetére
Igen kb ezeket az infókat mondták nekem.
Csak elég sok már a levéltetű a szilván és szeretném mihamarabb lepermetezni,amúgy rengeteg termés lesz rajta.Tavaly csak 3-4 szilva volt most minden ága tele van.3 ültettem.
Most mondjuk nem nagyon lehet kiszámolni mikor esik.
A reggelnél nem baj a harmat?LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lemmy71
őstag
-
justmemory
senior tag
Szia,
a nálam szakavatottabbak majd megmondják; én kis "kézispriccelővel" gyakorlatilag esőben fújtam le az egyik fenyő néhány ágát fekete levéltetvek ellen, másnapra elpusztult a zöme.
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Napközben megérkezett az itt is ajánlott 10 literes permetező a Mospilan is itt van hozzá.
Viszont amint nézem esős időt mutat már a hétre.
Ilyenkor gondolom nem ajánlott permetezni!?
Napos száraz idő lenne jó hozzá?
Vagy ha délelőtt lepermetezek, akkor délután ha esik át esős az sem jó gondolom.
Köszönöm.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
Az is foglalkozás, ha tanítod nekik a kert dolgait, csináltok együtt pl. egy madáritatót, amit aztán bentről meg tud figyelni. Vagy a kis dömbereikkel elhordják a földet, ásnak, amíg te is. Igaz, lassabban lehet haladni, és olykor tényleg zavaró, ha ott vannak (pl. tolják ők is a fűnyírót). De ezek csak ötletek, ezt mindenki maga tudja.
-
justmemory
senior tag
válasz Brandynew #4016 üzenetére
Szerintem ne akard a hangyákat eltüntetni... kivéve ha kiváló jenga játékos vagy, aki simán kihúzza a legalsót is anélkül, hogy a torony összeomlana... Egyébként nem is tudnád. A füvesítésedet nem fogják bántani; gyanítom, hogy a nálad honos fajok nem maggyűjtők, hanem "klasszik" hangyák. Mi pl. direkt kitettünk korhadt fákat a lóhangyáknak az elülső kertbe, ha minden igaz, van is egy kisebb kolónia; nincs is gondunk sem csigával, sem egyéb rovarokkal, kártevőkkel ott; összeszednek/levadásznak mindent.
-
justmemory
senior tag
válasz j.bravo #4013 üzenetére
Nem ismerem a törzses kecskerágót, nekünk a sima simán bírja. De ma kaptam szomszédtól valami fagyálló citromot vagy mit; holnap lefotózom; fácskának nevelte, jól néz ki. Nekik 2 hatalmas bokor is van ebből.
Fagy ellen a gyökereket kell védeni; a teljes növényt csak akkor, ha alapvetően "nem idevalósi"; pl. leander.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
-
Dorian
félisten
Nekem pedig sokkal fontosabb, hogy pl. a gyerekeimmel foglalkozzak, minthogy én csináljak mindent a kertben. Az időmet nem a pénz hajtása veszi el, szigorúan napi 8 órát dolgozom.
Ja, kutya is van, azzal is kell foglalkoznom.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
ezt így 40+ évesen én így látom ahogy a mondás is tartja - korábban hajtottam a pénzt, de az időnk véges, már olyanokat IS szeretnék csinálni amit tényleg szeretek -
erre a világra én pedig gyereket nem szeretnék, ez sok mindent leegyszerűsít
de mindig van az életemben valaki aki legalább egy gyereket kivált, ha nem is ember-gyerek aktuálisan :d most épp ...miatta úgy alakítottunk mindent hogy soha ne legyen egyedül, valaki mindig bébiszitter' - most épp én -, kevesebb pénz, de jobb a csiiiink'
nekem ha kert akkor én megcsinálom, különben nem is kellene, nem érezném az enyémnek
persze megértem ha más másképp gondolja_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Dorian
félisten
Attól, hogy van valamilyen mondás, még nem lesz alapigazság.
2 kisgyerek mellett, nagyszülői segítség nélkül átértékelődnek a dolgok. Biztos ebben a topikban szentségtörés, de a szabadidőmben 100 fontosabb dolog van, minthogy én csináljak mindent a kertben.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
valahogy úgy van mondás, az embernek arra van ideje amire akarja
én azért prónbálom úgy csinálni, hogy a szükséges rossz - pénz - melett legyen időm olyan dolgokra amit szeretek
pl növényezés, főzés sok egyéb mellett
anno vmelyik topikban mondta egy tag, háde' akinek fontos az ideje az étteremben eszik, nem főz, többet ér az ideje pénzben mint ameddig főzőcskézne....én meg azt mondtam háde' én se azért nem étteremben eszek mert nem futná rá, hanem mert szeretek főzni.... sokszor 10-20 percig válogatom az alapanyagokat
inkább kevesebb pénzem legyen, mint hogy ilyeneket ne tehessek meg
persze kinek mi, nincs azzal baj
én biztos nem engednék kertészt a kertembe max karbantartani, de akkor sem szívesen_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
-
Chaser
legenda
előbb ültettem "ki" egy tegnap vett jázmint - édsanya' kapja -
tiszta fekete volt a kezem, van még a körmöm alatt most is föld, majd kisikálom :d
de 100%-ig biztos vagyok benne, amit meg lehetett tenni azért hogy minél gyorsabban fejlődjön, azt én megtettem...én nem engedném másnak az ilyet
mint a főzés..kiválogatom a boltokban sk az alapanyagot, és ha én főzöm meg tudom hogy jó lesz ( :egyébként ha már mulcs, ajánlom a gardena általános virágföldet "erkélyeseknek"
tavaly óta azt használom, bevált - szobanövényekre is, bár oda biztos van jobb is -
vannak benne mulcs és gyökérdarabok is...úh. nyilván jó fele kapisgáltam anno
élőlényt még soha nem láttam egyik zsákban sem, pedig már vettem páratj.bravo
a levendulát csak mondtam nálam már 3. szezont nyomja cserépben
azt hozzáteszem, hogy ilyen kis maroknyi "cserépben" vettük anno, de nem ültettem ki
egész télen abban raboskodott - sajnáltam is mért voltam lusta -
de túllélte
tavaly kiültettem 25-ös cserépbe, brutálisat nőtt gyakorlatilag "pillanatok" alatt, idény 40-esbe
sokszor volt tavaly cunami, szinte mindig "kimenekítettem" a növényeket...az egyiknél kinnhagytam, jól elverte az özönvíz meg a jég, utána már csak stagnált, de sokkal erősebb lett
belőle se nagy nem lesz, se fa nem lesz
sajnos azok közé tartozik, akik cserépben nem úgy fejlődnek mint a szabadban
a vörös korallberkenyét azt ajánlom - és nyilván ő sem fog akkorára nőni cserépben, de 1,5 méter magasság meglehet, eleve méter körülieket és nagyobbakat is bőven kapni kertészetekben cserépben -
szerintem gyönyörű, egész évben szép, nem lombullató, de mégis olyan mint egy lombhullató fa - gumiszerű levelei vannak egyébként -
azt meg te mondod meg mekkora lesz, metszőollónak hívják a megoldást
megyeriék ha szállítani nem is tudtak nekünk, de pár jó ötletet láttam videókban, tujakát sem ildomos 2m fölé engedni, nehezebb őket gondozni ha bármi van, tapasztaltam is, és nem félek már használni a metszőollót ( :
foglalkozni kell vele, de meg fogja hálálni
ha lenne hely én is raknék ki...de nincs
inkább legyen sok virág nyárona mi "kertünkben" - társasház, rengeteg kecskerágó volt, de
sövényként ültették..csak ők sem olvastág a szaGirodalmat', 2-3m méter magasra nőttek és 1m szélességük volt, de mindegyiken ott volt az a nyomorult szövőlepke - kárt nem tesz egyébként, csak olyan a növény mintha full pókhálós-lisztes lenne -
abban a kertben akkor nem volt szellőzés
de a kerítés tövében volt a kecskerágó-fa - anno ültettek oda mindent mint a bolond egymás hegyére-hátára, szerencsétlent teljesen elnyomta a többi növény, így felfelé törekedett, ami olyan jól sikerült neki, hogy a végén egy gyönyörű fa lett belőle, a törzse 2m magas és onnan ágazott el -
átnőtt a lombja a kerítés fölé, ő volt az egyetlen amit nem leptek meg a lepkék
de amint a kerítés - tégla - alá nőtt le ága, azokon már ott virítottak, úh. azokat folyamatosan vágtuk is le
törzsén is jöttek az új hajtások mindig, ugyanúgy lepték a lepkék
többit pedig kénytelen-kelletlen kiírottuk, lefogták a kert szellőzését és ocsmány volt az egész, mentek a kertbe új növények
erkélytől meg azért annyira nem félnék, én pl 100kg körül dekkolok, na most ha 5 ilyen ember van az erkélyen az 0,5 tonna ( : amit nyilván bírnia kell, tartósan is
de egy 80-as cseréppel számolva fával együtt talán 30-40kg-ról beszélhetünk, - nagyobbat nem erőltetnék, oda már kell izom ha mozgatni kell -inf3rno
szoktam látni én is, az úgy korrekt
ezt mondtam, megfelelő méretű gödör, trágya és öntözés
ne kelljen küzdeni a gyökérzetnek azért, hogy "haladjon" az esetlegesen beton keménységű talajban
ástam is néha krátereket ( : de meg is háláltákígy áll most a nemrég tőre nyírt levendula - nem látszik, jó 20cm magas a középső bokor és átmérőben 30-35 is van, de olyan sűrű nem lehet rajta átlátni ( : -
szélén az obis "fiókák" is alakulnak - amiket külön ültettem már 30cm-nél magasabbak -itt pedig készül a porcsinka-ültetvény - na ilyet még nem csináltam, ebben laktak az obis levendula fiókák, most jól jött -
kilyuggattam, ne telepedjen meg valami gomba, előtte addig locsoltam mire már kifolyt az alján a víz, kiderül mi lesz belőle
ilyen 0,2-0,3mm-es magok voltak, úgy raktam bele ahogy sikerült..nagyobbra számítottam_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Vladi
nagyúr
Megfejik ba+, mint a tehenet.
Fát szerintem érdemes ősszel rendelni, tekintve, hogy szinte mindenki akkor rendel. Az év eleji rendelés és ültetés általában a maradék. Tehát némi maradékból válogathatsz.
Én a csodakertésztől rendeltem, ott be lehetett előre állítani több hónapra, hogy mikor szállítson!
il sole non sorge più ad Est!
-
lev258
veterán
válasz inf3rno #4037 üzenetére
Nálam ezek a műanyagok már 2-3 évesek (és még semmi bajuk), én is próbálok környezet barátabb lenni. Valószínűleg a bazsalikomnak nem lesz ettől semmi baja, viszont a tápanyagokért lehet némi verseny (bár a paradicsom mélyebbről is tud felvenni).
Én a papírt biztosan kerülném. Amikor feliratokat próbáltam régebben az edényeim szélére tűzni, elég csúnya penész kezdett kialakulni. Fahéj rudat meg támasztéknak használtam és az is borzasztó lett. Szóval biológia eszközt én nem tennék palánta+föld+nedvesség közelébe.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #4015 üzenetére
Én még 4 - 5 méternél magasabbat nem láttam, itt a déli részen általában nem is fa hanem bokor szerük vannak ültetve. De már eléggé keveset látni a naspolya fákból egyre ritkább. Az enyémet is tavaly nyáron ki kellett kötnöm egy vastag mogyoró ághoz hogy egyenesedjen, mert nagyon elkezdet délfelé hajolni. Nem messze tőle van egy amerikai mogyoró bokrom amit sikerült fa formára metszenem, most már eléggé szép. Annyi a különbség a hagyományos mogyorótól hogy ennek 2 - 3 szor nagyobbak a termései és kell cirka két hónap szárítás hogy kellemes legyen az íze.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem a lényeg, hogy elég nagy legyen a gödör. Ha nincs rendesen felázva, akkor jóval nehezebb a dolga. Ez egyébként a bokrokra is igaz, dugtam le úgy jóstát, hogy egyáltalán nem ástam fel, csak egy ásónyomba dugtam bele. Megeredt, de semmire nem megy évek óta, mert nem lett fellazítva a föld. A trágya is jót tesz neki, illetve mi még a szabadgyökereset vízbe rakjuk amíg nem ültetjük ki. Valamikor napokig is vízben van a gyökere. Ha kiszárad, akkor jóval kisebb eséllyel ered meg.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Csak azért menne mélyebbre, mert egybefonódott a gyökere a paradicsoméval. Egy kis cserépbe szórtam a magokat, és sok egymás mellé nőtt. Nem akartam akkor jobban szétszedni őket, mert elég sérülékenyek voltak a palánták. Kérdés csak az, hogy berohad e a bazsalikom szára, ha ugyanúgy eltemetem, mint a paradicsomét.
Én most igyekszem műanyag mentesen megoldani mindent. Jövőre papír "cserép" lesz. A dunsztos üveg jó móka volt, de ennyi elég volt belőle. Inkább csak kényszer megoldásnak próbáltam ki, mert annyira nőtt a paradicsom, hogy muszáj volt szétültetni. Jövőre már abba a cserépbe fog menni a mag, amiből kiültetem. Túl sok macera volt az átültetésekkel teljesen feleslegesen.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
j.bravo
addikt
Igen, társasház.
A levendula egyébként - szerintem - remek lenne, csak nem tudom van-e belőle elég magas. A napot is bírja szépen?
#4021: szóval a szellőzés a kulcs a szövőlepke kapcsán? Lehet hogy abban nem áll rosszul a hely, elég ritkás a korlát rácsozata, bár belső udvarra néz, de magasan van. Mepróbálom kideríteni mennyire szellős/szeles az erkély. Mondjuk úgy emlékszem, a napernyő az szokott mozogni rendesen.[ Szerkesztve ]
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Dorian
félisten
Kíváncsi vagyok: a kertész hétfőn ültette el az eddig vödörben nevelt 3 m-es fügémet. (Azért is most, hogy télig még legyen ideje megerősödni is) 1 m mélyre ültettettem, ha esetleg elfagy felül, a gyökérzet túlélje. Kértem, hogy tegyen be mellé egy dréncsövet öntözéshez, persze elfelejtette. Remélem így is elég vízhez jut.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
szerves trágyát kell tolni alá - azt meg letakarni egy réteg földdel, ne égesse meg a gyökereket -
megfelelő méretű ültetőgödröt kell neki kialakítani, és megfelelően fel kell lazítani
és megfelelően kell locsolni nyáron, sokszor és gyakran
én még kevertem mulcsot is a földbe jó alaposan egy idő után, gyökereknek könnyebb legyen az útja, illetve mivel lassan korhad, télen kis fűtést is intéz a növénynekígy ültettem:
sok fajta tuját
babérsomokat
a vörös korallberkenyét - amit még át is ültettem utána -
mindenféle füvet, virágot, senkinek nem volt baja télen sem, sőt, nagyon-nagyon szépen fejlődtek, a korallberkenye télen is tolta a hajtásokat
nyilván jobb az őszi ültetés, de nem kivitelezhetetlen a nyári sem, csak több odafigyeléssel jár
mindenből "cserepest" vettem
nagyobb fákat nem ültettem az tény, de van itt pl egy hosszabb útszakasz ahova új fák kerültek, nyáron ültették el őket pár éve, egyik sem hullott ki - locsolják is őket rendszeresen -
ha legközelebb kertbe szabadulok, akkor sem fogok tartani a nyári ültetéstől
emlékszem voltak rózsák amiket többször átültettem a nyár közepén...csak nem akarták megtalálni a helyüket, semmi bajuk nem volt, pedig elméletben nem tolerálják ők sem_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
lev258
veterán
válasz inf3rno #4028 üzenetére
A bazsalikom nem viszi túlzásba a gyökérnövesztést, így nincs sok értelme mélyebbre ültetni az eredetinél. Legfeljebb azért, mert a sok locsolás elviszi a felső földréteg egy részét.
Más. A virágzás kezdetétől a levelek aromája kevésbé lesz intenzív, így érdemes még előtte kihasználni.
Én paprikához nagy méretű joghurt dobozát használom (nem a vödör), abból szépen kicsúszik a teljes gyökérzettel együtt (behálózza), ha eljön az ideje.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Amúgy azt olvastam ősszel a legideálisabb az ültetésre.Gondolkodtam most is,de jó drágák a konténeresek.
Szabad gyökerűt csak ősszel érdemes: a tél alatt a sérült gyökérzet nem pihen hanem gyógyul, 'belemarkol' az új földbe.
Tavasszal vagy nyáron ültetve viszont a fa lényegében a saját tartalékaira van utalva => sokkal nagyobb eséllyel kipusztul.Konténereset elvileg lehet bármikor, csak ősszel azt is könnyebb. A konténerben szabályozott, tápanyaggal dúsított vizet kap az emiatt alulfejlett gyökérzet => mindenképpen sokk a kiültetés.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Szilágyi84
senior tag
Ribizli ügyben kérdeznék. Van 2 fajta sajnos név szerint nem ismerem milyen fajták , de 2 bokor amivel az a bajom , hogy nagyon kicsi szemű gubics a nagyszemű 2 fa vagyis ráoltott viszont mostanra 4 év után kiszáradt 2-ből 1 a másiknak csak a fele a másik fele teljesen jól néz ki van rajta termés is.
Szóval ezek ilyen rövid életűek vagy nem jó fajták a fa félék inkább a bokor ,de melyik fajta ami jó termő és normál vagy inkább nagy méretű? Köszönöm -
Chaser
legenda
válasz inf3rno #4026 üzenetére
én is, amiket megvettem és babusgattam
de ha egy kertészet már eleve esélyesen tönkretette, ne az én pénzemen tegyék...mentsék meg ők, én ezzel így vagyok
vagy ha beteges, látszódjon az árán - értelmes helyen az ilyeneket kirakják megmentésre, egészségesek árának feléért/harmadáért..._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
No kint van a paradicsom és a bazsalikom. Eredetileg a bazsalikom a paradicsom tövénél volt, de szétszedtem a többségénél, hátha így jobban nő. Február közepén vetettem bolti paradicsom magjáról, egész szépen megmaradtak, ráadásul dunsztos üvegben. Azért mostanra már látszott, hogy nagyon kevés nekik az a föld, elég csenevészek voltak és kezdtek leszáradni a levelek. Az üvegből a kiszedésnél talán a gyökerük fele maradt meg, úgyhogy komoly stressz ez nekik. Azért remélem, hogy megmaradnak. Amivel még kísérletezem, hogy a bazsalikomot milyen mélyre lehet ültetni, mármint vannak olyan növények, mint a krumpli és a paradicsom, amik bírják, ha eltemetik a szárukat, és elkezdenek ott is gyökeret növeszteni. A bazsalikom nem tudom, hogy mennyire tolerálja az ilyesmit. Majd most kiderül. Ha egyáltalán nem, akkor jobb eleve külön vetni a bazsalikomot a paradicsomtól, mert a paradicsomnak viszont jót tesz, ha mélyebbre ültetem ki, és tud extra gyökeret növeszteni.
Buliban hasznos! =]
-
Orlin
addikt
Pont most néztem én is jönnek mennek a fán.Elég sok.De ahogy olvasom a levéltetű miatt vannak.
"Masszázsszalon
A hangyák szimbiózist építettek ki a levéltetvekkel: masszírozzák a tetvek potrohát; ennek a hatására a tetvek több mézharmatot választanak ki, amit a hangyák táplálékul használnak fel.
Az intenzívebb mézharmat- kiválasztáshoz viszont a levéltetvek több nedvet szívnak el a növényektől, tehát kártételük fokozódik. Igaz viszont, hogy a hangyáksokszor megtámadják "teheneiket" és elpusztítják a levéltetveket."[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lev258
veterán
válasz Brandynew #4016 üzenetére
Eltüntetni nem fogod tudni őket. És még hasznosak is. Leszámítva a levéltetű kolóniákat.
A fűmagot nem hiszem, hogy elvinnék, nem rajtuk fog múlni a füvesítés eredménye.
Egyébként a bolti hangyairtók működnek (van folyékony és por is), de csak rövidebb ideig tartó esztétikai sikert fognak jelenteni a számodra kritikus helyeken, nem hosszú távút.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Chaser
legenda
feltüntetik az oldalukon, hogy akkor szállítanak amikor tudnak...ha nem teccik' nem teccik' - legalábbis pár éve ez volt mikor én rendelni akartam -
csak ugye amunka haladna, sok idős várta a növényeket - amellett persze hogy én is, meg haladni akartam a történettel -
helyben egy-két kertészetbe elrongyoltam és megvettem mindentegyébként bármikor ültethetsz, saját tapasztalat
a nyár kellős közepén is, de sűrűn locsolni kell
a korallberkenye már nyáron került a helyére, ősz elején meg át is költözött
pampafüvet nyáron ültettem, azt mondta a néni ez idén nem lesz nagyobb sokkal - valami 70-80cm volt -, nyár végére már akkora volt mint én, 185-187 és iszonyat terebélyes lett
biztos nem olvasta a szaGirodalmat'
fákat annyira nem ismerem melyik mekkorára nő
ha van türelmed és nagyon szellős a kert, akkor bepróbálnék egy fává nevelt japán kecskerágót
brutálisan jól néz ki - és ha van jó szellőzés akkor nem telepid rá az a nyomorult amerikai szövőlepke -, lehet alakítani ahogy akarod, nálunk óriás bonsai volt
de ezt sok egyébként bokor "kategóriás" növénnyel meg lehet oldani, a vörös korallberkenyével is
mindig "fel kell vágni", ne tudjon bokrosodni, olyankor felfelé törekszenek, és megvastagodik a törzsük
de persze ez sok év
japán babérsom is nagyon szép, ő kb 2m-esre nő - papíron, láttam már 3m-eset is -, neki fontos, hogy tűző napon ne sokat legyen, kifakulnak a levelei_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Orlin
addikt
Nézegettem én is már sokszor a Megyeri oldalt.
Ősszel akarok rendelni 3 gyümölcsfát lehet.Akkor meg kellene rendelni most,hogy ide is érjen?
Amúgy azt olvastam ősszel a legideálisabb az ültetésre.Gondolkodtam most is,de jó drágák a konténeresek.
Az udvarrészbe még mindig nem tudtam eldönteni milyen fa lenne jó.Egy nagy akác van és arra az oldalra kellene még valami.Ami 5-6 méternél nem lesz nagyobb.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Chaser
legenda
válasz kunlaci0817 #4017 üzenetére
de élből mért nem küldted vissza ha "gyászosan" néztek ki?
nem rendeltem még futárral - gondolom akkor az volt - növényeket
de nem is akarok, sk mindig kiválogatom amit haza hozok - jó, persze van közel obi, néha kertészetekbe is elnyargalok amik messzebb vannak, meg eleve kevés növényke kell, de mikor sok kellett akkor is elmentem -
megyeriéktől akartam rendelni anno így, de baxták kihozni, mondom kösz, de nem várok őszig a tavaszi/nyári ültetésekkel :d_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
válasz kunlaci0817 #4017 üzenetére
Azért a fajtáról ne mondj le. Lehet, hogy mégiscsak jó a termése, csak más forrásból kell beszerezni.
Buliban hasznos! =]
-
kunlaci0817
újonc
Egy biztos! A Sieberz kertészettől soha többé nem rendelek! Nagyot csalódtam bennük!
3 tő Duke áfonyát rendeltem tőlük.(Nem az első áfonya, amit elültettem, tudom hogy kell.) Próbára vettem a faja miatt, mert jövőre nagyobb ültetvényt szeretnék.
-Szóval megkaptam a 3 tő áfonyát, amiből kettő elég gyanúsan nézett ki. De eltettem szakszerűen: szabadföld, geotextil savanyútőzeg... stb -szóval ahogy kell.
Két hét múlva biztossá vált, hogy az a két tő elhalt. Felhívtam a Sieberz kertészetet, azt mondták küldjek fotókat a 2 növényről. Beküldtem. -Jött a válasz, hogy lehet, hogy nem öntöztem, de lehet, hogy túlöntöztem! :( .
Felívtam őket, mondtam , hogy nem az első áfonyámról van szó amit elültettem, és mint először is mondtam nekik, mikor megkaptam is az a két tő már eleve elég halálraítélt volt!
Ezután, közölték, hogy sajnos épp túlléptem 1 nappal a 14 napot, így nem tudják kicserélni! Elmennek a K... Anyjukba! Szerintem ahogy a növényeket megkaptam, az állapotukból arra következtetek, hogy nem is ők termelték, csak mint viszonteladók adták tovább nekem!
Jövőre kb 2,5ha akarok áfonyával berakni, ezt a fajtát próbára vettem a termése miatt. Az tuti hogy azt a kb 10000 tő áfonyát amit jövő évbe tervezek kiültetni azt NEM a Sieberz kertészettől fogom rendelni! Ezek szélhámos viszonteladók!
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Kinek mi vált be a hangyák kertből eltüntetésére? Sajnos eléggé elszaporodtak, kitermelik a homokot a térkő alól és félek, hogy füvesítésnél elviszik a fűmagokat.
-
Chaser
legenda
válasz j.bravo #4002 üzenetére
fává nevelt vörös korall berkenye pl
én nagyon sok helyen láttam télen is dézsás kinti növényeket, örökzöldeket is
ő is az, örökzöld, de leveles
és ahogy jönnek az új hajtásai azok vörösek, innen kapta a nevét
metszéssel remekül formázhatószerk:
gondolom társasház erkély, ott eleve melegebb van mint zöld övezetes környezetben
és téliesíteni is lehet az edényét
mindenképp műanyagba raknám, és azt akár egy agyag edénybe
nálam a levendula vígan elvan kinn
télen locsolom is mikor enyhe az idő, ahogy a természetben is kapna vizet
a teteje biztos nem fagy meg, a gyökérzete fagyhatna meg
be kell "bugyolálni"
tényleg nagyon sok helyen láttam már dézsás növényt télen, itthon is, máshol is
kecskerágót nem ajánlom, amerikai szövőlepke nagyon szereti ellepni[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
j.bravo
addikt
válasz justmemory #4004 üzenetére
Igaz, nem voltam teljesen egyértelmű ha mondjuk 6-7-8 éven belül nem növi ki az erkélyt, illetve mondjuk csak egyszer kell nagyobb edénybe ültetni, akkor az már jó. Ha túl nagy, akkor valamelyik kertes házas családtaghoz kerülhet majd.
Ún. “törzses kecskerágó” esetleg jó lehet?
Húgom szomszédjánál kibírta dézsában a telet, illetve mintha azt mondta volna h a tavalyi nyarat is...Téli megfagyás ellen a bevásárlószatyor anyagú elvileg erre való ráhúzható/cipzáras zsákok elegendőek, vagy ezzel kinyírjuk mert nem kap elég fényt?
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz maximilian4 #4009 üzenetére
Igénytelen egy fa, akár savanyú földben is elvan, nekem a kerítés mellett van ahogy látod a képen is. Virágoskor ezt is permetezni kell Chorus -l, metszést egyáltalán nem igényel és a ellenálló a gombabetegségekkel is szemben is. Rovarölőt viszont kell neki adni, mivel a gyümölcsöt december környékén, amikor már megcsípte az első dér akkor kell leszedni és addig lekukacosodhat. Amúgy tűzelhalásba szoktak kipusztulni de azzal semmit sem lehet kezdeni
-
maximilian4
addikt
válasz lemmy71 #4008 üzenetére
Köszi! Biztos az lesz. Nekem is valamilyen gyümölcs volt a tippem, a naspolya beleillik a képbe, mert egy olasz katonáé volt a ház, így azzal együtt maradt rám. Próbálom rendbe szedni. Tegnap átültettem tápanyagdús földbe. Néhol (inkább sok helyen) sárgásak, fonnyadtak a levelek, valószínűleg beteg lehet. Lepermeteztem score250-nel, mert olyan mint ha tafrinás lenne. Nem tudom jól tettem-e.
[ Szerkesztve ]
Maxi
-
lemmy71
őstag
válasz maximilian4 #4006 üzenetére
Hasonlít a naspolyára, ha most a hónap közepén szép nagy fehér virágokat hoz akkor szerintem naspolya lesz, bár így képről eléggé nehézkes megmondani a tutit
Ez egy 5 éves naspolya fa .[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz justmemory #4004 üzenetére
Az örökzöldek is megfagynak dézsában, ha kint hagyod télen. Talán ciprust vagy cukorsüvegfenyőt tennék dézsába, az utóbbi lassan nő és max 2 méter magas, de azt is be kell vinni télen és igényli a rendszeres öntözést. A szülői háznál van két cukorsüvegfenyőnk a sziklakertben, olyan 15 évesek és még csak 120 centisek, szóval nem egy kapkodó idegbeteg a növekedésben
-
lemmy71
őstag
-
justmemory
senior tag
válasz j.bravo #4002 üzenetére
Az a baj ezzel, hogy ha lenne is ilyen növény - elég nehéz ilyet biztosan találni -, az akkor is nőni fog, és egy idő után túl nagy lesz... Lehet folyamatosan metszegetni, de... esetleg bonsai...? A lombhullatóknak védeni kell a gyökerét télen, de lehet az örökzöldeket is; ugyanakkor a nyári kánikula is feladvány...
-
j.bravo
addikt
Üdv! Remélem jó helyen teszem fel a kérdést, irányítsatok a megfelelő helyre, ha nem.
Édesanyám említette húgomnak, hogy szeretne egy "fát" az erkélyre. Fontos infó, hogy az érintett erkély a negyedik emeleten van, csak félig nyúlik ki rá a felette levő erkély, és szinte teljesen délre néz. Azaz hosszú ideig kapja a tűző napot.
Milyen növényt ajánlanátok egy ilyen helyre, ami
- fás szárú, van/lesz kis felismerhető törzse (persze nem kell hogy ez nagyon vastag legyen) illetve lombja
- kibírja dézsában a nyári tűző napot és a téli fagyokat is
- nem nagyon nagy, az össz súlya földdel, edénnyel együtt akkora hogy az erkély tuti kibírja (mondjuk egy ember súlya kb)
- megfizethető (ide kapcsolódik az is hogy ha lehet, ne pusztuljon el a fenti körülmények között pár éven belül)hogy örökzöld vagy lombhullató, az (egyelőre úgy tudom) mindegy.
-
lemmy71
őstag
Azért fontos a virágzás harmadik fázisában permetezni, amikor olyan 80 % -ban virágba borult a fa, mert olyankor könnyeden megfertőződik a bibe és magával viszi a fertőzést a gyümölcs teljes érése alatt, amit már a későbbiekben nem lehet kikezelni. Leggyakoribban a starking almákon lehet ezt megtapasztalni, amikor a gyümölcs olyan torzultan fejlődik ki. A későbbi lisztharmat, monillia, varasodás stb. már kezelhető, azért is ajánlottam a fentiekben rovarölő mellé a dithane -t mert azzal sok mindent kivédesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Spórolós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest