- Ace Combat 7: Skies Unknown - Hatodik évforduló, 6 millió eladott példány
- Final Fantasy VII: Rebirth - Újabb videón a PC-s kiadás
- Hosszabb előzetesen a Bleach: Rebirth of Souls
- Mortal Kombat 1 Khaos Reigns - Középpontban Conan, a barbár
- Free Play Days 2025 - 3. hét: FC 25, College Football 25, Madden NFL 25, F1 24
-
GAMEPOD.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz sh4d0w #34543 üzenetére
ujabb fekete pont a systemd bizonyitvanyaba.
Na, hát mondom. Ha megcsinálná, akkor meg az lenne a baj, hogy miért akar a Systemd mindent megcsinálni
Na mindegy, szerintem is hagyjuk. A lényeg az, hogy hálózati fájlrendszernél meg kell a _netdev paramétert, különben nincs garancia arra, hogy előbb fog felépülni a hálózat, mint hogy a Systemd megpróbálná felcsatolni a megosztást. -
válasz urandom0 #34542 üzenetére
Bocs, de ez most nyafi-nyafi.
Igenis baj, hogy mindent is felzabal a systemd, de ha mar ezt teszi, akkor meg igenis elvarhato, hogy meg tudja kulonboztetni a lokalis filesystemet a remote-tol.
A peldaddal (es a man oldallal) szembeallitva bennem megint felmerul, miert nincs egy sajat adatbazisa az eldonthetetlen mountokrol, valoszinuleg ebbol nincs sok, ahogy maga a man is referal ra.
De vegul is mindegy, legfeljebb ujabb fekete pont a systemd bizonyitvanyaba. Reszemrol a tema lezarva, ha meg jon valasz, persze szivesen elolvasom.https://www.coreinfinity.tech
-
válasz sh4d0w #34538 üzenetére
Na pont ez az, ha a Systemd mindent megcsinál, akkor az a baj, ha nem csinál meg mindent, akkor az a baj... mindegy, csak lehessen szidni a Systemd-et.
Tudsz mondani ilyen peldakat?
Csak a systemd-mount man oldalát kell fellapoznod, ott rögtön találsz egyet:
Mount units referring to local and network file systems are distinguished by their file system type specification. In some cases this is not sufficient (for example network block device based mounts, such as iSCSI), in which case
_netdev
may be added to the mount option string of the unit, which forces systemd to consider the mount unit a network mount.
Mondjuk ha egy SAN egyik LUN-ját akarod felcsatolni, az pont így néz ki, és azt jellemzően a /dev/mapper vagy simán csak a /dev alatt éred el. -
-
válasz urandom0 #34537 üzenetére
Azert ez nekem elegge fuck logic. A systemd az, ami gyakorlatilag mar felfalt minden mas alrendszert, hogyan kerulhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja megallapitani, halozati-e a meghajto, amit csatolni kell, vagy sem? Tudsz mondani ilyen peldakat?
https://www.coreinfinity.tech
-
-
-
válasz Vasti74 #34531 üzenetére
Másik rendszerről hoztad át a vm-et? Milyen formátumban, csak simán kimásoltad? Én megpróbálnám OCI formátumba exportálni, és azt importálni a Fedorás Virtualboxba, az működni szokott. Én pont visszafelé, Fedora és Ubuntu között csináltam ilyet.
A Virtualbox egyébként megy, nincs vele gond?
-
válasz bambano #34530 üzenetére
Mert a Systemd nem tudja, hogy melyik fájlrendszer lokális és melyik hálózati, és ez így van jól. A rendszergazda majd eldönti.
Vasti74
Érdemes még beleírni a reconnect és a x-systemd.mount-timeout=5 opciókat is. Az előbbi arra utasítja a rendszert, hogy próbáljon meg újracsatlakozni, ha valamiért lecsatlakozna, a második pedig arra, hogy ne tartson tovább 5 másodpercnél a csatlakozási kísérlet. Mert ha próbál csatlakozni, de nem tud, akkor a fájlkezelőt megakaszthatja.
-
-
-
Vasti74
aktív tag
válasz bambano #34530 üzenetére
Passz... Én már egyre kevésbé értem a számítógépes dolgokat, és az az igazság, hogy már nem is akarom megérteni - csak az zavar, hogy kicsúszik az irányítás a kezemből ;-)
Most éppen a Virtualbox szívat, ami eddig (Debian - Ubuntu - Mint) annyi volt, hogy feltelepítettem, és használtam, a Fedora alatt meg X lépésben feltelepítettem, és nem működik a régi virtuális gépem. De elfogyott a türelmem, egyelőre feladom ;-) -
Vasti74
aktív tag
Így most működik, köszönöm!
Érdekes, debian-származék rendszereken sohasem használtam ezt az opciót...
De ezután fogom :-) -
Lenry
félisten
-
Vasti74
aktív tag
Bocs, a kezdőre akartam, azért is írtam, hogy tényleg amatőr kérdés ;-)
Igen, írtam is, hogy kézzel működik a dolog: könyvtárak rendben, nfs kliens telepítve, stb., felcsatolom parancssorból, és ott van ami kell.
Ugyanazt beírom az fstab-ba (persze úgy, ahogy kell ;-) , és újraindítás után nem indul a rendszer, ezt kapom:
Kivettem az fstab-ból a két nfs-es sort, és újra indul a rendszer.Kerestem a neten hogy mi van, de vagy egyszerűen csak mások is beírják, amit én, vagy autofs-t használnak.
Na itt elakadtam...
-
daninet
veterán
válasz Vasti74 #34522 üzenetére
először is ellenőrizd le, hogy működik-e az amit fstab-ba leírtál.
sudo mount -a
ez után látnod kéne csatolva. A mount directory-nak léteznie kell a megfelelő engedélyekkel csatolás előtt már. Ellenőriz le az megvan-e.autofs nem kell, csak ha röptében akarsz csatolgatni dolgokat indítás után
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Vasti74
aktív tag
Sziasztok!
Egy tényleg amatőr kérdés ;-)
Fedora 41 KDE-t telepítettem a gépemre, és be kellene induláskor mountolni a NAS-ról két megosztást nfs-el.
Betettem az fstab-ba, ahogy szoktam (Debian, aztán Mint - előtte kipróbáltam persze, működött kézzel a dolog, de az eddigi rendszereim ha nem ment éppen a NAS, alindultak NFS nélkül is)
Újraindítás után csak egy kis üzenet fogadott, hogy emergency mode, és mit írjak be majd, aztán alatta egy másik, hogy nincs engedélyezve a root felhasználó - így csak újraindítani elhetett a gépet, ami aztán ugyanoda jutott persze. Profi! :-)
Ezt megoldottam, működik újra a Fedora, de rákeresve autofs-t ajánlanak, ami nincs is telepítve - és nem is hiszem, hogy ez kell nekem, mert úgyis mindig csatolva lennének a megosztások, mivel mindenem a NAS-on van.
Szóval akkor most hogyan, merre?! ;-)
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Ranger^41
aktív tag
válasz Ranger^41 #34520 üzenetére
Apró fejlemény:
Alapból X11-en is hasonló a kép, de itt xrandr-el levéve a brightnesst 1-ről 0.9-re megoldja a problémát. X11-en az xrandr brightness, a tray-en a brightness & color panel brightness értéke, és a monitor osd brightness értéke 3 különböző érték, külön külön egymástól függetlenül állíthatóak, míg waylanden az xrandr nem működik, a tray csúszka a monitor osd brightnesst állítja, és azzal nem lehet jól beállítani.
Ezek fényében valakinek tipp arra hogy lehet waylanden rendesen beállítan ia brightnesst? X11-en nagyon csúnya vastag kerete van az ablakoknak, ami waylanden egy szép árnyék. -
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok,
Endeavour + kde 6.2
dedikált gpu-ról váltottam alaplapira ->00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation CoffeeLake-S GT2 [UHD Graphics 630]
Sajnos a fényerő kezelésem totál elszállt, marhára világosak a fehérek és a világos színek, akárhogy játszok a brightness contrast gamma beállításokkal a monitoron. A leg szembetűnőbb a világos szürkék, mind beégnek, fehérnek tűnnek.
Window Management -> Desktop Effects alatt használom a Dim Inactive funkciót (20-as erősség) és azt vettem észre, hogy a dimmelt ablakokon jól látszódnak a szürkék, az aktívon beég. Ha kikapcsolom a Dim Inactive-ot, akkor mindenhol minden beég.
ddcutil és powerdevil is a monitor brightnesst állítja amit OSD-vel tudok, és annak semmi hatása nincs erre a beégésre, de a dim inactive valahogy mégis megoldja.Van valakinek ötlete mi az oka ennek a beégésnek, és mit tehetek ellene? (azon kívül, hogy vegyek VGA-t )
Csatolok két képet, az első az alapállapot, a második a dimmelt
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Lenry
félisten
sshd kérdés:
az egyik gépemen ott a journalctl-ban, hogyJan 05 20:39:49 hostname sshd[1684805]: Accepted publickey for lenry from 192.168.xxxxxxxxxx
Jan 05 20:39:49 hostname sshd[1684805]: pam_unix(sshd:session): session opened for user lengyelr(uid=1000) by (uid=0)
a másiknál meg nincs.
mindkettő Debian,/etc/ssh/sshd_config
ugyanúgy néz ki. miért nincs ott a másik gépen?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Ahogy néztem, az adatnak nem sok baja lett, az halt el, ami éppen írás alatt volt. De ez nem lenne szabad úgy, hogy csak egy tag esik ki a tükörből...
A metaadatokat meg meg kéne lehetni javítani, ha nem, akkor meg legalábbis azoknak a file-oknak a bejegyzéseit törölni.Mutogatni való hater díszpinty
-
félisten
> Nem, de ez sem éppen elfogadható, hogy nincs HW hiba (már) de nem tudsz vele mit kezdeni.
De volt HW hiba. Szet vannak estve a metaadatok, ez semmilyen fajlrendszeren nem segit. Az is eredmeny, hogy nagyreszt olvashato az adat.
> Azt nem is mondom, hogy ugyanígy táp kontakthiba esetén a tükör nem védett meg az adatvesztéstől
Az tokmindegy, hogy minek volt hibaja. A ZFS (es hasonlok) a lemezhibaktol vedenek. Ha mindegyik eszkozzel gond van, az egy mas ugy.while (!sleep) sheep++;
-
Nem, de ez sem éppen elfogadható, hogy nincs HW hiba (már) de nem tudsz vele mit kezdeni. Nem lehet egy hibás file-t törölni, az mi?
Gondolom az történt, hogy sikerült leírnia pár rekordot hibásan mind a két diszkre, és annak nem jó a checksumja. De hogy nem lehet azt mondani, hogy mindenképpen törölje azokat a rekordokat, az nonszensz.Azt nem is mondom, hogy ugyanígy táp kontakthiba esetén a tükör nem védett meg az adatvesztéstől (mondjuk az egy frissen telepített virtuálgép volt, szóval csak újra kellett rakni, de hát elvileg pont ez ellen védene )
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Na ezt akarom elkerülni Ha már újraépítem, akkor ext4 mrdaid tükör lesz. Aszongya a ZFS véd bitrot ellen, de még az eső-kelő RAID5-ömön se volt adatvesztés HW hiba esetén, ezen meg volt anélkül is.
Külön ARC eszköz amúgy nincs a cuccban. Van 2x4TB HDD, ezek mirrorban.
[ Szerkesztve ]
-
-
ZFS mitől dobhat olyat file törlése/bármijére, hogy
rm: cannot remove '/store/.......izé00011': Invalid exchange
?
Volt némi kiesés a mirrorból, gondolom elment az egyik winyó tápja (köszi kontaktos SATA táp toldók), és azóta ez. Tudom, mi volt írás alatt, éppen másoltam a cuccra, szóval töröl, újra odamásol, az nem lenne gond.A status szerint degraded, clear után megint az lesz.
root@a8host:~# zpool status -v
pool: naspool
state: DEGRADED
status: One or more devices has experienced an error resulting in data
corruption. Applications may be affected.
action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore the
entire pool from backup.
see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8A
scan: scrub in progress since Sat Jan 4 13:16:39 2025
1.29T / 2.06T scanned at 2.13G/s, 66.6G / 2.06T issued at 110M/s
0B repaired, 3.16% done, 05:15:38 to go
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
naspool DEGRADED 0 0 0
mirror-0 DEGRADED 0 0 0
wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
wwn-0x50014ee213e9cd11 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
errors: Permanent errors have been detected in the following files:
naspool/store:<0x289f82>
naspool/store:<0x289f85>
naspool/store:<0x289ebe>
naspool/store:<0x289eca>
naspool/store:<0x289dd6>
naspool/store:<0x289ee5>
naspool/store:<0x289ee8>
naspool/store:<0x289deb>
naspool/store:<0x289dee>
[ Szerkesztve ]
-
-
kovaax
őstag
Köszi! Rég volt már, amikor 10 évig rhel-t üzemeltettem, de ha valami fura dolog kellett, akkor a csomagot letöltöttük, és kézzel felraktuk, nem vettük fel a gépekre az epel/rpmfusion repokat (a hivatalos repo meg tükrözve volt lokálba).
-=- There's no place like /home -=-
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #34498 üzenetére
Azért az epel jutott az eszedbe, mert ezek egymásra épülő tárolók. Van ugye az alap rendszer, amibe egy csomó midnen nem kerül be a fedorából. Na azok mennek az epelbe. Az rpmfusionba meg azok, amik licenc okokból nem lehetnek az alap rendszer részei, sem az epelnek.
az rpmfusiont nem is nagyon ajánjlják el linuxon epel nélkül.
il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
válasz lionhearted #34491 üzenetére
"Én azt nem értem, hogy ha a linux egy nyílt környezet, akkor hogy van az, hogy adott dolog egy másik disztróban adatik csak meg.": mert nyílt környezet. Mindenki azt farag belőle, amit akar, nincs központi utasítás.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz Vasti74 #34495 üzenetére
Gondoltam majd a disztribúció váltás megoldja: hát nem, a Neon rövid próbálgatása alatt is előjött a hiba - így szép az élet ;-)
A Mint és a Neon is Ubuntu alapú, ugyanazt a kernel használják. Ha az egyiket cseréled a másikra, akkor gyakorlatilag nem csináltál semmit
Ilyenkor egy teljesen másik családba tartozó disztrót kell kipróbálni, Fedora, Suse, Arch, bármi. Ha megpróbálod Fedorával vagy Endeavourrel, valamelyikkel lehet, hogy működni fog.
Vagy esetleg mainline kernellel kell kipróbálni, Ubuntuéknál ez a HWE kernel. -
Vasti74
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34494 üzenetére
Persze, folyik a tesztelés ;-) Az már biztos, hogy KDE lesz, mert nem érdekel hogy hogyan ;-) , de működik úgy, ahogy az elvárható. Hogy milyen disztribúció, azt kellene már csak kitalálnom. Nem könnyű, mert ugye bármire vannak érvek és ellenérvek, ha megkérdezi az ember egy fórumon ;-)
-
Én tudom, hogy nincs ilyen. Az egyetlen, aminek semmi esetre se állnék neki, random kernel verziókat próbálni, vagy kézzel system libeket cserélni (pl mesa) vagy gyalulni (pl systemd).
User programok telepítése mindenhol megoldott...
Valódi okra lehetne mondani privacy (opt-out megoldások az ördög művei) vagy hasonló corporate felvetéseket, de ezt mindenki magának kell eldöntenie.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Nem azért szeretjük a linuxot, mert bármi megoldható?
De, csak nem mindegy, hogy mekkora munkával, és hogy milyen problémákat okozol azzal, ha megpróbálsz olyasmit ráerőszakolni a disztróra, amit gyárilag nem tartalmaz.
Ahogy a disztró kijön a fejlesztő kezei közül, az úgy van összeállítva és tesztelve.Egy példa: ott van a Guefi nevű program, ez Slackware-hez lett kitalálva. Viszonylag könnyen elindítható más disztrón is, csak kicsit meg kell patchelni. De egy átlagos felhasználó nem fog nekiállni megpatchelni.
Vagy ott a transactional-update, ami SUSE rendszerekhez készült. Biztos, hogy lefordítható más rendszerekhez is, de szerintem néhány lelkes fejlesztőn kívül senki nem foglalkozik ezzel. Arra pedig pláne nem vállalkozik senki a fejlesztőkön kívül, hogy elkezdjen tranzakció alapú frissítéseket használni olyan disztrón, ami nem ehhez lett kitalálva.
De egyszerűbb példa a szóban forgó RPMFusion, ami csak egy plusz repó, mégis képes csomagproblémákat okozni Fedorán. -
-
Vasti74
aktív tag
válasz kovaax #34481 üzenetére
A sok frissítés nem zavar, használta Debian testing-et KDE-vel valamikor régen - az már inkább zavar, hogy az pl. rendszeresen fejre állt egy-egy frissítés után, de mondjuk egy testig rendszertől ezt nem lehet zokon venni ;-)
Ha a Fedora nem testing, hanem csak új és gyakran frissített, az nem zavar: az SSD is azért van a gépben, hogy dolgozzon, és nekem még a legelső 60GB-os Samsung SATA SSD-m is hibátlanul működik anyu gépében - szóval az SSD elhasználódás aggaszt a legkevésbé ;-) Amúgy az ellen (elhasználódás) a legjobb "egy számmal" nagyobbat venni, nem jó, ha tele van, ennyi.
-
Vasti74
aktív tag
válasz urandom0 #34480 üzenetére
Nem félek olyan nagyon ;-) , igazából valószínűleg parancssorban már nem sok mindent bogarászok, a grafikus felületen dolgozva meg a KDE nagyjából mindenhol KDE, sok különbséget nem fogok látni.
Azon már túl vagyunk, hogy a a hardveres gyorsítás működik, a böngészőkben is, meg a videólejátszókban is, ennek ellenére ha nem 100 vagy 200%-ra van skálázva a munkaasztal, akkor MATE és Cinnamon alatt legalábbis az idegesítő és a használhatatlan között van valahol a dolog.
Úgy néz ki, a KDE legalább tünetileg kezeli a dolgot, mert mint kiderült valamiért hardveres gyorsítás ott sem lesz pl. 150 vagy 175%-ra skálázott asztal mellett, de legalább a szoftver jobban megoldja a megoldandót: a KDE Neon egyelőre USB-ről futtatva ilyen "nem egészre" skálázva is akadozás nélkül játszik Youtube-ról és és a NAS-ról a 4k videókat.
Most már csak a megfelelő disztribúciót keresem: a Neon tetszett, de le lettem beszélve ;-) , a Kubuntu-ról is gyakorlatilag, úgyhogy kipróbálom virtuális gépen - live rendszerként a Fedora-t és az EndeavourOS-t, aztán majd kiderül, melyik lesz.
Közben lett valamelyik kernelfrissítés óta egy olyan problémám a Mint Cinnamon-al, hogy az USB-s FX-Audio DAC-X6 kütyüm naponta többször elfelejt működni, illetve hang helyett fehér zajt ad ki magából... Csak az USB kábel kihúzása-visszadugása segít. Gondoltam majd a disztribúció váltás megoldja: hát nem, a Neon rövid próbálgatása alatt is előjött a hiba - így szép az élet ;-)
-
félisten
> akkor hogy van az, hogy adott dolog egy másik disztróban adatik csak meg
igazabol nincs ilyen -- amikor azt irjak, h X disztro kell az Y feature-hoz, az jellemzoen csak hozzanemertes.
Ami tenyleg mas a disztrok kozott, az a frissitesi megoldasok (rolling vagy nem, mennyire teszteltek az uj csomagok, stb.)
while (!sleep) sheep++;
-
válasz daninet #34478 üzenetére
Érzés, az igaz lehet. Átlag user miért lépne tovább a snap miatt? Kényelmes, elérhető, friss.
Én azt nem értem, hogy ha a linux egy nyílt környezet, akkor hogy van az, hogy adott dolog egy másik disztróban adatik csak meg. Nem azért szeretjük a linuxot, mert bármi megoldható? És honnan is vették ki a video decodingot, mert jajj a licence még a hw gyorsításnál is "lehet" kell?
Az én érzésem, hogy ez csak sznobizmus, a "btw I use Arch" egy alacsonyabb lépcsőfoka.
Tegnap még működött...
-
-
-
válasz kovaax #34483 üzenetére
Logikusan belegondolva ilyen szempontból olyan nagy különbség nem lehet a disztrók között (kivéve a rollingokat), mert valahogy csak meg kell kapni a csomagok friss verzióit.
Ha kevesebb frissítés jön, az azt jelenti, hogy kevésbé frissek a programok. A friss csomagoknak az az ára, hogy több frissítés jön. -
daninet
veterán
-
kovaax
őstag
válasz urandom0 #34482 üzenetére
De láttam Tumbleweed-et, használtam is egy rövid ideig. Csak az egy rolling disztró, más kategória.
Meg nem mondom neked, hogy mivel lehet nézni a lemez írását, na azt megnéztem frissítés után, hogy hol tart, majd kikapcsoltam a gépet. Aztán egy hét múlva bekapcsoltam, és lefrissítettem, és meglett, hogy mennyit írta a lemezt a frissítés. Aztán használtam addig, míg nem lettek új frissítések, és frissítés előtt megnéztem, hogy normál használattal mennyit íródott a lemez. Nem pontos értékek, természetesen, de meglepő lett az eredmény.
"Élesben" csak stabil Debiant használok.
-
válasz kovaax #34481 üzenetére
A Fedora sok frissítést tölt le? Akkor te még nem láttál Tumbleweed-et
Szerintem nem tölt le sokat. Azért nem egy nem rolling disztró, akármennyire is friss. Két kiadás között megpróbálja tartani a programok főverzió számát, a programok többségénél ez sikerül is. Alapvetően csak biztonsági frissítéseket és javításokat tölt le, és amit lehet, azt delta RPM-ben (bár tapasztalataim szerint ez nagyon-nagyon kicsike méretcsökkenést jelent csak).
Azt mivel mérted ki, hogy mennyit ír a frissítésekkel?Debian testinget nem szokták ajánlani napi használatra, mert lassabban kap biztonsági frissítéseket, mint a stable.
-
kovaax
őstag
válasz urandom0 #34480 üzenetére
A Fedora előnye és hátránya, hogy nagyon újak benne a szoftverek. Újabb vasakat is támogat, viszont temérdek frissítés jön ki szinte minden héten. Anno amikor ezt a laptopot vettem, amiről írok, azt raktam rá, de aztán kiderült, hogy többet írom az ssd-t a frissítésekkel, mint a konkrét használattal, úgyhogy gyorsan lecseréltem Debian testing-re (a stabil nem támogatott mindent még rajta)...
-
válasz Vasti74 #34472 üzenetére
Nem kell félni a Fedorától sem, annyira nem más világ. De szerintem ezen a problémádon a disztró váltás nem fog segíteni, ez kernel+libek és asztali környezet kérdése.
Alapvetően, ha a GPU driver és a VA libek telepítve vannak, akkor illik mennie a HW gyorsításnak, legalább a lejátszóprogramokban. A böngésző már más kérdés, nem mindegyik tud HW gyorsítást, és azon belül sem mindegyik tud HW videó gyorsítást. Én letesztelném Chrome-mal és Firefox-szal is, a flatpakos és a nem flatpakos verziókkal is.Idővel biztos lesz majd HW gyorsított frakcionális skálázás, az elkövetkezendő 10 évben
A Gnome sajna tényleg le van maradva ebben, a KDE az egyetlen, ami nincs.
Ha esetleg mégis kipróbálnád a Fedorát, ezt ajánlom átböngészésre: A DNF csomagkezelő -
daninet
veterán
válasz lionhearted #34468 üzenetére
nekem mindig az az érzésem, hogy ubuntu egy "default" linux amit egyetemeken/könyvtárakban stb a gépekre raknak (ezáltal húzva a statisztikát) és az átlag home user továbblép már csak a snap csomagok miatt is. Kubuntu folyamatos lemaradásban van például. Fórumokon, interneten alig látni ubuntu felhasználót, mindenki fedora, arch, debian stb. alap disztrókat nyomja.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Vasti74 #34475 üzenetére
Egy SMPlayert nézz még meg, mert a VLC-vel voltak mindenféle bajok az elmúlt időszakban. Azt nem tudom, hogy alapból engedélyezve van-e a HW gyorsítás... Ha ezt vagy a VLC-t terminálból indítod, akkor kiírják a HW gyorsítással kapcsolatos dolgokat is oda, csak mint érdekesség.
Az Arch alapok amúgy nem jelent semmi rosszat. Most már kb. 10 éve Arch leszármazott disztrókat használok, de ezeken sem használtam többet a terminált, mint bármelyik Ubuntu leszármazotton. Ez alól a Manjaro volt a kivétel, mert ott gyakran elcseszték a dolgokat a fejlesztők, de az nem az Arch alapok miatt van.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vasti74
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34473 üzenetére
Na még egy lehetőség ;-) Már a Fedora-tól is kezdtem megijedni, de amit az Arch-ról tudok, szerintem jobb, ha bele sem kezdek ;-)
A böngésző hardveres gyorsítása nem a legnagyobb probléma (és nálam pl. az működik is, úgy néz ki) De a VLC még annyira sem működik, mint a böngésző, ha nem 100-200 a skálázás. Mint és Cinnamon alatt legalábbis - KDE-vel használhatónak tűnik, a proci meg dolgozzon csak a van, de nincs hardveres támogatás helyett ;-) -
Vasti74
aktív tag
Ez eléggé elkeserítő...
Pedig elvileg Intel - NVidia - AMD grafikus driver van linux alá is jól működő, sőt, az AMD állítólag kimondottan jó.
Ahogy egy régi barátom szoktam mondani: "Nem rossz, csak a jótu' kib****** messzi áll!"
;-)A leginkább elkeserítő az - elnézést az érzelmeskedésért ;-) , hogy amikor elkezdtem linuxozni, volt kb. 3-4 disztribúció, és a kor vasain mindegyik kiválóan működött, most meg van 1000 disztribúció és annak 100000 variánsa, de ha így 2025-ben a felhasználó szeretne egy olyan funkciót használni, ami már egy 6-8 éves vason is elvárható volt, hogy működjön, és a másik két elterjedt rendszer alatt működik is, akkor meg húúúú.... Nem olyan egyszerű az! Na mindegy... Azért ha bejön a KDE, még mindig nem veszek mac-et ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Vasti74 #34472 üzenetére
A legjobb KDE élményt mostanában szerintem az EndeavourOS alatt kapod meg. Nyilván nem mindenkinek való, mert Arch alapú, de ettől olyan fasza...
*a HW gyorsítás kérdése a böngészőtől is függ
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vasti74
aktív tag
Jelentem, kipróbáltam egy jófajta "pendrájvról" a KDE Neon-t, és 150 vagy 175%-ra skálázott munkaasztallal a 4k Youtube videók is remekül futnak kb. 20% körüli procihasználattal, és VLC-vel NAS-ról (dlna) is hibátlan a 4k filmek lejátszása, még alacsonyabb procihasználattal (eddig ez gyakorlatilag használhatatlan volt, ha nem 100 vagy 200%-ra skáláztam)
Mondjuk nagyon úgy néz ki, hogy hardveres videólejátszás az nincs, mert egy ilyen 8. generációs akár i3 proci Windows alatt 4k videó lejátszása közben alig dolgozik valamit, a GPU meg 20-30% között van hajtva - de ez van.
Szóval a KDE biztató, lehet, hogy sok-sok év után visszatérek hozzá :-)
Most akarom kipróbálni virtuális gépen a Fedora-t meg a SuSE-t: SuSE-t valamikor a 90-es évek végén ;-) használtam, az talán nem lesz teljesen idegen, de a Fedora ha jól tudom totál más világ, attól egy kicsit félek ;-)
-
vicze
félisten
Idézőjel okkal van ott.
Az hogy homályos, vagy hogy mennyire az a monitor FW-jétől függ, sajátom so-so, nem vészes, jobb mint a 100% CPU...A töredék skálázás maga működik, ezt senki se cáfolja, csak az overheadje ultra brutális...
Ráadásnak én VM-eket is futtatok, azzal teljessen leheteten bármilyen SW skálázás. -
-
daninet
veterán
válasz Vasti74 #34461 üzenetére
"szóval a kérdésem, hogy lábon lövöm magamat valamivel, ha a KDE Neon mellett döntök?"
Igen, a tavalyi évben elég sok hírverés volt a KDE Neon gondjaival. A főbb verziófrissítések összecsapottak voltak és használhatatlanná tették a rendszert. Sőt, annyi gond volt vele, hogy a KDE elkezd saját teszt disztrót fejleszteni és elengedik a Neon-t.
A legtöbben végigmegyünk ezen az úton, és mind oda jutunk, hogy elengedjük az Ubuntu vonalat. Én a helyedben kipróbálnám a Fedora KDE Spin-t vagy esetleg OpenSuse tumbleweed-et. Ubuntu nagyon szuper amíg az igényeid is moderáltak és megfelel ami a repóban van.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A KDE alatt viszont legalabb _mukodik_. Nincs rendes hwaccel, de legalabb majdnem minden ugy nez ki, ahogy annak kell.
> Egyetlen "értlmes" megoldás, hogy amennyiben a monitorod támogatja kisebb a skálázásnak megfelelő felbontást azt állítod be. Pl. WQHD.
Ez nem ertelmes szerintem, mert homalyosabb lesz.
En tok jol elvagyok 5K2K felbontassal, 150%-os skalazassal a legujabb KDE-n. Gnome alatt az Electronos appok nem mukodtek rendesen (tobbek kozott).
Szoval ezert javaslom a KDE-t.
while (!sleep) sheep++;
-
vicze
félisten
válasz Vasti74 #34447 üzenetére
Linux nem tud skálázni nem egész szozóval, HW gyorítottan. Egyikse se KDE, se Gnom, se Xfce, semmi. Wayland se megoldás.
4éve szívok a 4K-val. (Halmozottan szívok mert 2db 4K.) Egész pontosan 0 értelmes megoldás van.
Egyetlen "értlmes" megoldás, hogy amennyiben a monitorod támogatja kisebb a skálázásnak megfelelő felbontást azt állítod be. Pl. WQHD. (Igen igen tudom, minek vettél nagyobbat akkor...)Ez a alrendszer alap hibája a skálázással, bármi ami nem egész többszörös a render a CPU-ra van terhelve, tök mindegy hogy Intel, AMD, nV, és hogy milyen driver. Mindennel próbáltam már.
Kisebb felbontásonnis jelen van, csak ott lényegesen kisebb a CPU overhead és nem laggol, és nem feltűnő.
Bocs hogy nem segít, de sajnos ez a realitás.
Néha nekifutok, hog változott-e, de eddig 0 valós megoldással találkoztam. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Vasti74 #34461 üzenetére
A Kubuntuban régi a KDE... A KDE Neon meg inkább fejlesztők számára készül, mintsem normál hétköznapi használatra. Ez utóbbiban vannak limitációk is, pl. nem támogatják az zárt nVidia drivert, szóval ha nV kártyád van akkor nem ezt a disztrót javasolnám. Olvasd el a részleteket róla: [link]
Tulajdonképpen nem is tudom, hogy mi a jó választás Ubuntu vonalon, ha napi szinten is használható, de nem régi KDE-t szeretnél.
-
Vasti74
aktív tag
OK, köszi :-)
Barkácsolni, aztán egy frissítés - verzióváltás - újratelepítés után újra barkácsolni piszkosul nincs kedvem, úgyhogy nem gond, ha váltanom kell. Holnap szerintem kipróbálok valamit USB-ről futtatva, aztán ha rendesen működik, akkor csere...
Egy kicsit utánaolvasva szerintem a KDE Neon vagy a Kubuntu jönne be nekem: most feldobtam mindkettőt virtuális gépre, és érdekes. Nem olvastam utána, de szerintem a KDE Neon eléggé Kubuntu ;-) Viszont míg a Neon-ban a telepítéskor kiválasztottam a magyar nyelvet, és onnantól minden magyar lett, a Kubuntu-ban (24.04.1) ugyanígy csinálva a bejelentkező ablak német (Ausztriában élek) , a rendszer nagyrészt magyar, de a beállításoknál egy csomó minden angol...
Az ilyen engem eléggé zavar (az összecsapottság érzete) , szóval a kérdésem, hogy lábon lövöm magamat valamivel, ha a KDE Neon mellett döntök? -
Vasti74
aktív tag
válasz lionhearted #34458 üzenetére
27"-on is skáláznék: most 200% (150-175 jobb lenne) , 27"-om meg valahol 125-150% között lenne nekem megfelelő, a 100% ott is túl kicsi lenne. Annál nagyobb monitor meg el sem férne ;-)
Azt, hogy a skálázás nem történik hardveresen nyorsítottan hogy érted? 100%-on sem az igazi, messze nem: pl. a laptopomon 100%-on eszi a procit egy videó, de ha jól emlékszem az asztali gépen is elég erősen hajtja a 6 magot, még ha nem is annyira, mint 200%-on.
Akkor szerinted KDE- próbáljak inkább? Régen azt használtam (10-15 éve) , de valahogy az újdonságait nem szerettem, váltottam... Nem szeretem én már a változásokat ;-)
-
válasz Vasti74 #34456 üzenetére
24 colon 4k? Akkor már értem minek skálázni...
Valószínűleg nem a 4k a gond, hanem a skálázás nem történik hardver gyorsítottan. Gondolom ezért nincs engedélyezve a fractal scaling. Megfejelve azzal, hogy a MATE és a cinnamon is régi technológia (GTK2 és GTK3).
KDE környezetben ez jobban működik.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
shadow1901
aktív tag
Összefoglalóban nem jó a linux kezdőknek és linux topic linkje!
szerk:
Továbbmentem, egyedül az ubuntu link működik.[ Szerkesztve ]
Kérdezz, bármit meg lehet oldani! | Inkább privátot írjatok!
-
Vasti74
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34455 üzenetére
A hardvernek biztosan nem gond a 4k (az UHD 630 hardveresen egyidejűleg elméletileg három 4k videót tud dekódolni) , Windows és macOS alatt működik is minden teljesen jól.
A laptopom FullHD kijelzőjén minden OK, és az asztali gépem is elvágólag onnantól vacak, hogy lecseréltem a monitoromat 4k-ra: előtte 1920x1200-as volt, azzal gördülékenyen működött minden.
Kipróbálom majd először Ubuntu-val, aztán mással ;-) , mindenképpen megírom, hogy azok hogyan működnek - csak motivációt kell gyűjtenem, hogy egyáltalán nekiálljak ;-)
Már arra is gondoltam, hogy visszateszem a régi monitoromat... De annyira jó képen van ennek a kis LG 24UD58 monitornak, hogy nem nagyon akarnám újra a régit nézni ;-)
Hát, ez van, dolgozok tovább a probléma megoldásán... De ma újra elkezdtem azon gondolkodni, hogy akkor Windows, vagy macOS? ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Vasti74 #34454 üzenetére
Érdekes, hogy a 4K probléma lenne... Valamikor 2018-ban rákötöttem az asztalimra tesztképpen a 1440P monitorom mellé még egy ugyanolyat, valamint harmadiknak egy 4K TV-t is, de minden ment faszán. Mondjuk ez AMD hardveren történt és KDE-s disztrón, de nem igazán hiszem, hogy Intel cuccoknak a 4K problémát jelentene.
Majd írd meg, hogy mire jutottál. Deb vonalon pl. a PopOS!-t javaslom, még annak ellenére is, hogy Gnome-os disztró.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34453 üzenetére
Próbálok majd live rendszereket, de szívesen maradnék "debian" vonalon, mert azt szoktam meg.
Két különböző vason próbáltam: Mint Cinnamon az asztalin, Mint MATE a laptopon, és ugyanaz a hiba.
Még gépet is cserélnék (a laptop nem fontos, 90%-ban csak arra használom, hogy Windows alatt a navigációkat frissítsem) , ha biztos lennék abban, hogy az Intel + linux a hiba: de amennyit eddig utánaolvastam, más grafikus kártyákkal és más disztribúciókkal is problémás a 4k felbontás :-(
Csak nem nagyon van kedvem és energiám ezzel szórakozni, már régóta "csak" használni szeretném a gépet úgy, hogy feltelepítem, és működik. Eddig így volt ;-)
Tudom, bennem is nem kevés hiba van ;-) , mert a Windows-t sem bírom "elviselni", és a macOS sem nekem készült, sajnos nagyon megszoktam már a linuxot. Erre most ez a baromság ért utol: huszonév után az van, hogy használnám a gépet, és nem működik rendesen. Gáz ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Vasti74 #34450 üzenetére
Nem nagyon tudtunk neked segíteni, mert minden jónak néz ki. Előfordulhat hw specifikus dolog ami miatt tényleg érdemes legalább penről futtatva megnézni másik disztrókat, valamint írni a Mint fórumába is.
Én jó ideig együtt éltem egy hibával ami Manjaro alatt játék közben random fagyásokat okozott, miközben mások ugyanazt a kártya szériát gond nélkül használták... Odáig debuggoltuk a kernel/drm srácokkal, hogy valószínűleg nem volt jó a frekvencia - feszültség görbe (eltért a Windows alattitól) és terhelés alatt alulfeszelte a GPU-t a kernel, ami így instabillá vált. Végül nem vagyok benne biztos, hogy pontosan mi lett a megoldás, mert mikor a Manjaro KDE-t lecseréltem a tök hasonló EndeavourOS KDE-re, akkor ezek a problémák megszűntek.
Az is előfordulhat nálad, hogy egyszerűen van valami bug a Mint Cinnamonban lévő megjelenítő kódban... Régebben pl. küzdeni kellett Intel hardveren az egyszerűbb megjelenítőkkel, hogy ne legyen képtörés videólejátszás közben Intel VGA mellett.
-
Vasti74
aktív tag
Köszönöm, kb. ilyen irányú segítség kellene, hogy pl. az XY disztróval jól működik a dolog.
Reméltem, hogy nem kell disztribúciókat próbálgatnom az éles, napi használatban lévő gépemen, hogy a tizedik próba, és sok elpazarolt idő után kiderüljön, egyik sem OK...
A hardver biztosan nem szűk keresztmetszet, mert mint írtam, a gyengépp laptopom is Win10 alatt vidáman megbirkózik a feladattal, Mint alatt meg nagyon elvérzik...
Sőt vettem egy mac Mini 2018-at váltás céljából ;-) , ami hardverre (proci, memória, SSD) kb. tök ugyanaz, mint az asztali gépem, és macOS alatt is minden tökéletes.
Szóval nagyjából 99,99%-os valószínűséggel Mint vagy linux problémába futottam bele :-( -
Vladi
nagyúr
válasz Vasti74 #34450 üzenetére
Olyanokkal próbálkozhatsz még, hogy valami nagyon más disztrót rábootolsz, pl: fedora.
De lehetséges, hogy egyszerűen elérte a gpu-d a határát. Ennyit tud. Esetleg ha van pci-e slotod, akkor egy amd gpu-s újabb kártyát megnézni az hogy muzsikál.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vasti74
aktív tag
OK, köszönöm: nem gondoltam, hogy ennyire "speciális" a dolog, hogy egyenesen a disztribúció alkozóihoz kell fordulnom... Én még a rég megszűnt MLF levelezőlistákon "edződtem" ;-) , ott gyakorlatilag bármire azonnal volt válasz, segítség. Szép új világ ;-)
update:
Elolvastam ezt a topicot, és kapásból az jön le, hogy finoman szólva nem a segíteni akrásról szól a dolog :-( Nulla komstruktivitás.Na mindegy, keresek tovább, hátha valahol valaki rájött már, hogy hol a probléma...
[ Szerkesztve ]
-
-
Vasti74
aktív tag
Sziasztok!
A kezdőn már kérdeztem, és régebben is próbálkoztam megoldást találni a problémára, de nem jártam sikerrel... Gondoltam megkérdezem a gurukat is ;-)
Röviden: Fujitsu D738 gép, legfrissebb BIOS, i5-8400 proci, Intel UHD630 IGP, 16GB DualChannel memória, a gyári Samsung PM981 SSD.
A rendszer Mint Cinnamon 22
A gépet 99%-ban fórumok olvasgatására és videózásra (főleg Youtube) használom.
Mióta a WUXGA felbontású monitoromat lecseréltem 4k-ra, azóta nagyon nem kerek pár dolog:
- az asztal átméretezés csak 100 vagy 200%-on használható, ha 150 vagy 175%-ot állítok be (ezek lennének az ideálisak számomra) minden akadozik, a videók (több lejátszót is próbáltam) főleg, a 4k videók kb. nézhetetlenek, a Youtube is (FF és Chrome alatt is próbálom)
- most 200%-on van az asztal, így kb. használható a gép, de a Youtube így is sokszor megakasztja a gépet: pl. az egérmutató mozog, de nem reagál a kattintásra másodpercekig, főleg maga a böngésző, pl. ha bele akarok tekerni a videóba.
- Youtube nézése közben a proci 6 magja 60-70%-on pörög folyamatosan, ami szerintem nem normális...Mellékelem a képeket erről-arról, amit a kezdőn a segíteni próbálók már kértek, hogy nézzek meg. Ezek alapján szerintem minden "rendben van", csak éppen nem működik rendesen...
(Próbaképpen elővettem a laptopomat i3-1005G1 procival, rádugtam a 4k monitort, és ott kb. 100%-on hajtja a procit egy Chrome + 4k Youtube, és akadozik a videó is, meg az egérmutató mozgása is. Azon van win10 is, az alatt is kipróbáltam: szuperül lejátssza a 4k videót, a procihasználat 20-30%-on....)
Elakadtam, amit a neten találtam + a kezdőn régebben próbáltak segíteni már kipróbáltam, a helyzet változatlanul siralmas.
Kérlek adjatok valami ötletet, hogy merre induljak?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
.-..-.
junior tag
válasz urandom0 #34445 üzenetére
Nem akartam ezért feltenni.
Közben csináltam egy systemd timer+service kombót.
Egyelőre tesztelés alatt van, de jónak tűnik.AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
válasz .-..-. #34444 üzenetére
Mi a baj a cronnal?
Egyébként erre vannak a systemd timerek: https://documentation.suse.com/smart/systems-management/html/systemd-working-with-timers/index.html
-
.-..-.
junior tag
Sziasztok.
Ha nem cron-al szeretnem megoldani, hogy bizonyos idokozonkent (pl. 10 min) egy ping megtortenjen es hiba eseten mondjuk tortenjen egy wireguard reconnect, akkor milyen mas lehetosegem van?
Hirtelen csak az jutott eszembe, hogy mondjuk elinditom a script-et systemd-vel, vegtelen ciklusban fut es sleep lesz a vegen.
Ez mennyire lehet problemas?[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
Egyik lehetőség, hogy használod a find -o kapcsolóját, ami VAGY logikai kapcsolatot jelent a minták között:
find . -iname "img_*.jpg" -o -iname "img_*.png" -o -iname "img_*.heic" ...
És felsorolod az összes lehetséges mintát.
A man oldal ezt írja az -o kapcsolóról:
expr1 -o expr2
Or; expr2 is not evaluated if expr1 is true.A másik lehetőség, hogy reguláris kifejezés alapú mintát használsz, abból is az egrep típusút. Ez bonyolultabb, mint a find alapértelmezett glob típusú mintái, de emiatt több lehetőséget is nyújt, van pl. benne VAGY operátor ("|"):
find . -regextype egrep -iregex ".*img.*(jpg|png|heic|mp4)$"A zárójeles részben felsorolod az összes kiterjesztést, amit keresel. És szerintem érdemes mindenhol a kapcsolók i-típusú változatait használni, mert az nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között.
Itt van egy rövidebb és egy hosszabb leírás az extended regexpről:
https://en.wikibooks.org/wiki/Regular_Expressions/POSIX-Extended_Regular_Expressionshttps://pressbooks.senecapolytechnic.ca/uli101/chapter/extended-regular-expressions/
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
Srácok, find wildcard helpet szeretnék kérni.
Fotók, videók a target, eddig 3 karakteres fájlnevekkel működött, de be szeretném tenni a HEIC kiterjesztést is, és nem boldogulok, hogy van 3 és van 4 karakteres fájlkiterjesztés is.Mutatom:
-name "./IMG_*.[jJpPmMHh][pPnNoOEe][gG4vViI][cC]"Eddig ez volt, értelemszerűen tökéletesen működött:
-name "./IMG_*.[jJpPmM][pPnNoO][gG4vV]"Az első is működik, de értelemszerűen csak a HEIC fájlokkal, a 3 karakter kiterjesztésűekkel nem.
Van ötletetek, hogy csináljam meg, hogy menjen a JPG, PNG, MOV, MP4 és HEIC fájlokkal is? Mindenképp szeretnék maradni a find-nál, mert egy bash script része.
-
daninet
veterán
Ha valakinek van már wikipédián pár elfogadott szerkesztése és szánna rá időt a Linux magyar szócikk "Használata" bekezdésben rengeteg idejétmult kijelentés és pontatlanság van. Azért nem állok neki, mert egyszer már kukázták egy nagyobb editemet egy szakmámhoz kapcsolódó szócikkben. Nem tudom azóta javult-e a mod szituáció, de feleslegesen nem akarok bele munkát tenni.
-
debian headless szerveren pve, systemd-boot
honnan szed ez elő régi, törölt kernelt? skippeli, mert nincs vmlinuz hozzá, de nah... mindenhonnan törölve (grub, /boot, apt, efi, stb.).
pve kernel clean is listázza...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz bambano #34436 üzenetére
ehh...
Jó hír: fstab van itt is (headles minimal debianon van, de tartottam tőle, h ezt is átvariálja).
Rossz hír: "The optionnosuid
ignores the setuid and setgid bits completely, whilenoexec
forbids execution of any program on that mount point, andnodev
ignores device files. This sounds great, but it:
only applies toext2
orext3
file systems
can be circumvented easily"Bang... ez ext4 természetesen. De ez egy közel 10 éves leírásból van...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz bambano #34436 üzenetére
Köszönöm!
hopszi... ezt akkor meg kell keresnem, h hogyan kell. Fstab az OK, de ez nem ott van csatolva. Proxmox bind mount, csak azt nem tudom, h a PVE-be csatolt HDD paraméterek öröklődnek-e (gondolom igen). Illetve a PVE a mezei adat HDD-ket hogy csatolja (itt is van next-next finish, és lövésem nincs mi a default, de este meglesem).
Az is zavar, h SMB mappáknak 777 permission kell, majd smb-ben create mask. Nyugodtabb lennék, ha a szülő mappát is korlátozhatnám.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
igen, kb. ez lenne a lényeg, h smb oldalról ne tudják a mentésekig végigcsapatni a mindent.
Read only látom a mentéseket smb-n, az elég?Persze van más veszély is, de az nem ez a topik és van más irány is (okosotthon, kamera, hálózatról lekapcsolás, etc.)
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
Mióta az én gyerekeim is kezdenek egyre több digitális eszközt használni bennem is felmerül időnként a ransomware réme.
Egyelőre offline backup a fontos adatoknak.
De ezen túl én is szívesen vennék egyéb tippeket.
btw: clamav-ot lehet integrálni emlékeim szerint samba-baA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
félisten
-
Sziasztok!
Lehet nem ide... de akkor hova...Próbálom a homelabom "megacélozni", az a baj, h vírusokkal nem sokat foglalkoztam, kb. átlag Ph! user szinten tudom, h miről van szó. De a működésükről fogalmam nincs homelab környezetben. Erre topik sincs, vírusírtós van, de ez nem az a téma. Vírusos a gépem topik necro, néha vki betéved és ír.
Win-en keresztül mit tud kezdeni egy vírus a linuxos rendszerekkel? Nem arra godolok, h root lesz és rm -r. Inkább az, h nfs, smb mennyire hozzáférhető.
VM-ek között bind mount van (Proxmox host intézi), winről samba csak olvasásra, kivéve a NAS (CasaOS smb megosztás), meg a Minecraft server (Debian headless-en samba).
Elég a megosztásokra a smb conf-ban csak olvasást megadni?
smb-ben van allowed user, allowed host, write list, create mask 644... mi kellhet még?Nem a külső támadás a para, mert az eléggé le van fedve. Inkább az, h a gyermekek vmi sz@rt letöltenek, átküzdik a tűzfalon, vírusírtón és futtatják. (Nem ostobák, el lett nekik sokminden magyarázva, de múltkor is leszedett vmit, mert a haver használja és tökjó...).
ClamAV-t futtatni érdemes ezeken a megosztott mappákon időnként? Nem túl emberbarát az a bármi. Vagy mit javasoltok, hogy kellene preventívnek lenni?
-
Poultier
tag
Sziasztok!
Ha egy linuxos gépről(PRETTY_NAME="CentOS Linux 7 (Core)") szeretnék SSH-zni egy másik linuxra, akkor annak a logjait menti a rendszer valahova?
A journalctl és a /var/log/secure fájl sajnos csak magára a linuxos gépre vonatkozó logokat tartalmazza, a gépről indított SSH-t már nem -
bambano
titán
-
-
-
bambano
titán
válasz fatpingvin #34422 üzenetére
nem.
bele akarok rakni a pdf-be, mint konténerformátumba, egy xml fájlt IS.
mint pl. az elektronikus számla. generálsz egy pdf-et, amiben benne van a számlakép, amit nyomtatsz, ha szükséges. plusz legenerálod az online számlarendszer szabályai szerint a számlát xml-ben, és azt is belerakod a pdf-be.másképp fogalmazva: a zip vagy a tar az egy konténer formátum. zip-be (tar-ba) bele tudsz csomagolni több fájlt. tudomásom szerint a pdf is ilyen, belerakod a dokumentumodat, és rakhatsz mellé más fájlt is.
ezt hogy linuxon, cli-ben?
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
nagyúr
válasz Jim Tonic #34390 üzenetére
Na, a problémámra ennyire egyszerű volt a megoldás, úgy fest:
[link]
Long story short: nincs köze a jogosultságokhoz, sem az egyéb irányokhoz, amin végigmentem. A beállításokban van egy paraméter, amit át kell bökni:Type=notify
-->Type=simple
Ahogy nézem, ebbe a bugba júliusban akadtak bele először, valamiért eddig fel sem jött ez a topik találatként. Bár nem ez a valódi megoldás, de workaroundnak tökéletes.
Van még további bug is egyébként, de ezzel most együtt tudok élni: a remote portot hiába állítom át másra, akkor is a defaulton működik.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
bambano
titán
Tudja valaki, hogyan lehet egy xml-t belerakni egy pdf-be?
Nem konvertálni akarom, hanem belerakni.
tia.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
gyuri860213
tag
SZiasztok
szereték felrakni egy mysql szervert debian 12-re(booworm) és az alábbi hibát kaptam.
ide töltöttem fel, mit kellene csinálni? tök kezdő vagyok.
https://justpaste.it/i2f8c
A telepítési lépéseket innen követtem. -
fatpingvin
addikt
dmesg mondjuk lehetne e nulladik kör...
2: lehet, bár elég körülményes, és amit leírtál az az USB esetén nem üzemszerű működés, szóval én azt se tartom kizártnak hogy valami hardveres probléma van. illetve azt se tartom elképzelhetetlennek, hogy a BIOS fogva tartja, ha be van kapcsolva a BIOSban a legacy PS/2 keyboard emulation akkor azt egy próba erejéig érdemes lehet kikapcsolni (én nyaltam már be ezt a problémát egy thin clienttel, az USB billentyűzetektől teljesen megkerült, nem engedte a kernelnek átvenni. az APC UPS meg ugye akármekkora baromságnak hangzik, de HID-ként jelentkezik be az OS felé.)A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
vargalex
félisten
válasz lionhearted #34416 üzenetére
Teljesen jogos, nem kötelező a GPT.
De én erre reagáltam: "Nincs /efi, csak /boot/efi".
Láthatod, hogy a példában éppen /efi és /boot van. Előtte ezek nyilván azért vannak a /mnt alá csatolva, mert oda chroot-ol telepítés közben.Alex
-
válasz vargalex #34415 üzenetére
Ugyan csak tippelni tudok mire gondolsz, de ha a bootctl telepítésre, ott van előtte az, hogy mnt alá csatolt két külön particiot, majd chrootolt az mntre, de ez nem a futó környezet. Egyébként semmi se kötelező, persze.
De azt véletlenül sem akarjuk megkérdőjelezni, hogy mégis mi a bánatért kéne a GPT uefihez.. ja igen, mert a Windows csak úgy megy. De ez Linux topik.
Tegnap még működött...
-
vargalex
félisten
-
kzs
tag
válasz lionhearted #34411 üzenetére
Köszi szépen.
Akkor tehat, amire adott esetben lemondhatok (mivel nincsenek különleges igényeim, titkositasra, stb), az a /boot. Viszont, a /boot/efi mindenképp kell, külön particion...
És természetesen igazad van a GPT-vel (ugy rémlik, régen, kb 8-10 éve gondok voltak UEFI és GPT kombinaciojaval). Azt hiszem, LVM-re nem lesz szükségem, eddig sem hasznaltam ki.
-
Nincs /efi, csak /boot/efi. Annak amúgy pár 10 MB kell. /Bootnak viszont sokkal több (legalább 1G, inkább 2G mai meghajtók mellett főleg), de ha nincs extra igény pl titkosított root, akkor nincs igazából szükség rá.
MBR tábla mellett lehet maximum 4 elsődleges, GPT 128 alapból, ami növelhető. Tehát emiatt szintén nem kell ma már aggódni. Windowsnak, mint OS szintén kell amúgy 2+efi elsődleges.
LVM azért hasznos, mert ha nem adod oda egyből a teljes tárhelyet a fájlrendszernek, akkor dinamikusan allokálhatsz nekik, ahogy szükséges.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
kzs
tag
Nem tudom, halado kérdés-e (vagy nagyon kezdö ) : idealis particionalas érdekel
Par éve mar , a régi gépemen 6 particio volt, ebböl 3 LVM köteten. Viszont az LVM-et sohasem értettem igazan, csak hasznaltam (bar jol müködött).
Most uj gépet raktam össze, amin szintén elsödleges a Linux, de késöbb szeretnék win-t is felrakni. Ugy tudom, max 4 elsödleges particio lehet.
Kérdés:
- szükségem van-e ill. optimalis-e ha van külön /boot és külön /efi particiom is? Vagy elég csak az egyik, és ha igen, melyik? (/boot vagy /efi)
- azt, hogy normal esetben nem lesz szükségem külön /swap particiora, arra rajöttemPillanatnyilag tervezett particiok:
/sda1 /efi vfat FAT32 520M
/sda2 /boot ext4 700M
/sda3 LVM
ezen belül:
tarhely-home / home ext4 400Gb
tarhely-root / ext4 200Gb
tarhely-swap /swap (erre nem lesz szükség)
/sda4 (/win) ntfs 350Gb (kb)Lathato, ha egy particiot meg tudnék takaritani, akkor nem lenne szükség LVM-re. (A /home-t szeretném tovabbra is külön particion tartani)
-
fecus
őstag
Ubuntu 20.04 szerver. Egy APC 350 szünetmentes van előtte. Ennek van USB kapcsolata. Ha újraindítom a szervert eltűnik az eszköz az lsusb kimenetéből és nem látja semmi. Ha megszakítom a kapcsolatot, kihúzom a csatit és rögtön visszadugom akkor minden helyreáll.
Két kérdésem van:
1, Hol, melyik logban keressem a nyomokat, hogy mi a gond?
2, Lehet-e valahogy parancssorból ki- és bekapcsolni az USB portot? Hátha úgy tudnám szimulálni a kábel ki-behúzkodást!"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre jöttem.. ha nem, akkor szeretnék egy másik topik ajánlást!.htaccess és .htpasswd-ben kérnék segítséget.
Fut a NAS-on egy webserver, aminek a gyökerében van egy index.php fájl, amiben vizuálisan listázom az összes mellette lévő mappát (ezek weboldak, gitről beszippantva). Itt a gyökérben található a .htaccess és .htpasswd is.
Szeretném kiengedni jelszó nélkül egyes projektjeimet és egyszerűen nem sikerült működésre bírni, hogy minden más jelszavas legyen, és mondjuk egy whitelistet beálíltva ne kérjen kódot mondjuk a mydomainfolder mappához. Gondolom az átirányítás zavarhat be, mert ahhoz először a gyökeret meg kell hívni, de ezt majd az okosabbak remélem megírják.Jelenleg a .htaccess fájlom tartalma:
Formázással mindig csak szívok, ezért így dobnám be a kódot egy másik topikból: [link]↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
Eddig ez a legszebb válasz: As that isn't really a bug but a support question, closing.
Tényleg senki nem futott bele ilyen hibába?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
Lehet, de mindég ugyanúgy felbukkan? Már a nyáron is találkoztam ilyen hibával. Akkor javította, most már nem használ.
De ezt írtam az első kérdésben: Annyit sikerült kideríteni, hogy az apt-key "deprecated" státuszba került, de nem igazán látom mi van helyette.Hogyan tovább? Mi van helyette? (a külföldi tudásom nem az igazi, leginkább nincs)
Értem én hogyhttps://example.com/key/repo-key.gpg
-t le kell tölteni, de honnan? Nagyon összezavar, hogy a régi már nem működik, de új meg nincs helyette.
Honnan tudom, hogy a distrom ascii-armored-e vagy nem? Értem én hogy áttérnek egy új azonosítási rendszerre, de miért kell titokban tartani? Ne érts félre, nem téged okollak, köszönöm hogy segíteni próbálsz, de ez az információhiány annyira frusztráló, és elég régóta tart...[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
ls /etc/apt/trusted.gpg.d/ -al
total 20
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Oct 13 18:43 .
drwxr-xr-x 14 root root 4096 Oct 14 14:18 ..
-rw-r--r-- 1 root root 2256 Jun 2 2023 openmediavault-archive-keyring.gpg
-rw-r--r-- 1 root root 1206 Jun 2 2023 openmediavault-keyring.gpg
-rw-r--r-- 1 root root 1183 Jul 4 02:05 raspberrypi-archive-stable.gpg
lrwxrwxrwx 1 root root 48 Oct 13 15:57 raspbian-archive-keyring.gpg -> /usr/share/keyrings/raspbian-archive-keyring.gpgFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
8zabi
őstag
nálad mik vannak ebben a mappában? a debian-archive-keyring tartalmának kéne benne lennie
ls /etc/apt/trusted.gpg.d/
-rw-r--r-- 1 root root 12K Mar 28 2023 debian-archive-bookworm-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 12K Mar 28 2023 debian-archive-bookworm-security-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 461 Mar 28 2023 debian-archive-bookworm-stable.asc
-rw-r--r-- 1 root root 12K Mar 28 2023 debian-archive-bullseye-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 12K Mar 28 2023 debian-archive-bullseye-security-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 3.4K Mar 28 2023 debian-archive-bullseye-stable.asc
-rw-r--r-- 1 root root 11K Mar 28 2023 debian-archive-buster-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 11K Mar 28 2023 debian-archive-buster-security-automatic.asc
-rw-r--r-- 1 root root 1.7K Mar 28 2023 debian-archive-buster-stable.asc
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Energiaital topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- EAFC 25
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Plazma TV topic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (Collectors Edition)
- Assassins Creed Shadows+++
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok