Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz justmemory #4298 üzenetére
Bocs, hogy értetlen vagyok, de:
"a kacsokat kell letörögetni (a levelek tövéből indulnak el)"A törzsről leágazó alsó leveleket leszedem, ez oké.
De mi az a kacs?Amúgy ellepték a paradicsomot ilyen kis rohadékok, talán levélmoly vagy mi lehet. Nem tetű, mert szárnyai vannak. Megkínálom ma őket Mospilannal.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
justmemory
senior tag
válasz justmemory #4298 üzenetére
Készítettem képeket; ilyen, amikor simán csak fut. Ha hagynám, teljesen bebokrosodna, elterülne.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
Nem.
Fut az magától is, a kacsokat kell letörögetni (a levelek tövéből indulnak el), illetve az alsó 2-3 levelet, mert azzal a betegségeket tudod hatékonyabban megelőzni (távolabb lesz a talajtól az első levél). Majd lehet fotózok ilyet, mert pont előtte vagyok ennek a munkának.[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Dorian
félisten
Jòl rèmlik, hogyha azt akarom, h felfusson a paradicsom, akkor az alsò ágait le kell törni?
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Chaser
legenda
válasz Viperator #4293 üzenetére
német cucc, ami elektronikai dolgot vettem tőlük ár/értékben mindig rendben voltak
néha aláztak is nagyobb gyártókat
megbízhatóságmeg mindig idővel derül ki az adott példánynál, akármennyiért is veszel akármit is
de ha jól tudom, instant 3 év garos aldi/lidl-nál minden elektronikai cucc, kérdezz rá, ha 3 évet kiszolgál már megérte_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Viperator
őstag
Szép napot!
Mostanában a Lidl árul esővíz szivattyút (a locsoláshoz) 13ezerért. Nem ismerem a márkát, mennyire megbízható ennyiért? (Parkside)
Előre is köszönöm a választ!
Üdv: Viperator
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Troy.
addikt
válasz Szilágyi84 #4290 üzenetére
Elvoltam maradva mind a palánta neveléssel, mind a kiültetéssel. Remélem igazad lesz. Trifender készítményről hallottatok már? [link] [link]
.
-
Szilágyi84
senior tag
Tavalyi krumpli nem sikerült alig hajtott ki és ősszel egyet kiásva alig volt rajta picik csak. Mostanra viszont akkorák lettek ,hogy alig férni tőle nem gondoltam volna, hogy ekkorára megnőnek főleg, hogy tavaly lett elültetve. Kíváncsi leszek ősszel mennyi lesz kiásva.
[ Szerkesztve ]
-
Szilágyi84
senior tag
Nem kell izgulni amúgy nagyon sokat bírnak bár típus és mag /fajta függő ,de beindul ebbe a jó időben nem lesz gond főleg az új hajtásokkal már . Nálam hihetetlen módon jól fejlődnek bár megszórtam kiültetésnél óvatosan marhajóval és tényleg napról napra egyre látványosabban nőnek vastagodnak.
[ Szerkesztve ]
-
Troy.
addikt
-
handrash
őstag
Köszi mindenkinek!
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
lemmy71
őstag
-
tasiadam
veterán
Olyankor voltak fújva, amikor nem érte őket an ap, de szerintem nem száradt meg, és másnap megkapta el. A lemosáskor meg feloldhatta a rászáradt cuccot, és újra megégette. Viszont maga a növény nem nagyon sínylette emg hála az égnek, szóval remélem még idén lesz belőle valami. Egyik sem sieti el a virágzást
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
lev258
veterán
válasz tasiadam #4278 üzenetére
Ha nem a kertben van, ahol nagyobb valószínűséggel számíthatsz levéltetű ellenségekre, akkor némi időt rászánva vegyszer nélkül is kordában tartható. Nálam bevált módszer, hogy 2-3 naponta alaposan átnézem azt a pár tövet az erkélyen és nedves fogkefével leszedem a tetűket (vízzel töltött pohárba mártogatva leöblítem). Az első néhány alkalom kritikus, mert akkorra már sok gyűlt össze, de utána már rutinszerűen és gyorsan megy.
Némi víztől még nem lesz beteg egy levél. Erről a BioFito-ról azt írják, ne napközben használja az ember, mert a napfénnyel reakcióba lép a cucc és megperzseli a levelet.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
tasiadam
veterán
Na ujra en, de most koktelparadicsommal
Tetves lett, 8gy vettem Biofito permetet ra. Lefujtam (tegnap elott) es olyan lett a levele, mint ami a kepen is van. Levagtam oket, majd lemostam vizzel. Mara ilyen lett:
Ez a permet miatt lehet, vagy a viztol?
-
inf3rno
nagyúr
Rengeteg csiga volt akkor, szinte mindent lerágtak, még a fűszernövényeket is, ezen meg sosem volt egy rágás sem. Persze lehet, hogy nem taszítja, ha ráfújja másra, én nem próbáltam és nincs is most steviam, mert volt egy keserű utóíze, amit nem bírtam.
Buliban hasznos! =]
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Mikramidet milyen arányban érdemes keverni vízzel ha gyepre akarom kilocsolni?
Leírás szerint 1-1.5 m/V, ez ha jól számolom 10-15dkg/100l de ez nagyon kevésnek tűnik. Rosszul számolom? -
lev258
veterán
válasz inf3rno #4269 üzenetére
Én úgy látom, a sztívia (magyaros elnevezés) kártevői listájába a csigák is beletartoznak. Nálad lehet találtak jobb falatot is. Másrészt az a megfigyelés, hogy nem vagy kevéssé szeretik még nem azonos azzal, hogy taszítja őket.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
fess
őstag
válasz justmemory #4267 üzenetére
Én is gondoltam erre, csak ha meg esni fog, sajna olyan a föld, hogy akkor meg amiatt nem lehet majd enni. A stevia oldatot kipróbálom, sörcsapdázás mellett kipróbálom, hátha...
-
tasiadam
veterán
Durva amugy hogy ott a fuveszkert es bent semmi por, semmi buz, nem erzed azt a ripikus szagot az utcan. A racsos kerites tuloldalan meg igen. Amugy nem locsoltam ma, raneztem es mindegyiken jon a friss hajtas.
-
inf3rno
nagyúr
Meg lehet próbálni stevia vizes kivonattal lefújni. Amikor volt stevia növényem és özönlöttek a csigák, akkor azon egy rágás nem volt, abból gondolom, hogy nem szeretik, de még nem próbáltam így. A másik lehetőség, hogy este kimész lámpával és leölöd őket. Esetleg lehet leásni sörcsapdát. Nagyjából ennyi, ami működik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
Szerintem most a legegyszerűbb, ha felszeded a szalmamulcsot, úgy hagyod pár napig (úgyis elvileg meleg, napos idők jönnek) vagy 1 hétig, aztán visszarakod, vagy esetleg fóliázod. Terméséréskor én már biztos nem fújkálnám semmivel...
[ Szerkesztve ]
-
fess
őstag
Sziasztok,
Ha már a szamóca a téma. Szalmamúlcsos talajtakaróval alatt, a sok eső miatt nagyon jól érzik magukat a csupasz csigák. Az éppen pirosodó eperrel örömmel vetik rá magukat. Mivel lehetne őket távol tartani? -
Chaser
legenda
válasz tasiadam #4255 üzenetére
lehet pont arra fújja a szél az üllői út termését :d
passz
mindenesetre az új helyen tisztább levegőnél nagyot lendültek a növénykék, bár eddig sem volt okom panaszraolajfája van vkinek?
múltkor szóba jött erkélyre fa
obivan olyanok vannak cseépben majd' megszólalnak
karomnyi vastagú törzsekkel is, 1,5m magas pldányok is
de nem tudom hogy teleltetni kell-e őket
görögöknél annyit láttam mint a szemét, de ott nagyon enyhe telek vannak, ha jól tudom fagy egyáltalán nincs - vagy csak nagyon enyhe és rövid ideig -
nem mintha itt is már nem olyan lenne legtöbbször, de pár hétre azért idén is beütött hidegebb idő_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
-
lev258
veterán
-
inf3rno
nagyúr
Ti láttatok már piros virágú epret?
Buliban hasznos! =]
-
tasiadam
veterán
-
inf3rno
nagyúr
válasz tasiadam #4246 üzenetére
Azért az öntözést a fényhez kéne igazítani, mert a mostani esős időben nem tudnak annyit párologtatni, mint amennyit ráöntesz, meg gyökerük sem biztos, hogy van még annyi hozzá. Palántáknál szokták még ezt elkövetni, aztán jön a palántadőlés. Amúgy szépek, szerintem átvészelik. Nekem a paradicsom, amit átültettem az elég kemény dolgokat produkált. Hirtelen kevesebb fényt kapott, mert déli ablakban volt előtte, aztán fejreálltak a levelek, mert nem találták sehol a napfényt, és nem értették mi van. Azóta már le is dobta azokat a leveleket, és újakat hajtott, ezek már elég jól néznek ki. Úgy tűnik megmarad szinte az összes.
Buliban hasznos! =]
-
Chaser
legenda
válasz tasiadam #4248 üzenetére
honnan költöztél?
lehet az új helyen szennyezettebb a levegő és megviselte őket
édsanyámnál' ablakban vannak belül paprikák, az egyik már virágzik
napokban hoztam át neki egy "szatyor" növénykét - jázmin, levenduál, szegfű, porcsinka "fiókák" -, pesti faluból kmétibe
pár órát kókadóztak, mert nem locsoltam őket megelőző napokban, így is elég nehezek voltak ( : azóta virulnak mintha fizetnék őket
itt tisztább a levegő mint minknálunk' volt a légifolyosó alatt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tasiadam
veterán
-
lev258
veterán
válasz tasiadam #4246 üzenetére
Csak azért kérdem, mert ha lakásban nevelés után hirtelen kikerül (rendes szoktatás nélkül), akkor az UV okozhat sérüléseket, súlyosabb esetben teljes levélelhalást. A föld és a víz nem fogja bántani, szabad földben kap sarat is időnként.
Persze lehet egyéb oka is az ilyen torzulásnak, a te esetedben valószínűleg teljesen ártalmatlan (a gomba komolyabb lenne).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
tasiadam
veterán
Udvozletem
Ujfenn nekikezdtunk paprika es paradicsom nevelgetesnek erkelyen. 9kerulet, napfeny az adott, utcan minden noveny.
Tegnap elott koltoztunk at, kicsit furan nezett ki a paprika utana, de vegul jo lett, eletre kelt.
Tegnap zoldsegfoldbe ultettem at.
A paradicsom all, mint a covek, a paprika szinten fordult a nap fele. Ultetes utan locsoltam, egy kicsit foldes maradt a paprika pevele, aztan kapta a vizet, gondoltam lemossa.
Igy neznek most ki. Kaliforniai es hegyes eros. Mitol lehet ilyen? A fold? Virus-gomba? Vagy a levelen a fold es viz komboja megette kicsit?Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4240 üzenetére
Ja hát ez van, ha nem ered meg, akkor majd rakunk másikat. Most jött egy kis eső. Később ha nagyon száraz lesz az idő, akkor öntözzük majd, aztán meglátjuk.
Buliban hasznos! =]
-
Orlin
addikt
válasz justmemory #4236 üzenetére
Hát sok kő nincs a terület meg kb 5-6 méter hosszú lenne kb 1 méter szélességben.
De úgy gondoltam hogy ne heverjenek mindenfelé az udvarban a kövek legyen valami hasznuk is arra jó lenne.
Szép az eper.Nálunk is nagyok lesznek a kertben,igaz még zöldek de már kezdenek pirosodni.
Viszont a vettem egy hónapja függő cserépben elvileg kúszóepret az ki van akasztva az ajtó elé és már van rajta rendszeresen heti egy-két szem nagyon szépek és meglepően jó ízük is van.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #4238 üzenetére
Nem egy hónapja ültettem, akkor csak felraktam, hogy milyen. Augusztusban kell lerakni az epret, hogy következő évben jó legyen...
A parik már magukhoz tértek, nőnek lassacskán, de még messze vannak attól, hogy teremjenek. De a kukorica, sárgadinnye, cukkini, tök kihajtott szépen, de még csak a szikleveleik vannak kint. Még csak most kezd melegwdni az idő. Szegedtől nem messze lakom
@inferno, mi ezért mondtunk vissza egy rendelést, nem akartunk lutrizni. Mondjuk pótlásnak raktam 2 napja málnát, jó eséllyel ezek megmaradnak, csak locsolni kell. Mondjuk én kaptam ismerőstől gyökeresedést serkentő valamilyen oldható tápot; majd megkeresem a zacsiját.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz justmemory #4236 üzenetére
Hű de jó az epred ! Ez biztos az amit kb 1 hónapja ültettél ki ? 😀👍
Kíváncsi leszek a paradicsomra mikorra lesz rajta , de valószínűleg nálad ez is hamarabb. Merre laksz amúgy ? -
Brandynew
őstag
Ki találta ki, hogy esős évszakban kell füvesíteni? Csinálhatom újra...
-
justmemory
senior tag
Az, hogy kavicsos, sokat nem számít; laza vagy kötött, esetleg homok, tőzeges, vulkanikus, anyagos, stb... ezek alapján is kell választani fajtát.
Ez a sziklakert - ahogyan a többiek is írják - nem kimondottan az; de persze ilyet is lehet és szép az is.
Más: érnek az eprek, ez a héten az ötödik ilyen szedés
-
Chaser
legenda
és ez mitől sziklakert?
szépen összehordod egy kupacba, feltöltöd az alját földdel - ha üregesen hagyod be fog költözni oda sok minden -
aztán növénykékkel amik szeretik az ilyen élőhelyet benépesíted
nálunk olyan volt hogy dombocska köré rakták fel a köveket - falai nyilván ferdén voltak a dombnak -
és a kövek közé sziklakerti növénykék mentek, az ágyásba meg szép virágok - középütt meg egy leander volt -szerk:
építettem egy kisebb kertet kövekből - tényleg pici, 50x50cm körüli
na azt üregesre hagytam
egyszer egy pókszázlábú szaladt ki mikor nyakon öntöttem vízzel a növényeket - 5-10cm-es rohadt dög, köpni-nyelni nem tudtam pár másodpercig ( : -
de volt egér is - vagy patkány, elég nagy volt :d -
gyíkot szívesen láttam volna, de az nem jöttszerk2:
ha már ilyen dobáljunk szét köveket feelinget építenék, akkor tégla
szépen síkba raknám, lennének közte ágyás szigetek, akár magasítva
de szép téglával
kertbe is raktam, semmi bajuk nem volt
sok helyen olvasom szétfagy, jól bevált régi téglát kell venni, ami pár évet kinn volt ellesz később is, aztán még egy impregnálás neki
anno háznál több év után sem mentek szét a téglák, abból volt járda rakva, impregnálás talán akkoriban az usa-ban már létezhetett, nálunk biztos nem[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
Ültettünk kb. egy tucat fát. Nem a legjobb időzítés, azt hittük csak ősszel hozzák ki, aztán megjelent mégis a futár. Kíváncsi vagyok megerednek e.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz justmemory #4226 üzenetére
Köszi! Igazából jó lenne ha végigfutna a bal oldali oszlopig, és fölfelé mennének a vesszők. Tavaly ezen a tőkén volt csak szőlőm, de lezabálták a rigók a nagyját. Aztán 3 kövér rigót megevett a szomszéd macskája, de van még dagadt rigó így is
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Orlin
addikt
válasz justmemory #4230 üzenetére
Köszi.
Enni szeretnénk csak,elég kavicsos a talaj ott.
Hát nálunk sincs olyan sok terméskő mondjuk...
Előszőr a dombot gondoltam felhasználni és azt kirakni kővel.Láttam ilyesmit a neten...
De annyi kő itt sincs így valami talajmenti kisebb megoldáson gondolkodok.
Kb 20 kő van.Közepes kicsi meg k* nagyok.Azok simán 30 kg körül vagy felette vannak.
Ilyesmi jó lenne.
Ezt még én is egyedül megtudom csinálni.
Szórványköves sziklakert: Elsősorban sík területek kevés sziklából megépített, dekoratív kertrészei.[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
A szőlőfajta választása a talajodtól is függ, illetve, hogy bornak vagy enni szeretnéd. Nekünk csemegeszőlő van (homoktalaj); afuz ali, amethyst és árkádia; idén fognak teremni először.
Sziklakert jó ötlet, mi is szeretnénk, csak nincs elég kövünk hozzá--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
válasz justmemory #4226 üzenetére
Na ez nekem is jól fog jönni. Köszi.
A kertben most még van egy törmelék domb és az ha elkerül onnan akkor oda jó lenne pár rövid sor szőlő.Van ajánlott fajta?Vagy ami éppen nem ajánlott?
Más.
Sziklakert itt van valakinek?Elől szeretnék majd.Van sok terméskő az udvarunkba nem tudom honnan.
Azokkal jó lenne kezdeni valamit...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Narxis
nagyúr
Oké, megoldódott. A szivattyú nem közvetlen a fúrt kútnál van hanem 5 méterre tőle és ezen az 5 méteres csövön van egy slag is felszerelve egy elzáró karral, ezt a kart megnyitottam és egyből ment a slagon a víz, tehát a slag csatlakozása és a szivattyú között lehetett levegő beszorulva vagy nem tudom, most megy 1 órát a csepegtető rendszer miatt, remélhetőleg nem lábszelep hiba és nem fogja leengedni a vizet ha 1-2 hétig nem használjuk.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
Üdv!
Kerti szivattyú idén már egyszer nagy nehezen be lett indítva, ment is, aztán a sok eső miatt nem volt használva 2-3 hetet és most megint nem indul be. Van a szivattyúnak egy lyuk része amibe vizet lehet tölteni de többszöri töltés és indítás után is úgy érzékeli, hogy szárazon megy ezért leáll. Lehet lábszelep hiba? A cső nem tartja meg a vizet?
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
justmemory
senior tag
válasz Victoryus #4224 üzenetére
Az attól függ hogyan/milyenre akarod metszeni...? De igen, sűrű, ki kellene ritkítani mindenképpen.
Ez hátha segít picit:Remélem nem sért copyright-ot (1960-as kiadású a könyv)... ha mégis, törölhető...
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Szilágyi84 #4221 üzenetére
jeget nem láttam
de olyan durva eső volt nálunk, hogy szétnyitotta a bokrokat és lefektette
az gyümölcsöt simán szétcsapkod_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
-
Szilágyi84
senior tag
Nekem a szilva furcsa , hogy szépen tele van a fa és közben van ami elsárgul és van ami elbarnulva ráfonnyadva rohad úgy , hogy közben a 80%-ban a többi termése szépen rendben van. Ez mitől lehet valami speciális szilva betegség talán?
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Kardamommal próbálkozott már közületek valaki? Állítólag max 1.5-2 méteresre nő meg, szóval akár egy napos ablakban is ellehet télen vagy egy üvegházban. Gyömbérhez hasonló, de itthon nem találok semmilyen magot vagy gumót, csak fűszert, ami gondolom hőkezelt és nem csírázik ki.
Buliban hasznos! =]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #4214 üzenetére
Szerk: egy oszlopnak kb 10 kilónyi üveget kéne megtartani biztonságosan, ez a szokásos "obis" (itt B&Q) aluprofilokkal esélytelen.
#4215: az jó lenne, csavar- és hegeszthető, csak elég melós darabolni.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz inf3rno #4213 üzenetére
Az a baj, hogy egyelőre nem is látok elég masszív aluprofilokat. Igen, a csavarozás külön tudomány ilyen esetben. Rokonságban volt 2 saját építésű nagy üvegház 15évvel ezelőtt, mind2 acélszerkezetes volt. Persze, jók az acél tulajdonságai, viszont a rozsda 3-4év alatt totál elrondítja, 10év alatt megeszi és lehet újraépíteni az egészet.
Apám anno (saját termésű) akácot használt a régi fóliasátrunk fa ajtó-ablakszerkezeteihez, az 20évig tökéletesen bírta, maradt volna tovább is. Hogy errefelé kapni-e akácot, nem néztem...
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz t72killer #4212 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet összekötni a ház és az üvegház légterét semmilyen módon. Ha meg tudod oldani kazánnal meleg víz keringetéssel az más.
Azt azért vedd számításba, hogy az üveg nehéz, és ha nem masszív a szerkezet, akkor nem fogja elbírni a súlyát. Az alu meg puha, és ha túl nagy terhet raksz a csavarokra, akkor esetleg át is szakadhatnak. Alátét mindenképpen kelleni fog szerintem, ha aluval oldod meg. A fával az a baj, hogy penészedni fog, ha lecsapódik rá a pára. Alapból már a sziloplaszt is tud penészedni. Ha fenyőt választasz, akkor mindenképp csakis kezeltet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
t72killer
titán
válasz inf3rno #4211 üzenetére
Nem bonyolítom az életet a duplával . Igen, nézegettem, hogy az üveganyag újonnan rendelve alsóhangon 500£ körül van egy 3x6méteres házhoz - bár még nem sok üvegest csekkoltam végig. Aki pénzért árulja a bontott cuccát, az is ritkán olcsó, még amikor felmerült az ötletem, volt egy kivétel, ingyen lehetett volna vinni egy hatalmas ház darabjait - énhülye, gondoltam, hogy úgyis lesz másik hasonló - lehet kivárom.
Az alut nem hegeszteném, hanem csavaroznám, de egyre inkább úgy tűnik, fa lesz a megoldás, csak azt amennyire csak lehet tartósra kell varázsolni az üvegházi klímában.
Fűtésre azon morfondírozok, hogy a lakóház hőjéből (a vezetékes gáz sokkal olcsóbb kb minden egyéb fűtőanyagnál) vezessek át valamennyit - szellőztetni végülis amúgyis kell. A melegvizes hordó trükköt is be fogjuk vetni, főleg, hogy egy esővíztartályos automata öntözés is tervbe van vége hosszú távon.
-
inf3rno
nagyúr
válasz t72killer #4210 üzenetére
Szerintem szép lassan össze lehet szedni bontottból is ha nem tegnapra kell és esetleg méretre vágni, már ha nem dupla üveget akarsz, mert ott vákuum vagy gáz feltöltés kell két réteg közé, amit otthon elég nehéz összehozni. Amit még szoktak hőszabályozás miatt, hogy betesznek fekete hordókat és megtöltik őket vízzel a télre, nyárra meg kiengedik a vizet és letakarják.
Az aluval még gond az is, hogy nehezebben hegeszthető az acélhoz képest és sokkal puhább. Nagyon utána kellene számolni, hogy ne hajoljon el a súly alatt.
Én olyat tervezek majd ami legalább részben talajszint alatt lesz, hogy a hőszabályozással ne legyen akkora probléma, illetve mert szeretnék citrusféléket is, aminek kell magasságban is a hely. Igazán jó az lenne, ha tudnék betenni alája egy hőszivattyút, de annak az árát sosem termelné vissza.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
t72killer
titán
válasz inf3rno #4207 üzenetére
Ez jó tanács, köszi! Az UV-t gondolom a fólia méginkább megfogja. UK-ben vagyok egyébként helyileg, szóval a napfényből tényleg a maxot kell kihozni.
Először bontott üvegeket kezdtem keresni, de kb lehetetlen ekkora mennyiségben a megfelelő méretet levadászni, úgyhogy valószínű új üveget kell nézzek.
#4209: a hőtágulást jó, hogy mondod, esélyes, hogy benéztem volna. Igen, elég komoly profilok kellenek, épp számolgatom a táblák súlyát - elég valószínű, hogy a súly keresztülhúzza az alumíniumos terveket. A hó se kutya, idén itt is 30 centi volt...
A polikarbonát táblák könnyebbek+talán olcsóbbak lennének, de szeretném, ha szép átlátszó lenne a házikó és persze évek múltán se legyen karcos-algás műanyag.
-
lemmy71
őstag
válasz t72killer #4205 üzenetére
Arra figyelj oda hogy a "mezei" alumíniumnak elég nagy a hőtágulása, így ha fixre beragasztod az üvegtáblát az el is törhet majd Ráadásul az alumínium profiloknak visszahajtott peremesnek kell lennie hogy megbírják az üveg táblák súlyát, plusz télen a havat meg a szélterhelést is. Magyarán rétegragasztott borovi fenyőből egyszerűbb és olcsóbb elkészíteni szerintem
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4206 üzenetére
Elvileg júniustól várható komolyabb napsütés. Nekünk még nem érik, majd talán 1-2 hét múlva.
Buliban hasznos! =]
-
t72killer
titán
Épített már valaki üvegházat saját kezűleg? Ez nagyon komolyan néz ki, valami hasonlót szeretnék összeütni ~3x6méteres méretben. A gyári darabok árazása elég meredek, főleg, hogy az üveganyagot kb ingyen be tudom szerezni, csak egy jó váz kéne alá.
Vázanyagnak alumíniumot gondoltam: nem rozsdásodik, korhad, ráadásul elég könnyen vágható-fúrható.
Ami kérdés felmerült: milyen aluprofilokat érdemes ehhez levadászni? Hogy érdemes maradandóan rögzíteni az üvegtáblákat az alu tartóelemekhez?
[ Szerkesztve ]
-
Orlin
addikt
válasz lemmy71 #4203 üzenetére
Köszönöm a sok segítséget.Követni fogom a leírtakat.
Más:
"A használt macskaalom talajjavítóként felhasználható."
Ilyent sem olvasta még.
Összességében kinek mi a véleménye a permetezésről?!A napokban picit olvasgattam a témában,hogy sokan inkább a vegyszermentes "permetezést" követik.
Létezik működő vegyszermentes alternatíva?Mert inkább csak kísérletezgetéseket olvastam van akinek x-y bevált másnak nem.
Itthon is már megkaptam mennyi vegyszer szórok majd a fákra...[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
lemmy71
őstag
Igen mehet és javasolt is, Dithane -bol is van kis kiszerelés is ami 8 - 10 liter vízhez van méretezve, de ha nagy negyed kilós kiszerelésed van akkor egy csapott evőkanállal tegyél 10 liter vízhez. De ha már gazdaboltban jársz akkor vegyél egy kis Nonit -ot is és azt is keverd hozzá, abból egy bő teáskanállal teszek 10 liter vízhez, megéri hozzáadni
[ Szerkesztve ]
-
Orlin
addikt
-
lemmy71
őstag
Akkor csak hatott a szer Csak a nagyon fertőzött részeket szabad már ilyenkor vágni és érdemes beszerezni egy kis doboz fasebkezelőt ez egy nagyon jó anyag én is ezt használom. Kicsit kemény de kiteszed egy pár percre a napra és szépen késheggyel betudod kenni a vágott részeket.
Mivel most hideg meleg és az eső is sűrűn váltogatta magát, jövő héten érdemes lesz egy újabb permetezést beiktatni, valami széles spektrumú gombaölő anyagot alkalmazz Dithane vagy a kontakt hatású Champion WG, de a championnal óvatosan mert a réztartalma miatt képes megperzselni az őszit.
Az hogy hogy kifehéredett az almád levelei így látatlanban nem sokat mond, lehet a vegyszertől vagy akár egy gomba fertőzés is lehet A vegyszertől általában nem az egész levél fehéredik ki, hanem csak a lefelé álló része ahová lefolyik a szer mert ott nagyobb dózisban csapódik ki.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest