-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biga
őstag
válasz
Sanyi.mTs #34117 üzenetére
Erdemes gyakran nézegetni a WD arakat, nagyon gyakran vannak ilyen-olyan akcioi (vigyazat, ezeket a viszonteladok ritkan adjak tovabb! A WD sajat oldalara érdemes ranézni!). En is igy vettem 18TB aron 22TB WD red Pro-kat. Es az mar olcsobb volt, mint pl a Seagate Exos ar!
De a WD-nél mar akkor is van 10% kedvezményed elsö vasarlaskor, ha siman csak beregisztralsz. -
Virag.h
tag
Melyik szerintetek a legjobb jelenleg kaphato 3.5os cmr hdd? Olyan 10-12tb kornyeken?
-
ugyes
senior tag
válasz
coolpet #34095 üzenetére
A plex lesz az, amely bekavarhat. Ugyanis full HD-ig (1080p-ig) akár a kinézett Asustor is elég lehet. Sőt, akár 4K-t is simán visz majd. Azonban, ha távolról néznéd, vagy más okok miatt dönt a szerver, hogy éppen át kell konvertálnia valamit (hang, felirat, kép vagy ezek bármilyen kombinációja), akkor gyenge lesz a vas ehhez.
Szerintem vegyél NAS-t, de csak adattárolásra és megosztásra. A többi funkcióra pedig egy mini pc-t (min. 11th gen Intel, ha várhatóan előfordul átalakítási igény pl. 4K-ból). Vagy NAS helyett DAS-t, amelyet a mini pc-re kötsz USB3.x-el (vagy éppen, amit tud a DAS).
Ha RAID1 vagy e fölött kell valami, akkor többe kerül majd, mint szántál volna rá, akár NAs, akár DAS. -
coolpet
senior tag
Teljesen igazatok van, csak elkényelmesedtem. Akkor marad egyenlőre a HP minipc 1db M.2 SSD-vel linuxxal, és mentegetek időnként.
Nem szeretnék feleslegesen kidobni egy valag pénzt feleslegesen, vagy a kényelem kedvéért, azért én sem vagyok milliomos.
Köszi!
-
Magnat
veterán
válasz
coolpet #34105 üzenetére
Szia,
nasban (pláne újban) ugyanazt a teljesítményt biztosan több pénzért fogod megkapni mint ha pc-ből megcsinálod, főleg ha újat akarsz. 50k-ból még egy pc is nyögvenyelős újban, nas belépőszint ahogy láttad is, sajnos már 75-90k és az jellemzően még vmi arm chipset, ami nem használhatatlan, de vannak korlátai.
Mondjuk ami neked kell, az könnyen lefedhető Win v bármilyen linux alatt is, amúgy abba a Debian alapú gépbe is tehetsz 2 diszket és már van is némi plusz adatbiztonságod (sok nem, menteni raidről is illik, mindegy, h nas v pc). -
Multibit
nagyúr
válasz
coolpet #34107 üzenetére
Miért "természetesen"
Ezt miből gondolod? Utaltam ilyesmire? Van néhány alternatíva.
A költségeket tekintve lényeges, hogy mennyire legyen nagy az a tárkapacitás, mennyire legyen gyors az eszköz? Lényeges az is, hogy mennyire vagy képzett szoftverezés és hálózati ismeretek téren? Ugyanis a felvázolt igényeid nem teszik feltétlenül szükségessé out-of-box NAS beszerzését. Mennyire riaszt a DIY? -
coolpet
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #34104 üzenetére
Igen, de annak adatvédelem szempontjából nincs értelme
Most van egy Mini PC-m Debiannal, annak az SSD-je van megosztva Samba-val, és fut rajta 2-3 Minecraft server.
Így viszont ha megpusztul, a friss adatok oda. KB fél évente le szoktam menteni külső HDD-re + SSD-re, és a legutolsó már meglévőt még megtartani.
Viszont macera, és néha elég lassú Wifin a csatlakozás a megosztott mappához.
A főgépen meg megy a Plex is, hogy a 3 TV a lakásban ki legyen szolgáléva + remote streaming.Valami olyant keresek, ami csendes, nagy tárkapacitással bír, keveset fogyaszt, gyorsan el lehet érni kívülről, belülről, van rajta Plex Media szerver, és biztonságos.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
coolpet #34101 üzenetére
A NAS-olás sosem volt olcsó.
Van lehetőség PC-t átalakítani....amiben van több Sata port.
Beledobálja az ember a lemezeket.
Egy SSD-re pedig mehet a NAS szoftver....amiből több fajta is van de azt neked kell beállítani , konfigurálni.
Itt persze erősen függ a konfigtól a fogyasztás is.
A gyári nas-ok alapvetően nem fogyasztanak sokat mert gyenge ( asztali PC-hez képest ) CPU-val vannak szerelve.
Én magam sosem építettem ilyen rendszert.
Volt PC-m , amiben 8 db HDD volt de én azt mindenre ( netezés , játék , filmezés ) használtam ezért Windows volt rajta.Viszont egy direkt NAS-nak épített rendszerre nem Windows-t szokás tenni.
Google keresőbe beírva : Free NAS System
Ez egy hasznos találat : [Best 10 Free NAS Software to Use in 2025]Tehát választhatsz, hogy "gyári" megoldást használsz....kicsomagolod és "üzemkész"....persze itt is kell rendszert telepíteni és beállítani alap dolgokat.
Vagy nulláról indulsz és mindent összeszerelsz , telepítesz , beállítasz.... -
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Újra nekifutok úgy pár év után a NAS témának.
Home felhasználásra keresek legköltséghatékonyabban 2 lemezes csendes NAS-t + 2x4TB HDD ajánlást.Olvastam az összefoglalót, és az oldalakat nézegetve látom, hogy magát a NAS-t nem fogom 50K-ból újan megúszni.
Milyen NAS-t ajánlatok otthoni csendes felhasználásra?
Filmek és családi fotók adattárolása lenne a cél, esetleg ha tudná a Plex media servert az jó lenne.
Samba kellene még rá, nincsenek nagy igények. Esetleg valami felhős mappa amit lakáson kívülről is elérek.Mi a legköltséghatékonyabb, csendes 2 lemezes megoldás, ami megbízható? És milyen lemezeket ajánlatok hozzá?
Köszi!
-
Mindegyik nagyobb gyártónak van valamilyen fájl szinkronizációs megoldása, de egyik sem olyan kényelmes, mint a gyári iCloud. iOS-en csak az Apple alkalmazásait engedi a háttérben futni. Ezért szinkronizálódik szépen csendben, a háttérben. A NAS gyártók szinkronizációs programjának állandóan futnia kell. Amikor előtérbe kerülnek, akkor kezdi el a fájlok fel/letöltését. Erre vannak apróbb trükkök, amivel kierőszakolhatják, hogy újra futtassa őket a rendszer, de ezek kerülő megoldások.
A szinkronizációs megszűnik, ha véletlenül bezárod a programot, és csak azt veszed észre, hogy napok, hetek óta nem töltötte fel(le) az új fájlokat. Érdemes a szinkronizáló módján is gondolkodni. (fel/le, csak fel, csak le) Szóval érdemes gyakran ránézni a programra, hogy fut-e, és mindent rendben szinkronizált-e. -
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
IOS/ iCloud, főleg fotók- videók tárolására milyen alternatíva létezik, ami működik is? 1TB tárhely és 1TB biztonsági másololat tárhellyel bőven meglennék. SSD használnék, aminek van-e valamilyen hátránya a sokszor ajánlott HDD helyett?
-
Virag.h
tag
Sajnos volt egy ilyen elkepzelesem...😕
Jelenleg szerintetek melyek az eppen legjobb ar/ertek aranyban elado nas ok amiket itt hirdetnek?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34086 üzenetére
2*4 Tb , Raid0-ban lesz 8 Tb.
Kulső usb-s lemezre mentesz....8 Tb-ot
Másik 8 Tb-s lemezt beszerelés
Külsőről másolsz belső lemezre.
Ezután a külsőt beszereled.
Kötetet kiterjeszted raid1-ben.Vagy
Eleve raid1 , 2*4 Tb-al indulsz.
Egy lemez ki , új 8 Tb-s lemez be.
Kötet javítása.
Majd másik 4 Tb ki , második 8 Tb be....
Megint kötet javítása. -
Virag.h
tag
Ugy nez ki 2 ferohelyes nas t fogunk vasarolni. Neg annyi kerdesem lenne h ha eljezdjuk hasznalni pl 2db 4tb os raid0 ban. De majd kedobb szeretnenk valtani 2db 8tb os ra de mar raid1 ben hadznalni.
Akkor az adatok atmentese hogy tortenhet?
Van ra egyalltslsn megoldas? -
Biga123
addikt
válasz
Magnat #34082 üzenetére
Jogos ésrevétel.
A Synology NAS rendszerek, különösen a DiskStation Manager (DSM) és a BeeStation operációs rendszerek, több kritikus sebezhetőséggel is rendelkeztek az elmúlt években. Ezek közül néhányat a Pwn2Own 2024 hackerverseny során fedeztek fel. Bár a gyártó kiadott biztonsági frissítéseket, a felhasználóknak javasolt az érintett alkalmazások és rendszerek mielőbbi frissítése. (Synology Urges Patch for Critical Zero-Click RCE Flaw Affecting Millions of NAS Devices)
🔴 Kritikus sebezhetőségek
1. CVE-2024-10443 – RISK:STATION (Zero-click RCE)
Leírás: Ez a sebezhetőség lehetővé tette a támadók számára, hogy felhasználói interakció nélkül, távolról root jogosultsággal futtassanak kódot a Synology Photos és BeePhotos alkalmazásokban. A hiba különösen veszélyes volt, mivel nem igényelt hitelesítést, és a támadók közvetlenül az interneten keresztül is kihasználhatták.
Érintett verziók: Synology Photos 1.6 és 1.7 (DSM 7.2), BeePhotos 1.0 és 1.1.
Javítás: Synology kiadott frissítéseket, de a felhasználóknak manuálisan kell alkalmazniuk őket, mivel az automatikus frissítés nem támogatott. (Zero-Click Flaw In Synology NAS Demands Immediate Patch)2. CVE-2022-45188 – API.php és Serv.php hitelesítés megkerülés
Leírás: Ezek a sebezhetőségek lehetővé tették a támadók számára, hogy hitelesítés megkerülésével hozzáférjenek érzékeny információkhoz vagy távolról kódot futtassanak a DSM rendszeren.
Érintett verziók: Synology DSM több verziója.
Javítás: Synology kiadott frissítéseket, amelyek orvosolják a problémát.3. CVE-2022-23121, CVE-2022-23125, CVE-2022-23122, CVE-2022-0194 – Netatalk AFP sebezhetőségek
Leírás: Ezek a hibák lehetővé tették a támadók számára, hogy távolról végrehajtsanak kódot vagy hozzáférjenek érzékeny információkhoz az Apple Filing Protocol (AFP) implementációján keresztül.
Érintett verziók: Synology DSM 6.2 és 7.0.
Javítás: Synology kiadott frissítéseket, de a felhasználóknak manuálisan kell alkalmazniuk őket. (Synology warns of critical Netatalk bugs in multiple products, Synology: Multiple products impacted by OpenSSL RCE vulnerability)4. CVE-2021-3711 és CVE-2021-3712 – OpenSSL RCE és DoS sebezhetőségek
Leírás: Ezek a hibák lehetővé tették a támadók számára, hogy távolról végrehajtsanak kódot vagy szolgáltatásmegtagadási támadásokat indítsanak a DSM és SRM rendszerekben.
Érintett verziók: Synology DSM 6.2 és 7.0, SRM 1.2.
Javítás: Synology kiadott frissítéseket, de a felhasználóknak manuálisan kell alkalmazniuk őket. (Synology: Multiple products impacted by OpenSSL RCE vulnerability) -
biga
őstag
válasz
Magnat #34082 üzenetére
Ne legyen senkinek illuzioja. Minden eszköz, ami akar közvetve az interneten van, az törhetö, kompromittalhato. Az esetek jelentös részébern emberi okokra viszzavezethetöen (sima social engineering), de technikai, szoftverhibak miatt is. Nincs olyan marka vagy szolgaltatas, ami kivétel lenne. Es az is igazsag, hogy minél nagyobb név valaki a piacon, annal nagyobb eséllyel tamadjak is (bar jellemzöen annal komolyabb a védelem is).
Ahogy a névrokonom is irta: menteni, menteni, menteni! Es akkor legfeljebb némi karomkodassal, de elkerülhetö az adatvesztés. (az adatszivargas ellen viszont ez sem véd...) -
Biga123
addikt
válasz
Magnat #34078 üzenetére
A Synology NAS eszközöket célzó ransomware támadások időrendi áttekintése az alábbiak szerint alakul:
1. SynoLocker támadás (2014. augusztus)
Ez volt az egyik első jelentős ransomware támadás, amely a Synology NAS rendszereket érte. A támadók a DSM 4.3-3810 vagy korábbi verziójú rendszerek sérülékenységét kihasználva fértek hozzá az eszközökhöz, titkosították a fájlokat, és 0,6 Bitcoint kértek a visszafejtésükért. (Ransomware attacks Synology NAS devices | ZDNET)
2. Brute-force alapú támadások (2019. július)
A támadók egyszerű jelszópróbálkozásokkal próbálták feltörni a NAS eszközöket. A sikeres belépés után ransomware-t telepítettek, amely titkosította a fájlokat. A támadásokat botnetek segítségével végezték, és több NAS gyártót is érintettek, köztük a Synology-t is. (NAS targeted by brute force ransomware attacks – Sophos News)
3. eCh0raix ransomware támadások (2019–2021)
Az eCh0raix (más néven QNAPCrypt) ransomware először 2016-ban jelent meg, és 2019-ben kezdte megcélozni a Synology NAS eszközöket is. A támadók adminisztrátori jelszavak brute-force módszerrel történő kitalálásával fértek hozzá az eszközökhöz, és titkosították a fájlokat. (eCh0raix ransomware now targets both QNAP and Synology NAS devices)
4. Dovecat Bitcoin cryptojacking kampány (2020. november–2021. január)
A Dovecat malware célja nem a fájlok titkosítása volt, hanem a NAS eszközök erőforrásainak kihasználása Bitcoin bányászatra. A támadók brute-force módszerrel próbálták kitalálni az adminisztrátori jelszavakat, és ha sikerült, telepítették a cryptojacking malware-t. (Synology warns of malware infecting NAS devices with ransomware)
5. Zero-click sérülékenység a Synology Photos alkalmazásban (2024. november)
A Synology Photos alkalmazásban felfedezett zero-click sérülékenység lehetővé tette a támadók számára, hogy felhasználói interakció nélkül férjenek hozzá a NAS eszközökhöz. Ez lehetővé tette a fájlok ellopását, ransomware telepítését vagy hátsó ajtók létrehozását. A sérülékenység több millió eszközt érinthetett világszerte. (Zero-Click Flaw Exposes Potentially Millions of Popular Storage Devices to Attack)
Ezek az események rávilágítanak arra, hogy a NAS eszközök, különösen ha közvetlenül elérhetők az interneten, vonzó célpontok a támadók számára. A rendszeres frissítések, erős jelszavak használata és a megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazása elengedhetetlen a védelem érdekében. -
Biga123
addikt
-
válasz
Magnat #34017 üzenetére
A Synology korlátozásának enyhe pikantériája, hogy annyira csak szoftveresen beépített szívatásról van szó, hogy ha az új NAS-ok által kifogásolt HDD-ket egy régebbi Syno NAS-ból teszik át, akkor érdekes módon minden, korlátozottnak fenyegetett funkciójuk teljes értékűen megy.
MaCS
-
Virag.h
tag
válasz
tibbike01 #34070 üzenetére
Az elejen meg macbook time machine mestese ment volna a nas ra A kulso merevlemezzel csatlakoztam volna a nas on kevo usb re amin a dokumentumok vannak.
Csak h igy ahogy fent is emlitettek nem biztonsagosIgy szerintem az lenne a legjobb megoldas ha egy 2 fiokos nas raid1 ben hasznalva. Es ezen lenne time machine mentesek es a dokumentumok. A kulso merevlemez meg maradna biztonsagi mentesnek🙂
-
Magnat
veterán
válasz
Virag.h #34068 üzenetére
Ezt a "minimum 4 fiókos" maga alkotta szabályt minden topikban elhinti a kolléga és nem mondom h hülyeség ahogy van, de csak emiatt ne vegyél 4 lemezest ... jó sokan vagyunk akik 1-2 lemezes nasokkal élünk jó régen és sosem éreztük hiányát nagyobbnak.
Új lemezekkel valamivel tovább el lehet élni hiba nélkül statisztikailag, de bármi el tud halálozni bármikor ... ami a legfontosabb, h mindig legyen mentés a fontos adatokról több helyen. Tehát csak külső lemezre menteni nem elég, 4 lemezes nasban a 2 lemezes tömböt a harmadik lemezre menteni nem elég. 1 mentés bárhova szintén nem elég. Persze kérdés, milyen fontos adatokat tárolsz, illetve ha a nason lévő adatok is már valaminek a mentései, akkor valamivel jobb a helyzet, meg az is igaz, h minden ellen képtelenség védekezni, de az egy elég reális forgatókönyv sajnos, h villámcsapás eredményeképpen az otthoni eszközök mind elköszönnek. Szóval jó ha van egy offline mentés, de ezt idővel az ember úgyis elengedi, legalábbis én senkit nem ismerek, aki huzamosabb ideig minden nap lehúzta a külső diszket a nasról és tette a páncélba, a másikat meg a nasra és ezt a cserét csinálta minden nap. Másik alternatíva a felhős mentés, de ott meg a tárhely meg a sávszélesség kérdés, de azért általában a fontos adatokat meg lehet oldani, persze felhőbe szigorúan titkosítva illik menteniVagy másik lehetőség a haverod nasára ő meg a tiédre, persze szintén titkosítva ... tökéletes védelem nincs, de lehet rá törekedni
-
Magnat
veterán
Hibák meg bugok mindenkinél vannak, inkább az a kérdés, h ebből mennyit tudtak kihasználni, Synonál eddig egy ransomware hullámról tudok, de az is évek óta nem frissített jellemzően Xpenology alapú rendszereket tudott támadni - de lehet, h rosszul tudom. (Asustorról sem olvastam még komolyabb sikeres támadásokat)
-
Magnat
veterán
válasz
tibbike01 #34064 üzenetére
Mármint micsoda, a szoftveres support eltörpül a gyenge hw mellett? Sztem meg nagyon nem ... igazából nasnak nem kell túl erős vas ... sokan keverik a home szervert a nassal, valahol persze gáz, h a Syno jellemzően 5-6 éves chipsetekre épülő eszközöket ad ki, de a megadott protokollokhoz ígért sebességet általában tudják, gondolom a másik két gyártó eszközei szintén. Valójában amennyire látom, az erősebb modelleket szinte mindenki valamilyen virtualizációra használja, amik ugyanúgy elfutnak egy bármilyen filléres minpc-n is, persze értem, h két eszköz már dupla nyűg, meg hoz magával még pár plusz dolgot, de szigorú értelemben véve minden ami nem az adott rendszer ökoszisztémájához tartozik, az sokkal olcsóbban futtatható egy linuxos pc-n. Mivel a Synot ismerem, így csak arról tudok nyilatkozni (de a többinél ugyanannyi pénzért erősebb vasat kapsz, szóval akkor azokra is igaz), h ha csak a Synology saját cuccait futtatod, akkor simán el lehet lenni egy nem +-os modellel is, persze a felület nem lesz olyan reszponzív, de azért lehet velük dolgozni.
Viszont ha nincs rá frissítés és úgy tele van biztonsági résekkel, h ki sem mersz nyitni egy portot a net felé, az eléggé meg tudja ölni a funkcionalitást. -
válasz
Magnat #34062 üzenetére
Te nem olvasod az összefoglalót?
"... a három nagy gyártó (Asustor, Synology, Qnap) termékei közül válassz. pl. mert ~10évig adnak ki biztonsági hibajavításokat. Vagyis ha veszel egy 6 éves NAS-t az jó eséllyel még 4 évig kap javításokat."
Igen, voltak problémák, amiket több kevesebb sikerrel javítottak. Érdekes módon a Synology-hoz kapcsolódó kritikus besorolású hibákról nem nagyon esik szó... -
Magnat
veterán
válasz
Biga123 #34061 üzenetére
Asustorra meg Qnapra van vmi garantált support időszak? Synonál 10 év van minimum, ami nem olyan rossz, a másik kettőt nem ismerem ennyire ...
Illetve Qnap eszközökre ha jól emléxem, pár éve volt vmi nagyobb ransomware hullám és az eléggé megrángatta a hírnevüket, de lehet rosszul emléxem.
Az mondjuk tény, h ugyanazért a pénzért a Syno adja a legócskább hw-t. -
tibbike01
őstag
válasz
Virag.h #34053 üzenetére
Kb egykutya. Én biztosan nem vennék 7 éves Synologyt egy 1 éves Qnap helyett, ami kb 3szor akkora teljesítményt is nyújt, a sw up to date-ről nem is beszélve.
Soha nem láttam még olyan objektív összehasonlító táblázatot, amiben látszik, hogy melyik márka miket tud, amit pl a másik nem. De én 100%-ig biztos vagyok abban, hogy általános otthoni használatra olymindegy a márka. Professzionális környzetben lehet egyik-másiknak előnye, de tudhat a Qnap is olyat, amit a Syno nem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34057 üzenetére
Ha 2 fiókos NAS-ba 1 db lemezt teszel, akkor utána még lehet bővíteni. Viszont :
2 Fiókos NAS-oknál választás elé kerülsz !!!!
Vagy :
2 db lemez, 2 db kötet....azaz a tárhelyet maximálisan kihasználod.
Vagy
2 db lemez , RAID1-ben, hogy a folyamataos adatelérés biztosított legyen és egy esetleges lemezmegbibásodást átvészelj.
Bármelyik lemez adja be a kulcsot....a rendszer tovább működik a másik lemezről és az adatokat is eléred.Tehát vagy-vagy.
Neked kell dönteni, hogy melyik a fontosabb :
Vagy több tárhely, vagy "biztonságosabb" , folyamatosabb elérés.Ha nem akarsz kompromisszumot és mindkettő kell, akkor csak a 4 vagy több fiókos modellek a megoldás erre.
-
Magnat
veterán
válasz
Virag.h #34039 üzenetére
Ahogy már említették, vmi nasba vagy nvr-be való (WD Red, Red Plus, Red Pro, Purple, Seagate Ironwold, Exos), de mindenképpen (főleg ha van raid) legyen CMR-es, ezt ki tudod Guglizni, WD trükközött ezzel, ezért kerülik sokan a sima Red szériát, de abban is van ami CMR, azzal elvileg nem lesz gond.
Külső diszknek napi egyszeri backupra jó kb bármi. -
tibbike01
őstag
válasz
Virag.h #34045 üzenetére
2018as model. Én tuti ezt venném, igaz drágább, de frissebb, garis.
-
Virag.h
tag
Tudnatok ajanlani hardveraon levo elado peldanyok?
Szerintem a Synology esik majd a valasztasom sztem tobben ezt reszesitik elonyben.
ez lenne a kiszemelt
megeri az arat? Mert mar nem mostani es felo a tamogata mar nem bagyon lesz ra...vagy hosszubtavon gondolkozva inkabb 2 hdd nek helyet adot kellene vallasztanom?
-
Noxy
veterán
-
Magnat
veterán
válasz
Virag.h #34034 üzenetére
Szia,
heti 1-2 használatnál sztem simán érdemes ... megoszlanak a vélemények arról, h mennyi felpörgetés nem tesz jót a lemeznek, alapvetően jobb a folyamatos üzem elvileg, de én már akkor is altatnám ha napi egyszer van rá szükség ... régebben volt a nasomon egy 500-as külső diszk, reggel 6kor ment oda is egy mentés a fontos cuccokról, utána szépen el is aludt, feleslegesnek tartottam, h egész nap duruzsoljon.
A külső lemezeket szervezheted raidba de nem a belsőkkel hanem csak ha több külsőd van, vannak olyan külső házak amik tudják, pl ez: [link] Itt meg Borisz76 írása róla: [link]
Van egyébként több gyártónak is hasonló, pl Raidsonic.
-
Virag.h
tag
-
-
Tuto
tag
-
Virag.h
tag
Ha a nas on levo usbre egy kulso merevlemezt kotok. Akkor az folyamatosan menni fog 0-24ben? Vagy csak akkor amikor csatlakozok hozza?
vagy ez teljesen merbekben a nas tipusatol fugg?
-
biga
őstag
Még hogy "mar" kaphatoak! Nekem hanyodik pl itthon egy ilyen most is: [link] Mar nem is hasznalom vagy egy éve, elötte viszont ment évekig ez is, mar nem emlékszem, hany éves, de mar jo ideje nincs is a kinalatban. 2x2.5GbE + 1x10GbE!
Es nagyjabol középkategorianak felelt meg az Asustor kinalataban (nagyjabol a mai 3xxx-es széria és az 5xxx - Nimbustor közé löve) -
Sanyi.mTs
addikt
már egy ideje érlelődött bennem, hogy 4 lemezes nasra kellene váltanom és a 25 pluszos széria pont jó lenne leváltani a ds218+-t. aztán jöttek az infók a hdd kompatibilitásról és inkább elkezdtem másfele nézelődni (asustor felé).
2x4TB SHR helyett 2x8TB SHR lenne az újban (5400rpm-es), ilyen nincs a syno HDD-k között. És az árak is viccesek 6TB syno HDD kb annyiba kerül, mint egy 8TB wd purple.
Ha tényleg meglépik ezt a HDD b@szakodást, akkor tuti nem synology lesz a következő nasom. (most 2 darabbal rendelkezem.)
-
biga
őstag
Sokan. Tul nagy név, ne becsüld le a marka marketing értékét. Nem ö lenne az elsö, aki korlatozott funkciokkal rendelkezik a versenytarsaihoz képest, teljesen zart ökoszisztémat eröltet a vasarloira, és ennek ellenére dragabb a versenytarsainal, mégis komplett rajongotabora van és tömegek veszik
-
Magnat
veterán
Ja igen, mondjuk ezt nem is értem, h pool-t nem lehet létrehozni vagy itt arra gondolnak amikor több lemezen van egy pool? De ha sokáig feszegetik, veszek egy 224+-t meg bele egy 2.5-ös usb-s csatit, arra 2034-ig lesz support, vagy ha lesz arm-ben is 2.5 nic akkor azt, aztán kenjék a hajukra
-
válasz
Magnat #34017 üzenetére
A végén még ott van ez is:
A kompatibilis és a listán nem szereplő merevlemezek használata a jövőben bizonyos korlátozásokhoz lesz kötve, mint például a poolok létrehozása és a problémák és meghibásodások támogatása.
Szerintem ezzel csak szondázzák a piacot. Nem tudom miért. Egyértelmű piacvesztés lesz. Ilyen feltételekkel ki venne Synology-t? -
Magnat
veterán
válasz
MaCS_70 #34008 üzenetére
"Volume-wide deduplication, lifespan analysis, and automatic hard drive firmware updates will only be available for Synology hard drives in the future" - Ha csak ennyi lesz, akkor nem fogok a kardomba dőlni ... másrészt meg kérdés, h mennyi 3rd party hdd lesz támogatva ... ha az összes ami most a kompatibilitási listában benne van akkor pláne nem lesz nagy szívfájdalom.
Másrészt meg amióta van egy minigépem Proxmox-szal, amúgy is érlelődik bennem, h lassan tényleg felesleges lesz itthonra a +-os modell (kivéve az Active Backup for Business, de akkor azt is megoldom vhogy)... mondjuk ha csak azokban lesz 2.5Gbe, akkor kelleni fog, pont a Proxmox alatti vm-ek és a nas gyors adatcseréje végett -
futureboy
tag
válasz
Multibit #34015 üzenetére
Először is köszönöm a választ. Úgy látom a tervezett felhasználási cél ismeretében, hogy inkább a több lemez kapacitással (2-->4) járok jobban, mint az erősebb procival. Abban több potenciált látok, ha bővíthetem a jövőben +2 HDD-vel (DS423), mint ha 2 fiókost veszek gyorsabb procival. Köszi szépen még egyszer.
-
Multibit
nagyúr
válasz
futureboy #34014 üzenetére
Igen, óriási a különbség (még ha a j4125 régi modell is). Mégis, elsősorban az számít, hogy mire használod majd a NAS-t. Nem konkrétan a j4125-re értve, de általában igaz, hogy CPU-intenzív felhasználások (torrent, Plex, virtualizáció stb.) esetén lehet hasznos egy x64 CPU-s NAS.
-
futureboy
tag
Sziasztok,
Tovább vergődök a NAS vásárlásomat illetően. Aki ismeri és tapasztalta a gyakorlati különbséget, kérem ossza meg velem: Realtek RTD1619B proci és Celeron J4125 között mennyi a különbség? Ég és föld, ferrari és trabant, vagy kicsit gyorsabb a Celeron. Azt szeretném kideríteni, hogy megéri e az erősebb proci az árát. Hol lehet gyakorlati haszna az erősebb Celeronnak? Memória ugyanannyi mindkét nasban. Köszönöm!
-
válasz
Patice #34009 üzenetére
Én nem kicsit érzem úgy, hogy ezzel becsúsztatták a lábukat az ajtórésbe. Vagy kiengedték a szellemet a palackból -- kinek melyik képzavar tetszik jobban.
Egyelőre csak a komolyabb modellek tételesen nem nevesített komolyabb funkcióiról van szó. Aztán majd finomítják a paramétereket, szűkítik a kört, drágítják a plecsnit...
Az tiszta ügy, ha egy gyártó közli, hogy a termékünket a mellékelt listán szereplő eszközökkel teszteltük, ezekről állítjuk, hogy működnek. Még azzal sem lenne gond, ha figyelmeztetne, hogy nem tesztelt hardverelemmel találkozott.
De a korlátozás nálam nagyon nincs rendben...
MaCS
-
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #34008 üzenetére
Ezzel addig nem lenne bajom, amíg közel ugyanannyiba kerülnének a Syno HDD-k, mint a versenytársak.
De ahogy nézegettem ezeket, mindig kb. WD árban voltak, azok meg eléggé megdrágultak.
Csak a 10TB fölöttiek érdekeltek…Amúgy értem a lépést a részükről, de ezzel is csak azt érik el, hogy a termékeik inkább üzleti felhasználásra fognak elkelni, nem magánembereknek.
-
válasz
Victorio #33965 üzenetére
Bizony -- hogy rohadnának meg a magasságosságos Synology-nál...
" *Synology is increasingly relying on its own ecosystem for upcoming Plus models – Following the success of the High-Performance series, the company is now increasingly relying on Synology's own storage media for the Plus series models, which will be released starting in 2025. Users will thus benefit from higher performance, increased reliability, and more efficient support. "With our proprietary hard drive solution, we have already seen significant benefits for our customers in a variety of deployment scenarios," said Chad Chiang, Managing Director of Synology GmbH and Synology UK. "By expanding our integrated ecosystem to the Plus series, we aim to provide all users—from home users to small businesses—with the highest levels of security and performance, while also offering significantly more efficient support." For users, this means that starting with the Plus series models released in 2025, only Synology's own hard drives and third-party hard drives certified according to Synology's specifications will be compatible and offer the full range of functions and support. There will be no changes for Plus models released up to and including 2024 (excluding the XS Plus series and rack models). Furthermore, migrating hard drives from existing Synology NAS to a new Plus model will continue to be possible without restrictions. The use of compatible and unlisted hard drives will be subject to certain restrictions in the future, such as pool creation and support for issues and failures caused by the use of incompatible storage media. Volume-wide deduplication, lifespan analysis, and automatic hard drive firmware updates will only be available for Synology hard drives in the future. Tight integration of Synology NAS systems and hard drives reduces compatibility issues and increases system reliability and performance. At the same time, firmware updates and security patches can be deployed more efficiently, ensuring a high level of data security and more efficient support for Synology customers.* " - Germany, Düsseldorf – April 16, 2025
-
-
tibbike01
őstag
Pontosan! De a rendelkezésre állás és a biztonsági mentés teljesen mást jelent, más célja van. Nálam így néz ki a dolog:
Családi 3 telóval készített képek, adatok, doksik, ami a megadott mappába kerül állandó szinkronizálása a 1. lemezen, plusz egy laptop adatok. Minden hétfő éjszaka biztonsági mentés készítése az 1. lemezről a 2. lemezre. Kb 2-3 havonta, ahogy sikerül külső hdd-re manuálisan készítek egy mentést a 2. lemezről.
Így maxinum 6 napnyi fotókat, adatokat veszíthetek el, de ahhoz a csillagoknak úgy kell állniuk, azaz a telefon és az 1. lemez egyszerre kellene, hogy meghibásodjon.
A filmek, sorozatok, zenék más tészta, egy percig sem izgat, ha elvesznek. Ezek külön vannak kezelve, kb 1-2 óra alatt újra be tudom szerezni azt a néhány filmet, ami a megnézési listámon van (mások tartják nekem a lemezükön).
Köszi Borisz!
-
biga
őstag
válasz
tibbike01 #33999 üzenetére
Bizony, nagyon különbözöek az igények, és - szerencsére - mindenki az igényeihez igazithatja az eszközeit.
Mar egyszer irtam itt korabban. Bizony sokan vagyunk olyanok, akik az adatokra nem csak pénztermelési vagy pénzvesztési oldalrol tekintünk. Nincs az a cég, vagy pénz vagy barmi, ami felérne egy mondjuk 10-20 évvel ezelötti, soha többé meg nem ismételhetö csaladi emlék elvesztésével. A pénz az csak pénz, az elveszett pénz akar vissza is szerezhetö kis (vagy több) szerencsével. Az ilyen tipusu adat viszont ha elveszett, akkor örökre elveszett. Igy sokan, nagyon sokan megteszünk mindent azok védelméért is. Akar +1 vagy 2 HDD csak azért, hogy még egy szinttel növeljük a biztonsagot. Tesszük ezt ugy, hogy a RAID egyébként eredetileg egyértelmüen a te altalad emlitett célra lett létrehozva, söt, leginkabb ott is hasznaljak -
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest