Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
waveson
tag
válasz ftamas0201 #48097 üzenetére
Nagyon keményen fűt az a cucc, nekem is azt mondták. Egy két emeletes családi házban van 4 db és azt mondta ismerosom hogy rohogve kifuti -10-ben is az egesz hazat. Hang/huzat/elettartam/fogyasztas mas kerdes.
-
waveson
tag
Erről van tapasztalat? :> Panasonic KIT-TZ25-WKE Compact Inverteres Split klíma
-
herdsman12
őstag
Daikin Residential Controller-t használja valaki Sensira vezérlésre?
Mikor kellene leállni a hűtésnek?
26-ra állítva, app 25-öt mutat.
[kép][ Módosította: Viktor0610 ]
-
ftamas0201
senior tag
válasz waveson #48094 üzenetére
A Gree Comfort X-ről annyit tudok fűtésben, hogy mikor felszereltük télen (ekkorra szerveztem a telepítést mert nem voltak elhavazva még a szakik, egyik nap szóltam, két napra rá jött is) kb 5 fok volt kint. Fűtésen lett lepróbálva a működése, ekkor 58 fokos levegőt produkált befúvásnál. Most ez SER meg scop meg a bánat tudja még mit emlegettek itt, fogalmam nincs milyen értékekre jön ki, de durva volt látni És tényleg durván meleget is csinált itt ebben a 40m2-ben pár perc alatt. De mivel nincs fűtésen hosszútávú fűtési tapasztalatom és nem is lesz mostanában, nem tervezek ezzel fűteni, csak ennyit tudok mondani róla.
A kültéri hangja egyáltalán nem zavaró hűtésben, beltéri egyes fokozata nagyon magas, nagy helyiség előny ha oda kerül illetve a nagy belmagasság is jó, vagy pedig arduino és ventilátor fokozat leszabályzás, bár ez is csak fél megoldás, akkor már inkább más klíma, mert már szépen megkérik ennek is az árát.
Árukereső szerint már 230 a legolcsóbb ajánlat, én télen még 180ért vettem + 47.000Ft beszerelés. Nem rossz klíma, de a jótól messze van
Én megmondom az őszintét hogy kicsit csalódtam benne. A 7 éves fisher (fisher fsai-pro 122ae2) klímám simán lekörözi minden tekintetben az alsó szinten. Csak már annak is kezd zajosodni a kompresszor, fűtésben már elég daráló hangja van, elég jól remegteti az egész kültérit.
Legközelebb már én sem ezt venném. Gree-ben esetleg csak a (weblapjuk szerinti) Prestige szériákat venném már mint pl a G-tech vagy Amber royal vagy pedig átpártolnék panasonicra én is. Esetleg még a midea breezerless-t amit megnéznék hogy mit tudhat.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz waveson #48094 üzenetére
Comfort X-el nem fűtenék, akkor sokkal inkább C&H Arctic.
Azt mondják a kültérinek mindegy hol van, nem gond a déli oldal. Ha meg tud a falra menni a tető alá, akkor meg szipiszupi.
Mostmár tudom, hogy elég halk az enyém, mehetett volna oda is, de féltünk tőle hogy hangos lesz,(főleg télen) és a szomszéddal a zaj miatt ne romoljon tovább a kapcsolat, inkább a tetőre raktuk a másik oldalra.[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Tamás9x
őstag
Sziasztok
Sz-Sz-B-M Nyíregyháza
Itt kik azok akikkel érdemes klímát szerelni, és nem lép le ha gond van.
1m-es a fal amit át kell lukasztani (dupla légréses tégla)
Daiki-Pana fronton vacilálok még 3,5KW-al. A déli fekvés bizonytalanná tesz kültéri téren.Internetradio: ESP32 2.8" Touch +DAC 10K // ESP32 2.8" Touch + DAC + Encoder 15K
-
waveson
tag
Kaci84: ismerősöm 4 db GWH12ACC (Gree Comfort X 3.5kW) klímával fűt. Ezzel még mindig jobban járnál, bár nem Japán, nem 100%osan halk, ez igaz, de még mindig jobban járnál ezzel mint penészes, hideg lakással. Elég strapabíró klíma, sokan szeretik (és sokan nem szeretik, akit zavarja hogy egy gépnek van hangja).
Ha több a lóvé, akkor pedig jön a Panasonic Etherea Nordic. Halkabb kívül belül, jobban fűt, okosabb megoldásai vannak.
Én nekem ezekkel a gépekkel gyakorlati tapasztalataim nincsenek, de sokat olvastam utána itt és külföldi fórumokon is.
Ha nem akarsz Gree-t, akkor mondjuk Daikin FTXF35 is jó lehet csak az -15 körül már az adatlapja alapján nem kimondottan kívánja a telet... -
Flexy90
senior tag
válasz MC Pite #48089 üzenetére
Köszönöm szépen!!
Tegnap este bújtam a netet de a környékbeli cégeknél senkinél nem láttam a Panasonic márkát feltüntetve.. Ahogy látom a Vértes Klímánál sincs, mégis forgalmazzák Azt hiszem akkor telefonon érdeklődöm tovább. (Pár ajánlatot szeretnék azért bekérni)Xiaomi Fan
-
tibibi
őstag
válasz Kaci84 #48090 üzenetére
Ahogy hárásó írta mindenféleképpen kellene egy felelős szakember,mert nem igazán érted,hogy a klíma nem úgy működik mint a radiátor.
"1es helyen előny hogy közelebb a ház középpontja felé és a két szobát picit melegíti falon keresztül is" Nem fogja, sőt a meleg levegő mivel fent szeret lenni a többi szobában se lesz érezhető.Ezen az se sokat segít,hogy parapetes klímát néztél.Ami nálad jó lehet az a hőcsatornás klíma ,de az is elég drága. Ha nagyon kellene erőltetni akkor ,esetleg két klíma mondjuk 2 daikin 3.5kw ftxf így [kép] ,de ez is csak arra elég,hogy talán megy valami meleg a szobákba. -
törölt tag
válasz Kaci84 #48090 üzenetére
A házad hőigénye durván 7kw, felteszem ez -10-es érték. Most betennéd egy sokhelyiséges házba a hőigényed felét. Ami ráadásnak még csak nem is agresszív hőleadású. A házad hővesztesége egy ilyen fűtésnek magas, garantált a penész. Ha harmatpontra kiszámolod ( mondjuk 22fokot szeretnél "egységesen" az asszem 17fokos harmatpontra jön ki, tehát ami felület 17 fok alatt lesz, az penészes lesz) persze ezt könnyen elkerülheted a belső hőmérséklet további emelésével, azzal nő a harmat pont is. Persze nincs gond, ha szeretnél 28fokos nappalit és 21 fokos szobákat, csakhogy ez mekkora költség, szél és zaj? Ha ezek nem is zavarnak, meddig elég a 3.5-ös teljesítmény? Saccra +2 fokig. Mindig nyitva minden ajtó? Ezeket 700-ért? Mit ide leírtam csak az egész probléma halmaz legeleje, a hagyma legfelső rétegje. Beszélj kömkelel, nem tudok mást mondani.
uccsó uccsó
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz tibibi #48087 üzenetére
Értem, de akkor kérlek ajánjatok pár típust. Illetve ezért nehéz előrelépni. Megint két hsz amiből az jön le, hogy nem jó, de az nem, hogy miért nem és akkor mi a jó. Egy Pana ajánlás volt talán eddig. Az összefoglaló a a nagy japán gyártókat mondja, Daiki, Pana, Fuji, Mitsu. Kerestem egy klímás céget (Albaklíma) ahol az alábbi gyártókat forgalmazzák. Ügye ha én veszem drágább a szerelés sok helyen így van. gye ez is olvasott anyag, hogy többet számít az elhelyezés mint maga a gép. Nos ha fűtök lehet nem a plafonra kellene tenni. Szóval ilyen gépekből az adott márkák közül ez a "legolcsóbb" Ezért kérdeztem rá itt is. Meg még 100x átgondolnám/utánanéznék vásárlás előtt nyílván.
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Flexy90 #48088 üzenetére
Nekem a Vértes Klíma rakta fel idén, ha közelebbit nem találsz (én is 3/4 órányira lakok tőlük Nyergesújfalun). Szépen, korrekten dolgoznak, meg nem utolsó sorban normálisak voltak az elejétől, ill amikor javítani kellett, másnap jöttek is(szigetelést). Nem a legolcsóbbak, de nem is drágák; de inkább igényes legyen mint olcsó.
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Flexy90
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani megbízható klímás céget aki Komárom területén is vállal telepítést? Panasonic nordic lenne a kiszemelt, az itteni javaslatok alapján :)Xiaomi Fan
-
őstag
válasz #01758976 #48084 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Viszont nem nagyon értem. Ennyi erővel megírhattad volna mi a probléma. Miért jövök pofonért? Mert kérdezek? Vagy ez a fórum akkor minek van? Természetesen nem hallgatok csak egy emberre és egy fórumra sem. Tudom, hogy léteznek szakemberek is csak hát úgy vagyok velük mint etióp gyerek a zsíroskenyérrel. Ellenben van sok szakembermek mondott ember akivel ugyanúgy rosszul járhatok. Lusta meg mitől vagyok végképp nem értem.
-
törölt tag
válasz Kaci84 #48083 üzenetére
Az uccsó hsz-em a témában.
A legjobb tanács mit egy ilyen topikból kaphatsz a következő. Beszélj egy szakemberrel. De, ha lusta vagy, hát megy az onlánjba is. Például kömkel csinál ilyesmit is, őt ajánlom is. Felkészült és végtelenül korrekt a hozzáállása is. [http://komkel.hu]
Ne kövesd el kétszer ugyanazt a hibát, mert most is pont oda tartasz. Magyarán házhoz mész a pofonért. Másodjára ne tedd. -
őstag
Most már tisztul a kép és az igények is, de azért mégegyszer összefoglalva.
Adott egy 68kWh/m2 az éves fűtési hőigény
91,6m2. Kimondottan fűtésre használt gép padlóra helyezve.
A ház rajzán jelölöm a két helyet ahol lehetne a készülék és a tájolást.
A 2-es jobb lenne de le kellen venni a radiátort és lehet nem lenne túl esztétikus a szerelési helyek.
1es helyen előny hogy közelebb a ház középpontja felé és a két szobát picit melegíti falon keresztül is. Sajnos ott még hátrány hogy a csövek a padlásra onnan kifelé majd ki a szabadba.
Márkában az ajánlottakra szűkítettem és abból az olcsóbbak jöhetnének szóba így is borzasztó drágák.
[link] Ezt néztem ki első kőrben ezt pont forgalmazza is az egyik klímás cég amit kinéztem.Megmaradna a kazán talán puffer nélkül a nagyon hideg napokra de tényleg csak arra. Azt írt hőigény szerintem hidegebb telekre van számolva mint amik vannak. Na meg egy átlag de ebből az átlagból kiesnek a hideg napok mert akkor tüzelek évente pár alkalom.
Így akkor a 473e készülék 100e körüli bekötés, 150e H tarifa bekötés.
Várom a kedves vélemenyeket![ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz PROTRON #48080 üzenetére
ez érdekel engem is. Panasonicról meg Toshibákról annyit tudok elmondani, hogy nagyon sok közül 1 darab (amit soha nem tartanak karban, ember ott nemigen jár) kicsit csapágyas hangú, de 24/7-be mennek. Hangjuk nincs, sem a kültérinek sem a beltérinek, elképesztő halkak.
-
waveson
tag
az szép! Remélem nekem is hasonló eredményeket fognak produkálni majd, amiket veszek. Olyan nehéz dönteni, hogy arra nincsen szó. Pana Daikin alapabb modelleket lehet kapni 250 körül, ugyanennyibe kerülnek a Gree "középcsúcs" modelljei, halkak, hatékonyak, wifi blabla. Dönts okosan, kösz!
-
PROTRON
addikt
Köszi hogy ezt leírtad.
Viszont a teljes képhez kéne még 1-2 dolog, mivel csak annyit írsz hogy már csak tartalék szerepet tölt be, de azt nem írod hogy milyen jelenleg az akkusztikai és egyéb paraméterei. Tehát hogy egyébként ha nem kellene a nagyobb teljesítmény használnád-e még fő egységként, vagy mostanra már megérződik a használatán az öregedés, esetleg többet kér karbantartani...stb.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
nesa
veterán
válasz waveson #48070 üzenetére
Én 2014-2021 ig használtam egy 3,5kw Gree gépet úgy hogy max évi 1-2 hetet pihent, de sokszor még annyit se mert egyik nap hűteni kellet utána meg egyből fűteni.
Most cseréltem le egy Gree comfortx 5,2Kw os gépre.Terméseztessem a 3,5kw gép sem a kukába végezte, az most úgymond a nyugdíjas éveit tölti a ház egy olyan részében ahol nem kell egész évben dolgoznia, amolyan tartalék szerepet tölt be.
-
törölt tag
válasz Sisco2 #48072 üzenetére
Moduláció = teljesitményszabályozás
Felölem így is bekerülhet. A gyári értékek valszeg nem hibásak, ez lenne az én kiinduló pontom. Bár elég messze vagyok az elektromos dolgoktól, de ránézek már erre a témára a napokban, vagy legalább elengedek egy két telefont a tisztán látás végett. -
Sisco2
tag
válasz #01758976 #48069 üzenetére
Szerintem meg teljesen kicsavartad a dolgot. Nézd meg az általam elöbb linkelt videot ahol a 2kW Perfera letud menni 40W -ra is, és tedd mellé a Daikin által megadott adatokat.
40W az nagyon durván alacsony és jó érték, ezt a megadott min 1.3kW -ból ember nem gondolná. Mit írnál be az összefoglalóba melyik értéket? Szerintem nincs olyan érték a specifikációkban amiből lehetne látni a valós modulációt és pontosan számolni lehetne a szobaméretezést.
Aki ez alapján szeretne gépet választani azt érheti meglepetésSzeretnék én is tisztán látni, és a végére járni de egyelőre itt elakadtam.
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Szóval pl akinek az irodájában minden nap folyamatosan megy pl 25 fokra állítva. Stb. Egész évben.
-
waveson
tag
Van valakinek tapasztalata GREE klímák folyamatos üzeme melletti élettartamról? Úgy értem, hogy nem napi 3-4-5órát megy a nyári szezonban, hanem amikor meg van küldve rendesen 24/7-be? Gree illetve Gree és klónjai is érdekelnek. Hogy bírják? Illetve észlelt-e valaki különbségek ezek között és a Japánok között?
A félreértések végett, nem akarom flamet: saját egyéni tapasztalat érdekelne, ez a "szerintem így meg úgy meg amúgy", az nem.
Nekem Japánnal van csak tapasztalatom, Toshiba Panasonic klímák több is megy 24/7 minden probléma és karbantartás nélkül. -
törölt tag
válasz Sisco2 #48067 üzenetére
Szerintem ez nem így van. A modulációt a felvett teljesítményből kiszámolni akár seer értékkel is hibás eredményre kell, hogy vezessen. A képleteket nem ismerve gondolom ezt. Laikusként azt gondolom ez ettől bonyolultabb. Míg nem látom a képleteket vagy az egésznek a logikáját, addig maradnék a gyári értékeknél én. Ha lenne most erre pár órám biztos utána járnék. Szóval addig míg nincs a gyári érték megcáfolva, addig csak azt tartanám szem előtt. MOndjuk egy értelmes energetikus válaszát szívesen látnám itt. Bár azt nem gondolnám, hogy a biztonság kedvéért van az 1.3, de ideális környezetben tudja az a felét is?? Miért hagyná akkor ezt ki a sales?
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz #01758976 #48066 üzenetére
Szerintem konkrétan ezzel az FTXF42C-vel lesz a gond. Nagyon ki van már hegyezve. Méretben szinte nincs különbség az FTXF35C-höz képest, viszont +27%-ot kihoztak belőle. Ezért is választottam, de lehet pont ez volt a hiba. A szerelés amúgy szép lett. A falban van egy D63-as PVC cső és abban lett kivezetve minden.
65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
Sisco2
tag
válasz #01758976 #48066 üzenetére
Nem olyan egyszerű ez a modulációs kérdéskör, katalogus adatokból nem lehet kiindulni mert pl. a Perfera 2kw -os nál is 1.3kw -os min hűtőteljesítményt ír a gyár hogy onnan de indul de ebből nem lehet kiszámolni a valós min. felvett teljesítményt mert láttam már kimérve hogy 40-45w -ig is letudszabályozni az FTXM20N Perfera és ez számít igazán nem a megadott min. hűtőteljesítmény.
-
törölt tag
válasz kisbalazs83 #48065 üzenetére
És ezt pont neked kell elszenvedned, ezt sajnálom, nagyon, (mert rádkerestem a topikban) és tök értelmes és hasznos palinak látlak.
Javaslom a topik összefoglalóba a modulációs kérdéskőr beiktatását!
Mennél előbb. Balázs is rászaladt és meg van akkor a szörcsögés feltételezhető eredete. -
kisbalazs83
aktív tag
Ezt a választ kaptam:
"Ez szerintem amiatt van, mert túl kicsi helyre zsúfoltak túl nagy teljesítményt, és “halk módban” a ventilátort olyan kis teljesítményen működteti, hogy egyszerűen nem tud elég hűtőközeg elpárologni a csöveken belül és ez okozza ezt a hangot. A kompresszor részben folyadékot kap az el nem párolgott hűtőközeg miatt, amit a folyadék “tartály” nem biztos hogy megtart."
Lehet ha az FTXF35-öt választom, akkor nincs ilyen Most már ez van.
Azért ha más is szereltet FTXF42C-t írja meg hall-e ilyet. Köszönöm a válaszokat!65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
PROTRON
addikt
Csak úgy kíváncsiságból, mik a vélemények az ablak klímák jelenleg kapható példányaival kapcsolatban? Mennyire ajánlhatóak olyan környezetbe ahol a rendes split nem telepíthető (pl albérlet), de a mobil klíma nem az igazi? Gondolok itt tapasztalatokra, hatásfok, fogyasztás stb...a marketing brossúra nem nagyon érdekel.
Pl itt van ez a példány [link], de ez így csak a felfele nyíló ablak esetén nyújt jó megoldást.
De amúgy 2 emelettől fölfele ennek egy bukó ablakra át dolgozott verzióját eltudnám képzelni, persze az ablakhoz tartozó elemeknek jóval nagyobb mértékű áthidalhatóságot kell biztosítani...Amúgy bizonyos rendszerek, pl PC folyadék hűtésekhez kapni "gyors" csatlakozókat, amikkel feltöltött rendszer esetén is tudsz csövezést cserélni.
Tudom hogy a klímák/légkondik sokkalta összetettebb rendszerek, de kísérletezett valamelyik gyártó ilyesmivel? Tehát hogy kikapcsolt, áramtalanított, de bekötött-feltöltött állapotban lehessen le-fel csatlakoztatni a külső a belső egységet?[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Miklósbácsi
tag
válasz kisbalazs83 #48051 üzenetére
Szia! Három éve működik nálunk 5 méter csövezéssel az FTXF 35. Csendben működik, nem hallani csobogást soha. Cseh gyártmány.
Egy korábbi négy éves elődje, az FTX 35 KM is működik a fiamnál 3 méter csövezéssel. Szintén csendben dolgozik.
-
tibibi
őstag
Szörcsögő hang a gree klímámnál van amikor leolvasztásra vált fűtés módban 4-5 másodperc.A daikinnoknál nincs ez a hang.
-
cdl
senior tag
FTFX 5 méter csövezéssel éjszakai módban szinte hangtalan.
Ha lehetséges leszívni a gázt és az előírt mennyiséget visszatölteni, Én megpróbálnám.
Az autóknál a klímagép tudja ezt, megszokott dolog.
Itt lehetséges ez? -
Sisco2
tag
**Windy
Szia
Következő három típusú Mitsu MSZ-AP25, MSZ-EF25, MSZ-LN25 hűtés üzemben mennyire tudnak leszabályozni mi a gyakorlati tapasztalatod? Katalogusokat rojtosra néztem már a gyár által megadott adatokkal tisztában vagyok de azokkal nem sokkal vagyok elöbbre, kis méretű szoba miatt szeretném tudni.Vagy bárki más aki esetleg már mérte ezeket..
Diamondra ráadásul LN35 találtam már mérést, 60w -ra letudott menni bizonyos feltételek teljesülése esetén de a többit nem tudom: Mitsubishi LN35 cooling with low power consumption
-
Thusor
őstag
FTXF szintén, török gyártás, de nincs ilyen hangja amit írsz. Igazából alap fújással szinte hangtalan.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
feco70
senior tag
FTXF nálam nincs ilyen hangja, de a j3 daikin sincs
-
Sisco2
tag
Szia
Csak kiváncsiságból megkérdezhetem hány méter csövezés van a kültéri és beltéri között? -
kisbalazs83
aktív tag
válasz theooracy #48050 üzenetére
Sziasztok! Ma felszerelték a Daikin FTXF42C-t. Lehet hallani egy szörcsögő hangot, ahogy áramlik a hűtőközeg. Éjszakai üzemmódban hallani igazán, mert ott szinte semmi hangja a ventinek. Ez így nem 22dB éjszakai módban... A BOSCH hűtőmnek van kb. ilyen hangja ami 36dB. Akinek FTXF van, hall ilyet? A 9éves FTXN35KEV Daikinnál nem emlékszem ilyen hangra ami anyunàl van. Mondjuk az R410A-es és még japánban gyártották, ez meg török.
theooracy: véletlen a válaszra nyomtam...
[ Szerkesztve ]
65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
theooracy
aktív tag
Üdv. Egy gyors kérdés: Mitsu AP sorozata a kültérijébe kapja a betápot?
-
Miklósbácsi
tag
válasz Miklósbácsi #48047 üzenetére
És kérdésedre pontosítok : ez csak a klíma fogyasztása.
-
Atis45
aktív tag
válasz Miklósbácsi #48044 üzenetére
De ez a 45kw csak a klíma?
-
Miklósbácsi
tag
válasz feco70 #48043 üzenetére
Én meg csak magamnak olvastam le az 1 havi fogyasztást. Ez 45 kilowattot tett ki. Egy 3.5 Sensira dolgozik, ajtók a lakásban tárva - nyitva, így vagy 65 - 70 m2 is szépen hűvös marad. Éjjelre kikapcsolva. A gép nem kínlódik, szépen leszabályoz - érdekességként most éppen 113 - 118 Watt körül szabályozgat. A födém és a téglaház közepesen hőszigeteltnek mondható, hiszen 10 éve alacsonyabbak voltak a normák.
-
feco70
senior tag
Ma kellett leolvasnom az órákat, két klíma, néha bekapcsoltam a harmadikat is, egy havi 89 kw. 82 m2 hasznos, szigetelés csak a födémen van, 40 cm gyapot. Múlt havi kicsit magasabb volt, persze melegebb is volt.
-
-
MC Pite
veterán
válasz rmihaly #47986 üzenetére
Ha a kisebbik hőszivattyút nézem, akkor 2,4mFt egyben, nettó 180 a munkadíj, így 457 ezret kaphat vissza, azaz kb 2mFt az önrész. Elég lehet, de rá kell segítsen a régi kazán esetleg, hisz -15⁰nál 3,9kW-ot tud, langyos vízzel. De ez maga a gép kapacitása, mire bejut a házba a radiátorokba a monoblokkos hőszivattyúból, kb 3-3,5kW között marad (könnyen 5⁰ot veszítünk a vízhőmérsékletből a pár méteren).
Nincs megadva, sajnos valószínűleg 35⁰os előremenőre adták meg ezeket az értékeket! Komolyabb helyeken 35/45/55⁰ vízre is megadják.Szoval ezek alapján érdemesebb a '16kW'-ossal számolni, az 7,8kW-ot tud -15⁰nál. Ha lenne HMV, az a priós, akkor már ebből se marad olyan rettentő sok. Plusz kell a 3 fázis, és ez is tudtommal on/off vezérléses, nem pwm-es ventis.
A kicsit kifinomultabb gépek meg ugye drágábbak, ha halk kellene, az meg főleg.
Akkor 3 fázis, arra túlfeszvédelem b+c minimum, betonozás, régi rendszerbe illesztés, 3-4mFt-ról beszélünk, amiből kb fél milla talán visszajön, és talán jól fog működni abban a házban azzal a rendszerrel, de elsőre inkább nemre tippelnék.
Plusz a fancoil/hmv ha kell. Ami tuti elbírja (ha kell a 60⁰os víz), az 4,64mFt (mnínusz talán 457e). Csendesebből meg se néztem az árát mennyi lenne...
A radiátoros rendszerekhez való részt érdemes átfutni: [link][ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz ftamas0201 #48011 üzenetére
Ez hűtés? Többen 140-170W körüli értéket írtak azt hiszem hűtésnél, 480W körül fűtésnél.
Szóval ez most melyik? -
MC Pite
veterán
válasz tibibi #48034 üzenetére
Én speciel a fűtésre optimalizáltak helyett csak sima klímákra kaptam árat, de biztos arra is kap az ember, csak tutira le kell tisztázni.
rmihály: A fenti árak csak fűtésre, hmv nélkül vannak, bekötik, beüzemelik, ennyi. Minden egyéb igény (régi rendszerre alasztva lesz) plusz ktg. Másutt is...
Teszem hozzá gázkazán dettó. 4-500 a kazán, 1,2-1,3mFf mire használható!
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz MC Pite #48032 üzenetére
Én Hajdu monoblokkos hőszivattyúkat látok kb 950-1300e Ft között.
Ezeket lehet puffer nélkül is telepíteni, csak fagyállóval kell feltölteni.
Tudom nem túl nagy teljesítményű, de adatlap szerint tud minuszokban is megfelelő teljesítményt szolgáltatni (igen cekaszos), de cserébe ha jól van kiválasztva a teljes igényben jól moduláltan, hatékonyan tud működni (akár radiátoros kialakításnál is)Nem olvastam utána, hogy pontosan még milyen plusz dolgok kellenek egy ilyen monoblokkos klímához, de egy váltószelepen, hidraulikus váltón kívül mást nem láttam.
Persze ha úgy lenne hogy új radiátor/fan coil, meg minden maxra hangolva, úgy biztos nem ennyi lenne a kiépítés.[ Szerkesztve ]
-
tibibi
őstag
válasz Kaci84 #48031 üzenetére
[kép] 20 évig kínlódtam fával kazánnal az biztos,hogy más meleget ad ,de egyszerűen kezelhetetlen. Jelenleg 100 hektár akác erdőben élek, 20 hektár saját ,de akkor se fűtenék többet fával Na a lényeg, bejelöltem én hova raknám a klímát és a beltérit (ha lehet a földre állványra) itt talán van esély a háló,vendég,nappali,konyha temperálására a dolgozó, fűrdő tuti nem kap belőle. Keresd meg windyt itt a fórumon lassan vége a szezonnak hátha tud valami jót ajánlani gree,syen és társait én tapasztalatból hanyagolnám valami japán jobb lenne. De windy szerintem az elhelyezésben is tud majd tanácsot adni.Ja viszont a huzathatás elég durva lesz a nappaliban,de lehet nem fog zavarni...
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz rmihaly #48030 üzenetére
És marhára nem a felét kapni vissza támogatással egy hőszivattyúnál
Ja, és ha nem elég a legkisebb, ne felejtsük a 3 fázis felárát, amivel vastagon 3mFt fölött vagyunk.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Mert 99%ban a fűtéses szakemberek kontárok, és elméretezik, ezért. A klímákat is elszokták.
Én addig betennék egy fűtős klímát míg összejön annak a négy-ötszöröse egy hőszivattyúra (több, ha hmv-t akartok). Ez az egyik legolcsóbb, hmv vastagon feláras még (ők is villanybojlert javasolnak inkább) [link] Ide már amúgy a 05-ös kellene, (vagy egy fűtős klíma mellé) amiár 2,7mFt-tól indul.
De újra megemlíteném, b*szhatja a hőszivattyút, ha vastagok a csövek, és 60-70⁰ra méretezettek a radiátorok és a rendszer, nem lesz jó akkor a hőszivattyú oda!
Ha sok a felület (padlófűtés) és nagy modernebb radiátorok vannak, és elvan 50⁰os előremenő vízzel (nálunk ez a helyzet) akkor jó lesz, de nagyon nem annyiért, mint fentebb tippelték. És át kell picit megint alakítani a csövezést, szelepeket, hogy szükség esetén rádolgozhasson a vegyestüzelésű (mert a cekaszos kiegészítő még drágább).Ja, ha hűtene is vele... arra könnyen lehet másik (drágább) kellhet, és kell hozzá fancoil is.
Innentől a nem túl finoman szabályzott 'kültérinek' kell kell olyan hely, ami közel a gépészethez, és a szomszédhoz nappal 50, este 40dB-nél több zaj nem megy át!
Ettől mondjuk még a multisplit is olcsóbb, de egy Pana, meg 1-2 Arctic is fele árban van.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Hogy van ez a hőszívattyú dolog? A vizet melegítené a kazánházban és nem a levegőt a lakásban? Utánanézek.
Van puffer de kevés reggelig nem bírja ki. Igen ez a baj, hamar megmelegszik a víz akár 80-90-re és ha nem jól terveztem még lángol ezerrel és muszáj elvenni a levegőt a tűztől, de így meg órák alatt elfüstölög a fa, de a hő a kéményen megy ki mert a 80-90C víz már nem vesz fel hőt, meg le se ad. Legalábbis a laksában nem, mert van, hogy sokáig be sem kapcsol a keringés a lakásban mivel nem hül ezért a 90C puffer szépen kint adogatja le a hőt és fűtöm a kazánházat meg az udvart. A 90C víz is jobban hűl mint a 40C. Gondoltam kazánt cserélni faelgázosítóra vagy még egy 500-as puffer. Bár az lenne jó ha tudná órákig égni úgy, hogy 40C tartja a vízet és nem pedig 30-90C között ingázik. Klíma amúgy is kellene nyárra és ha működne olcsón és kénylemesen lehetne fűteni is vele. -
rmihaly
tag
válasz Kaci84 #48029 üzenetére
Nekem továbbra is kevésnek tűnik egy klíma, nem fog jól eloszlani a meleg és szintén lenne egy kompromisszumos rendszered.
Az adatok alapján az éves fűtési igény 8000kwh. Ez nem sok.
4SCOP hőszivattyúval ez 2000kWh...
Szerintem egy 4kW vagy 6kW hőszivattyú bőven elég lehet - az a HMV-t is megcsinálja.
Tuti spórolnék rá, hogy ne egy kompromisszumos megoldást kapjak...
Érdemes lenne ezzel foglalkozó céget megkeresni. Nem tudom hogy mit eredményezne hogy alacsonyabb a radiátor előre menője, de én úgy látom, hogy az adatok alapján a 4kW-os hőszivattyú elég lenne (lehet hogy nem 4SCOP lenne hanem pl 3, de H tarifával az is nyerő)(Megj: nem tudom minek tett be 20kW-os kazánt. Az rengeteg, egy ilyen jól szigetelt háznál meg nem tud kellően kis teljesítményen menni. Az 500L- es puffer is azért lehetett betervezve mert ekkora kazán 500L vízet is képes felforralni. És mivel kicsi a lakás hőigénye így akár kitarthatna reggelig)
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz tibibi #48018 üzenetére
tibibi és mindenki akinek van véleménye, felteszem ami segítség lehet tanácshoz vagy véleményhez
68kWh/m2 az éves fűtési hőigény
91,6m2Itt helyben a kílma bekötés 45e + ÁFA, de csak akkor ha tőlük veszek gépet, haha. Gree, Rcool, Syen márkák.
Aki nem olvasta: 20Kw vegyes kazán van kazánházban 500L pufferel. Anno úgy képzeltem, ígérték, hogy begyújtok reggel utána elég este és közötte nem kell vele foglalkozni. Aztán a puffer is kisebb lett mire ideért a fa is drágult. A kazán fűtőtere bazi nagy kevés fával nem lehet benne tüzelni, mert szétgurul és elalszik vagy hamar leég. Sok és nagy fával meg nagyon ég ha az automata huzatolót használom akkor meg kicsit elzár rajta, de akkor meg sokszor ott marad a nagy fa elaludva. Nem tudom, hogy ki lehet-e jól tapasztalni, de ha igen akkor se olcsó és kényelmes akkor meg minek. A klíma jó megoldásnak tűnik. Ha működne a puffer kikerülhetne a kazánházból a kazán maradna tartaléknak és akkor műhelyt se kellene építsek. Hátrány: Kinázett klíma 410+ bekötés+ villanyóra H tarifásítása 150e.
Ez van eddig.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Atis45 #48024 üzenetére
Ameddig nem volt klímám, addig azért nem mertem ilyet meglépni, mert tartottam tőle hogy nyáron bent reked a meleg. Továbbá a nem az adott környezethez megfelelően kiépített belső szigetelés elősegíti a penészedést és egyéb nyalánkságokat.
De igen, a klíma utáni első tél eredményeit követően meglátom hogy mi legyen, szomszéd álmennyezetezett a galériája fölött, csak ugye az ehhez szükséges alapanyagok árai is felmentek mialatt a klímára gyúrtam anyagilag, amire mindenképp szükségem van.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
válasz MC Pite #48020 üzenetére
Két és féléves
Jaj ti még akkor gyerekek vagytok és valszeg hozzám képest Proton is az. jajj
Proton: Kondeznek is kell a jó hatásfokhoz a felület és a jó szigetelés és nem árt egy jó vezérlés sem. Sok esetben ez kivitelezhetetlen, nincs egységes megoldás, ahogy írtad mindenhová érvényes recept nincs.
-
PROTRON
addikt
válasz #01758976 #48019 üzenetére
Oké, akkor íme az én adataim:
40 m2, másfél szobás garzon lakás, konvektoros fűtésekkel a 2 szobában, átfolyós gázos vízmelegítő(tehát HMV is gáz), gáz rózsák de elektromos sütő.
1 személy, a nagyobbik, 22 nm szobában életvitel, homeofficeban.
2018 január és 2021 január között, tehát 3 év alatt 3000m3 gázfogyasztás a mérőóra szerint
---> 300k huf. Még 1x leírom: 40 m2, 1 személyre, homeoffice.
Az tény hogy elmaradt a konvektorok karbantartása, az javítana a hatásfokon, de már 3 éve is csere érettek voltak, így van CO érzékelő.
Klíma mindenképp kell, így mellé a kazános fűtés és HMV-re költeni kéménybéleléssel még ha csak 1 padlástéren keresztül kell vezetni mert legfelső lakó vagyok biztos hogy drágább mint egy felsőbb kategóriás fűtő klíma + elektromos bojler, így hogy nekem szerencsém van a H tarifa kiépítésével kapcsolatban. Ez az én esetem, nem mindenkire érvényes.Persze a hátsó falam üres tűzfal, elbontották az épületet onnan, szigeteletlen, ahogy a padlástér irányába is...szal emiatt fogyasztok ennyire sokat, hiába vannak hatékony ablakaim.
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Vezetem a rezsiköltségeket is, ezek alapján: 75m² ház, hozzá 24m² garázs/spejz/tároló(itt csak 15⁰ot tartunk, a szekcionált garázsajtó nem zár túl jól) .
Szobák és sajnos a konyhanappali is radiátoros (meg a garázs), a többi padlófűtéses, kb 50⁰os vízzel, turbós kazánnal, sajna 12-28kw-os . Évi 130k a gáz hármunkra, ebből kb 25k a főzés+melegvíz. Lányom 2,5 éves, azaz ennyi ideje 7/24ben lakott a ház.
Könnyű szerkezetes a kecó, nincs redőny (szart se ér hidegben mondjuk), szigetelés födémen kb 15cm gyapot/padlap, falakon kívül kb 5 cm hungarocell, plusz megy 7/24be a szellőzés (sajnos a baromi sok csövezésen a padláson szinte az egész hő veszendőbe megy, hiába hőcserélős).
20,5-22⁰ között tartjuk a hőmérsékletet (0,2⁰os hiszterézissel). A klíma (NZ35VKE) még csak májusban került fel, meglátjuk mennyit segít be, illetve mennyit használjuk majd, de elsőre úgy tűnik nem drágább vele se fűteni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tibibi #48018 üzenetére
S íme uraim itt az igazság, számokban látva. Köszi, hogy ezt ide tetted.
Álljon itt akkor az én példám is. 100m² nettóban, 6 és fél telen vagyunk túl, általában ketten, de az elején kb. 1 évig hárman. Az össz gázfogyasztás (23 fokon, 70 m² padló fűtéssel és 18 m² fal fűtés, plusz meleg víz és főzés) 6150m3 ez cirka 600k. Ezeket sima kondenz kazánnal ami 2,2-24kw modulációt tud.
-
tibibi
őstag
válasz Kaci84 #48010 üzenetére
Hőszivattyús bojler megint csak nem mehet H-tarifáról ezt a kört anno lefutottam ha csinálsz egy móricka rajzot a ház elosztásáról akkor jobb esélyel kapsz hasznos tanácsokat. Azt nem győzöm hangsúlyozni ami bevállt az egyik háznál nem biztos,hogy működni fog másiknál.linkelem a 120m2 ház ytong 8cm szigetelés, normál tarifás fogyasztását jelenleg a tesóm lakik ott egyedül, éjszaka dolgozik szóval nincs igazán meleg 19-20 fok átlagban és 2 klíma fűti. [kép]
-
PROTRON
addikt
Mivel a szabadtérből jön a levegő, azért bízom benne hogy nem kell majd hetente felmásznom, a nyitott falú PC-m ventijeit sem kell hetente takarítanom, de persze tudom hogy gyakrabban kell "karbantartani" mint ha nem lenne elzárt dobozban.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz rmihaly #47983 üzenetére
Szia,
Köszi hogy ilyen korrektül leírtad.
A tervem:A társasház fsz+1 emelet, majd jön a padlástér.
Én az elsőn lakom, az udvari sarokban tehát a lakásom "L" alakú, előttem fordul a függőfolyosó.
Konkrétan a magam fölé raknám, az egyik válasz falam(ami 35 cm széles) tetejére, amilyen közel csak lehet a tető széléhez. Tehát ha valami általad jelzett épület probléma alakul ki én leszek az első akit érint.Az egész kültéri körül saját zárt (akár fém) doboz kialakítása tervezett, alulról is zárva, lakatolt ajtóval a karbantartáshoz. Így kivédve mind a tetőtér galambsz.tól terhes levegőjétől és egyéb portól. Mivel a belső sarokba kerül így elvileg a tűz eseti és füst aerodinamikát sem befolyásolja.
A "beszívó" csövezés a saját lakásom előtti függőfolyosó fölötti födémből kerülne kialakításra, a saját ajtóm előtt. Megint csak nem fog a tetőtér levegője bejutni, persze kap rácsozást és szűrőt hogy madarak meg egyebek se menjenek be.
A kipufogást pedig a tetőn kidugott "kéményen" keresztül végezné, a szokásos eső+madár +szűrő védelemmel ellátva. Megint csak kivédve hogy a tetőtér aerodinamikába beleszóljon az én készülékem, továbbá a levegő se tud beszorulni így elvileg gomba sem nagyon keletkezhet.
A kondenzvíz elvezetés, akár a doboz alsó fém tálcájáról is, történhet az eresz csatornába, de nem vagyok ellenére hogy belevezessük a saját konyhai lefolyómba. A beltériből lehet amúgy is a konyhába lesz vezetve.
A további, csövezésből eredő beázások is engem érintenének először, de amúgy megoldható hogy a doboz aljában egy biztonsági lefolyó nyílást nyissunk az előszobámba. Bár ez a fűtés számlán meglátszódna.A legnagyobb kockázat ha feltörik a padlásteret majd a dobozomat és ellopják a cuccot hogy eladják 10 üveg borért mialatt én épp elutaztam.
Más téma:
Előző oldalakon én is próbáltam erre célozni, csak egyesek eltrollkodták.
Tehát a jelenlegi áramdíjak biztos hogy a választások után emelkedni fognak akárki is nyer, csak persze a lefizetett sajtósok általi propaganda lesz vicces.
A növekvő áramdíj mellett télen biztos hogy látványos lesz a különbség azzal kapcsolatban hogy kinél van "H" tarifa kinél megy sima nappaliról.
Az hogy 15-20 év múlva milyen technológiák lesznek, a következő 10 évben nem fog vigasztalni senkit.Amúgy egy dolog hogy az áram árának utána néztetek, de a gázzal mi a helyzet? Ott nincs ekkora difi jelenleg? Csak mert agyon van propagálva hogy kazánnal és radiátorokkal olcsóbb a fűtés a jelenlegi gáz árak mellett, csak nehogy aztán kiderüljön hogy ott is hiányzik pár szorzó a valós piaci viszonyokhoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Kaci84 #48010 üzenetére
Hőszivattyús bojlered nem hiszem hogy lesz, azaz igazi luxus/pénzkidobás, kb soha nem térül meg!
Keress rá az Arctic/Amber Royal/U Crown klímákra itt, meg a Panasonic Nordic NZ szériára, és próbáld eldönteni megéri e a felárat. Én úgy gondoltam/gondolom hogy meg, tényleg fűtésre tervezték, nem utólag téliesítették, és remélem tartósságban is legalább annyit várhatok tőle.Akinek tartalék fűtésnek kell, elég lehet az Arctic (közben kihúzva/kismegszakítót lekapcsolva mikor nem kell fűtenie), de a Pana NZ/ Fujistsu LTCA inkább ajánlott ha azzal akar az ember folyamatosan fűteni.
Fusd át az előző 1-2 oldalt még ha nem tetted.ftamas0201:
Közel 3* annyi a minimuma mint enyémnek, az azért nem kis különbség, valószínűleg a nagyobb hiszterézis pl ilyenből is adódik.[ Szerkesztve ]
-
Hauptmann
addikt
válasz gabor9991 #48000 üzenetére
Szinte biztos, hogy amint a fos villanyautók elterjednek, az áram díja nagyságrendekkel lesz több. És nincs visszaút, nagyon beindult a villanyautó lobbi sajnos, és egyre többen szállnak fel a villanyautó vonatra. De idővel nekik is lesz meglepetés majd a villanyszámában.
-
ftamas0201
senior tag
Láttam, hogy a leszabályozással kapcsolatban felmerültek kérdések gree klímákkal kapcsolatosan.
Nekem egy Gree Comfort X 3.5kW (GWH12ACC-K6DNA1D) van, konnektoros fogyasztásmérővel azt tapasztalom hogy kb 440W-ig szabályoz vissza, ez alatt lekapcsol a kültéri ha eléri a hőfokot. 22W fogyasztása van a beltérinek automata ventilátor üzemmódban ha lekapcsol a kültéri (ilyenkor a legalacsonyabb ventilátor fokozatot használja). -
őstag
válasz MC Pite #48008 üzenetére
550+150 nálam, hogy a villanyóra tudja a H tarifát. Ez így fáj nagyon. Azért lehet belevágok. Pénzem amúgy van rá nem azért sírok csak régen szegény voltam mint a templom egere és nehéz ettől elszakadni. Azért is akarok most költekezni, mert úgy néz ki fordul a trend megy az infláció mindeki emel mindent ha kell ha nem, a fűtés nálam meg amúgy is gond a korábban írtak miatt. Mondjuk a klíma miatt elköszönhetek az éjszakai ármatól, de azt lehet megoldom hőszivattyus bojlerrel, de az megint egy jó kör lesz.
-
MC Pite
veterán
válasz rmihaly #47986 üzenetére
Micsoda, 1 millából monoblokkos hőszivattyú, készen?!
Szorozd meg kettővel szerintem (ősztől tavaszig ezeket kutattam). Majd vedd hozzá, higy a mostani rendszere 60-70⁰is vízre van méretezve, nem 45-50⁰ra!Kaci84:Én betennék egy NZ35VKE-t, tud halk is lenni, kb 500-550 telepítve. Ha nagyon olcsón kell, akkor Arctic, de ugye kevésbé gazdaságos és halk (350 körül lehet telepítve). Ha belefér, H tarifával.
[ Szerkesztve ]
-
Atis45
aktív tag
Most lehet hogy nagy marhaságot kérdezek, de ha egy klíma (3.5kw-os) eléri a beállított hőfokot hűtésnél, és ugye utána csak tartja a hőfokot, akkor kb milyen fogyasztása van?
-
baloghgabor
aktív tag
válasz Kaci84 #48004 üzenetére
Én biztosan sziget üzemű napelemeket tetetnék, ha megfizethető lenne, olyan szinten, amivel egy nagyobb áramellátású berendezés is vígan működne.
Jómagam klímával fűtök évek óta és nem tudom és nem is akarom hasonlítani, csupán a fa fűtéshez, mert csak az elérhető nálam. Pénzben sem tudom számolni, mert rengeteg kerül ki az egy hold, főként fás területemről. De kényelemben sokkal jobb a klíma, mint a begyújtás, hamuzás, favágás. Persze van hangja és fújja a levegőt. Engem nem zavar szerencsére, de van akit meg igen.
Anno több évre visszamenőleg olvasgattam itt, mire bele mertem vágni és mint látszik, nem bántam meg. 2 Fujitsu klíma, néha kandalló és sparhelt rásegítéssel, télen plusz 12-16 ezer villanyszámla többlet havonta (~85 m2). Aki ennyiért fával vesződik, az nagyon hobbis, vagy mániás szerintem.bégé
-
őstag
válasz gabor9991 #48000 üzenetére
10-20 év múlva csak nem lesz még annyi villanyautó. De addigra talán lesz új atomerőművünk és addigra lesz talán új fajta erőmű ami franciába készül. Tisztába vagyok vele, hogy bármi lehet, de az áram tiszta, biztonságos és megújuló. A jővő meg arról fog szólni, hogy vagy kivezetik vagy megadóztatják a szennyező dolgokat. De hanem villany akkor mi? Gáz? A többinél is vannak eremelkedési opciók. Villanynak még van fejlődési lehetősége a többinek szerintem már nem nagyon. Maradjak fafűtésen? Azt is fejlesztenem kellene ami pénz meg helyigény. Klímát szerettem volna, de kb mindeki itt inkébb lebeszélt róla mint rá.
[ Szerkesztve ]
-
baloghgabor
aktív tag
Szerencsére nálunk nincsen 800 € lakás se. Mondjuk az átlag fizetés állítólag ennyi, de sokunk szerint jó, ha a fele megvan..... Szóval felőlem lehetne a villany, vagy bármi svéd árakon is, ha nem a rezsire menne el a fizetés nagy része. Még szerencse, hogy az élelmiszerek nem emelkedtek csak 30-40%-ot, nem mint az építőanyag, sokszor eléri a 100%-ot az áremelés.
Próbálj meg okos lenni, hogy jövőre, vagy tíz év múlva melyik energiahordozó lesz sokkal drágább? Ha valaki emlékezik még a HTO (háztartási tüzelőolaj) és az olajkályha esetére talán?bégé
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest