Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Steam topic
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Android játékok topikja
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Path of Exile 2
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Witcher topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bignor
tag
válasz andersen10 #47999 üzenetére
Köszönöm a választ.
-
andersen10
aktív tag
válasz bignor #47986 üzenetére
Nekem jelenleg ez (beltéri sport) a "főprofil" révén, hogy a gyerekek jégkorongoznak és judóznak, tonnaszámra termelem a fotókat (nem csak saját, hanem egyesületi célokra is)
Azt tudom mondani, hogy a m43 alkalmas erre (is) de határeset, erre azért még mindig egy FF DSLR nagyon gyors profi obikkal az ideális szett... viszont nem hiszem hogy egy D7000-like APSC géppel és középkategóriás obikkal előrébb lennék:
- Tapasztalat szerint távolságtól függően 1/250-1/500 min. záridő kell bemozdulásmentesítés miatt. Pl. egy gyengébben megvilágított jégcsarnokban f2.8 1/250s ISO1600 expoval lehet számolni. A jelenlegi GX7 vázammal nem megyek ISO1600 fölé ilyen témánál, mert gyakran kell croppolni és fölötte már zavaró lenne a zaj. Viszont az APSC vázak (kivéve Fuji- de az meg követő AF-ben lassabb) sem jelentősen jobbak zajban mint az új gen. m43 szenzorok, tehát azzal sem vagy előrébb.
- Az AF sebessége az OMD, újabb G, GX, GH vázaknál pariban van a APSC DSLR-ekkel, de a Pana GH4 konkrétan gyorsabb is a legtöbbnél. Korábban Nikon D80/D90/D300 volt nekem, ahhoz tudok viszonyítani.Konklúzió: Nyugodtam vágj bele az m43-ba, de beltéri sportnál a kitobit felejtsd el. Nekem még f2.8 pro zoomok fényereje is kevés lenne, akciófotóra nekem az Oly 45/1.8 vált be, általában nyitva. Csapatfotó, öltöző stb: Pana 20/1.7. Távolabbról, nézőtérről kevés a 45mm, oda oly 75 lenne az ideális - de az már zsebbenyúlós...
Érdemes ráprogramozni az egyik custom programra a beltéri sport beállításokat, akkor egy pillanat alatt válthatsz. Nálam:
- S-mód 1/250s vagy 1/500s (jégcsarnokban "M" mód a fehér jégfelület miatt)
- AUTO ISO
- C-AF
- Dinamikus AF mező
- Sorozat expó
- mechanikus zár (statikus témára e-shuttert használok) -
HÁZIGAZDA
válasz Mr.Csizmás #47997 üzenetére
van 10-30 is, a 11-27,5 újabb. most meg van 10-30 pz.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz HEAHEA #47991 üzenetére
nikon v1: bitang jó af, vacak kezelés, viszont van evf (de nem nagy szám), relatíve kicsi/zajos szenzor (engem ugyan nem korlátozna). ami a legnagyobb baja volt mindig is, az az ára. a kit teleobi nagyon éles, a 10-30 sem rossz (de nem olyan extra, mint a tele). amúgy kevés obi van a rendszerben, használtpiac nincs. én biztos nem adnék 100e ft-nál többet a duplakitért, de még talán annyit sem.
-
Lassú Víz
addikt
válasz HollyBoni #47994 üzenetére
Láttam ott ISO 800 f1.4-et is. Ugyanez kb. azonos DOF-ot és záridőt feltételezve MFT-n ISO 1600 f2, APS-C-n, ISO 3200 f2.8, FF-en meg ISO 6400 f4. Az obi ekv. 135.
Ez jól mutatja, hogy kitobi felejtős, ilyen célra az MFT rendszerben a fényerős fixek jöhetnek szóba.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
HEAHEA
aktív tag
Szép estét kívánok! Én is gép vásárlás előtt állok és az egyik kiszemeltem a Nikon V1. Itt van egy videó, amiben a G3-mal hasonlítják össze:katt ide.
Általános célra akár meg is felelhet szerintem, aki csak a kattogtat és nem a menüben való gyors navigálás a cél.
A kisebb szenzorméret miatt nem lehet annyira a mélységélességgel "játszadozni".
A bolti változathoz külön kell még a vakut megvásárolni, mivel nem mellékelik. Már ha van rá igény.
Szerintem szép videókat készít, van mikrofon bemenet is. Magas iso-n már zajosabb képek (1600-tól, ha jól tudom).
Ha jól tudom nincs panoráma mód benne.
Nagy kapacitású akku ami szerintem + pont.
Fogás szempontjából nem tudom milyen, anno csak a J1-et fogtam kézbe, az elég masszívnak tűnt. -
Mercutio_
félisten
Találtam V1-el lőtt sportfotókat bár gyanús, hogy AF-et átvivő adapterrel felrakott 50/1.4-es obit használtak rajta
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Schanyee
senior tag
válasz Mercutio_ #47985 üzenetére
Erről korábban már kifejtettem a véleményem nem is olyan régen, hogy hobbi célokra pláne az átlagos beltéri sportok esetén, én bőven jónak tartom a mai m43-akat.
bignor: Mondjuk ha a lányod akit fotóznál sportolás közben és gyakran tudod és szeretnéd is közelről fotózni, akkor az már neccesebb, megerőltetőbb téma, mint amit az előző mondatomban írtam. Talán a legjobb jelen esetben az lenne, mint amit pár napja írtam a hasonló témában kérdezőnek. Menj be az olympus mintaboltba, ott szokott lenni EM5, 10, és E-PL5 is. A 10-es kivételével nagy valószínűséggel ki tudod valamelyiket kölcsönözni (értelemszerűen azt amelyik jobban tetszik). Az EM5 mondjuk jó drága, de használtan a váz 145 körül megy mostanában, plusz hozzá objektív 30-40 ezer. Kölcsönözd ki egy olyan alkalomra, amikor a lányod fotóznád sportolás közben és próbálkozz (persze ne az legyen az első amit fotózol, előbb ismerd meg a kamerát). Kipróbálod hogy jobb, beállítod sorozatlövésre, követő fókusz vagy folyamatos fókusz üzemmód, kicsit próbálkozni kell és mehet is élesben a menet. Ha beválik, akkor nyert ügyed van, ha nem válik be, akkor nem buktál vele sokat.
A többi felhasználásra kb bármelyik említett váz alkalmas. A képminőséggel egyiknél sem lesz gond, sebességgel sem. Nézd végig melyik tetszik jobban kinézetre, fogásra, méretre, tudásra. Pl a G6-ban egész erős a vaku, ami ritkábban fog kelleni mint kompakt kameránál, de időnként jól jöhet. (EM5-ben nincs beépített vaku) Aztán mondjuk egy GM1 nagyon mini méretű, az kb bármikor nálad lehet. De cserébe nincs is olyan fogása mint egy G6-nak, ami teljesen más érzés. Vagy abban G6-ban van EVF-is, plusz kiforgatható kijelző, ami nálam nagy plusz (szelfi ). De ott a másik oldal, egy EM5-ben van beépített stabilizátor, ami ha nem mozog a téma sötétben igen jól jöhet (vagy nagy fókusztávolságoknál). EM10-ben, GM1-ben és G6-ban van Wifi, amivel okostelefonról tudod irányítani. EM10-ben egy csomó kiegészítő funkció. Aztán amit még mindenképp nézz meg (mielőtt mondjuk GM1-et veszel a G6 helyett), hogy hány fotót tudsz egy feltöltéssel lőni, mert a kis méret az kis aksival is jár.
Nem akarlak összezavarni ezzel a sok tulajdonsággal, nem könnyű a döntés. Viszont olyan szempontból mégis könnyű, hogy ezek közül ha az egyik megtetszik élőben, kinézetre fogásra, akármi, akkor biztos nem jársz rosszul vele. Az egyetlen ami kétséges, ami miatt mondom, hogy mindenképp kölcsönözz ki egy gépet, ha mondjuk úgy szeretnéd fotózni a lányod sportolás közben, hogy közel vagy hozzá (nem a lelátón, hanem a pálya mellett).
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
beltérre lehet kelleni fog a fényerő, főleg mozgó témára, és gondolom nem 2 méterről fogsz kattogni, szal nehéz ügy ha mindenképpen kis gép, olyant válassz, ami tud érintőkijelzőt, tapicskafókuszt
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
bignor
tag
válasz Schanyee #47983 üzenetére
A felhasználási terület az általános család, kirándulás, nyaralás mellett a beltéri sport (kézi, kosárlabda, szép volt MKB) lenne. Szigorúan hobbi alapon, saját magam szórakoztatására, illetve pillanataink megörökítésére (lányom kézilabdázik). DSLR-t nem szeretnék, hiszen ezen alkalmakkor rengeteg pakk van nálunk, tehát a méret fontos. Elsődlegesen ezen alkalmakra nem csak azért megyek, hogy fényképezzek, ott van a család, haverok, az események a szurkolás. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy elsősorban nem komponált képek születnének, hanem a pillanat megörökítése.
-
Mercutio_
félisten
válasz Schanyee #47983 üzenetére
Írta, hogy beltérben sportot fotózna, erre lehet, hogy jobban járna egy belépő DSLR-rel és fényerős fix-szel (D5000+85/1.8+18-105 szaladgálós zoomnak) mikrós vázból valami EVF-es modernebb (vagy Pana) vázat néznék és 45-200, 45-150 obik valamelyikét, bár lehet kevés lesz a fény/elszalad az ISO
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Tulku
veterán
válasz bignor #47979 üzenetére
Beltéri mozgalmas sport...hmm ez fogós...gondolom oda halál gyors követő af kell...az meg tükrös terület, és ennek a V-J szériának is írják hogy gyors követője van...én ezt nem próbáltam, majd megerősíti olyan aki huzamosabb ideig használta...de sajnos ez a kritérium erősen korlátozza a lehetőségeket.
Én csak arra próbáltam rávilágítani hogy mindenképp próbáld ki vétel előtt nehogy fájdalmas csalódás legyen...
-
Schanyee
senior tag
válasz bignor #47979 üzenetére
Még pár kérdés, mik lennének az elsődleges felhasználási területek? (a többi nem is kérdés, de a végén részletezem mikre gondolok)
Ebbe az árba a használt piacot is figyelembe véve ezek férnének bele(méret szerint csökkenő sorrendben)
Panasonic g6
Olympus omd em5 (használtan)
Olympus omd em10(klubkártyával neccesen 200 fölött hajszállal)
Olympus pen e-pl5
Panasonic gf6
Panasonic gm1Ha nem kell az evf, és fix objektívet sem használnál, de szeretnél messzire is látni akkor az e-pl5 dupla kit újonnan verhetetlen áron van. Az olympusoknak és a Pana gm1-nek van a legjobb szenzora a listából, g6-nak a legjobb fogása. Plusz oly omd esetében ott van egy igen jó stabilizátor is. Nem könnyű a döntés, még bele sem vettem, hogy én kb nem használok zoom objektívet, a fix-ek sokkal jobb fényerőt és minőséget tudnak. Meg a vázak közötti egyéb tudás és méretbeli különbségeket (pl gm1 kit milyen kicsi) Vagy használtan Pana g5 és mellé fix objektívek is egy elég jó alternatíva. Az hogy mire használnád, miket szeretnél hogy tudjon azért elég jól le tudja szűkíteni a kört
[ Szerkesztve ]
-
cool13
őstag
Flickr képek mellett hogyan tudom láthatóvá tenni az info fül alatt a dolgokat? Váz, obi, rekesz, iso stb adatra gondolok. Vagy az már az LR ben tűnik el? Mindkettőben kutakodtam, de nem lelem a megoldást.
-
Tulku
veterán
válasz bignor #47975 üzenetére
Azért nézd meg milyen végterméket állít elő (jpeg és nef)..én egy estét sem bírtam vele, szerintem rettenetesen műanyag...hiába nincs zaj, ha részletek sincsenek...szerintem egy mai igazán komoly csúcskompakt (pl: LX7) agyonveri képminőségben...gyorsasága biztos van (azt is ki kell próbálni) kérdés megéri-e?
Kezelhetősége kritikán aluli (és itt sajna kissé ellent kell mondanom hű Mercutiómnak) és egy mai csúcskompakt lazán agyonveri (érintő képernyő, dedikált gombok, tárcsák...na ezek semelyike nem található meg rajta, hosszas bogarászás egy iso állítás is) ráadásul az objektívek sem tolonganak nagy számban olcsón rája...tehát jól gondold meg...persze ha egy Csizmás féle 25 ezres vagy Parci féle ( ) ötvenes kitet vadászol akkor érdemes kipróbálni, de én meg nem venném...
-
Schanyee
senior tag
válasz bignor #47975 üzenetére
Azért az is elég fontos kérdés hogy mennyit tervezel költeni, használt cuccok szóba jöhetnek e. Mert nagyon nem mindegy hogy mondjuk Pana gf1 és kit zoom a keret (ami kompakt után szintén előre lépés lenne) vagy mondjuk 100e ft körül, vagy jöhet mondjuk 200e Ft-ért is. Szerintem először ezt találd ki nagyvonalakban, utána lehet az adott összegből az igényeidnek leginkább megfelelőt választani.
[ Szerkesztve ]
-
bignor
tag
Köszi jmakk.
Technikai oldalról a legkomplikáltabb témám pont a beltéri mozgalmas sport lenne. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy bármelyik milcet nézem, képminőségben más kategória, mint a kompakt, de nem lenne logikus lépés az első szembejövőt leemelni a polcról. Azt hiszem még olvasgatok egy kicsit és gyűjtöm az infókat. Mégegyszer köszönöm a segítséget.
-
HollyBoni
veterán
válasz Mr.Csizmás #47972 üzenetére
Annyiért megvenném dísznek.
-
bignor
tag
válasz Mercutio_ #47970 üzenetére
Köszönöm a választ. Köszi a tippet a keresővel kapcsolatban, általában csak olvasgatni szoktam visszafelé.
A leendő gépem sokáig meg lenne, a bővíthetőség jó dolog, bár én nem szeretnék olyan széles objektív parkot beszerezni. Használt piaci oldalról nézve, azonban úgy látom, hogy az oly, pana, sony hármas forog leginkább. Ez is egy megfontolandó szempont. -
Mr.Csizmás
titán
27k-t megér egy J1 kit?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
jmakk
őstag
válasz bignor #47969 üzenetére
Kompakthoz viszonyítva egyértelmű, hogy érdemes vele foglalkozni. Kérdés, hogy mi a fontos neked, mire használnád. Sportnál tényleg jól jöhet a 1-es széria pöpec autófókusza, ugyanakkor a kisebb szenzor gyorsabban elvégzik a gyengébb fényviszonyokban, pl. beltéri sportoknál, mint egy APS-C vagy 4/3 méretű.
-
Mercutio_
félisten
válasz bignor #47969 üzenetére
Ha jobbra fent a keresőbe beírod, hogy V1 kidob pár .mf által írt észrevételt, pl. szerint borzalmas a menüje. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ha te kompaktról jössz lehet, hogy nem fognak olyan dolgok zavarni mint itt sokunkat, akik DSLR/EVF-es milc használat után vagyunk.
Amit még érdemes átgondolni, az a majdani bővíthetőség, a rendelkezésre álló obik választéka és ára/mérete/minősége, valamint a használtpiac és az ott elérhető dolgok minősége és mennyisége.
-
bignor
tag
Úgy gondolom, hogy minden vélemény, még ha nem is személyes vélemény.
Az említett gép kapcsán akkor konkrét kérdéseim a következőek lennének. A gyors és hibrid af rendszer bizonyos témáimnál (sport) nagyon jó lenne, azonban a kisebb szenzor mérete egy kicsit elrémiszt. Továbbá ezen gépek piaca itthon nagyon kicsi és ez talán látszik használt áraikon is. Mindezt egybevetve megéri-e egyáltalán az említett műszer, érdemes-e vele foglalkozni?Mercutio_: kicsiny lelkem nem sértett
-
-
jmakk
őstag
válasz bignor #47964 üzenetére
"Olvasgatok szorgalmasan, hogy piciny forintjaimat egy olyan gép vásárlásába fektessem, ami számomra megfelelő."
Ez azt feltételezi, hogy valamit csak tudsz róla. Millió aspektusa van a dolognak. Szenzor, optikák, AF, ergonómia és így tovább. De Te mit szeretnél tudni?
"Ezért reménykedtem abban, hogy valaki esetleg személyes tapasztalatait megosztja velem"
Ezt sem írtad oda. Mert véleményem nekem is van, de k.ra nem mérvadó, mert nem személyes tapasztalat.
Kérdezz rendes, kézzel fogható a kérdéseket, amire lehet válaszolni! Píísz.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Ha legközelebb töröltetni akarsz valamit ne a kicsiny sértett lelkedről írj burkoltan ódát, hanem jelezd a moderálási topicban
-
bignor
tag
Tisztelt jmakk!
Elnézésedet kérem, hogy ilyen tahó módon belerondítottam a topicba. Mivel a konkrét topic gyakorlatilag halott, ezért bátorkodtam (mint ahogy írtam) feltenni itt a kérdésem. Sokan vagytok itt öreg rókák a fényképezésben, több gép megfordult már a kezetekben. Ezért tettem fel egy általános kérdést, hogy általánosságban mi a véleményetek róla. Úgy gondolom és úgy érzem, hogy nem egy merev topic ez. Volt itt már szó fujin keresztül sonyig, a kerékpáron át minden.
És valóban igazad van f..om sincs az m4/3-ról, valószínűleg azért, mert eddig csak kompaktot nyomkodtam. Ellenben van bennem egy vágy hogy fentebb lépjek, picit beletanuljak ebbe, a számomra ismeretlen világba. Olvasgatok szorgalmasan, hogy piciny forintjaimat egy olyan gép vásárlásába fektessem, ami számomra megfelelő. Az említett modelről sajnos nem túl sok info van, személyes tapasztalatok meg igen csak kevés. Ezért reménykedtem abban, hogy valaki esetleg személyes tapasztalatait megosztja velem.
Kéretik töröltetni a hozzászolásaimat, rossz postaládába dobtam..
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
Hinnye én megnéztem s nagy kő esett le a szívemről...a stylus1 lazán pariban van vele iso 800-on is (20 vs 12 mp-t leszámítva de arra sz.rok) és beza az nem 70 mm-rel ér véget...
A kanyon meg egyszerűen sz.rrá veri...
Mielőtt ráagyalsz a kanyonra próbáld ki a működési sebességét...hmmm kissé komótos nekem...neked is az lesz az x10 után
[ Szerkesztve ]
-
bignor
tag
Sziasztok!
Tudom, hogy nem ide tartozik, de itt pörög az élet ezért bátorkodom itt is feltenni kérdésemet.
Mi a véleményetek a Nikon 1 V1-ről?
Pro és kontra? -
cool13
őstag
Van különbség a Panasonic 20 mm két szériája között? Melyiket ajánlott? Vagy mindkettő tökéletes?
-
Schanyee
senior tag
válasz Szulita28 #47953 üzenetére
Bár ez G3, de a fajlnévben benne van az expó szám. Sokáig azt hittem hogy a fájl neve többet mutat, mintha ugrott volna párszor feljebb, de megnéztem, pont ugyanannyi volt. G5-6 esetében mondjuk az e shutter miatt lehet elég nagy eltérés is.
Pl nálam egy fájlnév: P1150800, az a 15 800—ik fotó.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Mercutio_
félisten
válasz ROBOTER #47946 üzenetére
Ideje egy Roboter-féle "tedd próbára" akciónak a márka bolt úgy is szűkében van E-M10 - eknek
mazsi:Keményebben terjesztetted a hitet mint pite a fuji-tanokat
-
madgie
titán
válasz jjeahh #47944 üzenetére
Hijjnye. Amúgy sose igyatok ennyit, mint én, a szirti sas is óriási tisztelettel baromi messziről integet a hegytetőről, hogy csókolom, kétfajta pálinkának is a nyakára tetszett lépni
De tényleg, mi a lófenét csinálok én a telefonnal a kezemben, két órája még féláron gajdolva pörögtem a parketten úgy, hogy az egész násznép egy életre megjegyezte, hogy Cipő bizony falumbéli, és igenis ciki, hogy nem tudja a zenekar a Madárjós Vakáción-t. Itt jött a cutscene, rémlik, hogy hazafelé valami buszon inzultáltam a embereket, hogy várdi ember nem sz@r ember.
Szal' csak még kéne próbálni aludni vagy mi
Ui: ez a hsz tizenhárom percen keresztül próbálódott bepötyögni, kérem figyelembe venni.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
madgie törzsvendég már a 43rumors-on
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
|AP|
veterán
válasz andersen10 #47939 üzenetére
az hogy a jobb szél életlenebb, az eddig minden általam vizsgált tesztképen jelentkezett, több tesztben is megemlítették, sőt a saját példányom is ilyen. Viszont szerintem bőven együtt lehet vele élni. Persze nem egy 20-as szint, de a 14-es képénél nekem jobban bejön a 12-32. Látószögben a 12mm pedig számomra hatalmas előny.
-
Schanyee
senior tag
Lightroomban csak a shadows/highlights csúszkát tologattam többnyire, max néha a szinhőmérsékletet. Szóval inkább g3 jpg, élesítés, zajszűrés, clarity 0-n volt az egy említett képen kívül. G3-ban intelligens felbontás és dinamika standard szintre állítva, a többi off.
Annyira meg szerencsére (mármint anyagilag szerencse) nem vagyok figyelmes, hogy nekem egyáltalán a decenteresség feltűnjön, így ez nem zavar, ha nem mondod nem veszem észre. -
andersen10
aktív tag
te = de
Kifutottam szerk. időből.. -
-
HollyBoni
veterán
Nincs itt véletlen valaki akinek van/volt NX1100-a? Haver nemrég vette és kölcsönkértem( kütyümánia ) videóban nem lehet a záridőt 1/1000-nál lejjebb vinni, nem tudom én vagyok e béna vagy ez tényleg így van...
[ Szerkesztve ]
-
Superbad
tag
Lehet én vagyok lemaradva, de Máté Bence... (ja meg a GH4).
-
Tin_Shield
őstag
Biztos igazad van az időpontokat illetően, nem néztem utána, nekem csak pár hónap rémlett közöttük.
De nem drágább, a szomszéd irodában egy srác két hete vett használtan ~10e expoval, 1,5 év garival utángyártott markolattal 145e-ért. Nézegettük a zindexen is, hasonló árakon vannak. -
Schanyee
senior tag
Na voltam ma délelőtt a 12-32-vel a belvárosban és turistáskodtam egyet. Végig felhős volt az ég, szóval a képeket kicsit alexpóztam, hogy ne égjen ki mindenhol az ég, és utólag lightroom-ban állítottam a shadow/higlight csúszkán. Azon kívül 3-4 képen beállítottam, hogy vízszintes legyen, de végül is a többségnél nem szórakoztam vele, mert esztétikailag nem nagy számok a képek, csak ha valaki kíváncsi arra mit tud az objektív turista üzemmódban, akkor láthatja. (Van 1 panoráma és a legvégén 1 képre raktam clarity-t meg plusz élességet (P1150800), a többire nem) Ezek a jpg képekből készültek, ott van a full size, meg ha valaki kéri tudok adni raw-ot is.
[link]Összességében, nekem turista objektívnek eléggé bejött, a 20-as fix-et nagyon jól kiegészíti. Tetszik, hogy aluminium a borítása, a zoom-olás nagyon finoman állítható, nyomokban sem hasonlít a 14-42-es kit objektívemre. A fókusz villám gyors, nem tévesztett, stabilizátort nem volt alkalmam próbálgatni. Nyilván nem fix objektív, így a képminősége sem az, de zoomnak nagyon jó, egyik képnél sem érzem azt, hogy bármi gond lenne a minőséggel, és a 12-es kezdő is egész hasznos (bár arra is rájöttem, meg tudnék lenni nélküle). Alap objektívnek azért nem veri a 20-ast, az számomra univerzálisabb ha társaságban utazok. Viszont nappali városnézésre lehet ez lesz az alap, mellé a 20-as akárhogy befér
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Tavaly is gondolkodtam fujiban, akkor az xe1 hasonlo arban ment, mint az em5. Most ujonnan kb a fele es vagy fel evvel kesobb jelent meg. Az mas kerdes, hogy hasznaltan mar nincs ekkora differencia.
A d7000 meg total mas teszta... Vagy masfel evvel korabban jelent meg, mint az em5. Mar most dragabban megy hasznaltan.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
HÁZIGAZDA
pont a fuji eléggé tartja az árát. az x-e1-et mondjuk a végére nagyon leakciózták, ez tény, de alapvetően nekem fixen relatíve drágának tűnik (a forintban mért fizukhoz képest). x-t1 utód meg szerintem sokáig nem lesz, pláne nem olyan, amire értelme lenne cserélni.
-
Tin_Shield
őstag
Tudom nem vigasztal, de tkp az összes digitális gép elektronikai hulladék, befektetésnek nagyon szar. A Nikon D7000 kb egyidős az EM5-tel. Ugyanúgy 300e körüli árral nyitott, most már 200e alatt megvehető újonnan (az E-M5 még nem) a használt gépeket meg 130-150e körül hirdetik. Az objektív az ami elfogadhatóan tartja az értékét. Hacsak nem egy eleve túlárazott darabról van szó, mint pl az Oly 12 f2, én azt kb féláron vettem használtam, annyiért nagyon jó.
Az E-M5-öt egyértelműen az E-M10 nyírta ki, túl jó lett a kistesó. De ettől még az E-M5 nem lett rosszabb gép. Én spec. tojok a használtpiaci árakra, nem tervezek cserét pár évig. Akkor majd eladom annyiért amennyit adnak érne, és veszek valami mást. Lehet ugyanúgy megfizetem majd az újdonság felárát mint az E-M5-nél (tudtam, bevállaltam), lehet hogy racionálisabb döntést fogok hozni egy korosabb modellel.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Ez a fejlodes ketelu fegyver - egyreszt mar messze a canon/nikon elott jarnak. Viszont olyan gyorsan dobaljak ki a vazakat, hogy a regi szart se er.
Erre legalabb a felso kategoriaban figyelhetnenek, mert az embernek valoban nem lesz jo szajize attol, hogy a sok penzert vett kutyuje alsokategorias szintre sulyed egy-ket even belul. Plusz gaz a szandekosan visszatartott swes fejlesztes. A kozepkategorias em10 es az aktualisan is piacon tartott em5 jo pelda... Egy kulso szemlelonek ugy tunik, hogy nem erdemes penzt invesztalni bele. Ezt megertenem egy kifuttatott termekkel, de egy piacon tartottal? Brandepitesbol meg lehetne mit tanulni, igy nem fogjak komolyan venni a rendszert.
Nem tudom, hogy az em5 es az xt1 utan fogok e meg egyszer dragabb vazat venni. Annyit megtehetnenek, hogy telipakoljak a vazakat az elerheto mindenfele hwes kutyuvel, aztan swesen meg kovetik a trendeket. Mert gyakran errol van szo... Lehet itt sem artana kettevalasztani a hwes es a swes supportot. Biztos vagyok benne, hogy hosszutavon megterulne, ha az ipse folyamatosan kapna tamogatast a harom eves gepe melle is. Nem gondolkodna valtason, hanem megvenne a kov vazat es kesz.
A fuji aran siman vehettem volna egy d610et... Sajna biztos vagyok benne, hogy egy ket ev mulva sokkal tobbet fog erni a nikon.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
need
addikt
válasz schawo #47915 üzenetére
hát..hogy RC módban van HSS azt még nem néztem de szerintem van..!
a látható árnyékokra én egy másik megoldást próbáltam ki..vagy is használni..ez is egy ilyen filléres megoldás..én ingyé kaptam a haveromtól a derítőt.. igaz a képen itt 45 fokban van fényképezve de ezt általában 90 fokban használom.."Ordító napfényben nagyon jó vele deríteni"
na igen én a hétvégén használtam az asztal a fa alatt itt/ott süt be a nap..a gép össze volt akasztva a vakuval és wifin fényképeztem az asztal társaságot..90 fokba a derítőlappal..és pont elég volt..D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
gorgo
őstag
Tkp. a helyzet az, hogy az összes m43 váz értéktelen elektronikai hulladék (csak rövid idő kérdése. A baj a rövidség). Talán egyedül az em5, gh2 és gh3 tartja az árát tűrhetően, bár az em5-nél ez is csak múlt idő. Nem is értem, hogyan tartotta oly soká... A ghx a video miatt, de az em5? Dizájn+korrekt szolgáltatások? Úgy kellett kinyírnia az olynak.
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
jmakk
őstag
OFF: Ha valakit érdekelne egy vacsiúj Pana G5 + 14-42mm kit 70e-ért, dobjon rám egy privit. Csomagolása sérült (a tartalom hibátlan), angol verzió, én a telére (45-150mm) horgásznék dupla kitből.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
inkabb az a vicces, hogy a hasznalt em5 olcsobb...
-
Mercutio_
félisten
-
Szulita28
senior tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni. G6-ból hogyan lehet kiolvasni az expo-számot?
Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.
-
HÁZIGAZDA
nem bírom ki: sony rx100m3 szamplékat láttátok? nagyon tanulságos a g1xm2 mellé tenni őket. ez utóbbit már leírtam a vacak obija miatt, ám az rx100m3 mellett hasít (az eredményeket egy kicsit idézőjelbe teszi, hogy szintén itt a sony rx1r eredményei is elég vackok, az olympus e-pl5 meg mindent elver)
[ Szerkesztve ]
-
titán
RC módban is tud HSS-t? Azt még nem próbáltam, mert HSS-szel a célom a látható árnyékok puhítása, azt meg úgyis szemből, a vázról lehet a legjobban kivitelezni. Gyenge fényben, normál módban én is általában a vázról levéve RC módban használom.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
need
addikt
válasz schawo #47909 üzenetére
alá tudtom támasztani amit írsz.. mert nekem 50-es van és van benne és használom is a HSS-t!
még 1 gondolat..
nem régen fillérekért vettem egy talpat rá raktam a vakut mostanában inkább SLAVE módban szeretem használni lerakom valahová és a gépről vezérlem..D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Schanyee
senior tag
Ágynemű alatt csak huzatra meg lepedőre gondoltam, az kisebb mint a hálózsákom. Törülközőn lehet még helyet spórolni(mikroszálas és kb mint egy pár zokni akkora) , ruhából egy minimális igyis úgyis kell. Meg a kézi táska ha jól tudom csak ryanair esetében van így, wizzairnél konkrétan a sima ryanair méretű táskáért is már fizetni kell, amit ők engednek annál a hátizsákom is nagyobb. kár hogy ryanair idén több járatát is törölte, ők táska ügyben teljesen korrektek voltak.
Amúgy igen, azért is lett a 12-32, ha másnem a zsebemben elfér, mellé a 20-as meg ha nincsenek fények, tökéletes párosítás ilyen méretben.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
hat ez kesz van [link]
-
.mf
veterán
válasz Schanyee #47910 üzenetére
Egy 20-as és a 12-32 azért kis helyen is elfér
Nálam a váz + 12-32 + 20 + még 1 v 2 obi övtáskában utazik. Még fapadosnál is hátizsák / cabin luggage méretű táska mellett szabad még egy övtáskát vagy kisméretű kézitáskát felvinni. Ágynemű helyett hálózsák vagy melegebb időben a hálózsákokhoz külön kapható mosható hálózsák-huzat és felfújható párna, kisebb helyen elfér. Meg vannak még egyéb praktikákFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Schanyee
senior tag
Én eddig szinte csak a 20-ast cipeltem, városban az gyakran szűk, helyem meg nem nagyon szokott lenni, pl volt már hogy a kit obi nem fért volna el. Szóval ha lágy akkor is pont végtelenszer jobb mint a semmi
(fapados gépen így se könnyű, kis táskát vihetünk. A diák hostelekben meg külön fizetni kell az ágyneműért, aztán akkor azt is viszünk)[ Szerkesztve ]
-
titán
Az enyém 48-as, és tud HSS-t. Szoktam is használni. Ordító napfényben nagyon jó vele deríteni. De néztem az 58/1, az 58/2, az 52 és az 50-es kézikönyvét is, és ezek mind HSS-képesek. Amit nem tudom, hogy tud-e, mert nem úgy szoktam használni, az a remote-HSS, tehát amikor le van véve a vázról. Valószínűleg úgy is megy, csak még nem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
.mf
veterán
válasz schawo #47894 üzenetére
"Ha már veszel rendes vakut, akkor olyat vegyél, ami tud HSS-t (Super FP-t). Ezek az Oly 36R, 50R, 600R, és a Metz 48, 50, 52, 58"
Erre már a múltkor is azt írtam, hogy a Metz honlap szerint csak az 52 és magasabb tud HSS-t. Vagy esetleg volt valami régebbi verzió is a kisebbekből, ami még tudott?
Oly 36R egy jó ideje ritka vendég. Kb. fél év után most felkerült egy az irányjelzősre, de a régi szokásos 30-32 helyett 40-ért
Gorgo: persze csodákat és fixek szintjét hiába várja tőle az ember, de szerintem a 12-32 az eddigi legjobb kitobi élességre, és akkor a méretéről még nem is beszéltünk.
Schanyee: a "fix 12-es" pont nem a legerősebb oldala, ott a leglágyabb, ~14-17-től a végéig jóval élesebb. Nálam azóta ez az obi van a legtöbbet a vázon: a gép vele kicsi, könnyű, praktikus marad, az átfogása is jó (a méretéhez képest főleg).
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Schanyee
senior tag
Egyelőre én is csak beltérben próbálgattam, ráadásul nagyon világos sincs most, így nem nagyon tudok rá mit mondani. Amiket csináltam képeket, azokkal meg voltam elégedve, pedig kb 1 éve nem fotóztam zoom objektívvel. Holnap be kell menjek majd a városba, akkor viszem és kipróbálom alaposan, ha az időjárás is engedi.
Valószínűleg fix 12-esként fogom használni legtöbbször, így a 9-18 nekem is szimpatikus volt. Városi fotóknál szűk helyeken nagyon jól jönne, de azért drágább, a normál tartományban elég sötét, és Pana vázon nincs stabilizátor sem. Mostanában párszor videóztam így a stabi is kapóra jön a 12-32-ben. Plusz nekem is van a samyang és az meg nagyon bejött, ritkán húzom ki a képét, de ha kell akkor is elégedett szoktam vele lenni, így mellette nem látom annyira értelmét. Meg remélem mostanában lesz időm/alkalmam fotózni is, akkor kiderül mik azok amik csak porosodnának és évente 1-szer kerülnének elő, mert most gombamód megszaporodtak a pogácsák a fiókban. -
gorgo
őstag
Benne lennék, csak kéne 1 hónap szabi, meg egy hosszú út akárhova. Amúgy az a legegyszerűbb, ha semmit sem teszek, lehet a legjobb is...
Ha megvenném a 9-18-at, akkor meg kéne válnom ettől a kis mütyür 12-32-től. Valakit esetleg érdekel (tök új)?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Torrent meghívó kunyeráló
- Renault, Dacia topik
- Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest