Hirdetés
- PlayStation 5
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xbox Series X|S
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- PC-re érkezik jövőre az Epic NPC Man - Nice Day for Fishing
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
-
GAMEPOD.hu
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
-
Allien
veterán
válasz Ban_Dee #2334 üzenetére
Ez, leírva, szép, és jó! CSAK egy dolgot ne felejtsünk el. Aki nem hajlandó arra használni a fényképezőgépét, amire való, annak legyen elég egy mobil is, mert tök felesleges egy fgép, ha leveszi valaki a Mpixelt (persze, ez sem teljessen igaz, a mai idióta megapixel növelése értelmettlen), és nem használja ki az fgép többi előnyeit, nem is beszélve, hogy akkormá komponáljuk is meg azt a képet, no, nem kell teljessen művészileg, de mondjuk vigyázzunk, hogy lehetőleg ne égjen ki, a téma ne középre menjen (aranymetszés), meg hasonlóak. Utólag, majd több év távlatából (szvsz) szívesebben nézi meg az ember azokat a képeket, melyeket próbál ''komponálni'', és nem csak kattintgatott (ha volt rá egy kis ideje anno, meg figyelme).
Ha az ember nem képzi egy kicsit önmagát, nem hajlandó megismerni a gépe határait, sajnálja az időt, vagy a gépet, hogy mondjuk egy témáról több beállitással is készítsen képet (mert ezek az igazi előnyei a digit gépeknek), akkor max az emlékeiben maradhattnak meg mondjuk egy táj szépségei, ami mondjuk elég rendessen kopik, fakul (már a memóriánk). Pedig nem árt alapvető dolgokat megcsinálni fényképezésnél (ha már a komponálásnál tartunk), mert mondjuk nem tart semeddig egy kicsit arrébb mozgattni a gépet (két lépést arrébb menni akár), hogy pl a téma ne pont középen legyen, ne legyen túl sok zavaró elem a képen, és sorolhattnám.
(szigorúan szvsz)Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
veterán
válasz Ban_Dee #2390 üzenetére
nekem másfél évesen kb másfél éve döglött be a nikon 2200-asom vagyis nem döglött meg csak nagyon szar képeket csinál. gondolom valamelyik alkatrésze nem bírta a strapát.
ha valakit érdekel a képe akkor tudok mutatni majd.
A Sony R1-essel az a bajom, hogy nem lehet rá obit venni. S a pentaxra meg van 70 körül (persze amatör) obi mami asszem 18-200-ig megy (27-300) s az azért már elég kool -
veterán
válasz Ban_Dee #2415 üzenetére
na akkor itt leírom a tapasztalataimat a géppel kapcsolatban (ilyet már úgyse vesz senki ).
Szóval volt egy nokin 2200-as kis fényképezőm ami tényleg elég jó képeket csinált akkoriban, nem véletlen hogy azt vettem, sőt lehet hogy akkor hatással volt rám az itt olvasottak is. Egyébként a fényképező kb másfél éves volt, mikor elromlott benne valami, vagyis nem romlott el, csak meghibásodott. Képet majd teszek fel, csak lőni kell párat
Eleinte csak sok fénykép után lett eszméletlen zajos a kép, később elem merülésre is érzékeny lett, illetve manapság már alapból szar képeket csinál.
Sajnos most másik gépről írok, így képeket nem tudok nektek mutatni, de ha visszakerülök az otthoni gépemhez akkor megpróbálok egy képet feldobni -
Prego
senior tag
válasz Ban_Dee #2390 üzenetére
Na nézegetem:
Fujifilm FinePix A500 van 20k ért (boltban, garival), meg van a Canon A520 25k-ért (használt) amiről lentebb meséltem.
Melyik a jobb?
Az hogy az LCD kijelzőn lazt átom azt amit az optika (real timeban) opcionális, vagy kissé el va maradva a tudásom?Aki másnak vermet ás az a Stack Pointer
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Ban_Dee #9616 üzenetére
Nos nézzük:
A 6MP vs 10MP-nél a 10MP egyáltalán nem biztos, hogy előny. Igencsak jó objektív kell, hoyg kirajzolja a 10MP-t, azaz a nagyobb érzékelő-felbontásból adódó nagyobb részletgazdagság a maga teljességében realizálódhasson, és úgy látom egyelőre nem hiperéles obikat akarsz a gép mellé venni. Ezen kívül A/3-as méretre is teljesen jó a 6MP, ha az valóban 6MP-nyi részletet jelent. (Nagyon más a részletgazdagság, meg a felbontás megapixelekben. Egy kompakt gép 10-12 megapixelével bőőven nem tud olyan részletgazdagságú képet csinálni, mint egy DSLR jó obival 6MP-en)
Viszont egy valami mindenképpen realizálódik: Amiről fennt beszéltünk, minnél több pixelt tesznek ugyanakkora érzékelőre az egyes elemi pixelek mérete annál kissebb lesz. Ez pedig ugyanakkora érzékenységen tipikusan több zajjal jár. Szóval bizonyos szempontból kifejezetten örülni lehet a 6MP-es érzékelőnek, főleg ha nem akarsz A/3-nál nagyobbat nyomtatni.ISO200 a legkisebb érzékenység... és? Miért zavaró, erre még sosem tudtam rájönni. ISO200-on is abszolút alacsony a zajszintje, ha nem pixelről pixelre nézed egyáltalán nem lesz rosszabb, mint egy D40x/D60 ISO100-on, egy 200-as érzékenység egy DSLR-nek még igencsak alacsony. Akkor miért is lehet zavaró? Rövidebb záridőket lehet csak lőni ugyanakkora fénynél/rekesz mellett. De ahova hosszú záridő kéne, mittudom én, vízesés vízcseppjeinek elmosásához, hogy ne merevedjenek ki, vagy akármi, akor vagy elég a leblendézés, vagy pedig amúgy is szürke szűrő kéne, tehát itt sem érzem teljesen jogosnak. Egyetlen esetben lett volna kellemetlen nekem az ISO100 hiánya: F/1,8-as rekesszel akartam ragyogó napsütésben lőni. Ez ISO100-on 1/4000-es záridő mellett pont csontra ment. Alacsonyabb záridőt meg nem tud a gépem. (AHogy a D40/D40x/D60 sem). Így ha ISO 200 lett volna a kezdő, bizony túlexpózza a képet. Így akkor jól jöhet, ha nagyon tág rekesszel akarsz kinnt, szikrázó napsütésben dolgozni. Ehhez persze olyan objektív is kell, aminél tudod eddig nyitni a rekeszt, kitobival nem lesz ilyen probléma - mondhatni sajna.
Akkor először nézzünk egy D40 vs D40x-et:
A pixelméret és pixelszám dolgait meg az érzékenységet már kitárgyaltuk. Ami még különbség: D40 1/500sec-es (iszonyatosan jó idő nemhgoy belépőszinten, magasabb szinten is az lenne) vakuszinkron idővel rendelkezik, a D40x mindössze 1/200-assal. Kérdés ez mennyire zavar, vagy fontos neked, ezt te tudhatod egyedül. Ezen kívül sok különbség nincs. Ugyanaz a váz, ugyanaz a menü, ugyanazok a funkciók, ugyanaz a kitobjektív. A D40x-ben egyébként a D80 érzékelője csücsül. Azt hiszem, a D40x abszolúte nem éri meg a plusz árat.A D60 majdnem ugyanaz, mint a D40x, egy különbség, hogy a D60-ba a D300 képfeldolgozó szoftverét tették, ami azért igencsak eléggé jól teszi a dolgát. Apró változások történtek, mint a pormentesítő rendszer, aminek a hatásfoka viszont erősen kétséges, az eddigi pormentesítő rendszerek kb semmit nem érnek az Oly kivételével, a D60-é nem tudom, hogy valóban hatásos-e vagy sem, maradjunk annyiban, hogy ezzel kapcsolatban van némi szkepticizmusom. Változás az is, hogy ha a szemedhez emeled a gépet, akkor elalszik a hátsó LCD. Párat fotóztam D40-el, eleinte idegesítő, hogy a szemedbe világít az LCD, de úgy rémlik, hogy ott beállítható, hgoy hány mp-ig égjen. Mindenesetre ezek nem olyan forradalmi újítások, hogy úgy mondjam. Viszont ami lényegi változás a D40-hez és D40x-hez képest a hozzá adott kitobjektív: A 18-55-öst egy 18-55VR-es váltotta fel, azaz kapott képstabilizátort. Ha kitekben gondolkozol, akkor ez - és valójában leginkább csak ez - igen erősen a D60 irányába mozdítja a dolgokat. Sokaknak nem annyira fontos kissebb gyújtótávokon a képstabi, de nekem rengetegszer hihetetlenül jól jön és igenis nagyon fontos, úgyhogy remek dolognak tartom, hogy VR-es lett az alap kitobjektív is.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Ban_Dee #9649 üzenetére
Az 50-60% kinti jó időben lőtt képnél pont nem kell képstabi, de beltéren, ha nem akarsz vakuzni, igencsak jól jöhet. Meg borúsabb időben kinnt is. Pl ma eső után 1/15-öd-1/20-ad másodpercekkel tudtam fotózni F/5,6-on, 55mm-en. Képstabi nélkül bőőven bemozdult volna mindegyik. Szóval van annak létjogosultsága. De persze ez nagyon nagyban a fotózási szokásoktól függ. Ha úgy érzed, hogy neked nincs rá szükséged ezeken a gyutávokon, akkor a D40 jobb választás, az ár miatt. Pl. vehetsz hozzá még egy 55-200VR-t is az árból. De azt vedd figyelembe, mielőtt elveted a kitobinál a képstabit, hogy itt az objektív fényereje, már a 18-55-ösé F/3,5-ről indul és F/5,6-ra csökken 55mm-en. A Praktikának alighanem fényerősebb obija van....
Az Olykban uétrahangos lerezegtetés van. Az érzékelő rázogatása nem sokat ér. A levegő fújós dolog viszont lehet, hogy valóban használ valamit, ezt majd eldöntik a tesztek és felhasználói tapasztalatok, egyelőre fene tudja. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Ban_Dee #9681 üzenetére
De van, autoban is sokkal jobb a DSLR például portréban össze sem hasonlítható egy kompakttal.
A kompakt fő előnye, hogy kicsi és olcsó. Az átlagember -nem fotós- általában elégedett is vele. A fotós pedig magával hordhatja, minden eshetőségre. A mobiltelefonoknál sokkal jobb. -
ottkar
addikt
válasz Ban_Dee #9682 üzenetére
"a legtöbb kompakton 'egyszerűbb' (mondhatni ótvarabb optika"
Tévedsz. A legtöbb kompakton nem az optika miatt olyan a kép amilyen. Az optikák sokszor nagyon nagyon jók. A végeredményt nem az optika adja. Ha rosszak lennének az optikák akkor egy 4x6mm-es érzékelőn saját magad se ismernéd fel.( Még a 20-30 ezer Ft-os gépek optikái is sokat tudnak)
-
olli
tag
válasz Ban_Dee #10639 üzenetére
Ismételten megkérném a segítőkész fórumtársakat egy házi teszt képeinek elkészítésére. A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB üzenetben eljuttatni, a képek egyedi mérete max.:5 MB lehet. Az összes többi feldolgozási munkát elvégzem, és remélem mindenkinek hasznára lehet.
A DSLR, vagy egyéb digitális géptipus érzékenységének bemutatására letakart objektívvel és nézőkével a géptől függően ISO100, 200, 400, 800, 1600, 3200-on készített felvételeket várok.Képméret: a gépen beállítható maximális. RAW-ból konvertált képeknél nem szükséges utófeldolgozás.
A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem Fé: 0 értéknél még nem zavart, de +1,3-tól már feleslegesen zajos lett a kép, kikapcsolva még hosszabb záridőnél, pl. 30"-nél sem. Rekeszt a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek 1/60, f:4,5.[ Szerkesztve ]
By cool !
-
ottkar
addikt
válasz Ban_Dee #10717 üzenetére
"Mindeközben világgarancia, Bécsben pl. gond nélkül kicserélnék...)"
Nincs ilyen hogy világgarancia. A régión kívül nem lehet garanciát érvényesíteni. Az USA-ban vásárolt gépet Bécsben sem cserélik.
Amúgy mondd meg nekem hogy egy hivatalos forgalmazó miért javítsa meg egy innen onnan beszerzett gépet?
Garanciát mindíg a forgalmazó, importőr, disztributor ad a géphez.[ Szerkesztve ]
-
johnjohn
addikt
-
Allien
veterán
válasz Ban_Dee #12552 üzenetére
Miért is kellene SkyLight szűrő (vagy UV, vagy bármi más)? Ha az optika frontlencséjét akarod védeni, arra ott a napellenző (bőven elég). Persze, vannak körülmények, amikor esettleg van létjogosultsága szűrőnek, ha nem az átlagos por-, és egyébb szennyeződés az oka. Mondjuk, én polárszűrőt szoktam rendszeressen használni, de természetessen főleg "vizes" részeken, vagy pl városban, épületfotózásoknál, ha mondjuk érdekessek az ablakok tükröződései, vagy éppen ennek kiküszöbölésére.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
tbs
addikt
válasz Ban_Dee #13220 üzenetére
D80 a kissebbik váza. K100D és nagytesó a Pentax.
Nikon obikat meg absz. nem vágom, csak arra emlékszem, hogy a "kedvence" annyiba került, mint az egész cuccom... Valami elsődarab Mo.-n. jellegű beszerzése. (Király ojjektív, tényleg.)
Ami bajom van a D80-al, hogy feltöri a kezem, és halál fölöslegesen bonyolult a menüje. Meg van pár logikai bukferenc a gonboknál is, de gondolom állítható. Szóval imponzáns dolgokat tud a szoftver mondani az obikról, a vázról, az akkukról, de ezek olyanok, mint egy videojáték: egyszer megnézem az életben, oszt sohatöbbé... Jó pár dolgot NEM lehet kirakni gombra/tárcsára, ami hiányzott a (pentaxos) használati kultúrám miatt...
A hátsó kijelzője csudaszép. Irigylem.
A képei mosottak, furák. Nem jönnek be. A K10D jóval csinosabb expókat gyárt ugyanazzal a szenzorral...
A nagyvázát egyszer megnéztem, de a diótörés jutott eszembe róla nem a fényképezés...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest