Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- PC-re érkezik jövőre az Epic NPC Man - Nice Day for Fishing
- Call of Duty: Black Ops 6
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Kulisszák mögötti videón a zenés Symphonia
-
GAMEPOD.hu
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ban_Dee
csendes tag
''csak egy dologban külömböznek (szinte) az olcsóbb fényképezőkhöz viszonyítva, ez az optika''
Pontosan ez a lényeg - egy mobiltelefon alapvetően (még manapság is, kicsiny státusszimbólumokat szerető hazánkban is) kicsi (lapos vs. tömzsi) és könnyű kell legyen.
Vagyis, akármilyen szuper érzékelőt raknak bele, x megapixellel, valószínűleg egy kb. gimbostűfejnyi lukon néz ki a világba. (Amelyiken nagyobnak látszik az optika, ott is ha közelről megnézed, az 'üveg' mögötti rész nem mind optika, egy része sima műanyag.)
Nem vagyok egy nagy fotós, de az egy alapvető dolog, hogy ugyanannyi idő alatt egy x keresztmetszetű lyukon és egy 2x, 4x stb. keresztmetszetűn nem ugyanannyi fény jut át az érzékelőre, hanem a nagyobb optika több fényt ereszt át. (Most a különböző mélységélességről meg egyéb fotós fogalmakról még nem is beszélve!)
Szóval pl. egy akárhány megapixeles fényképezőgép rendes optikával (akár kompakt is, nem kell profi) 1Mp-re levéve is simán odaver egy 1Mp-es mobilt, és nem azért mert a mobil ratyi lenne, hanem mert nyilván nem rak rá a gyártó egy csillagvizsgálót, mert nagyon hülyén nézne ki... A mobilba épített telefon egyetlen dologra jó szvsz. - ha hirtelen nagyon kell egy fényképezőgép, de a 'rendes' géped otthon van.
(Esetleg még ha valaki notórius MMS-ező, akkor egyszerű és gyors átküldeni a képet valakinek.)Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Hali,
Szerintem attól hogy kompakt, még nem feltétlen gagyi és nem is igénytelen, akinek az van.
(Gagyik inkább azok, amik alapvetően webcam-ek, csak fényképezőgép kinézetük van és egy kevés belső memóriájuk.)
Persze kompakt gép inkább tényleg csak utazáshoz való, de oda talán még jobb is, mint egy nagy profi cucc - könnyebb, kisebb és ha netalán valami baj éri, akkor nem egy havi fizud bánja.
Nekem pl. Nikon Coolpix2200 van, ami tulajdonképp ősleletnek számit manapság, de amire én használom (szintén utazáshoz és kisebb-nagyobb családi bulikhoz) arra jó.
Hogy melyik gyártó melyik modellje, arra csak annyit mondanék hogy:
- _nekem_ a Nikon nagyon bevált, legközelebb is azt veszek majd (előbb utóbb akarok venni egy eggyel profibb gépet)
- alapvetően itt is igaz, hogy cipőt a cipőboltból: olyan gyártótól, amelyik már analóg gépeket is csinál régóta (ezért vettem Nikont) kevés eséllyel fogsz vackot kapniBandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Fura. Nekem kb. 4 éve (mikor vettem árlistán még rajta volt a 2100 mint kifutó modell) tök jó. (Digi gép tulajok is dícsérik a képeket, amit csinálok vele - persze nyilván kategóriáján belül kell a minőséget érteni.)
Pontosan mit értesz a szar képeken? Esetleg tényleg küldj egy-két kpet priviben - hátha együtt kiokoskodjuk...
Lehet csak kifogtál egy gyenge darabot - vagy én egy jót?Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Hali,
Tanács kellene.
Jelenleg egy (tudom ősrégi, meg kicsi is) Nikon Coolpix 2200-ast hajtok, aki eddig látta a képeimet azok szerint tök jókat lövök, van hozzá szemem. (Ez persze marha szubjektív dolog, nem profi fotósok mondták, de azért tényleg pár kép kint van a falon isSzóval, a lényeg, hogy váltanék, illetve vennék egy belépő tükörreflexest a mostani mellé.
(Tudom, nagyarcúan hangzik , de úgy érzem, elértem hogy most már a gép jelenti a korlátot a jobb képek készítéséhez - mármint főleg a pici objektívje.)
Nikonnál maradnék, mert nagyon bejött a kis coolpix (kb. 5 éve nyomom, 4-5000 képet tuti ellőttem már vele, de ha kiderülne, hogy dupláját, az se lepne meg.)
Eleinte a D40-et néztem ki, aztán olvastam hogy annak a kezdő érzékenysége ISO200 és erre páran húzzák az orrukat hogy sok. Aztán a D40x-et néztem ki, az tud 100-at is ráadásul 10MP (tudom hogy nem az a lényeg, a 2MP-s kis masinával megtanultam, hogy lehet szépet lőni kevés MP-vel is).
Közben persze kijött a D60, szóval akkor inkább a kérdés: D60 vagy D40? Ha minden igaz, pénz lesz rá (persze ha felesleges, akkor inkább nem vágom ki az ablakon) - viszont ez is legalább 5 évre kellene...
(Persze eleinte az alap kit obival, aztán majd jöhet az 55-200-as vagy egyéb cuccok.)Annyit még, hogy főleg hobbi fotózok, nyaraláskor, túrázáskor, családi eseményeken ilyesmi. Viszont nagyon szeretek fotózni, anno úgy kezdődött hogy megtaláltam nagyfater régi Praktika gépét :-D (Full manuális élességállítás, blende, zársebesség stb. - felülről belenézős tükörreflexes gép.)
Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
válasz Szten Márs #9617 üzenetére
Húú - nem is vártam ennyire kimerítő választ, köszi!
Vaku (mármint külső) annyire nem fontos, nem 'műtermezek' - hacsak a néhány beltéri fotót nem vesszük annak, de arra azt hiszem jó lesz a beépített vaku is.
(Műtermi profiktól ez úton is elnézést, gondolom fogjátok a fejeteket
A kisebb megapixel / kisebb zaj dolgot hallottam már én is - az alacsonyabb ár mellett ez is a D40 felé húzna...
...ha másrészt nem lőném a felvételeim kb. 50-60 százalékát jó időben szabadban.
Ráadásul jön a nyaralás... Szóval jobban belegondolva lehet hogy ezért és a VR-es obi miatt mégiscsak a D60 lesz, talán 'értékállóbb' is.
Mármint nem eladás szempontból, ha tényleg bejön, valószínűleg addig hajtom amíg tönkre nem megy, de ugye egyszerűbb most megvenni az x meg y funkciót is tudó gépet, mint később sírni, hogy amit vettem az nem tudja...
Szóval megerősítettél igazából a D60-ban - magamtól arra húzok.(Bár a régi 'kis' Praktikában sincs meg a coolpixben se, szóval én meg ezzel szemben vagyok kicsit szkeptikus. - Nagyobb zoom obiban persze lehet létjogosultsága.)
Portisztitás - ártani nem árthat, majd meglátjuk mit tud. Bár asszem ez hasonló, mint az Olympusé nem? (Mármint 'rázza' is az érzékelőt, meg levegőt is fúj rá, nem? Alul meg valami légypapír-ragacs fogja meg a pormacskákat )Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
válasz Szten Márs #9663 üzenetére
Köszi - ok, még gondolkodom rajta.
(Fotomarketnél pl. ~148k a D60 sima 18-55-ös obival, és ~169 VR-essel, szóval azért 21k a difi.)
Az egy dolog hogy nem sajnálom már most a jobbik gépet venni (igazából a sok kis eltérés billenti inkább arra a mérleget, nem egyik vagy másik önmagában).
Na mindegy, maga a vétel kb. május vége felé aktuális, szóval addig még alszom rá párat, meg az árak is lejjebb mehetnek - remélem.Praktika obijára most hirtelen nem emlékszem - elpakoltam valahová hogy ne porosodjon de meglegyen - igen, (fény)erősebb rémlik, de nem biztos, rég használtam már... Az biztos hogy Zeiss.
Mindenesetre köszi a tanácsokat.
Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Na jó, de azért van a kompaktoknak is létjogosultsága szvsz.
sokan vannak akik a telefonba épített 'kameránál' jobbat akarnak, de nem akarnak akkora nagy / annyira bonyolult / olyan drága fényképezőgépet, mint akárcsak a legolcsóbb tükrös.
Bonyolultság alatt a manuális beállításokat értem - blende, ISO, stb. - mert azért abban gondolom egyetértünk, hogy annak viszont nem sok értelme van, hogy megveszi valaki a tükrös gépet aztán mindent 'auto' üzemmódban használ. :-DBandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Hali,
Tegnap végülis vettem egy Nikon D60-at (18-55 VR-es kitobival), meg kaptam hozzá időközben egy 55-200-as VR obit is.
Még csak ismerkedek vele, de amint lesznek bővebb tapasztalatok, megírom.Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
válasz *sosi* #10676 üzenetére
Szia,
Én most hétfőn vettem egy D60-at. Egyelőre tényleg csak néhány képet lőttem vele, leginkább csak hogy kipróbáljam, működik-e (a gép maga, az autofókusz, meg egyáltalán mindkét obi).
Szóval így előzetesben túl sokat még nem mondanék, de úgy látom nem fogom megbánni.
(Két hét múlva tudok bővebbet mondani csak... )Sony - nem tudom a tükröseik milyenek, de a minap segítettem egy srácnak angol nyelvű reklamációs levelet írni a Sony valamely Mo.-nál magasabb szintjének, merthogy le se sz@rták... (Elhajtották - a bolt azt mondja neki, hogy a szerviz kell adjon cserejegyet, a szerviz meg nem cserejegyet ad, csak valami szakvéleményt, merthogy nem hivatalos partnernél vette a gépét. Mindeközben világgarancia, Bécsben pl. gond nélkül kicserélnék...)
Pentax nálam is játszott - de mivel a kis kompaktom is Nikon és nagyon jól teljesít már vagy 5 éve, ezért nagyon hamar eldöntöttem, hogy Nikon lesz a tükrös is. (Kb. úgy 4-5000 képet tuti lőttem már vele, de nem számoltam össze, lehet hogy sokkal többet? )
Olympusokról meg majd a többiek...
Ja, Canon EOS-ok nem játszanak? Mert nálam pl. az volt a harmadik versenyző még, nagyon jókat hallani róluk...
Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
-
Ban_Dee
csendes tag
válasz ottkar #10719 üzenetére
Hááát - nekem pl, a D60 mellett ott van a papír hogy 'World Wide Warranty'
Amúgy azért javítsa, mert ő úgyis a Sony felé (Nikon felé, Oly felé, akárki anyacég felé) ezt kiszámlázza vastagon, hót mindegy hogy hol vetted / vettem.
Ha adott cég gyártotta, akkor nekik fizettem / fizettél, tehát ügyfelük vagy (akármilyen áttétellel is).
(Ha pl. USA-ban vettem és úgy hoztam be, akkor is kell(ene) mert amivel itt drágább, az a szállítás, ÁFA stb., nem az ő plusz nyereségük - elvileg :-))Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Nekem (szintén D60 + 18-55 VR kit mellé) egy 55-200 VR van még - jól kiegészítik egymást. (Legalábbis az én tudásszintemen.)
Szűrőket (nekem egyelőre csak SkyLight van még :-( ) persze nem árt beszerezni.
Amúgy kezdésnek a saját kitobi sem rossz, csak persze akkor nagyon nagy zoomolásra ne tervezz.Ja, látom állványt is javasoltak már előttem - igen, az sem árt, jó dolog a VR, de azért nem mindenható természetesen. (Főleg éjjel... )
[ Szerkesztve ]
Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Hali,
A szűrőkről jut eszembe...
Nikon obihoz (52-es menet) hol ajánlott körülnézni szűrő ügyben?
(SkyLight már van, polár- szín- és félszűrő is érdekelne.) - Persze nem baj, ha nem aranyárban, de azért nem is a leggagyibb fajta...
Nem vagyok nagy photoshop rajongó, szóval tudom hogy csodákat lehet vele művelni, de inkább szűrőkkel operálnék... :-DBandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Ez érdekes...
Konkrétan milyen Nikon és milyen Pentax?
(Vázak, obik, stb.)
Én is 'nikonos' vagyok, bár egyszerűen annyira bevált nálam a régi kis Coolpix2200 meg persze tetszett is a belépő dslr vonaluk, hogy úgy döntöttem marad a márka.
(Csak a D40-D60 volt kérdés, D60 lett végül)
Meg nem bántam, de azért nem érzem magam elvakultnak - szóval érdekelne egy ilyen összehasonlítás.Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Akkor tényleg komolyabban nyomja, mint én
(Én még hobbiként is csak mostanában mondanám - maradjunk abban hogy élvezem, ha nyaraláskor / családi alkalmakkor fotózhatok, meg persze hamar mondom azt, hogy 'fú, ezt lekapom gyorsan' és már szaladok is a gépért.)Menü: én IT-s vagyok, szóval szeretem a ketyeréket, valószínű ezért nem is tűnt fel elsőre, de így hogy írtad, azért egy-két dolog valóban lehet hogy más gépeknél egyszerűbben van megoldva. (Nincs igazán összehasonlítási alapom.)
A kijelző viszont a D60-on is nagyon tetszik, bár ott is csak a kis Coolpix az alap - ahhoz képest meg...Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Meg persze a márka image...
Gondolj bele, ha x és y 'nagy nevű' fotós Z v. W márkát használja, akkor persze hogy sok, kevésbé nagy nevű is azt fogja.
Persze lehet hogy x-nek és y-nak ingyen adta a Z meg a W cég, sőt fizet érte hogy az övét használja...
A komoly fejlesztő részleg persze tényleg igaz, az anyagi helyzetet csak sejtem, de valószínűleg akkor az is.Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
válasz Depression #13355 üzenetére
Tulajdonképpen igen. (Hacsak nem akarsz 'tele' tartományt is - mármint zoomolni.) Bár előbb-utóbb úgyis lesz másik obid, bármit mondasz is most ...
Persze hogy van manuális fókusz is (az obi tőled távolabbi végén a 'vékony' gyűrűt kell tekerni), bár nekem eddig nem volt gondom az AF-el.
(D60 ugyan - de szintén 18-55 VR kitobival és egy 55-200 VR telével.)
(Ok, nem lőttem még túl sok képet vele, olyan 2000 körül max.)
Kézbevételt meg nem lehet elégszer leírni persze, hogy mennyire fontos...
(Ha nincs is akksi a gépben pl. MM-ben, Saturnban vagy ilyen helyen, a manuális fókuszt akkor is ki tudod próbálni. )Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Szia,
Nekem D60 van - de nem a szenzortisztítás miatt vettem ezt a D40 helyett.
(Onnan indult a kívánságlista nálam is... )
Végülis azért lett a 60-as mert nem csak ennyivel tud többet a 40-esnél, és nem 1-2 évre vettem.
Szóval úgy okoskodtam, hogy akkor már tudjon 10MP-t (tudom én hogy a 6 is bőven jó, de hátha egyszer kell valamire ), a keresőbe nézés miatt kikapcsoló LCD is jó pont, az elforduló LCD (ha a gépet fordítod portréhoz) pláne. A szenzortisztítás meg ártani azért nem árt...Persze _csak_ a tisztítás miatt ne vegyél 60-ast, főleg ha az ára már fölötte van a keretednek. Akkor inkább a 40 - és eggyel jobb obi.Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Ha már itt tartunk, én is megosztanék néhány - általam és család által - jónak tartott képet.
Várom az őszinte és kíméletlen - de azért építő - kritikákat![ Szerkesztve ]
Bandi
-
Ban_Dee
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest