Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mano66
senior tag
Egy kis infó víz ügyben.Voltam a Bor és Víz Kft-nél. VERA víz nincs és nem is lesz egy ideig.Milánóból jön és karantén alatt az a terület. A NORDA még jött és van is náluk, de véges a készlet,mert nincs kamion aki oda meg menne érte.Félnek,hogy pakolás közben éri őket a karantén. Aki még beakar tárazni NORDA-ból most tegye amíg van.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Alg
veterán
válasz DanielK #91196 üzenetére
A Fred állítólag baromi hangos.
Nekünk Anna van+Graef CM800 (ezt se mondanám csendesnek...), szerintem a mi szintünkön, hogy csak finom kávét szerenénk inni naponta 2-3at és nem home baristáskodni, tökéletes.
Tamper kell hozzá mert csak ilyen műanyag szemetet adnak mellé.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
bluesfan
tag
válasz DanielK #91194 üzenetére
Ha csak simán a dobozból kivéve használni szeretnéd és túl sok tuningot nem tervezel, az Anna teljesen jó választás lehet. Tudomásul kell venni az 57-es szűrőkosár korlátait és valóban gyengébb a váza, mint a nagyobb testvéreinek, de ettől még abszolút jól használható.
-
DanielK
addikt
válasz #85578752 #91193 üzenetére
Ó igen, ez az, nincs rajta PID. Ez is benne volt, hogy nem biztos, ilyet szeretnék.
Nagyon nem szívesen költenék már pluszban rá, ha lehet. Jó lenne kivenni a doboznból és használni. Tuningolgatni sem szeretném.
A Lelit Anita PID-del és darálóval milyen lehet? Még az tűnt talán elfogadhatónak.
Ha más nem marad, akkor lesz Magister. A Sagetól nagyon nem jöttem lázba ezek után. Pedig tetszik nagyon, hogy 3mp alatt már tudom is használni. Jól is néz ki, PID is van benne...
-
#85578752
törölt tag
válasz DanielK #91189 üzenetére
A Rancilio Silvia is jó lehet PID-elve, meg az Ascaso Steel Uno, dupla, hőszigetelt gőzcsővel, de az nettóban annyi mint a Magister bruttóban.
Bár beszélgettem itt valakivel akinek Magistere és Ascasoja is van, de a Magistert dicsérte jobban.
Automatával most jó cappuccinokat csinálok de sokat kellett vele szenvedni hogy jó legyen, őrlőcsere, nyomásfokozó tuning, de nem igazi espresso csak nyomásfokozós fajta. Ahhoz képest még drága is 100-120e egy ilyenért, hogy soha egy jó eszpresszót se főzzön.[ Szerkesztve ]
-
DanielK
addikt
válasz sz.zs. #91191 üzenetére
Nem tudom igazából. Nem találtam róla semmit nagyon itthon. Véleményeket sem. Lehet rossz helyen keresgéltem.
Plusz a podos szűrő nem alaptartozék. Feleségem koffeinmentest szokott inni, ahhoz podot vennék.
Talán ennél kell a legtöbbet várni, míg üzemi hőmérsékletre vált.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz DanielK #91184 üzenetére
Mi marad? Magister plusz Graef, aztán úgyis vesz az ember tampert meg egy gumit a gőzcsőre. Legalább nem pattog szét tíz év múlva mint a műanyagok. Max. csöveket kell benne cserélni meg kontrollert. Ha meg nem eszi a rozsda. Negyedmillióért.
Flair-en is gondolkodtam, de nem igazán jó cappuccinora, szinte nulla gőze van.
Egy külön tejgőzölő Wellhome néven 200e, lehet venni persze használtan döglött Graef-et vagy bármi ami tud gőzöni, de az meg milyen már?
Szóba jöhet még egy Europiccola ennyi pénzért, nem tudom milyet gőzöl, mennyire lehet vele sorozatban főzni, mennyire hőstabil, mennyire igaz az, hogy ha elszalasztja az ember a kellő időpontot a főzéshez akkor mehet kávézóba mert mire visszahűl az fél óra...
-
#85578752
törölt tag
válasz DanielK #91184 üzenetére
A Lelit nyagda, bocsi ha valakinek az van. Jöhet ellenvélemény, nem mondom kategorikusan hogy nem jó, csak nem szimpatikus ha érezhető az anyagspórolás.
A Barista expressz ugyanúgy palifogó, mindent adnak hozzá, de a razort egyiknél sem értem, tömörítek egy pogácsát és lekaparom a tetejét, nem hiszem hogy ne törné meg ahogy hozzányomom, szerintem hülyeség.
De maga a Barista Express? Régebben ezen gondolkodtam de az őrlője nem olyan jó, a Dual Temp Pro-hoz hasonló a hőstabilitása, gőzölni kell vele egyet hogy elérje az üzemi hőfokot, utána stabil.
Jó lenne ha belinkelném ugye, ezeknek az állításoknak a forrását, hátha ott még van valami amit kifelejtettem...
https://kaffeemacher.ch/sage-barista-pro-espressomaschine/
- itt a videó is érdekes, plusz van egy Expresszel való összehasonlítás:
https://www.youtube.com/watch?v=lEx7NN7bNkQ
Meg ezen a fórumon sok téma: https://coffeeforums.co.uk/topic/49645-sage-barista-pro-mini-review/ -
senior tag
válasz DanielK #91179 üzenetére
Gaggia Classicban soha sem volt rézbojler gyárilag!
Én pl. ezen [link] elgondolkodnék a helyedben, bár ha nettó - bruttó árakról írsz, lehet, hogy fontos Neked a számla?!
vilkrisz: egy cseppet sem akarom védeni a Lelitet, de nem vagyok benne biztos, hogy ott a géppel volt a baj!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
DanielK
addikt
válasz #85578752 #91180 üzenetére
Köszi, én ezekre nem találtam rá. Pedig nekem is nagyon tetszik.
Lelit Anita PID-del és beépített darálóval? 190e Ft.Arról van valami infó? Azon kívül, hogy pont 1mm kisebb a szűrőtartója, így ugye ez sem standard.OK, erre jött válasz.Akkor mi marad kb 205-215e Ft bruttó összegért? Amiben már a daráló is benne van?
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz DanielK #91177 üzenetére
Nekem a Magister tetszik de az 196e + postaköltség.
Pont a Sage Barista Pro-t nézegettem, mert hihetetlenül innovatív, adnak hozzá mindent, míg pl. a Magisternél kiszúrják az ember szemét egy műanyag tamperrel.
Aztán olvasgattam egy kicsit és kiderült, hogy az innovatív ThermoJet annyira nem dögös, a forró víz nem elég forró, ideális hőfokot akkor tud tartani, ha megfelelő az őrölt kávé állaga és tömörítése, magyarán ha jó a lefolyás, akkor éppen tudja tartani a megfelelő hőfokot, szóval vicces a hőstabilitása. Ahol ezzel nem törődtek, ott épp a túllövések miatt panaszkodtak, hogy 98 fokon ront rá a kávéra az elején, emiatt érdemes legalacsonyabbra állítani a PID-et. Ez is vicces, nem sok jóval kecsegtet, viszont amikor jól van beállítva, jól főz, tesztek szerint hozza a Barista Express színvonalát, de ha az bemelegszik akkor az a jobb, szóval nem tudom. Minden nap lebeszélem magam róla, minden másnap megesz a fene, hogy mégiscsak jó az. De valamiért mindig afelé billen a mérleg, hogy hiába ad mindent, őrlőt, tampert, tejkiöntőt a Sage, valahogy mégiscsak egy műanyag foshalmaz az egész ami öt év múlva a kukában végzi, ja igen, külföldön is panaszkodnak, hogy nincs alkatrész csak a Sage-en keresztül, az meg csak egész gépet cserél amíg van gari, utána meg nem nagyon van értelmes javítási lehetőség. Nem is javítanak. Szemetet gyártanak. Már csak ezért sem tetszik.Magisternél műanyag tampert adnak, és még egy gumira se futja a gőzcsőre. A videókon amiket láttam félbarmok használták, rettenetes lefolyásokkal, nem hozta meg a kedvem, az olaszpresszo.hu-n csak fényképek vannak és maga az elragadtatott cikk, itt a fórumon egyértelműen nem ajánlott, pedig ez a gicar doboz benne már majdnem PID.
Teljesen tanácstalan vagyok, elővettem a régi drip főzőnket és amerikai kávét iszom bánatomban.
U.i.: Volt már Bambino-m, abban is ThermoJet van, de a PID nem állítható, elég magas hőfokon főz, de elég korrekt módon, ha rendelsz hozzá szimplafalú kosarat. Viszont a szálcsiszolt burkolaton minden vízcsepp látszik. Nagyon kellett rá vigyázni.
Lehet hogy a matt fekete Barista Pro jobb, egy tizessel olcsóbb is. De még mindig van egy elméleti negatívum: a négylyukú újfajta tejgőzölővel nehezebb a megfelelő áramlást előidézni a tejkiöntőben, erős a gőze de vajon mennyire csinál latte arthoz jó gőzölt tejet?
[ Szerkesztve ]
-
DanielK
addikt
Sziasztok!
Szeretem a jó espressot, így eljutottam odáig, hogy anyagilag meg tudok majd engedni magamnak egy viszonylag jó karos gépet. Kb nettó 160e Ft lenne amit erre tudnék fordítani (darálóval együtt).
Sokat nézelődtem. A Gaggia classicot kilőném, nagyon félrementek az újak. Rancilio Silvia, Lelit Anna, Anita, vagy netán Magister ES30? Graef CM702 darálóval mondjuk.
Illetve nagyon megtetszett a Sage Barista Pro. Erről mi a vélemény? Itthon nem nagyon találtam róla semmit. Külföldön nagyon meg vannak vele elégedve.
Ami tetszik benne: thermoblokk - így 3mp alatt felfűt, integrált sage smart pro daráló - amit pause is lehet darálás közben, tamper mindig kéznél a gépben, 4 szűrőt adnak hozzá (pressurized és non-pressurized is), van hozzá tejhabosító kancsó is, beépített vízszűrő, jó minőségű és ténlyeg jó tejhabosító kar, működése olyan, mintha két boileres lenne.
Ami nem: nem standard 58mm szűrőkar, félek, hogy esetleg nem lesz olyan a kávé, mint a szivattyúsaknál.
Vagy maradjak inkább a szivattyúsaknál és reggel legyek türelmes? Bár nagyon teszik a sage, mert sok mindent adnak hozzá és így nem kell szinte semmit venni pluszban.
Köszönöm!
-
Cyberbeni
addikt
Sziasztok, általában munkahelyen (vagy kávézóban, ha meguntam a munkahelyi szar kávét) szoktam kávézni, de szeretnék otthonra is valamit, hogyha otthonról kell dolgoznom, vagy vendégeket kínálnom, akkor is legyen valami kávé ízű italra lehetőség.
Mi lenne erre a célra a legmegfelelőbb? -
#43686656
törölt tag
Köszönöm a válaszokat! Úgy döntöttem, hogy visszaküldöm a gépet az áruháznak és inkább gyűjtök hozzá, hogy vehessek egy komolyabbat helyette.
-
72lakiluk
tag
válasz gboszi #91162 üzenetére
Dehogy, nem beszélünk el, csak másképpen látjuk a dolgot. A wiki szerint az espresso valóban 25+-2.5 ml és a lefolyási időt is megadják hozzá. Létezik a dupla, mivel én is 12/18-as szűrővel dolgozok viszont ha netán a két kifolyóst teszem a karra és két csészébe engedem, akkor sem megyek az általam kedvelt, megszokott mennyiség fölé. ma pl. 10 óra körül a nejem akart inni még egy szimplát a reggeli kávéján túl, ezért kétfelé csapoltam a Diemme 75/25-ösét. 30mp- alatt jött le a 17g-ból 39g ital ( ez két csészében ). Kicsit laza is lett, le kellett volna nyomnom pár mp-cel hamarabb. Szóval nálam így megy kb. Kár is túlgondolni a témát
közben bl4ze pont kitette a Diemmét[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
A klasszikus vonalból új versenyző a házban :
Caffé Diemme : Aromatica (75/25)
Eddig igen kellemes: zölddiós, karamellás ízjegyek. Szép crema, jó test..:. bl4ze .:.
-
bajnokpityu
félisten
Van valakinek pides giaggiaja vagy silviaja, vagy hasonloja ajándéknak való esztetikai állapotban eladó? Írjon privit plz.
-
72lakiluk
tag
A 2x30ml felejtős szerintem, ott már a végén vmi ihatatlan lötty folyik. A 25-30mp idő megállja a helyét, főleg olaszos vonalon. De van, hogy akár 50mp az ideális. Nemigen indul meg a lefolyás nálam 7-8 mp - nél hamarabb, a 16.5-20g szemesből 35-40g ital a cél. Én így szeretem.
-
#64275200
törölt tag
Ne aggódj nekem sincs kint minden a pulton. Elég a két HX a két síktárcsás őrlő, és a napi kellékek. A filteresek, Cold Brew, és egyéb cuccok már kisajátították a tálalószekrényt. A Hottop a dobozából ugrik kéthetente elő és a mostoha sorsú Europiccola vár a nagytakarításra.
"Tovább is van mondjam még...?" -
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni néhány dolog tisztázásában, így kezdőként. Már annyi mindent olvastam az eszpresszóról, hogy kezdek összezavarodni. A téma a "dial in" és a "brew ratio"... azaz beállítás és arányok.
A legtöbb helyen azt olvasni, hogy 14g kávéból, két 30 ml-es eszpresszót főzünk le, 5 másodperc után indul a lefolyás és 25 másodperc után lejött a kívánt mennyiség. Ha ez gyors vagy lassú akkor az örlőn állítunk.
Ehhez képest sokszor belefutok inkább a 17-18g, de akár a 20g-os kávémennyiségbe. Ettől függetlenül ugyanúgy kétszer 30 ml és 25-30 másodperc a célidő?
A videómegosztókon most a tömeg mérése a menő és az 1:2-es arány, azaz 18 g-ból 36 g-ot főzünk le ugyanúgy 30 másodperc alatt? Szerintem ez messze nem kétszer 30 ml, talán az 1:3-hoz arány esetén lenne az?
Van itt vmi ellentmondás vagy alapvetően különbőző dolgokról beszélünk vagy már én keverek valamit.
Köszönöm.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Madrid
újonc
válasz RetepNyaraB #91143 üzenetére
Értem én, hogy alapvetően nem javasoljátok ezeket a beépített őrlős gépeket, de nekem pl. egy La Pavoni Domus Bar DMB gépem van, és meg vagyok vele elégedve. Direkt megnéztem, hogy 25 perc bemelegítés, majd a többi után (tehát kb. 30 percre a bekapcsolástól) a babtartály belső fele, és maguk a kávészemek sem voltak felmelegedve, de még csak langyosak sem voltak. Nyilván egy Mazzer jobb daráló, mint a kis kúpos, ami ebben van, ami egyébként megegyezik a Lelit Fred, Iberital, Imax Lux, Ascaso Mini őrlőjével, de nálam ez amúgy is csak kiegészítő, mert van egy 1Z Presso JE-Plus kézi őrlőm is, így eleve kétféle kávét tudok használni. Aki tehát helytakarékos gépet szeretne, és alapból beéri egy Graef, vagy a fent felsorolt őrlők egyikével, oda bőven elég lehet egy ilyen kombi gép, mint ez, vagy egy hasonló Lelit. Szerintem nem az ördögtől való, még akkor is, ha külön-külön bőven lehet ettől jobb minőségű készülékeket venni. (jóval drágábban)
-
iatti
aktív tag
válasz #64275200 #91146 üzenetére
ez komoly vas az összeg is aprópénz érte. de még se veszem meg. múltkor jött rokon még nem látott új barátnője. kapott egy presszót,persze a végén fel lett öntve tejjel. méricsgéltem, kevergettem-kavargattam,egyengettem,tamperoltam dolgozott már kávés helyen,de a végén megkérdezte hogy szűz vagyok?mondom mérleg szerintem ezt meglátnák a konyhában,még furcsább szemmel vizslatnának
-
#64275200
törölt tag
Csak itt, csak most, csak nektek!
Elgondolkoztam azon, hogy piacra viszem a jó öreg Őrnagyot. Eladó a Mazzer Majorom. Ősszel járt Fragolánál. Szabályozva új késekkel és csapagyakkal, kifogástalan esztétikai állapotban. Dózer és babtartály is van hozzá. A képen látható állapotban.
Ára: 125 ezer forint.
Foxpost vagy két hét múlva személyesen Budapesten átvehető. [kép] [kép] -
vicces1
aktív tag
válasz RetepNyaraB #91143 üzenetére
"Citrusos szarokra nem volt jó, de azt amúgy is igyák a Batthány szakállas tetkómájszterek."
Mesélj még! Tanulnánk.
Főleg a lucskos aldis pogácsás részt, az tanulságos volt.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
#85578752
törölt tag
Ez a pogácsából jóslás elmond valamit a kávéról ami előtte belőle készült?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Gery0505 #91138 üzenetére
Én csak óvatosan és full offban, mert nagyon új vagyok itt.
De én 3 év alatt a kis szutyok Aldi karossal megtanultam többségében "jó" kv-t gyártani. Persze kell hozzá a szopóág, de nem lehetetlen. Azóta az ilyen beépített őrlős automatákat nem ajánlom senkinek. Pont azért, mert nem tudod ellenőrizni, mi hogyan megy benne. Nyilván lehet állítani az őrlőn (3 éved van ), de pl. a csapolást nem tudod szüneteltetni (előfőzés). A PID már jobb, csak ki kell ismerni, a tied hogyan működik függetlenül attól, amit kiír...
Nálam ha a pogi lucskos volt, azt végül mindig a túlőrlésre tudtam visszavezetni (kivéve a single cup, mert ez a főző arra eléggé alkalmatlan. Mindig lucskos, és/vagy vitriol, nem kávé). Az Aldinak egész jól be van lőve a nyomása (nem tudom mennyi, de a mostani GC 9 Bar-ból visszakövetkeztetve hasonló lehet). Persze ahány csésze, annyi fajta, mert olcsó hús, de ha nem kúrtam el az adagot/őrlést (a Hario-val), akkor azért meglepően iható tudott lenni. A hőmérséklet ingadozás volt a komoly hibája. Citrusos szarokra nem volt jó, de azt amúgy is igyák a Batthány szakállas tetkómájszterek.
Egy szó, mint száz - én az őrlés állítással vacakolnék a helyedben."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
BBéci
legenda
Ameddig méricskélem a babokat, darálok, tömörítek, biztosan elindul egy fűtési ciklus, ahhoz tudok viszonyítani. Nem kell figyelni, ott van az orrom előtt. Persze ettől függetlenül kényelmesebb és pontosabb a PID, valamikor csak rászánom magamat. Tényleg legalább 3, hanem 4 éve tervezgetem.
Erről jut eszembe, Vecsésen a Károly utcában láttam egy kávégép szerviz tábláit. Ismeri valaki?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz Toobee #91139 üzenetére
Á, az sem tetszene, a kábel látványa még zavaróbb lenne. Sőt, nem csak a látványa. Akát hiszed, akár nem, maximálisan élvezem az elkészített eszpresszók 80 %-át, a maradék 20-tól sem undorodom, csak bosszantja a tökéletességre törekedő lelkemet.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Gery0505
aktív tag
válasz vicces1 #91134 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
Igen, valami nagyon mellé van lőve, én is erre tippelnék, hogy alacsony a hőmérséklet, mert amíg nem volt benne PID, és lefőzés előtt csináltam egy hűtőcsapolást, akkor savanyúbb lett a KV.
Hát, a hőmérsékletet mérni sajnos nem tudom, mert nincs hőmérőm. Az első két citromlénél rendben volt a crema, jó vastag lett, legalább 1cm-es. De a 3. főzésnél vékony lett, mert gondolom a befulladás miatt csatornásodott, és nem főzte át az egész pogit. Megpróbálom akkor feljebb tolni a hőfokot."Failure is always an option." Adam Savage
-
BBéci
legenda
Köszi, ezeket józan paraszti ésszel magamtól is így gondoltam, most megerősítettél. Három éve tervezem PID beépíttetését, amit több okból halogatok. Például megbontja, megváltoztatja, urambocsá' elcsúfítja a gép eredeti kinézetét. Aztán el kell vinni, haza kell hozni, amihez lusta vagyok, ráadásul egy halom pénzbe kerül. Így is élvezem az elkészített eszpresszókat, persze nem 100 %-ban, néha nem kifejezetten finomakat csapolok.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
HÁZIGAZDA
azt, hogy hány fokos a víz ott, ahol a szenzor van. rossz esetben a szenzorral is lehet baj, akkor meg fals értékeket. de túl van ez lihegve itt picit, a pid abszolút száma lényegtelen, ahogy az is mindegy, hogy egy adott finomságú őrleményt egy daráló 5-ös vagy 8-as beállításnál hoz. a lényeg, hogy te kitapasztald, hogy nálad otthon mi a "nullpont", amihez képest egy "finomabbra őrölj" vagy "magasabb hőfok kell neki" amarra van.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
vicces1
aktív tag
válasz Gery0505 #91127 üzenetére
Citromlé a velenceiből 92fokon?!
Ott valami nagyon mellé van lőve.Akkor rögtön told fel 97re(a tényleges biztos nem lesz ennyi) , de ha lehet mérj rá!
És legyen hőstabil, rézcsővel az lesz, de azt nem bírja el a kis bojler, hogy 3percenként elveszt deci vizeket.Crema rendben van? Mert ennek adnia kell gazdagon?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Csápájev
őstag
Dritan Alsea Budapesten rója a kávézókat
-
BBéci
legenda
válasz Gery0505 #91127 üzenetére
Egyszer kóstoltam fél kilónyit abból a kávéból, ízlett. Nincs PID a gépemben (Gaggia Classic), ezért csak saccolni tudom a hőmérsékletet, a lényeg, hogy viszonylag alacsony kell annak a blendnek, a 92,5 szerintem sok.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
1000 kérdésem van hozzátok!
Fragola mestertől ma megkaptuk a frissen tuningolt gépeket, ezúton is hálásan köszönjük az áldozatos munkát. Omron E5CC PID került bele, és a pumpaszabályzó kivételével teljes tuningot kapott, ha jól tudom. Egész megváltozott a gép, halkabb lett a szivattyú, és nem prelleg már a szelep indításkor.
Kipróbáltuk friss kávéval, de természetesen nem sikerült, elsőre, még be kell lőni az új rendszert.
1. kérdés:
Kapuczinertől rendeltünk friss kávékat, most a Velencei gondolásokat próbáltuk ki. Elég friss pörkölés még, Február 23.-ai, ha jól emlékszem.
2. kérdés: Ha ilyen friss a pörkölés, mikor érdemes elkezdeni fogyasztani? Hogyan tároljuk? Most az eredeti zacsijában van a hideg spejzban.KV főzés:
1. főzet: 17,5g kávé, 92,5°C, szokásos tömörítés. 14-es Graef állás. (Tudom ez nem nagyon mérvadó, mert nálatok más a beállítás.) Eredmény: A kávé átömlött egy pillanat alatt, és ízetlen lett.2. főzet: 17,5g kávé, 92,5°C, szokásos tömörítés. 13-es Graef állás. Csak az őrlésen állítottam egyet finomabbra, hogy ne ömöljön át. Gondoltam elég lesz de nem... Ez is átömlött, viszont citromlé lett, elég markánsan. Azért megittuk, nem akartam kiönteni.
3. főzet: 17,5g kávé, 92,5°C, szokásos tömörítés. 10-es Graef állás. Na itt már megszűnt az átömlés, majdnem teljesen befulladt, nagyon lassan jött le, és a kifolyó egyik felén kezdett csöpögni, majd a másik oldalon is elkezdte kiengedni a kávét. Viszont ez is borzalmas savanyú citromlé lett, sehol a csokis, pörkölt magvas íz.
Gondolom kevés volt a hőmérséklet.
3. kérdés: Milyen hőmérsékleten érdemes lefőzni ezt a kávét, illetve az olaszos vonalat? Rendeltünk még Riói varázst, Top Blendet, és egy koffeinmentes Nicaraguai kávét, mindet a Kapuczinertől. Mennyit állítsak a PID-en?
4. kérdés: Kell csinálni rajta Autotuningot? Ha kell, hogyan, és mikor? Amikor nyugalmi bemelegedett állapotban van, vagy KV főzés közben?
Ha gyorsan folyt át a víz a rendszeren, akkor kb két fokot esett a hőmérséklet, amikor a befulladásos főzés volt, akkor elég jól tartotta."Failure is always an option." Adam Savage
-
Madrid
újonc
válasz #43686656 #91124 üzenetére
Bocsánat, nem néztem a gép típusát, hogy ez gyárilag őrlős.. Akkor elvileg mindent jól csinálsz. Nem tudom, hogy a túlnyomás szabályzó szelep (OPV) állítható-e benne, és azt sem, hogy gyárilag mennyire van beállítva, de arra következtetek, hogy több lehet, mint 9 Bar, inkább 12 körül saccolok. Ez okozhat még ilyen jelenséget.
https://olaszpresszo.hu/opv/Ha olvassa valaki nálam tapasztaltabb, és tényleg ez a probléma, illetve ha a továbbiakban is nagyon zavarna, akkor érdemes volna valakivel beállíttatnod a gépet.
-
72lakiluk
tag
Eladom a Lollinát, fehér. Talán 40-50 podot látott. Maradt pár ilyen-olyan, azt adom vele. Melóhelyen ment, Nordával. Kollega hozott be Nespressot, majd azt tolom helyette. Jövő héten már jön is a Roastopus kapszula :) Kell az ára egy kézi őrlőbe 30k fix. Fővárosban házhoz viszem.
-
#43686656
törölt tag
válasz Madrid #91123 üzenetére
Használok tampert hozzá igen (nem azt a szörnyűséget, ami a gépbe van építve gyárilag), az őrlő a gép őrlője, szabályozható, elég konzisztens őrleményt ad (eddig). A lefolyás 23-28 mp környékén mozog, a beépített nyomásmérő a zöld fázisban (9-10 bar) áll. Az eredmény is egyre jobb, de ahogy leveszem a szűrőtartót a kávék elkészülte után, rögtön kifolyik belőle a benne álló víz és a pogácsa is indokolatlanul vizes, sáros, egyik sem a megszokott.
-
#43686656
törölt tag
Mivel a szűrőkosárra csak annyi van írva, hogy kétszemélyes, most azzal kísérleteztem, hogy mennyi őrlemény fér bele, 18 grammal csapoltam.
-
#43686656
törölt tag
Sziasztok!
Első hozzászólásom
A napokban vásároltam egy eszpresszó gépet itthonra, hogy gyakorolhassak rajta, illetve némi kísérletezgetés céljából az eszpresszó terület felé, eddig csak filteres eszközökkel készítettem kávét magamnak. Viszont akadt némi problémám a géppel, így rögtön rá is térnék a kérdéseimre, remélve, hogy kaphatok némi segítséget tőletek:
Az első, hogy a szűrőtartó levételekor, a kávé elkészülte után, azt látom, hogy a kávépogácsa "sáros", mintha a főzés után is vizet kapna, vagy nagyon sok vízben úszna. Ezt mi okozza?
A második, a tejhabosítással kapcsolatos kérdés lenne. A gőzkaron van egy, a kézikönyv szerint "vízszintező"ként feltűntetett burkolat, amit a készülékről készített videokon vagy használnak, vagy használat előtt eltávolítanak. Ennek mi a szerepe?
Szintén tejhabosítás: a gőzgomb 6-8szor is körbecsavarható, így iszonyatosan nehéz kontrollálni a gőz erősségét, ezért több doboz tej elhasználása után sem sikerül a habosítás. Sokszor a gőz is túl forró, a gőzgomb legkisebb mértékű elfordításakor is azonnal odaég a tej a gőzölő fejhez, vagy megégette a kezem a kirobbanó gőz. Érdekelne, hogy szerintetek a tapasztalatlanságom okozza ezeket a hibákat, vagy a gép nem megfelelő beállításai? Köszönöm, ha tudtok segíteni! -
imarton
újonc
válasz PeterAgos #91115 üzenetére
Onnan próbáltam én is, felhívtak, hogy nincs, de nem mondták a várakozási lehetőséget. Így akkor lehet felkeresem őket és beszerezzek egyet. Kicsit elengedtem,mert filter-flair-caravel háromszögben nem létszükség, bár utóbbi kettővel biztosan kényelmesebb lenne használni.
-
Szabász
csendes tag
válasz szbalint88 #91111 üzenetére
Jófogás-on van egy Fair, eladó 42eFt 4-5 hónapos garanciális!
[link] ha még megvan! -
szbalint88
újonc
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(Végül Flair + Graef lett a választásom.) -
Alg
veterán
válasz Szabász #91104 üzenetére
Van RO szűrő mert növényes akváriumhoz nem árt de nincs állandóra bekötve. Egy(két) 15 literes kannába szoktam kiengedni, ebből megy hétvégén a vízcsere az aksiba hétközben meg kb. 1:1 arányban csapvízzel a kávéfőzőbe (szóval kb. ugyanúgy ahogy te).
De a baristahustle linkben karbonátra kb. csont ugyanez volt a "Budapest WBC" érték, magnéziumra valamivel több. Illetve a törzsoldatos receptek is kb. ugyanilyen KH/GH értékre hígítanak (~40-50mg/l)
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Rámértem TDS mérővel gyorsan a csapvizünkre, ~160... szóval egész lágy, lehet akkor nem is kéne az RO vízzel szórakoznom hanem tolhatnám csapvízzel is?
GH cseppteszttel még megnézem, de a vízművek decemberi mérése alapján:
GH~10
KH~9
Ca 52mg/l
Mg 14mg/l
Szulfát 19mg/l
Na 2,6mg/l
K1,4mg/l"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
MODERÁTOR
válasz kraven54 #91100 üzenetére
Ezt már néztem, sztem túlságosan kapkod. Értem én, hogy haladni kell, de nem nagyon mér, elég hanyagul tamperel, az ecsettel való tisztítás sem tűnik nagyon alaposnak. Aki nem bírja kivárni, hogy elkészüljön a flat white-ja az menjen a sztarbukszba.
[ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest