-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Egy próbát tettem én is a simítózáras zacskókkal, de azok nem zárnak tökéletesen (nem a zárórész, maga a fólia enged bizonyos mértékű filtrációt).
25-30 ml a szimpla "szabvány", a fórumtárs a leírtak alapján duplával próbálkozik. A gyári Gaggia szűrők egyébként 7 és 14 grammosak (ez is "szabvány"), az a része szerintem rendben van.
A szabvány pedig azért macskakörmözve, mert az utóbbi két hétben azt láttam, hogy éppen maguk az olaszok tesznek a legmagasabbról a szabványra, talán 1-2 kávéról tudom elmondani, hogy az elkészítés közelítette a szabványban foglaltakat. (Persze szinte mind remek volt, bár Szicílián már toltam a cukrot.)
-
adp
őstag
ne haragudj meg, de amit írtál annak mindegyiknek pont az ellentetje igaz, vagy csak félig igaz.
-Simán jó a gaggia dupla kosárba a 16g,
-az hogy fagyasztva darálja sokkal jobb mert a párás szemek darálás közben egységesebbek lesznek és nem lesz (annyi) rög
-az óvatos kocogtatás darálás után segíthet a distribucioban ( ez megosztó nekem ahogy csinálom bejön, de itt fontos a techinka)[ Szerkesztve ]
-
Corsair90
tag
Köszönöm mindenkinek. Megnyugtató hogy a fagyasztásban nincs semmi "trükk", biztos nem azzal lesz a baj.
Próbáltam most egyet, kb 15,4g őrleményből 31 g-ot csapoltam. Mennyiségre csak 30-35 ml lett. A háttérben nagyon messze ott van a jellegzetes íz, amit ki ki kellene belőle hozni, de csak igen halványan érezhető. A kesernyés vagy savanykás íz dominált nagy részben. Én duplát szeretek inni, szóval a 30 ml nekem kevés, mire elkezdem élvezni, addigra elfogy.BBéci:
Tudtommal 25-30 mp alatt kell lefolynia 25-30 milliliternek, ezt írja az "olasz eszpresszó biblia".
A duplára ez nem vonatkozik ha jól tudom? Ott 30 mp- 60 ml?
Nekem a régebbi verzió van, a fekete feliratos GC. Tuti hogy 14g-os a szűrő, de nem tudom hogy ez gyári vagy csak utángyártott lehet.adp: 1-2 óvatos kocogtatás szerintem is beleférhet, nem hinném, hogy ennyitől az apróbb szemek mind lekerülnek az aljára. Fagyasztás utáni azonnali daráláskor, szinte teljesen rögmentes az őrleményem.
sz.zs. : Értem hogy 16g-ból a 60ml sok, de akkor ez nagyságrendileg mennyinek kell lennie?
Velencei és Palermóból én közepeset kaptam nem sötétet, te szándékosan kérted így?
Halál pontosságot a PID-nél mivel mérted ki?Igazából a GC-k 95%-a pid nélküli és így is nagyon dicsérik világszerte, vélhetően a kb 85-90 fokot csak belehet lőni vakon, vagy nem?
-
HÁZIGAZDA
azt, hogy hány fokos a víz ott, ahol a szenzor van. rossz esetben a szenzorral is lehet baj, akkor meg fals értékeket. de túl van ez lihegve itt picit, a pid abszolút száma lényegtelen, ahogy az is mindegy, hogy egy adott finomságú őrleményt egy daráló 5-ös vagy 8-as beállításnál hoz. a lényeg, hogy te kitapasztald, hogy nálad otthon mi a "nullpont", amihez képest egy "finomabbra őrölj" vagy "magasabb hőfok kell neki" amarra van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Nekem csak a Vst 7g és klónjaival sikerült értékelhető szimplákat húzni, konzisztensen csak 41mm tömörítővel és tampersegéddel. Ha így használod még érzékenyebb a mennyiségre mint a dupla szűrő. A sacc/kb töltesz középre, majd max tömörítesz ott is ahol már nincs szűrő jellegű olaszos lazaság csak az olaszos (lazasággal) pörkölt kávéknál ok. És mielőtt olyan vád érne, hogy lenézem az olasz kávét, a következő rendelés fél kg Bellardi lesz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kisati748
csendes tag
válasz BBéci #110463 üzenetére
Én a helyedben azért néha megkóstolnék egy egy frissen pörkölt jó minőségű kávét,de ha bejön akkor már nem lesz visszaút.
És nem csak az ára lesz több, hanem kettőt vagy netán hármat is inni fogtok."Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110435 üzenetére
Engem is érdekelne 6-8 karton, ha valaki megszervezi és nem horror drága árra kijön.
#110456 belab : Ha bekapcsoláskor ilyen, vagy főzés után, az normális ezeknél. A bojler külső felén méri a hőfokot, így mindig túlfűti kicsit a vizet, mire a mért hőfokon ez látszana. Persze idővel be kell állnia szépen a beállított hőfokra. A PID paraméterei állíthatóak egyébként, azzal lehet kicsit variálni, de valamennyit mindig túl fog fűteni, mielőtt beáll, főleg, ha alapvetően a főzésre állítod be a PID-et, hogy jó legyen.
[ Szerkesztve ]
-
-
Gery0505
tag
válasz BBéci #110651 üzenetére
Azt szeretném kérdezni, hogy hogy vagy eleresztve csomagtartó-kapacitással? Azért kérdem, mert a 10x6 két literes Norda, az kb egy csomagtartónyi cucc. Vagyis 120kg. Esetleg arra tudnál vállalkozni, hogy mindenkiét átvedd, és utána Tőled elhoznánk, hogy ne Zsoltit terheljük vele? Ha igen, akkor én is rendelnék így vizet, hogy Tőled elhozzuk, ha Zsolti meghozza Olaszországból. Az a helyzet, hogy én nem tudom megígérni, hogy akár éjjel 2-kor Bp. határában legyek ott ahol Zsolti mondja, nekem erre rá kell készülnöm, fuvart szereznem, hogy elhozzuk stb. (Én sajnos nem vezethetek.) Ha nem megy, akkor kénytelen leszek átállni a pancsolásra, vagy ki kell építenem egy vízszűrő, vízlágyító rendszert.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
sLINKy
tag
válasz BBéci #110658 üzenetére
Nekem mehetne. A 10et be is foglalnék kapásból egybe szerintem. Családban van fuvarozócég, de csak belföldön mennek. Az a baj, hogy így kimenni elé amikor jön kb esélytelen, ha az összes sofőrünk fuvarban van. 10-et meg még egy 4es golfba is bezsúfolok. Én folyamatosan be tudnék szállni a rendelésekbe. Persze honorálnám.
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110654 üzenetére
Sajnos nálam se túl sok hely, se saját autó, így a logisztikába nem tudok besegíteni.
#110720 rastacsz : A Norda víz viszonylag egyszerűen megoldotta nálam a vízellátást, és ha csak presszózol (én pl. nem iszok hosszút és tejes/habos dolgokat), és víztakarékos a gép (nálam a Lelit Glenda nem nagyon pazarol), akkor meglehetősen sokáig elég is és a gépet is kíméli, a kávé is finom vele.
Most hogy nem kapni, vettem RO vizet és enyhén "besóztam", de én sajnos idegenkedem az ilyesmitől (a kémia területén sem mozgok éppen otthonosan), persze lehet idővel elmúlik.
A felesleges műanyag szemét keletkezés engem is zavar, szóval a hosszútávú megoldás nem tudom, még mi lesz.[ Szerkesztve ]
-
sLINKy
tag
válasz BBéci #110861 üzenetére
Aha én talán 210ért utóljára. Nem tudom kint mennyi lehet. Simán elképzelhető, hogy picit ment is fel az ára.
Sajnos nem kamionnal hozzák így bele van számolva rendesen haszon + szállítás.
Ennyi az annyi. Muszáj volt, mert volt 2db 2L-es még itthon. Ha tud hozni occóbbért akkor szerintem nekem is kell még pár karton. Viszont innentől felvették a termékkínálatba így lesz készleten is náluk, illetve emailben ha jelzünk nekik hoznak 1-2 héten belül, ha nem lenne készleten.[ Szerkesztve ]
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110885 üzenetére
Szerintem nem érdemes a kinti árakból kiindulni. Azért egy kisebb járművel ezt apránként hazahozni egy nem kifejezetten erre szakosodott cégnek nem feltétlen tökéletesen gazdaságos, és ez nyilván az áron is látszani fog. Én személy szerint örülök, hogy valaki foglalkozott a témával, és lehet majd veszek is párat, ha arra járok.
-
hogyaza
csendes tag
válasz BBéci #110885 üzenetére
Hogyaza kolléga biztos hogy egyetlen fillér pluszt sem fogadna el senkitől!!!
Mint írtam,csakis segítség formájában működhetne.Ezért sem vállalok soha semmilyen felújítást/tuningot,Fragolához szoktam irányítani.Ezt többen megerősíthetik itt a fórumon.
Egyszer rézcsöveztem egy fórumtárs gépét,de azt sem pénzért,hanem mert előtte már jó kávésbarátságba kerültünk.
Hasznom itt csak a megvásárolt,majd felújított gépekből van,és ez így is marad egyenlőre. -
PpenoO
őstag
válasz BBéci #110888 üzenetére
A palackos ásványvizen nincs akkora árrés, hogy megérje 1-2 raklapot feldobni a többi áru mellé, rengeteg helyet folgal és 1 raklap boron vagy pezsgőn 10x akkorát lehet keresni. Persze ha az importőr eltudja adni horror áron vagy szívügye ilyen vizet árulni, akkor megoldható. Lásd: ahhoz, hogy rentábilis, pontosabban rendes haszon legyen egy palackozott ásványvíz forgalmazásán magyarországon (folyamatos piaci elhelyezéssel), minimum 100 kamionnal (33-34 raklap/kamion) kell behozni évente.
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz BBéci #110918 üzenetére
Én is ismerem a bor s víz kftt, sőt azokat is akik elöttük kitaposták az olasz ásványvíz hazai piacteremtés kiépítésének utját a 90-es évek elejétől. 1 komplett kamion, az azért logisztikai szempontból egyszerübb dolog, hogy rentábilis volt? Nem hiszem.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz BBéci #110932 üzenetére
Rendben, meggyőztetek.
Valószínűleg akkor ez a DM víz az.
De csak hogy értsem, akkor ez nem kémiailag tiszta víz. Az kizárólag a desztillált, ugye?
Itt a Kalcium és Magnézium ionok vannak a gyanta segítségével Na ionokra cserélve.
Ez így helytálló? (tényleg érdekel a téma, ha már ezt használom a kávéhoz) -
WarLock07222
tag
válasz BBéci #110961 üzenetére
Én talán egy picit pontosítanám az analógiát a vörös bor + kóla kombinációval, a bor + szóda helyett. Egy jó espressot forró vízzel felöntve sok kárt nem okozol a rendszerben, sőt, kezdetben egész jó "gyakorlás" szerintem az, hogy nagyobb kávé:víz arányú italokat kósolgatsz.
-
JózsefK
csendes tag
válasz BBéci #110996 üzenetére
Ebben igazad van, elnézést a figyelmetlenségért, nem olvastam vissza elég alaposan. Jó volt a megérzésed, valóban nem erre a kávé és tej arányra gondoltam, max az 1:1-re, de ahogy én tapasztaltam, néha jót tesz egy pici tej… vagy valami ízzel nem rendelkező tej helyettesítő, ami laktózérzékenyként javallott
Gyakran iszom feketén a kávét, de amikor úgy tartja a kedvem és olyat szeretnék, jól elrontom minden félével
Hozzászólásom igazából csak annak kifejezésére irányult, hogy ez egy élvezeti cikk, hobbi, tanulás, munka, móka, stb. Kinek-mi. Igya mindenki azt, és úgy ahogy neki jól esik, és ha ezt drága kávéval teszi, akkor egészségére.
Én megkóstolok minden fajta kávét többféle módon készítve és mindegyiket úgy iszom, ahogy nekem a legjobban ízlett, de az alap és a legtöbb mindig a fekete.