-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WarLock07222
tag
Nem tudom pontosan melyik Hario örlőre gondolsz, de próbálkozni elsőre nem rossz. A baj a Hario örlőkkel többnyire az, hogy nem túl konzisztens már a V60-hez való finomság sem, illetve max. 2-3 fokozattal tudsz kísérletezni kávétól függően, így nem minden esetben jön össze a dial-in.
-
WarLock07222
tag
Sziasztok!
Szerintetek egy Pasquini Livia 90 félautomata gép mennyire lehet jó beugró az itthoni hobbi jellegű espresso készítéshez? Esetleg későbbi PID mod-ok, bütykölés szempontjából is? Vagy egy Gaggia Classic / Lelit Anna vonal még mindig jobb befutó lenne erre a célra?
-
WarLock07222
tag
Épp most érkezett a JH féle World's Largest Coffee Tasting kit, viszont véletlenül kettő is érkezett belőle. Van esetleg itt olyan, aki lemaradt volna a rendelésről, viszont szívesen csatlakozna az eseményhez?
-
-
WarLock07222
tag
válasz lojzi1 #98244 üzenetére
+ #98243
Hát, akkor ez lehet nem lesz instabuy még ennyiért sem. Végülis egy mezei vízforralóhoz képest max. a hőmérséklet akkor az, amit nyer az egyszeri vásárló. Mondjuk nem értem akkor a célközönséget, mert gondolom egy teához, vagy akár manuális esspressohoz meg minek venne az ember hattyúnyakút?
-
WarLock07222
tag
válasz otamas #98257 üzenetére
Én ugyanezen márkából valamilyen közepes pörkölést vettem filterezéshez a KT-tól. Hát, nem voltam lenyűgözve összességében, nagyon macerás volt beállítani az őrlőt is hozzá, de összességében nekem sem tűnt túl frissnek már felbontáskor sem a csomag. Szerintem a csomagból max 1-2 pohárral kellett kiönteni, de inkább az iható, mint élvezhető kategória volt a V60-vel.
-
WarLock07222
tag
válasz tomszli11 #98324 üzenetére
Jó minőségű biztosan nem. Egy mokkapot szintjét talán megüti, de lehet abból jobb dolgokat lehet kihozni. Ha már ilyen áron / vonalon kellene választani mindenképpen akkor DeLonghi EC260.BK. Ez se jó, de legalább nem nyomásfokozós a kar, szóval espressobb dolgot lehet kifacsarni belőle. Az egy másik kérdés, hogy kétszer ugyanolyat nem fogsz tudni főzni vele.
-
WarLock07222
tag
válasz indianka #98339 üzenetére
Igazából az örlők egy része nem azért nem alkalmas espressora, mert ne lehetne annyira finomra állítani, hogy megfojtsa a gépet, hanem inkább azért, mert nem lehet annyira kis léptékben állítani a finomságot, hogy be tudd lőni az örleményt. Egy Kinu-nál pl. ezért is jó az, hogy fokozatok nélkül tudod állítani a finomságot.
A másik dolog, ami általában nem mindegy, az az örlemények méretének megoszlása egy adott beállításon. Amikor mondjuk azt mondják egy örlőre, hogy inkább filterre jó, az valószínűleg azt jelenti, hogy akörül a beállítás körül teljesíti a leguniformabb szemcseméretet az örlő.
Szóval mindegyikkel lehet espressot csinálni, csak más lesz a végeredmény, illetve az élmény. Amúgy itt volt fent egy 1ZPresso pár oldallal korábban nagyon jó áron, arra pl. lecsapnék, ha ilyesmit keresnék. Mellesleg filterhez sem olyan rossz, ha néha becsusszan 1-1 a változatosság kedvéért.
-
WarLock07222
tag
Egy kis mérleg-témát dobnék be. Lehet már lerágott csont, de baromira nem találtam értékelhető információt a neten kávégép + mérleg pároztatásokról. Most üzemeltem be a Rancilio Silvia-t, és azt kellett tapasztalnom, hogy sajna ide a V60-hez használt mérleg az nem lesz kompatibilis, mégpedig a mérete miatt.
Van valakinek bevált tippje arra, hogy milyen mérleget szokás betolni ennek a gépnek a tálcájára, ami mondjuk nem Acaia Lunar? Vagy én próbálok valamit rosszul csinálni, hogy a brew-oláshoz használt mérleget nem bírom odailleszteni, mert már a lába is lelóg a tálcáról?
-
WarLock07222
tag
Pénteken érkezett hozzám egy használt Rancilio Silvia (semmi PID), aminek rögtön neki is ugrottam (bár a hétvégén pont nem volt időm, így leginkább péntek este és ma reggel kísérleteztem vele). Sajna nem volt hozzá se tamper, se semmi, így azokat külön szereztem be, és ugyaninnen vettem egy adag Black Sheep espresso blendet is, kísérletezés céljából (sajna ez egy augusztus közepi pörkölésnek sikeredett, így végtelenül nagy reményeket nem fűztem hozzá, de legalább egy iható főzetet igen).
Most ott tartok, hogy elfőzőcskéltem a 200g kávét, de még nem sikerült egy értékelhető shotot sem összehozni. Ma reggel rápróbáltam a Square Mile-os El Guayabora is, ami V60-vel bejövős volt, de ezzel még rosszabbak voltak az eredmények
A pogin nem tűnik, úgy, hogy szétrepedne, vagy lyukacsos lenne a végén, próbálkoztam fogpiszkálóval illetve ütögetéssel is, kb. ugyanaz volt az eredmény. A tampelés után néha marad benne egy kis lejtő, de többnyire azért sikerül síkba hozni.
Próbálkoztam a gyári 14g-os double baskettel és van egy AVX precíziós 10g-os kosár is, ami jött hozzá. Mindkettővel sikerült addig állítgatni az őrleményt, hogy sikerült elérni egy 25-30seces, 1:2 körüli arányú lefolyást, illetve volt próbálkoztam 1:2.5, 1:2.7 arányokkal is, ugyanilyen lefolyási sebesség mellett.
Próbálkoztam némi temp. surfinggel, hogy ne tűz jöjjön ki a gépből a pogácsára, bár PID vagy bármilyen hőmérő nélkül nehéz megmondani, hogy éppen milyen tartományban járhatok a hőmérséklettel, de próbáltam minél precízebben stopperelni folyamatosan, hogy mi történik, szóval úgy gondolom, hogy nem lehet olyan nagy eltérés legalább ezen a ponton a shotok között.
Egyszerűen ihatatlan a produkció. Egy csepp kóstolásra is agyig hatoló fanyar, száraz íz.
Most picit tanácstalan vagyok, és inkább kérdezek, mielőtt kivégzek mégegy adag kávét. Valami tippek trükkök, hogy mit ronthatok el?
-
WarLock07222
tag
válasz Csápájev #98452 üzenetére
Kinu M47 Simplicity. Érzésre egyébként túlságosan durvára kell darálni ahhoz, hogy ne fojtsam meg a gépet. Azt gondoltam volna, hogy majd ilyen 2-2.2 körül fogok kísérletezni, de inkább a 2.7-3.0 körül volt az, ahol nagyjából jött a várt folyás. V60-hez nem olyan végtelen sokkal nagyobb a fokozat, amit használok, azt 4-4.3 között lehet belőni.
@konzumpro: Nem tudom még mennyi elpacsálás van hátra De remélem lassan kisimulnak a dolgok.
-
WarLock07222
tag
Pontosan 14-gyel próbálkoztam, +-0.1g. Ez a Black Sheep nem tűnt kifejezetten világosnak, bár sötétnek se mondanám.
Ezek szerint gyorsan szert kéne tennem egy 18-as basketre. A Silvia-hoz kb. bármi passzol, vagy OEM Rancilio-t kellene valahonnan szerválni?
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
OEM Silvia, OEM kosár. Eléggé úgy tűnik, hogy 14g a befogadóképessége ennek a kosárnak. Valóban az alja felé szűkül, az AVX-es 10g kosárhoz képest nem is kicsit. Mindenesetre zavarbaejtően durvára kell darálni szerintem, ahhoz hogy átfolyjon rajta a cucc. Szóval jól értem, hogy picit az a helyzet, hogy rossz fegyverrel lövök a céltáblára?
-
WarLock07222
tag
válasz vicces1 #98500 üzenetére
Ezekkel a modokkal mindig csak az a baj, hogy a "szakma szeretete" miatt kezd csak bele az ember, mert gazdaságilag pl. egy olyan elektromos motort nem éri meg venni, ami értelmes nyomatékot ad le, mert abból már majdnem a Niche-hez közelít az ára egy ilyen projektnek (és akkor még keretet nem is csináltál hozzá).
Én is jól elterveztem, hogy majd Arduino-val (vagy egyéb, adafruit-os csodával) okosítom a Silvia-t, de inkább csak azért kezdek neki, hogy legyen mivel itthon szórakozni Illetve nem is láttam még szimpatikus érintő képernyős modot.
-
WarLock07222
tag
válasz WarLock07222 #98450 üzenetére
Megfogadtam a kedves fórumtársak tanácsát és kb. 1 órája futott be a csomag a 18g-os kosárral, illetve rendeltem mellé egy naked kart is, valamint két sötétebb brazilt (egyelőre nem mertem a robustás vonalat bevállalni ) . Azt kell, hogy mondjam, hogy már a 2. főzésre sikerült nem kiöntenivalót produkálni. Még picit állítottam a darálón és a 3. már tényleg szinte vállalható lett.
Szóval egy kis helyzetjelentés, és újra tanácskéréssel fordulnék felétek:
- picit fröcsögősnek érzem így a naked portafiltert, persze sejtettem, hogy nem lesz elsőre kávéoszlop, illetve legalább látszik, ha valami gáz van, de mit lehet tenni ahhoz hogy még szebb legyen a lefolyás?
- a shower screen-en így a 3 főzés során mindig maradt egy kis kávé, ami szerintem nem annyira egészséges még akkor sem, ha rögtön letakarítom onnan.... 18.2g-ot pakoltam a 18g-os prec. kosárba, megeshet, hogy még így is túl sok lenne, és talán ez is magyarázat lehet a pici fröccsenésre?
- még mindig zavarbaejtően nagynak érzem a Kinu-n a beállításomat, majdnem 3 körül darálok úgy, hogy amúgy a V60-hez ilyen 4.1-4.3 körül szoktam, és mondjuk redditen 2.2-t emlegetnek indulópontnak... úgy, hogy én 2.8-cal kb. megfojtottam a gépet (ez volt az első próba)....Talán az utolsó pont aggaszt leginkább, mert így nem biztos, hogy túl nagy extraction-t el lehet érni, ha ennyire durvára kell darálni a dolgokat. Vagy ennyire eltérőek lennének a Kinuk?
-
WarLock07222
tag
válasz bbuffy #98540 üzenetére
Óh igen, az kimaradt a "beszámolóból", hogy egy fogpiszkálót megjárattam a kosárban még a tamperelés előtt, hogy ne legyenek rögök. A pogácsa pedig kifejezetten nedvesnek látszik az akció után, illetve nem ugrik ki egyben a kosárból a kiütéskor, hanem rögtön morzsolódik és a kosár alján marad egy kevés.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz soldier2 #98546 üzenetére
Kicsi lámpalázzal... De elkészítettem:
https://www.youtube.com/watch?v=yLu54e65Ryo[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz soldier2 #98583 üzenetére
18.1g ment a kosárba és 36.8-nál állt meg a mérleg a végén. Ízre amúgy kifejezetten nem volt rossz, de azért kellett bőven takarítani utána. Ezután jött egy rosszabb menet még estefelé, amikor a tűzhelyig spriccelt az anyag Azt nem örökítettem meg sajnos / szerencsére.
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #98588 üzenetére
De vajon miért vannak itt egymásnak ellentmondó infók? Az oldal szerint holnaptól, 3 egymást követő napon van ez a cucc. A hirdetés szerint meg minden kedden? Akkor nem igazán értem
@vicces1: Műanyag V60-ket már lehet kapni kb. egy ezresért, illetve papír is kapható kb. mindenhol. Sima vízforralóval is lehet ügyesen bánni és jókat húzni, a mérleg pedig gondolom adott hozzá. Másra nincs is igazán szükség.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #98596 üzenetére
Itt az első bekezdésben lévő dolgot azért megcáfolnám. Hiába 60 fokot zárnak be a háromszögnek a szárai, és technikailag ugyanolyan a kávékupac a tölcsérben, teljesen más a 01-ben és 02-ben egy személyre főzni.
Ha mondjuk 12-15g (standard 1 adag) kávéból akarsz csepegtetni, akkor a 02-es tölcsérnél elég magasról érkezik a víz a kávéra, míg a 01-esnél szinte félig van ekkora mennyiséggel a tölcsér, így mind élményben mind végeredményben azért elég nagy eltérés tud lenni már csak emiatt is.
Mégegy dolog, hogy a JH által mutatott technika inkább 30g körüli adagokra működik. Próbálgattam 15g-mal is, de egyszerűen nem adja ki se ízre, se lefolyásra, konzisztenciára.... Ha egy adagot akarsz főzni, akkor inkább Matt Perger technika, sokkal konzisztensebb a végeredmény vele és tényleg 1 adagra van kitalálva.
Illetve ha már felmerült a legegyszerűbb vonal, akkor megemlíteném a French Presst. Az aztán tényleg mindenkinek van otthon szinte, és tök jókat lehet vele tolni 0 energiabefektetéssel.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #98602 üzenetére
Igen-igen, erre gondoltam amit linkeltél. A videónak ezen a megjegyzésein én is röhögcséltem magamban, de mindenesetre a végeredmény nekem ezzel a technikával lett leginkább jó a 12-15g körüli adagokra.
Ez az arányszám picit megzavart, de végülis 1:17 a JH-féle dolog is, bár többnyire az összes V60 receptnek ez az arány a kiindulópontja. Akkor lényegében tényleg majdnem ugyanaz a kettő, de most a délutáni kávéhoz rá is nézek erre a Coffee ad Astra-ra. Egy kis változatosság nem árt.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
Egy egyszerűnek tűnő, de számomra mégse annyira egyértelmű kérdés. Továbbra is fröcskölős bottomless pf és nem kifejezetten kellemes ízű kávé a körülmény, ami adott. Illetve egy 18g-os prec. basket. Honnan tudom, hogy többet vagy kevesebbet kéne raknom a basketbe? Van egy olyan gyanúm, hogy a pontosan 18g őrlemény nem elég, mert sehogy se adja ki a dolog.
-
WarLock07222
tag
Ma reggel "megcuppingoltam" a maradék (10g) espressonak szánt, közepesen-sötét pörkölésű kávét, mivel egy adagra már nem lett volna elég. Még eléggé a tanulási görbe elején vagyok espresso terén, szóval gondoltam akár még tanulságos is lehet az, hogy a kávénak az ízét / ízjegyeit próbálom megérezni, a rossz technikám helyett. Hát, sokkal boldogabb nem lettem a próba után, mert elmaradt a bourbon, illetve csoki íz.
Eddig egészen sikeresek voltak a korábbi cuppingok, bár azok abszolút nem epsressonak szánt kávékkal készültek itthon, szóval nem tudom, hogy most ez lenne-e az elvárt eredmény. Hülyeség lenne már az ötlet is?
-
-
WarLock07222
tag
Ma reggel nem bírtam a fenekemen ülni, szóval ez lett belőle. Sajna hardver-ügyileg nem vagyok a toppon, de természetesen nem ezek a vezetékek maradnak, csak látni szerettem volna, hogy a szoftverem mit művel a kávégéppel. Egész hatásos a dolog, legalábbis a hőmérő adataiból kiindulva. Valami projekt dobozt kellene keríteni amit be tudok szerelni a gépbe, illetve szilikonos vezetéket az SSR-nek, aztán mehet is össze.
-
WarLock07222
tag
válasz Flashback #99117 üzenetére
Igen. Egy viszonylag egyszerű webes interfacet raktam mögé, ami plottolja az aktuális hőmérsékletet fél másodperces intervallumonként (csatoltam képet, bár mobilon pofásabb... természetesen nem 900 fokon járatom a gépet, csak épp offline a dolog ). Ugyanaezen a felületen a menüben lehet állítani a hőmérsékletet is. Meg majd mindenféle jóságot is, ha kitalálom hogyan működik hozzá a hardver. Eddig még nem láttam normális minőségben megírt open-source szoftvert ilyen témában, szóval lehet valamikor feltöltöm valahová. Elég modulárisra sikerült, szóval könnyen csereberélhetőek benne a dolgok, illetve könnyen bővíthető a felhasználás.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz vicces1 #99156 üzenetére
Érdekes, én se kaptam a Kinu-hoz vászonszütyőt. Amúgy én hasnló dologban szoktam transzportálni mint amiről épp beszúrtad a képet. Bár leginkább a műanyag részét féltem,, a fémet kevésbé.
#99135 szuszinho => Ezt valóban megtaláltam, és valóban open source. Bár így végigpörgetve sajnos számomra annyira összegányolt kódja van, hogy nem merném erre bízni a napi kávémat De lehet csak én vagyok háklis a clean-codera.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Xabi78 #99298 üzenetére
Hm... Ez elgondolkodtató számomra. Abszolút nem favorizálom a "tömény kávét", amit most csapolok ilyen 21-21.5 grammokból, viszont azt a tippet kaptam, hogy közepesen sötét pörköléseknél ez alatt ne is próbálkozzak, mert sz*r lesz. Most akkor hol van az igazság?
Illetve ha veszünk egy 1:2.8 arányt, és mondjuk 19g-ból 53g-ot főzök (természetesen finomabb őrleménnyel), vagy 21.5g-ból jön le 60g, akkor végeredményben ugyanott vagyok, nem? Vagy nálam csúszott el valami a matekban és nem így működik a kivonatolás, ahogy én elképzeltem?
-
WarLock07222
tag
válasz Xabi78 #99308 üzenetére
Abszolút nem merült fel kétség, hogy jó kávékat húzol Inkább próbálok tanulni valamit azoktól, akik tényleg évek óta űzik a műfajt, mert én viszont egyelőre még nem tudok olyat húzni ami úgy ízlene, hogy hátast dobok tőle. És pont ez a "túl sok" érzés van meg az összesnél. Ezért is gondolom, hogy valami változó eléggé el lehet csúszva, mert amúgy 25-30 sec közé be tudom lőni (mostmár spriccelés nélkül) a shotokat, és a feljebb említett arányokkal dolgozom.
Illetve múltkor már lementem egy közeli pörkölőbe inni egy kávét, hogy biztos ízlik-e egyáltalán az espresso még, és úgy néz ki nem bennem van a hiba, mert nekik sikerült olyat húzni amitől hátast dobtam
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
-
-
WarLock07222
tag
Igen, pont ez volt az én aggodalmam is. Pár napja pont feljött ez a téma de legalább 3 féle álláspont elhangzott. Ennek örömére ebdészünetben leszaladtam és vettem 2x6db Nordát az Italclubból referenciaképpen. Hegyekben áll náluk amúgy a zsugornyi Norda, szóval ha valakinek ahhoz jött meg az ihlet, akkor onnan beszerezhető. Mellette persze fogok tenni pár kísérletet a kevergetésekkel is. Gondolom a Nordát nem kell 50%-kal higítani, mint a Verát, mert kb. pont feleannyi benne a TDS, ugye?
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #99373 üzenetére
Mondasz valamit. Mielőtt ide tévedtem volna, nagyon szuperül megvoltam a sima vízforralós kis V60-mel, eszembe nem jutott volna, hogy rápróbáljak az espressora, hiszen azt "úgysem szerettem soha". Most meg már azon töröm a fejem, hogy hogyan lesz majd az előáztatás is belehákolva a Silvia-ba a PID mellé.
Nem is beszélve arról, hogy a másik vonalon is egy random hétfőn bekerül a konyhába, a nem létező maradék helyre, egy Bonavita. Na mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Tomi_Sci #99514 üzenetére
Ez mondjuk nálam is hasonló módon zajlik a Silvia-val. Bár azért heti 1, vagy kétheti 1 gőzölés azért megesik a légtelenítésen kívül.
Viszont a korábbi válaszoktól azért jó pont, hogy tényleg kellemetlen ha emiatt a feature miatt áll a szervizben a gép.
Picit más:
Az ULKA pumpás gépeknél az előáztatást hogyan szokták megoldani, ha egyáltalán szokás? Kevesebb áramot nem nagyon adnék azért, hogy a vízhozamát csökkentsem a pumpának, mert nem hiszem hogy hosszú távon jót tenne neki. A szilárd test relé elég fura megoldásnak tűnik erre a célra, bár gondolom elég gyors kapcsolással lehetne azért vezérelni a nyomást. Valami egyéb megoldás, ami nem kerül a gép árának kétszeresébe és elegáns is? Vagy csak eresszem el ezt a témát, aztán majd jöhet az upgrade előbb utóbb?[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
Napjainkban általában a bizniszek nem arra törekednek, hogy "elketyegjenek", hanem a legtöbbet kihozzák magukból. Legalábbis minden valamirevaló vállalkozásnak célja a legjobbat hozni.
De persze a következő szintre lépéshez talán mindig az a legnehezebb lépés, hogy felismerd, hol vannak a saját határaid. Én azért reménykedem benne, hogy ez előbb-utóbb elkövetkezk, és lehet majd a hazai kávézásnak egy kis ékköve is ez a három betű.
-
WarLock07222
tag
Hogy megtörjem egy picit az off-topicot, gondoltam felveszek egy rövid szösszenetet abból, ami a múlthéten állt végre össze nálam. Sokatoknak valószínűleg nem lesz nagydurranás a dolog. Egyelőre a hőmérséklet monitorozásnál / szabályozásnál tart a dolog, kívülről nem látszik semmilyen beavatkozás. Jócskán megkönnyítette a napi rutint már ez is, no meg a konzisztenciát.
És alább a videó:
[LINK] -
WarLock07222
tag
#99622 koxx: Végülis már majdnem mindenkinek PID-es gépezet van otthon a topicból, szóval ezért is gondoltam, hogy nem az
#99623 Toobee: Hehe. Amúgy végülis most, hogy már a saját gépemen babráltam és végigtúrtam mindent, hogy mi merre hány méter, lehet, hogy egy-egy kitet szívesen összeraknék ha valakinek van rá igénye. Annyi, hogy pl. a méltán népszerű Classic-ot még sosem láttam belülről, szóval nem tudom ott mik a lehetőségek a rögzítésekre.
A következő állomás amúgy valami előáztatás-szerűség lesz. A nyomásérzékelőt már ki is néztem hozzá, csak a szabályozási módot kutatom egyelőre, de lehet ott is az SSR/Triak vonalon lesz az igazság, ami elérhető. Az is lehet, hogy első körben csak a szenzort építem be, ott már úgyis hozzá kell nyúlni a csövezéshez, a vezérlés része meg ezután úgysem bonyolult.
-
WarLock07222
tag
válasz Xabi78 #99625 üzenetére
Köszönöm
Én első körben arra gondoltam, hogy a legfelső kapcsoló (sima főzés) mostantól a kontrollerre is lenne kötve (a pumpára pedig nem) és az szabályozná a pumpát egy az egyben. Így megmarad az eredeti működés, mi szerint az háromjáratú akkor dobja a nyomást, ha lekapcsolom a fizikai kapcsolót, a menü meg kiegészül egy új opcióval, amiben az általad említett X és Y értéket lehetne állítani. A nyomásmérőre azért gondoltam, hogy ebben a szakaszban semmiképp se 9 barral küldjem meg a pogácsát, hanem Z értékkel (mondjuk 2-3 barral gondolom, de persze ezt is lehetne variálni).
Ennek a kötözgetős / programozós része nem tűnik bonyolultnak így első körben. Viszont a csövezéshez abszolút nem értek, így leakadtam annál hogy milyen szenzort kellene beszereznem, és azt hová (de leginkább hogyan) fogom beépíteni.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Xabi78 #99627 üzenetére
A digitális nyomásszabályozás az abszolút kiesik abból a keretből, amit megéri erre a gépre költeni. A nyomásmérő szenzorok egész racionális összegért kaphatóak, ezért sem vetettem el ezt a dolgot. De egyébként mondasz valamit, azzal, hogy valójában tapasztalati úton is lehetne találni egy olyan vezérlést, ami oké eredményt ad. Nincs itthon karos nyomásmérő sem, szóval az is egy olyan befektetés, amit igazából a nyomásmérőbe jobban megéri akkor már belefeccölni. Ha csak nem esik meg valakinek a szíve rajtam és szán meg egy mérővel, hogy egy Alpha megoldást összekalapáljak, tapasztalati úton beállított pumpa-szabályzással
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #99792 üzenetére
Én is gondolkodom az Adventi kalendáron, a Rhinocérosszal együtt. Úgy esetleg jobban kiadja a szállítási költség?
@djboris, többiek: Nekem egyébként pont az jött be, hogy ha valami nem stimmel 2-3 őrlő állítás után sem, akkor az arányokkal kezdek el játszadozni. A Hoffmann féle 60g/liter pl. tökre nem jött át, és inkább ilyen 65g jött át leginkább. De nagyon kávéfüggő a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz sapizee #99956 üzenetére
Én alap késsel használom mindkettőre. Tökéletesen megfelel az én szintemen mindkét felhasználásra. A filter késsel elvileg a szemcseeloszlás lesz picit egységesebb a filter nagyságon, viszont pl. sok vélemény szerint nem feltétlenül lesz tőle jobb az ízvilág. Ez már valószínűleg egyéni preferencia kérdése. Lényeg a lényeg, hogy mindkét felhasználást tök jól kiszolgálja.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A Gigabyte is visszaveszi alaplapjainak alapértelmezett tuningját
- Amazon Fire TV stick/box
- TCL LCD és LED TV-k
- Gyúrósok ide!
- Steam topic
- World of Tanks - OFF topic
- eMAG/edigital vélemények - tapasztalatok
- Politika
- További aktív témák...