-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#64275200
törölt tag
válasz Nibiru #79568 üzenetére
Hideg eljárásnál a 1:10 - 1:14 szokott jó lenni. Világos pörkölésű SO kávé közepesen durvára őrölve. A technológiától függ az idő. Ha csepegteted 10-14 óra. Itt jobb ha jég és víz keverékét használsz. Ha áztatod 8-16 óra. Ha elkészült tetszés szerint vízzel, jéggel hígítható az ital. A jeget ugyanabból a vízből készíted amivel az eszpresszót, természetesen a felöntésre és a hígításra is ez vonatkozik. El lehet vele szórakozni
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Elsősorban pidelt fejbojleres géptulajdonosokat kérdezném, vagy hozzáértő szakikat.
Ha a Pid beállítva 92 fokra, akkor a fej hány fokos lehet? Szándékosan nem a kilépő víz hőfokát kérdezem. Azért, mert én most hűtőcsapolással állítom be jelenleg a fejhőt. És ez alapján szeretnék valami következtetést levonni, a továbblépést illetően. -
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
Én tavaly láttam ezt a gépet személyesen. Akkor egy podos Gagia-t néztem nála.
A férfi kávégépeket javít. Ez a gép a konyhában volt neki, de akkor már a családdal áttért a kapszulásra.
Azt mondta, ő a második gazda és egy becsődölt presszóból vette, ahol újként kezdte a gép az életét.
Próbálj meg alkudni.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Az időzítés kapcsán merült fel bennem a kérdés. Van aki használ WiFi-s hálózati aljzatot? Ha igen milyet érdemes venni és honnan? Ami jó az 1300-1400 Wattos fűtőszálhoz.
Eddig csak a manuális beállításúval kísérleteztem. Az reggel teszi a dolgát, de ha azt szeretném, hogy napközben is üzem meleg gép várjon, ha hazaérek, akkor már nem működik a dolog. Mert sohasem sikerül mindig azonos időben hazaérnem. -
#64275200
törölt tag
Figyelem ezt a szópárbajt egy ideje. Én egy HX-es gépet hajtok. És ennek megfelelő kávékkal etetem (ár/minőség) De van egy ismerősöm, aki két nagy fiát egyedül neveli szűkös anyagiak mellett. Neki összeraktam egy 22 éves automata Saeco Viennát. Találtunk az ízlésének és pénztárcájának megfelelő kávét. (Merto Rioba Gold 80/20% Olasz pörkölés és gyártmány, ami általában 1-2 hónapos szokott lenni). A gép úgy lett beállítva, hogy 14 gramm kávéból 60 ml italt készít. Ezzel megszabadítottam a szarvasitól, de a kis háztartási pénzhez viszonyítva még így is osztályokkal jobb kávét isznak, mint eddig. Tehát ha az anyagi lehetőséget, az elvárásokat sikerül közös nevezőre hozni akkor nincs baj. Valamint ahogyan itt többen is mondták az alapanyag frissessége egy nagyon fontos szempont.
-
#64275200
törölt tag
válasz Keresztapper #81700 üzenetére
ÁÁÁ Azt mindig elvitte a csak Izaurának becézett öreg hajléktalan nő. Az kóstolás alapján fél fok eltéréssel megmondta a szeszfokot
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Egy ragyogó hétvégi zempléni kerékpártúra végállomása ma Tokaj volt. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúrában iszok egy jó kávét. A barista srác éppen el volt foglalva, így nem tudtam kikérdezni, pedig ősszel, amikor először jártam ott jót beszélgettünk a kávékról és akkor egy nagyon jó brazilt ittam. Most egy hölgy fogadott. Kérdezem milyen kávéból lehet most kérni. Mondja, van a Ház kávéja és Costa Rica.
Na akkor a Costából kérek én egy doppiot. Foglaljunk helyet, majd kihozza. A teraszon telepedem. Kis idő múltán megjött a rendelés. Cukrot kaptam, vizet nem. Gondoltam nekem kellett volna kérnem, de nem. A szomszéd asztalhoz a szimpla kávét vízzel vitte ki a felszolgáló hölgy. Na gyorsan egy fotó.
Már a látvány gyanús volt. Igaz nem lett tökéletes a kép, de az jól látszik, hogy a crema egyik fele sokkal világosabb mint a másik. A csésze közepén elvált a szín, mintha kettőből öntötték volna össze.Ezután már óvatos lettem. A hőfok alapján sem tűnt friss csapolásnak. Na az ízét nem is elemzem. Egy vizes, testetlen lötty, olyan hosszú kávés forma volt. Bementem a barista sráchoz és kérdezem, mennyi ennek a doppiónak a mennyisége? Azt mondja, egy szimpla 30 milliliter, akkor ez 60 ml. 18 gramm kávéból kérdezem. Nem 14 grammból volt a válasz. Hát, ennyi volt. Ott is hagytam őket.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Valakinek volt-e már kalandja ezzel a kávéval? Ezen a néven az Amazonon is van, de az sötétebbre van pörkölve és nem Oroszországban készítik. Most a Interspar kuponnal 3500/Kg Talán teszek egy próbát vele. Ha nem jön be eszpresszónak, akkor Mizudashi cold brew kísérleti alany lesz belőle.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
(#82736) stereofan
(#82737) OPiiPOBocsi én nem értek hozzá! Én egy 4 éves HX gépet nyomok. Soha sem volt ettől kisebb masinám.
Most meg egy DB-t keresek. Ezért nézek be néha a Jófogásra is[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Tudod ez olyan mint a vérbeli fröccskedvelők szokása. Állítólag a szódához kell önteni a bort, mert különben a szóda "összetöri" a pohárban lévő bort.
A kávénál az a lényeg, hogy esztétikusabban eloszlik a crema a csészében, ha a forróvízre csapolod a kávét.Ízben szerintem nincs különbség.
Bár az americano esetében van aki leszedi a cremát is.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz mdav88 #83175 üzenetére
Ebben egyetértek veled. Éppen ezért cseréltem ki én is a Pillangóban az Ulkát rotora. A rotohoz viszont kellett nekem is a visszacsapó szelep. Én három éve egyből a mélyvíziben kezdtem. Akkor vettem ezt a gépet. Nem bántam meg.
Abban is igazad van, hogy remekül etethető kannából is. A csepptálcából szintén egy kisebb kannába gyűjtöm a vizet így elég hetente üríteni.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz salieri. #83274 üzenetére
A Rioba Gold még elfogadható. Attól lefelé nem menj (Silver, stb.) és automatába a Platinum (pedig az 100% arabica) sem jött be igazán.
Egyik ismerősömnek raktam össze egy ezeréves Saeco Viena gépet. Fél éve megy nála a Rioba Gold. Ő nagyon dicséri. Igaz Szarvasiról és sárga csíbóról tért át az automatára, és attól minden csak jobb lehet.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz salieri. #83278 üzenetére
Ahogyan említettem nekem csak futó kalandom volt az automatával, mert én ezt a lépcsőt kihagytam a saját fejlődéstörténetemből. De már többen és régebben is írták, hogy a robusztás keverékekkel egészen jól együtt lehet élni. Persze abból is inkább a minőségi keverékeket érdemes előnyben részesíteni és nem a kommersz multi tömegárút. Ezért kivétel nekem a Rioba Gold mint Metro saját márkás termék mert ezt Olaszországban pörkölik nekik. Ezt a hx gépemen is kipróbáltam és nem volt ihatatlan. Csak meg kell nézi a pörkölési dátumot, hogy a lehető legfrissebb legyen.
-
#64275200
törölt tag
Sziasztok!
Keresek Miskolcon vagy környékén olyan fórumtársat, aki tud TDS-t mérni. Vizet pancsolok és vannak kétségeim. A segítségért cserébe adok nullás vagy a már beállított vizet.
Köszi -
#64275200
törölt tag
válasz soldier2 #83461 üzenetére
Spec igazából nem nagyon van. Talán Diósgyőrben A Ház. Igaz én tavaly nyáron jártam ott, de azóta kávégépet cserélték és pörkölő gépet is. Saját pörkölésük van. Ez a Bartók Béla úton van. Olasz vonalban meg a Mokka Caffe House & Panni Bár nyílt tavaly decemberben. Ott Manuel van. Ez a Pesti úton van.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Ha már a szénnél tartunk, megkérdezném az otthon pörkölőket, hogy valaki szokott-e robusztás keveréket gyártani?
Fejemre esett 2 kiló indiai robi és ebből szeretnék valamit égetni.
Zölden állítsam össze a keveréket és úgy pörköljem vagy a már megpörkölt babokat keverjem össze megfelelő arányba? -
#64275200
törölt tag
Keveréket még én sem készítettem eddig. Még arabikából sem.
Nekem az az aggályom, hogy másképpen viselkedik a nedves és a száraz feldolgozású bab. Nem fog-e megégni az előre bekevert adag valamelyik tagja? Vagy nem lesz-e pont ezért alul pörkölt valamelyik összetevő?Ja, és az ízesítésről még nem is beszéltem
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Mint minden melegvizes filteres technikára itt is igaz az 1:15-18 kávé-víz arány. Ki kell tapasztalni neked mi ízlik. Vízhőfok 92-95 között. Az előáztatás ideje szintén egyéni ízlésen alapul, átlag 30 mp. Látom tőlem függetlenül Wizard kolléga is ilyesmi arányt mond
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
A Hajdúböszörményi Kávémanufaktúráról van valakinek személyes tapasztalata? Holnap megyek Debrecenbe és hazafelé jövet lehet, hogy meg kellene néznem őket.
Debrecenben hová érdemes betérni egy jó kávéra?
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz zolnagy #83842 üzenetére
Azt tudom, hogy őrlő és őrlő között van különbség mint ahogy Mazzer és Mazzer között is.
Nem is beszélve a szőkenő és a szőke nő közötti különbségekről.
De az általad adott ricni számok engem megdöbbentettek. Így lehet, hogy már kést kell cserélnem a Majorba? Ha ennyire levinném az őrlési finomságot, akkor sorra befulladna a csapolásom. A 2,5 és 3 azaz huszonöt és harminc közötti őrlésnél már egy perc körüli átfolyási időket mérek az első csepp megindulásától számítva.