-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jugeen
addikt
válasz RetepNyaraB #108504 üzenetére
Neem. Csak nem az én ízvilágom.
-
Gery0505
tag
válasz sz.zs. #108503 üzenetére
Hát ha okosak voltak a mérnökök Velencében, akkor gondoltak rá, hogy a meghúzás iránya ellentétes legyen a forgásiránnyal, mert akkor nem tud kilazulni. Annál nem is lenne rosszabb mint amikor egy motorra szerelt, csavarral rögzített valami kitekeri önmagát a rögzített állapotból.
Igen, ezt én is tapasztalom, hogy popcornozik a bab. Keress valami olyan kis küblit, ami pont passzol a Major beöntő nyílásába, és hagyd rajta amíg le nem őrli a KV-t. Így kizárható, hogy kiugráljanak. Vagy a másik ötletem, hogy a gyári tölcsért helyezd vissza, mert azon van egy kis retesz, amivel le lehet zárni a tölcsér alját. Tudod ha tele van babbal, és le akarod venni, akkor azt betolják, és nem szóródik szét az egész. Azt a kis reteszt beöntés előtt zárd le, öntsd be a KV-t, indítsd el az őrlést, majd nyisd a reteszt. Akkor nem fog popcornozni, mert mindig visszahullik a bab, és nem is áll meg talán a motor. Így a bab a már forgó kések közé hullik be, és nem álló helyzetből kell induljon.[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
WarLock07222
tag
válasz zolnagy #108515 üzenetére
Amúgy egy olyasmi megoldás, mint ami pl. a Fellow Ode-ban van, szerintem itt is tudna működni. Az is pop-cornozna, a kések fölött lévő megemelt fedél-szerű műanyag dolog nélkül. Egy kis 3D nyomtatgatás árán egész használható single dose "tartályt" lehetne rittyenteni a Mazzerre. De lehet már valaki elkövetett ilyesmit.
-
bayarena
aktív tag
Azt leszamitva, hogy kavet sporol meg az ember, milyen elonye van a single dose orlesnek?
-
Gery0505
tag
válasz bayarena #108518 üzenetére
Az egyadagos őrlésnek nem a kávéspórolás a lényege, hanem az, hogy minél inkább megőrizzük a babok aromatartalmát. Ugyanis ha beöntesz mondjuk 250g KV-t a babtartályba, és otthoni körülmények között iszol mondjuk napi két presszót, akkor az 18g-os átlaggal számolva kb. 7 nap alatt fogy el. A babtartályos használat mellett ezalatt a 7 nap alatt a babtartályban lévő KV-nak folyamatosan csökken az aromatartalma, vagyis az íze. Egyre kevesebb aromát és ízt fogsz érezni a csészében. Ha mondjuk hétfőn reggel töltöd be, akkor kb csütörtökön már egész pocsék KV-t fogsz inni. De lehet még előbb is. Minél világosabb a KV pörkölése annál hamarabb. Emiatt találtuk ki az egyadagos őrlést, mert akkor kis üvegekbe elpakolva és fagyasztva a KV-t egész jól megőrizhetjük az eredeti aromákat, és még a 7. napon is friss KV-t tudunk inni. Joggal kérdezhetnéd, hogy "Nade a kávézókban is babtartályban van a KV..." Csakhogy ott olyan gyorsan fogy a KV, hogy nincs ideje kimennie az aromának a kávéból. Egy nagyforgalmú kávézóban napi több kg KV is elfogy. Otthon meg jó ha megiszol 250g-ot egy hét alatt. Persze ha nagy a család vagy sok a vendég, akkor nincs értelme az egyadagos tárolásnak és őrlésnek, ha mondjuk 1-2 nap alatt elfogy a 250g.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Toobee
veterán
Quamar Sirio-Q
77 mm-es sík, elvileg minimális fine profillal
Állítható fordulatszám, de sajnos csak 3 előre beállított értékhttps://barbieripnk.hu/
-
bencefica13
csendes tag
válasz Gery0505 #108519 üzenetére
A kávék közötti gyakori váltás indokot teljesen megértem, de azt hogy hétfőről csütörtökre pocsék kávét inna az ember, nekem túlzásnak tűnik. Ismerősömnél Eureka Atom őrlő van, hétvégén kezdtünk fel kávét pörkölés után pihentetve, pénteken voltam ismét nála, és akkor lehet velem van a baj, de még mindig baromi finom volt a kávé, aznap fogyott el. Nem mondom hogy 100%ban olyan volt, mint első nap, mert nem végig azt ittam a héten, de az tuti hogy nem éreztem nagy minőségbeli különbséget. Viszont simán lehet, hogy tényleg az én ízlelő képességemmel van a baj.
-
#69379456
törölt tag
Sziasztok!
Az utóbbi hetekben egyre kevesebb alkalommal sikerül jó kávét készítenem és nem értem az okát, talán itt valaki tud segíteni, hogy mi mehet félre folyamatosan.
Lelit Mara X és Eureka Mignon Silenzio szettel készítem a kávét. A leutóbb használtak: Impresso, Kávékalmár, Roastopus.
A jelenség az, hogy a megszokott módon beállítom az őrlőt, általában 1:2 arányt célzok meg, 30 mp alatt. Mara I-es hőfokon, a csapolás 10 bar-on.
Tehát lejön a kávé, most épp Roastopus, gyönyörű crema, egyenletes lefolyás, szép meggyes íz, minden stimmel. A következő csapolás viszont már vagy túl gyors, vagy túl lassú, crema szétesik azonnal, ízre kellemetlen grapefruitos keserűség. Sokszor a következő csapolás veszélyesen forró vagy elkezd a nyomás visszesni 8 bar-ra a végére. Tehát minden mérve van befelé, minden beállítás változatlan, mégis minden csapolás más és más, egyre kellemetlenebb ízekkel és eredményekkel.
Az őrlő 6 hónapos, a vizet magam keverem a BaristaHustle útmuatatásai alapján.
Ami feltűnt, hogy az utóbbi időkben a Mara X sokkal melegebb, mint szokott, a csészék forrók a tetején, gyakran ugrál a nyomás, van hogy nagyon leesik, van hogy túl magas, a gőznyomás is mintha a duplájára ugrott volna egy ideje. A pogácsák egyben kijönnek, nincs nyoma a felsőszűrőnek benne, csatornásodásra utaló jel nincs.
Tehát nem értem, hogy miért nincs konzisztencia, fix beállításpokon miért megy el minden, miért lettek hirtelen rossz ízűek a kávék. Január óta van meg a szett, végig rendben volt minden, az utóbbi 2-3 hétben viszont bármilyen alapanyagot próbálok, mind rosszul sikerül.Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? -
Milu_PH
csendes tag
Sziasztok!
Eljött az idő, hogy szeretett /néha azért nem / Graef CM 702es örlőm upgradeljem. A kinézett alany Eureka Mignon Manuale. A kérdésem az,hogy ebben az ársávban /100 alatt/ van esetleg olyan ami jobb? Lelit Annának keresem a párt.
Köszönöm:
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #69379456 #108525 üzenetére
Mondjuk az utóbbi hét melegében sokkal forróbb kv jött a csőből, vissza is vettem a pidet.
Többire off.
Én bármikor el tudok cseszni egy shotot, inkább nem adok tanácsot"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kisati748
csendes tag
Üdv.
Egy Super Jolly,ha valaki őrlőt keres.
[link]"Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
JózsefK
csendes tag
Még vannak eladó GC cuccok
IMS felsőszűrő, Gaggia felsőszűrő új, “vendéglátós” kar, IMS competizione 6/9g szimpla szűrő, IMS “The Single” 7,5g szűrő, IMS 18g dupla szűrő, LM klón szimpla szűrő, LM klón dupla szűrő, 2 db kifolyó,
Puly Cleaner vízkőtelenítő por, (Pully Caff kávé zsíroldó por 80% és TersoClean kávé zsíroldó por 70% ingyen) -
Gery0505
tag
válasz bencefica13 #108523 üzenetére
Igen a kávék közti váltás is benne van a pakliban, ezt kifelejtettem. Lehet kicsit túloztam a hétfőről csütörtökre pocsék kávéval, de változik az íze az biztos. Nem vagyok nagy tudor, de az tuti, hogy óráról órára csökken a kávé aromája, ha szabad levegőn van. Az hogy mennyire gyorsan csökken úgy tudom a pörkölési szinttől is függ. A világosak hamarabb döglenek, a sötétebbek jobban bírják talán. Ha egymás után kóstoltad volna akkor szerintem éreznéd a különbséget. Ez nagyon szubjektív és sok mindentől függ.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bayarena #108533 üzenetére
Ha koppra töltöd, akkor sem oxigéntől elzárt rendszer. Minden őrlésnél kap alulról, ahogy fogy felülről is. Bizonyára kevésbé, mint egy bödönben a pulton, naponta nyitogatva, nadeazért. A fény se tesz jót neki.
Szerencsére a kézibe úgyis egy adag fér, alkarom láttán Popeye sírva fakad"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #108534 üzenetére
Akkor nem szólok be
-
bayarena
aktív tag
válasz RetepNyaraB #108534 üzenetére
Persze, de nem olyan drasztikus. Ha nekiallsz kis tarolokba szetrakosgatni akkor is eri vmeddig uj levego.
-
SoundON
tag
válasz bayarena #108536 üzenetére
Ahogy azt már többen is írták a "zárt babtartály" oxigén szempontjából nem zárt...
Zárt egy kivákumozott konzervdoboz vagy zacsi.Én a 250gos zacskókat bontást követően rögtön kiporciózom kis drogoszacsikba, amiből teljesen kiszorítom a levegőt (ami persze nem igaz mert mindig marad benne) úgy megy a mélyhűtőbe, ahol meg már nem igazán számít az a pici bentmaradt -5C fokos oxigén. Ez a teljes folyamat kb 3-4percig tart, tehát csak addig találkozik a "csúnya gonosz oxigénnel"
Nem ritkán találok a fagyó fiókjában 1-2éve gondosan eltett kávét amik ugyanúgy tökéletesek mint bontásnál ha a mélyhűtőből kivéve rögtön, fagyottan őrlöm és azonnal készítem.
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok,
Van értelme GC-ba alumínium felsõszûrõtartó helyett rozsdamentes acélt tenni? Elõny/hátrány?
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Parci #108524 üzenetére
Utánanéztél vagy betippelted? Mert közel jártál...
Én rákerestem, mert igen megtetszett, de ezen az áron nem opció.
Keresés közben láttam Szeged szultánjának a FB posztját is, hogy felvették a kapcsolatot a Quamar-ral (is), hogy forgalmazzák a cuccaikat, szóval lehet, hogy lesz ára hamarosan forintban is.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Zen42
tag
válasz SoundON #108540 üzenetére
És nem találsz különbséget a friss és a porciózva fagyasztott kávé között?
Én teljesen leszoktam a porciózásról mert egyszerűen jobb íze volt a kávénak ha az eredeti zacsiban fagyasztottam (biztonság kedvéért leragasztott szeleppel) és utána felbontás előtt hagytam kiengedni. De már ezt sem csinálom, csak kivételes esetben ha túl nagy mennyiségű kávét kapok ajándékba. A fagyasztós, vákuumos és egyéb extrém kísérletezésekkel is teljesen felhagytam. Friss kávét veszek és kész. A legutolsó próbálkozásom, ha már az oxigént szóba hoztad, az oxigén abszorber volt. Azt hittem, hogy na, kitaláltam valami okosat. Na az volt a legeslegrosszabb. Igen durván elcseszte a kávé ízét. Hogy a keletkezett kőkemény vákuum vagy a kávéban lévő aromákkal történt kémiai reakció okozta-e nem tudom, de az eredmény szörnyű volt. Feladtam. -
Cathfaern
nagyúr
Milyen magyar kávépörkölők vannak, akik foglalkoznak kifejezetten filteres pörköléssel? Nyilván elég sok világos - közepes pörkölésű kávé jó filterre, de tapasztalatom szerint vegyes tud lenni a felhozatal.
Nyitom a sort azokkal akiket ismerek:
- Casino Mocca: szerintem a legjobb pörkölő azok közül akiket ismerek filterre, nem volt még csalódás egy kávéjuk se.
- Roastopus: borzasztóan tetszik a designjuk De a kávéikkal én nem vagyok 100%-ban megelégedve. Topicban alapvetően pozitív a kép, szóval lehet velem van csak a hiba. És hozzáteszem, így is a jobbak közé tartoznak, és stabil a minőség.
- One Eleven: Nem említik külön, hogy filteres pörkölés, de a "Fancy" kategóriás kávéikban még nem csalódtam. Viszont szerintem Casino Mocca finomabb náluk, és olcsóbb is. "Special" kategória szerintem erősen kétesélyes, van ami jó filternek, van ami nem annyira (és ez nem igazán derül ki a leírásokból).
- Blue Bird Roastery: Eddig csak egy kávéjukhoz volt szerencsém, de az egyértelműen a jobbak között volt
- AVX: Csak az első körös direkt filteres pörkölésüket ittam, de az nem igazán volt jó, más pörkölőtől a nem filteres pörkölések is jobbak. De azokról ők is elismerték később, hogy nem sikerültek jól, és elvileg azóta sikeresen javítottak rajta (de azokból még nem ittam).
- Lucky Cap: Változó szerintem, hogy mennyire jók filterre. Ittam tőlük már nagyon jó kávét is (pl. legutóbb egy Kenyait), de voltak kifejezetten felejthető kávéik is.Akikről tudom, hogy van filter pörkölésük, de még sose ittam, vagy csak 1-1 kávét kávézóban:
- Black Sheep
- 42 Coffee
- Green Plantation (földrajzilag nem magyar, de na )
- Coffeein (lásd előző komment. Illetve a legelső v60-as próbálkozásaimnál ittam tőlük, amikor azt se tudtam eszik-e vagy isszák a filtert, szóval reális véleményt nem tudok mondani)
- Kapucziner (előzőhöz hasonlóan nagyon rég ittam tőlük utoljára)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs