-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
von toth
tag
válasz Deadzone41 #53997 üzenetére
Igen én valamelyik közép-amerikait toltam és ott volt a szeren. Ha csokibombát akarok, akkor közép-amerikai? Igazi mindennapos szemnyitogató presszóban mi dominál?
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #54000 üzenetére
Igen, én is hallgattam. Meg is állapították, hogy kb. a legutolsó tényező a csapolás során, a többi variálható dolog között. Én csak arra akartam kilyukadni, hogy szerintem téves az a megközelítés, hogy ha nem jó az ital, akkor egyből elkezdjük tekergetni a pid-et jobbra, balra, ahelyett, hogy a darálót állítanánk, vagy az arányokat, stb.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #54002 üzenetére
ez akkor igaz, ha hasonló pörkölésű kávékat iszol. de egy tipikus sötét és világos pöri tök más hőfokot igényel (+/- 5 fok, legalább).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Valakinek van bevált TDS mérője? Érdemes az olcsó kínai cuccost megrendelni, vagy az ipari hulladék? Ha van bevált, akkor jöhet link Köszi!
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
meander
tag
Fragola épített egy vízhozam szabályzó és tágulási tartály kombinációból felépített tuningot. A szakmai részét majd ő elmondja, én csak feltöltöttem a működéséről készített videót.
Egyelőre a három járatú szelep és szivattyú indítás különválasztásán alapuló csepegtetős előáztatást próbálgatom pozitív tapasztalatokkal, de ez okosabb modnak tűnik -
Rendo84
senior tag
Egy réz vízterítő miben jobb, mint egy sima hagyományos? Illetve a felső szűrő?
Gaggia Baby rendszerét mivel lehet a legjobban tisztítani, vízkőteleníteni? Valamint hogyan kell ezt elvégezni, tudna nekem ebben segíteni valaki?[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz meander #54011 üzenetére
Teljesítményben kb ugyanazt hozza mint a többi kiskúpos az iberitaltól a Catlerig. Ma végre belőttem a lefolyást mindkét darálón, holnaptól indul a vakteszt sorozat. Amiért a hype van az nem a kiemelkedő darálási minőség, hanem a valóban 0 retenció, amit a Vario csak ígért. Egyébként 3 programozható időkapcsoló, manuális start-stop, fokozatmentes állítás, a gyors oda-vissza állítás lehetőségével akár filter és espresso között, és egy picike kúpos kés. Holnap berakom a képeket, meg egy hosszabb "első benyomás" írást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
válasz Rendo84 #54012 üzenetére
A réz vízterítőnek jobb a hőstabilítása. Vannak sokan, akik ki is kóstolják a kávéból, hogy a réz vízterítővel jobb az eredmény.... én erre képtelen vagyok. Vízkőtekenítésre a citromsavat ajánlják leginkább, a menetéről nem tudok írni, mert még nem csináltam. Én olyan vizet használok, ami mellett elvileg nem kell vízkőteleníteni. Más a helyzet, ha most vetted, nem ismered esetleg a gép előéletét. Csak tersonettel vakszűrőzök és abban tisztítom a vízterítőt, felsőszűrőt.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
BlacKSouL
addikt
Hsz-k közt ki lehet ugyan bogarászni, de összefoglalóba nem lenne érdemes egy minimum/ajánlott/maximum daráló listát betenni? Név, ár nagyságrendileg újonnan ha elérhető, vagy használtként, előny, hátrány 1-2 szóval. Esetleg melyek amik elvileg azonosak.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #54020 üzenetére
Először is tettem egy opv-t a pumpa után. A szűkítőfúvókát pedig nem a bojlerbe tettem, - mert nem vagyok benne biztos, hogy az ott jó helyen van, - hanem az opv után. Így a manométer azt a nyomást mutatja, ami a kávépogácsán van.
A tágulási tartály sima levegős, 22-es rézcsőből és két idomból csináltam. Jól elnyeli az ulka ütéseit, kisímítja a nyomást és teljes pumpanyomásnál is szépen lassítja a nyomás felépülést.
A szabályozóval egészen le lehet lassítani a nyomás felépülést, lehet shot közben változtatni a nyomást, vagy akár alacsony nyomáson is lehet tartani a pumpát az egész shot alatt.Majd ha a következő gépet csinálom, készítek több fotót és részletesen közzé teszem a FB oldalamon, hogy a barkácsoló kedvűeknek segítsek és hogy a megélhetési kávégép szerelők is le tudják koppintani.
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
az utolsó mondatért kár (nem hiszem, hogy ebből a hobbituningolásból meg lehetne élni, vagy hogy egyáltalán akarna bárki), a mod amúgy pazar. egy ilyet garantáltan szeretnék majd egyszer a dc-be
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Hát ez valami über brutál! Ennél többet nem hiszem, hogy lehet tenni egy Gaggiaval. Gratulálok!
-
mester6
tag
-
rallypix
csendes tag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Wow! Gratulálok!
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Ez marha jo.
Ez beleferne eg GB classba amiben belul a pid?[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Nagy ötlet, szép kivitelezés. Gratulálok hozzá!
-
SzuMe
tag
Ha egy Compak K6 szinte összeérő késekkel(következő fokozatnál összeér) nem tud elég finom örleményt csinálni, mi lehet a gond? Egy régebbi, nem fokozatmentes változatról van szó.
-
senior tag
Hát srácok, lehet, hogy user error van, de engem ez a Brikka sem győzött meg... pont ugyan olyan, kissé égett, amúgy íztelen, híg löttyöt produkál, mint más kotyogós, sőt, a Szarvasival jobbat készítek sztem 😕
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Mivel nem vagyok megélhetési', így nem érzem érintve magam, csak egyszerűen az a véleményem, hogy gusztustalan volt ez a hozzászólás.
Amúgy meg te is egész jól megélsz az én ötletemből, mert mindenkinek rézcsövezed a gépét, azóta, mióta ezt itthon először én megcsináltam és megosztottam veletek.
Még ha engem nem is zavar és nem is fűztem hozzá ilyen negatív kritikát soha.
Ráadásul ez sem a te ötleted volt, mert itt osztotta meg, -már nem emlékszem, hogy ki-, hogy kísérletezik ezzel. Szóval te is csak lekoppintattad ezt is megint.
De, hogy pozitívat is írjak, szép munka. -
ronin s8
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #54033 üzenetére
Milyen kávé? Mennyi víz. A rossz kávé hátrányait jobban kihozza a brikka mint a sima kotyesz, de jó kávéval minden csak nem keserű.
Ezzel kapcsolatban megosztanám egy téli tapasztalatomat. Egy bolti (ajándék) kp pörkölésű kolumbiai kávét vittem szabadságra. Készült belőle brikkával a hegyen, mukka expressel szüleimnél, seherezádéval anyóséknál. Csak a seherezádés volt ihatatlanul keserű. Aztán kevesebb vízzel eltűnt a keserűség és jöttek a savak ott is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
Annak a pár embernek üzentem, akiket talán a legtöbben nem is ismertek, akik időnként lekoppintjá más ötleteit, abból próbálnak fű alatt pénzt keresni, ők maguk nem osztanak meg semmit, - és ezen van a hangsúly - , de egy-egy időnként feltűnik más fórumokon, esetleg még le is szólja más munkáját, de közben próbálják ugyanazt csinálni.
Amúgy a rézcsövezésből még jól meg is lehetne élni, ha ugyanazt csinálnánk, amit Te először csináltál, csak mostanra már eléggé túl van fejlesztve, így konkrétan rézcsövezni, a felhasznált anyagokat és a munkát kiszámolva, 10 ezerért egyszerűen nem éri meg. De ezzel nem leszólva azt, amit Te csináltál, mert minden elkezdődik valahol.Sokkal egyszerűbb és olcsóbb volna, ha más is megosztaná, hogy min gondolkodik és hol tart, mert lehet, hogy nem kellene több tízezret elkölteni egy ilyen apró fejlesztésre egy embernek, hanem lehetne összedolgozni, akkor sokkal olcsóbb!! volna. De nem, másolni a legolcsóbb, cserébe pedig nem adunk semmit.
Azért próbálok megosztani pár dolgot, mert külföldi fórumokon is ez a szokás.
Ebben a konkrét esetben pedig nem a tágulási tartályon van a lényeg, hanem a szabályozhatóságon. [link] Ezt vagy fél éve buzerálom, most végre működik. Hogy honnan veszed, hogy lekoppintottam, azt nem tudom. Nem én találtam fel a melegvizet, de most ezen dolgozni és költeni kellett, hogy valamennyire használható legyen, mint a rézcsövezésen is.
A tágulási tartály ilyen alkalmazása pedig ott van a San Marco 85-ös gépein. Azt próbáltam házilag olcsón megoldani.
Szóval ha valaki vállalkozást tart fent és legalább járulékot fizet, a kisgépek buzerálásából nem lehet meggazdagodni, de még megélni se.
Mindegy, lehet, hogy tényleg gusztustalan volt.A maroktampert sem én találtam fel, csak azt, hogy nem kell 150 dollárért megvenni, elég érte 40 is, annyiból is meg lehet oldani és még kereshetek is rajta. Így legalább vagy 40 magyar fórumos is használhatja, aki 150 dollárért nem biztos, hogy megvette volna. De pl. a 49-es cremina/pavoni maroktamper egyértelmű veszteség volt, de nem probléma, majd a többi viszi.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #54023 üzenetére
Nagyon frankó, gratula!
Nem szorul bele a nyomás? Ugye bezár a háromjáratú ha leállítod a szivattyút. Nem marad meg a nyomás a kazánban/rézkígyóban? Persze rugó terhelt a zárt állapota a háromjáratúnak és ott lassan elengedi a csepptálca felé. Mondjuk az órán végig lehet követni a folyamatot pontosan. Én olyasmin gondolkoztam mint a LaSpaziale féle rugós kamra és arra egy másik háromjáratú szelep ami egyszerre meghúz a kazánon lévővel. Így a szivattyú feltölti a kamrát majd utána amikor elenged egy T idommal összekötött csövön vissza engedi a tartályba a vizet a kamrából. Esetleg még valami állítható menetes dolgot tudnék elképzelni amivel lehetne e a dugattyú mozgását korlátozni, ami ugye az előáztatási időt változtatná.
-
kaligula
tag
válasz fragola.6035 #54041 üzenetére
Gratula, egyre kívánatosabb tárgyak kerülnek elő a műhelyedből. Anno én is tettem egy fél kísérletet potméter közbeiktatására (feszültségszabályozó), de a teljes skála felső 10 százalékában volt csak hajlandó a pumpa egyáltalán bekapcsolni, azalatt csak elektromos vinnyogást hallatott.
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #54041 üzenetére
A 49 mm-es lehet bukta, bár ha beindul akkor ki is jöhet nullába. A gond az, hogy 4 db 49mm-es szűrőm van otthon, és az 4 féle méret. Amit adtam méeretnek, Electra szűrő abban kicsit, a gyári szűrőbe pontosan talál, de az hulladék, csak azért tartom, mert állítólag az eredeti szűrője. A Strietman kosarában már elég rendes játéka van, kb 0,2 mm kéne még, hogy tökéletesen illeszkedjék. Az új Pavoni kosárba meg üresen nagyon passzentos, de kávéval annyira megszorul, hogy sokszor ki venni is csak jelentős erőfeszítéssel lehet, és közben a pogácsa persze sérül. Szóval az egyetlen szűrő amibe tökéletesen talál, az hulladék, a többibe valamiért nem jó. A van rá érdeklődés én csak úgy látok arra esélyt, hogy adni kell vele a Pavoni 49 mm-es szűrőt (+1800 ft) ami jó minőségű, vagy a user felelőssége, hogy jó-e a méret. A lefolyásra egyébként nincs hatással az a minimális méreteltérés, a Strietman kosárral használom (ott a legnagyobb a különbség) és csak a szűrő oldalára felragadó kávé zavaró, de az aeropress papírral nem jelentős gond.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #54041 üzenetére
Oké, így már érthetőbb. Bár akkor is ez az állandó irónia. Jó szakembernek tartalak, de a stílusod kicsit bicskanyitogató néha.
Igen, minden továbbfejlődik, ez az élet rendje. Amúgy mikor először megcsináltam és megosztottam veletek, már akkor mondtam, hogy legalább 3-4 méter részcsővel fogjon hozzá, aki hozzáfog.
Azt is, hogy nem ez volt az első terv, de ez maradt meg belőle. És milyen jó, hogy megosztottam, mert azóta szinte elképzelhetetlen' kis gép rézcső nélkül.
Sőt annó már az ecm-et úgy terveztem, hogy nem 6-os csővel, hanem 8 mm-el akartam megcsinálni tavaly, mert abban több víz fér el, de nem fért el a háromjáratútól, mert túl közel van, a távolabb rakása', meg túl bonyolult és költséges lett volna. Így maradt a 6-os. De a 4 dl-es bojlerhez elég a 4 méter abból is.Igen én is azt mondom, hogy így illene, ha megosztanánk egymással a dolgainkat, hisz a cél a fejlődés és az csak úgy megy, ha megosztjuk a tapasztalatainkat, fejlesztéseinket.
Tobbe, Köszi! Tényleg.
-
fragola.6035
aktív tag
Miután a Brasiliámra rátekertem vagy 6-8 métert, teljesen felborította a hőegyensúlyát, shot közben durván megy fel a fejhőmérséklet. Most azt gondolom, hogy a GC-hez amit csinálunk, az úgy jó, ahogy van, de a nagyobb tömegű fejbojlerekhez néhány menet rézcső kell csak, de inkább kevesebb, mint több.
https://caffe35.webnode.hu/
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #54047 üzenetére
Abban még a fej-bojler van ugye, nem az az eltolt, mint a silviában? Érdekes amúgy. Mennyire megy fel? A piden beállított vízhőfok fölé?
Nálam inkább kiegyenlítődik csapolás alatt, mert pár fokkal hidegebb a fej, mint a bojlerben beálított vízhő. Bár nekem is felfelé megy, de csak 2-3 fokot. (Lehet amúgy a két hőmérő típus miatt is ez. De majd veszek oda is egy sestost. Csak most másra kellett a pénz. A fűtőszál, hőelem, meg a relé már megvan. Csak a Pid kell.)
Majd ezt akarom össze hozni a fejfűtéssel.
Bár azzal főleg az lenne a célom, hogy lerövidítsem a felfűtési időt. Mert kell egy 15, 20 perc, hogy beálljon stabil hőfok. Majdnem 3 kiló a fej, nagy tömege van. Egy 200 W-os fűtőpatron a fejben csak lerövidítené ezt.[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #54042 üzenetére
De benne marad a nyomás, de a következő csapolást elindítva azonnal elengedi. lehetne kombinálni egy másik 3 járatúval, de az az egy plusz alkatrész 7-8000 Ft-tal növeli a költséget.
De mondom, igazán nem a tágulási tartályra hegyeztem most ezt ki, csak kipróbáltam, azért maradt végül benne, mert a nyomásmérő mutatója igen rezgett a kapilláris cső ellenére is, a tágulásit beépítve pedig teljesen kisimult.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
na, így szerintem mindenkinek tiszta minden, no more veszekedés
amúgy írtam már a silvanónál is, hogy csak azzal, hogy a gyári "opv"-jét a bojler utánról átraktuk a bojler előttre (mert nehogymá' melegvizet engedjen el), már emelkedett a kilépő vízhőfok csapolás alatt. szóval tényleg érdemes kimérni minden gépet, mert nem biztos, hogy helyes a felvetés, miszerint vadul esik a vízhőfok csapolás alatt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)