-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WarLock07222
tag
válasz Gery0505 #108149 üzenetére
Leginkább amúgy a kosárban az örlemény eloszlására, majd annak szintben való tömörítésére - az előkészítés oldalon. Illetve ezután a vízterítésre a főzés oldalon. A többi (hőmérséklet, flow/nyomás viszonya) talán kevésbé izgi "karcosság" szempontjából, mert azokra úgyis mindig mindenki figyel alapból. Viszont előbbi kettő nekem eszközcsere nélkül is mindig nagyságrendeket javított a kávé kerekségén. Amikor ratyi disztribútor helyett saját kezűleg oszlattam el a kávét, majd a dugó + gyöngyfűző tűs eloszlatásra váltottam, mindkét alkalommal iszonyat nagy ugrás volt. De ha mondjuk a Robotot tekintjük, akkor ott is ég és föld a gyári vízterítő cucchoz képest pl. a BPlus-os sűrű fémhálós vízterítő ilyen szempontból.
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #108151 üzenetére
Ott a pont. Már ha a késeknél maradunk kizárólag. Itt van a Lagom P64-hez kiadott flowchart az SSP késekhez. Ez ugyanazon gyártó, ugyanazon méretű, ugyanazon bevonítú kése, csak különböző profilokkal. Itt is viszonylag világos, hogy arra veszed, amire leginkább használni akarod. Itt sincs svájci bicska (sajnos).
-
Gery0505
tag
válasz WarLock07222 #108153 üzenetére
Kezdem kapiskálni, tehát a késprofil határozza meg igazából, hogy melyik fajta pörköléshez, milyen késprofil illik. Tehát ha mondjuk én világos kávékat akarnék inni, akkor ahhoz kell választani késprofilt, ha meg sötét olaszos pörkölést innék, akkor meg másik fajta profil kell. Ezt jó lenne Mazzerra is lefordítani, ehhez is van néhány késfajta, a 151A-C-ig, és van hozzá SSP is. Lehet amikor Zsolti csinálta a késtesztet a Majorban, akkor csak egyféle kávéval próbálta? Lehet az SSP is jó lett volna, csak másfajta pörkölésű KV-val brillírozott volna az a kés? Sötétebb, világosabb?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
bencefica13
csendes tag
válasz Gery0505 #108144 üzenetére
A nagyon fiatal "karrierem" alatt ebben az otthoni kávé, főleg espresso készítés topikban egy dolgot tanultam meg biztosra, nincs olyan, hogy végállomás és olyan daráló, vagy gép, amit ne tudnának űberelni
Más kérdés, hogy megéri-e azért a nagyon apró különbségért több, mint 3-4 ezer eurot kiadni, valószínűleg nem, nekem legalábbis biztosan nem. -
WarLock07222
tag
válasz Gery0505 #108154 üzenetére
Nem tudom Zsolti pontosan milyen SSP késsel próbálkozott a Majorban anno. De pl. ennek a Red Speed-nek olyan 5kg kávét ajánlanak bemelgítésnek, hogy helyre rázódjon a rend a szemcseméret eloszlást illetően. Én 1kg. után meguntam a folyamatot és inkább főztem magamnak egy V60-t Majd valamikor átküldöm rajta a többit is. De amúgy igen, alapvetően máshol jó mindegyik kés. Nem ismerem pontosan a Mazzer késeit, mert sosem volt ilyen gépem, szóval azt rábíznám a többiekre. Az SSP mostani, furcsa elnevezéseit/terminológiáját végre sikerült kitúrni az internetből az utóbbi pár hétben.
-
HÁZIGAZDA
válasz Gery0505 #108154 üzenetére
picit azért túl van ez lihegve. egy friss és jó zöldből csinált jó és friss pörkölést egy normális darálóval mindenképp élvezet lesz inni. de ha nagyon kombinálunk, a világos pörkölés sokkal nehezebb ügy, szóval én arra céloznék, mert egy ahhoz jó késsel a sötét pörik is rendben lesznek. maximum csak 90%-osak, de finomak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gery0505
tag
válasz bencefica13 #108155 üzenetére
Így van, ez a hobbi is nagyon hasonló a hifizéshez, amiről Parci is mesélt, hogy ott is kemény milliókat el lehet költeni egy apró változásért, és a kérdés az, hogy megéri-e. A Hifiben sincs végállomás, ott is mindig lesz egy jobb készülék, nüanszokon múlik ott is sok minden. Nyilván az ember mindent megtesz egy bizonyos határig, hogy a saját szája íze szerint megtalálja azt a legjobb élményt ami neki a legjobb.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Bazsee71
őstag
válasz Parci #108157 üzenetére
Szerintem is itt rejlik a lényeg, hogy mit töltesz bele. Alapvetően imádtam a Majort a felépítése miatt, az örökkévalóságnak építették, jól seperhető a garat, egyadagos őrlésre is kiváló volt. Csak a világos pörikkel küzdöttem, sehogy nem akartak domborítani. A fordulatszám-szabályzóval javult a helyzet, illetve a ZM kés is nagy előrelépés volt. Aztán jött a K30 kés, és a kis csúnyaság kitúrta a Majort.
Az meg be****ás, hogy a Forte 54 mm-es kése mit tol ízben.
Egyébként a Fiorenzato úgy promózza, hogy maga gyártja a kést, így a válasz szerintem az, hogy saját van az AllGroundban is. A saját tapasztalatot úgy szummáznám, hogy nem tűnt fel, hogy rosszabbak lennének a kávék vele, mint bármelyik másik őrlővel, ami mostanában megjárta a pultot. -
p.lac
tag
válasz Gery0505 #108154 üzenetére
Épp ma gondolkodtam azon, hogy sötétebb pörkölésű kávénál szép tigriscsíkos cremát kapok, világosabb pörkölésűnél pedig gyakorlatilag nincs tigriscsík. A szakirodalom szerint a tigriscsíkot az apró kávérészecskék okozzák (gondolom gyakorlatilag a fine).
1Zpresso JE-PLUS-sal őrlök, a világosabb kávékat még finomabbra is őrlöm, elvileg több fine kellene hogy legyen, de semmiképpen se kevesebb, mint sötét pörkölésnél. Nyilván a sötétebb pörkölésű kávé finomabbra törik, mondjuk nem nagy következtetés... De ez azt is jelenti, hogy elvileg igen, a különböző (pörkölésű) kávékhoz elvileg más-más lehet az ideális késprofil.
Kézi őrlőnél egyébként tekerés közben egyértelműen érezhető, hogy milyen pörkölésű a kávé.
-
senior tag
válasz Peti...(16v) #108161 üzenetére
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #108140 üzenetére
Most kipróbáltam 20g-os adaggal (előtte 19 de ott kb ugyanez az eredmény), CasMo filter Burundival. Először megörültem, hogy micsoda kombót találtam a workflow rövidítésére (lásd alább). Aztán picit szomorú lettem hogy 3-4 bar körül átszaladt a víz az egészen elég gyorsan. Allongénak viszonylag iható lett, de ezzel a kávéval esélytelen lesz. Később nontok valamit ami jó eséllyel sötétebb, mint ez (Bagira Ádám elvileg délelőtt érkezik pár kávéval), aztán majd folytatom.
-
senior tag
válasz Gery0505 #108154 üzenetére
Próbáltam világosabb és sötétebb pörköléssel is, az SSP kés még a 151 B kés szintjét sem hozta. Viszont hozzáteszem, hogy nem járattam be, mivel nem akartam azt, hogy esetlegesen ne tudjam gyakorolni a 14 napos elállási jogomat valami miatt. Ahhoz túl drága volt hogy rajtam maradjon…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bencefica13
csendes tag
Közben megkezdődött a KOPI Deva kickstarter, ha jól látom. Maga az ár 40 fonttal olcsóbb mint a NZ és még pluszban a szállítás is 50 fonttal olcsóbb itt jelenleg. Mindennel együtt, ha kb jól számolok ez olyan 250-260.000 körülre jönne ki vámmal, szállítással, minden költséggel.
Érdekes ez is, nekem az az egy nem tetszik, hogy ekkora üres tér van a gép alja és a darálórész között, nem tudom mennyire lenne ez kényelmes. -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #108165 üzenetére
Jól értem, hogy az eredeti kések vannak benne, nem az SSP? Espresso-ra az szerintem esélytelen lesz kávétól függetlenül, mert filterre is az a kritika az Oda-val kapcsolatban, hogy nem tud elég finomra őrölni bizonyos technikákhoz / kávéhoz...
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #108169 üzenetére
SSP Red Speed Brewing kések vannak benne.
Picit följebb:
#108139 WarLock07222
#108148 WarLock07222Az örlemény finomságával amúgy nincs gond ezzel a késsel. Szemre simán espresso méretűre hozza, ha kell, viszont zérus fine-t dob mellé a Brewing kés.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz bencefica13 #108168 üzenetére
Azért azt jó látni, hogy egyre több életképes próbálkozás történik célirányosan otthoni használtra készülő, színvonalas őrlők, kávégépek terén.
-
MODERÁTOR
Rohadt jó a Kalmár féle Myanmar kofi, de még mindig nem találom a megfelelő beállítást, visszatekertem oda ahol a Kenya befulladt, ez még simán átzubog.
-
HÁZIGAZDA
válasz bencefica13 #108168 üzenetére
jópofa cucc, de azért ez a "same 64 mm profi kések, mint a profi grinderekben" gyenge duma, megadhatta volna, hogy mit használ
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Sweet Valley szerintem van még az Embassyban, aki Bp-en jár. Kóstolni meg egy fermentet lehet, ezt is ajánlom, de csak óvatosan, mert eléggé el tud téríteni a klasszik kávé iránytól. Mintha valami ízfokozó lenne benne.
Presszónak is marha jó, én filter pörit szoktam venni monstanában, ha van választási lehetőség.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Arco 1000 km hosszú levélből a lényeg:
Here is the new delivery date that we have set: ARCO will be sent out in October.
Várható volthttps://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
Eladó Rancilio Siliva V5 (fragola tuning), ismerem a hirdetőt, nagyon megkímélt a gép.
-
WarLock07222
tag
válasz WarLock07222 #108165 üzenetére
Rápróbáltam a Bagira kongói kávéjával is. Ez picit sötétebb volt mint a CasMo Burundi filter pörkölés, szóval azt vártam, hogy picit több ellenállást sikerül kicsikarni a kávépogácsából. Ez a tipp végülis megvalósult, olyan 4-5 bar körül tudtam tartani, de viszonylag nagy flowrate-tel, úgyhogy ez is inkább allongé lett, mintsem hagyományosabb espresso. Finomnak finom amúgy. Illetve mindhárom shot ami kijött a Robot + SSP Brewing kombóból iható volt, de szerintem amíg nem futok bele valami közepesen világos pörkölésbe itthon, addig nem próbálgatom tovább, mert a NZ-val is lehet hozni egy határozottan kellemes szintet.
Filterre viszont életem V60-jeit húztam ezekkel a késekkel, de az megint másik történet.
-
billyjoe
csendes tag
válasz WarLock07222 #108191 üzenetére
Kár érte, pedig erre a kombóra talán lecserélném az nz-t, de így legalább nem kell ezen gondolkodnom.
Még azt a fent említett Kopi-t kellene letesztelned -
72lakiluk
tag
válasz MPowerPH #108188 üzenetére
Igen, ez nem könnyű téma. A topik meghatározó tagjai - valós tapasztalattal persze a hátuk mögött - nagyban befolyásolják az 'újoncok' döntéseit. El tud szaladni egy-egy termék irányába rendesen a ló Én is ültem fel nem egy hullámra már, de mondhatni, nem bántam meg. Eddig. De volt olyan is ami csábított, de ellenálltam és jól tettem, azt gondolom. Ez jelen van főző, őrlő, manuális őrlő, karos főző, habosító.. szóval minden érintett területen. Még a BWT meg egyéb is ide vehető. Na arra is felültem
-
Tragger
tag
Új JH vidi érkezett a 1500 font alatti presszó gép kategóriáról. [link]
-
MPowerPH
félisten
válasz 72lakiluk #108193 üzenetére
En a gepet is 2 honapig nezegettem, mire raszantam magam. Innen tajekozodtam. A daralo pont ugyan olyan kenyes.
Sok penz, es nem szeretnek rossz dontest hozni, es csalodni, de probalok a foldon is maradni, mert nem vagyok professzionalis barista.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #108192 üzenetére
Nekem meg se fordulna NZ-t cserélni erre a kombóra. Multipurpose késsel valszeg amúgy élhetőbb lenne espressora, mert ez a kés tényleg semennyi fine-t nem ad ki magából, az viszont igen, a szélén lévő más kialakítás miatt. Mindenesetre teljesen más műfaj az NZ-hez képest.
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #108137 üzenetére
"Volt Major, gondolkodás nélkül az AllGround" Írtad még, hogy a K30 kitúrta a Majort.
A Majort milyen késsel használtad?
A K30 is fölmerült, de csak késileg. Viszont nem tudom mibe lehetne beletenni azokat a késeket ha egyáltalán. Valaki épp hirdet egy SJ-t K30 késekkel. Abban viszont vagy nem gyári a késtartó vagy megfúrta még egy ponton, az ilyesmit meg kihagynám.