-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz Toobee #108301 üzenetére
...ez akkora marhaság, hogy nem is cáfolom, pedig elkezdhetnék kávézókat meg grammokat irogatni de tök felesleges...és ez nem azt jelenti hogy nincs hely ahol 18VSTbe 18grammot raknak...de egy kávézónak más szempontjai is vannak, nekik annál jobb minél kevesebből ki tudják hozni, még speciality helyeken is....a matek mindenhol matek!
Ezt a matekot igazolva pedig tavaly kijött valamelyik megmondóembertől a raótól vagy a hendontól vagy pergertől már nem is tudom hogy 16-17gból a legjobb a spec kávé ...az is más kérdés hogy például a CMeket régebben még 19-20gból toltam most meg 18gból ízlenek.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108304 üzenetére
De ők nem versenyzők voltak.
-
Toobee
veterán
válasz SoundON #108303 üzenetére
Már miért lenne hülyeség? Megkérdezed mi a recept, esetleg hozol vizet/keversz és otthon tudod próbálgatni. Feltéve, ha ízlik, amit ott kaptál. Szerintem innen indult az egész, hogy az ultrahisztis vonalat hogyan lehet/érdemes elkészíteni. Nem gondolnám, hogy 1:1,8 lesz a megoldás rá.
Illetve, ha valakinek nem ízlik egyik vagy másik irány, akkor egyáltalán minek erőlködik vele? Megy a küzdés, hogy bizonyos ízjegyeket lekaszaboljon az ember, közben meg lehetne vásárolni olyan kávét, ami inkább megfelel az igényeknek.https://barbieripnk.hu/
-
SoundON
tag
válasz Toobee #108306 üzenetére
NEM az a hülyeség hogy megkérdezed, mert én is ezt csináltam kb 2évig a létező összes bpi spec kávézóból vizet kértem, receptet, mindent, konkrétan az ottaniak agyára mentem...
A KIJELENTÉSED VOLT ERŐS: "Meglepődnék, ha 17-8-nál többet raknának bele bármelyik speciality helyen." -
Toobee
veterán
válasz SoundON #108307 üzenetére
Totál nem értelek. Azért írtam, hogy speciality hely, ahol arra mennek rá, hogy a maxot kihozzák a kávéból. Nem dohányboltot, meg sarki kocsmát javasoltam. Viszont én azt hiszem, leírtam a témában, amit gondolok. Igya mindenki, ahogy ízlik neki. Aki nem szereti a tiszta ízeket, az választhat sötétebb pörkölést is. Én is iszom a Csokis Kuglófot, meg az Alzás kávét, mikor olyanom van.
Érdemes az elején 10g-ot feláldozni egy cuppingra, így könnyen a végére lehet járni, hogy a kávé tudja nagyjából ezt az ízvilágot és azért nem szeretem vagy maga a kategória nem felel meg a számomra.https://barbieripnk.hu/
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #108309 üzenetére
'20 augusztusban rendeltem...
-
qvik27
tag
válasz WarLock07222 #108273 üzenetére
Értésem szerint ez a görbe az összes kivonatolt anyag tömegére vonatkozik. Mivel a koffeintartalom 3% alatti a kávékban, ezt a görbét nem hinném, hogy nagyban befolyásolja akkor sem, ha a kioldódási karakterisztikája nagyon eltér az összegzettől.
Ez a cikk a különböző típusú összetevők kioldódásáról ír.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Bazsee71
őstag
válasz WarLock07222 #108304 üzenetére
Láttatok már barista bajnokságot? Bennem anno egy világ omlott össze, nem a kávéról szól.
A 20 g dózistól pont, hogy nem lesz jobb, csak megváltoznak a pogácsa arányai, biztonsági játék.Egyébként a túltöltést szépen megmutatja a nyitott kar. 18-as VST-be nálam Lineán 17 g az oké, felette már piszkosul csatornásodik. 20 g-ot elképzelni sem tudok, érzésre fel sem menne a kar.
A héten érkezik VBM Domobar, bepattinttom ott is ugyanezt a kosarat, kíváncsi leszek az mennyit fogad. -
MODERÁTOR
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Annyiban jobb lett nálam a dolog, hogy a 21g helyett 19+- pár tized sokkal szebb lefolyást eredményezett, 21-nél nagyon nem volt egyenletes a lefolyás. 18-19,5 körül elég szépen összeállt középre és kitöltötte rendesen a kosár teljes felületét. A 18->36 viszont az én ízlésemnek borzasztó vizes érzetű lett.
-
Gery0505
tag
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Erre én is kíváncsi volnék, hogy miről is szól pontosan egy barista bajnokság. Én csak James Hoffmann bajnoki videóját láttam, ott nekem az jött le, hogy a kávét mesteri módon készíti el, szinte játszi könnyedséggel, mintha 100 éve csinálná. De szerintem nem maga a kávé elkészítése a lényeg, illetve az is, hiszen azt is pontozniuk kell, hanem maga a vendéglátás, ahogyan a vendégeire odafigyelt közben. Minden mozdulatán látszott, hogy a vendégeiért dolgozik. Ahogy finoman megfogja az üveget, tölt nekik vizet, ahogy felszolgál, mind mesteri, és maximálisan odafigyel rájuk közben.
Milyen VBM Domobar érkezik hozzád?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Nem tudom van-e értelme reagálnom, mert a válaszodból egyértelmű, hogy az utóbbi válaszaim közül nem igazán olvastál vagy jegyeztél meg egyet sem.
Belinkelem a kedvenc cikkem mégegyszer, ami szerintem jól szemlélteti, hogy mit lehet elérni az adag változtatásával. A parttalan vitából pedig inkább kiszállnék. Ebben a témában az első kommentem segítségként indult, hogy ne citromlé legyen az illető poharában a vásárolt kávék 3/4-e esetén. Aki szintén kísérletező típus, az már írt a témában, aki nem, az pedig igya továbbra is úgy ahogy eddig vagy ahogyan neki tetszik.
https://onacoffee.com.au/news/the-perfect-dose-how-to-choose-the-right-dose-for-your-espresso/
-
SoundON
tag
válasz Toobee #108308 üzenetére
Lehet hogy én más dialektusát beszélem a magyarnak? Vagy Te nem érted a leírt mondatokat.
Én végig budapesti speciality kávézókról, speciality pörkölt kávékról beszélek!
Espresso Embassy (CM) Double Shot (régen Caravan) Budapest Barristas ( CM/Coffee Collective) Tamp & Pull (One11) Cirkusz (Bagira) Ébresztő (Awaken) My Little Melbourne ( Racer Bean) stb stb Ezeken a helyeken általában 18-21g között töltik a Strada 17-19 / VST 18 kosarakat.Nem is értem miket hordasz itt össze sarki kocsmákról meg alzás kávéról...
DE FELADTAM. IGAZAD VAN. MINDENBEN.
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
Halihó,
Gondolkodom egy nanofoameren. Az utóbbi idöben látom, hogy többen megváltak töle. Aki megvette és eladta az miért? És aki megtartotta/használja miért? -
WarLock07222
tag
válasz qvik27 #108312 üzenetére
Ránéztem a cikkre. Ez alapján valóban később oldódik a koffein, mint gondoltam, de mindenképp hamarabb, mint koxx 1:1.5 shotjainak a leállítási ideje, illetve nincs szinkronban a teljes extrakció görbéjével. De lényegében továbbra is tartom, hogy nem lesz szignifikáns eltérés a koffein tartalomban attól, hogy hosszabbra húzod a kávét.
-
billyjoe
csendes tag
Én szeretem használni, a gombja ellenére is, napi 2-3 alkalommal. Szerintem gyorsan és pár használat után konzisztensen lehet vele dolgozni. Nekem egyelőre kiváltotta a pumpás gépet.
-
JackFeryll
őstag
válasz titusz248 #108319 üzenetére
+
1. egyszerű takarítani
2. működik, tényleg microfoam van, konzisztensen minden alkalommal
3. lényegesen olcsóbb mint egy dedikált gőzgép
-
1. nehéz nyomni a gombot, orvosolható a kis fémlap meghajlításával (enélkül tényleg botrány)
2. szomorú amikor lemerül az elem, érdemes tartani cserét
3. szerintem hosszabb távon a gombot fedő gumi ki fog kopni/el fog szakadni[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108324 üzenetére
Ikeás Ladda elemek.
-
Toobee
veterán
Dose és ratio témában van JH-nak 2 videója is, ezeket is érdemes megnézni:
Understanding Espresso - Dose (Episode #1)
Understanding Espresso - Ratio (Episode #2)
Itt meg a többi részhttps://barbieripnk.hu/
-
billyjoe
csendes tag
válasz WarLock07222 #108324 üzenetére
Vettem négy eneloop pro r6 elemet, azzal elég sokáig bírja, kb 2 hét napi 2-3 használattal. De akkor sem adja meg magát, csak már érezhetően gyengébb.
De ahogy koxx is írja, bőven elég az ikeas is.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz WarLock07222 #108324 üzenetére
Tölthető elemek? Vagy cink-szén az elemgyűjtőbe dobva. Vagy jó lenne USB-s, fordulatszámszabályozós verzió.
-
PpenoO
őstag
válasz WarLock07222 #108324 üzenetére
Igaz másra használom (napelemes lampion, szájzuhany, távkapcs) de a madaras teszkós újratölthető elemek nekem beváltak, teljesítményben közel tudják azt amit a márkás társaik, tartósak is és jóval olcsóbbak.
-
WarLock07222
tag
Köszi mindenkinek Elso körben rámegyek akkor az Ikeas elemekre.
-
mgy
senior tag
Keresek Commandante őrlőt, ha valakinél lenne felesleges, szóljon kérem! Köszi!
-
NagyGL
csendes újonc
Ha már felmerült a baristaverseny dolog - tudtok esetleg bármi kávés rendezvényről, eseményről, bemutatóról, pörkölős nyílt napról stb. idén, ahova érdemes kilátogatni? Úgy emlékszem, a járvány előtt (amikor még nem is értettem, mi ez a szpesölti izé... ) voltak mindenféle fesztiválok, ahol lehetett standoknál kávét kóstolni, gépeket nézni működés közben... A Google, kávékorzó és a programturizmus.hu nem dobott fel semmit.
-
Bazsee71
őstag
válasz WarLock07222 #108316 üzenetére
Ne haragudj, de alkalmanként beleolvasok a fórumba, egyszerűen nincs időm követni és észben tartani mindenki ténykedését. Mobilról meg igyekszem rövidre venni a válaszokat, nem szeretek rajta gépelni. Kár ezt magadra venni, megsértődni.
Ismerem az írást is, a vita pedig szerintem nem parttalan. Van egy objektív része, amiből mindenki profitál, a szubjektív preferenciákat meg nem is vitatja senki.
Ismerem az írást is, de pl. az általa leírtakkal sem tudok azonosulni, pedig biztos érti a dolgát (20-25 másodperces shotok). Nekem JH videója talált be igazán, szerintem nagyon érthető és logikus, látom Toobee már linkelte is.Gery0505: James Hoffmann előadása nekem is tetszett, és ő azóta is rengetegszer bizonyította, hogy nem hiába tart ott, ahol, illetve rendkívüli, amit a specialty kávés ismeretterjesztésben végez.
Amatőr barista bajnokságon voltam segédkezni, nálam az ott vérzett el, hogy alapvetően más volt a fejemben, milyen egy jó barista (adsz neki egy random kávét, és fél óra múlva már egy csúcsra húzott presszót tol eléd, ahol nincs tovább abból az adott kávéból). Azóta emésztgetem, megértettem, de még mindig nem tudok vele azonosulni. Az külön parádés volt, hogy azzal kezdődött, hogy mindenki USB-ről feltöltötte a profilját a Minára. Aztán jött egy presszó (10-ből max 2 volt oké), cappuccino, majd egy italkreáció (nem is értem, hogy ez minek kell). És egész végig egy kínosan begyakorolt prezentáció. Nagyon nem életszagú. De ez a sarkos magánvéleményem.
Egy Domobar Super érkezik, már nagyon várom.SoundON: Szerintem a lényeg az lenne, hogy ki milyen géppel dolgozik, és így mennyi hely marad a pogácsa felett a víznek. De ezt már tárgyaltuk a múltkor is, na meg nem is érdemes erre ennyire ráfeszülni.
NagyGL: Idén eddig minden lefújva, talán ősszel a Kávé Napja még befut.
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108333 üzenetére
Semmi gond, érthető Amúgy a 25 seces shotos berögződés valóban picit árnyalja a cikk értékét, de szerintem ezt leszámítva abszolút korrekt.
Pici gondolat a barista vwrsenyre: Szerintem alapvetően nincs baj ezzel a formátummal és eléggé transzparens az is, hogy ez inkább a show-ról és a vendéglátásról szól. Viszont azért akik a mezőny elején végeznek, többnyire sok kísérletezési időt tettek abba, hogy a pucér espresso is a legjobb legyen, amit ki tudnak magukból csikarni. Viszont tény, hogy például a budapesti specialty helyek jó részére jellemző, hogy egy szolgáltató nyitás környékén körbemegy és adott napra belövi, hogy mennyi az annyi. Ami mondjuk nekem nem szúrja a szemem, hiszen ki ismerné jobban például a Bagira kávékat Bagira Ádámtól? De tény, hogy például a WayCupban tényleg várják a feedbacket napközben, ami számomra simán ad a hitelességhez és az élményhez.
Viszont amit mondasz abban is van fantázia, mondjuk valami dial-in competition néven el tudnék képzelni valami sprint versenyt különböző kávékkal egymás után. Csak ugye itt megint mit lehetne pontozni? Hány adag őrölt kávét öntöttél ki a kukába őrlő állítás miatt? Milyen gyorsan sikerült eljutni a célhoz? Mert ha már versenyeztetés van, akkor sokkal árnyaltabb a dolog, mint az hogy jól sikerült-e a végtermék vagy sem.
-
SoundON
tag
válasz WarLock07222 #108334 üzenetére
Amúgy nagyon klassz lenne ha lenne ilyen, pontosabban több ilyen.
Nekem 2019ben volt szerencsém full amatőrkén csatlakozni a profik közé egy presszókészítő bajnoksághoz amit a KONTAKT szervezett. A Strada EP két oldala 1-1EK és mindenki ugyan azt a kávét kapta, amire 10perce volt hogy beállítsa és a 3fős zsűrinek 3csészét letegyen az asztalára. Mindig az jutott tovább akinek finomabb lett a presszója a zsűri többség szerint. Körönként persze új kávéval dolgoztunk
Nagyon örülök hogy amatörként ott lehettem. Utólag is köszönöm Rolandnak, Péternek és a KONTAKT-nak a klassz élményt és tapasztalatot.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
urak, most töröltem egy kommentot, ami alapvetően egy (újra)visszaszólás volt. béka!!
ne feledjétek, hogy itt eléggé kimaxolta mindenki a témát otthon, magának, sok év alatt, szóval kár oktatni egymást. feltehetően eléggé képben van mindenki, és inkább egy-egy komment születési körülménye a ludas (ahogy bazsee is írta, nincs idő, telóról van, félreérthető egy mondat amit félre is értenek stb.).
annyi antitestje meg úgy sincs senkinek, mint nekem, szóval a végső igazság (és a fórumradír) ideát van!!!!!!!!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SoundON
tag
válasz Parci #108337 üzenetére
tök menő a radírod de az igazság az hogy ezt a piszkos munkát én végeztem el helyetted ... meg milyen vita az ahol az konkrét szakmai érvek, cáfolatok (ami tök jó dolog lenne) helyett valaki elkezdi ezt az érzékenyített jajmáá kocsmai stiló bullshitet...régebben még Te is beleálltál ha valaki bődületes f@szságot írt kijelentéssel a sor végén...és nem a felesleges szkanderozás vagy kocsmai székdobálás miatt, hanem azért hogy a fórumon véletlenül se maradjon olyan elvarratlanul ami bárkit és félrevezetne a tudományos kávézásban
[ Szerkesztve ]
-
billyjoe
csendes tag
Sok Casmo után tettem egy kis kitérőt, kipróbáltam a right side egyik kávéját a malaki ab-t. Füge, áfonya, körte, lime, rose utóízzel. A fügén kívül mindegyik íz meg volt, de nekem a lime miatt egy kicsit sok volt a sav, túl fanyar volt. Kíváncsi voltam hogy ér-e 5200 Ft-ot (250g), de annyira nem győzött meg, de finomnak finom volt.
16.5g->42g, 10 mp előáztatás, 50 mp körüli shot, 7-6 bar.
-
SoundON
tag
válasz Parci #108340 üzenetére
...nem is az ellenvélemény zavart, mert az is tök jó dolog, mindenki mást szeret, mást gondol jónak, finomnak, más receptet használ stb stb... ez így szuper ahogy van...
DE NE ÍRJON LE VALAKI EGY HIBÁS FELTÉTELEZÉST TÉNYKÉNT AMIKOR AZ NEM IGAZ, FŐLEG ÚGY HOGY NEM IS MENT A DOLOG UTÁN! -
billyjoe
csendes tag
válasz Parci #108343 üzenetére
Volt olyan CM kávé aminél ott volt és ízlett, ezért mertem csak megvenni, de ezentúl inkább kerülöm. De aki szereti, próbálja ki, tényleg olyan volt mintha lime-ot ennék, a rose finish meg nagyon érdekes. Sajna a többi espresso pörkölésű nem volt szimpatikus, filtert meg nem akartam venni mert a barista mondta hogy nagyon világosra pörkölnek, nem volt kedvem szívni vele. Próbának jó volt, de inkább maradok casmo vonalon.
-
Osynho
addikt
Sziasztok!
2015 előtti Gaggia Classic gyárilag hány barral üzemel? Olvastam, hogy az ideálisnál magasabb a nyomás. Sokszor spriccel össze vissza, hiába próbálom egyenletesen eloszlatni, tamperelni a kávét. Érdemes lenne a rugót cserélni?
-
titusz248
csendes tag
Köszönöm a nanofoameres válaszokat, még mindig nem tudom, hogy kell-e de gyanús, hogy veszek majd
-
bbuffy
senior tag
válasz billyjoe #108345 üzenetére
Egy bajom van a casmoval, de az pont elég. Nagyon macerás a kávéjuk legtöbbször. Mire lesz belőle értékelhető, el is fogy. Mondjuk ez igaz az legtöbb atom világos top speciality re is. Nem zárkózom el a vonaltól, sőt, de 16-18k per kg ért nem kísérletezem. Inkább elrontok egy Kenyát itthon és kidobom. (volt már hogy fél kg ment a kukába.)
Ettől még Jó a casmo, kávézóban. Ott belövik helyetted és minden happy....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Mata összteleszkópos kerékpár
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)