-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
NagyGL
csendes újonc
Sziasztok!
Csendes tagként hónapok óta olvasgatom ezt a fórumot, és nagyon sokat tanultam itt. A tanácsokat megfogadva néhány hónapja van is nálunk otthon egy full-tuning GC, és nagyon jó kávékat iszunk!
Van viszont egy olyan kérdésem, hogy az elkészült espresso fogyasztására van valamilyen ajánlás?
Konkrétan: korábban azt olvastam valahol, hogy fontos még melegen meginni, ezért kell a vastag falú, előmelegített csésze is. Ehhez képest itthon azt vettük észre, főként világos pörkölésű, SO (pl. CasMo) kávékon, hogy 1-2, sőt 3-4 perc után esetenként pont hogy kiegyensúlyozottabb, szelídebb ízük van. (Mondjuk nem tudom, hogy a „levegőztetés” vagy a hőmérséklet csökkenése miatt.)
Sőt, olyannal is találkoztam már 2-3 fajtánál is, hogy az első korty még az elején kifejezetten és erőteljesen sós (és ez minden mást elnyom), és csak néhány perc után jelennek meg finomabb ízek.
Igazából a fő kérdésem az, hogy ez vajon így normális, vagy valami készítési hiba miatt alakul így? Maga a sósság mitől lehet?
Illetve, mi a kanál használatára az ajánlás? Eddig csak "simán" szürcsöltük a csészéből, de nemrég egy James Hoffmann videóban azt láttam, hogy konkrétan összekeveri a kávét a csészében kóstolás előtt! Ennek mi lehet a szerepe?
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Peti...(16v) #92396 üzenetére
Köszi a választ, ez nagyon jó részletes volt, segített!
A szalámi szeletelős / elő- és utópárlatos módszer álmomban nem jutott volna eszembe, pedig logikus. Ha megint beleszaladok, megpróbálom!
@ jana86: Neked is köszi, így már ez is világos.
Közben megtaláltam a vonatkozó oktatóvideót Hoffmannál, belinkelem, hátha másnak is érdekes: [link].
-
NagyGL
csendes újonc
Baján ismertek valami helyet, ahol érdemes specialty jeligére kávézni egyet? A specialty.hu nem dob ki semmit, de hátha... Előny, ha 8 előtt nyit, mert munka miatt átutazóban leszünk csak.
-
NagyGL
csendes újonc
válasz JózsefK #96218 üzenetére
Én azt a tippet kaptam anno egy fórumtárstól, hogy bevizezem a papírt és úgy felteszem a felsőszűrőre (kézre vigyázva, mert forró), aztán majd jöhet a kar. Nekem így egyszerűbb volt beigazítani, meg akkor később éri a nedves papír a pogácsát (ami persze valószínűleg semmit nem számít ) . Hátránya, hogy ha a user több száz kávé lefőzése után sem tudja mindig elsőre feltenni a kart (mint pl. én ), akkor közben a papír is elcsúszik... meg hogy a felsőszűrő tényleg forró. Szóval lehet, kipróbálom én is a most ajánlott módszert.
-
NagyGL
csendes újonc
Ezt megerősítendő: a Revolut tényleg jó. Én egy ideje minden külföldi rendelésnél azt használom, egy Niche-nél 6-8 ezerrel olcsóbb úgy. Persze a regisztráció / beállítás / rátanulás idő, nem biztos, hogy egyszeri vásárlásnál megéri, de ha az ember gyakran rendel vagy utazik külföldön...
-
NagyGL
csendes újonc
Ez az előáztatás dolog engem is érdekel... Pumpaszabályzós GC-vel én is próbálgattam már néhányszor világos pörikkel, és én azt tapasztaltam (mondjuk korlátozott számú, max. 30-40 próbálkozás után), hogy 20 mp előáztatás (2 bar) + 30-40 mp lefolyás után ugyanaz a kávé testesebb, selymesebb lesz, viszont pl. a gyümölcsös ízjegyek kevésbé határozottan, kevésbé felismerhetően (akár teljesen "elmosódottan" - nem tudom, mi erre a szakszó ) jönnek ki, és mintha az utóíz is hamarabb múlna.
(Olyasmi lehet, mint amit #norkov84 és #zolnagy is írtatok már, hogy testesebb, lágyabb...)
Ugyanannál a kávénál a "sima" 30-35 mp lefolyás nekem viszont felismerhetőbben kihozza az ízjegyeket.
Ez Nektek is így van gyümölcsösebb kávéknál, vagy csak még keresgélnem kell a jó beállítást? (Simán lehet user error...) Kifejezetten gyümölcsös, világosabb kávénál Nektek mit hoz ki az előáztatás, ha jól sikerül, mit érdemes keresni?
-
NagyGL
csendes újonc
-
NagyGL
csendes újonc
Graef-ről váltva nekem ezek voltak:
1. Fokozatmentes (Graef-en egy fokozat egyes kávéknál 6-8 mp-et is jelenthet lefolyásban, engem zavart, hogy volt kávé, amit így nem tudtam "ideálisra" belőni)
2. Nincs pangó, simán lehet váltani kávék között (én a világos pörkölést szeretem, abból is sokfélét kipróbálok, a feleségem a sötétet, és esténként van, hogy készül még egy-két mentes, ez napi szinten 2-3 féle kávé akár... és nem baj, ha nem keverednek az őrlőben )
3. Kényelem, nincs pepecselés (nem kell hátbaveregetni, amitől a vendégek még furcsábban néznek - nem mintha a mérlegelés, mézesüveg, időmérés, simítgatás nem lenne önmagában figyelemfelkeltő )
4. Halkabb (maga az őrlés is, és a hátbaveregetés hiánya is )
5. Kiszámíthatóság (ha egy fokozaton 30 mp alatt jött le egy kávé, akkor legközelebb / másnap is 30 mp alatt fog, kivéve persze user error az előkészítésnél)
6. Szerintem igenis finomabb, legalábbis a világos pörkölés, de ezt nem tudom bizonyítani
7. Nagyon sok jó tapasztalat van vele itthon és küldölfön is, fel sem merül az upgraditis - most egy jó darabig megérkeztünk...Mazzer-t én nem használtam, de a fentiek közül a 2. és a 3. miatt nem az lett (+ persze a feleségem sem biztos, hogy beengedte volna a konyhába ).
Én egyáltalán nem bánom, hogy Graef-al kezdtem, nagyon jó kis őrlő, de mindkettőt kipróbálva, az én igényeim esetében (főleg a 2., a többféle kávé váltogatása) van különbség.
[ Szerkesztve ]
-
NagyGL
csendes újonc
Ezek a beszámolók tök jók, csomó egzotikus kávé! Honnan rendeled őket? espresso-international.com? Ha igen, akkor a tárolást hogy csinálod, fagyasztós, vagy ezek a fajták bírják néhány hónapig a kamrában (bontatlanul)? (Ha jól látom, 50 € a min. rendelés, az hosszú időre elég...)
-
NagyGL
csendes újonc
válasz 72lakiluk #105661 üzenetére
"Sokkal halkabb, szerintem mutatós de ugyanúgy basztatni kell, mint a SJ-t, ahhoz, hogy tényleg Zero legyen."
Te mit szoktál csinálni vele? Én manuálisan még nem mertem hatni rá, ahhoz túl új / szép / kicsi, csak ráindítás, meg kávéváltásnál néhány szemet darálni először az újból, hogy cserélje...
-
NagyGL
csendes újonc
válasz iatti #105705 üzenetére
Ezt is kipróbáltam, működik "kapcsolóval?" Igen, üresen elindítom 1-2 mp-re. Aztán most egy ilyen után a tetőleejtéstől is jött még A világos pöriknél nem érzem gondnak, de a feleségem szuperstatikus, mindenhova feltapadós, sötét Pascucci decaf-jánál jön ki még őrlemény bőségesen
-
NagyGL
csendes újonc
Ha már felmerült a baristaverseny dolog - tudtok esetleg bármi kávés rendezvényről, eseményről, bemutatóról, pörkölős nyílt napról stb. idén, ahova érdemes kilátogatni? Úgy emlékszem, a járvány előtt (amikor még nem is értettem, mi ez a szpesölti izé... ) voltak mindenféle fesztiválok, ahol lehetett standoknál kávét kóstolni, gépeket nézni működés közben... A Google, kávékorzó és a programturizmus.hu nem dobott fel semmit.
-
NagyGL
csendes újonc
Sziasztok!
Egy kis szakértésre lenne szükségem. Most már többször előfordult velem, hogy 10 percen belül húztam le két presszót, és míg az első a várt idő alatt jött le, a második már érezhetően gyorsabban...A daráló NZ, adagonként őrlök, így a különböző finomság nem játszik. A többi paraméter, előkészítés (szerintem) ugyanolyan (azaz biztosan nem tökéletesen konzisztens , de azért azt nem hiszem, hogy mindig a másodikat rontom el jobban). A gép full-tuning GC, VST kosárral. Általában 5-10 percet várok a két húzás között, az első után le is engedem a nyomást a dimmerrel, hogy jobban hasonlítson a kiinduláshoz.
Tapasztalt más is ilyet? Van valami ötlet, mit próbáljak ki? (Általában nem gond, mert a feleségemmel ketten némi időeltéréssel kávézunk, nem is mindig ugyanazt, de ha vendég van, már zavaróbb, hogy nem egyforma a kettő...)
-
NagyGL
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #108886 üzenetére
Köszi, ezt megpróbálom!
@Krajcsi: nekem is hasonló a tapasztalat, mint a többieknek. Nekem CasMo-nál 2-3 nap, amíg ugyanolyan, úgyhogy azok általában adagonként mennek üvegbe (és akár fagyasztóba). A kevésbé érzékeny kávéknál csak szétöntöm min. két visszazárható zacskóba (erre mindig megtartok 1-2 korábbi csomagolást), és csak az egyiket nyitogatom.
-
NagyGL
csendes újonc
válasz qvik27 #108907 üzenetére
Mostanában nem szoktam elöáztatást csinálni.
A kísérleteket megcsinálom majd, most már én is kíváncsi vagyok, de most egy pár napig nem leszünk otthon...
(Úgyhogy most válaszolni is lassabban tudok)Az ötforintosból egyébként mi derülne ki?
@sz.zs: igen, elvileg ugyanonnan indul... Vagy itt lehet valami trükk?
Aztán persze a vége simán lehet előkészítési hiba, annyira még nem vagyok pro így másfél év után sem...
-
NagyGL
csendes újonc
válasz rastacsz #113091 üzenetére
Ahogy többeket itt, engem is a feleségem szoktatott rá. Kapszulákkal és Tschibo-val kezdtük (sok tejjel és cukorral ), aztán a hardcore vonalat én hoztam be, mikor két éve véletlenül rátaláltam erre a fórumra. Életem eddigi legdrágább fórumolvasása volt , de megérte! Igazából mivel a feleségem is szereti a jó kávét, örülünk, hogy van egy gyerekek mellett is űzhető közös hobbink. Az első másfél évben szigorúan presszóztunk, aztán a feleségem rákapott a filterre, úgyhogy most már felváltva csináljuk. Van, amit ő is el tud készíteni, bár most a gyerekek mellett inkább én főzök neki
A tág család nagy része nem érti, nekik a mi kávénk túl erős, úgyhogy tartunk itthon egy Aldis kávéfőzőt is a rokonságnak
-
NagyGL
csendes újonc
válasz ribarszki #113428 üzenetére
Nekünk is ilyen van.
Eddig megbízhatóan működik. A hőt jól tartja. Én a kávéhoz szükségesnél több, 500-600 ml vizet teszek bele, azzal 1 fokot hűl a 3-4 perces folyamat alatt, a maradék víz pedig jó a következő filterhez.
Más kancsóm még nem volt, de utánaolvasva a kompromisszum a hattyúnyak kialakítása. Én 3 g / mp-nél lassabban nem nagyon tudok vele önteni, azt is be kellett gyakorolni, és öntés közben figyelni, hogy egyenletes legyen. Ilyen szempontból (azt feltételezem) egy Brewista / Fellow kezdőbarátabb lehet, de majd megmondja, ha valaki mindkettőt használta már. (De ez gyakorlással orvosolható, én még soha nem éreztem a kancsót a szűk keresztmetszetnek filternél.)
Nekünk Hario 01-es van, 20 grammot is tud kezelni (bár mi inkább 15-16-ot teszünk bele), annál több szerintem egy főre nem kell
-
NagyGL
csendes újonc
@kzoltann, @PeterAgos, vagy bárki, akinek van otthon és szereti: melyik desztillálót használjátok / ajánljátok? Én az RO és eközött vacillálok, de eddig kicsit riasztott, hogy több desztillálónál írták a véleményeknél, hogy gyorsan elromlik / műanyagízű... Ezt a Vevor-t néztem például: [link]
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Dolphin #114352 üzenetére
Köszi Neked is és PeterAgos-nak is. A műanyagíz - még egyszer utánaolvasva, és PeterAgos válasza alapján - valószínűleg a műanyag kanna miatt lehetett (megnéztem, ahol olvastam a vásárlói vélemények között, az is műanyag kannás), akkor ez nem probléma.
Most már eközött és az RO között kisakkozzuk itthon, mi a jobb nekünk (Cathfaern összefoglalója itt nagyon hasznos volt, ezt is köszi!)
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Toobee #114510 üzenetére
Én a CasMo Frinsa Collective-jét kóstoltam először, mint fermentált kávét. Annál azt éreztem, hogy tényleg nagyon érdekes, és a maga szokatlan módján finom is - örülök, hogy kóstoltam, de azért nem innék ilyet minden hónapban. Utána még kóstoltunk néhányat, és nekem az volt a tapasztalatom, hogy egy erős feldolgozásból adódó íz mellett több kávé még keserű is volt (lehet, hogy sötétebbre is húzták a pörkölésnél).
Ittam viszont egy anaerob fermentálással készült tanzániai kávét egy külföldi pörkölőtől, és abban pont úgy volt, ahogy Bazsee és pbalint írta: elsőre nem is mondtam volna meg, hogy fermentált, annyira ráfeküdt a természetes ízeire, aztán a 2 leginkább eltalált lefolyásnál konkrétan tokaji aszú utóíze volt (még most is emlékszem rá, teljesen lefagytam, amikor az első kortynál beütött ).
Szóval szerintem ízlés kérdése, meg lehet jól és kevésbé jól is csinálni.
Scott Rao erről is írt Instán az évértékelőjében, hogy (szabad fordításban) "2021 nehéz év volt a kávé szempontjából, részben azért, mert nagyon erősen berobbantak azok a "kísérleti" feldolgozási módszerek, amik a process ízzel letompítják a kávé természetes ízeit".
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Toobee #117559 üzenetére
A szállítás sem vészes, nekem sima espresso előfizetésem van most, 2 hetente 400 gramm, Foxpost automatába 12500 Ft/kg-ra jön ki (szállítással). Mivel 2 hetente jön, mindig friss a kávé. (Cserébe nem lehet válogatni - amikor az amerikai kávénak van szezonja, akkor azt kell inni .)
Toobee, én is gondolkodtam viszont az espresso helyett a filter+ espresso szetten... Neked milyen a tapasztalatod? Van valami trend, hogy mi alapján küldenek egyik-másik fajtából filtert vagy espressot? (Mondjuk olyasmi, hogy a filter inkább afrikai stb.)
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Toobee #117561 üzenetére
A Giku tényleg jó volt presszóban, úgyhogy én is rendeltem belőle egy filtert is pár napja, tesztelni, hogy presszóra mi a különbség a kétféle pörkölés között A geshára sajnos biztos választ nem tudok adni - nekem espresso előfizetésem van, a geshákat viszont gyakran csak filterre pörkölik, így az nem mérvadó, hogy én (legalábbis emlékeim szerint) nem nagyon kaptam belőlük
-
-
NagyGL
csendes újonc
Hát igen, ha nem rendeltem volna egyébként is a Normcore-tól tampert és tölcsért, akkor lehet, hogy én sem pont ezt vettem volna (25 dollár volt, ami tényleg majdnem 10 eFt már...). Így viszont bevállaltam egy Alis noname cucc helyett, és egyébként tényleg minőségi, méretre is passzoló darab. Csak 1-2 próba után rájöttem, hogy személyesen nekem ez nem jön be, inkább gyakrabban vakszűrőzök és tisztítom a gépet...
-
NagyGL
csendes újonc
Hú, többen vannak a fórumon, akik rendszeresen használják, ezt inkább ők mondják meg... Nekem két használat után elég volt simán elmosni, de ez nem mérvadó Amennyire utánaolvastam külföldi fórumokon, a legtöbben kávézsíroldóba teszik rendszeresen (akár néhány naponta vagy hetente). Aztán persze van, aki szerint ultrahangos ékszertisztítóval még ez után is le lehet oldani róla ezt-azt , de ide én már nem jutottam el.
-
NagyGL
csendes újonc
válasz home.barista #119831 üzenetére
Kaffeezentrale a link, amit Toobee említett. Illetve az elhangzottakon túl még a Kapuczinernél is vannak olaszos blend-ek (Palermo aranya, Velencei gondolások).
(Szerk.: link.)
[ Szerkesztve ]
-
NagyGL
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #122552 üzenetére
Ha koxx-szal vagy norkov84-gyel nem jön össze a dolog, szólj Egyébként ha dual bojler + flow control a cél és új gép, akkor én ma is Biancá-t vennék. (Anno még a linkelt Lance videóban is szereplő, slayer mod-olt Breville Dual Boiler-t néztem, funkcióban az internet okosai szerint tudja ugyanazt féláron, de ott a megépítettség még inkább kompromisszum.)
-
NagyGL
csendes újonc
Eladjuk 2020-ban vásárolt Niche Zero őrlőnket 220 eFt-ért, részletek, képek a hirdetésben a hardveraprón.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen