-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
-
ronin s8
senior tag
válasz Silent77 #25188 üzenetére
Én párszor széttekertem, de mostanra már csak fogóval lehetne mozdítani. Szerintem ez nem lényeges, az a fontos, hogy a tetején a fémes érintkezés szoros legyen, ezért szoktam megtekerni a főzés végén, és azonnal vizet ereszteni rá, nehogy ráüljön a kávé.
Az elején az ember vigyáz rá, mert szép a készülék, de minél koszosabb, rondább, annál jobb kávét főz.😈😺[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
enterlaci
senior tag
válasz Silent77 #25188 üzenetére
Én tök ritkán tekerem szét a súlyszelepet és ahogy ronin is írja, a lényeg, hogy ne maradjon alatta kosz vagy kávészemcse. Én annyit szoktam, hogy folyóvízzel öblítem a coffee pipe-ot a szűrő felől és közben nyitom-zárom kézzel a súlyszelepet.
A krémességet tapasztalatom szerint leginkább az őrlemény durvasága befolyásolja. Engedd jó durvára de ne zömítsd a kosárban.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
bbuffy
senior tag
-
bl4ze
veterán
válasz Silent77 #25208 üzenetére
Ezeket a Jura, Aeg , Krups ezeket felejtsd el.
Az ajánlott gépek jók!
A leírásból lejön, hogy kávészerető rakott bele OPV-t, stb.
Ezek nem ördöglakatok, bátran vedd meg!Aeg, Jura, Krups - na azokat viszont ne, vagy ha igen : ne gyere ide majd panaszkodni....
Az ugye megvan, hogy kell egy őrlő is mellé? Ami fontosabb mint maga a gép.............
.:. bl4ze .:.
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25208 üzenetére
Daráló nélkül ezeket fölösleges is megvenni,ahogy az összefoglalóban írtam.
Kb mintha vennél egy autót kerekek nélkül.
De ahogy nézem két külön dologról beszélünk,amiket linkeltél automaták.
Ezekkel az a baj,hogy 3 forintos műanyagok, csattognak,kattognak és lefőznek egy szirszr kávét.
Ezeket csak a szervizek szeretik,de ők nagyon.
Ami ennél nagyobb baj,hogy amit szeretnél - kiérezni a kávék valódi ízét- az ezekkel se fog menni."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25270 üzenetére
Na,ebben nem merek tanácsot adni.
Nekem az van,olykor érzem a korlátait,de ahogy olvasgattam a fórumot a használt iparikkal sem feltétlenül egyszerű az élet + általában sokkal drágábbak és nagyobbak.
Viszont örök életűek.
Ezt neked kell eldönteni,érdemes körbenézni,ha látsz szimpatikus gépet linkeld be,aztán megmondják a szakik,hogy jó-e."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
lagoon79
tag
válasz Silent77 #25377 üzenetére
az, hogy merre folyik a kettős kifolyón függ: vízben van-e a gép, tömörítés milyen, hol csatornásodik fel a pogácsa.
mármint minek kéne leállnia? ha nem volumetrikus programozású a gép, akkor miért állna le? addig megy, amíg van benne víz, sőt utána is...amíg behal a pumpa.
ha előre őrölt kávéval próbálod, akkor túl sokat ne várj. ott a beletett adagokkal, esetleg a tömörítés erejével tudsz vmit csalni.
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz Silent77 #25379 üzenetére
egyenes áll-e? én vízmértékkel mindig megnéztem, mikor új gépet tettem a pultra.
pontosan, ha úgy látod, h elég a kifolyt mennyiség, akkor kapcsold le. egyébként ha készítenél egy videót a csapolásról, akkor talán többet tudunk segíteni. a cél, hogy a gomb megnyomása után kb. 6-10 másodperccel kezdjen el csepegve folyni a kifolyóból a kávé és (ha duplát számolunk) kb. 25-30 mp alatt jöjjön le 2*30 ml. Ezek csak irányszámok, de az őrleményfinomság és mennyiség beállításához segítség.
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25379 üzenetére
Na
Kb a dolognak kb így kell kinéznie
A lényeg,hogy olyanra daráld a kávét,hogy ilyen szépen lassan follyon le.
Ne a másodperceket nézd,ha nagyon korán elkezd szőkülni (azaz sárga,vizes lesz),akkor állítsd le, akár 20mp-nél is.
Ha pedig nagyon csöpögve indul és 30mp-nél még alig folyott ki valami, akkor hagyd még,akár 1p-ig is.
Ha a kettős kifolyón előbb indul el az egyik oldalon,akkor fogj egy fogpiszkálót és húzd át a kv-t a másik irányba[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Silent77 #25382 üzenetére
Az elején sok a kudarc, de nem szabad kétségbe esni!
Javaslat: fix őrlemény mennyiség, fix tamperelés, és csak a darálón állítani. Amíg a lefolyási idők nincsenek rendben, nem érdemes mást gyakorolni...
De legelőször is Mindkettőtöknek javaslom, kóstoljátok meg az életben, hogy is kellene egy ilyennek kinéznie, ízlenie...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Peti...(16v)
tag
válasz Silent77 #25453 üzenetére
Silent77: ne csüggedj, amint meglesz a darálód, pikk-pakk összejön a jó eszpresszó! Addig meg ne is reménykedj. Szar (=nem friss, döglött bolti) kávéból a legkomolyabb hardverrel sem lehet jót készíteni, még több év gyakorlattal sem, pláne nem propelleres darálóval.
Kis gyakorlás után csukott szemmel is menni fog (persze ha minden szabályt betartasz) és nem is fogod érteni, hogy mi nem ment az elején. Kitartás!Killerjohn: gratula a csúcs Gaggiahoz! Neked is sok sikert kívánok. A fragola(lali.hu) tamper 20%-kal növeli az esélyedet a tökéletes eszpresszó elérésére
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #25542 üzenetére
Mióta pid van a gépben, azóta nálam az a ritka, ha száraz a kosár bemelegedés után. Kivéve nyitott karnál, ott elpárolog.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz Silent77 #25653 üzenetére
Kérdezd meg ő hol vette, elég jól járt,hátha..
Bár ahogy nézem graef.hu már levette a kínálatból a 702-t.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #25653 üzenetére
Nem ismerem, de ha személyes átvétellel kéred, nagyot nem bukhatsz. Helyszínen megnézed, ha sérült nem veszed át. Az más kérdés, hogy ha a hivatalos oldalon nincs, lehet ők sem tudják beszerezni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Szyszko
tag
válasz Silent77 #25663 üzenetére
Sajna a 702 es már kifutó, én is ezért vettem a cm800-ast 3 hete 37 ezerért, de lehet megéri azt a pluszt fém háza van, meg az állító is alumínium. Plusz videókon láttam hogy a 702-esnél nem nagyon lehet "szépen" a szűrőbe darálni, össze vissza megy a kávéból, viszont a 800-al közvetlen szűrőbe simán beledarálok 20 gramot úgy hogy egy szem sem megy ki. Nekem ez fontos szempont volt lehet valakinek nem az
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
veterán
válasz Silent77 #25739 üzenetére
Szétnéztem, nem találtam, megrendeltem.
nemethsza kollégának pedig itt is szeretném megköszönni, hogy kapok tőle kölcsön egy darálót!
Ilyen segítségre nem számítottam!
Mindenki másnak is nagyon köszönöm privátban, és itt nyújtott segítséget!Jövök még sok kérdéssel.
[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
soldier2
őstag
válasz Silent77 #25742 üzenetére
Gratula. Reméljük hamar ideér az ideiglenes és a végleges darálód is. Addig pedig kitartást, és jó olvasgatást. És rendelj egy tampert is, mertaz nélkül nem ér semmit az egész.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz Silent77 #25943 üzenetére
- Tamperelés, vagy tömörítés. Majd jó lesz az a normális tamperral.
- Ha fokozatot állítasz, akkor kb. a második őrlés lesz már jó, mert az állítás utáni elsőben még van az előző beállításhoz tartozó szemcsefinomság. ( Kivéve, ha ki nem porszívózod, de az durva lenne, minden állítás után... )
- Szerintem ellenőrizd le a darálót, mert elsőre kb. mindenki sz@rul rakja össze a Graefeket és meg van győződve róla, hogy jól rakta össze.
- Ha 100% hogy jól raktad össze, akkor nézd meg a youtube-on, hogy kell egyet állítani a kis csavarokkal a késtartón. Azért írom, hogy ott nézd meg, mert ott egyből megérted és nem kell 20x leírni.Szerk. Miközben leírtam, látom be is rakták a srácok.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz Silent77 #25948 üzenetére
Én is idézném magam: "A felhozott hibák nagy része user error. Szerintem nincs olyan Graef tulaj aki még nem rakta rosszul össze. Túl okos akar lenni az ember. Tekeri ,rákapatja a menetet stb. Pedig tényleg csak annyi ,hogy a jelzett résznél kell beejteni a kést és nem szabad forgatni semerre. A műanyag felsőrész húzza azt a helyére.
Az alátétezés is kicsit túl van misztifikálva. Megvétel után EGYSZER kell időt rászánni. Bár ha így belegondolok nem is kellett volna vele foglalkoznom. Csak akkor a 25-ös skálán 2-3 ason adna presszó finomságot. Nem lehetne befojtósra darálni. Most így nálam 8-as a "joker" állás. Döglött új hullámos 6-on , olajos sötét pörkölésnél 9-10. French press 18."
Ja és az összerakós videó. Nekem is ez segített.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz Silent77 #25950 üzenetére
A pogácsa akkor vizesedik ha kevés a kávé a kosárban vagy lazára van tömörítve a kávé. A tamperelésen túllépve ha pont jól lövöd be a mennyiséget akkor épp nem lesz vizes a pogácsa teteje sem és a felső szűrő csavarja sem látszik meg benne. Nálam ez úgy szokott sikerülni ha telerakom a kosarat és tömörítés nélkül egy vajazós (íves a pengéje) késsel lehúzom a többletet. Homorú lesz a kávépogácsa egy kicsit. Ekkor már csak a kellő tömörítő erőnek kell "összejönnie". Azért az esetek 80-90 %-ában elkészül a száraz/csavarnyom mentes pogácsa.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Sorozatok
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iPhone topik
- Trollok komolyan
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Motoros topic
- Gitáros topic
- További aktív témák...