-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
tag
válasz Zen42 #108198 üzenetére
Hát, a használtat, ha nem szép, akkor fel kell újítani. Zsolti tett be egy E-bay-es linket egy Norvégiai Majorról, az elég szép állapotú, azt én is kinéztem, csak annak törött a babtartálya. Bár ez nem kardinális probléma. Ez csak 100 Euróval olcsóbb, mint amennyiért én vettem. Szép állapotú használtat pláne olcsón nagyon nehéz kifogni, lehet hogy fél évet is várnod kell rá. Ha nincs szerencséd, akkor lehet többet is, ezt nem lehet kiszámítani. Én úgy tudom, hogy a K30 kést bele lehet tenni a Super Jollyba. Fragolának vannak gépei ehhez, ő tutin meg tudja csinálni.
Azon gondolkodtam még tegnap este, hogy a Ditting az ugye gyárt késeket is... Esetleg nem lehet valahogy a Majorba belepattintani egy olyan profilú kést, mint amilyen Parci gépében a Baratza Fortéban van? Csak persze 83mm méretben. Akár lehet meg is köszörülnék nekünk, ha lenne rá igény, és nem 2db-ot kéne megcsinálni. Nagyon gány lenne, egy 80mm-es Ditting kést beletenni?
(#108166) sz.zs. Zsolti, ha bejárattad volna az SSP kést, akkor az mennyit hozott volna ízben? Az SSP-nek is van többféle késprofilja a 83mm-es méretben, Béla rendelt most többfélét is. Te melyiket próbáltad? Amúgy mivel lehetne bejáratni a kést, ha nincs az embernek felesleges 5-10kg kávéja? Vagy ilyen selejt KV-t lehet esetleg kérni a pörkölőktől?
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Bazsee71
őstag
-
bbuffy
senior tag
Na befutott a kávé, egész guszta, kell is pörkölni gyorsan egyet Nagyon gyorsan kihozták házhoz, személyesen a tulaj, jó arcnak tûnik.
A masina egy új szerzemény, igazi fehér holló, Osztrák magyar vonatkozású, Biro espresso. Nem is nagyon találtam sehol máshol ilyet jelenleg. Ez is kis Art Deco csoda mint a Zappia, vmikor 40’ környékéről, bár a múzeum korábbra irja, de ott még Art Noveau volt inkább.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Bazsee71 #108203 üzenetére
Az egy Mestre és múlt szombaton nálam kötött ki.
Nagyon finom presszókat húzok vele, de világos pöriből 6 bart lehet belőle kihozni nagyon lassú, 50 mp-s lefolyással, mert utána összeérnek a kések.
Filterre pazar.
A jx-pro-hoz képest kb. másfélszer jobb presszóban és filterben is. Biztos van feljebb, de óriási az ugrás.
Ha meghagyom a 10/10-et a jövőnek, akkor a jx-pro 10/5, ez meg 10/8.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Itsi
újonc
Sziasztok, tud valaki olyan helyet Budapesten ahol lehet melitta 100-as papírt venni? Köszi!
-
Itsi
újonc
válasz WarLock07222 #108208 üzenetére
Köszi, de ezeken a helyeken nincs 100-as, csak az 1x2 es 1x4. A 100-as kisebb mint az 1x2. Kerestem eszközöket is áruló kávézókban is de ott sincs.
-
JózsefK
csendes tag
Van egy csomó eladó GC cuccom, pl.vendéglátós és nyitott szűrőtartó kar, kartömítés, felsőszűrő és szűrők (nem vst, “csak” IMS és LM klón)
Akit érdekel, pm-ben küldök mindent.
Nem hirdetném meg, előbb az itteni népek…Van egy bontatlan 10 db-os puly cleaner vízkőtelenítő is, amihez adok két fajta (puly, terso) 75% os kávé zsíroldót
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #108203 üzenetére
Megnéztem közelebbről ami eladó volt. A négy csavar ami a késeket tartja mind más. Brrrr.
De azért köszi akkor ezt is figyelni fogom hátha lesz egy másik.
A ZM késről szinte semmit nem tudok. De minden "harapós" késnél ha az nem az őrlő sajátja szükség van felszabályozásra? Ha igen akkor ez bonyolítja a dolgokat. -
Zen42
tag
válasz Gery0505 #108201 üzenetére
"Nagyon gány lenne, egy 80mm-es Ditting kést beletenni? "
Erre én nem tudok válaszolni sajnos, Próbálok az általam úgy-ahogy ismert térben maradni.
A 151C biztos jó, a K30 nagy valószínűséggel bejönne. A K30 kés belefér a SJ-ba, de mivel a Mazzer kések három helyen vannak felfogatva a K30 meg csak kettő, emiatt házilag nem megoldható a késcsere.100 EUR-val olcsóbban valóban nem éri meg használtat venni, de itthon időnként hirdettek annál jóval olcsóbban is csak azóta nincs mióta én keresem. Murphy törvénye maradéktalanul érvényesülni látszik.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Flashback #108217 üzenetére
Volt amúgy olyan mikor ez nem volt ajánlott? 2 szilikon vízcső átkötésével ráadásul még flow profilozni is tudsz vele. Amiről JH nem beszél, az az, hogy ennek a gépnek van direktbwn fej fűtése is a többivel ellentétben. Negyed annyi idő alatt rajtra kész és ráadásul über stabil is. Ha nagyon kellene itthonra pumpás gép, amit használni is akarok és nem a Decent az, akkor tuti ilyet vennék. Viszont itthon valamiért műanyag fóbiája van az embereknek, úgyhogy hiába király a cucc, de mindenki a fém szörnyekre izgul.
-
soldier2
őstag
válasz WarLock07222 #108220 üzenetére
Mert többnyira az örökkévalóságnak veszünk gépet (mit 4-5 év után eladunk ).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bencefica13
csendes tag
válasz soldier2 #108221 üzenetére
Azért tegyük hozzá, hogy home-barista fórum alapján, ha normális vizet használsz, mint minden másik gépnél és rendesen karban tartod, bőven vannak 6+ éves gépek tökéletes állapotban.
Szerintem nagyban közrejátszhat a sok panaszhoz az is, amit JH említett a videoban, hogy nem egy prosumer gép, és így sokkal több olyan ember veszi, aki mondjuk egy Profitec-ről még hírből se hallott. Ami persze nem baj, de így egyértelműen a meghibásodások száma is jóval több lesz, mert nem tudják, hogy kéne rendesen karbantartani a gépet.
Én is a Sage és Lelit Elizabeth között gondolkodom amúgy, vagy Lelit Bianca, ha még koplalok pár hónapot -
veterán
Köszönöm mindenkinek a véleményét AllGround őrlővel kapcsoltban.
Gery, megnéztem 151B kés van az Őrnagyba.Nem lett könnyebb a döntésem, még most se tudom kell-e nekem.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Flashback
addikt
válasz WarLock07222 #108220 üzenetére
Nekem is amúgy Sage van. Nem ezt néztem ki de brutál jó akcióban sikerült megvennem. Nem bántam meg mert végül nagyon szeretjük. Fejfűtés tényleg hasznos, gyorsan üzemkész. Mondjuk én egy pár mp-nyi vizet szoktam átengedni "húzás" előtt.
Lassan már önteni is megtanulok...[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Gery0505
tag
válasz Silent77 #108223 üzenetére
Köszi az infót a késsel kapcsolatban, azon is gondolkodj el, hogy mi lenne, ha belepattintanál az Őrnagyba egy 151C kést, amit Zsolti is ajánl? Az azért olcsóbb megoldás, mint az AllGround, és lehet annyira megtetszik, hogy nem is akarod majd megvenni az Allgroundot. De nem akarlak lebeszélni róla, ha ez a szíved csücske.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
kzolisajnos
csendes tag
Sziasztok!
Egy turmix tx10-zel kínlódok már egy ideje, akinek van, megtenné, hogy tesz fel képet a a fejről alulról?
Igazából egy normális felsőszűrőt kell találnom hozzá megfelelő csavarral, mert a mostani szűrő elég tákoltnak tűnik, mintha kilyukasztották volna, a csavar belóg 6mm-t a szűrőbe és hiába minden hókuszpókusz, WDT és tömörítés kézzel, lábbal, fejen állva, mindig egy ponton, a csavarnál csatornásodik, amitől csak citromlét tudok főzni.
-
Toobee
veterán
válasz Toobee #108174 üzenetére
Ez presszónak is hibátlan. Viszont elég hisztis, gondolom könnyebb dolgom lenne, ha az elkészítési módnak megfelelő pörkölést választom. 94 fok körüli fejhő (szerintem kávét se csináltam még ebben a tartományban), lassú lefolyás vált be. Nem spriccel a naked karral sem, de nem egy szép látvány a végeredmény. Részemről ez egy nagyon ajánlott kávé, igazán különleges ízvilág. Ezt a cukorkás ízt nem éreztem korábban semmiben.
https://barbieripnk.hu/
-
MODERÁTOR
Régóta az első olyan Etióp Yirgát ittam (Kalmár) ami nem olympus citromlé. A Myanmar is nagyon adta, remélem lesz még belőle.
-
pbalint
csendes tag
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
PallYotz Spicy Italy - állítanom kellett az őrlőn mert túl híg lett és gyorsan lejött. Így jó, de a korábbi savanykás íz felerősödött. Előtte is zavart a savanykássága.
Ez ilyen vagy én nem találtam még el hogy kellene elkészíteni? A korábbi savanykás íz akkor se múlt el ha jól bemelegítettem a gépet.
A Hello Sicilia, Malabar és Choco Madness nem volt savanyú, nem hinném hogy gép probléma, ráadásul néha olyan forró hogy megégeti a nyelvem de akkor is savanyú.
(Nem tudom hőmérsékletet állítani, csak a bemelegedés idejével tudok játszani.)Ez a kávé ilyen?
[ Szerkesztve ]
Gippazoid Novelties Inc.
-
WarLock07222
tag
Ezt nem annyira tudom értelmezni. Van egy tök jó géped, tök jó örlőd. Nem ízlenek a világosabb pörkölések, vagy valamit nem sikerül megtalálni? Esetleg valami olyan kávézóban próbálkoztál, ahol szintén pörögnek viszonylag világos pörkölések?
@pbalint: Érdekes, amit mondasz és az utóbbi idők tapasztalatai ezt alá is támasztják. Viszont pl. a Bagirának tavaly év végefelé volt egy Ferment Guatemalaja, ami tök szépen viselkedett. Illetve a Téesznek az Anaerob Brazilja is eléggé kezes volt.
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
válasz WarLock07222 #108238 üzenetére
vagy úgy is lehet értelmezni, hogy az eddigi Kalmárok voltak citromok, de ez most nem az
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108238 üzenetére
Akárhogy lőttem be a pidet mindegyik citromlé volt, nem tudom hol lehetett a hiba. Szeretem a világos pörkölést. Most a Marán sztem jó a hőfok, az őrleménnyel sincs gond.
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108241 üzenetére
18-as Reneka, 21g->30-40g között húzok
-
ribarszki
őstag
válasz WarLock07222 #108241 üzenetére
92-93 fokot 0állásban ad. 94 fok már 1-es állás. 95-97 fok 2es állásban. De nulla állásban inkább a 91fokos fejhő a reális. Bár már nagyjából kiismertem, hogy mikor 88fokos és mikor 93fokos a fejhő 0 állásban. Elég nagy az ingadozás..
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
Húha. A 21g iszonyat soknak hangzik, de ha ebből indulunk ki, akkor ehhez még a 40g is rövidnek. Biztos lehet valami trükközni, hogy 1:1.9, de a ténylegesen világosra pörkölt kávék 1:2.2 és felette szólnak jól. Alatta meg bármilyen magicet is lehet belerakni a folyamatba, de ha fejen állunk a kávégép mellett, akkor is igaz, hogy a kávé vízben oldódik.
-
Toobee
veterán
Óriási töltetekkel nyomoltuk szerintem. Nem is tudom honnan jön ez a vonal , hogy tökig kell tölteni mindent, jól lecsapkodni, meg aztán még egy kicsit rakni a szűrőbe. Egy 18-as VST-be például világos pörkölésből bőven elég a 16,5-17 gramm. Illetve újhullámos pörkölésből az 1:2 alatti shotok sem szoktak a legfinomabbak lenni. A reggeli kávé, amiről írtam, az 16,5 befelé, 50 ki például.
https://barbieripnk.hu/
-
WarLock07222
tag
Oszlasd el szépen, tampereld le egyenesre, neadjisten dobj a tetejére egy nedves AP papírt és húzz egy shotot. De tényleg.
Én amúgy 20-as VST-vel tolom ilyen 16-17 közötti adagokkal a Mini Gaggiaval. Igaz, picit csalok, mert a tetejére dobom a Bplus-os fémszűrőt, de mondjuk így a 20-as kosárból lesz egy 18-as. Viszont nem hiszem hogy a Renekád nagyobb lenne a 20-as VST-től,. Azért bőven nem tűnik el benne a 17 (de még a 16) gramm se. Tamperelés előtt mondjuk 5mm -rel van a perem alatt a töltet.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Nem igazán Menj le 17 grammra, legyen szintben persze, erre egy hústű vagy fogpiszkáló tökéletes. 1:2,5, amivel próbálkoznék első körben, Mara pedig legyen a legmelegebb állásban.
Akkor nem sok levegő van abban az őrleményben. Rögös nagyon? Baratzával elkurvultam, nagyon könnyed, ami kihullik belőle.https://barbieripnk.hu/
-
ribarszki
őstag
válasz 72lakiluk #108246 üzenetére
Nem, az ennél jóval kevesebb. A pogácsára érkező víz hőfokát értem. Az E61-es fejen egy szervízcsavar aminek a helyére betehető egy fejhőmérő. Ez méri a pogácsára érkező vízhőfokot. Az E61es fej nagyon hőstabil, de a Mara néha megviccel. Múltkor alog tudtam 88fokról felimádkozni.
Na maeg más a hőfok nyomás alatt is. Ha kávépogácsa nélkül engedek ki vizet, akkor gyorsan felszalad 93-94 fokra. Pogácsával viszont, amikor felépül a nyomás, tartja a 92fokot. De sokat lehet játszani egy kis víz kiengedésével, stb.. ki kell tapasztalni.