-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
Sziasztok!
Ez az első hozzászólásom itt és általában a PH-n. Kb. 5 éve olvasgatom a Hardcore café-t és szeretném megköszönni mindenkinek amit eddig tanultam tőletek.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz bbuffy #103718 üzenetére
Már hogy érted, hogy nekiesni? Képtelenség olyan erővel tamperolni, hogy az kárt tudjon okozni. A kosárra nehezedő 9 Bar nyomásnak a töredékével tudsz csak tömöríteni.
Ha elrepedt a fólia és azt nem valami mechanikus sérülés előzte meg, akkor a kosár alja nem elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a fóliát csapolás közben, ezért a fólia megnyúlik. És/vagy a kosár anyaga különbözik a fóliáétól és amikor ezek hőt kapnak, a kosár jobban tágul és azért nyúlik meg a fólia. Amelyik bírja az csak kipúposodik, amelyik nem, az meg elreped. Azt, hogy ez nem normális dolog az mutatja, hogy - legalábbis amennyire tudom - kizárólag az újabb keletű 18/20-as Superfine-okkal jelentkezett a probléma.
Az pedig, hogy még mindig nem derült ki a hiba pontos oka, elárulja hogy nem küldték az IMS-nek az elrepedt kosaradat, a nyúlás miatt pedig aki reklamált, el lett hajtva. -
Zen42
tag
válasz bbuffy #103735 üzenetére
Értem, bocs akkor rosszul emlékeztem. A repedt fóliára emlékeztem régebbről, valamiért az ugrott be, hogy az is IMS volt.
Egyébként ha már érintettem a témát, egy ismerősöm kipróbálta és ha hőt kap a kosár (IMS Superfine), kisimul a fólia. Azaz a hőtágulási különbségek okozzák a púposodást. -
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #103978 üzenetére
Ha megkérdezhetem, pontosan hol, melyik fórumon láttál mostanában PID-elt Silviát?
-
Zen42
tag
Az AVX Pro-X 10g-os kosárnak van valami titka? Képtelen vagyok egy épkézlábat húzni belőle. Akármennyire is igyekszem sz@rrácsatonásodik benne minden. De csak abban.
A pogácsán semmi hibát nem látok. -
Zen42
tag
válasz netlepi3 #104000 üzenetére
"Valakinek nem jött össze." Ez jó.
A kérdés valójában az, hogy valakinek összejött-e egyáltalán. Legalábbis a 10 g-ossal.
Nemrég "a mester" húzott egyet egy Pro-X-szel, nem tudom melyikkel. Azt írta fölé, hogy szerinte ideális volt a lefolyás. A videón viszont egy ide-oda csapongó, három ágú lefolyást lehetett látni. Ha az szerinte az ideális akkor nincs több kérdésem. -
Zen42
tag
Amennyiben meg tudod oldani, kérhetnék egy nyitott karos videót ezzel a 10-es kosárral? Részleteznéd, hogy alacsony nyomású előáztatást csinálsz-e, az OPV beállításod mennyi és hogy milyen őrlőd van? Ja és van-e a bojleredben vagy másképp valamilyen vízáram korlátozás.
Csak mert az ezekre tudok csak gondolni, minden mást gondosan csinálok ahogy szoktam. -
Zen42
tag
válasz netlepi3 #104007 üzenetére
Sejtettem. Csak azért találtam viccesnek amit írtál mert ahogy elkezdtem érdeklődni és panaszkodni az ismerőseim körében, egyet sem találtam akinek bevált volna ez a kosár.
Most itt, Töpi volt az első aki pozitívan nyilatkozott róla, előtte senki.
Azaz könnyebb találni valakit akinek nem vált be mint akinek igen. :-/ -
Zen42
tag
válasz sz.zs. #104047 üzenetére
Ezzel van egy érdekes tapasztalatom. A Pacificaffé konkrétan nitrogénnel nyomja tele a zacskókat, legalábbis a negyed kilósakat. Egyszer vettem tőlük (azaz egy közelben lévő üzletben) egy több mint kéthónapos kávét ami kibontáskor teljesen rendben volt. Viszont néhány nap alatt annyit öregedett mintha már két hete nyitva lenne a zacsi.
Mintha a babokkal történne valami. Fulladoznak a nitrogén alatt hogy aztán kibontáskor felgyorsulva induljon be az oxidáció. Vagy csak képzelődtem volna? -
Zen42
tag
válasz Crondore #104034 üzenetére
Hát erre gondoltam. Neked is spriccel mindenfelé. De legalább a csészébe is jut belőle.
Nem adtam fel. Ma addig pocsékoltam a finom kávét amíg meg nem oldottam a problémát. Sokkal kevesebb őrlemény kell bele, mint azt a mérete alapján gondoltam volna. Messze nem érte el a felső szűrőt eddig sem, szóval fura. Az ízek még nem tetszenek, úgyhogy még játszadozom vele. -
Zen42
tag
válasz netlepi3 #104064 üzenetére
Láttad a videóit? Csak mert a Pro-X-szel ugyanúgy járt mint a legtöbben. Amikor én azt írtam, hogy sz@rrácsatornásodott, ennyire azért nem volt durva. És erre kihozza második helyre az íze miatt? Erre mégis mit lehet mondani? Hogy szereti a hosszú és alulkivonatolt kávét?
Meg hogy a gyártó nem ajánlja ezt a kosarat nyitott karban használni? Ne máááár.
Nem is értem hogy jutott eszébe töltetet növelni mikor már az első csapolás sem volt rendben.
Meg azt mondani, hogy a VST-ből keserű a kávé? (Ahelyett, hogy változtatna a paramétereken.) Ez legalább akkora baromság mint amikor kijelentette egy másik tesztben, hogy a Silvia szar mert megégeti a kávét. Ja, hogy nem tudja használni... értem.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz PpenoO #104148 üzenetére
Hát az a tasak ma már tényleg nem mondható korszerűnek, inkább a régi idők hagyatéka. Viszont környezetbarát. Csak cascarát szoktam benne rendelni vagy venni, a kávéra inkább kifizetem a plusz kilóötvenet. Bár kaptam olyan zacsit is kilósban onnan amin nem volt szelep. Le volt hegesztve, de mire hozzám elért addigra kőkeményre, robbanás közeli állapotra dagadt. Egy másik ugyanolyan zacsi meg nem volt rendesen lezárva, mert a vastag részen nem kapott elég hőt. Épp azért tűnt fel mert nem dagadt fel a zacskó. Szerencsére annyira friss volt a kávé, hogy nem lett baja.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz JackFeryll #104186 üzenetére
Kevered a vákuummal. A csavartetős befőttes/mézes üvegek légmentesen zárnak, azaz nem jut be több levegő mint amennyi bennük van lezáráskor.
Ha megmelegítenéd az üveget és betöltés és zárás után kihűtenéd akkor abban is vákuum keletkezne, mint amikor kihűl benne a befőtt. De az a kávénak nem jó, és amúgy sincs értelme mert a vákuum megszűnik a kávéban lévő CO2 miatt.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz sz.zs. #103530 üzenetére
Erről tudnál nekem valami linket adni ezzel kapcsolatban? Több mint négy évig használtam magnézium citrátot az előző gépemben és sosem volt vízkő gondom. Vagy ha volt is, nem tapasztaltam, igaz a gép sosem volt szétszedve. Évente csináltam egy vízkőtlenítést biztonság kedvéért, de csak mintegy önmagam megnyugtatása végett. Most is citrát + szódabikarbónával nyomom, és jó lenne tudni, hogy akkor most mi az igazság ezzel kapcsolatban. Köszi.
-
Zen42
tag
Tamperméret bizonytalanság miatt sajna az utolsó pillanatban lemaradtam a VST rendelésről, ám ha valaki meggondolná magát, átvennék egyet.
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104279 üzenetére
Örülök, hogy ezt felvetettem.
Ki ismeri ezeket? 15 és 18 g-os VST között különbség ízben esetleg? 15-öst szeretnék egyébként.
A másik, hogy mennyire marad meg a ridgeless kosár a karban kiütéskor? A Silviánál vegyes tapasztalatom van ezzel. Csak peremes kosaraim vannak eddig mert volt nálam egy perem nélküli ami furcsa módon a gyári dupla karból állandóan ki akart esni, míg a szintén gyári nyitott karban viszont egészen stabilan állt. Létezik olyan, hogy kilágyul benne a rugó idővel?Más. Még mindig ez a tamper dolog.
Most egy kölcsön 58.5-es van nálam, de néha úgy érzem, hogy tömörítés után kissé feszül, és nagyon óvatosan kell kivenni. A VST meg deklaráltan 58.40 +0.00 -0.05 mm-es tampert ajánl, bár a többség szerint lehet benne használni 58.5-es tampert is, így nem igazán értem. Lehetséges az, hogy az újabb VST-kbe belefér az 58.5 csak a régiekbe nem? És ha 58.4-est használnék mondjuk egy Renekában mennyit számít az a hiányzó 1-2 tized milliméter? Használ egyáltalán valaki 58.4-es tampert közületek?[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104321 üzenetére
21! Priv. ment.
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104375 üzenetére
Ennyire szerintem akár még valami extra kedvezményt is ki lehetne csikarni tőlük. Ha még nem rendelted meg, én megpróbálkoznék vele a helyedben.
-
Zen42
tag
válasz iatti #104383 üzenetére
Erre egyszer valaki azt mondta nekem, hogy ha citrust akarok, limonádét iszom vagy narancsot eszem. Ha barackot akkor barackot, ha meg csokoládét akkor csokoládét.
Érvelésnek megteszi. Úgyhogy ha pálinka ízt akarsz, igyál páleszt. Vagy tegyél a kávédba!
Garantáltan ütős lesz! -
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104412 üzenetére
Én is megmaradtam a hagyományos tampernél. Tökéletesen megértem a maroktamper rajongást, a peremre támaszkodó Bravo meg még tetszik is, de elég kávét csináltam már, hogy ne hordjon félre a kezem és az erő is automatikusan jön. Úgy vagyok vele, hogy ez a játék része. Ha váltanék, úgy érezném, hogy kikerül a kezemből az irányítás.
Sokáig még egyengetőt sem voltam hajlandó venni, de aztán beadtam a derekam. -
Zen42
tag
válasz Erdei88 #104420 üzenetére
A nyitott kar szerintem alap, minden kezdőnek csak ajánlani tudom. Zárt kar használatakor szinte alig kapsz visszajelzést arról, hogy mi is történik és hogy mit rontottál el. Egy csomó szívást megspórolsz vele, a technikád pedig rohamléptekkel fog fejlődni az elején ha nyitott kart használsz, utána pedig csak jó nézni.
Az viszont tény, hogy az elején, főleg a világosabb kávéknál számítanod kell arra, hogy spriccel a kávé. Vigasztaljon, hogy azért a csészébe is jut majd. XD[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104472 üzenetére
Nekem Ádámé tetszik nagyon és pont azért mert nincs rajta lapos rész. Minél több lapos rész van egy disztribútoron, annál többet tömörít már a behelyezés pillanatában. Az Asso volt az első aki felismerve a problémát, lecsökkentette, majdnem eltüntette a lapos részeket. Ellentmondás képpen, több helyen olvastam, hogy akik Asso disztribútort használnak, leszoktak a tömörítésről mert helyesen használva nem probléma ha tömörít is az eszköz, mert azt menet közben, eloszlatás, egyengetés közben teszi, nem ráhelyezéskor.
Szerintem jó ötlet, hogy a PP és a Tadamm egyengető lapátjai is fordítva vannak más modellekéhez képest. Mert mit csinál az ember ha kezébe kap egy ilyet? Ráteszi a kávéra, majd elkezdi pörgetni az óra járásával megegyező irányban. Amikor ráteszi, tömörít, és ahogy pörgeti, akkor is. Óhatatlanul. A kávé ott marad ahol van, begyűrődik a lapátok alá, de nem változtat helyet, konzerválódik az eloszlási hibák egy része. (Emiatt használok egy fogpiszkálós pezsgős dugót OCD-zés előtt.) Ha viszont fordítva kezded el akkor először körbetolod a kávéhalom tetejét, ezzel megszüntetve a kirívó különbségeket, utána irányváltás és simitás. Nem véletlenül van rajta ez információként a PP-tetején. -
Zen42
tag
válasz Parci #104510 üzenetére
Volt esetleg tapasztalatod is a C-s késes Majorral?
Annyi jót hallottam erről a Major + 151C-ről, hogy eladtam a régi őrlőmet, de azóta sem sikerült vegyek egyet mert elfogyott a kés. Legalább annyi változásra számítok ízben a régi SM90-ről a MajorC-re váltástól mint amennyit jelentett hajdan a Graef-ről az SM90-re ugrás.
Vagy azt mondod, hogy ez baromság?[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz hifis50 #104562 üzenetére
Ezt, márhogy visszafogja a lefolyást a végére, még nem hallottam a Renekáról, viszont az aprólyukas AVX Pro-X kosárral ugyanezt tapasztalom. (Mondjuk nem csak ezt, elég furán viselkedik ez a kosár, de az más téma.) A jelenséget annak tudtam be, hogy a kávészemcsék a lefolyás alatt szépen eltömik a lyukacskák egy részét, de mindenképpen korlátozzák az átfolyás mértékét. Próbálkoztam nagyobb szemcsemérettel, hogy ezt kiküszöböljem, de attól meg csatornásodásodott mint a fene. Nem írtam le még a tapasztalataimat mert átmenetileg most csak egy CM702-t használok és azt feltételezem, hogy túl sok finomat gyárt ehhez a kosárhoz, pontosabban ehhez a lyukmérethez. Nem lehet, hogy nálatok is ez a gond?
Egy ismerősnél akkor kezdődtek ilyen hibák a lefolyásban és az ízekben amikor elkoptak a kések és az már inkább trancsírozott mint őrölt. -
Zen42
tag
válasz Parci #104557 üzenetére
Szerves savakkal nem fog menni. A krómot egy nem oxiádáló sav, pl. híg sósav azonnal leszedi. Az ón viszont kemény gyerek, nem adja magát könnyen, hosszú idő kell neki vagy nagyobb töménység, esetleg oxidáló sav. Utóbbiakkal viszont az a gond, hogy a bojlered feltétezésem szerint sárgaréz, amit szintén oldanak ezek a savak, de a sósav is.
Miért akarod lesavazni ezeket a bevonatokat? Egyik sem ártalmas az egészségre.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz Parci #104565 üzenetére
Semennyire. Az acéllemezből gyártott konzerves dobozok belső fele is ónozott. Az ónról egyébként nagyjából annyit lehet tudni, hogy valamennyit tartalmaz a szervezet, de senki sem tudja, hogy mit csinál, vagy egyáltalán csinál-e valamit, ugyanakkor szervetlen formában szinte azonnal kiürül a szervezetből.
[ Szerkesztve ]
-
-
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz fragola.6035 #104666 üzenetére
Arra gondoltam, hogy majd a gumitartók alá és a pumpa köré is valami vastag polifoam-ot teszek ami elnyeli a hangokat, meg a rezgést, hogy ne táncoljanak el a csészék. De csak ezért most már nem szedem szét a PID-elés és tuning előtt. Akkor úgyis szétkapod miszlikbe.
@WarLock07222
A csepptálca fölötti rács már nem zörög, az volt az első amit rögzítettem egy kis öntapadós szivaccsal. Hogy ez rezgőpumpának van egy hangja, az rendben is van, nem az a baj, hanem hogy valahol a gépben "burrog" valami, de nem tudom még mi. Fragolának lehet igaza, hogy hozzáér a pumpa (esetleg valami cső )a házhoz. Nem az a cél, hogy rotary hangja legyen a gépnek, de ez azért ijesztő. :-/
-
Zen42
tag
válasz p.lac #104694 üzenetére
"inkább kinyomkodom az önzáró zacskóból a levegőt"
Detto. Kipróbáltam már mindent. Sokáig porciózgattam meg mélyhűtő meg CO2 meg minden. A legutolsó az az oxigén abszorber volt - tönkretette a kávét. Nem szórakoztam tovább, a tapasztaltak alapján leegyszerűsítettem a dolgokat. Ma már csak extrém esetben mélyhűtök (kizárólag a saját zacsijában, szelep leragasztva, mert ki tudja) és az űberdrága különlegességeket leszámítva már rég nem porciózok semmit. A hűtőmben 7 fok van. Ott tárolom a zacskókat és onnan nyitogatom fel őket sorban, és mindig oda is teszem vissza. A mélyhűtötteket ha van, 2 nappal korábban átteszem a rendes hűtőbe. Semmilyen minőségi romlást nem észlelek a fogyasztás során. -
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #104735 üzenetére
"Ha gyári szelepes zacsiban fagyasztod az egészet, nekem az se jött be. Kiül rá a pára amíg kiveszed-kiméred-visszateszed: oxidálódik és tönkremegy."
A kiveszed-kiméred-beteszed mélyhűtővel valóban a kávé halála. De ha lefagyasztod a zacsiban, majd használat előtt hagyod kiengedni a hűtőben és onnan veszed ki és teszed vissza, azt úgy már büntetlenül meg lehet tenni. -
Zen42
tag
válasz Toobee #104742 üzenetére
Bevallom nagyon elcsodálkoztam azon amit írtál. Véletlenül nálad nem nagyon száraz a lakás levegője, vagy / és valami "no frost" típusú mélyhűtőd van?
Nekem a mélyhűtővel való ismerkedésem anno úgy kezdődött ahogy írtad, saját zacsi ki, majd be. Emlékszem, hogy a kávé remek illata napról napra egyre gyengébb lett. Az első három nap volt a legdurvább. A kávé ízében beállt változásra már nem emlékszem csak arra, hogy nagyon vertem a fejem a falba ennek kapcsán és átálltam a porciózásra. -
Zen42
tag
válasz Gery0505 #104795 üzenetére
Feltétlenül és egycsapásra megoldotta. Ám közben átalakítottam a kávéfogyasztási szokásaimat, nem csak a macera miatt hanem mert eszméletlenül elkezdett jegesedni a mélyhűtőnk a napi sokszoros kinyitás és becsukás miatt. A mostaninál ez nem jelentene problémát, de már nem térnék vissza a régi szokáshoz. Ma már csak max 2 fajta negyed kilós van éppen nyitva egyidőben és kevesebbet rendelek egyszerre. A porciózásból annyi maradt meg, hogy ha jelentősen olcsóbb a kilós kiszerelés akkor átmérem a frissen pörkölt kávét negyed kilós szelepes zacsikba mielőtt hűtőbe / mélyhűtőbe teszem.
Ha a "hűtőben tárolom" nem valami szerkesztési hibaként maradt nálad a szövegben, az fura. Én sima hűtőben tartva, gondosan kinyomva a levegőt nem tapasztalok problémát csak a mélyhűtővel jártam pórul. Akkor sincs probléma ha zacsival fagyasztom (leragasztott szeleppel) és kiengedem a hűtőben megbontás előtt ahogy már írtam néhány napja, de függ a pörköléstól is, hogy mit csinálok. A klasszikusra hajló sötétebb pöriket nem mélyhűtöm, és hűtőbe is csak megszokásból teszem őket megbontás után.
Többször is próbáltam ajándékba kapott klasszikusabb ízvilágú, de nem olajosra pörkölt kávékkal (az olyasmit nem szeretem), hogy direkt kint hagytam a gép mellett és csak zacskószorítóval zártam le őket. Legutóbb pl. két és fél hónap alatt fogyott el fél kiló ilyen bolti kávé a családom segítségével és teljesen rendben volt még a legutolsó pár adag is. (L'Or Crema Absolu Classique) -
Zen42
tag
válasz Toobee #104796 üzenetére
Nekem nem a lezárással volt a bajom (bár a szelepet én is leragasztom biztonság kedvéért) hanem azzal, hogy minden egyes nyitáskor kb. 40 fokkal melegebb levegő tódul be a zacskóba amiből azonnal kicsapódik a kondenzvíz a babokon. Hiába kerül utána vissza a mélyhűtőbe, máris megtörtént a probléma.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sh4d0w: Rebel Moon - Ne nézd meg!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Hálózati / IP kamera
- Filmvilág
- Redmi Note 13 5G - fogyókúra után
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Politika
- További aktív témák...