Új hozzászólás Aktív témák

  • #69379456

    törölt tag

    Sziasztok!
    Az utóbbi hetekben egyre kevesebb alkalommal sikerül jó kávét készítenem és nem értem az okát, talán itt valaki tud segíteni, hogy mi mehet félre folyamatosan.
    Lelit Mara X és Eureka Mignon Silenzio szettel készítem a kávét. A leutóbb használtak: Impresso, Kávékalmár, Roastopus.
    A jelenség az, hogy a megszokott módon beállítom az őrlőt, általában 1:2 arányt célzok meg, 30 mp alatt. Mara I-es hőfokon, a csapolás 10 bar-on.
    Tehát lejön a kávé, most épp Roastopus, gyönyörű crema, egyenletes lefolyás, szép meggyes íz, minden stimmel. A következő csapolás viszont már vagy túl gyors, vagy túl lassú, crema szétesik azonnal, ízre kellemetlen grapefruitos keserűség. Sokszor a következő csapolás veszélyesen forró vagy elkezd a nyomás visszesni 8 bar-ra a végére. Tehát minden mérve van befelé, minden beállítás változatlan, mégis minden csapolás más és más, egyre kellemetlenebb ízekkel és eredményekkel.
    Az őrlő 6 hónapos, a vizet magam keverem a BaristaHustle útmuatatásai alapján.
    Ami feltűnt, hogy az utóbbi időkben a Mara X sokkal melegebb, mint szokott, a csészék forrók a tetején, gyakran ugrál a nyomás, van hogy nagyon leesik, van hogy túl magas, a gőznyomás is mintha a duplájára ugrott volna egy ideje. A pogácsák egyben kijönnek, nincs nyoma a felsőszűrőnek benne, csatornásodásra utaló jel nincs.
    Tehát nem értem, hogy miért nincs konzisztencia, fix beállításpokon miért megy el minden, miért lettek hirtelen rossz ízűek a kávék. Január óta van meg a szett, végig rendben volt minden, az utóbbi 2-3 hétben viszont bármilyen alapanyagot próbálok, mind rosszul sikerül.Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? :W

Új hozzászólás Aktív témák