Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz pibácsi #35795 üzenetére
Hátnem,. de értelme nincs, mert rétegcucc lenne és ott max. az obi miatt működne az egész, amit akármire is felteszel. Akkor meg minek egy digitális hátfal, ami csak arra a gépre és úgy jó.
Aki meg mindenfélét fel szeretne csavarni a gépére az is csatlakozhat hozzánk, jövőre is lehet lesz nemzetközi Barkács- és családi nap:
Egzotikus képek garantáltak, feltéve ha látszik belőle valami -
pibácsi
senior tag
válasz Speeedfire #35796 üzenetére
Mire gondolsz? Melyik gépen esetleg. Nekem Pana LX7-em van.Oda próbálkoztam már, de nem jött össze, pedig van telém is a Zenit-hez.
Ü. Pibácsi -
pibácsi
senior tag
Az a kérdésem, hogy a ZENIT-hez nem találtak még ki utólag beépíthető digitális egységet? Van egy szuper Zenit-em, amivel "annó" sok szép képet csináltam, dehát a filmes korszak letünt, meg drága is mostmár. Ezért kérdezem, hátha már a világ ezt megoldotta (vagy az oroszok, vagy a kínaiak). Ü: Pibácsi
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz Stauffenberg #35793 üzenetére
A Bolond Lány ja Jól emlékszel, most mikor ott voltam akkor is mondta, hogy ne lepődjek meg mert valamelyik kígyója napok óta kóborol a lakásban és hazafelé nézzem meg jól a táskáim is mert ki tudöja. Mikor lecsaptam valami bekóborló lepkét, akkor is mondta, hogy kár volt mert valamelyik békának jól jött volna.
Patkány, kígyó, béka nem kis mennyiségben de ha éppen kellene egy UVban világító skorpió váz, akkor szeme sem rebben, max, megkérdezi, hogy milyen színű legyen :-D És néhány dolog úszik spirituszban is, vagy csak szomorkodik kiszáradva a polcon. Most éppen patkányokat tanít kávézni.
Csoda csoportba kellett kisállatos képet beraknom, azt gyorsan meg is trollkodtuk a híres Budai Sajt salátával :-P
-
Jahno
veterán
válasz Stauffenberg #35791 üzenetére
Tudja fene mi a komoly, Arri Cine és Nisi truecolor nyilván az ára miatt nem látszik, aztán ez elég szopó volt, végül a feléért vettem használható fix sort
Persze sarkítás van benne, mert utána a fix sor elég bolt 58mm-esből, az jó Panára, Canonokra, pont mindenfélére ami van nálam. Itt a 82es szűrőátmérő elég horror árban van, végül inkább eladtam a Tokinát is. Most várakozó álláspont van és persze szájbakúrt Duna is akkor árad, mikor nincs kéznél autóm. Most kértem árakat mindenféle bérautóra, de ott a napi 100 km futás is korlátos tud lenni. Évek óta gyúrok képre amihez ilyen vízállás kellene, erre megint keresztbe szívok mindent. Falnak megyek mindjárt, havercsajjal ezt a projektet folytatnánk:Itt meg kora reggel teljesen jól gőzölögne a víz és kel fel mögötte a nap:
Este meg ugyanez Orionnal. Meg lehet nézni a két kép közti időt, csak azóta görcsölünk rajta és akkor 1-2szer már autóztam 1.5 órát., hogy megállapítsam mennyire szar a vízállás, vagy helyi erő azt mondta nincs kint a víz, én akkor annyira nem volt kint, hogy kellett volna rendes gumicsizma. 2 évig bent is volt a kocsiban hozzá minden cucc, ha menni kell akkor megyünk, de ezt már akkor is meg fogom csinálni, mert olyan jó atom giccs, hogy ez kell és kész.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az enyémen ha benne maradok a jelölésekben (amik csak pöttyök fényértékenként felfestve), akkor nem X-esedik, de mivel nincs megállító pöcök a végeken, ezért ezt bármeddig lehet tekerni, akkor jön az X.
Olyan is van olcsóbb darabokon, hogy rossz helyen van a felfestés és nem ott van a vége valójában a használható tartománynak (ez nálam nem gond, teszteltem). A komolyabb VND-ket eleve nem lehet túltekerni, mert koppan a végállásoknál.
A vignettálás az egészen drága VND szűrőkön is előfordulhat (pláne szélesebb látószögeknél), ezért érdemes nagyobbat venni átmérőben, mint az objektív, akkor kevésbé jelentkezik.
Amúgy nekem ez a K&F ND8-2000 Vari ND van, konkrétan emiatt a teszt miatt döntöttem úgy, hogy 18 ezer forint nem pénz azért, hogy kipróbáljam és fizetős videós melónál is használtam már, nekem bevált.
Itt 3:28 és 3:43 között látható egy szekvencia, amikor becsomagolják a gépet és bepakolják a furgonba, azt csak egyszer lehetett felvenni, van kinti, benti felvétel is, kamera gimbalon volt és rohangáltam körülöttük úgy, hogy nem zavarhattam a rakodást, nem volt idő fix ND-t cserélgetni, ilyenkor a Vari ND nagyon jól jött (de mindenhol ahol ND kellett ezt használtam, de néhol zavart, hogy nincs akkora kontrollom a polarizálás felett, mint egy fix ND + CPL szűrővel, vagy becsillogott a kijelző vagy szivárványos lett, szóval nem csodafegyver ez sem).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
"Nagyobb gyutávon használod."
Zeiss 16-35-ön és Tamron 28-200-on használtam eddig. Ja, meg még a Lumix 12-35-ön, amíg megvolt.Ez leginkább videósoknak való (bár én szoktam néha fotózni is vele), hogy például nappal lehessen 1/50-es, 1/100-os zárral menni tágabb rekesszel is.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
Nekem a Freewell 2-5-ös (valójában inkább 1,5-5-ös) VND semmilyen állásában nem X-esedik. A legerősebb értékén látok némi vignettálást, de kb. ennyi. Színekbe se szól bele, szépen teszi a dolgát, és nagyon korrekt az építési minősége is, végállások is vannak rajta, nem lehet túltekerni.
Csak sajnos sokszor túl körülményesnek ítélem a használatát, és inkább záridővel oldom meg sok fényben a helyes expó kérdéskört. Mondjuk azt hozzá kell tenni, ha kényes szitu van, és nagyon fontos az "ajánlott" motion blur, akkor természetesen figyelek rá.
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz Stauffenberg #35784 üzenetére
"akkor jön ha túltekered."
De meddig? Egy 200-400ból mind a 400 egységet megvettem és nem csak 280-300at. vagy ameddig érdemes használni egyáltalán és lehet keresőben meg kijelzőn még nem is látom annyira.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
Azért legyünk igazságosak, egy vari ND-nél az X-esedés akkor jön ha túltekered. A modernebb, drágább szűrőkön már határozott végállások vannak, mert videózás közben semmi sem idegesítőbb, mint amikor egy felvétel megy a kukába, mert túltekerted.
Nekem inkább narratív forgatásokhoz kell, ott is leginkább akkor, ha gimbalon van a kamera, mert macera a fix ND szűrőket cserélgetni. De a fix ND mindig jobb minőségű lesz és CPL-el kombinálva megvan a teljes kontroll a polarizáció felett is. A vari ND oda való, ahol a gyors állítás fontosabb, mint az abszolút minőség.
Fotóhoz nem is tudom van-e értelme ilyet venni. A legtöbb stílus ahova ND kell, eleve állványos, lassú, van idő egy fix szűrőkészletet cserélgetni.
-
Jahno
veterán
válasz Grillo #35774 üzenetére
Ha fix akkor nem. Nálam meg a 70-90ezres Hoya szarabb volt, mint a 8ezres K&F. Bár színeit nem tudom, mindig ködben meg valami elcseszett időben használtam.
Ilyen-e az occsó variálós ND. És azért más a kompozíció, mert igen vaze, itt egy novemberi kihalt estefelé is jött egy szem majom turista aki leült mellém, hogy pont belelógjon a képbe:
Ha nekem most annyi söröm lenne, ahányszor ezt a képet beraktam és írtam mellé fél oldalt.... -
Jahno
veterán
Alapban meg, de.... De variálható mindig vinyettál és Xes lesz, főleg kis gyutávok felé.
CP/ND kugli első találatai, most szerintem had ne írjunk róla fél oldalt. Türöződés/színfény, másik meg a záridó.
ND1000 alatt szerintem nincs élet, néha kell kisebb, de inkább a nagyobb. Akkor jó a 16+64 és együtt a kettő pont ND1000. Szerintem variálhatóban még egy prémium is vacak tud lenni, akkor meg már inkább K&F, mert ha egy közel 100ezeres szűrő foltos, ott nehéz indokolni, hogy de legalább occsó volt. Ja, szűrőméretet jól gondold át, hogy mire kell, vagy végy nagyobbat ha átalakítóval felmegy a kisebb obira is.
-
TCr
veterán
válasz Stauffenberg #35778 üzenetére
A 35mm az 49-es, a 18-135 obi meg 55-ös.
De nem hogy ilyen átalakítót, semmilyen átalakítót nem találok a weboldalukon, ami nem szettben lenne.[ Szerkesztve ]
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Stauffenberg
nagyúr
-
TCr
veterán
válasz Stauffenberg #35776 üzenetére
Hmm, erre nem is gondoltam.
Egy ilyen szett?https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Stauffenberg
nagyúr
A Vari ND-k hajlamosabbak rá.
Nekem 67 mm-es van, ez nagyobb minden objektívemnél és ehhez vettem szűkítőket (darabja talán 1500 Ft) minden objektívhez. Ha pontosan 49mm-est veszel, akkor nagyobb objektívre már biztosan nem rakod fel (van olyan adapter is, csak értelmetlen).
-
TCr
veterán
válasz Speeedfire #35772 üzenetére
Most megtaláltam a GND szűrőt, lehet, hogy ez lesz az első, amit megrendelek.
-
TCr
veterán
válasz Stauffenberg #35771 üzenetére
Köszönöm a kimerítő válaszod!
Írtad, hogy nagyobbat vennél... azzal hirdetik magukat, hogy nem vignettál.
Pl. a Sony E 35mm f1.8-nak 49 mm a szűrőátmérője, akkor arra a 49-es szűrőt kell venni, de így mégis vignettálna?https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem van egy Vari ND-m tőlük (ND8-2000) és meglepően jól vizsgázott a 20 ezer forint alatti árához képest, de teljesen átláthatatlan a weboldalukon a portfólió, hogy pontosan ezt linkeljem, meg sem kísérlem inkább.
Nekem videóhoz kellett, de bevált, viszont ma már a 82mm-est venném, mert most csak kb 5-6 mm ráhagyás van a legnagyobb objektívemhez képest, de az kevés, hogy ne vignettáljon.
Szűrőkről dióhéjban:
CPL - Circular Polarization, ami a fény polarizációjával éri el, hogy tükröződéseket szűrjön ki vagy erősítsen fel, de a légkörön áthaladó sugarakat is tudja, így például az égbolt kicsit mélyebb kékké tehető vele és ez a kivitel tekergethető a hatás fokozása érdekében.ND - Neutral Density, ez minden áthaladó fényt valamekkora mértékben blokkol (ND2 egy fényérték, ND4 két fényérték, ND8 három fényérték és így tovább), így nyitott rekesszel is tudsz hosszabb záridőket elérni, polarizálást nem csinál.
Vari ND - Ez jellemzően két CPL szűrő egymásba forgatva, így tekergetés hatására tudja kisebb vagy nagyobb mértékben blokkolni a fényt, de hátránya, hogy polarizálást is csinál, így nincs akkora kontrollod afölött, hogy mennyi fényt blokkoljon és mellette mennyire szóljon bele a tükröződésekbe. Csak akkor ajánlott, ha fontosabb a gyors állítás, mint a finom kontroll a felvétel felett. Elsősorban videósok használják run & gun szituációkban.
-
TCr
veterán
K&F ND filterekkel mik az általános vélekedéseitek?
Megérik az árukat? Variable-t érdemes, vagy szigorúan fix?Mi a lényegi különbség a CPL és az ND szűrők között?
CPL - szín / szaturáció növelése?
ND - hosszabb záridőket enged nagyobb fénynél?https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
vond
MODERÁTOR
És akkor még lehet tovább is tágítani.
Nálam ilyen (PD Slide + F38 gyorscseretalp):Kb. így, csak nekem a V1 F38 base jobban bejön, mint a V2, és Peak Design Slide van Ulanzi helyett.
Használhatom szíjon tartva, magam elé húzva, vagy egy gombnyomással levéve, kézből, aztán átrakom az övemre, vagy a táska vállpántjára, utána meg állványra, majd gimbalra, és így tovább.
Ha összeszámolom, bőven 100 ezer felett van ez a rendszer így, de a kényelem és a gyorsaság megfizethetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
TCr
veterán
Különben ez is jó megoldásnak tűnik.
Ami nem szimpi, hogy a váz oldalára akaszkodik.
Emiatt a 18-135 obival nem lefelé, hanem félig kifelé bukik a gép az oldalamon, hol a kezemnek, hol - amit kevésbé szeretnék - valami másminek verődne neki.
Viszont ha az alsó rögzítőcsavarra rá tudom applikálni ezeket a vastag pántokat, még jó is lehet.https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
vond
MODERÁTOR
Más, de nem teljesen. Annyi a különbség, hogy nem a - remélhetőleg - fixen a válladon maradó (pont ezzel kezdődött a probléma) szíjon húzogatod a gépet le-fel, hanem az egész hevedert csúsztatod körbe a testeden. Van itthon PD Slide V2, próbáltam, nagyon szépen siklik kvázi minden felületen. A másik oldala meg gumírozott/szilikonozott, egy átfordítás után elég jól tapad a ruhákra, ha éppen arra van szükség. Plusz én nagyon szeretem azt is, hogy ilyen könnyen lehet a hosszát változtatni.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
Sehogy. Olyat kell venni, amelyik a hónod alatt rögzíthető.
Pl. https://www.fotoplus.hu/sun-sniper-rotaball-pro-vallszij vagy valami másik gyártó olcsóbb terméke. Pl. ugyanott JJC
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
vond
MODERÁTOR
Azért (is) van ez a szabály, hogy ne változzanak a topikok zsibivé. A többségnek nem hiszem, hogy tetszene, ha szakmai topikokban állandóan hirdetések is futnának, és folyamatosan szűrni kellene a szakmai tartalmat, diskurzust. Erre a célra ott a HardverApró. A fórumban meg aláírásba szolidan be lehet rakni egy rövidebb szöveget, linket. Én is szoktam néha használni.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz randras_83 #35744 üzenetére
Nem használok 2 gépet.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Jahno
veterán
Ötletlen jó volt, de öszevissza csúszkál nekem is. Meg egy csomó ilyennél az a bajom, hogy rövid a pánt.
Bááz, most vettem egy hasonlót és mellé egy 110 literest is, amúgy vittem volna. De még meggondolom, hátha be tudom tájolni, hogy hány év alatt nyúzom szét. Mennyire tartod?
-
TCr
veterán
válasz ANDROID??? #35749 üzenetére
Nem hülyeség, de nem szívesen szurkálnám át a felsőimet, különösen, hogy azért (az ugyan nem nagy) súly is húzhatja.
-
TCr
veterán
Mondanám, hogy örülök, de nem, mert...
1. nem tölt el örömmel, ha másnak is gondja van.
2. ezek szerint nem nagyon van épkézláb megoldás.BTW ugyanitt 36 literes MilTec hátizsák áron alul eladó, nekem nem igazán jött be kameratárolásra, megyek tovább a keresésben.
-
TCr
veterán
Urak, ennél a típusú vállpántnál hogyan lehet megakadályozni, hogy a kamera szemhez emelésekor a szivacsos rész ne csússzon be a hátam mögé?
Én vagyok ennyire láma és nem esik le valami, vagy ez ilyen?[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz feeregon #35743 üzenetére
Miopsot csak szeretnék, Plutot nem teljesen értem, hogy mire jó. Én eleve csúnyán nézek a telefonos/appos dolgokra, ha meg ennyiért 1-1 modellhez is van kötve akkor még jobban. Bár lassan ez lesz, most hosszú távú tervek közt A6700 van, ahhoz már nincs olcsó és értelmes kábeles kioldó sem.
-
randras_83
addikt
válasz Speeedfire #35740 üzenetére
Kis PD csukló szíjjal én is szereztem. Egybekent én se vagyok a nagy gyári szíj felhasználó. Van egy PD nyakpántom ha nagyon kell, ha meg dolgozom, akkor van egy bőr hámom, na az a legjobb cucc ha két váz kell.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/randras83/
-
feeregon
csendes tag
Sziasztok!
Miops Smart+ vagy Pluto Trigger
Használt valaki ilyent vagy hasonlót?
Esetleg tudtok ajánlani automata kioldót ami hasonló?
KöszönömEgON
-
veterán
válasz Speeedfire #35740 üzenetére
Így van, minden gépem nyakpántja a gép dobozában várja, hogy eladó sorba kerüljön! Nem az én világom a nyakamba lóbált cucc. Ahogy írtam is, a Cuff-ot is csak néha fogom használni, elsősorban azért, mert séta közben nem feltétlenül tudok mindenre odafigyelni, jobb a biztonság. Ha stúdióban fotózok, nincs szükségem szíjra.
[ Szerkesztve ]
-
Gaben92
őstag
válasz Speeedfire #35737 üzenetére
Sokan de nyilván nem mindenki. Én amint hazaérek csatolom le a szíjat 2 okból.
1. A kamerák itthon vitrinben vannak szépen sorban. A szíj csak elrontja az összképet ha kettőn van a többin meg nincs. Így csak a PD clip van mindegyiken és ennyi.
2. Mikor melyik kamerát viszem magammal. Nyilván ez sokaknak nem releváns, főleg egy kamera esetén, de nekem például jelenleg 3 kamerában is van 3 különböző film (Minoltában Portra 400, az egyik Nikonban Ilford Delta 400 B&W, a másik Nikonban pedig egy Harman Phonix 200) szóval erőteljesen változik mit/miket viszek magammal. Így csak feldobom a Leash-t arra amit viszek aztán ennyi.Páromnak a Sonyn szinte mindig rajta van a szíj mondjuk ha csak van valamerre random fotózni vagy mondjuk photowalk van, de ma volt egy rögtönzött outdoor cosplay photoshoot és azzal kezdte, hogy lecsatolta a szíjat, hogy ne legyen útban. Stúdióban is lecsatolja mindig és csak feldobja a Cuffot (ha van kedve, de sokszor azt se).
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
zodo
nagyúr
Na, sokkal jobban néz ki és nyilván komfortosabb a használata.
Bő egy hete írtam a saját szíjamról csak ugye nekem keretbe van a váz és gyorsoldó QD csattal rögzül a gép aljába, mindamellett hogy állvány kompatibilis marad a keret végett.
Nyakpánthoz még vadászok mini karabinert mert nyilván nem mindig csak csuklószíjjal fogok barangolni így mindig egy-két mozdulattal tudok váltani a szíjjak közt.
Táskában sem lesz gond mert csak maga a váz kerül a helyére, na meg nekem behajtható az lcd kijelző így kicsit védetteb mint nálad. -
-
Gaben92
őstag
Hidd el, nem véletlenül csak belül fém a clip. Bedobod a táskába a gépet, jobban szeretnéd ha műanyag cuccok lennének mellette mint egy kulcscsomó.
Én szeretem a minőségi cuccokat, de sose zavart egy percig sem, hogy nem full fém a clip, pont ellenkezőleg.If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
veterán
Köszi Mindenkinek a tippeket. Beraktam alulra a Clip-hez használt lemezt, és erre rögzítve teljesen más a használati komfort, így már kiadja, és továbbra is dokkolható marad a gép a Clip-ben. Ez így egy jó kis kombó lesz városi sétákra fixekkel. A csuklóra tekert szíj a nagy műanyag aljzattal azért továbbra is elég tré, de végülis a célnak megfelel. Ennyi pénzért mondjuk lehetne az is fémből, de hát valamit hagyni kell a következő generáció felárazásához is, mint indok! :-D
Egy dologra azért figyelni kell: a kis korong madzagja ahhoz rövid, hogy ki lehessen előre húzni a gép alól, hátra viszont kiér, és ha táskába úgy rakod be, hogy a kijelző közelébe kerül, és mondjuk pont ott kap egy kis behatást, szerintem simán betöri.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Sziasztok. Édesapám árul egy Nikon Coolpix P1000-es (nem tükrös) gépet, és az vevő kérdezte, hogy hány expo van a gépben. Csináltunk friss fotót is, jpeg formátumban, minimumra levéve a minőséget, de nincs az exif infóban benne a szám, nem írja bele a gép. Illetve feltöltve a https://www.camerashuttercount.com/ oldalra de az se ad ki adatot.
Jól gondolom, hogy ebben a gépben nem lehet megnézni? Van valakinek tuti infója ezzel kapcsolatban?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ahogy zodo is javasolta, tedd át alulra a rögzítést. De szerintem ne ilyen szimpla csavaros megoldással. Nekem ilyen van az összes vázam alján fixen. Erre rá tudod aggatni a PD Cuff-ot is, de közben le is tudod állítani a gépet asztalra, stb., plusz Arca Swiss kompatibilis, szóval minden ilyen eszközre egyszerűen és gyorsan fel tudod rögzíteni.
Ha fontos a gyors átjárás, érdemes komplett rendszerben gondolkozni. Mondjuk ha csak egy vázad van, meg se állvány, se gimbal, se nyakpánt, se övre/táskára rögzítés, akkor elég lehet csak a fent linkelt fej.
Ulanzinak is van csuklópántja, az talán nem annyira merev, mint a PD, és pluszban mágnesesen rögzítheted a szíjra, így nem lifeg, ha nincs rajta a gép. De sajnos az se kétszáz forint.
#35727 Timer: Vagy ez a lemez, ha arra is fel tudod rögzíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Gaben92
őstag
A Cuffból kispórolta a PD a tartozékokat. Van 3 Leash, egy Cuff és egy Slide Lite itthon, a Cuffot leszámítva mindhez adtak fém bigyókat de ami fontosabb alsó plate-et amibe lehet akasztani egy horgonyt. Utóbbit nem értem miért hagyták ki, pont a Cuffhoz a leghasznosabb szerintem. Oldalra rakva ahogy neked van kényelmetlen de alulra pakolva frankó cucc.
Speedfire:
Párom is a gyárit preferálja. Vettem egy extra PD Leash-t, levágtam a szíjat róla, a clip-be meg befűztem neki a gyári szíjat. Slide Lite-ot leszámítva mindegyiken ugyanaz a clip van amibe bármilyen gyári szíjat be lehet fűzni. Így megmaradt a gyári pánt viszont lekapható pár másodperc alatt.PD régen árult csak clip-et amúgy de nem találtam raktáron sehol, ezért lett ez a “bontsunk leash-t” megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Pont ezért nem adtam érte pénzt.
Nagyon klassznak tűnik, biztos prémium érzés de nagyon rossz helyen van a csatt.Tipp!
Szerezz egy 1/4 állvány csavart és tedd a gép aljára a rögzítést.
Ha van állványod akkor annak csere talpa is jó lehet.
Egyetlen hátránya hogy nem tudod az aljára állítva letenni pl. az asztalra. -
veterán
Lehet, hogy az a bajom, hogy karpántot utoljára kiskompakton használtam, tükrös korszak óta meg semmit, még nyakpántot se. A PD Clip v3 elég jól bevált, ha olyan szituációba megyek fotózni, ahol várható, hogy nem tudom lerakni a gépet, pedig le kellene, akkor azt felrakom táska pántjára, és minden meg van oldva. Múltkor jutott eszembe, ahogy Pécs belvárosában sétálva, a gépet a kezemben tartva, az objektívet finoman megcombolva majdnem lerúgtam a földre a vasat, hogy kellene valami ilyen helyzetekre, mert bedokkolni, majd három lépés után megint kivenni egy gyors épület fotóra nem volt ideális megoldás. Ráadásul, ha valaki elrohan melletted, és váratlanul kitépi a kezedből a gépet, nem biztos, hogy le tudod reagálni, elég tré a markolat a Z6II-őn is szerintem, közel se annyira bombabiztos fogni, mint a D750-et. Igazából csak ezért vettem a Cuff-ot, mert úgy voltam vele, hogy ebben a gyártóban megbízok annyira, hogy ha kell, tényleg tartani fog ez a kis műanyag bizbasz. 90 kilót ír rá a csomagolás, a kis madzag három rétegű elvileg. Ha 6 ezer forint lett volna, azt mondanám, hogy oké, marad. De így... Hát, még alszom rá egyet. Alza vásárlás, van még pár nap próbálgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Lehet én vagyok csak furán összerakva, de én imádom a gyári pántokat. Ha nyakban van, és le akarom rakni simán leveszem. Ha kell oldalra tolom el. De sokszor, csak rácsavarom a kezemre, és úgy fotózok.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
veterán
Nem kérdés, csak infó. Vettem egy Peak Design Cuff-ot, de őszintén szólva nem vagyok elragadtatva. A minősége rendben van, a kis korong beton stabilan ül a dokkolóban, de az egész olyan bután fekszik fel az ember csuklójára. A dokkoló rész pont útban van, tenyér alá nem rakhatod, mert akkor a gép burkolatát piszkálná és még kényelmetlen is lenne, felette tartva pedig a kézfejet cseszteti. A fémes csat pedig elég érdekesen fekszik fel a csuklóra, konkrétan sehogy, mert inkább visszqfordul, és a szíj is olyan merev, mindig eláll valahogy. 16 ezerért ennél többet reméltem.
-
Jahno
veterán
-
Neck
veterán
válasz Gaben92 #35718 üzenetére
WB, Contrast, Brightness, Saturation, Highlight, Shadow, Clarity, Structure, Dehaze, ezeket a csúszkákat állítgattam, meg cropoltam egyet.
Nálam ez maximálisan fotó végeredményt csinál. Megyek beküldöm, ha meg kib... zárnak akkor legalább ma is tanultam valamit
Bocs a hezitálásért, életemben először jelentkezem ilyenre. Meg gondolom másnak is hasznos lehet.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Gaben92
őstag
Rossz a megközelítés.
“mert a highlight a csúcsfényekből vesz le a teljes képen mindenhol, a shadow meg az árnyékoknál pluszol a teljes képen mindenhol“
Amíg csak úgy általánosságban állítod ezeket a teljes képre érvényesek. Mindenhol állítja a highlightot nem csak lokálisan.Szelektív szerkesztésnek (local edit) az számít ha konkrétan kijelölsz egy részt a képeden és azon a kis részen mást állítasz mint a kép többi részén. Erre hoztam példának, hogy egy tájképen globálisan csak lehúzod a highlightot akkor mondjuk jó lesz az ég csak minden máshol kevés. Szóval kijelölöd az eget inkább és csak azon húzod le a highlightot, de a képed többi részén nem. Na ez már local edit, és ez kizáró mindenhol.
-
Neck
veterán
Csak azért gondoltam, hogy kizáró lehet, mert a highlight a csúcsfényekből vesz le, a shadow meg az árnyékoknál pluszol, tehát "nem az egész képre érvényes".
Hát nemtom.
Mindegy, beküldöm, max kizárnak, vesztenivaló nem sok
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Gaben92
őstag
1-2 biztos nem kizáró. A highlight/shadow csúszkák a teljes képre érvényesek, fotópályázatokon a local edit tiltott általában. Ha kijelölöd a modelledet külön és rajta húzol feljebb csak, vagy mondjuk az eget kijelölve csak azon húzol lejjebb, az már kizáró ok.
3-4-et passzolom de szerintem azok kizárhatnak. Dust removal szigorúan véve local edit mert csak a kép egy adott részére van hatással, nem az egészre.
Szerk:
Sensor dust ahogy nézem kivétel szokott lenni. Ez talán hasznos lesz: [link][ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
Fotópályázat kiírásánál az alábbi szekció olvasható:
"Erre a fotópályázatra a pályázó által, digitális fényképezőgéppel/mobiltelefonnal készült, JPG, formátumú, minimum 1 MB-os - maximum 30MB-os, módosítás nélküli, saját készítésű fényképek küldhetők be, melyek jogai fölött szabadon rendelkezik.
Az elfogadható szerkesztés kizárólag a teljes kép egészére vonatkozó fényerőt, kontrasztot és fehéregyensúlyt érintő módosításokra terjed ki. HDR, szelektíven szerkesztett pályaműveket nem fogadunk el.A feltöltött képek exif adatai megvizsgálhatják, és a kiírásnak nem megfelelő pályaműveket a szervező(k) törölhetik.
HDR:
Szoftveresen létrehozott nagy dinamika tartományú kép, melyet jellemzően több fénykép egyesítésével hoznak létre.Szelektíven szerkesztett:
nem a kép egészére, hanem csak egyes részeire vonatkozó változtatás."Ezt nem igazán értem. Kérdések:
1.) Ha C1-ben nekiállok húzgálni a Highlight / Shadow csúszkát, akkor az kizáró ok?
2.) Croppolni lehet?
3.) Ha van egy szenzorkosz azt a Dust Removal toolal ki lehet szedni?
4.) Style-t lehet rányomni / színekhez lehet nyúlni?Vagy ez most egyik se?
Ti hogy értelmezitek?
[ Szerkesztve ]
-
-
rwin5
őstag
Ezeket ajánlotta, de mivel nem fér bele a keretbe így nem gondolkoztam rajtuk többet.
1. Sony E 10-18mm f/4 OSS Előnyök: Széles látószög, optikai stabilizáció, kompakt méret.Ideális: Szűk utcák, nagy épületek, panorámaképek.
2. Sony E 16-70mm f/4 ZA OSS Előnyök: Sokoldalú zoom tartomány, kiváló képminőség, optikai stabilizáció.Ideális: Általános városi fotózás, részletek és közeli képek.
3. Sony E 70-200mm f/4 G OSS Előnyök: Távoli részletek kiemelése, kompressziós hatás, optikai stabilizáció.Ideális: Távoli épületek, részletek, városi tájak.Pont ilyeneket szeretnék lőni, mint a villamosos kép. De értem magát az infót, hogy most a távolságról van szó.
#35709Taci
Akkor viszont lehet tolom a vásárlást, ha Te és Jahno is jó döntésnek látnád. Most esélytelen megvegyem. De, ha vannak ilyen kuponos akciók, akkor kivárom azt. Most még a meleg miatt amúgy sem szeretek sokat a városban időzni, lehet őszre már össze tudnám kaparni a pénzt. Azért megnézem a használt csoportban is, párba beléptem legutóbb.
Köszi mindkettőtöknek a gyors segítséget.[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
Aztán mit ajánlott, és miért? Ki kell próbálni, 55-210 teljesen jó meg alap cucc mindenre, felette már ugye nem nagyon van, akad a 70-300 gyutávban és a 70-350. Utóbbi drága, de úgyis mindig hiányzik +2mm :-D
210es vége az ugye kb. 310mm. Az alapján így az utca túloldaláról csináltam egy mintát nagy hirtelen:
28, 84, 90 és 300mm:
Viszonyításképpen ez a várból szembe oldal 600mm:
Egyszer megfordult a fejemben, hogy csinálok egy jobban érzékelhető sorozatot gyutávokra, de aztán így maradt. -
Taci
addikt
Nekem egyből ez ugrott be: Sony SEL 70-350mm. Bár 300e Ft jelenleg, viszont ha türelemmel vársz, le lehet szedni belőle majd akciós/kuponozós napokon azért jó pár 10e Ft-ot. Vagy eleve, ha találsz Welcome to Alpha-kupont (vagy a Kuponkunyeráló topikban kérsz), akkor kapásból visszaigényelhető 35e Ft. Igaz, így még mindig 200e Ft fölött leszel, viszont ez egy nagyon jó objektív.
-
rwin5
őstag
sziasztok, le szeretném tudni a 3. obi vásárlását, aztán egy ideig kimerül a fotós cuccok nézegetése, vásárlása.
Használtan is szóba jöhet az obi, max 150-200k-t szánnék rá. Sony A6000-re kompatibilist.
Beszéltem már chat gpt-vel meg googléztam is, de még mindig nem tudom mi volna jó döntés.
Távoli témákat fotóznék, természeti képeket. Pl. Bp-n a rakpartról fotóznék a hidakat , vagy a hídról a rakpartot, folyót. Társasházakat kívülről, Deák Ferenc tér, MVM Dome ilyeneket főleg.Erre mi volna a legtutibb vásárlás? A témák fotózásánál embereket nem nagyon szerepelnének, szóval nem az volna, hogy egy ember lenne a téma mögötte egy jó háttérrel, hanem kifejezetten a háttér lenne csak fókuszban.
Amiket chat GPT ajánlott azok ilyen 350-400k-ba kerültek, az esélytelen, hogy annyiért vegyek.
Általam keresett alapján erre jutottam:
[Sony 55-210mm f/4.5-6.3 OSS (Sony E)] objektív.De mivel totál tudatlan vagyok, az volna a legjobb, ha esetleg ti is konkrétat obikat tudnátok ajánlani, mert akkor azt elkezdeném felkutatni a használt csoportokban facen. köszi
-
sixpak
nagyúr
válasz Stauffenberg #35700 üzenetére
Értem, köszi.
Én is 2db. egyforma 120cm széles íróasztalt vettem anno, csak így férek el.Lugosi: ty
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Lexus, Toyota topik
- Steam topic
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Parfüm topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest