Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nullpoint
őstag
válasz
pacman_123 #47594 üzenetére
Pedig a hasítóéknek ez a szerepe.
Amikor vágod a fát és a fűrészlap túlsóvégén összeszorul az anyag akkor rúgja vissza az anyagot csúnyán. Amint írtam van olyan szerepe is hogy ne ne érjen hozzá az ujjad ha hátulról húzod visszafele a kezedet, sok baleset történt úgy, hogy az szemből vigyáz az ember, de hátulról érinti a lapot, ott ugyanúgy vág mint elöl. Praktikusan több hasítóékkel kell rendelkezni hogy a többféle fűrészlapvastagsághoz a megfelelőt tudd használni.Pont a video amit láttam már én is, mutatja hogy miért hasznos a hasítóék, és ha megvan az előírt szélessége akkor a videón látottak nem tudank előfordulni, hiszen az anyag nem tud rászorulni hátul. Egy fűrészlapnál vékonyabb hasítóék a bútorlapoknál hasznos, mert megvéd a háulról való fűrészlap érintéstől, és ott elvileg nem kell számítanunk az anyag vágás utáni összeszorulására.
Persze erről a Falco, meg a Kastamonu tudna mesélni, hogy milyen gyártási anomália okoz egy forgácslapnál ekkora feszültséget a teljes táblában.Lemértem neked az egyik sínesünket, ott valóban kisebb két tizeddel az ék, de ez pont arra kell hogy ne tusjon sérülés okozni visszarugásnál, ezért édemes is olyan merülőt venni amin van ék.
De a lényegen nem változtat, a hasítóéknek a neve szerinti szerepe van, és ékesnek kell lennie, olyan módon, hogy a fűrészlap felőli része vékonyabb mint a fogszélesség, és attól távolodva szélesedik, úgy hogy pár tizeddel szélesebbé válik.
-
Soká
senior tag
válasz
Pacman, ezeknek a kissé hiábavaló győzködéseknek azért van annyi haszna, hogy az ember felelevenítse a tanultakat. Én is ugyanazt gondoltam magamban a hasítóékkel kapcsolatban mint Te, de alapos akartam lenni, ezért utánaolvastam még tegnap este és engem is meglepett, hogy az asztalosipari könyvekben bizony a hasítóéket a vágásnyomnál vastagabbnak adják meg. Ami ha belegondolok, szerintem is kicsit hülyeség, de ugyanakkor belátom, hogy elméletben valóban legalább vágásnyom szélességűnek kell(ene) lennie az éknek, hogy a hátsó fogak ne rágjanak bele az anyagba. A gyakorlatban szerintem az ék inkább vékonyabb szokott lenni a fogaknál, legalábbis az nekem furcsa, hogy tolom az anyagot és az beleütközik az ékbe, majd végig úgy kell tolnom, hogy az ék "elnyomja" (persze csak kicsit) a munkadarabot.
Persze, ha az ék tényleg vastagabb mint a vágásnyom, akkor a stellert is valóban hátrafelé nyílónak kell beállítani, hiszen az ék nyomja szét az anyagot. Az én iparinak cseppet sem nevezhető praxisomban a steller lehetőség szerint párhuzamosan áll a lappal mert így tudom biztosítani a legpontosabb vágást. Azok az asztalosok, akik nem foglalkoznak tizedmm-kel, azok persze nyitják a stellert mert úgy biztosan nem rúg vissza az anyag. Pont párhuzamban lenni az ugye macera, szóval inkább nyíljon...
De ma az lesz az első dolgom, hogy megmérem az ék vastagságát és ha kell némi szigetelőszalaggal felvastagítom, aztán meglátom, javult-e a vágáskép?De azt se bánnám, ha SchumiBácsi is megmérné a gyári lapját és az éket, aztán elmondaná, hogy mit tapasztalt.
http://kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/11_2273_014_101030.pdf
-
pacman_123
tag
válasz
"De hogy 80 fogassal pl nem akarnék tömörfát hosszvágni "
Ezt visszaszívom, mert kaptál hozzá (elvileg) egy 24 fogas hosszvágót. De a többit tartom.
Schumi mester, a fűrészlapokkal kapcsolatos elmélkedéseid már a Dallas sorozat hosszát súrolják. Mindig írtad hogy szeretnél jó minőségben vágni: erre kiválasztod a Bosch termékpaletta "alját" (az Optiline az az). Aztán hiányolod, hogy a platólemezt egyik sem említi. Sosem fogsz olyan fűrészlapot találni, aminek a leírásában minden fel lesz sorolva amit el lehet vágni vele. Pl az ujjad sincs a listán, oszt' mégis van 9 ujjas asztalos Vagy egy késsel lehet kenyeret is vágni, meg embert is ölni - utóbbi mégsincs a címkéjén.
Megmagyarázod hogy miért tökölsz ilyen sokat (nem akarsz mellényúlni) de azt nem látod, és ezek szerint Sokának sem hiszel hogy amíg nem kezdesz el gyakorolni, ténylegesen vágni, hulladékanyagot pl, addig semmit nem fogsz valóban tudni. Addig csak elmélkedsz, őrlődsz, nem akarod magad tökönszúrni egy rossz vétellel ... kezdj el végre vágni!! Most rögtön!
Az első, a műhelyedben eléd kerülő rossz bútorlapot vágd el a 24 fogassal. Aztán a 80-assal. Aztán a Makita merülővel ... és hagyd abba most már az olvasgatást (vagy ld a hasítóéknél: néha nem árt, de akkor értve). Legközelebb már jó lenne nem linket látni tőled egy 168. fűrészlap verzióra, hanem fényképet meg leírást, hogy jé, ezt meg ezt tapasztaltam, a 24 fogas de rondán vágta a bútorlapot, a makita merülő a sínjével, gumicsíkjával meg a hozzáadott 48 fogassal milyen gyönyörűen .. stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tefal Ultragliss Plus FV6832 Gőzölős Vasaló
- !!!KERESEK!!! Lada 2107 típusú gépjárművet!
- Focus Raven Rookie fekete gyerekbicikli 20" MTB
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,1.5 év garancia
- 35 millió Ft-ig (KP) keresek Budapesten/Pest megyében kis lakást/házrészt/házat - magánszemélyként
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- ASUS 18W USB ADAPTER
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest