-
GAMEPOD.hu
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
What could 'COVID season' actually look like?
Elmélkedés a Covid szezonalitásán. Bár egyesek felfedezni vélnek szezonális hatásokat a jelenlegi hullámokban is, valójában a soron következő hullám akkor indul, amikor az egyéb körülmények összejönnek (egy adott térségben az immunizáltsági szint, illetve az aktuálisan terjedő variánsok egymásra találnak.) A szezonalitáshoz legközelebb Dél-Afrika jutott, ahol kb. fél évente voltak eddig hullámok [de ez lehet sima véletlen, teszem hozzá]. A cikkben van még számos elcsepegtetett infó a kanadai helyzetről, én pl. nem tudtam, hogy ott a BA.3 is terjed.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
Vagy az igénnyel. A cikkben lévő egyik link arról beszél, hogy jelenleg az Afrikában felhasznált vakcinák (mindenféle) egy százaléka készül helyben, és ezt szeretnék 60%-ra feltornászni, ennek része a dél-afrikai gyártókapacitás is, aminek a felét dedikálták (volna) Covid elleni vakcina gyártásra. Ez olyan szempontból nyilván üdvös lenne, hogy egy következő járványhullámnál (bármilyen), ne Afrika szoruljon megint az utolsó helyre, viszont hullámvölgyben meg láthatólag nincs szükség rá. (A jelek szerint pl. Covid tekintetében a "fejlett" világ által dotált vakcinaszállítások fedezik a kontinens igényeit. Jelenleg.)
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
Mostanában megint sok szó esett arról, hogy hogyan lehetne a fejlődő világot is vakcinával ellátni: a gyártók azt mondták, hogy nem osztják meg a szabadalmakat és a technológiát, a WHO meg éppen próbál összeszedni egy nemzetközi egyezményt, hogy mégis. Ehhez képest:
S.Africa's Aspen to slash COVID vaccine capacity within 6 weeks if no orders - CEO
Avagy nemrég még nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a dél-afrikai Aspen Pharmacare J&J vakcinát fog csomagolni és árulni, ami majd segít a jelenleg siralmas afrikai oltás helyzet felszámolásában (minden hatodik ember oltott csak.) Ehhez képest egyetlen megrendelést sem kaptak, így ha a helyzet nem változik, akkor hat hét múlva bezárják a gyárat (felszámolják a kapacitást)...''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Ringman #61990 üzenetére
Are nasal sprays the answer to stopping Covid transmission?
(Szokás szerint nem igazán válaszolja meg a kérdést. De inkább csak kiegészítés lehet az oltások mellé. Az adagolás problémás lehet. A jelenlegi mRNS technológia egyelőre nem igen alkalmazható orrban (a nanocseppek külsőlegesen nem igazán működnek.) AZ-nek van már influenza elleni (kereskedelmi) orrspréje, a Covid elleni (a saját adenovírus alapú oltásukon alapuló) orrspréjük egyelőre korai klinikai fázisban van csak.)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Ringman
nagyúr
Nose Spray Vaccines Could Quash COVID Virus Variants
Three nasal spritzes, now in advanced trials, could trigger stronger immunity than shots in the armEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
senior tag
válasz #86564352 #61983 üzenetére
Magyarul:
WHO: A hivatalos adatokhoz képest majdnem háromszor annyian haltak meg a covid következményeként''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz kw3v865 #61978 üzenetére
Ebben tulajdonképpen van ráció: mivel a Covid velünk marad a továbbiakban is, ezért felesleges ellene maszkkal védekezni. Hasonlóképpen: mivel nincs jele annak, hogy a vérhas vagy a hepatitisz a közeljövőben eltűnne, ezért felesleges ellenük kézmosással védekezni. (Már ha jól értettem, amit mondani szerettél volna.)
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
törölt tag
-
Vesa
veterán
válasz kw3v865 #61978 üzenetére
Mi ezzel a gond? Nekem nem okoz lelki törést felvenni a maszkot, ha bemegyek hatezer idegen ember közé egy zárt helyre. Nem zavarok vele senkit, viszont bájos, ahogy a tudatlanok lesajnálva néznek, mert azt hiszik, már nincs Covid, a pocakos is megmondta, már tesztelni se kell. Akkor marad az önvédelem.
A tudomány a valóság költészete!
-
kw3v865
senior tag
MTA-s Long Covid konfrencia most, élőben: https://www.youtube.com/watch?v=vh4Pln2N6uE
-
kw3v865
senior tag
Mi a terved? Életed végéig hordani fogod ilyen helyeken a maszkot? A vírus valószínűleg soha nem fog eltűnni, velünk marad télen-nyáron, akárhová mész a Földön, minden országban hasonlóan jelen lesz és néhány ritka kivételtől eltekintve jelenleg szinte mindenhol ugyanolyan a járványkezelés, mint itthon: semmilyen. A tesztelés is egyre inkább visszaszorul világszerte. Olyan vakcina pedig, amely eléggé hatákony az újabb és újabb variánsok ellen, egyelőre még nagyon-nagyon távolinak tűnik. Már ha lesz egyáltalán...
-
Vesa
veterán
válasz fatal` #61973 üzenetére
Én mai napig maszkot húzok, ha bemegyek zárt helyre, üzletbe, akárhova. Voltam színházban a hétvégén, rajtam kívül 3 emberen volt maszk a kb. 400-ból. Elnéztem a sok öreget, amint halál nyugodtan lófrálnak, mert a vezír megmondta nekik hogy vége, győztünk, kész, passz, nincsvírusnemisvót. Aztán hallgattam, ahogy előadás közben legalább ketten k*rva gázosan köhögtek, olyan igazi hurutos, ugatós módon. Persze nem feltétlen Covid, de ki mondja meg, hogy nem az? És ha az, akkor sajnos pár stratégiai nyugalomban ücsörgő öreg a környező sorokban halott lesz pár héten belül. Ennyit erről. Ja, és természetesen hülyének vagyok nézve a maszkban, sok a lesajnáló tekintet. Én meg fölényesen vissza lesajnálom őket.
A tudomány a valóság költészete!
-
-
t72killer
titán
válasz fatal` #61973 üzenetére
Amin elgondolkoztam egy kicsit: a rahedli egyéb vírus, amiből most az f41 bejelentkezett mumusnak. Ha vakcinák hiányában nagyon nyomatnánk a 0covid stratégiát, akkor egy sor egyéb kórokozóra gyengülne a védelmünk expozíció híján. Covidnál ugye nem gond, ott pont akkor lenne lazítás, amikor jön az új oltás. Szóval róka fogta csuka, 3-4év maszkeráj-puceráj után lehet kiderül, hogy random helyről kapunk egy simán covid-szintű övönalulit, mint ez a mostani hepatitises eset.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
fatal`
titán
válasz t72killer #61970 üzenetére
Senki le se szarja az egészet.
Európában a menekülthullám miatt mindegy is.De azért az egészen bicskanyitogató, hogy már tesztelés sincs. Gyakorlatilag úgy kezelik, mint a szezonális influenzát, leszámítva, hogy a háziorvoshoz azért nem mehetsz, mert elzavar a picsába felső légúti tünetekkel.
-
-
Ringman
nagyúr
living with covid, enjoying a normal experience:
U.S. coronavirus death toll surpasses 1,000,000
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Z.É.T.
őstag
válasz Ringman #61966 üzenetére
Jaja, egyértelmű.
Ez van. Megteszem, amit tudok és amit ésszerűnek tartok, aztán lesz, ami lesz. Teszem a dolgom és benézek ide naponta az általatok megosztott hasznos infókért.Ami még mostanában jön szembe: sokkal több a longos, mint ahányan "bevallják" (maguknak is akár).
Egyre több ilyen "á, semmiség volt, csak egy nátha" arctól hallom, hogy "semmi köze a covidhoz, de hónapok óta cseng a fülem, fájnak az ízületeim, gyakran fáj a fejem, elfelejtek dolgokat, nehezen bírom már a melót" és hasonlókat. Tudom, semmi köze hozzá, tök véletlen, hogy mindegyiküknek covid óta vannak ezek.Tényleg ötletem sincs, mit lehetne és/vagy kellene tenni, így elengedtem. És egyáltalán nem vigasztal, hogy 2020 ősztől majdnem minden pont úgy történik, ahogy megtippeltem.
-
Ringman
nagyúr
-
Ringman
nagyúr
válasz Z.É.T. #61963 üzenetére
családtagok és úgy kb. minden ismerősöm/barátom akivel rendszeresen találkozom leszarja az egészet, szóval amíg nincs megint társadalmi igény a változásra, addig marad a rulett.
a longok száma csak nőni fog, ugye ez már társ/krónikus betegség, szóval mitől lenne jobb idővel?
-
Ringman
nagyúr
mild akut fertőzési időszak:
New Covid XE variant 'makes people test positive for longer'
Data is showing people testing positive for 10 or more days with the latest mutationEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Z.É.T.
őstag
Részvétem!Anyum valakije is két enyhe után a harmadik betegségben hunyt el néhány hete. Oltatlan volt, nem oltásellenes, de mindhárom alkalommal a tervezett oltakozás előtt lett beteg. 60 év körüli, részleteket nem tudok, legalább 10 éve nem találkoztam vele.
Exkolléganő - akiről itt is írtam már korábban - oltatlanul négyszer nyelte be eddig, pár napja hallottam, hogy kiköltöznek valami hegyvidéki, szanatórium-jellegű helyre, mert nem tud már dolgozni, a párja meg IT-s, nincs helyhez kötve.
A 4. oltásra nincs jó tippem. Mi nem tervezzük ősz, vagy egy jelentősebb felfutás előtt.
Ha nem lenne itthon egy daganatos és egy 92 éves, nem tudom, hogy mennyire venném komolyan a maszkozást, így legalább ezen nem kell agyalnom, mindenhol ffp2 megy. Persze n-fater a kezelések, vizsgálatok alkalmával benyelheti, de ennyi most az összes rés a pajzsunkon. (mondjuk pont így nyeltük be mi is januárban, mindhárman nyögjük is még rendesen)
Az elmúlt hetekben tucatnyi panaszkodó longossal beszéltem, elég gyászos a helyzet, az oltások ellenére.
Fo shalom.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Most meg talan van oltas, juliusban mar tuti kidobjuk az osszes regi Pfizert es mivel a virnyak sehol sem tema, osszel letolt gatyaval fogunk menni elore. Ha lenne is uj koktel arra mar most kellene szerzodni, de ez itthon kizart.
majd veszünk valami kínai csodavakcinát megint...
-
t72killer
titán
Remélhetőleg a következő oltásgeneráció fog érni valamit az aktuális törzsek ellen. Mármint érdemben, nem úgy, hogy teleholdkor, dupla ffp3 maszkban bunker mélyén megvéd a lélegeztetőtől, de azé' longod lehet...
Én is úgy értékelem, hogy az enyhetünetes BA.1-es körrel valami értékelhetőt szedett össze a család ami hasznos "oltáskomponens" lehet - akkor is, ha ez a törzs benne lesz az új lötyiben. Így meg, hogy nincs is új lötyi, pláne.
A tünetmentes kör alighanem suli mellé kocsmázni járó immunrendszert jelent, orrnyálkahártyán rövid ideig piknikelő kisebb víruskülönítménnyel, akiket valami random redva/erősebb tüsszentés kinyírt, de azután, hogy virítottak egy +PCR-t.
#61959: én meg itt sasolok, hogy lesz-e nálunk gyerek-moderna oltás, ha már vuhanival kell az őszi sulinak nekifutni. Abban mégiscsak több anyag van (+gyerkőc se 5éves már).
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
En total elbizonytalanodtam, kinek mi, mikor lesz.
Volt tunetes kollega aki azota mar az irodai adminisztrativ munkara sem alkalmas, fel ev utan elkuldte a rendszer nalunk. De nem volt semmi mas oka ennek a visszaesesnek, mint a szerencsetlen kimenetelu Long Covid.
Hordhatom a maszkot a boltban, de nem tudom izolalni a csaladot es a gyereket es nem is akarom tobbet ezt az izolaciot.
Honapok ota lazulunk (azota meg is volt a Covid 2x + 2 masik virus valami).
Gondolkozom a 4. oltason, 5 honappal a harmadik utan, mert semmi mast nem tudok tenni, ezert kerdeztem mi az itteni konszenzus errol.
Most meg talan van oltas, juliusban mar tuti kidobjuk az osszes regi Pfizert es mivel a virnyak sehol sem tema, osszel letolt gatyaval fogunk menni elore. Ha lenne is uj koktel arra mar most kellene szerzodni, de ez itthon kizart.
-
Ringman
nagyúr
-
HÁZIGAZDA
akkor szerencse, hogy nekünk legutóbb tünetes volt
(tényleg nem tudom már, hogy mit higgyen az ember erről az egészről, de mivel kb. minden hullámban elkapom majd, szeretném hinni, hogy nem lesz belőlem zombi)részvétem!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
mozso
senior tag
-
fatal`
titán
-
Ringman
nagyúr
válasz t72killer #61946 üzenetére
A 3 oltással meghalásig durvuló eset kemény, ott valami azért nem kerek
2× elkapta a covidot -> egyre szarabb egészségügyi állapotban volt.
ideje leszámolni azzal, hogy a többszöri átesés után majd számottevően jobb esélyekkel indul az ember, ez (már?) nem igaz.
szerk:
#61948 t72killer
Viszont az egyik jobaratom, aki 40 eves volt, ket tunetmentes utan a harmadik Covid miatt meghalt sajnos nemreg.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Januárban elég kicsi az esélye, hogy deltásak voltatok, az volt az első omikronos (ba.1) hullám - bár igaz lehetett még 10-20% delta. Eredeti Pfizerrel (vagy akármivel) én már nemigen oltatnék 3 oltásra, pláne ha közben fertőzés is volt. Esetleg ha decemberben még mindíg nincs kilátás új típusúra, akkor karácsony környékén.
A 3 oltással meghalásig durvuló eset kemény, ott valami azért nem kerek
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
A sok sok info tukreben ami keletkezett az elmult 1 honapban a BA 2.x, 3.x, 4.x, stb kapcsan mi a konszenzus: mennyi idovel a 3. oltas utan erdemes eredeti Pfizerrel raoltani felnotteknel?
Elvesztem a sok tanulmanyban, volt amelyik aggaszto, van ami kevesbe aggaszto, de nem volt erom atnezni mindet reszletesen.
Januarban a csalad Deltas volt (gondolom en is, de semmi tunetem nem volt nekem), marciusban Omicron gyanusak voltunk (akkor sem volt tunetem nekem). Azota megint volt valamink Aprilis vegen, de azzal mar nem foglalkoztunk igazan behatoan.
Viszont az egyik jobaratom, aki 40 eves volt, ket tunetmentes utan a harmadik Covid miatt meghalt sajnos nemreg. Alig par nappal korabban lett volna a szulinapja, de mar azt sem tudta megtartani sajnos. Tripla oltassal, ismert betegseg nelkul, stramm eleteros srac volt. Ez megdobbentett sokunkat.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz t72killer #61943 üzenetére
Ausztráliában is (és ott legalább most jön a tél):
Three new Covid Omicron subvariants detected in Australia
"BA.2.12.1, BA.4 and BA.5 found as authorities warn winter is likely to bring a spike in coronavirus cases"''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
t72killer
titán
-
Ringman
nagyúr
-
senior tag
Hopes rise for Covid vaccine patent waiver after key countries agree on proposal
(Én már elvesztettem a fonalat...)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Soulfly842
addikt
válasz Drizzt #61937 üzenetére
Meg volt, a probléma erősen meg van, az elmúlt 5 napban a fejfájás, a szembeesettség a tarkón a nyomás erősebb, mint valaha
Szerencsére a koponay CT negatív lett.
Kaptam még három (egyszer csak vége lesz talán) beutalót. Fül-orr-gégészet, Szemészet (szemnyomást kiemelten fontos ellenőrizni), illetve Carotis Doppler vizsgálat.
Valahonnan áttevődik valószínűleg idegrendszeri szinten.
Terheléses ekg nekem is volt márc végén.
Mennyi xart meg tud bajgatni ez a rohadt kovid:
Szemnyomásra itt is kitér pl (Semmelweis - szemészet):
[link][ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
-
Drizzt
nagyúr
válasz Soulfly842 #61935 üzenetére
Akkor gondolom radiologus mar latta. O nem mondott semmit? Remeljuk nem lesz gond!
Nekem egy terheleses EKG-m lesz a kozeljovoben, de nem Covid ota vannak olyan tunetek, amik miatt erdemes. Jo esetben "csak a reflux" lesz a talalat nalam.I am having fun staying poor.
-
Soulfly842
addikt
Neurológia, koponya ct-t csinaltak miután kontrasztanyaggal színezék a véremet, az ereket vizsgálták, mivel több esetben ez áll a fejfájások mögött covid után (ahogy írtam nekem 3 hónapja már nincs stop)
Neurológusra várok, ct alapján dönti el, hogy hazaenged-e
(Reflexek, vizsgált dolgok jók voltak, amit előtte nézett)
[ Szerkesztve ]
-
mpo
veterán
5 fizikai jel, hogy túl sok D-vitamint szedsz
[link]Ha érted, akkor már elavult.
-
Ringman
nagyúr
válasz t72killer #61929 üzenetére
Omicron infection induces low-level, narrow-range SARS-CoV-2 neutralizing activity
“Critically, our results indicate that the widespread propagation of Omicron is unlikely to induce the levels of protective collective immunity needed to curb the COVID19 pandemics, and should serve as a warning against using Omicron exposure as a surrogate for vaccination.”
---
Findings:
Prior vaccination or infection with the Alpha or to a lesser extent Delta strains conferred robust neutralizing titers against most variants, albeit more weakly against Beta and even more Omicron. In contrast, Omicron convalescent serums only displayed low level of neutralization activity against the cognate virus and were unable to neutralize other SARS-CoV-2 variants.
Interpretation: Moderately symptomatic Omicron infection is only poorly immunogenic and does not represent a substitute for vaccination.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz balojazz #61928 üzenetére
Nagyon mást olvasunk le a grafikonokról... Az USÁ-ban a Delta hullám 2021. júliusában indult, és augusztus 31. körül tetőzött, utána október végéig csökkent, és november elejétől indult az újabb hullám.
(forrás) (Ez természetesen a fertőzési grafikon, hiszen a járványról van szó.)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
t72killer
titán
Tényleg elvadult ez a BA.4-5:
(forrás mótvá, csak annyi kacat van benne, hogy érdemesnek láttam külön kivágni a lényeget. új ablakban nyitva olvasható)Nagyon érdekes a SARS1 eredmény
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
-
senior tag
Kína fertőtlenítésmániája többet árthat, mint amennyit használ
(CNN átvétel, link a cikk végén, ha valaki eredetiben olvasná.)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Ringman
nagyúr
Covid-19 news: Cognitive impairment equivalent to 20 years of ageing
People hospitalised with covid-19 may lose 10 IQ points, equivalent to the natural cognitive decline that occurs between 50 and 70 years old
Covid-19 can cause lasting cognitive and mental health issues, including brain fog, fatigue and even post-traumatic stress disorder. To better understand the scale of the problem, researchers at the University of Cambridge analysed 46 people who were hospitalised due to the infection between March and July 2020.
The participants underwent cognitive tests on average six months after their initial illness. These results were compared against those of more than 66,000 people from the general population.
Those hospitalised with covid-19 scored worse on verbal analogical reasoning tests, which assess an individual’s ability to recognise relationships between ideas and think methodically.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
-
t72killer
titán
válasz fatal` #61922 üzenetére
Putyin elsétál személyesen az Azovstal alatt dolgozó Orosz-NATO közös háttérhatlami biolab-csapathoz, átveszi tőlük az elkészült Marburg PRO mintát és szélnek ereszti
#törölhető, úgy kb az egész oldalnyi HSZ-el egyetemben
-
t72killer
titán
abba kéne hagyni az offot, az utolsó 2tucat HSZ-ben szóba se került ON téma.
-
pjen
félisten
válasz fatal` #61913 üzenetére
A magas vérnyomás es a cukorbeteg is betegség amit kezelnek, panaszok vannak nem is vktás. Viszont, ha valakinek fél lába van az egy állapot. Ennyi erővel valóban nincs egészséges ember, csak nincs eléggé kivizsgálva.Akinek kibúzzák két fogát az egészséges attól még, hiszennem tudja normálisan megrág i a kaját.Akinek kiveszik a manduláját az egészséges?
[ Szerkesztve ]
-
tboj
tag
Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...
-
fatal`
titán
válasz UberMutant #61914 üzenetére
Én kérek elnézést.
-
fatal`
titán
Olvasgass egy kicsit, hogy mi köze van és mit jelent az, hogy valaki rövidlátó.
#61911: Tehát szerinted, ha valaki magas vérnyomással, vagy éppen cukorbetegként nem gondolja magát betegnek, akkor teljesen egészséges.
Nálad tényleg nagyon komoly problémák vannak.
Egy orvost nyugodtan megkérdezhetsz, hogy a rokkant egészséges-e vagy beteg.
[ Szerkesztve ]
-
tboj
tag
Nem írtam marhaságot, a rövidlátás leggyakoribb formája akkor alakul ki, amikor megváltozik a szaruhártya fénytörő-képessége, mert a normálisnál domborúbb lesz, ezért nem megfelelő helyen fókuszálódnak a szembe érkező fénysugarak. Ez korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, melyek éppen annyival térítik el a szembe érkező fénysugarakat, hogy azok utána a megfelelő helyen, az ideghártyán találkozzanak. A lézeres szemműtét során pedig direktben lézerrel korrigálják a szaruhártya görbületét olyan módon, hogy az a beérkező fénysugarakat magától is az ideghártyára fókuszálja le.
-
törölt tag
Így van. Ezért mondtam, hogy beteg ország. Mert az adatok ott vannak helyben, szépen el lehet küldeni sajtónak, kirakni a kórház honlapjára, és nem várni a méltóságos miniszter úr elvtársra. De nem merik, mert tartanak a rendszertől? Ez a beteg dolog. Ez szakmai kérdés, nem politikai. Közérdekű adatért évekig pereskedni?! Nyilatkozat tilalom? Minden orvost és igazgatót nem zavarhatnak el. Ha a gyógyítás és fejlődés a fontos. Persze, ha az orvos és igazgató is szarik bele, akkor marad a maszatolós és vállvonogatós rendszer.
Ha nyilvánosságra nem is merik hozni, akkor legalább szakmán belül a kórházak között járjon az információ, hol milyen módszerrel sikerült jobb eredményt elérni és azt átvenni többinek. Aztán két év múlva már jobban nézne ki az EU statisztika. Ha nem változik, akkor csak hiába konferenciázgatnak még éveket arról mit kellene tenni.
-
mpo
veterán
válasz #86564352 #61907 üzenetére
Ha minden kórház, minden osztályáról vannak adatok, akkor kideríthető, hol hanyagolják a higiéniát.
Ezért nem mindegy, ki a főnök.
De van kórházigazgató, orvosigazgató és osztályvezető főorvos is, ezen a szinten is lehet dolgozni.
Ha nyilvánosak a minőségi mutatók, akkor nem biztos, hogy a szutyokkórházba befekszel.Ha érted, akkor már elavult.
-
törölt tag
"köznapi értelemben a KOCKÁS füzet megnevezés is valamiért teljesen elfogadott a négyzetrácsos füzetre"
Erről jut eszembe, amikor 1999. dec. 31-én volt a nagy buli, mert milyen jól néz ki a 2000, pedig a 21. század és új évezred csak 2001. január 1-jén kezdődött.
Hát ezt mondom, tök mindegy a minisztériumban ki ül, ha a téged kezelő orvos nem mos kezet.
[ Szerkesztve ]
-
mpo
veterán
válasz #86564352 #61903 üzenetére
Kásler csak tünet a titkolózásról, a rendszer arca.
A rendszernek ez a lényege, az információ visszatartása és a félretájékoztatás (hírhamisítás, agymosás).
Nincs egészségügyi szakképesítésem, de bármire fogadhatunk, hogy jobb egészségügyi miniszter lennék (ami egyébként nincs is) és sok fórumtárs is , dr csontnál.Sok éve olvastam, hogy az USA-ban az orvosok többsége WC után nem mos kezet.
Ha érted, akkor már elavult.
-
tboj
tag
válasz fatal` #61902 üzenetére
Nem felesleges, mindig lehet reménykedni abban, hogy sikerül valakit jobb belátásra bírni.
De akkor már még egy korábbi állítására is reagálnék: "Ennyi erővel ha kiveszik a msndulád már nem vagy evészséges, hiszen egy fontos védelmi vonalad megszűnt."
Ez így van, ha nincs mandulád, már nem lehetsz teljesen EGÉSZséges. A folyton begyulladó mandulád eltávolításával a gyulladásos folyamatok bár gyógyíthatók, ennek következménye egy tartós szervi elváltozás (nem lesz mandulád), amely már közvetlenül nem okoz tüneteket, de az életminőségedre hosszútávon befolyással lesz, hiszen könnyebben, ezért többször kapsz el vírusos fertőzéseket életed során, ergo (bár tünetmentes, de attól még) tartós beteg vagy. A kórházi zárójelentésedre pedig rá fogják írni, hogy gyógyult, hiszen az akut gyulladásos betegséged megszűnt, amit a mandulaműtéttel kezeltek.
Persze köznapi értelemben egészségesnek fognak titulálni, akik rosszul tudják a egészség/betegség szavak jelentését, de hát köznapi értelemben a KOCKÁS füzet megnevezés is valamiért teljesen elfogadott a négyzetrácsos füzetre. Ettől függetlenül még teljességgel helytelen.
-
törölt tag
Kásler csak tünet a titkolózásról, a rendszer arca. A terepen nem ő van. A kórházakban dolgozók felelősségén múlik a fertőzés, hiába feljebb hogyan szar a rendszer.
Megfelelő megelőzéssel itthon is felére-harmadára lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések számát, mondta még 2016-ban az azóta átalakított Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa egy konferencián. A kórházi fertőzések fő okaként idézte a nem megfelelő higiéniát és a rossz antibiotikum-használatot.
Ezen a hat évvel ezelőtti rendezvényen felszólalt a gyulai kórház infektológusa is, aki szerint azért tudtak akkoriban jobb eredményeket felmutatni az országos átlagnál, mert megtanították az orvosokat a megfelelő kézmosásra, javítottak a fertőzöttek elkülönítésén, és egy korábbi projektnek hála többet költhettek vérvizsgálatokra, így megfelelő antibiotikumokat adtak a fertőzésekre.
Az aggasztó tendenciák alapján úgy tűnik, hiába van meg a recept, országosan nem sikerült átültetni a gyakorlatba.
150 évvel Semmelweis után még mindig itt tartunk?Szerintem sok családban előfordult valaki bekerül valamivel, aztán két másik valami problémája lesz a kórházi tartózkodás alatt. Szép esélyek: beteg vagy, kórházban egy kis extrát összeszedsz, legyengülsz, híres kórházi étel. (covid látogatási tilalom alatt is probléma volt, hogy a bevitt segítség elmaradt) Aztán csodálkozás, ha már csak halálukon mennek orvoshoz az emberek, mert nincs bizalom a rendszerben.
-
tboj
tag
Aki szemüveget hord, annak beteg a szeme, tartós elváltozás történt a szaruhártyájában, ezért megy vele a szemészetre, ott pedig felírnak neki szemüveget tüneti kezelésre. Ettől még nem lesz gyógyult, mert ha leveszi, ugyanúgy homályosan fog látni (üdv a mindennapjaimban). Ha elmegy lézeres szemműtétre, ahol visszaállítják a szaruhártyát eredeti állapotába, az már nem csak tüneti kezelés, hanem valós gyógyulást eredményez. Ez is jól mutatja, hogy tünetmentesen is lehet valaki beteg.
A MÉK definiálja nekünk a szavak társadalmilag elfogadott jelentését. Attól, hogy te mást értesz ez alatt, még nem jelenti azt, hogy mindenki más fordítva ül a lovon.