-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz tibaimp #75955 üzenetére
Köszönöm .
Mondjuk amit most kiszedtem WD Green-t egy My Book-ból, annál kb. 150ezer indulás/leállás volt 4629 nap működési idő mellett...
Természetesen haldoklik... .
Egy nagy bad sector cunami az egész...Szerk.: rack-es topikot megtaláltam, ott is feltettem a kérdést .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz R̲e̲m̲ #75835 üzenetére
Nálam nem. A motorhangja szerintem rendben van, cserébe viszont a fejmozgatás markánsabb, mint pl. a Toshiba esetén. Engem a folyamatosan búgó hang jobban zavar, mint a random "ropogás".
Külső dokkolóba állítva is érezni lehetett a különbséget. Az EXOS nem rezonált annyira, mint a Toshiba MG.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz R̲e̲m̲ #75831 üzenetére
WD80EFBX-eim voltak. Alapból nem voltak hangosak, de néha elkezdtek 4-5 mp hosszan "sípolni". Főleg akkor jött elő, amikor egy nagyobb állományt töltöttem rá és azzal végzett. Lehet, hogy ez valami firmware diagnosztikai dolog volt, vagy a RAID tömb miatt volt, de engem nagyon zavart.
Most 2db EXOS X20 20TB van a 4 db 8TB-s helyett az SHR-ben. Ezeknek nem nagyon van motorhangjuk, viszont, amikor adatmozgás van, akkor azért "ropognak".
Próbáltam Toshiba MG10ACA20TE típust, de az vagy hibás volt, vagy az én fülem volt túl érzékeny. A seekzaja alacsonyabb volt, mint az EXOS, viszont a motorhangjának volt egy frekvenciája, ami kiidegelt, ráadásul ciklikusan változott minimálisan a fordulatszám, vagy valami miatt volt egy visszatérő erősödő, majd halkuló zúgása. -
nagyúr
válasz klimokrisz #75637 üzenetére
Én tavaly Alza-ból vettem, zöld matricás volt.
Szerintem ha szerverből kiszedett lenne, akkor nem élne rá az 5 év gari. -
nagyúr
válasz klimokrisz #75621 üzenetére
Nem fog belassulni, csak annyira fog melegedni, amit ki kell bírnia. Természetesen, ha nincs megfelelően szellőző helyen, akkor minden hdd-nek melege lesz.
Nálam 20TB raid tömbbe került bele, 1,5 napig tartott a tömb javítása, nem volt semmi melegedési probléma. -
nagyúr
válasz klimokrisz #75461 üzenetére
20TB-ban szerintem a Seagate EXOS X20 elég jó Motorhangja szinte semmi, viszont a seek az átlagosnál hangosabb szerintem.
-
nagyúr
Hát, nem jutottam előrébb...
Eladták újként ugyanazt a HDD-t, amit én elállással visszaküldtem...
Volt annyi eszem, hogy a sorozatszámot felírtam...
Arra leszek most kíváncsi, hogy a S.M.A.R.T adatokat kinullázták-e, ha egyáltalán lehet ilyet...
Még nem üzemeltem be, mert várom, hogy átvegye szobahőmérsékletet...Mérhetetlenül mérges vagyok
-
nagyúr
válasz tibaimp #75357 üzenetére
Egyelőre ez biztos megy vissza. Azt nem tudtam még eldönteni, hogy rendeljek-e másikat.
Legfeljebb azt a feleségem nevére, hogy ne küldjenek el melegebb éghajlatra, ha esetleg azt is visszaküldöm.
Nem szeretem ezt az elállós dolgot, úgy érzem, hogy kárt okozok a kereskedőnek. De biztos én vagyok rosszul bekötve. -
nagyúr
válasz Archttila #75346 üzenetére
USB-s dokkolóban nincs ez a hullámzó búgás, viszont továbbra is az a tapasztalatom, hogy a motorhang erősebb, mint az Exosnál és jobban is rezonál. Ami még érdekes, hogy elkezd felpörögni a HDD és amikor már majdnem eléri a max fordulatot, akkor kezdi a búgást és a rezonálást a dokkolóban is, de ott folyamatos.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Patice #75337 üzenetére
Perpillanat van mellette egy EXOS is, de amikor nem volt mellette, akkor is ezt csinálta. Szerintem, ha rezonancia lenne, akkor nem lenne ennyire szabályosan ciklikus. A #75335-ös hozzászólásomban tettem fel felvételt a hangról. Szinte teljesen szabályosan ismétlődik. Egyébként USB dokkolóban egymagában is érezhető, hogy jobban remeg, mint az Exos.
-
nagyúr
válasz Archttila #75331 üzenetére
Sikerült felvennem a hangot és betettem egy szerkesztőbe is, hogy látszódjon a ciklikusság, de elvileg a dropbox-on is látszik a hangfile-nál.
Szerintetek ez mi a túró? Ha a ház rezonálna, akkor az folyamatos búgás lenne, nem pedig ilyen erősödő, halkuló. Teljesen jól látszik és hallatszódik a ciklikusság.
Fejhallgatóval, vagy nagy hangerőn érdemes hallgatni, hogy jól hallatszódjon.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tibaimp #75329 üzenetére
A 3 munkanapos csere csak akkor él, ha a rendeltetésszerű használatot akadályozza a "hiba". Ez nem igazán áll fenn.
Ha biztosra akarok menni, akkor elállok. Csak ciki rendelni ugyanott másikat .
Sajnos nem felel meg. Ha folyamatosan "búgna", akkor azt mondanám, hogy ez ilyen. De ez a "pulzálás" nagyon furcsa.
Az is érdekes, hogy Patice pont arról írt, hogy kevésbé rezonál, mint az EXOS. -
nagyúr
Sziasztok!
Tegnap megérkezett a Toshiba MG10ACA20TE.
Vegyesek az érzéseim...
Seek hangja valóban jóval halkabb, mint a Seagate EXOS X20-nak, de...A motorhangja viszont hangosabb és míg az EXOS gyakorlatilag meg sem mozdul a lemezek pörgetése közben, addig a Toshiba érezhetően remeg. Ez nem lenne nagy probléma, mert a rezgéscsillapítást elég jól megoldottam a NAS-ban, viszont van még egy érdekes hang.
Kb. 20-25 másodperc időtartamig erősödő, majd elhalkuló bugás, utána kb. 5 mp időtartamig csend és utána kezdődik elölről.
Nem hangos a búgás, viszont baromi idegesítő, hogy gyakorlatilag folyamatosan jelen van ez a dolog és nem tudom hova tenni. Olyan, mintha állandóan szabályozná a fordulatszámot. Ha ez nem lenne, akkor 100%-ig elégedett lennék, és rendelném belőle a 2. példányt, így viszont lehet, hogy vissza fogom küldeni.Nem tudom, hogy mitévő legyek...
-
nagyúr
A HDD olyan, mint a TV, vagy a női mell: sosem lehet elég nagy...
Sry, nem tudtam kihagyni .Komolyra fordítva a szót. Ha a gariidőre vetítjük a +25k-t, akkor az évi 5k, havi ~420,-Ft. Kb. egy BKK jegy ára. Én biztos a nagyobb HDD-t venném.
A plusz tárhely bármikor jól jöhet. Pl. egy bedögleni készülő HDD-ről adatot menteni, stb., stb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz amargo #75264 üzenetére
Szia!
Szerintem fogyasztásban nagy különbségek nem igazán lehetnek.
A WD PurplePro-t személy szerint túlárazottnak tartom.
7/24 használatra valami enterprise HDD-t vennék. Seagate Exos X20, vagy Toshiba MG sorozat. A Toshiba állítólag halkabb.
Olyan helyen venném, ahol megadják az 5 év garit rá. -
nagyúr
Nem tudom, hogy a 4TB-s csinálja-e, de nekem 4 db 8 TB-s volt Synology NAS-ban raid-ben és csinálták. El nem tudom mondani, hogy milyen rohadtul idegesítő volt...
Tudom, el kell rakni a NAS-t máshova... (Sajnos az áthelyezés nem volt opció).
Ülsz a lakásban és teljesen random időpontokban nyíííííí-nyíííííí, nyíííííí-nyííííííí . -
nagyúr
válasz vizcsap #75002 üzenetére
Mivel NAS-ba veszed azt feltételezem, hogy hosszú távon szeretnéd használni. Én az új mellett döntenék.
Ha nagyon bestbuy a használt IronWolf, akkor legfeljebb megvenném offline backupnak a fontos cuccoknak.
Egyszerre kellene cserélned a 4X3 TB-ot? Milyen megoldásban vannak? Pl. Synology Hybrid Raid-ben? Vagy a teljes kapacitást tárolásra használod (12 TB)?Ha jól sejtem, akkor 4 lemezes NAS-od van. Nem tudom, hogy mekkora tárhelyet szeretnél, de ha SHR-ben 8 TB-d volt, akkor én vennék 2 db ilyet és RAID-be tenném:
Toshiba 18TB 7200rpm SATA-600 512MB MG Series MG09ACA18TE
Tudom, hogy drága, de 5 év gari van rá és ezt egy darabig nem fogod kinőni. Néztem 10TB-osokat, de nem sokkal olcsóbbak... Illetve a későbbiekben, ha kinövöd, akkor egyszerűbb mellécsapni egy újabb 18TB-t, amivel megint sokáig elvagy.
Nem tudom, hogy a 4 db IronWolf-ot mennyivel adják olcsóbban, illetve mennyi a keretet a tárhely növelésre, így nehéz tanácsot adni .Egyébként ezt az utat én is végigjártam. Kezdtem 4X3 TB-vel, aztán kettesével lecseréltem őket 4 TB-osokra. Utána 2-esével 8 TB-osokra. A végén meguntam és most 2 db 20TB-os Seagate EXOS van a 4 fiókos NAS-ban .
A jobban hozzáértők majd megszakértik, hogy nem írtam-e túl nagy hülyeséget .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Fotók, dokumentumok biztonsági mentésére szeretnék egy 3,5"-es SATA HDD-t vásárolni 2, vagy 4 TB méretben.
Az ajánlóban szereplő alap üzemű merevlemezek közül válogathatok, vagy inkább a NAS-hoz / Felügyeleti rendszer-hez ajánlottak közül keresgéljek?
Szeretném költséghatékonyan megúszni, de megbízható legyen.Köszönöm .
-
nagyúr
válasz Per Degaton #72786 üzenetére
Szia!
Nekem 2db X20 20 TB HDD-m van, de ilyet nem tapasztaltam. Seek hangja van, de alapjáraton szerintem a 8TB-s WD Red Plus-nak nagyobb motorhangja volt.
-
nagyúr
válasz tibaimp #72650 üzenetére
Sebesség elég jó, amikor NAS-on belül mozgattam adatot, akkor hozta a gyári maximumot.
A motorhang csendesebb, mint a 8TB WD Red Plus, seek hang kicsit hangosabb. Hőmérsékletre 4-5 fokkal hűvösebbek, mint a Red-ek.
Toshibat szerettem volna, de ár/érték arányban nekem jobbnak tűnt az EXOS. -
nagyúr
válasz tibaimp #72646 üzenetére
EXOS X20 20TB.
Egyik üzletnél elálltam, ők visszautalták a 16. napon a pénzt, miután rájuk írtam.
Másik üzletben az egyik hibátlan volt, a másikat rögtön átvételekor cseréltettem szinte hibátlanra (azzal már nem volt kedvem tovább szórakozni, mert tényleg nagyítóval kellett rajta a hibát keresni). -
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Angie™ #72545 üzenetére
Tegnap visszautalta az üzlet a 2 db EXOS X20 18TB HDD árát. Nem volt semmilyen huzavona, hogy sérült a HDD, vagy ilyesmi.
A 15-ik napon küldenem kellett egy emlékeztető levelet, hogy letelt a 14 nap, de utána a következő munkanapon már utalták is vissza a teljes vételárat. -
nagyúr
válasz Angie™ #72545 üzenetére
Várom, hogy visszautalják a pénzt az első körben vett HDD-kel kapcsolatban (jövő hét pénteken telik le a 14 nap, addig nem sürgetem őket).
Utána rendeltem két X20 20TB-t másik helyről, az egyik hibátlan volt, a másik durván horpadt. Azt helyszíni átvételkor vissza is küldettem. Másnapra jött egy cseredarab, ami szinte hibátlan volt, itt már elengedtem a dolgot és azt elhoztam. A gyártási ideje megegyezett a hibátlan példánnyal (2022. október). Amit visszaküldtem az pedig 2023. márciusi volt.
Az X20 20TB-vel egyébként egyelőre elégedett vagyok zajra és hőmérsékletre is.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Angie™ #72528 üzenetére
Ezért gondoltam egy PH-s újságíróra, mert én ehhez porszem vagyok a gépezetben. Nekik gondolom vannak kontatkjaik a kiskerekben, akiket meg lehetne kérdezni, hogy melyik nagykerből vannak a HDD-k, a nagykerek honnan szerezték be, stb., stb.
Nekem is az előfordulási arány miatt gyanús az egész történet. Itt valami baromira bűzlik... -
nagyúr
válasz Patice #72517 üzenetére
Ugyanez a sorozat volt szerintem az én X20 18B-seim is, amitől elálltam. Az egyiken ettől nem sokkal volt nagyobb a nyom, de inkább elálltam az egésztől.
Ez addig ne probléma, amíg mondjuk gariztatásnál azt mondják, hogy leesett és ugrott a gari...
Van egy olyan érzésem is, hogy mintha ez a burkolat egy plusz "kupak" lenne és valójában nem ez zárja le a HDD-t.
Vagy ledőlt a kredenc, amin ezek a HDD-k voltak .
Azt nem tudom, hogyha a következő ilyen lesz, mint a Tiéd, akkor elhozzam-e.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tibaimp #72513 üzenetére
Még egy kis adalék a sztorihoz.
A két előző horpadt HDD (X20 18TB), 2023. márciusi gyártású, 2028. június 28-ig gyártói garanciás (Seagate warranty check). A szombati másik boltból származó, nem sérült X20 20TB 2022. októberi, 2028. márciusig szóló gyártói garanciával.
Az ugyanabból az üzletből származó, mint a hibátlan, de ma szintén sérülten átvett X20 20TB 2028. szeptember 9-ig gyártói garanciás, gondolom idén júniusi gyártás (ezt már nem tudom csekkolni, mert átvétel után azonnal mentem a vevőszolgálati pulthoz.)
Kíváncsi vagyok, hogy holnapra mit hoznak...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital