Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz kapicsabi #60191 üzenetére
Mindenképp azokból az M.2 NVMe-kből vegyél, amit soroltál, és vegyed meg hozzá az Amazonról azt az M.2 NGFF adaptert, amit néztél. Az a legolcsóbb. Ezek a Jetdrive-ok heroinárat nem érnek meg.
Az az infó honnan van, hogy a 970 EVO Plust nem támogatja az NGFF adapter?
[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
-
Bodz
nagyúr
válasz Hegyirabló #60190 üzenetére
Arra gondoltam, hogy te milyet szeretnél. Bár 10 alatt van egy csomó ismeretlen, meg gyenge cucc (hello WD Green), árban sincs nagy difi, így én ezt venném.
-
HARDVERAPRÓD
válasz Frawly #60181 üzenetére
Elkezdtem írni a választ.....
Inkább csak annyit írok, amit ajánlok azért vállalom a felelősséget, mivel majdnem napi szinten építem be ezeket, és eddig semmi probléma nem volt. Nyilván ez nem zárja ki, hogy más nem fürdik be vele, ahogy akár egy samsunggal is vagy bármelyikkel az itt ajánlottak közül. De köszönöm a jezést[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz kapicsabi #60191 üzenetére
ezen meglepődőm,hogy ez a Gigabyte 1600TBW-t tud!! a gyártó 5évet ad
amúgy szerintem a 970 EVO elég is lenne,de az EVO Plus gyorsabb,kérdés nem -e melegszik annyival jobban,hogy gyorsabb is?
ez sem lenne rossz 5év garis.[ Szerkesztve ]
-
kapicsabi
tag
Néztem ez a Jetdrive-ot is, de sokallom az árát. Mindenképpen 1Tb-osat akarok venni, az meg 100e felett van. Ha tényleg jól működik ez az adapter, akkor inkább az + egy 1Tb-s ssd.
Megrendeltem a drágább átalakítót (jó tapasztalatokat olvastam róla, nincs gond újraindításnál, meg az alvó móddal).
Már csak azt kellene eldönteni, hogy milyen ssd legyen?! Egy kicsit a Samsung felé hajlok, lehet az lesz...
-
Hegyirabló
veterán
Szia!
Hát ezt nem tudom.
Ezt írja a lap leírása:
"1 db M.2 Socket 3, M Key csatlakozással, 2242/2260/2280/22110 típusú tárolóeszközök támogatása (SATA és PCIe 3.0 x4 mód)"
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
jeni
félisten
válasz kapicsabi #60186 üzenetére
max 54000Ft és nem kell átalakítóznod,igaz csak 480Gb
-
Bodz
nagyúr
válasz Hegyirabló #60185 üzenetére
Sata, nvme?
-
jeni
félisten
válasz kapicsabi #60186 üzenetére
Ilyet is lehet venni adapter nélkül,lehet érdemes így rákeresni a neten.
Igaz elég húzós az ára.
ez viszont átalakító nélkül talán korrekt ár.
Adapterrel olcsóbb lehet összességében-ebbe viszont nem NVMe SSD kell hanem NGFF m.2 verziós.az átalakítós módszer mennyire megbízható?
[ Szerkesztve ]
-
kapicsabi
tag
Sziasztok!
Macbook Air gépemet szeretném bővíteni, mert a gyári 128Gb-os borzasztóan kevés, folyton tele van és mindig sakkozni kell a hellyel... 1 Tb-osra gondoltam. Ahogy utána néztem, nekem M.2 PCI-E kell. Azt tudom, hogy szükségem lesz egy ilyen adapterre is, hogy jó legyen a gépembe: https://www.amazon.com/dp/B01CWWAENG/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&linkCode=sl1&tag=dschiopu-20&linkId=40d282e9b85a5b27a793f72d82aaed56&language=en_US
Én első körben ezeket a típusokat néztem ki:
- Samsung 1TB 970 EVO
- WD 1TB Black SN750
- ADATA 1TB XPG SX8200 ProSamsung-ból néztem még a 970Prot is, de annyival drágább, mint a többi, hogy nem biztos, hogy annyit akarok rászánni. Meg, annak az árán az ADATA-ból már egy 2Tb-osat is tudok venni.
Ti melyiket vennétek? Vagy, ha nem ezeket, akkor tudtok esetleg ajánlani még valami jó vételt? Fontos, hogy az adapter miatt be vagyok határolva, hogy milyet vegyek.
Előre köszi a tanácsot!
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok Cimborák!
Lehet, hogy lecserélném a SATA3 rendszer SSD-met egy M.2 SSD-re.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? 10.000Ft
2. Mekkora SSD-re van szükség? 120-128GB elég lenne a rendszernek.
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? M.2 csatolós.
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? Asus Prime X-370 Pro alaplapba
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? 3-10 év garancia közt bármi megfelel.
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? Átlagos felhasználás lenne.Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
Wolfire
friss újonc
Üdv, szeretnék venni egy SSD-t leginkább játékok gyorsabb betöltése érdekében, de sajnos nem tudom, hogy milyen is kéne.
Ilyen alaplapom van: https://www.asrock.com/MB/AMD/A320M-DGS/index.hu.asp
Szerintem kb 256 GB-os elég lenne, ahogy nézegettem olyan 10000 forint körül vannak, annyiért jó lenne nekem is. -
Frawly
veterán
válasz Pyttawrx #60180 üzenetére
PNY-t és a P200-at te szoktak ajánlani csak, azt tegyük hozzá. Cáfolni nem tudlak benne, de ezért az ajánlásért neked kell vállalni a felelősséget, ha emberek befürdenének vele. A Patriot Burstot azért elő szoktam hozni meg még néhány ember, de esküdni azért nem mernék rá bárki sírjára, inkább csak akkor említem, ha a legolcsóbb megoldást keresik. Amiket soroltál, azok mind low budget, belépő szintű SSD-k, egyedül az MX500 középkategóriás, a 860 EVO meg közép-felső kategória között. Egyedül még a WD Blue 3D-t említeném még középkategóriásként, meg a WD Blue nem 3D (planár TLC-s korai széria)-t alsó kategóriásként.
A megfizethető ár meg mindenkinek relatív, erősen tárhelymérettől is függ. Észerűbb tárhelyméretnél sok középkategóriás NVMe sem drágább már a SATA-snál. Épp ezért kell a kérdőívet kitölteni az összefoglalóból, hogy konkrét esetben a legjobb konkrét SSD-t tudjuk ajánlani.
-
Zadia
senior tag
Sziasztok.
Jelenlegi Toshiba 500GB-os hdd kiváltására szeretnék vásárolni ssd-t.Ezért semmi extra nem kell.
2,5"-os közül most 2db elérhető nálunk.
1, Gigabyte GP-GSTFS31480GNTD
2, Apacer Panter 95.DB2E0.P100C AS350
Mondjuk nekem ezek a számok és betűk nem mondanak semmit,de ti jártasabbak vagytok és meg tudjátok válaszolni,hogy melyiket vegyem meg.
Mindkét ssd 20,5k árban van és 3 év garral. -
Frawly
veterán
válasz attiati #60175 üzenetére
Ja, másolásnál kijön az előnye. De átlag felhasználó mennyit másol? Én pl. nagyon ritkán. Általában csak letöltök, amikor a net sebessége a szűk keresztmetszet, vagy ha másolok is, akkor is olyan eszközről vagy eszközre, ami lassabb egy SATA SSD-nél is, pl. pendrive, HDD, telefon. Olyan rettenet ritkán van, mikor SSD-ről SSD-re másolok közvetlenül, és olyan nagy mennyiséget, hogy időben profitálnék egy NVMe-ből, vagy a SATA megoldásnak lenne ideje kifutni a cache-ből. Minden SSD-men van kb. 10-20 GB NAND cache minimium, és a Linux kernel is cache-elésre fordítja az általában nagy részben üresen álló 16 GB RAM-ot is. 30 GB felett meg csak szökőévenként egyszer másolok SSD-ről SSD-re, akkor meg kibírom, hogy néhány perccel hosszabb, lehet mellette mást csinálni, lehet másra használni a gépet, nem lassul be vagy ilyesmi.
Nyilván, aki sokat másol SSD-ről SSD-re, vagy videót vág, vagy nagy virtuális lemezképeket állítgat állandóan vissza virtuális gépekhez, annak megéri az NVMe, de még az érte kért felár is. De ők a topik lakosságának elenyészően kis része. Az OS betöltődése, böngészés, irodai programok, játékok, stb. nem lesznek gyorsabbak, és ezeknek főleg ez elérési idő számít, meg a random lemezműveletek, abból is főleg az olvasás csak, és ez is csak egy bizonyos szűk keresztmetszeti/küszöb szintig.
Egyébként még így is szoktunk NVMe-t ajánlani, ha nem nagy az árkülönbség, akkor miért ne. Ha csak ilyen 2-3 ezer forint, és a gép is tényleg támogatja, akkor ha más nem, a kíváncsiság meg az érdekesség miatt is lehet NVMe-t venni.
De ugyanez szokott lenni az írásterhelhetőségnél is. Akinek első SSD-je, és látja, hogy csak 75-100 TBW van megadva az SSD-re, mindjárt kétségbe esik, hogy hú az de kevés. Hazaviszi, rendszert klónoz vagy telepít rá, visszahúz adatokat, feltelepít néhány 100+ gigás játékot, és látja, hogy elment fél-egy tera. Úristen, ez semmire nem lesz elég, gondolja. Aztán mikor már az 5. éve használja, és látja, hogy írt rá 10-20 TB-ot max, akkor veszi észre, hogy ezek a TBW értékek milyen nagyvonalúak mégis ,mert nagy átlagban nem ír rá annyit, amennyit gondolt, hogy fog. De elsőre kevésnek tűnik, meg az első néhány nap tapasztalata alapján, így mindjárt jönnek a topikba, hogy nekik nem jó az EVO, meg a TLC, hanem Pro kell, meg MLC, dupla áron, 100 évig tartson. Aztán 2-3 év után cserélik le az SSD-t, mert addigra a lényegesen nagyobb tárhelyesek is elérhető árban lesznek.
-
Raymond
félisten
válasz Tibicsucsu #60172 üzenetére
20e Ft a Crucial BX500 vagy ha tenyleg elereszted magad akkor 22e Ft a WD Blue 3D. Abba a gepbe ugyan mindegy, de 2e Ft-ot talan meger a jobbik.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
attiati
veterán
válasz Frawly #60173 üzenetére
"A játék és OS betöltése nem ilyen, mert akkor a proci, GPU, stb. feldolgozására kell várni, azok lesznek a szűk keresztmetszet"
+1
Előre sietett az SSD technológia.
Csak ott jön ki az előny, ahol a SSD önmagára vár: másolás.Erre viszonylag kevés teszt van a neten. Legtöbben szintetikus benchmarkokat indítanak vagy játékbetöltést szemléltetnek. De a telepítésre és fájlmásolásra kevesebb teszt van. Ott viszont kijön az nvme előnye. Most már átlátom
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz Tibicsucsu #60172 üzenetére
Samsung 860 EVO
Crucial MX500 -
Frawly
veterán
válasz attiati #60169 üzenetére
Így van. Bottleneck hatás lép fel, és egy szinten túl nem az SSD nyers sebessége a szűk keresztmetszet. Épp ezért NVMe-vel és RAM drive-val nem lesz már gyorsabb. Kivéve ha szintetikus benchmark, vagy spéci programról van szó.
És még nem is az, hogy csak 1 mp-et nyersz bootidőben, hanem hogy kb. 20 mp-es bootidőnél nyersz 1-2 mp.-et max. Néha még ennyit sem. Játékbetöltésnél is ugyanez. Ez meg általában nem ér meg nagy felárat.
Ezt először senki nem hiszi el, aki nem tapasztalta ezt meg. Mikor először írták nekem is, én is azt hittem, hogy ez egy vaskos bullshit, mi az hogy a teszteken 6× gyorsabb SSD betöltési időkben nem gyorsabb? Miután RAM drive-val méricskéltem, azonnal beláttam, hogy de tényleg nem fut róla semmi gyorsabban, mint egy középkategóriás SATA SSD-n.
Szoktam erre egy jó gamer videót is linkelni, ahol ezt lemérték, NVMe vs. SATA SSD, játékok betöltési idejénél, és nem csak pusztán lemérték, de még a feladatkezelő is futott a háttérben, és mutatta, hogy betöltés közben az NVMe SSD is csak ilyen max. 200-300 MB/sec sebességgel tölt, mikor a teszteken meg 3000+ MB/sec-et megy. És nem, nincs csalás, mert tényleg tud 3000+ MB/sec-et, de ahhoz az alkalmazásnak speciálisan kell használja, főleg szekvenciálisan. A játék és OS betöltése nem ilyen, mert akkor a proci, GPU, stb. feldolgozására kell várni, azok lesznek a szűk keresztmetszet.
Csak kevés ember néz ennek utána, bedőlnek a 3000 MB/sec-es marketingadatoknak, és akkor már egyből elképzelik, hogy 6× gyorsabb lesz minden.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Kb 8 eves Samsung notiban behalt az 500 GB-os SATA hdd (meg megy de at kellett raknom az asztali gepembe es chkdsk-kel eletet lehelni bele hogy elinduljon ujra a noti). Helyere keresnek egy ugyanolyan meretu SSD-t. Nyilvan itt nem a legjobb sebesseg a fontos hanem a megbizhatosag. Ujat szeretnek venni garival vmi budapesti uzletben. Tudtok ajanlani vmit?
-
42861
senior tag
Sziasztok. Tervezem egy ilyen adapter használatát: [link]
A cél csak adattárolás. Ide másolnám fotózás után a nyers képeket és a Lightroom innen dolgozna. Max. 120-240 GB elég lenne. De egy kicsit megakadtam a választásban. Ha jól értelmezem a felső foglalatba tett SSD-hez mindenképp kell SATA kábel. Ezt elkerülném. Az alsóba bármilyen M.2-es SSD jó vagy van valami spéci kitétel amit én nem látok előre?
Konkrét ajánlást is szívesen vennék.
Köszi a válaszokat. -
attiati
veterán
válasz dabadab #60165 üzenetére
Végignéztem csomó tesztet, már csak azért is, mert érdekel.
Arra jöttem rá, hogy valószínűleg nem az SSD a szűk keresztmetszet a legtöbb folyamatnál.
Éppen ezért a legtöbb esetben nem profitál a gép a még gyorsabb SSD-ből (nvme).Talán ezért van talán az, hogy a benchmarkokban kijön a különbség, a való életben meg nem. Mert nem elég gyors a többi periféria a gépben.
Windows betöltésnél max 1 másodperceket lehet nyerni. És hányszor indítom újra a wint?
Programok és játékok indításánál szintén nincs szerepe a sok kisméretű fájlművelet miatt az nvme-nek. A sok képfájllal való dolgozásnál szintén nincs jelentősége.
Videofájlokkal való művelet is inkább cpu igényes. Lehet, hogy kevesebb adatot tud feldolgozni a cpu, mint amilyen gyorsan kimenti az SSD-re.
Ahol kijön az nvme előnye, az a nagyméretű fájlok másolása egyik helyről a másikra.
Backup, vagy másolás A-ból B-be. De olyankor ott lehet hagyni a gépet.
Vagy a nagy méretű játékok telepítésénél profitál az NVME-ből. Ez már életszerű és látványos előny, de ilyen sincs túl sokszor !Amit a fent említett user írt problémát, ott sem tudom, hogy az nvme segítene e (a satahoz képest), vagy csak a két külön SSD oldja meg. És ott megint csak lehet érdemesebb inkább két olcsóbb SSD-t venni, mint egy drágábbat.
Meglátom, ha tök egyforma árban kapok nvme-t, akkor azt veszem sata helyett (ha a gari is egyforma). Arra mennek a fájlművelet igényes dolgok: játéktelepítés, videószerkesztés. A rendszer meg megy a régi sata 850 Evo-ra. Bootolás és programindításnál úgysincs jelentősége.
Összességében inkább akkor az lenne a cél és a leglátványosabb javulás, hogy bármilyen olcsó SSD-vel kiváltani az összes napi szintű HDD műveletet.
[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
Üdv. Van egy Hp laptopom i5 4, genes procival, kevés a hey benne, mivel most egy 240 gigás 2,5 colos SSD van benne. Szeretnék bele valami 1 terrás 2.5 colos SSD-ét. Leginkább filmezéshez kellene meg a gyors bootolás lenne a lényeg win 10 alá.
A Samsung 860Qvo tipust néztem ki. Ti mit ajánlanátok hasonló árban, vagy ettől jobbat én nem kapok erre a célra? -
Frawly
veterán
válasz lenoma #60138 üzenetére
Pedig ezt mindig mi is leírjuk, hogy régebbi AMD-s lapoknak gondja lehet a Samsungokkal. Főleg a 860-as szériával. Ami nem a Samsung sara, hanem az alaplap gyártójáé, hogy rá merte rakni azt az ASMedia-szemetet.
Az a helyzet, hogy márkától függetlenül mindennel megégetheted magad. Crucial SSD-kből az újabbakkal is előfordulhat, hogy inkompatiblis lesz régi vagy ócska SATA vezérlőkkel. Meg selejtet is foghatsz ki akármilyen gyártótól, mivel nem tudják 100%-ban szűrni. Ilyen alapon akkor ne vegyél semmit.
-
bab1987
tag
Sziasztok! Van egy ősrégi alaplapom. [link]
Milyen SSD-t ajánlanátok hozzá?
240 GB-os kellene csak OP-rendszerhez.
Az ár mindegy.
Köszi előre is.psn:balazsb1987
-
dabadab
titán
válasz attiati #60162 üzenetére
"Akkor felültem a marketingnek, mert elhittem, hogy legalább a nagy fájlok kezelésénél tényleg gyorsabb az NVME"
A gyorsabb SSD-ket már tényleg visszafogja a SATA és ha az ember nagy file-okkal dolgozik, akkor tényleg kijön a különbség a SATA meg az NVMe között: az általad linkelt tesztben is elég sok teszten fölényesen megveri az SX6000 az amúgy teljesen korrekt, de SATA-s MX500-at. (Egy másik topikban pont ma írta egy hasonló cipőben járó user, hogy SATA-s SSD-knél ha ugyanarra a drive-ra ír, mint amiről olvas, akkor az érezhető lassulással jár.)
Ezért javasoltam neked a HP-t, mert abban nincsenek ilyen csúnyaságok, az egy olyan SSD, ahol a kontroller meg a flash teljesítménye is olyan, amit az ember egy NVMe-s SSD-től elvár.
DRM is theft
-
Bodz
nagyúr
válasz attiati #60163 üzenetére
Aztán lehet nézni másik tesztet is... Amúgy bármilyen összehasonlításnak csak adott oldalon belül van értelme. Mert remélhetőleg az ssd-n kívül minden más mindig ugyanaz.
Nem szeretem a 660p-t túlzottan. Annyira be tud lassulni a qlc miatt, hogy csak na... Nyilván tök átlagos felhasználással, böngészéssel, filmezéssel pl ez soha sem fog előjönni.
Amúgy vehetsz pl SX8200 Prot, S11 Prot, EX950-et, MP510-et, P34A80-at, CS3030-at, VPN100-at. Azok a rakéta ssd-k.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
De a prohoz képest lassabb a lite?
Csak mert az SX6000 pro verzió is nagyon gyengén muzsikál.Például az Intel 660hoz képest, ami akció nélkül is ugyanannyi és 5 év garival adják.
Az adata lite meg csak 3 év. Szerintem nem rohanok a pénztárhoz erre az emag akcióra -
attiati
veterán
válasz Graphics #60159 üzenetére
Nulla tapasztalatom van ssd-vel.
Nagy fájlok írására olvasására lenne 1db nagyobb méretű NVME + 1 db kicsi sata rendszernek.
Vagy 1 db NVME lenne mindenre és particionálom.Akkor felültem a marketingnek, mert elhittem, hogy legalább a nagy fájlok kezelésénél tényleg gyorsabb az NVME. Ha az egész humbug, akkor tök jól elleszek én egy olcsó satas ssd-vel rendszernek és fájloknak is. Mondjuk az se annyira olcsó, 38e.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Piftuka #60160 üzenetére
Az ára alapján ugyanannyiba kerül mint mondjuk egy Crucial BX500, szóval felesleges kockáztatni.
A logója egy lopott Samsung logó, a cég maga pedig egy tajvani gyártó.
És én igazán olcsónak sem mondanám, pár hete 6 ezer körül lehetett 120GB-os SSD-ket kapni
PNY CS900 olcsóbb.
Apacer-ek is.
WD Green is olcsóbb, egyszóval minden.Mitől olyan jó ajánlat?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Ez a "Rammax RMX-S120G" miféle szerzet?
3 év gari, Magyarországon elérhető...
Az ára alapján elég jó megoldásnak tűnik azok számára, akik egy régi notit, vagy PC-t szeretnének olcsón "felturbózni" SSD-vel."Aquila non captat muscas."
-
attiati
veterán
hát nem tudom, nem túl acélos az az SX6000
-
dabadab
titán
válasz Aurig@ #60149 üzenetére
Tulajdonképpen bármelyik.
A legolcsóbb az A400, de azzal állítólag elég komoly gondok vannak megbízhatóság terén, aztán jön a Samu QVO, ami nagyobb írásoknál (több tíz GB esetén) nagyon be tud lassulni, aztán kb. a Crucial MX500 a harmadik, amit már tényleg fenntartások nélkül lehet ajánlani.DRM is theft
-
attiati
veterán
Akkor meg mégiscsak jobb eladni és 1 nagy nvme-vel tolni, nem?
Backupnak SSD-t tartani luxus, nem? Videót szerkeszteni meg kevés rá a 250 mb.dabadab:
"Amúgy két SSD közül nagyobb eséllyel döglik meg valamelyik, mintha csak egy SSD-d lenne"Mert zavarják egymást a hűtésben vagy rontják egymás esélyeit, vagy hogy érted?
Ha arra gondolsz, hogy dupla ssd-nél duplára nő az esély, hogy valamelyik elromlik. Akkor jogos. De hát nah.... csak az egyik romlik el. Adatnál ezt úgy nézném, hogy fele esélyem van, hogy elvesztem az összes adatomat.
Aurig@: miért jó SSD-vel torrentezni? Mármint értem, csak hogy miért jó erre 70+ ezret elkölteni?
[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
Árban erre most az MX500 tűnik a legmegfelelőbbnek, ami egyébként is ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
"hetente átlagban 100GB letöltésre"
Barmelyik. Mondjuk az A400-at hanyagold mert problemas darab es ezt is csak azert irom mert a topic tapasztalatok alapjan kb. 80% hogy a kovetkezo hozzaszolasod az lenne hogy "Az A400 akkor jo lesz?"
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Bodz
nagyúr
válasz attiati #60143 üzenetére
Azért ha lesz egy nvme és nem arra teszed a rendszert, akkor az butaság szerintem.
Én vennék az olcsó SX6000-ből egyet és megtartanám a Samut is backupnak a fontosabb dolgokhoz. -
Aurig@
őstag
Üdv!
Torrent letöltéshez milyen SSD lenne megfelelő? SATA-s elég ehhez, 2TB méretűre gondoltam, hetente átlagban 100GB letöltésre.
Köszönöm
-
Piftuka
veterán
válasz Graphics #59764 üzenetére
"Lehet-e látni, hogy milyen NAND és vezérlő van rajta?"
Nos, kiszereltem, és megnéztem a Transcend MTS 430S M.2 SSD 256GB eszközt.
Íme:
Gondolom a két "Transcend" márkájú nagy chip a NAND.
A másik kettő mond neked valamit?"Aquila non captat muscas."
-
-
silverbaron
csendes tag
Sziasztok,
Laptopban mennyire melegednek az M.2 PCIe SSD-k?
Jelenleg egy M.2 SATA 3-as Samsung 860 EVO 250 GB SSD van a laptopban. (Acer Aspire 7)
Ehelyett szeretnék nagyobbat és a gép támogatja is az NVMe típust.
Samsung 970 EVO PLUS 500GB és ADATA XPG SX8200 PRO 512GB a kiszemelt.
Olvastam, hogy ezeknek már nem ártana valamilyen plussz hűtés.Van valakinek esetleg tapasztalata a fent említett típusokkal?
Előre is köszi a segítséget!
Oneplus 7 256GB, Oxygen OS 10.0.10
-
attiati
veterán
Ti milyen felosztásban tennétek 500 GB SSD tárhelyet a gépbe?
2*1 vagy 1 db?
1db nvme-nek van hely
+1 db SataVideószerkeszteshez lehet kevés is lesz az 500 GB.
Van egy 250-s evo 850-m, amit most elvinnének 14ért (újan). De látva, hogy felmentek az SSD árak, lehet meg kellene tartani az SSD slotba rendszernek. És venni egy 500 gb-os nvme ssd-t?
Az Evo úgyis jó lenne rendszernek, mert windowsnál nincs nagy fájl olvasás, ahol az nvme előnye kijönne.Ez így 14+26 = 40e Ft érték lenne 750 gb-hoz.
Gondolkodtam, hogy egybe kellene varázsolni 1db 1tb-os ssdbe, de:
a) nem veszélyes minden adatot egy SSD tárolni?
b) 55e Ft az 1tb-os Kingston. Még akkor is jobban járok, ha veszek 2db 500asat. De akkor még csak az egyiknek lesz nvme csatlakozója. Vagy vehetek elosztot.c) van jó és olcsó 1tb-os nvme megoldás?
-
csƵ
addikt
Dell E5440 laptopba keresek SATA3 SSD-t, eddig egy 120-as Intel 530 volt benne, de az máshova került. Mit ajánlatok 240GB méretben?
-
lenoma
aktív tag
válasz dabadab #60137 üzenetére
Szia!
Oké, hátha van valakinek tapasztalat ilyen lapon.
Samsunggal az a bajom, hogy Evo860-at tettem AM3 gépbe és csak vásárlás után méltoztatott figyelmeztetni a Samsung a saját szoftverében, hogy Asmedias régi sata vezérlővel nem működik együtt. Perces fagyások voltak óránként több!!!!!, a HD sentinel kondició néhány nap alatt 70%-ra esett.
Biztos örült neki a bolt ahova visszaküldtem elállással.
Próbáltam cikket megjelentetni róla bizonyítékkal!, de a Samu annyira támogatja a Hardver oldalakat, hogy semmi rosszat nem írhatnak róluk. Gondolom a tesztelők megtarthatják a tesztelésre küldött hardvert.
Úgyhogy *assza meg a Samsung, és a jó *urva anyját.
Adataával és Kingmaxal is égettem már meg magam, úgyhogy ezen márkák sem látnak tőlem egy fillért sem többet.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz lenoma #60134 üzenetére
"Konkrét alaplap tipusra kérdeztem rá, amin pár hete javították az M2 inkompatibilitásokat bios szinten."
Nem túl nagy ez a topik, nagyon valószínű, hogy senkinek sincs ilyen alaplapja.
Egyébként abból, hogy javítottak valamit még nem következik, hogy addig egyáltalán nem működött benne az nvme ssd, sokkal valószínűbb, hogy csak több dolog együttállásakor jött elő valami hiba és az se biztos, hogy különösebben kritikus lett volna.A Samsunggal egyébként mi a bajod? Konzumer szinten kb. a legjobb SSD-ket gyártja (mondjuk a keretedbe nem férne bele).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Frawly
veterán
válasz lenoma #60129 üzenetére
B450-es lapokban menni szokott az M.2 NVMe full x4 PCIe 3.0 sávszélességen, meg az M.2 SATA is. Minden típusnak működnie kéne. Melegedés attól függ, hogy milyen SSD-t veszel, mire használod, ház mennyire jól szellőzik.
BIOS-t lehet frissíteni kell előtte, ja. Más B450-es lapokon régóta megy mindenféle M.2 SSD, ez a nemrég jött javítás csak ennek a konkrét lapnak a sajátossága.
Egy ilyen B450-es lapba bármilyen SSD-t tehetsz, jó talán mSATA meg U.2-eset nem, minden más félét kezel. Inkább az összefoglalóban lévő kérdőívet töltsd ki.
-
lenoma
aktív tag
válasz Graphics #60131 üzenetére
Szia!
Konkrét alaplap tipusra kérdeztem rá, amin pár hete javították az M2 inkompatibilitásokat bios szinten.
Tapasztalatokra lennék kiváncsi ki mit rakott ebbe a lapba és mik a tapasztalatai.
Szenvedett vagy nem vele, bootol-e, mekkora hőmérsékeltet tapasztalt.
- Amúgy 30e-nél többet nem költenék rá
- Fél terrás legyen
- Asus B450-F lapban bootoljon.
- Ne legyen forrófejű
- garancia igény 3-5 év. Inkább új, papíros garanciával.
- Sata 3-nál gyorsabb
- Adata, Samsung, noname márka kizárva.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lenoma #60132 üzenetére
Max ha nem okés, elállással visszaküldöd.
De kéne neki menni... Kingston A1000 nekem pl. X79 (kínai Q67), Z170/270-ben és B450-ben is remekül működik/működött.
A RyZen topikban lehet hogy van valakinek tapasztalata, kérdezz be oda is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
Graphics
Jómunkásember
válasz lenoma #60129 üzenetére
Ezek olyan kérdések ...
SSD-től függ a hőmérséklet, illetve hogy van rajta borda vagy nincs .stbstb..
Meg hogy milyen szellőzésű a ház
Szóval általános választ nehéz adni.
Mit szeretnél?
Temaosszefoglaloban kérdésekre válaszolj, így könnyebb.
Típustól függően alakul a sebesség is .
[ Szerkesztve ]
-
lenoma
aktív tag
Valaki tett már Asus B450-F lapba m2 nem sata-s háttértárolót?
A tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Melyik típus működött vagy nem. mekkora sebességet értek el? Hőmérséklet max.?
Azért kérdezem mert a pár hetes utolsó bios javította csak ezt a hibát:
"Fixed a compatibility issue with M.2s when using Ryzen 3000 CPUs." -
jeni
félisten
válasz Janos1020 #60127 üzenetére
vagy ezt
ugyanaz csak plusz hűtővel
esetleg ezt
ez is megfelelő
több lehetőséged vanmint írva lett korábban,hogy onnan tud-e bootolni vele?99%,hogy nem lesz jó oda!!! az a rendszer még nem tudja kezelni.
inkább használj sata SSD-t![ Szerkesztve ]
-
Janos1020
csendes tag
válasz Janos1020 #60126 üzenetére
vagy ehhez kellene még ilyet is venni?
https://www.asus.com/hu/Motherboard-Accessories/HYPER_M2_X4_MINI_CARD/ -
Janos1020
csendes tag
Samsung PM981 -t néztem ki, elvileg PCIe foglalatba megy bele, a leírása alapján
[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
-
Janos1020
csendes tag
Sziasztok, ilyen alaplapom van :
https://www.asus.com/hu/Motherboards/P8Z77V/specifications/Ebbe én m.2 ssd-t bele tudok tenni, úgy hogy működjön is ? PCIe foglalat kell hozzá?
köszi!![ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
válasz MooN81 #60113 üzenetére
1 terás SX6000 Lite most egész értelmes áron van. Nem egy csúcsragadozó nvme fronton, de átlagos felhasználásra bőven jó.
-
Frawly
veterán
válasz #91720448 #60094 üzenetére
Nem ajánlott, de ha nagyon sürgős törölni a meghajtót, és nincs időd normális alternatíva után nézni, végig wipe-olhatod CCleanerrel is. Egyszeri használattól nem teszi tönkre az SSD-t. Csak rendszeres használatra nem ajánlott.
Egyébként ahogy írják, erre a Secure Erase való, ami a gyártó által adott SSD Toolbox programban érhető el. Vagy Linux alatt hdparm segítségével, vagy blkdiscard paranccsal végig TRIM-ezve a meghajtót.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz MooN81 #60113 üzenetére
A több SSD nem jobb, mint az egy SSD, az NVMe-nek nincs érdemi gyorsító hatása arra, amit csinálni akarsz.
Én a helyedben a HDD helyére beraknék egy 1 TB-s darabot a szokásos ajánlott SATA-s darabok közül (Crucial MX500, WD Blue), az is kijön ennyi pénzből.
(Ha valamiért tetszik az, hogy az M.2 slotban legyen (pl. kisebb kábeldzsungel), akkor ezeknek van M.2 SATA változata is, minimálisan több pénzért.)[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
MooN81
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék:
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? - ~40k
2. Mekkora SSD-re van szükség? - 250 és/vagy 500gb
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? - Desktop M.2
elvileg: Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 SATA & PCIe x4/x2/x1 SSD support, tehát mehet az NVMe?
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? GA-Z170-HD3P
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? 3/5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? Átlagos: gaming/OS, nincs különönsebb adattárolás/nagy fájlok arra ott a NASEgy régi Intel satás ssdn van az OS, plusz van egy 500-as HDD, ezt akarom felturbózni. Arra gondoltam, hogy esetleg jó felállás lehet-e egy 250-es NVMe-s ssd a rendszernek és egy nagyobb, de nem olyan sebes ssd a játékoknak/egyebeknek (vagy fordítva ). Vagy érdemes inkább egy ssd, ami mindent visz?
Köszi.
-
dabadab
titán
válasz Drughi #60106 üzenetére
Az msata csak SATA2 (és le kell hozzá bontani a fél gépet meg nincs túl nagy választék ilyen csatlakozós SSD-kből és azt gondolnám, hogy emiatt drágábbak is), a HDD-nél viszont SATA3 csatlakozó van.
Hétköznapi használatban mondjuk szerintem ez nem okoz túl nagy különbséget.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Drughi
addikt
Üdv!
Van egy ThinkPad X220-as masinám, amit szeretnék ‘low budget’ gyorsítani.
Vagy a hdd-t cserélem ssd-re vagy mSata portba teszek ssd-t. Melyiktől lesz jobb?
Az mSata-nak jobban örülnék, mert akkor a hdd is megmaradhatna.Egy Kingston UV500-ra gondoltam...
Xiaomi 14T
-
Graphics
Jómunkásember
válasz salytmasztor #60104 üzenetére
Sajnos most mentek fentebb az árak.
Ennél nagyon olcsóbb nem lesz
-
salytmasztor
aktív tag
Átlagos felhasználásra, [Asrock Z370 K6] lapba keresek 1TB-os SSD-t, 5 év garanciával.
Intel 660p M.2 1TB elsőre tetszik, bár kicsit örülnék ha olcsóbbat találnék.
/ Ebből amúgy két verziót, típust is látok, mi a különbség köztük? /[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen notebookot vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- PlayStation 5
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- BestBuy topik
- Autós topik
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- További aktív témák...
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest