Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chrakatoa
tag
illetve ezt még megjegyzésnek, de ezzel számoltam :
*If M2_1 is occupied by a SATA-type M.2 device, SATA3_5 will be disabled.
If M2_2 is occupied by a SATA-type M.2 device, SATA3_0 will be disabled. -
Chrakatoa
tag
Ennyit találtam:
- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s)**
- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s)**Ezek szerint akkor a fent leírt szabvány méreteket tudnia kell mind sata3-ba mind pedig PCI-E modulként.
-
Chrakatoa
tag
Ja illetve még egy olyan jutott eszembe hogy megoldható hogy az egyik ultra m.2 fogalatba sata megy a másikba pci-e . Biosban ahogy láttam nem kezeli külön a folgalatokat, csak annyi van hogy meg tudom adni hogy sata /pci-e/auto. Ez már csak pusztán kiváncsiság, de ha veszek egyikbe sata-st a másikba meg pci-e és auto-n hagyom akkor mind a kettőt olvassa külön?
-
BBéci
legenda
válasz Nabukin #46992 üzenetére
Megvettem egy 5 évesnek mondott (hazudott) garanciás SSD-t, amikor kiderült a turpisság, hogy csak 3, visszavittem, várom az árának a visszautalását és vettem egy valóban 5 év garanciásat. Tehát még hárommal sem érem be, nemhogy fél évvel. Vicc.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
jeni
félisten
válasz Chrakatoa #46993 üzenetére
a Z170 Ext. 6 lapomban megy a PCIe 1x csatolóban egy Delock adapterrel. emellett a sata portok is megmaradnak.
-
Chrakatoa
tag
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdés, m2-es ssd vásárlás előtt állok, a konkrét típusról még olvasgatok, meg majd a budget fogja meghatározni hogy végülis sata-s vagy pcie-os lesz.
Kérdésem a következő, ebbe a lapba (Asrock z270 pro 4) bele megy mind a kettő típus? Gyártó oldalán ennyit találtam róla : 2 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3) . Ha jól értelmezem akkor a foglalatba mindkettő belepasszol és a biosba tudom kiválsztani hogy pcie vagy sata vagy automatán ismerje fel. Mellé nem tudok lőni semelyik m2-essel ezek szerint nem? ( itt most nem az ajánlott gyártókra vagy márkákra gondoltam, hanem a foglalatra)
Bocsánat a hülye kérdésért, ez lesz az első m2-esem
-
Nabukin
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van otthon egy igen csak koros asztali gép, amibe szeretnék rakni egy SSD-t, hogy a szüleimnek ne legyen idejük lefőzni két kávét miközben bekapcsol a gép. A proci egy intel core i5-750, 4 Gb DDR3-as rammal 1 Tb 5400-as samu vinyóval és Gigabyte GA-P55-UD3-es Rev. 1-es alaplappal.
Ugye az SSD-n lenne a rendszer, használva kb az esetek 90%-ában netezésre lenne használva, néha játék. Viszont a gép nem nagyon van kikapcsolva.
Az alaplap csak SATA II-es elméletileg, szóval a SATA III-as szabvány korlátai nem fogják izgatni szüleimet.
A kérdés az, hogy ilyen körülményeknél sem lenne ajánlott egy 240 GB-os Kingston UV400-as SSD? Az ára miatt nagyon kecsegtető (18-ért bundle kitben új, bontatlan) lenne, viszont az itteni hozzászólások meg inkább elbizonytalanítanak. Tehát erre a felhasználásra is no go az UV400? Ha igen, akkor mi ajánlott helyette?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Frawly
veterán
válasz Nekomajin #46988 üzenetére
Sem az A400, sem az UV400 nincs ajánlva a topikban, ennek ellenére az alacsony ára miatt az ide betévedőknek említve van, és egyre többen veszik, az A400 120 gigásnak a 10 ezer forint alá is néha bemehet az ára, erre elég kevés ember tud nemet mondani. Elmegy persze nagyon általános felhasználásra, nem valami izom gépbe, ha olcsón akarod megúszni, ha kellően jó áron kapod, akkor azért vehetők.
Alapvetően mindkettő elég belépő szintű, planár TLC, nuku cache. Az UV400-on egész kicsivel több az íráslimit (40 helyett 50 TBW), és nem 2 hanem 4 csatornás vezérlőt használ. Az Adata SU sorozat viszont 3D TLC-s, cache, az SU800 esetében kétszer akkora TWB limit, ezért utóbbi a legolcsóbb ajánlott SSD a topikban, ráadásul azzal már van néhány embernek tapasztalata.
-
Nekomajin
aktív tag
-
Frawly
veterán
válasz Photrik ^^ #46984 üzenetére
Kéne neki működni. Ezzel a parancssori TRIM lekérdezéssel az a baj, hogy ez csak arról tájékoztat, hogy a Windows kernel kiküldi-e a TRIM parancsot, a driver oldaláról nem nézi, hogy az közvetíti-e a meghajtó felé. Ezt vagy az SSD gyári programjával, vagy az SSDOK-kal, esetleg a HD Sentinellel kéne megnézni, bár utóbbinak egyre kevesebb hitele van, annyit szokott mostanában tévedni.
-
Photrik ^^
tag
válasz Frawly #46983 üzenetére
Jelenleg is Enhanced módra van állítva. Most csak egy WD Blue EZEX 1TB merevlemez van csatlakoztatva rá.
Ha Windows 8.1 parancssorba beírom "fsutil behavior query disabledeletenotify" a válasz 0. Szóval a rendszer jelenleg is ki adja a parancsot, bár ugye a HDD nem támogatja a TRIM parancsot.
Tehát rendben működni fog az SSD minden funkciója? -
Frawly
veterán
válasz Photrik ^^ #46982 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy a SATA Enhanced lesz az. Nem mindig nevezik AHCI-nek, van, amikor SATA-nak, RAID-nek, stb.-nek.
TRIM-nek mennie kéne Legacy / Compatible / IDE módban is, de nyilván, hogy nem éri meg ilyen módban használni, mert visszafogja egy kicsit a meghajtó sebességét, nem ez az ideális neki.
(#46981) Nekomajin: a belépő szinten nem szokott cache lenni, ezt jól olvastad. Se a WD Greennél, se a Kingston A400-nál. Emiatt kicsit lassabbak, de átlag felhasználásnál mégse nagyon venni észre, mert az OS is cache-el a DDR RAM-ból, ami jelentősen tompítja a dedikált meghajtócache hiányát. Ennek ellenére én emiatt is favorizálom jobban az Adata SU-sorozatot, mert azoknál a legeslegolcsóbb modelleknél is van SLC cache. DDR cache meg általában csak a felsőbb kategóriás NVMe SSD-ken van.
[ Szerkesztve ]
-
Photrik ^^
tag
Sziasztok!
Rendeltem szüleim netezős gépébe egy Kingston A400 2.5 120GB SATA SA400S37/120G ([link]) SSD-t.
Viszont az alaplap (Lenovo M58E) BIOS SATA részén csak 3 lehetőség van: Disabled, Compatible és Enhanced. Olyan részt ami az AHCI bekapcsolására lenne nem találtam. AHCI nélkül viszont úgy tudom nincs TRIM. Ez problémát jelenthet?
Egyébként Windows 10 Pro 64bit lesz fel telepítve.[ Szerkesztve ]
-
Nekomajin
aktív tag
Sziasztok!
Új notebook vásárlás előtt állok. Kértem SSD bővítést a HDD mellé a márkaszerviztől, akik árban teljesen korrekt ajánlatot adtak, viszont WD Green SSD-t tennének bele.
A problémám az, hogy nem nagyon találtam összehasonlító teszteket vagy értékeléseket erről a típusról, mert a legtöbb portál csak olyan modelleket hasonlít össze, amit 240 GB-tól felfelé gyártanak. Nekem egy 120-as bőven elég lenne a HDD mellé, csak a rendszert szeretném rajta tárolni.
Azt sikerült kiderítenem, hogy a WD-n nincs gyorsítótár, de azt nem tudom, hogy ez a mindennapos használatban milyen különbséget jelent. Megéri ezzel foglalkozni? Ha igen, milyen típust érdemes kérni helyette ebben a kategóriában? (Egyelőre még nem írtam a szerviznek, nem tudom, hogy van-e lehetőség mást választani. Előbb azt szeretném kideríteni, hogy van-e értelme.)
-
Frawly
veterán
Gondolom mert ilyen egyetlen csavarnyi tétellel ritkán keresi őket fel laikus, és kicsit morbidnak hat. De szerintem is bunkóság, akik ezzel foglalkoznak, tonnaszám vannak ilyen csavarjaik, akár még ingyen is megszánhatnák egy darabbal, amolyan PR alapon, vagy tanáccsal, hogy honnan rendelhet, vehet.
Notikban egyébként néha a nyákra rá van nyomtatva a csavarhelyhez, hogy M2 3mm megy bele például. Néha elég megtévesztően M.2-nek van írva, az ember azt hinné, hogy az M.2 foglalatra vonatkozik, közben meg a csavarra
-
dugo_
veterán
válasz Komplikato #46977 üzenetére
M2x3-as csavar kell oda, amiből legalább egy maréknyi kijön egy noti bontásakor, szóval nem értem, hogy egy szerviz miért röhög ki vele.
-
Frawly
veterán
válasz Komplikato #46977 üzenetére
Bármilyen PC-s csavar jó bele, még akár alátét nélkül is. SSD-hez, alaplaphoz is van, hogy adnak plusz csavart, alátétet is akár (az is lehet, hogy előre oda van csavarozva és fogja jelenleg a semmit), meg lehet régi DVD meghajtóból, HDD-ből is kivenni egy csavart (ha más nem próba erejéig kivenni, fogni fogja addig is másik három). Boltban is lehet rendelni, általában ~300 Ft egy egész zacskóval, vagy 2-3 Ft darabja külön (ritkán kapni darabonként), meg egész zacskó alátétet, elleszel vele évekig, későbbi gépeidhez is jó lesz. Egyedül laptopnál lehetnek speciális csavarok, de azokhoz is lehet külön rendelni széria, típus alapján.
Ezt a fajta általános PC csavartípust M3-nak hívják, egyes lapokon lehetnek M2-esek különféle méretben. A házat, tápot, bővítőkártyákat meg ahogy nézem 6-32-es csavarok tartják, azok kicsit vastagabbak, nem valószínű, hogy jók bele, de próba szerencse, azt úgyis látni fogod, ha nem lehet becsavarni, erőltetni nem kell.
-
Komplikato
veterán
Üdv. Én NEM SSD-t keresek, hanem infót arról hol lehet szerezni, venni, rabolni, akármi ... M.2 SSD-hez való rögzítő csavart és alaplapi alátétet? Nem túl vicces, hogy senki nem válaszol eme lényegtelen kérdésre boltokban és szervizekben vagy simán kiröhögnek vele.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Frawly
veterán
válasz patakij #46975 üzenetére
Szerintem ezekből mind egy szinten van. Vedd azt, amelyik olcsóbb, vagy amelyikre több év garit kapsz, vagy ezek hiányában amelyik neked jobban tetszik. Hivatalosan a topikban egyik sem ajánlott, de kerülendők között sincs említve, ha olcsón akarsz valamit, abban a műfajban vehetők átlagos felhasználásra rendszer alá.
-
patakij
tag
Sziasztok, SSD vásárlás előtt vagyok. ADATA SU580, ADATA SU650, Kingston SA400. Melyiket javasolnátok?
-
Frawly
veterán
válasz 22Dávid22 #46969 üzenetére
Igazából, ha nem riadsz vissza egy kis barkácsolástól, és pöcök nélkül nem fogná meg (kétlem), veszel pillanatragasztót, valami vékony, méretre vágott műanyaglapot, odaragasztod a caddy végére, hagyod száradni, majd odapróbálod a csavarhely fölé, megjelölöd, fúrsz bele egy lyukat, és már pótolva is van. Nem kell túl erősnek lennie.
(#46967) Muszakishop: attól is függ, hogy milyen gépbe lesz. Ha olcsón kell régi gépbe, ami a lassú proci, kis buszsávszélesség miatt egyébként sem tudná kihajtani, meg esetleg a SATA2 is limitál, meg nem lesz rá sok írás, akár az SP580 is vehető. Bár abban az ársávban ott van a Kingston A400 is.
[ Szerkesztve ]
-
Zsöti90
tag
-
22Dávid22
aktív tag
válasz Frawly #46966 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Akkor a SATA csatlakozó megfogja? Az úgy akkor jó lenne, mert ahogy elnézem, a pöcök, ami az én gépemben van, elég egyedi megoldás, mert itt a műanyagon van a csavar menete is, a laptop házán pedig a CD meghajtónál több hely a csavaroknak nincs, csak ez az egy.
Viszont akkor most jön a kérdés, hogy ki is tudom szedni majd valahogy, ha kell? Mivel ugye nincs CD meghajtó, nincs meg annak az eleje sem, amit mindenhol látok, hogy rászerelik a caddy-re. Ha ennek az esztétikán kívül más jelentősége nincs, akkor egyelőre több kérdésem nincs. -
korren
aktív tag
válasz Muszakishop #46967 üzenetére
A SU800 az ajánlottak közt van, ezt fogják ajánlani neked.
Én 2 napja vettem egy SU580-at hogy kipróbálom, meg hát nem volt 11 ezer Ft se. Egy keveset használt gépben használom, SATA2 csatoló felületen, telejesen elégedett vagyok vele eddig rendszer lemezként, bár ezt a követelményt szinte bármelyik SSD teljesítené. Hajszálnyival lassabb mint a nem belépő szintű modellek.
2 ezer Ft-os fórral simán jó a SU800
-I like the misery. -I like this world!
-
Muszakishop
csendes tag
Egy gyors kérdés 120 gb Adata ügyben:
SP580 vagy SU800 ?
Kb. 2 eft-tal drágább a SU800.
-
Frawly
veterán
válasz 22Dávid22 #46964 üzenetére
Gondolom ahhoz kéne, hogy a HDD-t is megtartsd az SSD mellett. Ahogy nézem, egy egy szabvány caddy. A Dell laptopokban, meg a többi Acer Aspire modellnél is pont ilyen alakú és méretű van, annyira általános. Nem kell ott legyen a kiálló pöcöknek, az csak ennek a kitöltőkeretnek kell, mert azt más nem fogná. A rendes caddy a vastagabb és van a végén egy speciális csatlakozó, amibe beleszorul az egész, meg amúgy is van a caddy alján is kéne lennie csavarhelyeknek. Ezen a képen látszik a csatlakozó, igaz ezen a caddyn pont van olyan kiálló pöcök is. Nekem a Dell Latitude E5430-ban is ilyen caddy van, pöcök nélkül. azt sem kell csavarozni, betolod, és simán beleszorul az egész.
Arra figyelj csak, hogy Acer Aspire-höz való caddy legyen lehetőleg, az még jobb, ha az 532-es is fel van tüntetve a támogatott modellek között, akkor a csavarozható pöcök hiánya semmiképp nem számíthat. Esetleg olyan online boltban vegyed, ahová vissza tudod küldeni 14 napon belül.
-
22Dávid22
aktív tag
válasz Emperor_ #46949 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, akkor ez lesz.
Viszont hátha ért itt valaki a HDD caddy-khez. Az én laptopomról azt kell tudni, hogy CD meghajtó nincs benne, ez gyárilag ilyen. Egy műanyag darab van a helyén. Ezt lemérve nekem valószínűleg 9,5 mm vastag kell majd, mert bár a legtöbb ponton csak 9 mm vékony, de van egy rész, ahol vastagabb, és ott 9,5 mm. Viszont az nem világos, hogy ezt hogy tudom a laptopba rögzíteni. A képen a helyet kitöltő műanyag látható. Itt látszik, hogy a kiálló résznél egy csavarral rögzíthető. Viszont akárhány képet nézek a HDD caddy-kről, egyiken sincs meg ez a kiálló rész. Akkor most ezt be tudom helyezni a gépbe, de vigyázzak, hogy ne csússzon ki, vagy valahogy rögzíthető?
-
Emperor_
addikt
válasz csabiy #46962 üzenetére
Ha kinyitod a fenti Összefoglalót, akkor ajánlott típusokat megtalálod . Még az ajánlás szempontjai is benne vannak.
A 860 új modell, nincsen vele még tapasztalat. Páran vettek csak.
Western Digital Blue 3D - tapasztalat vele sincsen még, a speckója alapján vállalható.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
csabiy
csendes tag
Sziasztok!
SSD vásárlás előtt állok, de kevés tapasztalat híján a segítségeteket kérném.
Asztali PC-be lenne, a mostani HDD-t váltaná ki. 250 GB-ra gondoltam, SATAIII. Mely gyártót érdemes választani (Samsung, Kingston, WD), mik a főbb szempontok a választásnál?
Velük szemezek most:
- Samsung 860 EVO MZ76E250B
- Western Digital Blue 3DKöszönöm!
-
z00li
senior tag
Sziasztok!
Thinkpad X200 tabletbe kellene egy ssd a kimúlt hdd helyére. 120GB elég lenne, gyakorlatilag csak a rendszer menne rá, adattárolás minimális. Cél a költséghatékonyság. Mit javasolnátok? Segítségetek előre is köszönöm!
Üdv: Z
-
Frawly
veterán
válasz YASKATIR #46958 üzenetére
Ja, lehet igazad van, és a Távol-Keleten ez egy nagy márka, csak mi ebben a régióban nem ismerjük. Amerikában pl. a Patriot is ismertebb, én meg pl. ebben a topikban hallottam róla először. Sose tudni meg milyen, míg ki nem próbálja valaki. Mindenképp jelezz vissza, HD Sentinel és Crystal Disk Mark screenhshot, bootidő.
-
YASKATIR
senior tag
válasz Frawly #46954 üzenetére
Itt ahol elek van hivatalos szervizuk is igy kb csak be kell vinnem ha gond lenne vele, csak jo lett volna talalni valakit, aki mar hasznalt toluk M.2 SSD-t. Amugy nem olyan kis ceg ez, Szingapurban minden tele van toluk szarmazo pendrive-al meg sd kartyaval, meg allitolag elegge megy taiwan-on is (ez mondjuk eleg logikus, mert taiwan-i ceg). Ellenben olyat nem talaltam, aki hasznalta volna mar az SSD-t, amit ezek gyartottak.
Most nezem, hogy meg valodisag ellenorzo is van a weboldalukon, szoval csak nem lehet olyan szar, ha meg masoljak is oket
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz YASKATIR #46953 üzenetére
Ha megkapod rá a 3 év garit, és csak évi 2 TB-ot írsz rá, akkor mehet bármilyen M.2 SATA-s, akár ez is. Legalább lesz ezzel is valakinek tapasztalata. Ki tudja, lehet simán beválik, és akár még mehet tovább is, mint a márkás, ajánlott SSD-k.
Nekem az ilyen kisebb gyártókkal nem is az a bajom, hogy ismeretlen nevek, de a terméktámogatásuk is elég gyér, valami baj van az SSD-vel, egyik program sem fogja felismerni, gyári progijuk nincs, ahogy nézem, firmware-t frissíteni nem tudsz rajta.
Szerk.: van az Apacernek gyári toolja, SSDWidget-nek hívják, ráadásul nem csak Windowsra, de Linuxra is van. Külön firmware-eket nem találtam letöltésre, de lehet azt is tudja frissíteni a progi.
[ Szerkesztve ]
-
YASKATIR
senior tag
válasz Frawly #46951 üzenetére
M.2 kell mindenkepp, mert laptopba megy. Nagyjabol nem tudok semmit sem az M.2 SSD tipusokrol, az MLC-t csak azert irtam, mert irtak, hogy ilyen chip van benne. A laptopom tamogatja az Nvme M.2 SSD-t is, de az itt joval dragabb lenne, meg ahogy olvastam igazabol sok ertelme sincs otthoni hasznalatra, mert minimalis a kulonbseg a program inditasoknal es hasonlo dolgoknal
Elmeletileg ha napi 10GB adatot irunk vele, akkor is majdnem 35 evig ki kell birnia az MLC chip-nek(2-3 evente cserelem a laptopot, szoval elegnek kell lennie). Elozoleg a Phison SSD-vel kemeny 4TB-ot hoztam ossze tobb mint 2 ev alatt
3 ev garancia van ra es kulfoldon elek, itt is vennem meg.
[ Szerkesztve ]
-
semetka
őstag
Sziasztok!
Tesóm Asus k52-es laptopjába kellene egy 128GB-os SSD . Melyik mostanában a bestbuy?
==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==
-
Frawly
veterán
válasz YASKATIR #46950 üzenetére
Nem hallottam még róla. Pendrive-ban sem. Utánanézve a gyártó létezik, ipon is árulja a márkát (de nem ezt a típust).
Biztosan ragaszkodsz az M.2 SATA-hoz (nem jó a sima 2,5 colos SATA), meg az MLC-hez? Hol vennéd, itthon vagy külföldön? Mennyi garival adnák?
Hacsak külföldön nem vagy online rendelésre utalva, én nem vennék ilyen ismeretlent, ellenkező esetben meg próbáld meg, ez a ~10,5k HUF-nak megfelelő ár nem nagy kockázat, nem sokkal drágább, mint egy nagyobb pendrive.
(#46945) csicso82: az az írásmennyiség kb. 19,6 giga naponta, az benne van a felhasználói átlagban. Ilyen ütemmel már csak 18 éve van hátra szegénynek, szerintem sürgősen ments róla mindent, amíg lehet
[ Szerkesztve ]
-
YASKATIR
senior tag
Valakinek van tapasztalata Apacer M.2 SSD-vel? Azt tudom, hogy pendrive-ban meg ilyenekben eleg jok, de mi a helyzet az SSD-vel?
Tudnek most venni $40-ert egy 120GB-os, SATA III, MLC-vel rendelkezo M.2 SSD-t, de nagyjabol semmi review-t sem talaltam a neten.A kovetkezo SSD-rol van szo: AP128GAS2280-1
-
22Dávid22
aktív tag
Sziasztok!
Elkezdtem gondolkozni azon, hogy egy SSD-t tegyek a laptopomba (Acer Aspire E1-532), hogy növeljem a teljesítményét.
10 000 forint körüli összeget gondoltam rászánni, de ha maximumot kell mondani, akkor 15 000 forint. Méretre én szerintem beérem 120 GB-tal, mert a CD olvasó helyére betenném másodlagos merevlemeznek a mostani HDD-met, így az SSD tárhelye elég lenne a Windowsnak és a programoknak, minden másra meg ott a HDD. A laptopom SATA3 csatlakozóval rendelkezik, a mostani merevlemezem 2,5"-s. Sajnos az alaplaphoz nem találtam hivatalos linket, de ha hihetünk a Speccynek, akkor egy Acer EA50_HW (U3E1) van benne. Szerintem 3 év garancia elég lesz. Átlagos felhasználásra lenne.A válaszokat előre is köszönöm!
-
student
őstag
a crucial mx500-zal milyen probléma van hogy nincs az ajánlott ssd-k között?
-
590227
aktív tag
-
Frawly
veterán
válasz moleculez #46942 üzenetére
Nem érdemes Pro-t venni, az elvileg több írást bír, de készenléti időre nem tartósabb. Ez is csak a 850 Pro-nál jelentős, mert az MLC-s, meg 10 év garis, a 860 Pro már 3D TLC-s, meg épp úgy csak 5 év garis, mint az EVO. A Pro csak 850-esből éri meg, akkor is csak akkor, ha nagyon hosszú gari kell, vagy nagyon sokat fogsz ráírni (masszív videóvágás, virtuálgépezés orrba-szájba, havi több terabájt tételű torrentletöltés). Átlag felhasználásra elég akármelyik EVO 5 év garral.
-
moleculez
veterán
válasz Frawly #46940 üzenetére
Na pont ebben vagyok én is, a laptopban az optikai meghajtó helyére megy a 1TB HDD, annak a helyére meg majd egy SSD, arra jutottam, hogy így 512SSD elég lesz, az is csak azért hátha később kell valami terebélyes program alá.
Kérdés: A laptop 99% monitorra kötve éli az életét, és kb 24/7-ben megy, igaz csak készenlétben van, nem aktív használatban. Néha resetelem. Erre érdemes inkább Samsung Pro-t venni, vagy az Evo is bírja a kiképzést?( A startup time SSD-n gyakorlatilag pár másodperc ugyan, de lemászni az asztal alá, kinyit, visszarak...)
felújítom a gépet olyan 120£-ból, még pár évet elmegy az amúgy 4 éves gép.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Frawly
veterán
válasz lacos001 #46917 üzenetére
Amilyet épp kapsz olcsón. Az MX500-asok általában olcsóbbak, de boltja válogatja, vannak olyan helyek, ahol szinte egy árban vannak a 860 EVO-val. A Samsungokat erősebben szoktuk ajánlani az 5 év gari miatt.
Egy harmadik opciót ajánlok neked: nem SSD+HDD, meg nem SSD+SSD, hanem egy darab kétszer akkora tárterülető SSD, amire egyaránt mennek az OS és a játékok is. Ez a legmegfelelőbb, legköltséghatékonyabb, legcélravezetőbb, legtartósabb.
-
Frawly
veterán
válasz korren #46933 üzenetére
Azért volt favorizálva a 850, mert azzal sok a tapasztalat, meg azt több helyen adták 5 évvel. Viszont mióta kiderült, hogy a 860 is vehető 5 évvel, azóta én pl. nem favorizálom a 850-et, azt veszed, amelyiket akarod, amelyik olcsóbb, amelyik épp a készleten van. Egyikkel sem jársz rosszul. Ami kevés sebességbeli különbség, meg TBW limiteltérés van közöttük, az meg átlag felhasználásnál nem fog kijönni, számítani.
-
Frawly
veterán
válasz korren #46929 üzenetére
Nem térnek el. Régebben volt egy idő, amikor az NVMe-seket MLC-vel szerelték, ha már úgyis prémium termék, de már ez sem jellemző. Ezen a Toshiba XG5-ön is 3D TLC chipek vannak. TBW-t én sem látom, ez jó hír, mert az jelenti, hogy nincs limit, gariidőn belül (nem írják mennyi, csak hogy 5 év tartósság várható a meghajtótól) annyit írsz rá, amennyit akarsz. Nem tűnik rossz cuccnak, kérdés mennyiért tudod megszerezni, meg neked megér-e annyi felárat, amit elkérnek esetleg érte.
-
dugo_
veterán
válasz korren #46936 üzenetére
A 830 is zseniális volt, aztán mégis...
Túl gyorsan esett a cellák feszültsége, emiatt egyre nehezebben voltak elérhetőek a régi adatok, kb. ~180-200MB/s környékére lassult az szekvenciális olvasás.
Amíg nem jött hozzá új firmware, addig működött a Diskfresh program gyakori használata, ami cellánként leolvasta, majd újraírta a teljes meghajtót. A gyári hibajavítás után nem volt több gond, de valószínűleg szoftveresen csak a fenti módszerrel lehetett javítani, ami a háttérben plusz írásterhelést ró az SSD-re.
[ Szerkesztve ]
-
korren
aktív tag
Sajnos nem tudom pontosan mi is volt a gond a 840-esekkel, talán vmiféle sebesség gond rémlik...
Nekem akkoriban csak AData SSD-k voltak.De nem sok reális esélyt látok a 850 után egy bakira, de persze az ördög sosem alszik, nyilván Ti is inkább a biztosat ajánljátok.
[ Szerkesztve ]
-
prime77
aktív tag
válasz Emperor_ #46932 üzenetére
Szia Emperor!
Na előbb néztem meg egy részlettes tesztet a 850 vs 860 Evo-ról.
Egyértelműen a 860 a jobb választás - már csak a strapabírósága miatt.
850 EVO 150TB, még a 860 EVO 600TB.
Gyorsaságra szinte egyébként ugyanaz, picikével jobb a 860.https://ipon.hu/magazin/cikk/samsung-860-evo-sorozat-strapabirosagbol-jeles
Szóval akkor 860 lesz.
Ráadásul már 78-82 ezer között lehet kapni őket.
Egy árban a 850-el! -
korren
aktív tag
válasz Emperor_ #46932 üzenetére
Bocsánat, hogy beleszólok, de rég meg akartam kérdezni, hogy miért favorizáljátok a 850-es Samsung szériát a 860-assal szemben?
Nincs vele annyi tapasztalat ugyan, de a gyári DUPLA TBW vállalás és az 5 év garancia mellett mit kockáztat a vásárló?
Véleményem szerint semmit. Egy Samsung kaliberű gyártónál, aki félvezető gyártásban élenjáró.
Ráadásul - bár nem vagyok teljesen up-to-date - a 860-as 250 GB-os 25 ezerért elérhető, gyakorlatilag pár ezerrel olcsóbb a 850-esnél is.
Csak kérdem, tényleg érdekel a véleménye(tek)d.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz prime77 #46931 üzenetére
A 850-est.
Ugyanis 860-as elég új modell, nincsen vele még tapasztalat.
Ha bevállalós vagy, megbízható boltból veszed, akkor lehet a 860-as is.
Az árakat most nem vettem figyelembe. Illetve nem tiszta, hogy az M2 és Sata miatt kérdezed?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
prime77
aktív tag
Sziasztok!
Melyiket ajánlanátok?
Samsung 850 EVO 1TB vagy Samsung 860 EVO 1TB SSD?860-nál erre a típusra gondolok!
Samsung 860 EVO 1TB MZ-N6E1T0BW M.2 SATA SSDKöszönöm szépen előre is a válaszokat!
-
Cs1csó
félisten
válasz korren #46929 üzenetére
Amit kinéztél azon mennyi írás volt eddig, és mennyi garancia van még rá? Nekem egy SATA3-as 2,5" SSD-m van nem kímélem egy kevés torrent is döcög róla (hulladék net úgyhgy kevés) most múlt 3 éves és 21 TB-nál és az egészsége 92%-os (AIDA64 szerint más progik 100%ra írják) járok ha jól tudom nekem 5 év vagy 75TB írás a garancia.
Ha csak pár éves és az év/írott adat mennyiség 10TB-nál kevesebb akkor jó vétel lehet. AIDA64 EXTREME-et szoktam használni ennek meglesésére
-
korren
aktív tag
Sziasztok!
Egy Toshiba XG5 NVMe SSD beszerzését tervezem a használt piac bugyraiból, utána olvastam a típusnak, egy valamit azonban nem találtam - hátha vki tud vmi infot - a TBW értékeket!
250 GB-osra, esetleg 512-esre gondoltam.Úgy általánosságban, gondolom a NVMe SSD-k TBW értékei semmiben nem térnek el kiugróan a 2,5"-os társaiktól?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Lordvipi
csendes tag
max 30 ezer ig érdekelne szállítással együtt!
500GB ra van szükségem
asztali pchez kell
ehhez az alaplap hoz kell H110M-HDV (le akartam cserélni 1 ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplapra de,tesóm szerint semmi értelme úgy hogy még nem tudom hogy le e cseréljem)
minimum 3 éves gari legyen rajta
játékra lesz használva és windows 10 -et használok azt szeretném ha az ssd-én van a windows 10 és ezért szét szedem 2 meghajtóra 100gb tot hagyok a windows 10 nek és a maradékra meg majd rakom a játékot.[ Szerkesztve ]
-
J.Cs.
tag
válasz hali13 #46921 üzenetére
Ha a kereted megengedi akkor egyértelműen a Crucial a nyerő. Teljesítményt tekintve minden aspektusban veri a WD-t, illetve 3 év garancia az 1 évvel szemben. Ha őszinte akarok lenni, akkor a WD-t amúgy se ajánlanám. Ha már ennyi pénzt költesz, akkor inkább vegyél olyant ami megbízható. 1 év garancia nagyon kevés...
Ha téged a számok győznek meg inkább (én ilyen ember vagyok) akkor katt IDE
[ Szerkesztve ]
-
hali13
tag
Sziasztok.
Még mindig lenne kérdésem. Nem találok ezekre igazán választ, azért irom nektek ide a fórumba.
Szóval még ezen kezdtem törni a fejem, nem tudom hogy erről van-e valakinek illetve a tipusról tapasztalata, illetve ezt jobban megéri-e venni?
https://ipon.hu/shop/termek/crucial-1tb-mx500-sata-3-25-ct1000mx500ssd1/1629326
Vagy ezt éri meg jobban megvenni?
https://ipon.hu/shop/termek/wd-1tb-blue-sata3-25-wds100t1b0a/1523643
Esetleg ha valaki tud pro és kontra érvet bámelyik mellett, ellen....
Köszönöm szépen.
[ Szerkesztve ]
Poco M4 Pro "Öregember nem gyorsvonat......"
-
Frawly
veterán
Azt azért tudnod kell, hogy ezek M.2 SATA SSD-k, sebességben semmivel nem gyorsabbak, mint egy sima SATA3-as SSD. M.2-ben van PCIe-s azok a gyorsabbak, de még azoknál is kérdéses, hogy milyen PCIe sávszélt támogatnak, meg az alaplapod mit támogat, ennek függvényében még az is lehet, hogy nem mennek sokkal gyorsabban ezek sem a lapodban, mint az M.2 SATA-sok. Alaplapod kézikönyvében is nagyon alaposan meg kéne nézned, hogy az M.2-esek közül milyen SSD-ket támogat, SATA, PCIe, mindkettő, milyen széles, milyen hosszú meghajtókat fogad. Nem olyan egyszerű téma ez, hogy rámész az M.2-re és mindjárt benchmark király leszel. Régi lappal használni ezeket amúgy is szivatós.
-
Cs1csó
félisten
válasz lacos001 #46917 üzenetére
Egyértelműen érdemes venni egy M.2-est. Már 250 GB körüli méretben is értelmes áron van arra a windows és a programjaid mellett még pár játék is elfér - érdemes a leginkább használt játékokat rátelepíteni.
Adattárnak és ritkán használt játékok (vagy ugye ami nem fér el az SSD-n) telepítésére meg jó a HDD.
Ez jó választás Samsung 860 Evo 250GB M.2 MZ-N6E250BW ahogy látom ezt te is linkelted.
[ Szerkesztve ]
-
J.Cs.
tag
Sziasztok.
Elárasztották a piacot az új szériájú olcsó kategóriás M.2 ssd-k. Általában nincs gondom megkeresni melyik mit tud, de most valahogy fent akadtam... Egy 128/120 gigás kellene, elsősorban 4K read a lényeg, de azért nem árt ha a többiből is hozza az alapot. Légyszíves segítsetek kicsit eligazodni. A következő SSD-k viszonylag egy árban kaphatóak, úgymond a legolcsóbb "új" SSD-k.
WD NEW Green 120GB SATA-III M.2 2280 - erről az egyről tudom hogy miért olcsóbb és lóg ki a sorból mint a többi. Azért mert brutálisan gyenge 4K szinten, szóval ezt ki is ugranám. Valószínű azért van erről ennyi info mert sok a csalódott ember.
HP S700 120GB SATA-III M.2 2280 - A HP olcsó szériájának gyengébbik tesója.
HP S700 Pro 120GB SATA-III M.2 2280 - A Hp olcsó szériájának erősebbik tesója.
Erről a kettőről van infó userbenchmarkon. A pro változat eddig a nyerő, de szeretném tudni az ez után lévők nem-e jobbak.SSD Plextor S3G 128GB SATA-III M.2 2280 - Egyszerűen nem kapok semmi infót erről, csak a 256G változatról. Ha van valakinek valami infója azt megköszönném. Egy AS féle benchmark sokat segítene.
ADATA SU800 128GB SATA-III M.2 2280 - Szinte ugyan az mint a HP S700 Pro, a mixed 4K viszont jobb.
Kingston SSDNow UV500 120GB SATA-III M.2 2280 - Kingston legújabb SSDje, talán a legújabb mind közül. Abszolút semmi infó nincs róla, még IOPS formában sem.
Transcend MTS420 120GB SATA-III M.2 2242 - Ugyancsak semmilyen infó, csak annyi hogy a MTS400 utódja, ami viszont egész gyors kütyü volt a maga idejében. Kezdőára közel sem ott van mint a MTS400nak, szóval lehetséges valami gagyi lesz.
-
lacos001
senior tag
Hi all
MSI Gaming 5 - Z97 deszkához melyik csatis SSD-t érdemesebb venni? Sötétség uralkodik ezen a téren azért kérdezem....
Fogalmam sincsen milyet/mennyit vegyek...
1:-Egyet a rendszernek és maradjon a többi cucc HDD-n?
2:-Egyet windowsnak és egyet a mindennap használatos dolgoknak? BF4-CS:GO-Pro ToolsNem az áruk miatt kérdezem, hanem, hogy melyik a megfelelőbb.
250GB Crucial MX500 60€ vagy Samsung 860 EVO 70€ Eddig ezeken akadt meg a szemem...
thx
-
Frawly
veterán
válasz sandró60 #46913 üzenetére
Mezei felhasználásra felesleges árdrágító tényező az MLC-s meghajtókra rámenni. Annyi írás van a TLC-sekben is, hogy átlag felhasználó ne tudja kifárasztani a cellákat.
Nézegesd az összefoglalóban az ajánlottakat, esetleg töltsd ki az ottani kérdőívet, úgy talán konkrét SSD-kre is kapsz majd ajánlást.
(#46914) hali13: ennyit megér szerintem. Specifikációiban nincs kivetni való. Az ipon az adatok között sokszor hülyeséget ír, kérdezz rá telefonon, mert sanszos, hogy arra 3 év gari lesz. Múltkor is vett ott valaki Samu 850 EVO-t, amire csak 3 év volt feltüntetve, és közben 5-tel kapta meg.
-
hali13
tag
Tiszteletem.
A multkor gondolkoztam milyen SSD-t vegyek, kérdezném hogy erről a tipusról van-e valakinek tapasztalata, tekintve hogy most erősen leárazták. Mondjuk az egy év garancia kicsit furcsa nekem.
Köszönöm
https://ipon.hu/shop/termek/wd-1tb-blue-sata3-25-wds100t1b0a/1523643
Poco M4 Pro "Öregember nem gyorsvonat......"
-
sandró60
addikt
Üdv!
Én egy "naív"-felhasználó vagyok aki.Nem sokat ért a különböző elnevezésekből.Igen olvastam olyat,hogy az MLC SSD javasolt.
250Gb ssd szeretnék venni.
Ugyanakkor találtam a PH megfelelő hirdetésén.Ilyen elnevezéseket-MLC-SLC-TLC.
Egyszerű mezei felhasználó vagyok W7-Prof-használok.Melyik lenne a jobb?
A válaszokat köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Régi, jól bevált széria. A legtöbb boltban már lefogyott a készletről, évek óta kifutott termék. Természetesen fejlődés van, de mivel a SATA3 sávszélességét rég kihasználják, ezért sebességben nem lehet fejlődés (nem is mutatkozna meg felhasználás során), ezért inkább mostanában arra mennek, hogy ugyanazért a pénzért, vagy nem sokkal többért nagyobb tárhelyet kapj, pl. alig pár ezres különbözetért gyakran már 240-250 gigás meghajtót vehetsz. Meg ahogy nézem, mostanában az NVMe-s meghajtók ára kezd egy kicsit reálisabb szintre lemenni. Fejlődés tehát van, csak nem olyan látványos, meg azt is visszafogják a magas memória- és SSD árak.
-
félisten
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
7om
tag
ADATA Premier Pro SP920 2.5" 128GB SATA 3 ASP920SS3-128GM-C berendelve.(első SSD)
Remélem megéri az árát 1TB ezex mellé lesz.Viszont ez már nem egy új SSD fajta, ennyire nem fejlődik az SSd piac vagy ennyire bevált ez a széria? -
BBéci
legenda
Csak azokat a termékeket lehet regisztrálni a hazai márkaképviseletnél, amit ők hoztak forgalomba.
Ami úgynevezett szürkeimport útján került az országba, azt értelemszerűen nem.
Ma vittem vissza a 3 év bolti garanciás Samsung SSD-t, mert azt hazudták, hogy regisztrálható és adnak plusz két év garanciát. Azt ígérték, bevizsgálás után visszautalják az árát. Kíváncsi vagyok (nem csak leszek, már most az vagyok), tartják-e a szavukat?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
mate1396
tag
Sziasztok!
Laptopba szeretnék SSD-t Windows 10 alá alap feladatokra. Az ár 12 körül mozogna 120gb-osat néztem magamnak ki elég lenne szerintem. A csatlakozó sata3-as 3 év garanciának örülnék, ha 1-2 ezerrel drágább és van 5 éves akkor azt is megfontolomEzt néztem ki első körben: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz korren #46901 üzenetére
Szerintem nyugodtan próbáld ki. Majdnem biztos meg fogsz lepődni, hogy a Win10 a 7-eshez képest vagy nem is fut rosszabbul, vagy akár még jobban is.
Azzal egyetértek, hogy a leghulladékabb SSD is óriási előrelépés akármelyik HDD-hez képest. Épp ezért szoktuk mondani, hogy általános felhasználásra OS alá mindegy milyet vesz az ember, akármelyik megfelelne arra igazából, csak a gari/tartósság meg az ár/érték arány miatt vannak jobban tolva az ajánlott meghajtók.
(#46902) jeni: simán tudnánk mi is Kingspec szintű SSD-t gyártani, vagy akár még jobbat is. Múltkor már itt poénkodtam, mikor olvastam, hogy Vargáné és tsa. Kft. visszatért a piacra, hogy az elpukkanó tápok helyett most gyárthatnának SSD-t
[ Szerkesztve ]
-
pibácsi
senior tag
Köszönöm a segítőkész válaszokat „dugø”, „Frawly”, „King Unique”, - nak, sokat tanultam tőletek az SSD-vel kapcsolatosan. Az éjszaka még utána olvastam, tisztáztam pár dolgot, többek között a TRIM-et, a particióeltolást. Úgy érzékelem, hogy ez a kettő a megoldandó sarkalatos pont. A „King Unique” által írt oldalon a TRIM-re javasolták az aut. működő „Diskeeper” programot, letöltöttem, feltettem, jól és gyorsan működik (a Windowsban lévőt érthetően letiltja). Az eltolásra is – mostmár értem a 63-as szektor említést és a 4K-os osztást, mivel az SSD-nek az kell - van egy jó leírás a Prohardveren, „Diskpar” amit símán lehet alkalmazni a particionálásnál, letöltöttem, ezt felhasználhatom. Az eredeti HDD partició 60GB-os, így ide is ezt állítom be, mostmár nyugodtan fogok hozzá a kisérletnek. Így eldőlt a sorsa az SSD-nek. Megveszem, beépítem. Majd látom, mire jutok.
Természetesen az XP-ről tudom a hátrányokat, de több okból megtartom és nem kívánok áttérni másik rendszerre, a munkáimhoz bevált, megszoktam. Annál is inkább, mert az utóbbi években szinte majd minden évben új szám alatt jött ki egy Windows és az ember örökké csak telepítgethetne. (sok programmal dolgozom). Ráadásúl a régi és jól futó programok a későbbieken már nem is biztos, hogy mennek.Valószínű, hogy az XP túl jól sikerűlt (bár ezzel sokan vitatkoznak) és már nem hozott annyi pénzt, emiatt azután variálgatni kellett új kitalálásokkal. Hát ennyit erről. Nyilván más másként gondolja.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, mostmár elboldogulok az SSD részben, ha meg nem sikerűl, akkor gazdagodtam tudásban – tandíjért – és visszaállítom az eredeti HDD-t, amit nem törlök le.
Mégegyszer köszi.Üdvözlettel: Pibácsi
-
korren
aktív tag
válasz Frawly #46900 üzenetére
Nem akarok ide OFFolni, de van a birtokomban 2 db olyan laptop, amire nem mernék Win 10-et rakni, a 7-es használhatóan elfut és kiszolgálja a feladatát.
De hogy ON legyen:
Ezeken az ipari hulladékoknak is hatalmas lökést adott egy-egy 64 GB-os, a félvezető gyártás szégyenei SSD.
/Kingston v200 (ezer éves), Kingspec T-64 (kínai szenny)/
Összehasonlíthatatlanul repül vele a HDD-hez képest. Konkrétan az idegőrlő, kijelzőbe-öklöt-helyezőből használhatót csinált.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Horgász topik
- AliExpress tapasztalatok
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Filmvilág
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1
- nVIDIA Geforce-osok baráti köre
- További aktív témák...
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest