Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
John Rose
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem életem első ssd-jét egy Teamgroup L5 lite 120gb mlc változatában. Az lenne a kérdésem, hogy ez jó vételnek számít? A keretem max. 13k, amit nem nagyon szeretnék túllépni.
Köszönöm a segítségeteket! -
Frawly
veterán
válasz 360xbox360 #45697 üzenetére
Igen, akkor mindenképpen megéri NVMe-set venni. Olyat senki nem állított, hogy nem gyorsabb, csak átlag felhasználásnál nem jön ki a sebességkülönbség.
-
360xbox360
tag
Sziasztok!
Mindig olvasom, hogy az nvme ssd legtöbb esetben semmivel sem gyorsabb, mint sata-s társaik. Azonban ha árban ilyen ~3ezer forint a különbség akkor sem érdemes az nvme-t venni? pl 860 evo vs 960 evo
-
Frawly
veterán
A Plextor M8Pe(G) gyorsabbnak tűnik benchmarkokon, magasabb gyártói értékek vannak feltüntetve, és MLC-s. Az M8Se(G) épp úgy PCI 3.0 x4-es csatoló, ugyanaz a Marvell-vezérlő, de TLC-s chipek vannak rajta, és a gyártói átviteli értékek határozottabban alacsonyabbak. Az M8SeY-ról semmit nem sikerült kiderítenem, hogy miben különbözik ezektől, a comkernél mégis ez a drágább majdnem 20 ezerrel. A helyedben az M8Pe-re mennék rá.
[ Szerkesztve ]
-
Julot
aktív tag
válasz Frawly #45694 üzenetére
...és a PLEXTOR M8SeG 128GB mennyire ajánlott? Ahogy nézem ez TLC-s...
[ Szerkesztve ]
...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
Frawly
veterán
3D tervezőkhöz nem értek, nem tudom mennyi szekvenciális adatot írnak. Ha úgy érzed, hogy a WD SSD nem felel meg, és ki tudnád használni, akkor nincs mese, próbáld be az NVMe-t. A Plextor M8PeG-gel és a Samsung 960 EVO-val nem nagyon lehet mellényúlni, ha M.2 PCIe-ről van szó.
(#45692) KisApám: a Samsung magyar képviseletét kérdezd meg, hogy kik a hivatalos partnereik a MM-on kívül, ahol 5 éves garival tudnád venni az SSD-jüket.
-
őstag
Sziasztok!
Jó áron tudtam venni egy Huawei ES3000 V2 600GB PCIe SSD-t
(Ùj, nem használt).Sajnos olyan, mintha túlmelegedne, és egy idő után mikro akadások lépnek fel. Van, hogy nincs is rajta terhelés, de a rendszer, ami másik SSD-n van, mikro akad. Ilyenkor HWinfoban ugy látom, hogy valami elkezd írni a Huawei SSD-re, de hihetetlen értékeket ír... A ház egy H440, jól kialakított szellőzéssel, levett előlapi panellel. Valami ötlet? Olyan, mintha időnként tényleg valami íródna rá, kb. 100%os terheléssel.[ Szerkesztve ]
Telefonon gyorsabban elérsz: 06705213007
-
KisApám
addikt
válasz Frawly #45689 üzenetére
Van a MediaMarkt-ban SAMSUNG 500GB SSD Series 850 Evo (MZ-75E500B)
5 év garival, 45 999 Ft.
A legtöbb helyen szinte csak 3 év garit adnak rá.
(Ahol még 5 év az a konzolvilág.hu, bevachip.hu, focuscamera.hu.)
A MediaMarkt a legdrágább közülük.
Azt hiszem a konzolvilágot becsekkolom, megbízhatónak tűnik és pár ezerrel olcsóbb, mint az MM.[ Szerkesztve ]
̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Frawly, csocs nagyra értékelem a válaszaitokat, és a segítőkészségeteket!
Jelenleg is SSD van a gépeimben, amivel "dolgozom" abban egy WD Green 120GB WDS120G1G0A. Nem mondanám acélosnak, és nemrég lett frissítve a konfig, H170-D3H alaplap I5-7400, NVidia Quadro FX videokártya. 3D tervezéssel "foglalkozom", tanulom és ki szeretném használni a lap tudását, főleg, hogy a WD Greenel nem vagyok megelégedve. Mindenképpen szeretnék új SSD.-t a gépembe, és ezen okok miatt gondoltam, hogy egy NVMe SSD.-t vennék. Nem kell nagy, a 128 GB elég, mert az oprendszeren kívül csak a 3D progi lenne rajta, illetve azok a nagyobb fájlok amikkel éppen dolgozom. Az adatokat mindenképpen másik meghajtókon tárolom. Nagyobb kapacitás csak akkor jön szóba, ha az SSD írás/olvasás értéke jelentősen nagyobb és a gyakorlatban is érezhető, és ezért megéri. Az NVMe melegedési tulajdonsága miatt gyárilag hűtőbordásra gondoltam, bár jól szellőző a házam, de úgy gondolom jobb az elővigyázatosság. Ezért gondoltam először az Adata 128GB Gammix S10 ASX7000NPC-128GT-C.-ra, de ahogy írjátok, kevés vele a tapasztalat és talán a sebességével is akadnak gondok.
Az ajánlottak listáján láttam a Plextor M8PeG 256GB.-t bár nem tudom mennyire van szükségem rá. Az ajánlott mivolta illetve a gyári hűtőborda miatt mindenképpen szimpatikus lehet, de mivel nincs szükségem 256 GB.-ra ezért sokkalom érte az árát. Néztem a kistestvérét a PLEXTOR M8SeG 128GB.-t, ami majd minden szempontból szimpatikus lenne, de nem tudom ez mennyire ajánlott?
[ Szerkesztve ]
...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
WASPZotya
tag
Hali!
SSD-t szeretnék cserélni a gépben. Jelenleg egy OCZ Vertex 3 van sok éve 55GB-os.
Rendszernek, meg a főbb programoknak kell csak, de a mostani már kicsi, 2-3 Gb hely van csak rajta.
Konfig:
MSI z87g43m, i7 4790, 16Gb ram, 1tb wd black
Keret 20k körül
Sztem 128 gb is elég lenne.
Jelenleg ezt néztem: Adata Premier Pro SSD SP920 128GB SATA3Köszi
Zotya
-
Frawly
veterán
válasz KisApám #45685 üzenetére
Állítólag a Media Marktban szokott lenni 5 évvel. Az emagtól ne vegyed, román bolt, emiatt baj lehet a gariztatással.
(#45687) Julot: pedig ez ilyen műfaj. Az összefoglaló nem dísznek van. Folyamatosan aktualizálják, így mindig érvényes és nem kell 625 000× válaszolni. Egyébként mindegy milyen SSD-t veszel, csak ne legyen túl noname vagy OEM (mivel semmilyen tool nem ismeri fel, meg firmware-t sem lehet frissíteni rajta), Kingfast (régi gépbe nagyon olcsón mehet az is). Lehetőleg ne legyen olyan modell, amiben a visszajelzések szerint idő előtt dögledezik a vezérlő. SanDisket, Intelt nem szoktam még javasolni a magas write amplification miatt. Nagyon fontos az ár is, mert ha nagyon olcsó (értsd: sokkal olcsóbban meg tudod venni, mint az itt ajánlott SSD-ket), akkor az utóbbiakat is be lehet vállalni. A TLC vs. MLC kérdésben az dönt, hogy mire használod, átlag felhasználásra elég a TLC is, de ha azonos árban vannak, akkor a 3D TLC-t kell előnyben részesíteni a sima TLC-vel szemben, és az MLC-t a 3D TLC-vel szemben. Ténylegesen nyújtott sebességben eléggé együtt szoktak lenni az azonos protokollt használó SSD-k (AHCI és NVMe kategóriáján belül külön-külön nézve). Méretben az dönt, hogy mekkora tárhelyre van szükséged, de figyelembe kell venni, hogy ne pont akkorát vegyél, amit állandóan betelítesz, mivel az élettartamának nem tesz jót, meg ahogy egyre feljebb mész méretben, annál kedvezőbb a Ft/GB arány. Garanciából megint te tudod, hogy neked mi fontos, ha nem bízol a termékben, akkor menjél rá azokra az SSD-kre, amelyekre 5-10 év garit adnak, ha nem vagy paranoiás, akkor a 3 évet általában bármelyikre megadják akárhol.
A benchmarkadatokat nem érdemes nézni, mert a tényleges sebességet átlag felhasználásnál nem tükrözi vissza, csak marketingfogás. A gyakorlatban még a SATA2 vs. SATA3 vs. NVMe különbségét sem lehet megérezni, kb. ugyanolyan gyors a boot és a programok betöltése.
-
Emperor_
addikt
válasz Ipodmánia #45664 üzenetére
Igen.
(#45677) Ipodmánia
Az SP920 tartósabb, ha csak ennyi a különbség és belefér, akkor azt inkább.(#45665) user112
Adata SU800(#45680) Julot
Amit linkeltél, az belépő szintű cuccos, az adatai alapján, tapasztalat nincsen vele.
Azt javaslom olvasd el az Összefoglaló M.2-es részét, utána kérdezz újra![ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
KisApám
addikt
válasz Frawly #45681 üzenetére
Hirtelen átszaladtam kb. 10 ismertebb bolton, egyedül most az eMag-nál találtam 5 év garit a SAMSUNG 850 EVO 500GB SATA3 2.5" MZ-75E500B-ra (46 000 Ft körüli az ára) , +3000 Ft-al drágább, mint a több 3 év garisnál. Még szétnézek akcióra, jön a Farsang
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz bolo93 #45682 üzenetére
Az majd a Flash SSD topikba menjen, ha már megvetted az SSD-t, akkor az azzal kapcsolatos kérdéseknek és problémáknak ott a helyük, oda fogok válaszolni is. Valószínű egyébként, hogy bár GB-nak írja azt a hexadecimálisan 8343-as értéket (ami tizes számrendszerben 33603), de GB-nak sok, 0,001 GB-nak, egész MB-nak és 512 bájtos szektornak kevés. Valami fura mértékegység lehet.
-
Frawly
veterán
válasz Ipodmánia #45677 üzenetére
Ha azonos árban vannak, akkor egyértelműen az SP920 a jobb vétel, mivel MLC-s. Persze ez átlag felhasználásnál alapból nem számítana, de ha egyszer nem drágább, akkor érdemes a strapabíróbbat venni.
(#45678) KisApám: a 850 EVO-val nem lehet mellényúlni. Nyugodtan veheted annyiért. Arra érdemes figyelni, hogy 5 év gari jár rá, de sok helyen csak 3 évet adnak rá, amit a Samsung nem enged 5-re hosszabbítani.
(#45679) bolo93: tegyél be képet a SMART fülön lévő adatokról, az oszlopok legyenek széthúzva, hogy minden adat és érték olvasható legyen, kiférjen. A 16 nap működési időt nem úgy kell érteni, hogy 16 napos az SSD, hanem csak az üzemórákat számolja, de ebből is levonja azt, amit az SSD energiatakarékosság miatt altatva van. Nálam a ténylegesen 235 napos SSD mindössze 84 napnyi üzemidőt mutat.
A 32 TB írás az viszont rettenet sok ilyen kevés idő alatt. Nézd napról napra mennyivel növekszik. Esetleg másolj fel rá 10-20 GB-nyi anyagot, és nézd meg annyival növekedett-e a számláló.
-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Lassan aktuális lenne a vásárlás, és még nem sikerült döntenem az ügyben, ezért kérnélek benneteket, hogy ha időtök engedi válaszoljatok ERRE! Köszönöm!
Üdv.:
Julot...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
bolo93
újonc
Hard Disk Sentinel hibás adatokat ír az SSD-ről, vagy ez természetes? Esetleg az SSD fogja bemondani az unalmast?
Sentinel szerint 16 napja van használatban az SSD, ami ennél jóval több. Illetve ez idő alatt 32,63TB írt adatmennyiséget jelez, és 1-1% csökkenés tapasztalható, pár naponta le is fagy teljesen a rendszer, újraindítás után csak pár nap múlva jelentkezik újra. Mitől lehet?http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=910fos.png
You can not kill that which is already dead. - The Undertaker
-
KisApám
addikt
45 000 Ft alatt 500 GB SSD-ként
a Samsung 850 EVO Basic 2.5" 500GB SATA3 MZ-75E500B/EU megfelelő, vagy esetleg valami más alternatíva?̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
Ipodmánia
csendes tag
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a SU800 és a SP920 között minden tekintetben mekkora a különbség, Jelenleg a 920 csak 750Ft-al drágább.
-
Frawly
veterán
válasz MiklosSaS #45674 üzenetére
Szemrebbenés nélkül az MX500-at venném, Intelnek nem vagyok híve, főleg nem SSD-ben. Az, hogy kicsivel alacsonyabb a garilimitje, az átlag felhasználáskor nem nagyon fog számítani, az MX már többször bizonyított széria, az 5 év gari is megnyugtató tény, nincs rá az embernek oka, hogy ne bízzon benne.
-
MiklosSaS
nagyúr
Utolsó kérdésem:
Egy laposba lecserélném az 5400-an forgó hdd-ot. Jó választás lenne egy 250 gb-os Crucial MX500 vagy inkább az Intel 545s 256-os ssdje? Mondjuk az intel drágább (4600 HUF-al ), de mindkettőre 5 év garancia van. Az előbbi 100 TBW az utóbbi pedig 144 TBW.
~~~~~~ Privatban NINCS szakmai tanacs! ~~~~~~
-
Bodor
veterán
válasz AndrewBlase #45671 üzenetére
Én is , mint sokan mások a tiszta telepítést favorizálom, de ha csak klónozod, akkor is sokkal gyorsabb lesz a rendszer, mint HDD-vel. Mivel nincs töredezettség az SSD-n, nem nagyon lassul be az oprendszer, kivéve ha sok éves, és már sok a "szemét" benne.
(#45672) MiklosSaS: Igen, nyugodtan.
-
MiklosSaS
nagyúr
Kösz a gyors választ.
Igazából azért kérdeztem mert furdal a kiváncsiság kipróbálni ezeket a "csoda" ssd-éket. Csak olvasgatva tudtam meg hogy eléggé melegszenek, meg nincs is "érezhető" különbség a mindennapi felhasználásban ha a teszteket/bench-eket nem vesszük figyelembe.
Tehát maradjak a jó bevált MLC-és és másfél év garis MX200-nál?
-
AndrewBlase
senior tag
Köszönöm!
Életem első ssd-jének a Samsung evo 850 megrendelve.
Lehet, hogy hülye kérdés (meg nem is igazán ide tartozik, így bocsi az OFF-ért), elég a jelenlegi rendszermeghajtót klónozni az ssd-re, és gyí, avagy praktikusabb egy tiszta telepítést csinálni rá? Az ssd-n is hajlandó idővel belassulni az oprendszer, avagy az a hdd-k sajátossága?
Miért mindig én???
-
MiklosSaS
nagyúr
Sziasztok!
Gondolkodom egy nvme ssd-en (sansung 960 pro 256 gb). Ajánlott? Melegszik?
Egyaltalán érdemes lecserélni a mostani Crucial MX200-at?
-
pimmi
senior tag
ez mennyire jó vétel PLEXTOR 256GB S3C SATA 3 2.5" PX-256S3C 20 190 Ft ?
megelőztek
[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
válasz Ringman #45666 üzenetére
Planár TLC, elég gyenge teljesítménnyel:
http://www.tomshardware.com/reviews/plextor-s3c-ssd,5133-2.htmlIgazából 20ezret érhet, de nem ez a kiemelkedően jó ár, hanem az eredeti 30 egy rossz vicc.
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
a plextor 256GB PX-256S3C most 20k - best buy topikban linkelték. [link]
ennyiért általános célra jó vétel, v kerülendő széria?
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
user112
senior tag
Sziasztok!
Régi Lenovo R61-be melyik lenne a legolcsóbb, de még ajánlott 120Gb-os SSD rendszernek, HDD helyére (úgy gondolom sima SATA I, 2.5")[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz macgeedy #45651 üzenetére
Erre a célra a PRO kell .
(#45655) sisu2
Crucial MX300 3 év garival.
Samsung EVO 850, Adata 920 5 év garival.(#45656) Ipodmánia
Ennyiért csak az Adata SU800-at tudom ajánlani újban, a használtak mennek ennyiért.(#45657) József720
Samsung EVO 850.
M.2-es PCI-E felesleges erre a célra és akkor még kéne venned egy bővítőkártyát is.(#45659) VANESSZA1
A fenti Összefoglalóban megtalálható, ajánlott típus. Az érdemes kérdésre, pedig a fenti Összefoglalóban választ lelsz .(#45660) Grave444
Általában 70C a vége; Kingston A400 adatlapja szerint is:
Operating temperature:
0°C~70°C[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
Üdv!
Mennyi a maximális hőmérséklet, amitől nem lesz baja egy ssd-nek hosszú távon se?
Jelenleg itt van egy passzív tápon, a ház tetejére pedig a HDD van ragasztva, oda nem hinném hogy elfér. Részletek az adatlapomon.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
Corsair Force Series MP500 480GB, M.2 (CSSD-F480GBMP500)-al milyen tapasztalatok vannak?
Érdemes kiadni érte 60k-t?
Vagy inkább Samsung-ot javasolnátok NVMe, M2 2280-as SSD-ben?Precision M7710_&_Precision M7740- CPU: 9980HK, RAM: 32GB/3200MHz, GPU: RTX5000, IGZO 4K-UHD, SSD: 2TB Force MP510, 2TB ADATA XPG SX8200 PRO, 1TB SK HYNIX Class 50 SSD
-
szpali
addikt
válasz József720 #45657 üzenetére
m.2 sata esetén a tervezett budget 2x-ese, pcie esetén a 2,5-3x-osa
sima sata3 csatival nekem bevált a samu 850evo
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
József720
csendes tag
Sziasztok, ssd-t szeretnék venni ehhez kérnék segítséget.
1. 50 ezerig eltudok menni
2. 500 GB
3. Asztali számítógép, SATA3
4. ASUS MAXIMUS VII RANGER
Link: [link]
5. 5-év
6. Átlagfelhasználó ( Csak játékok lennének rajta )
Van még az M.2-tő lehetőség, de szerintem a hagyományos is elég nekem játékra?Köszönöm előre is!
-
Ipodmánia
csendes tag
Sziasztok!
SSD-re lenne szükségem, de nem tudok dönteni a nagy kínálatban.
T400-as laptopba kéne, ami SATA2, ezért inkább csak az ioops meg a 4k sebesség számít leginkább. Árban max 14-15e, többet a laptop kora miatt nem szeretnék költeni. 120/1280Gb, garancia gondolom 3év max ebben a kategóriban.
Átlagos felhasználásra lenne.
Melyiket ajánlanátok ez alapján?[ Szerkesztve ]
-
sisu2
aktív tag
Sziasztok. Nagyobb SSD-t szeretnék venni most Kingston 120GB M.2 2280 SM2280S3G2/120G van most.
1. 30 000 Ft
2. 240 Gb.
3. Asztali. SATA3 , M. 2 SATA.
4. [GA-Z97X-Gaming 7 ]
5. 3-5 év.
6. Átlagfelhasználó (Win10 Pro x64, pár program , 1-2 játék.)Köszönöm!
-
pamer69
csendes tag
Sziasztok
Érdeklődnék hogy nem e tudja valaki hogy macbook pro retina 2015 eleje, milyen típús ,fajta ssd kell bele. 120 gb van benne ezt szeretném bővíteni ha lehet. köszi mindenkinek. -
macgeedy
csendes tag
Sziasztok!
Egy csúcs munkaállomást állítok össze 3D gépészeti tervezéshez.
Szükségem van egy temp. ssd meghajtóra amire sok gigás fájlokat generál munka közben a tervező progim.
Néha, export közben 1 órát is pörög a gép.Látom hogy a samsung 960-ból van EVO/PRO, 3/5 év garanciával.
A megbízhatóság sokkal fontosabb mint az ár. Ti melyiket ajánlanátok? -
Frawly
veterán
válasz KisApám #45644 üzenetére
Tippet nem tudok adni, mivel nem követem a magyar árakat, meg külföldön élek, de argep.hu, arukereso.hu, hasonló oldalakon rá tudsz keresni, és ár szerint növekvő sorrendben ki fogja listázni hol van. Nem is annyira az ára lesz érdekes neked, jó az is persze, hanem hogy hol adják meg az 5 év garit. Bár mintha úgy emlékeznék, hogy az Adatánál lehet regisztrálni az 5 évre, ha nem adná meg a bolt.
(#45648) Meza: Adják korrektül a tököm. Az EVO-ra 5 év gari lenne, egyáltalán nem nagylelkűek, hogy adnak rá 3-at.
[ Szerkesztve ]
-
Meza
tag
válasz KisApám #45631 üzenetére
Valóban van akció, és több modell olcsóbb is, mint máshol, de a Corsair-re itt pl. csak 2 év gari van, míg máshol 3, illetve akad 5 is. Ez elég furcsa..nem értem az okát. Más termékeknél, pl. Samsung EVO, adják korrektül a 3 évet. A Corsair miért kivétel?
"Olvashatatlan aláírás"
-
Emperor_
addikt
válasz misp19 #45638 üzenetére
Crucial MX300 3 év garival vagy Samsung EVO 850 5 év garival.
(#45639) csocs
A technikai paraméterei alapján még az is lehet, hogy ajánlott lesz. De jelenleg nincs még róla tapasztalat.(#45641) KisApám
Árukereső Neked nem működik ? Tegnap néztem pont és speedshopban van jó áron, 5 év garival.(#45640) AndrewBlase
Crucial MX300 3 év garival.
Samsung EVO 850, Adata 920 5 év garival.[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz szasanyi #45624 üzenetére
Amire Te szeretnéd használni, bőven elég pld Crucial MX300. Nem tudom merre és milyen teszteket néztél, de napi átlagos felhasználás közben nem fogsz észrevenni különbséget az SSD-k között.
Pld Samsung EVO 850 és Crucial MX300 sebességét ha összeveted tesztekben, az EVO jön ki győztesnek, de ez nem észrevehető a mindennapi használatban.
M.2 PCI-E meg totál felesleges, arra a célra, mi az eredeti hozzászólásodban meg van jelölve.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
válasz szasanyi #45633 üzenetére
Elnézést, a TLC-t elnéztem, mert csak 3D NAND-ot írnak a legtöbb helyen, és ebből rosszul következtettem. Nem tudtam, hogy van már MLC-ből is 3D-s. Persze, miért ne lenne, de akkor is most látok ilyet először. Azt hittem, hogy az MLC technológiát nem fejlesztik már, mivel mindenki átállóban van TLC-re, és úton van a QLC is, ami feltehetőleg mindent kiszorít majd a konzumer szegmensben.
Azt viszont továbbra is tartom, nem személyeskedésből, hogy te vagy tájékozatlan. Egyrészt ennek a TLC vs. MLC témának nincs jelentősége átlag felhasználás során, a sebesség nem ezen múlik, hanem a vezérlőn és a cache-en (meg a protokollon, sávszélen), csak írásbeli terhelésnél van különbség, de átlag felhasználásnál nem írsz rá annyit, hogy számítson (erre bizonyíték számtalan topik, ahol átlag felhasználók tették közzé a SMART-beli írási statisztikájukat). MLC akkor kell, ha pl. nagyon masszív torrent van (havi több tera), vagy virtuális gépezés megy orrba-szája, ahol napi 10-30 gigás snapshotokat mentesz többször, meg nagy lemezképeket írogatsz rá non stop, videóvágás egész nap, stb., de ezek nem átlag felhasználás. Plusz átlag felhasználás során töltési időkben nem jön ki a sebességkülönbség a SATA vs. NVMe között, meg ahogy írni szoktam, az NVMe vs. RAMdrive között sem, pedig a RAM még az NVMe SSD-knél is egy nagyságrenddel gyorsabb (az időzítése két nagyságrenddel jobb). Sokszor leírtam miért van (bottleneck), nem írom le minden egyes alkalommal, mint az elakadt lemezjátszó, meg nem linkelem ugyanazokat a YT-videókat, mert aki rendszeresen látogatja a topikot, az joggal fogja marhára unni. Ha kíváncsi vagy, visszaolvasol, vagy leméred magad a betöltési időket többféle forrásból.
Nem tudom milyen áron megy az Adata XPG. Nyilván, ha jó áron van, vedd az NVMe-t, meg az MLC-t, senki nem mondta, hogy rossz vétel, ilyen nem sokkal drágább felállásban én is azt vennék, ha ilyesmi kéne, és menne a gépemben. Csak SATA SSD-t ne hasonlítsunk NVMe-hez, mert kicsit olyan, mint Ferrarit a kispolkával összevetni, meg lehet tenni, de nem sok értelme van. Szóval hidd el, hogy nem olyan szar az az MX300 vagy Samsung akárhányas EVO, mint amilyennek te gondolod, szerintem elég sokan örülnénk mi a topikban, ha ingyért hozzánk vágnának pár 1-2 terásat belőle, nagy áldozatot meghozva, fogcsikorgatva találnánk nekik felhasználási területet, nem küldenénk vissza sértődötten.
[ Szerkesztve ]
-
KisApám
addikt
Van egy ADATA Premier Pro SP920 2.5" 128 GB, SATA 3, 240 GB-os SSD-m a gépben.
Vennék még 1 ilyet újonnan.
Ha valaki tud 5 év garival jó áron valahol, szóljon.
Vagy meg kell várnom a következő Black Friday-t[ Szerkesztve ]
-
AndrewBlase
senior tag
Üdv!
Gondolkodám egy SSD beszerzésén, hátha kicsit pörgösebb lenne a gépem. Ehhez kérnék ajánlást, mivel nem tudom, mi számít jónak. Köszönöm!
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
20-30e Ft (nagyon max 35e HUF)
2. Mekkora SSD-re van szükség?
max 240GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
asztali pc
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asus M4N68T-M LE V2 (proceszor: AMD Athlon II x2 3Ghz; videókártya: Nvidia GeForce GT610; tápegység:
be quiet pure power l8 300w
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
3/5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagjúzernek oprendszer (win7pro 64bit) futtatása, irodai alkalmazások (ms office) futtatásaJelenleg egy 500GB-os kettéosztott HDD van a gépben. Egyik partíción van(/volt) a win10, ami korábban annyira behalt, hogy nem lehetett elindítani, így "hirtelen felindulásból" a másik partícióra (korábbi "adat" partíció) felraktam a win7-et, most (fél éve) ezt (és ebben az állapotban) használom.
[ Szerkesztve ]
Miért mindig én???
-
csocs
tag
Ebből egy új ajánlott vétel annak ellenére, hogy nincs a listában?
A-Data XPG SX8000 256GB M.2 SSD
Köszi szépen!
-
misp19
csendes tag
Helló
Melyik 128 GB körüli SSD-t ajánlanátok egy Acer Aspire 5 A515-51G-51JP laptophoz? Rendszer lenne rá telepítve. Egy olyan 20+-5 ezer forintos ársávban gondolkozom.
Foglalat: M.2 80 mm SATA 3, ha jól látom. -
KisApám
addikt
HA van valahol valami jó akció megbízható SSD-re, gondolom itt egyből szóltok, hogy "buli" van, ha venni akar valaki jó áron.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Igen, többek között ezért (is) kérdeztem itt mert konkrét teszt nincs erről. Nekem 128GB is elég lenne a 256GB meg már nagyon bőven, hosszú távra is (emellett benne van egy korábban vásárolt 1TB SSHD). Az csak pozitív tényező, hogy nem csak gyorsabb de strapabíróbb 3D MLC NAND van rajta.
E kettő miatt nekem jobb vételnek tűnik az ADATA XPG SX8000, még ha esetleg nem is hozza a maximumot a Vivo Miniben. -
Ribi
nagyúr
válasz KisApám #45631 üzenetére
Szerintem az 525-ös MX300-nak jó ára van.
(#45633) szasanyi:
Sebesség szempontjából érdekes lehet, hogy mekkora sávszél van bekötve a M2 slotnak.
Nem igazán találni erről tesztet, csak gyári SSD-vel, de az kb. SATA3 sebességet mutat.
Már elég sokszor elhangzott, hogy MLC vagy TLC nem sokat jelent, hacsak nem igazán nagy terhelésre kell számítani. Normál használat mellett 20 éve mire elfogyna a gyárilag megadott érték. Szóval ne ez legyen a szempont. -
colos890721
tag
Üdv!
Megpróbálok egy kicsit segíteni mivel kérdeztetek a KingSpecről.
3 SSD-t teszteltem:
TeamGroup L5 Lite 120GB 36hó gar.
KingSpec Q-90 90GB 36hó gar.
Intenso 3813430 120GB 24hó gar.Szétszedve sajnálom hogy elfelejtettem lefényképezni de nem volt tervbe hogy ide feltöltöm.
TeamGroup - SM2258XT vezérlő + Sandisk TLC
KingSpec - Garis matrica a vezérlőn amit nem kapartam le és egy sorszámos fekete ismeretlen TLC
Intenso - SM2246 vezérlő + SK Hynix MLCTeszt gép:
ASRock J3455ITX - 16GB DDR3L- WIN10
A meghajtókat másodlagos üres meghajtókként teszteltem!Remélem segített!
...a véleményem szerint ebben az alsó/olcsó kategóriában szerintem majdnem mindegy mit vesz az ember ha egyszerű hétköznapokra kell.(irodai munka, netezés..stb)
colos890721 felhasználónak 176 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! https://www.faceboook.com/compharvest https://comp-harvest-kft.business.site/
-
szasanyi
félisten
válasz korren #45632 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy mi a különbség a SATA 6G és a PCIe NVMe M.2 SSD-k között, nem kell a kioktatás. Tájékozatlan meg nem én vagyok, hanem az aki azt mondja, hogy TLC NAND miközben MLC NAND. Az eszköz kezeli mind2 M.2SSD-t, és ahogy már leírtam: a legjobbat akarom megvenni, ami hasonló áron megvehető. Ha vkinél nem ez a fontosabb akkor ott baj lehet.
És ha valaki itt érdeklődik nem azt jelenti, hogy laikus és/vagy teljesen tájékozatlan csupán azt, hogy szakmai topikb lévén azt gondolja itt vannak tapasztaltabb, hozzáértőbb felhasználók akiknek érdemes adni a véleményére, javaslatára. Na, ez eddig nem úgy néz ki.
Szóval javaslom mindenki a saját fejében rakjon rendet, ne a másikat oltogassa (alaptalanul ráadásként). -
korren
aktív tag
válasz szasanyi #45630 üzenetére
A kolléga arra gondolt, hogy az egyiknél van egy ~550 MB/s sebességhatár a SATA III csatolófelület által, a másiknál meg egy 1000 MB/s x4 (!) elméleti sebességhatár a PCIe 3.0 által.
Ezért nem egy liga. Amúgy senki nem tiltja meg neked, jogod van a saját tájékozatlanságod felett tort ülni.
De ha téves infokat írtam, majd kijavítanak.
[ Szerkesztve ]
-I like the misery. -I like this world!
-
KisApám
addikt
A PCX-nél van most akció.
VAN-e ott olyan 240 GB-os SSD ami TÉNYLEG akciós és megéri megvenni
-
szasanyi
félisten
válasz Frawly #45628 üzenetére
Már miért ne hasonlítanám, megtiltja vki vagy mi a csuda? Nem sokkal drágább az A-Data XPG SX8000 és a látott tesztek alapján fényéveket ver rá. És pont az a lényeg, hogy melyik a legjobb vétel azonos, vagy hasonló áron így az MX 300 ki is esett.
És nyilván benéztél valamit, mert nem én tévedek: az A-Data XPG SX8000-en lénő NAND Flash 3D MLC és nem TLC -
bigdigit
addikt
Kérdésem lenne mivel laptop témát nem vágom.
Ez a plextor helyettesíthető ezzel a samsunggal? -
Frawly
veterán
Akkor valamit elnéztél, vagy kamu tesztnek ugrottál be, mert a SATA3-as SSD-k érezhetően nem különböznek sebességben, a rendszer, programok indítása Adatáról is épp úgy villámgyors. A supportra meg szarni kell, eleve szakmaiatlan azt gondolni, hogy egy gyártó összes terméke a márkajelzés miatt nem fog menni. A SATA3-as meghajtóknak bárhol kéne menniük. A lehető legrosszabb húzás HDD-nél maradni, főleg félretájékozottságból eredő félelemből. Szinte mindegy milyen SATA3-as SSD-t veszel átlag felhasználásra, az ajánlottak csak annyival jobbak, hogy megbízhatóbbaknak tekinthetők, mert van velük tapasztalat, és kevesebb panasz érkezett rájuk, ezért merik ajánlani. Egyedül azokat a modelleket kerüld, amik az ajánlóban a kifejezetten kerülendő minősítést kapták.
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
A 860 Evo szériáról mik a vélemények? A 250 gigás msata verzió érdekelne leginkább.
-
szasanyi
félisten
válasz Emperor_ #45623 üzenetére
Köszi! Néztem mind2t, de az EVO TCL lapkái nem tetszettek míg az MX 300 sebességben nem olyan jó - persze nem lenne gond ez sem, ha olcsók lennének de nem azok.
Esetleg egy A-Data XPG SX8000 128/256? Ez is drága, mind2re ráver minden szempontból - ha jól láttam, de érdekelne vki hozzáértő(bb) véleménye. -
KisApám
addikt
Sziasztok, SSD-t vásárlásához kérek segítséget.
1. Kb. 25 000 Ft a plafon
2. 240 GB
3. Asztali számítógép, SATA3
4. ASUS GRYPHON Z87
5. 5 év
6. Átlagfelhasználó (Játékok lennének rajta - gyorsaság annyira nem lényeg, a merevlemeztől így is sokkal gyorsabb lesz, a megbízhatóság a lényeg.)Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
3RROR
aktív tag
válasz Frawly #45614 üzenetére
Asztali gép nincs szóval inkább nem veszem meg. Az aDatat néztem de teljesítményben nem valami bizalomgerjesztő. Ami ajánlott még a listából pedig észrevehetően drágábbak. Azt meg nem is értem, hogy a support miért mondja az összes samsung ssdre, hogy nem működik így ebből a szempontból is hezitálok venni egyet. Maradok a winyónál úgy néz ki.
-
Frawly
veterán
Intelt elvből nem szoktam ajánlani, de ha tényleg 15-ért meg tudod venni, és van olyan géped, amiben megy, akkor annyit vastagon megér, gondolkodás nélkül érdemes rá lecsapni. A legolcsóbb topikban ajánlott SSD az Adata SU700 és SU800, amik kb. 16 ezer tájékán mennek 120 gigás méretben.
Viszont így, hogy kiderült, hogy a laptopod nem támogatja, csak azért ne vedd meg, hogy álljon a polcon, de asztali gépbe pl. jó lehet, ha más nem PCI-E bővítőkártyával.
-
szasanyi
félisten
Sziasztok!
M.2 SSD-t szeretnék a napokban vásárolt ASUS VivoMini UN65U mini PC-be. Ha jól tudod a PCIe kizárt, csak SATA 6G lehetséges de ha van vkinek pontos infója erről azt is szívesen fogadom. Olvasgattam az összefoglalót és a rengeteg adatot, de nem tudom melyik lenne a jó vétel... úgy tűnik MLC megbízhatóbb, nagyobb élettartamit garantál mint a TLC de utóbbiból találtam többet (és nem mondanám igazából olcsóbbnak azokat sem). Szóval segítséget kérek az ideális választáshoz!
1. ~25k
2. ~128GB
3. az említett mini PC és M.2
4. alaplap típusát passzolom, a fenti linken található az összes - amúgy nem túl informatív - adat
5. 3 év gari lenne ideális
6. átlagos irodai használatra (Win10 Pro x64, OFFICE és pár egyéb program) -
dugo_
veterán
Mellesleg ha véletlenül a laptop nem támogatja az nvme ssdt akkor az attól függetlenül működik?
Mi működik? Külön-külön a laptop és az SSD igen, együtt nem, hiszen hiányzik az interfész, amin kommunikálni tudnának.
A K501-be SATA M.2 kell. 850/860 EVO, MX300 pl.
Supportot el kell felejteni, meg kell nézni a Notebookcheck.com-on, hogy mi van benne gyárilag.
-
3RROR
aktív tag
válasz Emperor_ #45606 üzenetére
Mellesleg ha véletlenül a laptop nem támogatja az nvme ssdt akkor az attól függetlenül működik? Asus live support nem sokat segített. Azt mondták hogy egy samsung evo sem működik asussal és idézem: "Nem tudjuk miért de ez a valóság" Intelre azt a választ kaptam, hogy elvileg mennie kell. De ettől függetlenül megkérdem itt is.
-
3RROR
aktív tag
Sziasztok. Intel 600p 128Gb-os M.2 SSD jó vételnek számít 15000Ft-ért újonnan? Vagy van jobb teljesítménnyel bíró ugyanilyen áron?
-
Shany0811
tag
Sziasztok, SSD-t szeretnék vásárolni.
1. 20eFt a plafon
2. Windows-t tervezek rá csupán, szóval elég egy 120 Gb-os
3. Laptop és SATA3
4. chipset
5. gari 3-5 év
6. ÁtlagfelhasználóRemélem mindent jól írtam le, köszönöm előre is a segítséget!
-
fagylalt
senior tag
Végül úgy döntöttem, hogy bevállalom a 860 EVO-t. Már majdnem a 850 mellett tettem le a voksom, de megtetszett az új szériában, hogy duplázták a strapabíróságot és talán hangyányit gyorsabbnak ígérkezik. Ha minden jól megy, akkor talán nem nyúltam nagyon mellé az új szériával.
Az egyetlen egy érv, ami miatt nem a Crucial MX500-at választottam az a garancia. Lehet, hogy a 24/7-es üzem hamarabb odavág majd neki, így fontosnak tartottam a több garanciát.
Holnap megyek érte, a héten még beüzemelem, majd kiderül megérte-e ezt a pár ezer Forint "felárat".Köszönöm szépen a gyors segítséget mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- BESZÁMÍTÁS! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű Kingston SSDNow UV400 480GB SATA3 SUV400S37/480G -2,5 SSD meghajtó
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest