Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
pibácsi
senior tag
Köszönöm a segítőkész válaszokat „dugø”, „Frawly”, „King Unique”, - nak, sokat tanultam tőletek az SSD-vel kapcsolatosan. Az éjszaka még utána olvastam, tisztáztam pár dolgot, többek között a TRIM-et, a particióeltolást. Úgy érzékelem, hogy ez a kettő a megoldandó sarkalatos pont. A „King Unique” által írt oldalon a TRIM-re javasolták az aut. működő „Diskeeper” programot, letöltöttem, feltettem, jól és gyorsan működik (a Windowsban lévőt érthetően letiltja). Az eltolásra is – mostmár értem a 63-as szektor említést és a 4K-os osztást, mivel az SSD-nek az kell - van egy jó leírás a Prohardveren, „Diskpar” amit símán lehet alkalmazni a particionálásnál, letöltöttem, ezt felhasználhatom. Az eredeti HDD partició 60GB-os, így ide is ezt állítom be, mostmár nyugodtan fogok hozzá a kisérletnek. Így eldőlt a sorsa az SSD-nek. Megveszem, beépítem. Majd látom, mire jutok.
Természetesen az XP-ről tudom a hátrányokat, de több okból megtartom és nem kívánok áttérni másik rendszerre, a munkáimhoz bevált, megszoktam. Annál is inkább, mert az utóbbi években szinte majd minden évben új szám alatt jött ki egy Windows és az ember örökké csak telepítgethetne. (sok programmal dolgozom). Ráadásúl a régi és jól futó programok a későbbieken már nem is biztos, hogy mennek.Valószínű, hogy az XP túl jól sikerűlt (bár ezzel sokan vitatkoznak) és már nem hozott annyi pénzt, emiatt azután variálgatni kellett új kitalálásokkal. Hát ennyit erről. Nyilván más másként gondolja.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, mostmár elboldogulok az SSD részben, ha meg nem sikerűl, akkor gazdagodtam tudásban – tandíjért – és visszaállítom az eredeti HDD-t, amit nem törlök le.
Mégegyszer köszi.Üdvözlettel: Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz Frawly #46894 üzenetére
Igen WinXP-ről van szó, de miből értesültél, hogy nekem ilyen van, bár lehet, hogy több helyen leírtam. A particióra utalást nemigen értem, mert tény, hogy külön választottam 100GB-ot a 160-as meghajtóról. Az SSD-re nem csak a rendszermeghajtó, jelen esetben a 60GB-os meghajtó anyaga kerűl át? A partició az egy külön rész, ami marad is. A 63.szektort nem értem. Nekem ez nem érthető. Gyakorlatilag a Paragon biztonsági mentést fogom felhasználni, ami a "C" rendszermaghajtóról készült. Ez is figyeli az eltolást?
Kingston A400-as SSD-t néztem ki és le is foglaltam, nem tudom, hogy ez megfelel-e, de ezt ajánlották. Nyilván azt nem tudom, hogy van-e benne kézi TRIM funkció, de én ennyire már nem is értek hozzá. Úgy gondoltam, hogy vásárolok egy SSD-t és símán meg lehet oldani egy alapátrakással és nem kell külön még csinálni semmit - mármint, hogy állítgatni. Úgy, mint egy HDD-re tettem volna át.
Kicsit megílyesztettél most, bár még nem fizettem ki.
Minden esetre köszi a választ, több mindent tanúl az ember.Üdv. Pibácsi
[ Szerkesztve ]
-
pibácsi
senior tag
válasz King Unique #46884 üzenetére
Így mostmár egyértelmű, köszi. Igen, arról volt szó, de úgy néz ki, hogy megoldódik a SATA aljazat is, mivel találtam egy SATA bővítési lehetőséget úgy, hogy a PCI aljazatba lehet csatolni egy átalakítót (most beszéltem egy üzlettel) amin 2 db. SATA II foglalat van. Így a következő lesz a helyzet: az SSD-re símán át tudom tenni a rendszert és utána bedugom a mostani rendszer HDD helyére - így lehet, hogy nem kell a biost átállítni - és ezt a régi HDD-t pedig be tudom dugni egy üres SATA-ba valahová, amit a rendszer símán felismer és ad neki egy betűt. Így megmarad a régi is, hátha egyszer még kell. Gondolom - mivel van rajta egy "E" betűjelű partició - ezt a jelzést meghagyja, mivel ha nem, akkor sokminden borúl. A többi meghajtó meg maradhat az eredeti helyén.
Köszönöm a segítséget, mostmár símán elboldogulok. Találtam egy Kingston A400-120GB-ot 11.600.-ért.
Holnap megyek érte. Gondolkodom a particionáláson is, de nem sok értelmét látom 120GB-nál.Üdv. Pibácsi.
-
pibácsi
senior tag
válasz King Unique #46881 üzenetére
OK. A topikra való utalást köszönöm, átmegyek oda is, megnézem, nem tudtam róla.
Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz King Unique #46880 üzenetére
Köszi a választ. Ez igaz, hogy kicsit túlbonyolítottam, de alaposan próbáltam körűljárni, ami úgy érzem - köszönet mindhármótoknak - sikerűlt. Ezekkel együtt megveszem az SSD-t és felrakom a gépemre. Az utólsó mondataiddal nagyon egyetértek, hogy nem telepítek újra, mivel tényleg nagyon sok program van fennt - nem játék dolgok - és azok felrakása, beállítása, lepróbálása több napot venne igénybe, ezért elsőre felhasználom a Paragont, ha valami nem jól jönne össze, akkor marad a klónozás. Az még nem tiszta, hogy a Biosban feltétlen meg kell határozni a sorrendet, vagy, ha most egy mondjuk negyedik SATA aljazatra sikerűl rátennem az SSD-t - mert onnan levettem egy tárolót -, akkor onnan is be fog bootolni alapvetően? Vagy feltétlen be kell állítnom a sorrendet (gondolom) - tekintetel arra, hogy bent maradt az eredeti HDD rendszer az eredeti helyén és az SSD felkerűlt pl. a negyedik SATA aljazatra. Ilyenkor melyiket választja? Vagy megkérdezi?
Amennyiben az SSD-t választom, utána már pl. a régi "C" betűjelzést meg tudom változtatni akármire és onnantól kezdve csak az SSD-ről fog betölteni.
Hát köszi mégegyszer a választ, ez utóbbi dolog még kérdéses, de arra is lesz majd válasz a kisérletben.Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz Frawly #46875 üzenetére
Köszönöm a válaszodat. Azért gondoltam a Paragonra, mivel az utólsó mentésem mindent tartalmaz és jól működik, így ezt akarom bevinni az új SSD-re, nem szeretnék ujra telepíteni. Viszont ennél is és az esetleges Macrium Reflect Free klónozásnál is az a bajom, hogy nincs már szabad SATA aljazatom, hogy a kész SSD-t arra rádugjam. Nincs lehetőség arra, hogy az alaplapi SATA aljazatot egy valamilyen SATA elosztóval mondjuk megduplázzam? Ha nincs, akkor fel kell szabadítanom egy SATA aljazatot. Mondjuk a klónozás külső USB-SATA átalakítóval is megoldható, ahogy "dugø" hozzászólásában is javasolta, de utána csak kell egy szabad SATA aljazat, amire ráteszem.
Egy másik kérdés: ha mondjuk egy SATA aljazatot felszabadítok és arra rácsatolom az SSD-t és úgy teszem fel rá a klónozott vagy Paragonozott régi"C" meghajtót (amin egyébként csak a rendszer található), akkor indításkor ezt meg fogja találni? Vagy csak az eredeti SATA aljazatot találja meg, amin a HDD van, vagy mind a kettőt beadja hogy válasszak? Tehát nem ragaszkodik a mostani HDD SATA aljazatához? Lehet, hogy kicsit zavaros, de remélem érthető.
A lehúzott, megmaradt HDD-t egy USB-SATA átalakítóval külön tudom majd használni.
Hát sokat kérdezek, de körbe szeretném járni, mielőtt hozzáfogok. A legjobb lenne, ha volna valami duplázó kitalálva.
Üdv. Pibácsi -
pibácsi
senior tag
Köszönöm a gyors és érthető választ. Ez alapján meg tudom oldani az átállást, ha rászánom magam. Lementettem az adott programot. Van egy gondolatom, lehet, hogy ez is használható ide. Én szoktam készíteni általában 3-4 havonta egy biztonsági mentést a Paragon nevű programmal. Évek óta alkalmazom. (lemezkép készítése). Ezt tudom lemezről is bootoltatni. Meg tudom oldani esetleg úgy, hogy pl. lekötöm a "C" HDD-t teljesen, hogy a SATA aljazat felszabaduljon és ide bedugom az SSD-t, majd elindítom lemezről a bootolást és kijelölöm az SSD-t, hogy erre tegye rá a bizt.mentett "C" meghajtót. Ekkor ide kerűl másolásra a Paragon bizt. mentés. Ha jól gondolom, akkor ennek működnie kellene és indúlni a rendszernek mindenféle külön beállítás nélkűl.
Ha ez nem működne, akkor még mindíg vissza tudom dugni az eredeti wincsit és ujra a régi rendszer működne. Ha működik az SSD-vel, akkor a régi "C" meghajtót, ami SATÁ-s gondolom át tudom USB csatolósra alakítani kábel segítségével. (bár nekem nincs ilyenem), amúgy is kell, mert van rajta egy partició is kijelölve. Viszont, ha ezt az USB-re rácsatolom, akkor ez nem okoz gondot, mivel ez is "C" jelű? Nem zavarja meg az SSD-t ugyanaz a betűjelzés?
Ugyanez a Paragon program visszaállítás futtatható Windows-on belűl is (így szoktam egyébként visszaállítni), hogy nem a "C" HDD-t jelölöm ki a visszaállításra, hanem - ahogy írod USB-SATA átalakítóval bedugom az SSD-t és a visszaállításra azt jelölöm ki - akkor oda teszi rá a mentett dolgokat, csak akkor nem tudom, hogy melyikről indúl el a rendszer, mert a Paragon progi, ha befejezte a visszaállítást elindítja automatikusan a rendszert - mivel ekkor már két "C" meghajtó létezik, ha egyáltalán nem zavarodik meg.
Sokat kérdezek, de mostmár látom lassan a megoldást a segítségeddel.
Várnám segítő válaszod. Üdv. Pibácsi[ Szerkesztve ]
-
pibácsi
senior tag
Helló Mindenkinek!
Szeretném SSD-re váltani a C meghajtómat. Mostmár egy 120GB-os elérhető áron van. Az a kérdésem, hogy ez a váltás a gyakorlatban hogyan történhet, ugyanis az egyik ismerősömnek a számítógépébe úgy tették bele, hogy a régi "C" meghajtót is benne hagyták átkeresztelve "G" meghajtónak, (nyilván lehet még tárolónak is használni, de rajta hagyták a rendszert is). míg az SSD-re mindent átmásoltak a "C" meghajtóról és ezt az SSD-t átkeresztelték "C"-re. Ettől kezdve innen bootol a gép és nagyon felgyorsult. Ehhez nyilván SATA aljazat kell, ami nekem sajnos már nincs, mindegyiken van valami. Más - pl. USB bemenet nem jöhet számításba? Ezen kivűl kérdésem, hogy amennyiben átmásolom a mostani "C" meghajtót egy-az egyben az SSD-re, akkor ezt a wincsit ki is vehetem, vagy ez továbbra is kell a rendszernek? Ujra telepíteni nem kell, mivel ettől kezdve ezt a "C" meghajtót látja? Vmint a programok is ugyanúgy mennek? Egy menetben egy gépen ezt a betű átkeresztelést meg lehet oldani, mivel, ha már van "C" eredeti meghajtó, akkor mégegyet nem fog elfogadni. Pláne nem fogadja el, hogy az eredetit átkereszteljem "G"-re. Vagy mégis?
Sok kérdésem van, de ha tudnátok segíteni az jó lenne, előre is köszönöm.Üdv. Pibácsi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest