Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Dluinet #58728 üzenetére
Plusz bukósisak, lámpák, csengő/duda, fékek (első - hátsó kerékre).Viszont féklámpa nem kell. Járdán, kerékpárúton sem lehetne használni. Mondjuk azt megnézném, hogy ezeket hogyan és ki ellenőrizné.
Kb annyira lesz betartható, mint amikor teleszórják a kisebb utcákat 20-as 30-as korlátozó táblákkal. A sofőrök többsége simán ignorálja ezeket. -
-
szebe
addikt
válasz
Dluinet #58691 üzenetére
Szerintem a defenzív vezetéshez az is hozzátartozik, hogy nem állok le önkéntes rendőrködni, hanem hagyom a gyorsabbat haladni, amennyiben biztonságosan megtehetem.
A büntető autós simán lehúzódhatott volna pár alkalommal (tudom, tudom, követési távolság), vagy esetleg rá is léphetett volna a gázra.Szóval körbeértünk...
[ Szerkesztve ]
-
szebe
addikt
válasz
Dluinet #58688 üzenetére
Nincs sebességjelzés a felvételen, szóval max a szaggatott vonalak, vagy a vezetőoszlopok alapján lehet megbecsülni a sebességet.
Ha lenne hinni annak, hogy 6:12 méter a vonal:köz hossz, akkor picivel 140 felett érkezik a kamerás, és 100 környékére lassul vissza. De ez csak becslés.
[ Szerkesztve ]
-
-
konci79
őstag
válasz
Dluinet #58595 üzenetére
Bármilyen meglepő, igen.
Ha látom hogy vannak a zebránál megállok előtte. Ha nem látszik ( gyakori) , akkor lassitok.
Pedig futár vagyok, mégis be tudom tartani a kreszt.
20 év alatt meglepően sok rutint lehet szerezni , amivel szinte előre látni ki lesz a f.sz , legyen az gyalogos, mostmár rolleres, vagy autós, biciklis, stb. -
konci79
őstag
válasz
Dluinet #58592 üzenetére
Mint írtam mindkettő hibás.
Mert egy ütközésnél jó eséllyel nem az autós fog kórházba kerül is, esetleg meghalni pl.Attól hogy szabálytalanul megy át, nem lehet elcsapni, és ez egy jól belátható zebra már messziről, hogy ott van , tehát az autósnak meg kellett volna állni ha az utat figyelte volna.Erről szól a kresz is, meg kell tudnod állni ( egyszerűsítve ez a lényeg).
-
mephi666
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dluinet #58280 üzenetére
...ezek itt magyar rendszámosok voltak mind: és nem az a bajom, hogy gyorsan mennek, hanem az, ha veszélyesen... pl a terepjáró vagy 150el úgy, hogy épp csak be tudott sorolni? Vagy a másik lakott területen vagy 90el? ...harmadik meg beláthatatlan szakaszon előz mindenkit "majd segít a többi megoldani, ha gáz van" alapon?
-
válasz
Dluinet #58182 üzenetére
Én kb. 20-al pörögtem 270°-ot egyszer egy ívben (itt balra kanyarodva) ahogy fordultam. Az ok, a felfestésen olyat csúszott a kerék, hogy ennyi elég volt.
Mázlim volt, hogy pont senki nem jött közelemben, és volt hely a piruettre...[ Szerkesztve ]
-
tyielow
aktív tag
válasz
Dluinet #58165 üzenetére
A vezetésre elhasznált idő az egyik legnagyobb időpazarlás. Ha főúton 90nel lehet menni, én annyival megyek. Ha 60 km/h-val a papper 80 és a sír között a suzukiban feltart 8-10 autóst, az ne üljön autóba. Szabad, lehet, de inkább azt látom hogy alkalmatlan a vezetésre. Az ilyen fog befordulni a főúton a kamion elé mert nem képes felmérni a helyzeteket. Üljön akkor lovaskocsira, az a szitu legalább egyértelmű.
-
mezis
félisten
válasz
Dluinet #58165 üzenetére
"... előzés közben sem lépheted túl a megengedett sebességet még 1km/h-val sem."
Igen, így szól a törvény.
És a vezetéstechnikai tanácsadás: Az előzés az egyik legveszélyesebb manőver. Törekedjünk a minél előbbi befejezésére. Vagyis ha tartósan megy előttem 70-el van lehetőségem előzni, akkor nem a km-órával foglalkozom, hanem a maximális gyorsítással. Ilyenkor Könnyen felgyorsulhat egy átlagos autó is 110 - 130-ra.
Nagy hiba lenne ilyenkor ha egy AI (MI) lekorlátozni 90-re az autót."... a megengedett sebességet minimum sebességként kezeljük."
Amikor mögöttem van néhány autó, akkor igyekszem a megengedett maximummal (vagy még egy kicsivel többel is) menni, különben többeket előzésre késztetnék, ami ugye veszélyes manőver...[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dluinet #58102 üzenetére
pl?
mondjuk elképzeltem én is, hogy a bő 1.5tonnás, 100lovas egyterűhöz képest mit lehetne ott menni egy mx5-tel... csak hát a fiunk odafelé így is kirakta a rókát azonnal orfűn, mert a falu előtti szerpentinen felfordult a gyomra (...pedig direkt óvatosan mentem)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dluinet #57783 üzenetére
A balesetek valódi számát nagy valószínűséggel sosem fogjuk megtudni. Itt azt írja, hogy 6.2.4.1. A közúti közlekedési balesetek száma , pedig a linkeden a Személysérüléses közúti közlekedési balesetekeknél szereplő 2019-es és 2020-as adat pontosan megegyezik vele. Ebből gondolom, hogy a személysérüléssel nem járó balesetek számáról nincsen statisztika, vagy nem kezeli a ksh.
Én mindössze azt jegyeztem meg, hogy A linkeden a személysérüléses közúti közlekedési balesetek számát látjuk, nem az összes közúti közlekedési balesetet.
Mivel a gépjárművek száma növekedett nagy mértékben, csak 2000 és 2020 között 70%-kal, ebből következik logikusan, hogy a balesetek számának is növekednie kellett. Ezzel szemben a személysérüléses balesetek száma fokozatosan csökken. Az én véleményem az, hogy ennek oka az autók megnövekedett biztonságossága. Több értelmes vezető nem lett az utakon, inkább egyre több a kamikaze agyhalott, ezért gondolom, hogy más oka nem lehet.
[ Szerkesztve ]
-
konci79
őstag
válasz
Dluinet #57769 üzenetére
Biztos van alapja a statisztikáknak, de én valahogy nem tudom komolyan venni egyiket sem.
Egyik példa:
"2022 februárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 546 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 374 800 forint volt. "
Tisztességesen dolgozunk a párommal, mégsem keresünk ennyit ketten együtt sem. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #57657 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy történt-e ilyen, hanem azt állítottad, hogy "jobban megéri" ezt cselekedni, mert "olcsóbb"... Ja, ha azt nem számolod, hogy esetleg kivégzik az illetőt, mivel pl. Kínában van halálbüntetés...
Erre nézvést kéne bizonyíték. Nem egy bármilyen videó, ami már nincs is, hanem egy bírósági tárgyalás, ami gondolom mindenképp van Kínában is egy halálos gázolás után...[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #57592 üzenetére
Nem. Megint az van, hogy axiómaként kezeled a gyorsításos fogyasztást. Városban pl. Szolnokon 50-60 körül elmegyek hat-nyolc lámpát forgalomtól függően. Harminccal kb. háromszor minimum meg kellene állnom. Tehát egyszer gyorsítok ötvenre, vagy háromszor -négyszer harmincra nulláról. Melyik a nagyobb üzemanyag-fogyasztás ? Keresztutcákban meg kb. két-háromszor annyi ideig állnak az autók. Leginkább járó motorral.
Nyilván lehet optimalizálni a közlekedést, de ez az ötven helyett harminc az kb. olyan, mint a kihagyni a vacsorát és a reggelit, hogy fogyjál, de ebédre megenni azt, amit eddig három alkalommal ettél meg, vagy fordítva, egész nap enni folyamatosan tízpercenként, de mindig egy falatot csak...
Ezen kívül kiindulsz Pécsből, ami minden, csak nem normális közlekedésű város. A hegyek völgyek csak a hab a tortán, mivel eleve a városrészek között a domborzati viszonyok miatt csak nagy kerülővel lehet közlekedni.
Mondhatnánk azt is, hogy meg kellene tiltani a hegyen-völgyön építkezést, mindenki lakjon az Alföldön, legyenek négyzetesen megtervezett városok, vagy pl. mint Palmanova... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #57590 üzenetére
Aztamindenit! Ezek szerint mindegy milyen kocsi, mekkora, hol mész vele?
Igazából a fogyasztás az A-ból B-be út megtételéhez szükséges üzemanyagot jelenti. Lehet akár ugyanazzal a kocsival, ugyanazon az útvonalon, ugyanazt az utat, elég nagy fogyasztáskülönbséggel megtenni. Simán mehet kevesebb benzinnel/dízellel valaki, mint te. Akár úgy is, hogy te harminccal mész ő meg ötvennel....
Ez nem ennyire egyszerű, hogy mennyire gyorsítasz fel. Városban jellemzően a sok megállás elindulás és a gyakori araszolás miatt fogyaszt többet a kocsi. Ha mindenki max harminccal mehet ötven helyett, még villanyautóval is több energia kell. Hiszen, ha csak a sebességen múlna, a városi fogyasztás lenne kevesebb, nem az országúti. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dluinet #57584 üzenetére
Azért, mert a lényeg, hogy gyorsabban eljuss A-ból B-be, és ez jobban megy autóval, mint lóval. Aki a töltőállomás keresés nyűgét magára veszi, annak egészségére. Én maximum akkor váltok, ha megszűnik ez a probléma.
Hogy on is legyek, nem tudom hajnal 5-kor miért kell 100-al furikázni a városban. Mármint az értem, hogy ilyenkor kicsi a forgalom, és úgy érzi, hogy megteheti, de tényleg minek?
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #57572 üzenetére
A lényeg, hogy 50-re gyorsítás 1,5× annyi üzemanyagfogyasztás , mint 30-ra gyorsításkor.
Ilyeneket én is tudok írni. Axiómaként felállítva gyakorlatilag légből kapott állításokat, mindig igazam lesz.
Pl. "A lényeg, hogy egy villanyautóra cserélve a jelenlegi autómat, gyakorlatilag a teljes élettartama alatt sem jön vissza a gyártáskori környezetszennyezés hátránya." -
Reggie0
félisten
válasz
Dluinet #57572 üzenetére
Hogy jott neked ki az 1.5x fogyasztas? Nalam (50/30)^2 nagyjabol 2.8.
#57574 Dluinet: Ez ertheto, en ezert szeretem az erollert, velem az alsohegy utcara(>10%, gellert hegy egyik resze) is felkaptat, pedig nem vagyok pehelysulyu. De az arpad hidra a margit szigetrol felutast biztosito uton is(bar azt nem tudom mennyire ismered). Nalam a kerekparozas sehogy sem elfogadhato, mert reggel nem azert zuhanyzom, hogy leizzadtan erkezzek a munkaba.
[ Szerkesztve ]
-
konci79
őstag
válasz
Dluinet #57572 üzenetére
Olvasgatva itt a hozzászólásokat, sokmindennel egyetértek, de pl. áruszállítás, futárok, buszok, nagyon megszívnák a 30- as korlátozást...
A sok birka miatt biztos jó lenne, akik most is 70-80-al járnak a városban, de sok szempont van.
Büntetést kellene szigorítani első lépésben, mert egyre többen hiszik azt, hogy bármit megtehetnek autóval. -
kw3v865
senior tag
válasz
Dluinet #57565 üzenetére
Így van: az átlagsebesség a lényeg. Persze itt 50 vs. 30 km/h az összehasonlítási alap, és városfüggő a dolog (forgalomirányítás, lámpaváltások stb.), valószínűleg az 50 km/h-s megengedett sebességgel nagyobb átlagsebesség jön ki, de nem lesz nagy a különbség, belvárosban meg pláne. Másrészt a kevesebb elégetett üzemanyag (hiába fogyaszt jól az autó 50-nél, ha gyakrabban kell fékezni, 0-ra lassítani), fékbetétek lassabb kopása (szálló por), a kevesebb és kevésbé súlyos baleset, alacsonyabb zajkibocsátás egyértelműen a 30 km/h-s korlátozás felé billenti a mérleg nyelvét. Civilizáltabb országokban egyre több városban vezetik be. Itt a vadkeleten még messze van ez sajnos, de talán Budapesten, ahol a vezetés és a lakosság is felvilágosultabb a hazai átlagnál, talán 5 éven belül be is vezethetik. Nyilván a belvárosban lenne ezt célszerű minél hamarabb meglépni.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dluinet #57548 üzenetére
Jelenleg biztos, mivel az utcan ritkan log szabadon hozzaferheto konnektor. Meg az elektromos toltohelyekert is megy a harc. Arrol nem is beszelve, hogy egy belsoegesu jarmuvet barhol megtankolsz kannabol, igy a range extender betetdija nagyjabol 1000-20000 forint nagysagrendu.
Boven lehet josolni, nezd meg, hogy a beepitett eromuvi kapacitas milyen utemben novekedik. Az eromuveket sem fel ev alatt huzzak fel. Kapacitasbovites plane. Lassabban mennek ezek a dolgok, mint ahogy a hetkoznapi ember elkepzeli, a belvarosban pedig nehezebb a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dluinet #57546 üzenetére
A jarmupark valtozasanak dinamikajat tekintve ez a tanulmany meg 5-10 evig kb. ervenyes lesz szerintem. Itthon nagyon lassan cserelodnek a jarmuvek. A szennyezes novelesevel pedig inkabb tobb embert olunk meg, mint amennyit megmentunk a balesetekben.
Igazabol semmi sincs kobe vesve, villamos jarmuvekkel valoban nem igazan rontana a 30-as tempo az emissziokon. De az nagyon tavoli jovo, belvarosban nem lehet minden lakasba felvinni egy autot tolteni es a toltohalozat sem tud vegtelen utemben novekedni(aramhalozat kapacitasa is korlatos es korlatos utemben no).
Szoval nem vagyok bizakodo, a 30-as korlatnak csak a ketutcas falukban van letjogosultsaga ebben az evtizedben. A belvarosban inkabb behajtasi dij vagy az autok teljes merteku kitiltasa a jarhato ut, ami az emissziot es a baleseteket is csokkenti.
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dluinet #57522 üzenetére
ja, nem azt mondtam hogy megnövekedne általánosságban a balesetek száma: az garantált, hogy a hírekbe kerülő balesetek száma ugrana meg, aminek önvezető autó a részese
függetlenül attól, hogy ott ki volt a hibás... hírértéke van és kattintást lehet vele gyűjteni, mert sokan ellenzik a 100% önvezető módot (ide is bekerült már n+1 olyan cikk, ami önvezető autóról szólt)
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dluinet #57520 üzenetére
mármint konkrétan mire gondolsz? tény, hogy zajjal meg lehet hülyíteni felismerő algoritmusokat... az is tény, hogy mivel emberek írják a szoftvert, hibázhatnak... van benne kockázat rendesen
ui: vagy az, hogy a bulvár nem ugrana, ha első napokban ezrével történnének balesetek? (akkor is ugrana, ha 99%ban az emberi hülyeséget nem tudná kezelni a rendszer, vagy csak véletlenül lenne egy baleset részese)
[ Szerkesztve ]
-
Szada85
aktív tag
válasz
Dluinet #57401 üzenetére
Nem, még volt egyenes szakasz a kanyar elött, emiatt is céloztuk meg, hogy a tetemes sebességkülönbség miatt "lendületböl" még kikerüljük, ekkor löttyintette be az autót az út közepére, így egy intenzívebb féktávval belassítottunk mögé, és dicsö sebességgel végigmentünk a kanyarig, a kanyaron végig, majd utána volt mód elözni.
-
Szoszo94
őstag
válasz
Dluinet #57321 üzenetére
Rengeteg típust vezettem, ritka volt, hogy a S/S-ot ne kapcsoljam ki rögtön. Ami pedig meglepett, hogy eddig a legjobban a céges autómban (Toyota ProAce) működik, csak autópályáról lejőve kapcsolom ki pár percre, hogy ne süsse meg a turbót ha lámpánál pirosat kapok. Szóval van, ami jól és észrevehetetlenül működik, csak sajnos ritka.
Sport mód csak a privát autómban van, de ritkán használom, anélkül is megy ha kell.
Ezek szerint én a kivétel vagyok, aki a szabályt erősíti?mephi666: na az ilyen egybitesek miatt nem olvasok Fb kommenteket. Az a legnagyobb baj, hogy ezt komolyan is gondolják...
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dluinet #57325 üzenetére
URL?
Mert en olyan kutatast tudok, ami szerint nem jelentos: [link]
"Results indicate that emissions of most classic pollutants should not be expected to rise or fall dramatically. Nevertheless VeTESS results indicate that some emissions such as PM exhaust from diesels may show a significant decrease, whereas MEET functions assume a moderate increase. "Ha megnezed a 2. abrat, akkor lathatod, hogy a CO2 nem valtozik, tehat a fogyasztas nem javul.
Az latszik igazabol, hogy a dizeleket kene kivagni a francba, az sokkal jobban csokkenti a PM es NOx-et. Meg bevezetni a behajtasi dijat, dragitani a parkolast, lakok parkolasi kedvezmenyet megszuntetni.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dluinet #57321 üzenetére
A start-stop-ot nyilvan mindenki kikapcsolja, de az mas kerdes, azt a manualis valtos autoban is ugyan ugy kikapcsoljak.
A sport modot meg azert, mert az automata valtokat ugy hangoljak a gyartok, hogy az alacsonyabb fogyasztas erdekeben inkabb "gyorsan" tonkretegye a motort, valtot, kettostomegut. Persze igeny szerint lehet igy vezetni manualissal is, lattam mar ra par peldat es baromi jo fogyasztast lehet elerni.ECO modban meg boven megindul annyira, mint amennyire az atlagos forgalomban mennek az emberek, nem az a visszatarto ero, hanem inkabb a draga uzemanyag.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Precision 7770 17.3" FHD IPS i7-12850HX RTX A3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- MSI MEG Z490 UNIFY + Intel Core i7-10700K BOX + G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2X16GB) CL15 3200MHz
- X1 Carbon 10th 14" FHD+ IPS érintő i5-1245U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- SAMSUNG QE65Q800T 165CM 8K SMART PRÉMIUM % AKCIÓ!!
- SAMSUNG QE65Q950R 165CM 8K SMART CSÚCS TV ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest