Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz zolikaDB #96433 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/milyen_cserelheto_objektives_gepet/friss.html
@aginor:
Őszintén, soha nem asztrofotóztam, de amúgy ott nem előny a fisheye, hiszen azzal 180 fokban a teljes égbolt fényképezhető, míg a leképezésnek nem kell geometriailag a legpontosabbnak lennie? -
t.imi
addikt
válasz zolikaDB #96384 üzenetére
Ezt a szakik megmondják :)
E-M5 II volt csak nálam rövid ideig, többi Panasonic. Én imádtam őket. Ennyi eszem van, léptem Fujira. Ez már másik történet.
GX-80-ban emlékeim szerint 1/16000 e-zár, utólagos fókusz, árnyék kiemelés, kva hasznos funkció volt számomra. Ami hirtelen eszembe jut.
12-32-vel egyik nadrágzseb, 25-1.7 a másikban és mehetsz is.
Fuji 18-55-öt adtam most el, tulaj szerint (aki fenti gépet árulja) a 12-32 megeszi a fuji alap obit reggelire, pedig az f2.8-4. Használt árban majd 3x a különbség. De, valóban nagyon korrekt "üveg" a pana alap obi. 25 1.7 szintén. -
vond
MODERÁTOR
válasz zolikaDB #96348 üzenetére
Részemről (használt) Pana GX80 + 12-32 kitobi + 25mm f/1.7. Kb. 140-ből meg is van.
Videóban nem túl acélos (nem rossz, csak néha megbízhatatlan), viszont fotóban teljesen jó, gyors és pontos AF, elég szép 50/60 fps FullHD videó, a 4K 25/30 meg egyenesen szuper (minimális, kb. 1.1-szeres crop-pal), masszív ház, jó kezelhetőség, sok programozható gomb, fel-lehajtható kijelző, gyengécske EVF (de legalább van), beépített, felfordítható vaku + papucs is van mellette, és persze ott a bitang jó stabilizátor, aminek a segítségével simán tolhatod kézből a videót, fotóban meg kitarhatóak ilyen fél másodperces expók nagylátón.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
-
Mercutio_
félisten
-
dippe
tag
válasz zolikaDB #96311 üzenetére
Eszembe jutott, hogy az Olympus honlapján meg tudod nézni, adott gép + obi kombinációval mit lehet kihozni halandó emberek által: https://my.olympus-consumer.com/search?q=e-pl8
Jobb oldalon válaszd ki milyen obi-t adnak a géphez.
Ha más olympus gép is érdekel, fent a keresőben keress rá először, én nem találtam külön szűrőt hozzá az oldalon.
Ha esetleg bármi kérdés vagy kétség van, szívesen küldök képeket privátban különböző fényviszonyok közt, stb. csak írd meg mire lenne szükség
Ja, és előzőleg elfelejtettem említeni, hogy az EM-10 és az E-PL8 képminősége közt nem láttam különbséget. Szerintem 100%-ban ugyanaz az obi, elektronika, érzékelő, csak a firmware és a váz butább kicsit. -
dippe
tag
válasz zolikaDB #96304 üzenetére
Igen, nekem E-PL8 van, bár nincs összehasonlítási alapom hasonló kategóriával, régebbi csúcskompaktról váltottam. Először EM-10-et vettem, de átcseréltem inkább erre, mert számomra elég ennek a tudása, viszont olcsóbb, kisebb és nekem kényelmesebb. Kirándulásokra ideális. 1 feltöltéssel 1 napot nekem kibír kb. 300 képpel.
A Lowepro Dashpoint 30 tokba pont belefér, de nagyon ki van számolva, kicsit legózni kell a pánttal. Viszont ezzel a tokkal szuper hordozható.
A gép fogása meglepően stabil, a kialakítása masszív. A kihajtható kijelzőt nagyon szeretem, sok témánál jól jön.
Szerintem a fókuszsebesség okés, az élesség jó, a követést sosem próbáltam.
Szerintem a kitobi képminőségben teljesen korrekt. Viszont műanyag, és nekem a zoom kicsit "ragadós" amikor tekerem. A manuális fókusz totál jó a zoomos élkiemeléssel.
Szerintem elég nagy a dinamikája a képeknek. Az érzékenysége is meglepően jó. Pl.nyáron sötét barlangban, kézből, vaku nélkül fotóztam a családot ISO6400-al és teljesen élvezhető az eredmény. Napfényben szintén rendben van. Vízesést lehet vele fényképezni ND szűrő nélkül is kis elmosással. Szobában nappal vaku nélkül szintén rendben van, kis zajjal éles képek lőhetőek. A vakuja ugyan ledes, de meglepően erős, és tetszik hogy levehető.
Negatívumok:
Ami kicsit fáj, hogy ebben még nincs benne: focus stacking. Az újabbakban, és ha jól emlékszem az EM-10-ben is van.
Az akku USB-n keresztül nem tölthető. (WTF??)
Így utólag bánom, hogy nem pancake-val vettem kicsit többért. Képminőségben kb. ugyanaz, de kisebb és masszívabb.
Összességében nagyon elégedett vagyok vele, ár-érték arányban nagyon rendben van. -
jjeahh
nagyúr
válasz zolikaDB #71982 üzenetére
Viták elkerülése végett csak saját vélemény:
Pana: menü egyszerű, átlátható, gyors menü többoldalas, túlbonyolított.
Oly: menü túlbonyolított, el lehet tévedni benne, gyorsmenü (super control panel) egyszerű, átlátható, minden gyakran használt beállítás elérhető egy helyen.
De nagyon sok múlik a kezelőszerveken is, pl. a pana gh szériáján annyi a dedikált meg testreszabható kezelőszerv, hogy a gyors menüben szinte soha nem is kell mászkálni.[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Mercutio_
félisten
válasz zolikaDB #71982 üzenetére
Vegyél dslr-t, mindenki jól jár de komolyan, ha versenyben van, akkor neked még nincs szükséged milc-re.
Menü: Olympuson részletesebb, van aki ezt igényli, van akit zavar.
Vázról elérhető dolgok: Egyrészt ahol szabadon gombhoz rendelhető funkciók vannak, ott csak a gombok száma és kézreállóság függvénye, másrészt a nagyobb vázakon több a dedikált gomb/tárcsa, valamit valamiért.
AF -sebesség: DSLR-nél másként működik ha ovf-en keresztül fókuszálsz és más, ha lcd-n komponálsz, milcnél nincs különbség. Sebesség rendben van, de ha vennéd a fáradságot YouTube - on már talalhattal volna af-sebesseg teszteket mindegyik vázzal.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz zolikaDB #71954 üzenetére
Azt a GX1-et ha jól látom még a régi Pana kitobival szerelik, ami elég gyengus, én kihagynám a "lehetőséget".
Dehogynem lő, berakja bármelyik Panát iA-üzemmódba és kattogtat
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz zolikaDB #71650 üzenetére
Egyébként biztos vannak Debrecenben m4/3 tulajok, egyszerűbb lenne velük osszefutni, saját SD -kártyára lőni képeket majd egy kocsmába beulni, ott fényerős fixet, AF-et, magas ISO -t is rögtön tesztelheted.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
A CaNikon alatt nem tudom mire gondolsz, de ha még azok is szóba jöhetnek, akkor át kellene menned a milyen cserélhető obist vegyek topicba nem itt lamentálni
-
t72killer
titán
0. kérdés, mielőtt köröket futnánk: a 200e csak a vázra vagy váz+obi kombóra értendő, ill használt váz játszik-e (vettem, hogy használt obi igen)?
"video legyen" - sztem vhol pleisztocén és holocén között halhattak ki a videó nélküli 4/3-os vázak, a 2009-es e-p2-ben már volt - ergo a puszta léte nem kérdés. Ha a minősége szempont, akkor meg kell találni a megfelelőt az alacsony bitrátás mosott vacak és a csúcs 4k (GH4, G7, GX8 -csak m43 vázakat sorolva) között.
lajka, canikon-> másik topic.
"Ertem, h E-M10 a best." -> ha a videó tétel, akkor messze nem.
Utazózoom: pana/oly 14-140 fixek: pana 1.7/20, oly 1.8/45 az olcsóbbak közül.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
domedee
senior tag
válasz zolikaDB #71479 üzenetére
A focus bracketing azt jelenti, hogy a gép sorozatot lő, de különböző fókusztávolságokra. Az főleg makrónál jó, mert a kis mélységélesség miatt nehéz jó képet csinálni. (vagy éles minden F=nagy-->sötét/bemozdult kép, vagy éles, elég világos a kép, de nem érted el a kívánt mélységélességet) Itt több képből tudsz a végül a PC-n összerakni egy jó képet, ahol minden éles, amit akartál, de nincs bemozdulva, nem sötét. Annyi, hogy ide kell az állvány és plusz világítás. A témának is célszerű mozdulatlannak lennie.
A vaku vicces módon, de még erősebb is a PL6-nál. Nem sokkal, elvileg olyan 20%-kal. Bár mivel alapból kicsi értékekről beszélünk, így ennek nagyobb távolságokra már nincs jelentősége. A wifi akkor kell, ha távirányítani akarod. PL berázás ellen. A stabi valamivel hatékonyabb, de teleobjektív esetén tud számítani, statikus témánál. Saját tapasztalat alapján, szobában gyerekekhez nem annyira lényeges, hiszen a stabi a te és nem a gyerekek mozgását segít semlegesíteni. A kis markolat tartozék. Sőt tudsz venni más színűt is.
Kiegészítő elektronikus kereső van rá, de szerintem nem éri meg az árát, akkor abból már inkább vegyél valami más kiegészítőt (vaku/állvány/...) és akkor vaku sincs.
A mostani csúcskompaktok tényleg csúcsak. A MILC abban jobb, hogy ha beszerzel hozzá pár objektívet, akkor sem foglal sok helyet, mint a DSLR, de ugyanakkor ott van, hogy céleseményhez tudsz célobjektívet választani. Ha pedig később valamelyik obi nem válik be, azt külön eladhatod. Vagy ha kell, akkor a jobb objektívek alá bármikor tudsz venni egy jobb vázat. Ez meg marad tartaléknak, az asszonynak, gyereknek... A csúcskompakt ára is csúcs ugyebár. Itt van esélyed alulról építkezni.
Sőt, inkább kezdjél egy jobb objektívval, jobban számít, mint a váz.
Egy nulláról kezdésnek a következő jó kis szett lehet egy alternatíva: használtan PL6 (50eFt) + Oly 14-42mm 1:3.5-5.6 II R kit objektív (25eFt) és újonnan Panasonic 25/1.7 (ez most jött ki a piacra, egész olcsó, 62eFt) + Sigma 60/2.8 (állati élesnek mondják a képét, sajna még nem tudtam kipróbálni, 55eFt). Ezzel le tudnád fedni a 28-120mm-t. Bár papíron hiányozna belőle a 84-120mm közti rész, de a valóságban már nem biztos. Ha meg kevés a 120, akkor a sigma mellett/helyett lehet a dupla kit másik tagja a 40‑150mm 1:4.0‑5.6 R, amivel a 80-300mm lenne lefedve.Bár amióta nekem is megvan az Oly 25/1.8, szinte fel sem raktam a kitobikat.
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
vape1
csendes tag
Azért a félreértések elkerülésére, én a beltérben energiatakarékos izzók fényében fogócskázó gyerekekre írtam, hogy az nehéz ügy vaku nélkül, legalábbis nekem EPL5+duplakittel vaku nélkül nem ment. Amióta megvan a 45 1.8, azóta jobb a helyzet, portréra szuper, csoportképet meg nem ezzel kell. Viszont 2 méterről egy babát fényképezni gyenge fényben számomra tökéletes. A Pana 20 1.7-et is próbáltam, és a hangja, illetve a sötétben nem kifejezetten gyors AF ellenére mégis az lesz talán a következő (esetleg a Pana 25 1.7, ha végre kapható lesz). Szóval nem lebeszélni akartalak, hanem jelezni, hogy azért ez sem tökéletes megoldás, de egy erős jót bőven megérdemel, és ár/érték/méret/használhatóság szempontjából számomra ez a vonal vált be.
EM10II helyett EPL5/EPL6-ot vennék most is duplakitben (110k) + egy használt, de garis oly 45 f1.8 (kb 60-65k). Esetleg ahogy írtam, majd a [Pana 25 1.7].
Tanuláshoz meg szórakozáshoz akár elég a duplakit is, amihez veszel egy olcsó Heliost (50mm f2.0 kb. 3-6eFt), ebay-en rendelsz kb 2400Ft-ért egy adaptert, és lehet hátteret mosni meg művészkedni, meg nem ugráló babát manuálisan fotózni. Az Oly 45mm előtt egy Minolta MD 50 1.7-et használtam adapterrel, és sokszor a játék kedvéért most is inkább azt, vagy a Helios 44M-4-et veszem elő a 45 1.8 helyett.
-
jeni
félisten
E-Pl6
WIFI van e segítséggel!
Toshiba Flash Air II Wireless 32GB SDHC Memory Card (PFW032U-1BCW)
Kétszer drágább a sima 32GB kártyához képest de van és lesz WIFI vele,bár nem lét kérdés,hogy benne legyen.
Az elektronikus kereső hátránya,hogy vakut nem tudsz felrakni mellé. Vagy- vagy.
És az sem mellékes,hogy 40000Ft alatt nem kapsz használtan sem.
A stabilizátor még a 3 tengelyessel is nagyon jó benne. -
t72killer
titán
"Érdekes, h "ekkroa dögöktől" eljutottál egy RX100-ig... Ezek szerint egy ilyen gép is bőven elég?" - A nagy dögökről (d90/7000) leszokást a családalapítás és az ezzel járó cipelnivalók motiválták, az e-pl5->rx10IV váltást pedig az, h kellett a videó. Még adalék, hogy víz alatt fotózom-videózok és a kicsi RX pont kezelhető méretűre nő házikóban, ill a házikó ára sem annyira földöntúli, mint egy DSLR-é.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
domedee
senior tag
válasz zolikaDB #71461 üzenetére
Esetleg egy kicsit még olcsóbb verzió? Egy Oly E-Plx váz és mellé a fényerős fixekből 1-2 db (17/25/45), ami mellé még egy korrekt vaku is belefér a 200-ba. Ha nem jön be, akkor majdnem árában el tudod adni újra. Nálunk babák vannak fotózva vele (PL-6+25/1,8+a váz kis vakuja). Még az asszony is tudta kezelgetni és szerette. Annyi volt, hogy én most váltottam, mert összejött a zsé rá, egy E-M10 MarkII-re. Mivel szeretek makrózni, ezért a focus bracketing-et nem akartam kihagyni. De amúgy szuper kis korrekt gép a PL6. Sőt, ha érdekel, eladó is az enyém. Nem ezért ajánlom amúgy. Csak szimplán jó kis váz. Természetesen vannak eltérések a vázak között, de a képfeldolgozó részben nincs lényegi különbség legjobb tudomásom szerint.
Azt vettem észre amúgy, hogy ha elkezd érdeklődni az ember, hogy egy adott célra melyik műszaki eszköz gyártó/modell a jobb/rosszabb, akkor sajna sok olyan dologra felhívják a figyelmét, amit anélkül észre sem venne, sőt boldog "tudatlanságban" használná.
Az itteni emberek sokkal kritikusabbak, mint a nagy átlag. Szóval nem olyan rosszak a MILC-ek, hidd el.
(#71462) t72killer: Esetleg pár erősebb izzó? És megvan oldva a fény?
[ Szerkesztve ]
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
t72killer
titán
válasz zolikaDB #71449 üzenetére
200k környékén én csak a Pana LX100-at tudnám tiszta szívvel videóra ajánlani. mft szenzor, 4k, fényerős lencse.
#71461: nekem így nézett ki a "fejlődésem": D90 +Sigma 28/24-70 -> D7000+Tamron 28/24-70 -> E-PL5+kitobi(!)+1.8/45 -> RX100IV. Utóbbi videójától összef#som magam, iso 3200-on tökéletes...
Beltéri képekhez amúgy kell a vaku és kész, hacsak nem egy félmilliós A7s-ben gondolkozol.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
vape1
csendes tag
válasz zolikaDB #71439 üzenetére
Amivel gond lesz, az a beltérben gyereket mozgásban kategória.
Javítsatok ki, de EPL-5, 6 vagy EM10-el ezt még fényerős obikkal sem igazán fogod egyszerűen megoldani, csak ha nem annyira vannak mozgásban (mint pl. egy baba, aki még nem rohangál). Gondolom egy használtan beszerzett EM-5 sem lenne kivétel.Alap kitobival szenvedés a vaku nélküli beltéri fotózás. Bár egy fényerős használt manuál obi 10k alatt megvan adapterrel, de akkor nincs AF (beltérben futkározó gyerekre, hát ez sem az igazi...) és pl.egy 50mm f1.7 beltérben már elég korlátozottan használható (folyton falhoz kell lapulni, hogy beleférjen valami a képbe). Fix megoldásként a Pana 20 1.7 futkározáshoz szintén elég lassú (talán 65k használtan), és kevés fényben az Oly 45 1.8-at is elég lassúnak érzem néha, és közben csiszolod a falat a hátaddal...
-
.mf
veterán
Használt Oly EM5: 100k
Használt 0km-es Oly 14-42 II R: 20-25k
Ha az első benyomások jó, akkor utána vagy használt Pana 20 mk I: 60-70k vagy / és Oly 45: 60-65k
A "vagy" esetben 200k alatt maradsz.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Peetta14
tag
Az én tanácsom, hogy inkább obiba fektess, ne a vázba. A váz avul, az obi kevésbbé. Az obi alapvetően megadja milyen helyzetekben tudsz jó képet lőni. A sok csilivilli szolgáltatás nélkül lehet élni, de fényerős obi(k) nélkül nem sokat érnek. Ha később meggondolnád magad az obikat kisebb bukóval tudod eladni, mint a vázat. Kitobi nem mutatja meg, mit tud az a gép.
-
Monya78
veterán
Összeg határ még mindig 200eFt?
Ebbe szerintem csak használt cuccok férnek bele:
Oly e-m10 + 14-42 kitobi+használt fényerős fix (eqv 35-50 közötti) oly 25mm F1.8
Oly e-m10 + 12-50+használt fényerős fix (eqv 35-50 közötti) pana 20mm F1.7Ha a videó a fontosabb, az oly helyett pana váz...
Ha bővült a pénzösszeg határa, könnyebben lehetne válogatni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mercutio_
félisten
Ilyen atfogást csak a Pana 14-140, Olympus 14-150 obi tud.
Aki próbálta mindkettőt videó téren majd leírja van-e és mekkora difi az E-M10 és E-M10 II között. Az biztos, hogy pana már 3 éve is elég jó videót tett a vázakba.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Peat;)
veterán
"Mellesleg nem bánnám, ha a felvett videó nem egy "paca" lenne, de gondolom, egy elég jó mobil videóját simán übereli egy MILC" igényednek és "E-M10" párosításnak nézz utána, szerintem nem egy telefon lehet hogy elkeni az E-M10-est videoban, de nem vagyok szaki, csak kisebb olympus gépeknél a video nem a legnagyobb erősség, az E-M10-el azonos szenzoros pl5 is elég gyengus ebben a funkcióban bár már az is sok telefont üt. Ugye mit értünk elég jó mobil alatt De nekem az a kép van hogy máig csak kullog az olympus a konkurencia után video szempontból, de lehet ez változott!
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
Nemtudom nézted e de a G7 most elég jó árban van akcióba 5év garival.
A videójára nem lehet panasz -
Mercutio_
félisten
válasz zolikaDB #71434 üzenetére
Az első régebbi váz, drágább obi, második új II-es verziójú váz, és olcsóbb obi.
szerk: asdf_ megelőzött. A palacsinta obi csak elektronyikusan tud zoomolni, ami idegesítően kompaktos sebességet jelent.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz zolikaDB #71434 üzenetére
Regebbi vaz palacsinta obival (kicsi, villanyzoomos) vs. ujabb vaz, a hagyomanyos obival (manual zoom, es meretesebb). Felhasznalasi terulettol fugg, ha sokat videoznal (bar azt nem biztos, hogy egy oly vazzal kene ) akkor a sima motoros zoom elony, vagy ha pl. mobilrol akarod tavvezerelni a kamerat, akkor ott asszem a motoros zoomos obival lehet a zoom merteket valtoztatni a telefonrol, a hagyomanyosnal nyilvan nem), ha ezek egyike sem jatszik, es csak fenykepeznel, akkor valoszinuleg a nagyobb meret ellenere a hagyomanyos kitobival jarsz jobban. A regebbi vazat mindenesetre en mar tuti nem vennem meg, 30 ropit meger, hogy az ujabb legyen (es pont ez a 30 ropi a palacsinta obi felara a simahoz kepest, ezert vannak egy arban).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest