-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz Domináns Hím #96593 üzenetére
Nem akarok én védeni senkit, de Zsiday is, meg mi is abból tudunk kiindulni, amit adott pillanatban látunk. Azt nem lehetett megósolni, hogy a kormány ráönt egy rakás pénzt az emberekre, meg kamatstop, meg csok kamatstop, meg babaváró meghosszabbítás, estébé. Senki sem orákulum. Simán lehet, hogy abban a pillanatban ezek voltak a legjobb, és legnagyobb valószínűségű prognózisok. Attól még az adott ember nem lesz hülye, hogy nem jöttek be a tippjei. Változott a környezet, nyilván az boríthat mindent.
Az meg nyilván irrealitás, hogy az ingatlanáraknál is to the moon legyen. Mármint generálisan. Ne a XII-ből indulj ki. Vidéken egy panel sohasem lesz 50-60 millió, mert nincs ember, aki meg tudná fizetni.
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #96596 üzenetére
-
attiati
veterán
Ha a jövőkutatók szakmáját is figyelembe vesszük, akkor párévente lesz 1-1 nagy horderejű változás a világban. (Társadalmak és gazdaságok alapvető működését befolyásoló, egyfajta black swan esemény) (ivóvíz hiány, városokban vertikális közlekedés, stb... végtelenségig sorolva...)
Szvsz ennek fényében érdemes nézegetni ilyen 2100-ra szóló előrejelzéseket.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Domináns Hím #96593 üzenetére
Imádom hogy még az ingatlanárak témájára is rá bírod fűzni a keleti/kínai propagandát. Figyelmeztetlek, eddig és ne tovább! Ha még1-et rátekersz akkor azt törlöm, megértésedet köszönjük. Ez a topic nem lesz széttrollkodva.
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #96594 üzenetére
a kollega azt irta, hogy otevente duplazza az ingatlanportfolioja erteket. ennek szerintem semmi koze a megteruleshez, arrol szo sem esett.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Domináns Hím
kezdő
válasz j0k3r! #96586 üzenetére
Nem túrtam utána, elsőként ez jött szembe (de volt ennél sarkosabb is):
"a lakáspiaci árak pedig oldalazásba válthatnak át"
Ha már belekezdtünk, még valami: amikor Zsiday ezt az interjút adta, éppen egy új építésű belvárosi lakást fizettem ki (25 százalékkal előleget fizettem 2 évvel korábban), 1,4 milliós négyzetméteráron. Nemrég egy ennél rosszabb adottságú, de hasonló alaprajzút ugyanabban a házban 2,25 millióért adtak el. Egyetlen, számomra érdekes új projekt van jelenleg, az A60, rosszabb lokációval. Ott 2,1 körül van az átlag, de az jó esetben is csak '25-ben lesz átadva (sőt, várhatóan a '25-ös szezonból is kicsúsznak az átadással).
Zsidayval ellentétben én nem szoktam a teljes magyar ingatlanpiacot átfogó jóslásokba bocsátkozni, de ha tippelnem kéne, a teljes piacot érintően a stagnálásra tennék. Az OPEC+ az 1,2 millió hordós termeléscsökkentéssel el fogja hozni a 100 dolláros olajárat és nem lehetünk biztosak benne, hogy ennél a pontnál meg fognak állni. Az amerikai államadósság úgy ugrott a kétszeresére, hogy közben Kína és az arab olajtermelők is kiszállnak a refinanszírozásban való részvételből, miközben mindhárom, Kína által dominált nemzetközi gazdasági együttműködés a jüanra épülő, blokklánc alapú CBDC felé tendál. Van, aki ebből a kedvező kamatkörnyezet és a fellendülő gazdaság kombóját olvassa ki?
Abban igazad van, hogy ez "nem egy nagy valami", de még ebben az évtizedben ebből a "nem egy nagy valamiből" 50 belvárosi új, vagy teljesen felújított lakásom lesz.
Nálunk mondjuk alap a teljes felújítás, minden használt ingatlanunknál. Belülről szebb, mint az új kecók.
[ Szerkesztve ]
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
veterán
válasz Domináns Hím #96582 üzenetére
Nézd, én laktam régi bérházban évekig, sok barátom még jelenleg is ilyenben él. Általában mind műszakilag, mind esztétikailag le vannak csoffadva. Persze klímával olcsón kihoztad a fűtést, de te nyilván nem költöznél ilyen helyre. Én sem. Airbnb-re jók ezek, de a város magját nem ez a funkció adja.
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #96587 üzenetére
elmondta, nem olvasol a sorok között? mondjuk ~20%, hiszen professzionális működés mellett 5 évente duplázza az ingatlanportfóliója értékét. ha meg valami komolyabb insight kell, akkor megkérdezi az orosz jegybankelnököt a zárt fb csoportjukban
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Domináns Hím #96585 üzenetére
2022 q3 és 2023 q3 közt mennyi lesz? Elmondod? Csak mert az eddigi statokat bárki látja szóval nem hallottunk tőled sok újdonságot.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Domináns Hím #96585 üzenetére
Elképzelhető, de kérnék egy linket azért a biztonság kedvéért. Köszi
some men just wanna watch the world burn...
-
Domináns Hím
kezdő
válasz j0k3r! #96583 üzenetére
Én nem a '22-es Zsiday-nyilatkozatokról beszélek, hanem arról, hogy mit mondott egy évvel korábban: megjósolta, hogy most már aztán tényleg nem nőnek tovább az ingatlanárak, ehhez képest 21 százalékos árnövekedés lett belőle.
[ Szerkesztve ]
-
mokus18
tag
Sziasztok!
Van MÁK nál értékpapír számlám, kérdezném, h ha megváltozott a személyi igazolványom, szükség-e bejelenteni a módosítást?
Ha igen, h tudom a legegyszerűbben megtenni?Köszönettel
-
j0k3r!
senior tag
válasz Domináns Hím #96582 üzenetére
"2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon."
Igen, 2021 Q3 és 2022 Q3 között, amikor a mostani állapothoz képest dübörgött a gazdaság, kisebbek voltak a kamatok, ömlött a választási és felújítási pénz a piacra. Szerinted, amikor Zsiday az ingatlanpiacról beszél 2022 Q3-ban, akkor az előző egy évről beszél, vagy a következő pár évről? Netán van már nálad 2022 Q3 és 2023 Q3 közötti jövőbeli adat? A visszapillantóba bámulva (és hivatkozva) nagyon könnyen bele lehet esni az előttünk álló szakadékba. Érdemes lehet az előttünk levő utat figyelni helyettesome men just wanna watch the world burn...
-
Domináns Hím
kezdő
válasz Vision #96564 üzenetére
Az ilyen bérházak jelentős részénél fel lett újítva a ház áramhálózata, jellemzően a gáz is, a víz azért ritkábban, mert sokszor a falon belül megy a fővezeték (ólomcsőben ). A lakásainkba belső felújításakor három rétegű üvegezés, magas hatékonyságú hőszivattyús klíma (H-tarifával), szigetelt gipszkarton előtétfal kerül be, a földszintieknél lépésálló hőszigetelés megy az aljzatbeton alá. Ez azért elég combos korszerűsítésnek számít. Talán hihetetlennek tűnik, de energiafogyasztásban nincs érdemi különbség az újakhoz képest, a térérzet azonban sokkal jobb. Beruházási oldalról az egyiknek négyzetméterenként 1 millió forint jelenleg az önköltsége (négy, rövidesen elkészülő lakás alapján)a másiknak 2,2 millió, a rövid távú kiadással elérhető hozamuk azonban megegyezik (hosszú távon biztos jobban teljesítene az új, de rövid távon nincs különbség). Professzionális működés mellett 5 évente duplázom az ingatlanportfólióm értékét, a PMÁP-ra is csak legyintek.
A most tárgyalt áresésekkel kapcsolatban csak egy idézet:
"2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon."
Ez akkor következett be, amikor a Zsiday-féle szakértők azt fejtegették bőszen, mennyire rossz most ingatlanba fektetni. Ezzel együtt nyilván vannak olyan területek, ahol igazuk van, ők visszaadnak valamennyit az előző időszak jelentős emelkedéséből. Aki hosszú távra lő és jó hozammal dolgozik, ezeket az ármozgásokat nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja.
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #96579 üzenetére
„Mi van? Ne haragudj… Eurózóna? Hagyjuk már!”
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
favagoJoska
tag
válasz Hi!King #96573 üzenetére
A szó legszorosabb értelmében igen, mert legrosszabb esetben nyomtatnak annyi új forintot amiből fizethetők a kamatok. Viszont ez egy hiperinflációs spirált is beindíthat. Tehát ha ezt is figyelembe vesszük a válasz az, hogy nem.
Jelenleg versenyt futunk az idővel, amit szerintem el fog veszíteni valahol az MNB és a kormány. Az nem fog menni, hogy mi tartjuk a legmagasabb kamatokat legalább addig amig a nagyok nem csökkentenek (és ez még nem garancia hogy az MNB csökkenthet), miközben tartanunk kell a forint értékét is hogy ne szálljon el végleg az infla, a gazdaság se essen be, az államadósság se nőjjön meg nagyon és a költségvetés se boruljon fel mindig. Ezek közül minimum 1 célt el fognak bukni.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz Vision #96577 üzenetére
kb 1000-2000 mrd-os tétel lesz idén is, csak a baross prg volt 700mrd.
felelős gazdpol kellene inkább - illetve ott van az egyszemélyes cds-felár is.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
j0k3r!
senior tag
válasz Vision #96571 üzenetére
Fel lesz ott áldozva a forint a növekedés oltárán, figyeld meg. Sőt ugye már most is ez megy sunyiban a mindenféle állami kamattámogatott hitelekkel, mint kiskapu. Unorthodoxiában ez az alapműködés, nem az amit a FED és az ECB csinál.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #96547 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy ha mondjuk tegyük fel, újra elkezdődik a kamatcsökkentési ciklus, a kötvények (nem PMÁP, hanem piaci) erősödnek a hozamcsökkentés hatására, majd megint negatív kamatkörnyezet jön létre (szerintem nem jó irány, de tegyük fel), akkor nem ésszerű eladni a kötvényeket és helyette részvénybe ülni? Mármint ha eleve a kiindulópont egy vegyes portfolió? Mert mondhatod, hogy úgysem leszünk okosabbak a piacnál, de konkrétan a piaci államkötvényeknek vannak olyan vásárlói, pl. bankok, akiknek azt kell venniük akkor is, ha 0 a hozam.
-
Segal
veterán
Ha egyszer elkezdődik a kamatcsökkentés az biztosan nem fog neki jót tenni.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
veterán
Nem látom, mitől maradha "erős" a forint, szerintem csak idő kérdése és be fog esni megint.
Mitől esne be? Sokszor leírtuk, energiaárak stabilizálódtak, országkockázat nem nagyobb, mint 3-4-5 éve. A gazdaságunk a némettel korrelál. Én azt nem értem, hogy miért nem erősödik jobban. -
Vesa
veterán
válasz stingy2 #96561 üzenetére
Pánikvásárlás! Illetve, szerintem sokan megégették magukat, mert ugye most buktak egy méreteset.
Én is vettem 385-ért dollárt, ez is rulettkerék volt. Mehetett volna még feljebb (ment is, 445-ig), sajnos nem ott adtam el. Az átlagom miatt nem buktam, mert sokkal olcsóbban vett dodó is volt régről. Szerencsére a nagyrészéből kiszálltam amikor megindult lefelé. Viszont azóta is veszem folyamatosan, az EUR mellett. Nem látom, mitől maradha "erős" a forint, szerintem csak idő kérdése és be fog esni megint. Nálam viszont a vásárlást az indukálja, hogy még a nyár folyamán szeretnék venni még egy ingatlan külföldön, tehát ezek az összegek nem tartós megtakarítási pénzek, hanem el fogom költeni devizában.
A tudomány a valóság költészete!
-
favagoJoska
tag
válasz PredatorZoli #96562 üzenetére
Ez viszont nagyon fontos. A magyar ingatlanpiac azért tud(ott) szárnyalni mert úgy fűtötték a keresleti oldalt, hogy a kínálatit lefolytották. Nagy kérdés, hogy ezt a politikát meddig lehet csinálni egy ilyen katasztrofális demográfiájú országban úgy hogy a világ egyik legnagyobb árindex emelkedését produkálja. Feltételezem a végtelenségig nem lehet, a problémák amiket ez okoz előbb vagy utóbb túl nagyok lesznek és összeomlik az egész tákolmány. Vagy tényleg minden adóforintot arra fordítunk hogy fűtsük az ingatlanpiacot és betonba öntsük a jövőt.
Ezzel nem megjósolni akarom a közvetlen jövőt. Én simán el tudom képzelni hogy ez a világszinten egyedülálló árindex emelkedés amit a magyar ingatlanpiac produkált még fújható akár sokáig is. De az ára is meg lesz az biztos. -
Vesa
veterán
Igen, ennek van realitása. Van olyan barátom, aki ingatlanban utazik befektetőként már 10 éve (megvesz, felújít, elad), brutálisat ment az elmúlt 10 évben, százmilliós profitokról van szó. Eddig minden egyes fillért ingatlanba tett, nyilván. Most, hogy belassult a piac, a meglévőket még befejezi és árulgatja, de az összes szabad tőkét betolta PMÁP/DKJ párosba (70-80M körül). Egyszerűen most jobban megéri, addig is kipiheni az elmúlt 10 évet. A kamat bezuhanása előtt ismét be fog vásárolni ingatlanokból, még nyomott áron. Itt majd az lesz a kulcs, hogy ezt mikor kell elkezdeni, hogy még olcsón tudjon venni a felfutás előtt, de ne is túl korán, hogy olvadjon a pénze.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
a hazai ingatlanállomány nagy része katasztrofális és nem épül elég új lakóingatlan sem.
-
veterán
Pontosan. Aki a belvárosban akar lakni, de igényes vásárló, az gyakorlatilag patthelyzetben van. A szigorú előírások miatt a régi lecsoffadt bérházakat nem lehet lebontani, korszerűsíteni lehetetlen/soha meg nem térülő befektetés. A lokáció miatt az értékük nagy, de hogy mi a jövőjük, az számomra nagy kérdőjel.
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #96557 üzenetére
De a tőkeköltséget ne a bekerülési árra határozzuk meg, csak a múltbeli teljesítmény mérésénél van jelentősége. Kicsit paradoxnak hangzik, de minél többet emelkedik egy lakás ára, annál jobban romlik a (cf alapú) hozama minden más változatlansága mellett.
#96558j0k3r!: Ez kb. a soha nyereséget nem termelő growth részvény esete.
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
stingy2
senior tag
Egyébként érti vki, hogy mostanában miért nem jelennek meg a topikban a devizába menekülő megtakarítók? Mikor 420-440 volt az €, $, mindenki forintot akart eladni, most hogy olcsó a deviza? Akinek van esze most vált, nem ismét 400 felett.
INTJ
-
Vesa
veterán
Ha már téma az ingatlan, itt egy másik érdekes adatsor ehhez
Fogyatkozik Európa, fogyatkozik Budapest, és emiatt az ingatlanárak is lezuhanhatnak
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #96557 üzenetére
elmúlt 10 évben nem követték le a bérleti díjak a lakásárak változását - kevésbé nőttek a bérleti díjak:
[link]
-
j0k3r!
senior tag
válasz aAron_ #96556 üzenetére
Az az igazság, hogy szerintem az ingatlan kiadásból származó bérleti díj már évek óta másodlagos a befektetők számára. Sokkal fontosabb, hogy a 30 milliós panel 45 milliót érjen 3-4 év alatt, mint hogy havi 110, vagy éppen 125 ezerért lehet kiadni. Sőt, az a legjobb, ha "trezorként" lezárva van tartva, mert akkor még az amortizációs költségek is csökkennek. Nem véletlen van pár újépítésű lakóparkban sok üres lakás. Itt tőlünk nem messze is azt hiszem arabok felvásárolták a lakások egy részét, és kb. üresen állnak évek óta.
#96555 PredatorZoli: Az a baj, hogy mindkettőtökkel egyet tudok érteni részben
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #96544 üzenetére
10 éves államkötvény hozam 2 év múlva várhatóan 7% körül lesz (1 éves meg 8). Ahhoz, hogy ezzel a hozammal a lakás kiadás versenyezzen, bérleti díjaknak nominálisan kb. duplázódniuk kell, lakásárak stagnálása mellett. Ha a lakásárak emelkednek, bérleti díjak duplázódása értelem szerűen nem lesz elég.
Ezért is tartom most nagyon rossznak az ingatlant. De ha valahol rossz a matekom, szóljatok.
Historikusan is érdekes lenne megvizsgálni, volt-e már ilyen valaha, de sajnos ehhez szerintem nincsenek adatok.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz j0k3r! #96551 üzenetére
De ő nem a kockázata csökkentéséért teszi, nem azért mert nem bírná el a pressziót, hanem mert ez a stratégiája eleve.
Ráadásul nem is az a vezérelv, hogy éppen jól hoz-e az állampapír vagy sem.
Persze én feltétlen ezzel a fajta stratégiával sem értek egyet, de láthatóan neki bevált. -
Segal
veterán
Ugyanezen okból gondolom azt hogy a következő "sztártermék" az ingatlan lehet majd, mert ha az állampapír kamata "elporlad", az ingatlan ára meg most esik mint a kő, akkor jövő év második felében a "biztos" befektetés újra az ingatlan lehet a nagyátlagnak, főleg ha azt fogja látni hogy minél később száll fel a vonatra annál drágábban veheti...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
sajtos365
tag
Most ahogy írod igazad van, jelenleg a magas infláció elől menekülő "promt" PMÁP-ba fektetők érthetően felpörögtek a fórumban és én félreértem a helyzetet. Nálam az értetlenkedés oka a részvényeknél jó beszálló ellenére legtöbben PMÁP-ban gondolkodnak legalábbis többen beszélnek róla mint egyébként, a másik felét meg megválaszoltad.
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #96547 üzenetére
Miért? Pont a napokban beszéltük a másik topikban stingy2 mozgóátlagos elméleti "stratégiáját". Az pont azt csinálja, hogy borúsabb felhők esetén kiáll a pálya szélére és megvárja amíg elmegy az eső. A backtest alapján jobban teljesít, mint a "folyamatos" buy and hold. Azzal egyetértek, hogy ha valaki pánikból ki-be ugrál a portfolio.hu-s szalagcímek alapján az hülyeség, de akinek ez a stratégiájának a része ott működhet.
-
travix
aktív tag
válasz bandus #96507 üzenetére
Nekem van semiconductor etf és nasdaq-om, de több pénzt nem tervezek betolni ezekbe. Szektorokkal nekem az volt nagy bajom, hogy sok a szemét közte, ez alól leginkább kivétel a semiconductor. Stabil cégek, növekvő iparág. Ettől függetlenül most már csak world quality, jpgl és small cap value van kilátásban. Kriptoban nem hiszek.
-
stingy2
senior tag
válasz PredatorZoli #96544 üzenetére
Szerintem az is egy opció, hogy 2 év múlva olyan áron lesznek a részvények ismét, hogy senki sem mer beszállni. Szép és jó a 16% Ft-ban, de pl. a sima SP500 ETF $-ban tud akár évi 30%-ot. 2019: 31,22; 2020: 18,37%; 2021: 28,74%. Nem is volt oly rég. Ha "kiszorozzuk" akkor aki 2019.jan.1-én SPY-ban ült és megtartotta 2021.12.31-ig, az 3 év alatt duplázta a vagyonát USD-ben, hogy HUF-ról ne is beszéljünk
A negatív hozamú évek után a SPY simán tud 2-3 év alatt 40%-ot csinálni.(2003-2005 vagy 2009-2010) De még esés se kell ehhez: ott van amit fentebb írtam '19-20: 50% vagy '2013-14: 45%. Ehhez hozzávesszük, hogy a Nagy Márton féle vonalnak sztem már most is fizikai kínokat okoz a Ft ereje, simán benne van egy jó nagy 0, vagy alul teljesítés 2-3 éves időtávon a PMÁP vs SP500 relációban, hosszabb távon meg nem is kérdés szerintem.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
-
Mercutio_
félisten
válasz PredatorZoli #96532 üzenetére
Nem lehet, hogy szimplán kockázat csökkentés a célja a kötvénybe "ugrásnak"?
Jelenleg nem igazán látszik mennyi csontváz van még a szekrényekben, meddig marad az infla és milyen szinten, a kamatok csökkennek-e és mikor/milyen tempóban, a mostani egy "kismedve", vagy egy hosszabb periódus nyugalmasabb platója, illetve, hogy nem jön-e egy tartósabb oldalazó időszakA covid előtt már látszottak a problémák, azok okai sem oldódtak meg és még ráborították a helikopter pénzeket. Most a QE és egyéb stimulusokkal felpumpált tőke reménykedik, mert senki nem szeretne bukni, de az, hogy mi lenne a tartós megoldása a problémáknak nem igazán látszik
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
PredatorZoli
Topikgazda
2 év múlva már annyira alacsony lesz várhatóan megint az állampapír kamat, hogy ott már nem biztos hogy ki fogja termelni még a bérletidíjat sem, nemhogy még gyarapodjon is azon felül legalább az inflációval.
Én azt mondom a kövi 2 évben még vagy bejön a kiülés vagy nem (50-50), 2 évnél hosszabb távon szvsz tuti bukó. -
Vesa
veterán
válasz sajtos365 #96542 üzenetére
Ennek inkább az az oka, hogy az ide betévedő emberek egy része csak annyit szeretne, hogy promt ne olvadjon el a pénze valami 0,0001% kamatos bankszámlán. Ennek legegyszerűbb módja most az, hogy állampapírt vesz és ezzel le van tudva. A brókerektől az átlagember "fél" (pontosabban nem bízik bennük, ezt magam körül is látom), ennek oka a számos bedőlt, vagy sikkasztással végetért történet. Emellett, ahhoz már tanulni kéne egy kicsit, hogy ETF-et vagy részvényt vegyen, ezt teljesen laikusként szerintem senki nem meri meglépni, ami érthető. A PMÁP semmi másért nem megy most nagyot. Annyi történik, hogy az eddig a pénzügyekben teljesen inaktív lakosság egy része elkezdett legalább ennyit foglalkozni a kérdéssel, és ennél egyszerűbb, kézenfekvőbb megoldás jelenleg nincs.
Akik értenek hozzá, azoknál nem változott semmi, maximum a PMÁP-ot is bevették a portfólióba pár százalékkal, ha egyáltalán.
-
sajtos365
tag
válasz PredatorZoli #96482 üzenetére
Akkor nem csak én megyek szembe az autópályán mindenkivel.
Tele van a topik állampapíros hozzászólással, részvényekről szinte nem is esik szó, kezd olyan érzésem lenni, hogy a nagy sokaság jobban tudja, ugyanakkor ha az állampapírok hosszútávon jobban hoznának akkor már rég nem lennének tőzsdék, viszont ha rövidtávon biztonságosabb lenne a részvény akkor állampapírok nem léteznének. -
dj79
senior tag
válasz PredatorZoli #96539 üzenetére
Ezért kérdeztem a véleményeket.
Viszont ilyen esetben mondjuk 4 év múlva a bent levő tőkét ki tudnám venni önerőként és a most fizetendő bérleti díj helyett 10-11 évet törlesztenék, az esetlegesen a hozammal párhuzamosan csökkenő kamatszintek mellett ahelyett, hogy most magas kamatszinttel felvegyek egy nagyobb összegű jelzáloghitelt.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Olyan hosszú távon szerintem tuti bukó.
Hosszú távon azért az ingatlanok emelkednek, jobban mint az állampapírok.
Működőképes lehet akár az élethosszig bérlés koncepció is, de szerintem akkor olyan eszközbe kell fektetni mellette a pénzt, ami hozamban tudja tartani az iramot. Ez pedig hosszú távon nem a kötvény, hanem a részvény. -
Vesa
veterán
válasz Vision #96531 üzenetére
Én valamilyen MI alapú (ezt a szót utálom, mert semmiféle öntudatos MI nem létezik és szerintem nem is fog egyhamar, de most az érthetőség miatt maradjunk ennél a meghatározásnál), szóval valamilyern MI alapú fejlesztésben látom a kiugrás lehetőségét. Ugye a ChatGPT csak egy bázis platform, amire majd egyre többen fognak építkezni. Ha itt lesz egy igazán innovatív felhasználás, amire tömegigény lesz (pl. a real-time hangos fordítást is ide sorolnám, mert a nyelvtudás hiánya még mindig hatalmas probléma a kommunikációban), akkor az a cég repkedni fog, ez garantálható. De ahogy már emlíétve lett, ehhez látni kell előre, hogy az sok-sok fejlesztésből vélgül ki húzza majd be a jackpot-ot. Ez pedig, mint minden tőzsdézés, a rulettkerékkel egyenértékű szerencsejáték, amiben csak annyival tudjuk jobban fogni a gyeplőt, hogy legalább a szegmenst megpróbáljuk belőni, a befektetéskor. Sajnos a történelem tele van nagyívű és reménytkeltő innovációkkal, melyek végül a kukában végezték, elégetve sok-sok milliárd dolláros befektetéseket.
Engem egyébként ezért vonzott mindig jobban a vállalkozás, mert egyrészt sokkal hamarabb lehet nagyobb profitot elérni, másrészt sokkal kevésbé szerencsejáték és sokkal inkább függ a saját tehetségemtől, mint tőlem független folyamatoktól.
Úgyhogy kérem, tegyék meg a tétjeiket!
[ Szerkesztve ]
-
dj79
senior tag
válasz Gigicuci #96530 üzenetére
Valóban valamennyire spekuláció, de kiültem anno a kétezerért vett OTP hétszázig tartó esését is. Nem mondom, hogy nem fájt nézni a napi árfolyamot pár hónapig, hála az égnek nem hiányzott sehonnan jó pár hónapig az a pénz
Nem két évig menne, hanem akár 4-5-6-7-8 is, viszont ingatlant akkor sem lesz kötelező vásárolnom belőle.Ringman: valóban, az általam mentett kereséseknél már jónéhány hirdetésnél látható az "áresés" etc.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
egyes helyeken már nominálisan is csökkentek az árak (a héten volt cikk róla), nem csak reálértéken, amúgy rá is férne a csökkenés az árakra, Mo-n volt a legnagyobb az utóbbi 10 évben az árnövekedés (persze akkor pont alacsony szintről is kezdtek el nőni az árak).
-
Gigicuci
senior tag
válasz PredatorZoli #96532 üzenetére
Igen, azt hiszem igazad van, ez is időzítés. Szeretnék tőle megszabadulni, de számomra nagyon nehéz.
-
Vesa
veterán
válasz fokukac #96491 üzenetére
"szerintem a társadalom igen kis hányada jut el ide, a többségnek fogalma sincs ezekről a dolgokról.."
A többség annyit csinál, hogy eladja a lakást/házat, majd hitelt vesz fel, hogy nagyobbra cserélje.
Egyébként jelenleg masszív árcsökkenés van a piacon, már látni az árakon is, de az alkupozíció ismét átkerült a vevőkhöz. Amikor én adtam el az egyik házamat még 2021 év végén, akkor egyetlen fillért sem engedtem az árból, sőt, licitálták fel a vevők és 3 héten belül eladtam. Ez most megfordult. Szerintem jövőre már befektetési céllal érdemes lesz ingatlant venni, feltéve, hogy még a nyugati világ része leszünk.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Gigicuci #96530 üzenetére
Szerintem meg pont ez szokott a gond lenni, ugyanis ez amiről beszélünk nem más, mint market timing. Az, hogy valaki átugrik kötvénybe hogy aztán visszaugorjon 2 év után mondjuk részvénybe vagy ingatlanba, az pure market timing. Az időzítési kísérlet pedig messze az egyik legfőbb oka az alulteljesítésnek.
Az átlagos kisbefektető, akinek van pénze de mérsékeltek az ismeretei, most csak annyit lát hogy 2 évig most milyen jó a kötvény, aztán milyen jó lesz visszaülni és pont rátérni az emelkedő pályára. Nehezen tudják felmérni ennek a buktatóit és kockázatait. Az ügylet kockázatát rendre alul, a potenciális nyereséget rendre felül becsülik.
Nem állítom hogy nem jöhet be, de rizikós, végsősoron egy spekuláció. -
veterán
válasz aujjobba #96527 üzenetére
Ápolónak hoznak Afrikából/Ázsiából melósokat, itt nem látom a nagy impactot. Illetve a dolog jellegéből fakadóan (alacsony belépési korlát) sok cég van, és lesz is a piacon, tehát nem tud 1 különleges kiemelkedni a többi bukásán, és monopolizálódni. Maga a tevékenység alacsony hozzáadott értékű, a munkaerőhiány oka az, hogy szar meló/alacsony a fizu. Ha emeled a fizut, akkor nem lesz munkaerőhiány, de akkor a marginod is megy a levesbe.
[ Szerkesztve ]
-
Gigicuci
senior tag
válasz PredatorZoli #96506 üzenetére
Az emberek egy nagyon nagy része próbál okosnak lenni, ügyeskedni, ugrálni innen oda, onnan amoda azzal a céllal hogy megveri a piacot, de a gyakorlatban valahogy mindig csúnyán a piacot alulmúló átlaghozam jön ki.
Összességében ez igaz, de azért nagy különbség van a tartok pmapot két évig majd etf és a többi rövidtávú, spekulatív jellegű adok-veszek között. Persze lehet, hogy erősen szuboptimális lesz, de az én szememben nem esik olyan megítélés alá mint a daytrade, egyedi részvény vagy éppen most dj79 ötlete ami szintén elég vad spekuláció szerintem.
A többivel teljesen egyetértek veled, köszönöm h vetted a fárdtságot és leírtad, érdekes volt.
ui.: a az VWCE iShares megfelelője a IE00B6R52259 (A1JMDF)?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Oppenheimer #96509 üzenetére
[a tech .. továbbra is a leggyorsabban növekvő terület fog maradni]
Szerintem pedig valami human terulet.
Peldaul amit a tech jelenleg nem tud potolni, az az apolo / gondozo / tamogato / szocialis agazatok.
Marpedig ott eleg nagy hianyok, szukossegek vannak mar a fejlett vilagban is.
Emiatt en azt gondolom, az ezeket osszefogo kozvetito cegek, aggregatorok fognak nagyot menni.Persze ha addig jon az apolono- illetve nover-robot, akkor nem szoltam.
-
forumpista
aktív tag
válasz werszomjas #96496 üzenetére
Az is baj hogy amikor az ingatlanok feltelezett jovobeni arvaltozasarol van szo, akkor az emberek az egesz ingatlan piacot egy nagy altalanos masszakent kezelik.
Sokszor hallok pl. olyat amikor valaki azt hiszi hogy majd az ujepitesu budai lakast bagoert megveheti 1-2 even belul, meg olyat is amikor valaki nem hiszi hogy a pusztakulson levo okori kadar kockaja a kutyanak sem fog kelleni.
Szvsz siman elofordulhat a kozeljovoben hogy bizonyos ingatlanpiaci szegmens szarnyalni fog, egy masik meg bukdacsol, mindez egyidoben.
-
stingy2
senior tag
válasz Cseri0058 #96520 üzenetére
Igen, de a "kamatosztás", ahogy MasterMark írta, nem 1 év múlva lesz, hanem 2024.03.20-án. Ma meg 04.06 van. Tehát már nincs 1 év hátra a kamatfizetésig. A kamat meg 1 évre 16%, nem 35x napra.
Én azt javaslom, hogy ilyen helyzetekben higgy a kincstárnak, - fogadd el, hogy 16% az éves kamat, és hogy tudnak számolni- és próbáld meg a saját gondolatmenetedben megkeresni a hibát. Gondolod, ha 16%-os kamattal hirdetik a papírt, de csak 15,x%-ot adnak akkor már nem tört volna ki a népharag?Nézd át a linkelt tájékoztatót: kibocsátás napja 03.28. Kamatfizetés napja 03.20. Évesített kamat 16%. Időarányos kamat 15,65%.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Cseri0058
őstag
válasz MasterMark #96512 üzenetére
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #96506 üzenetére
"Az emberek egy nagyon nagy része próbál okosnak lenni, ügyeskedni, ugrálni innen oda, onnan amoda azzal a céllal hogy megveri a piacot, de a gyakorlatban valahogy mindig csúnyán a piacot alulmúló átlaghozam jön ki."
Mert nincsenek folyamatosan befektetve, vagy akár shortolnak is, mindet költségek mellett. Túl nagy kockázat vállalás esetén csődbe is mennek.
Az viszont fontos, hogy ezek semelyikéből sem következik, hogy a véletlenszerű döntésnél rosszabb döntéseket hoznának átlagban.
What is your ikigai?
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #96517 üzenetére
de ha nagyot megy az adott cég az ismeretlenből, akkor nagy valószínűséggel a market weight is kicsi, így kicsi a súlya az indexben, kicsit az impactje is, nem? ki nem maradsz belőle, de nagyot profitálni sem fogsz.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Vision #96515 üzenetére
Dehogynem tudod! Ez egy közkeletű tévedés. Pont erről szólnak market weight ETF-ek. A piaci hozam nagyját pár nagy felülteljesítő cég adja. Egyedi részvényezéssel ezeket nem fogod kitalálni. Market weight ETF-el meg benne leszel.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
bandus
veterán
ezt mintha már kifejtetted volna korábban: msci world vs. vwce esetén előbbinek a földrajzi lefedettsége mégsem annyira world?
szektor etf-ek: tény, ami tény, hogy extra kockázat. ezekre van némi rálátásom, én hiszek benne, hogy megverhetik a piacot.
PredatorZoli:
Koncepció a szektor etf-eken és a kriptón túl, vwce-t kezdtem vásárolni, aztán egy idő után az abba szánt pénzt zprv-be és jpgl-be toltam, a már tárgyalt faktor előnyök miatt, nem annyira figyelve az arányokra. nem jól egészítik ezek ki egymást? az megvan, hogy te már elengedted az all-world etf-et és csak faktorokat tartasz, de nálam ez megmaradna egy alapnak a jövőben, és e mellé keresem kb. ebben az arányban a megfelelő etf-eket. azt gondoltam, hogy ezek jól működnek együtt.Tapsi: ezt az érvelést én sem értem annyira. lehet, hogy a következő tesla is benne van/lesz a nasdaq indexben, de milyen súllyal?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Oppenheimer #96514 üzenetére
Nincs sok kedvem kimaradni a következő teslából vagy appleből mert value faktorokat tartok
Na de! Ehhez egyedi részvényezned kell, ezt ETF-fel nem tudod megfogni. Az meg tényleg rulettkerék szint, hogy melyik cég lesz a következő Tesla az 1000-ből. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz Vision #96511 üzenetére
Biotech cégek is ott vannak a nasdaqon igazából, szóval én belesorolom őket a tágabb értelemben vett techbe.
Nincs sok kedvem kimaradni a következő teslából vagy appleből mert value faktorokat tartok
-
stingy2
senior tag
válasz MasterMark #96512 üzenetére
és ha összeadjuk: 350 (felhalmozott kamat)+15.650(kamatfizetésig hátralévő kamat) az véletlenül egész pontosan 16.000, ami a 100.000 16%-a.
INTJ
-
veterán
Mi más teljesítene jól, min a tech? Tech korban élünk, és abban is fogunk. Oké, biotechnológia még faja, de ott annyira magasak a költségek, hogy csodálom, ha valaki még csinálja.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz bandus #96507 üzenetére
Én nem tartanék ilyen szektor ETF-eket, sztem nem várható tőlük érdemi felülteljesítés, viszont extra kockázatuk van.
1 kivétel van, tech. Tudom, tudom, túl vagyunk egy évtizeden amikor a tech felülteljesített, de az igazság az az, hogy semmi nem változott azóta. Továbbra is a leggyorsabban növekvő terület fog maradni. Emiatt én ezt felülsúlyozom, tehát MSCI World (nem hiszek a korrupt fejlődő piacokban) mellett tartok extra Nasdaq ETF-et.
Kriptót ne vesd el! Abból is rakj bele pár %-ot. Már a medvepiac nagyját átvészelted, most fognak jönni a jó idők.
-
Cseri0058
őstag
Sziasztok!
Tegnap előtt vettem PMÁP-t. Ezt a 2030/J. Névértéken vettem 100.000 Ft-ot, amiért akkor fizettem 100.350 Ft-ot. Viszont az egy év múlvai kamatfizetésre 15.650 ft-ot ír.
Akkor most nem kapok 16%-ot? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Gigicuci #96489 üzenetére
Na erről beszéljünk.
Ugye nagyon fontos az, hogy akinek nincs pénze, az a piacra gyakorlatilag nincs befolyással, mert eleve se pmápot se ingatlant, se részvényt nem tud venni, se keresleti, se kínálati oldalon nincs ott sehol (max bérlőként keresletben, de azt vehetjük egy konstans állandónak ismerve ezen csoport számosságát). Azt teljesen mindegy, hogy ők sokan vannak-e, vagy kevesen. A 0-nak a fele meg a duplája is 0.
Az is mind1, hogy azok sokan vannak-e vagy kevesen, akiknek van pénze és ezáltal ezt a kérdést el tudják/el kell nekik dönteni. A piacot ugyanis mindig az a csoport mozgatja, aki aktív szereplője, vagyis akinek van pénze, függetlenül attól hogy ők sokan vagy kevesen vannak ahhoz képest akinek nincs.
Ha az emberek 70%-ának nincs pénze, a 30%-nak van, akkor az a 30% cselekedetei fogják az árak alakulását meghatározni.
Ez miatt én nem tartom egy értelmes indoknak azt, hogy ez nem számít mert az emberek többségének nincs pénze így kérdés sincs. Csak annak a cselekedetei számítanak, akinek van, nem számít hogy ők a kisebbség, akkor is ők mozgatják a piacot mert ők adják a keresletet és a kínálatot, (mikor milyen arányban ugye hol több az eladó, hol több a vevő mert egyszer az ingatlan a sláger, másszor a pmáp/máp+ stbstb).
Szerintem az emberek túlságosan rövid távon gondolkodnak amikor a stratégiájukat alakítják. Ami tuti biznisznek hangzik 2 éves távon, ott nagyon óvatosnak kell lenni meglátásom szerint, mert sok banánon lehet elcsúszni.
dj79-nek leginkább azt kell mérlegelni, hogy mekkorát akar kockáztatni és neki mi a fontos. Ha kiül az ingatlanpiacból, átül kötvénybe arra spekulálva hogy a kötvényben a pénze "több ingatlant" fog érni, mint eddig, akkor két dolog történhet. Vagy bejön, és akkor kicsit közelebb kerül a céljához, kicsit kevesebb hitelt kell majd felvennie, stb. A másik pedig az lehet, hogy a pénze valójában kevesebb ingatlant fog érni, és ezáltal összességében a céljaiban hátrébb kerül, és majd még több hitel kell vagy csak kisebb ingatlan fog beleférni. Lehet azt mondani hogy az ingatlanár alakulásának erre vagy arra van nagyobb esélye, de ezt nem lehet tudni előre. Aki azt mondja hogy tudja, az semmit sem tud. Lehet persze jósolni, de tudjuk ezeknek milyen a találati aránya (rossz).Az is egy érdekes felvetés volt itt, hogy mire alapozzuk azt, hogy az átlag ember alulmúlja a piacot. Ez egy számtalanszor bebizonyított, adatokkal alátámasztott tény igazából. Az emberek egy nagyon nagy része próbál okosnak lenni, ügyeskedni, ugrálni innen oda, onnan amoda azzal a céllal hogy megveri a piacot, de a gyakorlatban valahogy mindig csúnyán a piacot alulmúló átlaghozam jön ki. Ezért van az, hogy szerintem érdemesebb elvonatkoztatni attól, hogy mi van most, és egy hosszútávú stratégiát kialakítani, amitől a jelenlegi helyzetben sem célszerű eltérni, és tartani a megfelelő pozíciókat változtatlanul, legyen ez akár kötvény, akár ingatlan, akár részvény. Az a stratégia, ami meg kiderül, hogy ilyen helyzetben már nem is működik, azt inkább át kell gondolni, de ugrálni szerintem nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
balika21
tag
Sziasztok,
webkincstár tud olyat, hogy egy felhasználónak több számlája legyen?
A jelenlegi mellé, szeretnék egy alszámlát.
Mondom a miértet, és hátha tudtok jobb megoldást, van egy családon belüli kölcsönöm, aminek a visszafizetését nem kp-ban fizetném, hanem úgymond magamnak külön kezelve befektetném, és amikor megvan az összeg visszafizetem, erre gondoltam, hogy alszámlát nyitok webkincstárban.
-
dj79
senior tag
válasz werszomjas #96496 üzenetére
"Nálunk is opció volt az elmúlt hónapokban, hogy kisméretű lakás elad, DKJ-be pénz betesz, haszonból pedig nagyobbat bérlünk, így kvázi egy kisebb lakás "kitermeli" egy nagyobb lakás bérleti díjat. De szerintem hosszú távon ez minuszos lenne, mivel a bérleti díj elviszi a hasznot, az ablakon kidobott pénz, a tőke így nem nő, ugyanúgy eszi az infla." - utóbbi esetben szerintem a lekötött összegtől függ, hogy nőni tud-e a tőke.
Mi mindenképpen költözünk, a két ingatlan közötti vételárhoz hitelre lenne szükség, aminek 10 évre magasabb lenne a jelenlegi kamatkörnyezetben a törlesztője, mint a mostani ingatlan+egyéb szabad megtakarítás PMÁP/BMÁP-ra átfordított hozama adott időszakra.
A jelenlegi bérleti díjak mellett, figyelembe véve azt, hogy adott esetben a hozamot visszaforgatjuk a következő 4 évben minden kifizetéskor, olyan 4-4,5 százalékos hozamszintig nullára ki tudnánk hozni a balanszot. -
veterán
Hja, amúgy bonyolult ez. Összefügg a kamatokkal, és a jövedelmekkel. Ha a potenciális vásárlók nem bírnak el magasabb törlesztőrészletet, akkor nyilván nem fognak vásárolni, tehát az árak is beragadnak. Eddig azért tudott szárnyalni a piac, mert a bérek is nőttek, a kamatok közben csökkentek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Opel topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i7-G3/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok