-
GAMEPOD.hu
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaLee
addikt
Írok egy kis tapasztalatot LED izzó témában.
Nagyon megörültem amikor átírták a közlönyben, hogy már lehet LED-et is használni fényszórókban, gyorsan meg is rendeltem a régóta áhított izzót (Osram Nightbreaker H7 GEN2).
Aztán később kiderült, hogy még nincs meg az engedélyeztetés szóval egyelőre még nem legális, de ez természetesen utána derült ki.Az Osramnak most épp 4 fajta Street Legal led-je van, az Osram Nightbreaker Gen1 (nagyobb a bumszli a végén, aktív ventis hűtés), Gen2 (kisebb a bumszli, aktív venti), Smart (ez igazából a Gen3, még kisebb a bumszli és aktív ventis) valamint a legújabb Speed ami 1:1-ben cserélhető, nincs hűtőborda, megy a hagyományos izzó helyére.
Utóbbi egyrész még nagyon drága (kb. 55-60k a 2, a Smart az 45k-50k, Gen2 már kapható 40k alatt, a Gen1 is 35-40k körül kapható) másrészt az Osram itt is játszik a számokkal hiszen míg a Nightbreakernél +230%-ot írnak, a Smart-ot és a Speed-et bizonyos oldalak már +330%-al reklámozzák ami fura, hogy csökkenő ill. elhagyott hűtés nélkül ilyen rövid idő alatt hogyan fejlődhet ennyire a technika.
Végül mérlegelés után egy felbontott csomagolású Gen2 H7 csomag lett a kiválasztott. Alany egy Mk3.5 Ford Focus, amihez kellett egy kiegészítő adapter is a rögzítéshez (~3500Ft).
Én régóta emelt fényerejű izzókat használtam, mert a hagyományossal elég gyertyaláng feeling volt, előbb Osram majd Philips izzót használtam, érezhetően jobban lehetett látni vele.
Végül múlt hétvégén beraktam a LED-et. Könnyű volt a beépítés, de látni lehetett a művelet után, hogy itt bizony fényszóró magasság állítás is lesz mert a bal oldali nagyon lentre világított pedig jól a helyén volt. Viszont beállítás után véleményem szerint brutálisan jó lett a lámpa! Feleségem is megerősítette (ő használja a kocsit) ő előszeretettel szokott ilyenkor lelombozni engem amikor valamire csak én vagyok rálelkesülve de ez szerinte is nagyon sokat dobott a lámpán.Látszólag a szembejövőket sem zavarja mert jó 2 hét alatt sem villogtattak még neki pedig hajnalban sötétben megy és éjszaka sötétben jön.
Remélhetőleg lassan a jogi része is helyére kerül...
-
BaLee
addikt
válasz
MasterMark #333169 üzenetére
Köszi, közben én is ezt találtam: [link]
Akkor várok. Ha műszakiig nem halad a dolog max visszateszem addig a hagyományos izzókat.
-
BaLee
addikt
Sziasztok!
Azt tudom, hogy már lehet LED-et rakni hagyományos izzós lámpába is. Természetesen csak olyat amit közúti használatra engedélyeztek. Mi kell ehhez, hogy ez legális legyen? Műszaki miatt a kérdés főként mert pár hónap múlva lejár.
Két Osram izzót vettem (Osram Nightbreaker Led GEN2 H7, ill. Osram Nightbreaker W5W mindkettő "street legal") mindkettőhöz volt matrica, azt felragasztottam a lámpára a motortérbe, mindkét izzó jóvá van hagyva az én lámpámban történő használatra az Osramnál, kell még mást is tennem?
[ Szerkesztve ]
-
BaLee
addikt
válasz
molnarpeter #253208 üzenetére
Benzines a kocsi.
Köszi a sok tippet mindenkinek. -
BaLee
addikt
Nem emlékszik valaki Lidl-ben mikor volt ill. mikor szokott lenni autós akksi töltő ill. bika kábel? Ill. az Aldiban lévők is jók?
-
BaLee
addikt
válasz
CactuS #169816 üzenetére
Ezt amúgy én is így tudom, hogy első B oszlop előtti oldal ablakokra nem létezik olyan fólia ami teljesíti a 70%os előírást, mert már egy átlátszó fóliával is kevesebb az érték. Egyszer egy rövid ideig volt valami olyan fólia amire kiadtak pár műbizonylatot így, de hamar megszüntették a dolgot, mert kiderült, hogy mégsem legális a dolog.
Amúgy nekem vidéken abba belekötött a túlbuzgó(mócsing) vizsgabiztos, hogy a B oszloptól hátrafelé a fóliákon kívülről nem látszik a fólia száma. Mondom neki, hogy igen, ezt valamikor 2012 körül vezették be, de emiatt nem kell újra fóliáztatni a kocsit, mert a régebbieken jó így is, belülről látszik, műbizonylat is volt róla. Azt mondta ő így nem engedi át. Átvittem másik helyre (ismerős nélkül) ami egy márkaszerviz hivatalos vizsgaállomása volt, ott meg nem is volt kérdés, simán átment... Ez volt 4 éve. Azóta már kétszer levizsgázott, soha nem volt probléma.
-
BaLee
addikt
válasz
Qtya123 #168890 üzenetére
Alváz és üregvédelemnél nagyon fontos, hogy mennyire aprólékos és minőségi a munka. Pesti jól felfuttatott műhelyek elkérhetnek 120-150-et mert még így is hónapos várólistájuk van, de aki frissen kezdett ezzel foglalkozni az csinálhat blődségeket és később a szerelők nem biztos, hogy örülnek neki ha minden oldható alkatrészt beborítanak alvázvédővel. Volt rá pár ronda példa totalcaros videókban...
-
BaLee
addikt
válasz
parandroid #168867 üzenetére
Pedig ott van az. [kép]
Amúgy még vidéken is napi 2 ilyen eset van amin átlag ember nem, hogy fel nem rántja magát de még említésre sem méltatja, hasonló helyzetben gázpedálról lelép, motorfékkel kicsit lassít és folytatom az utamat. Bár tény, hogy a kocsi sem 40-50el ment hanem többel (kocsik számából saccolva 35-40m-re volt a kereszteződéstől mikor felbukkant a kocsi). Azért én kicsit megmosolyogtam volna ha belecsúszik a saját hülyesége miatt.
-
BaLee
addikt
Nektek mik a tapasztalataitok az emelt fényerejű izzókkal?
A régi Mazdámban a projektoros lámpában 1000 éve Osram Nightbreakert használok elégedetten, egyetlen hátránya, hogy nedves úton nagyon gyenge.
Most viszont lett a családban egy Ford Focus (mk3.5) halogén lámpával és ott is kicseréltem a tompított izzót Nightbreaker Laser-re (H7). A vetítési képe sem annyira tetszik (van 1-2 sötétebb volt) de volt "szerencsém" hétvégén éjszaka használni, nedves autópályán érzetre kb. 20-30m-re világított, 70-80-as tempóban éreztem biztonságban magamat...
Mondom ez így nem frankó. Hiába lenne amúgy jó fénye, ha vizes úton ennyire nem lehet vele látni ott valamit tenni kellene. Azt tudom, hogy az emelt szín-hőmérsékletű izzók vizes úton nem az igaziak de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Van ötletetek? Kinek mi vált be? Mit ajánlotok kipróbálásra?
Van emelt fényű, normál szín-hőmérsékletű izzó is [link] vagy van Philips-ben is normál szín-hőmérsékletű ill. emelt szín-hőmérsékletűben is [link] de azzal lehet esőben ugyanott lennék.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest