Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
válasz Chaser #60396 üzenetére
Betűméreteket. Natív után ide-oda benagyítva dolgokat marha hülyén ki az egész, plusz ezt kényelmesen nem lehet csinálni még mindig. Ez a baj, többek között.
8.1-el használok jelenleg is több gépen, mert muszáj, néha kihullik egy menü oldalra, belefér
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
félisten
-
Tim82
félisten
válasz FoxiestFox #60395 üzenetére
Nem tudnék mit kezdeni egy 1280-as, vagy 1366-os notival, egyszerűen élvezhetetlen az a felbontás nem csak DTR gépnél, még szubnotinál is...
Azért egy AFFS paneles X200 igencsak távol áll az élvezhetetlentől.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
HSM
félisten
válasz Chaser #60393 üzenetére
"Ha valaki találkozik egy ügyféllel amin egy 30 millás házról mutogat képeket, sajnos nem fér be a táskájába a 23" monitor. És nem feltétlen irodában találkoznak, a világ egyre mobilabb, saját példámból tudom."
Ha ilyesmivel foglalkoznék, akkor már nem 14-est vagy 13-as vennék, hanem egy szuper fullos IPS FHD 15,4-eset. Annyival nem nagyobb/nehezebb, hogy ilyen esetben ne érje meg. A 14" szaladálni való szvsz.
-
Chaser
legenda
válasz Tikakukac #60394 üzenetére
Nekem semmi gondom a nagyítással. Egyszer ilyen, egyszer olyan alatt nem tudom mit értesz. 8.1 meg már ha nem is Mac szintű, de azt mondják korrekt ezen a téren is. Majd ki is próbálom.
Most hdd-s T500-on vagyok, fórum+youtube ugyanúgy megakasztja a youtubeot tehát tényleg a chromeot sz@rták el, vagy a flash egyre gyászabb
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
félisten
"Minél nagyobb felbontás, persze, annál szebb, csak értelme nincs."
Wat'?
Az az értelme, hogy szebb. Ez a kijelzők értelme. Most újdonságot mondtam?
A felbontás növelése király dolog, nem véletlen készítenek egyre nagyobb felbontású paneleket telefonokba, tabletekbe is. (Igaz, azokat közelebbről nézi az ember, így fontosabb a részletgazdag kép.)
Egy HD panel előnye egy kisebb felbontásúhoz képest már csak a betűk rajzolatának finomságán is meglátszik, nemhogy fotókon, videókon...
Nem tudnék mit kezdeni egy 1280-as, vagy 1366-os notival, egyszerűen élvezhetetlen az a felbontás nem csak DTR gépnél, még szubnotinál is... És akkor még munkáról nem beszéltünk.(#60396) Chaser: Sajnos mindkettő, én meg is szabadultam tegnap a Chrome-tól, sehogy sem volt jó már.
Az Opera viszont meglehetősen pozitív, az viszont érdekes, hogy lesz*rja, milyen színprofil aktív, a Windows alapbeállítását használja.. képnézegetésre így pocsék, csak nem tudok elszakadni a FFoxtól.[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Chaser #60393 üzenetére
A nagyítás amíg nincs megoldva rendesen sajnos nem opció, plusz külön rossz, hogy egyszer ilyen egyszer olyan minden és fókuszálgat a szemed oda-vissza.
Egyik rokon grafikus is amellett, hogy optikát is visz, jobban vágja a témát mint itt bármelyikőnk Ha Mac szinten menne a nagyítgatás semmi bajom nem lenne, de windowson ez azért elég hulladék, volt időm tapasztalni, nem hiába ment a HP is mindig külső moncsira.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Chaser
legenda
Erre annyit mondok, x61t-m volt, 12" 1400x1050, mai napig visszasírom...
Mobil fényképező meg ide nem illő példa, de ezt te is tudod.
Ha valaki találkozik egy ügyféllel amin egy 30 millás házról mutogat képeket, sajnos nem fér be a táskájába a 23" monitor. És nem feltétlen irodában találkoznak, a világ egyre mobilabb, saját példámból tudom.Tikakukac: Mondta valaki hogy natívban kell használni, mindig, minden körülmény közt? Nem hiszem. Szakiknak meg azt üzenem, nálam böngésző, excel, bármi ami natívon kicsi, felnagyítás alá kerül. Viszont mégsem olyan, mintha egy hitvány HD kijelzőn nézném, mert a betekintési szögek és színek megmaradnak, a felépült kép nem pixeles, ennyi. Ha meg fényképet nézek, vagy filmet, esetleg játszok azzal a két játékkal amivel szoktam az megy natívban. Nem kell ezt túlbonyolítani sztem.
-
Tikakukac
titán
válasz Chaser #60387 üzenetére
1920*1200 volt a HP-m, és használd tartósan. A fejem nagyon ritkán fájdul meg kijelzőtől és egyébként is nehezen fáradok el gépezés közben. Na a HP 3 óra alatt úgy kinyírta a szemem, hogy nem láttam. Nagyon-nagyon észnél kell lenni a nagy meg ultranagy felbontásokkal kis kijelzőn, mert rámegy az ember szeme, ezt nem csak én mondtam, hanem a szakik is.
-
HSM
félisten
válasz Chaser #60387 üzenetére
Szerintem ez már inkább a hóbort kategória. Minél nagyobb felbontás, persze, annál szebb, csak értelme nincs. Mint ahogyan a 20Mpixeles mobil fényképezőgépeknek sem telefonokban, amit képminőségre brutálisan lealáz akárcsak egy 6Mpixeles 10éves Canon EOS 300D is.
A felbontáshoz méret sem árt, ha látni is akarod a részleteket.
(#60388) A_ScHuLcZ: Még a T410 is csak 3-4 éves... T420-as is már lényegesen ritkább. A T430-as pedig a maga max 2 éves korával, hát... Ha találsz biztos nem lesz rossz állapotban, de aki ilyen gépet vesz, nem hinném, hogy hamar eladná.
-
A_ScHuLcZ
addikt
No még egyszer!
Mennyire gyakori kifogni egy használt T430-at 1600x900-as felbontással garanciával szép állapotban? Egy ideje figyelem már a hwaprót, de sajnos nincs.
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Chaser
legenda
8.1 pontosabban. 8-ast én se használnék, 8.1-et azért már nem köpködik.
Volt FHD 15-ös gépem, semmi gond nincs vele. Böngésző, excel zoom és ennyi. 10" HD tablettel sem volt gondom.
23" FHD cuccokkal az a baj, nem fér be a táskába... Ezt a gyártók is felismerték, és mint látjuk, van ezekre igény. Szívem szerint vennék magamnak egy 13 retina air-t. Persze ha no-pwm. De elvből nem veszek ilyen drága gépet csillió gari nélkül. És ha minden igaz még mindig 1 évvel adják őket, EU-s előírt 2 helyett, de 2-vel se venném meg majd lesz ultrának valszeg egy wines lenovo 10" HD tablet ha lesz rá keretem.szerk:
A_ScHuLcZ: Gondolom ezt te se kérdezed komolyan ha van van, ha nincs nincs. Ha nagyon jó áron van 1-2 nap alatt el is megy, észre se vesszük hogy volt kb. Mivel új széria biztos nem olyan gyakori mint egy T410.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Chaser #60385 üzenetére
Win8-at akkor se használnák, ha kényszerítenének rá. Persze, jó tudni, hogy ott legalább ezt megoldották már. Sajnos akad bőven alkalmazás, ahol nem tudod jól kezelni a nagyobb felbontást, és ott bizony megszívod a csilli-villi FHD kijelzővel. Mondjuk enyhíteni lehet a trackpoint nagyítóval, dehát milyenmár.
Ami a szupernagyfelbontású telókat, tableteket illeti, értem én, meg fotók, meg nagyon szép, de mégis, mi értelme? Sokkal szívesebben nézek a 23"-os FHD monitoromon képeket, egy noti azért nem egészen erre való. Filmezni se 14"-on. Egészen máshogy állnék a kérdéshez, ha egy DTR notiról, vagy egy 15,4-esről beszélnénk....
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
Attól függ mit csinálsz, mert sok esetben egyáltalán nem necces. A w8 már elég jól tudja állítani a dpi-t. Érdekes 13" retina Mac-ra senki nem mondja hogy nagy a felbontás. Ha képeket nézel vagy videokat, nincs olyan hogy nagy felbontás. Nyilván natívban táblázatkezelésre már kicsi lehet ekkora méretnél. Viszont a FHD verziók IPS-ek - elvileg - ami azért dob rajta nem kicsit.
Egy 10" tablet ma már min. HD felbontású ha élni akar. És az alapigazság még mindig él: nagyobb felbontásból lehet kisebbet csinálni ha a szükség úgy hozza, de fordítva nem igaz._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
Őszintén szólva a 14"-ra szerintem nagyon sok a FHD. Szerintem épp jó a HD+ (a 900 soros verziók) erre a méretre, ami generációk ótra elérhető. Szerintem a FHD még 15,4"-on is picit necces.
Ami a négymagost illeti, szerintem notiba ritkán van rá igazán szükség. Sajnos ha 16GB ram és négymagos kell, akkor nincs más választás, ez tény. Bár akkor lehet azért meglesném, mit kínál a konkurencia, a Dell Latitude notik is van, hogy jól sikerülnek. -
Gergő_
őstag
Üdv,
egy dokkoló beszerzésén gondolkodom, X230hoz. Egy Dell monitorom van, amin van Displayport csati, gondolom ez meghatározó. Milyen opciók állnak fent?
Szeretnék egy billentyűzetet, egeret, a monitort és néha valamilyen usb-s eszköz csatlakoztatni, különösebb igényeim azt hiszem nincsenek. -
Tim82
félisten
-
scarbantia
aktív tag
válasz cadeyrn #60349 üzenetére
Óóó mekkora kopp... Ennek nincs is wide-gamutos színtere. Az sRGB 90%-át tudja csak, Adobe RGB-nél ez 62%. Basszus... Hát akkor elfogytak az érveim az új Thinkpad W széria mellett.
Pedig de jó lett volna. Valahogy csak bele kell heftölni a HP 10bit-es paneljét egy W520-ba.
-
Dhampir
félisten
válasz FoxiestFox #60375 üzenetére
Régen is sok volt (velem együtt), csak akkor még nem volt Internet.
-
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz soldi3r #60373 üzenetére
Én csak a GUI-s MPlayert használtam. Régebben örültem még annak is, hogy egyáltalában a használtan vásárolt 16-bites ISA-ba helyezhető Conexant telefonos modememet meghajtotta a Linuxos driver, és így sikerült FreeStarton netezni. Nem volt valami nagy élmény a tartalomfogyasztás, mert csigalassúsággal csorogtak le az oldalak.
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Mennyire gyakori kifogni egy használt T430-at 1600x900-as felbontással garanciával szép állapotban? Egy ideje figyelem már a hwaprót, de sajnos nincs.
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Tim82
félisten
válasz SpeedR #60366 üzenetére
T43p-hez (meg gondolom Radeon X300-as T43-hoz is): [link]
GMA 900-as T43-hoz/R52-höz, ha minden igaz: [link]
A biztonság kedvéért ellenőrizd a BIOS verziót.
Annak idején lementegettem pár modbios-t a mediafire-os tárhelyemre.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
soldi3r
veterán
válasz Dhampir #60364 üzenetére
Probalkoztam, de a ceges gepen nem tudom osszehozni az exchange szervert a linux kliensekkel, ugyhogy ott marad a win7.
Teljesen atalltam smplayerre, windowson is. Ugy vettem eszre, hogy gyorsabb, a feliratot alapbol betolti, megjegyzi hol hagytam abba a videot.(#60354) btudos, X230-nak az express card a gyenge pontja.
E30 (oo=[][]=oo)
-
Dhampir
félisten
válasz Colonel993 #60303 üzenetére
Köszönöm szépen, kipróbálom tanácsaid szerint.
2.) Irány a fül-orr gégészet
(#60304) soldi3r
Nálad már minden rendben ezzel, illetve azóta átálltál Linuxra?
-
Francia91
veterán
válasz kromatika #60359 üzenetére
A modBIOS-ban ki van iktatva a WhiteList, ami csak meghatározott típusú eszközöket enged működni a MiniPCI slot-ban. Pl csak Lenovo FRU-s WLAN és WWAN kártyát tehetsz bele. Ha van modBIOS-od, akkor ez a lista ki van belőle törölve, így bármilyen eszközt használhatsz a MiniPCI slot-okban, pl Crystal HD dekódert, bármilyen WLAN kártyát, vagy akár Dual MicroSD olvasót is. Ez a modBIOS feloldja a SATA-I korlátot is, mivel a chipset tudja hardveresen
Amit linkeltem az előző hozzászólásomban modBIOS-t, ott van az! Görgesd lentebb az oldalt és van egy táblázat, ott van a T61 modBIOS is!
Inkább bootold CD-ről, én még mindig az tartom biztosnak, én is úgy csináltam a T500-am és T60p-m modBIOS flashelésnél
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
kromatika
veterán
-
-
kromatika
veterán
nagyon szépen köszönöm a választ.most utána néztem teszteknek,és a t61 ben lévő proct erősebnek irják,a hp lévönél,.akkor biztos az abban lévő apu jobb a t61 lévö vga-nal. a ram terén et jó hir,azt hittem csak max 2x2 gb ig bövithető.a modbiosszal kifejezés mint jelent?bios frissitést?ha igen akkor azt honnét tudom letölteni és hogyan csináljam?
-
Francia91
veterán
válasz kromatika #60355 üzenetére
1. Minőségben jobb, mint a mostani, de teljesítményben nem veszi fel vele a versenyt
2. 8 Gb-ig bővíthető, de ez DDR2 esetében (márpedig DDR2) 20-23k körül jönne ki, sztem nem éri meg, esetleg 4 Gb-ra bővíteni
3. Nem kapcsolható le a GPU, itt csak és kizárólag a Quadro FX570M van
4. Alapvetően nem tudja a SATA-II sebességet BIOS korlát miatt, de ha teszel fel megfelelő modBIOS-t, akkor minden probléma nélkül fog menni a SATA-II, és így már van értelme az SSD-nek a T61(p)-ben
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Tim82
félisten
válasz kromatika #60355 üzenetére
1. Hardveresen a HP jobb, összeszerelésben, minőségben a T61p nyer.
2. 2 x 4 GB DDR2 -> mindegy, hogy 667 vagy 800 MHz. A 4 GB-os noti DDR2 modulok rohadt drágák azért.
3. nem kapcsolható ki, mert nincs integrált Intel, amire átválthatnál (meg még a T61p-ben használt chipset sincsen ilyenekre felkészítve).
4. modbiosszal tud SATA II sebességet.
-
xcds
őstag
válasz FoxiestFox #60348 üzenetére
Minden 50 lecsukás után? Ha rajta van a kijelző, nem érezni még a hoétjátékot, de hát na.. Leírtam már, hogy kell feszíteni rajta. de most az új zsanéron nem fogok tréningezni. Majd, ha 1 centis holtjátéka lesz.
-
kromatika
veterán
sziasztok.sikrült vennem használtan nagyon jó áron egy Lenovo ThinkPad T61p-6460D8G [link]notit.amiben Quadro FX 570 M vga van,és core 2 T9300 proci van 2gb ddr2 ram társaságában.mind e mellett 15,4 es full hd kijelzö.Lenne pár kérdésem.1:jobb gép e ez a mostani notimnál?[link] 2.Meddig bővitheti ez rammal,és mennyi mhz-t vegyek?jelenleg 1x2 gb van benne.3:ki kapcsolható e ebben a notiban is szükség esetén a vga ,mint a t400 esetében,és ha igen hogy?végül pedig rakhatnék e bele ssd-t,tudja e a noti a sata 2 -es sebességet?elöre is köszönöm.
-
btudos
nagyúr
T430 egyetlen igazán gyenge pontja összeszerelésben a palmrest bal oldala, a HDD takaró környékén. Egyébként nincs vele semmi gond, itt azért a fedlapot leszámítva még megvan a rollcage váz, a zsanérok is rendben vannak, nálam tényleg csak az említett rész nyöszörög, nem halálos.
Ami gáz, az a korábbi szériáknl sokkal durvább fényesedési hajlam. Én szinte csak Trackpointot használok, és másfél év alatt a bal illetve a középső egérgombom teljesen fényesre kopott. Az ujjlenyomat olvasónál is elég látványos a dolog, de az ugye kevésbé kritikus, nem azon pihen az ujjam folyamatosan.
Ezeken túl a billentyűzetkiosztás marad még gyenge pontnak. Ez még tök korrekt ahhoz képest, hogy az új szériánál milyen baklövéseket követtek el, azt már nem tudnám durva szitkozódás nélkül kézbevenni.
[ Szerkesztve ]
Amúgy nem feltétlen, de teljes mértékben majdnem igaz.
-
HSM
félisten
válasz soldi3r #60352 üzenetére
Volt szerencsém T60-hoz, ami elvileg az utolós "igazi" IBM, elég korrekt darab, utódja is még oké volt, a T61, nekem még a T400 is oké, bár az a vicces, a T410-esem azért masszívabbnak tűnik. A T420 még ránézésre elmegy, a 430-ason már szemre is látszik, hogy annyira nincs egyben, a 440-től már ránézésre sírok.
(#60351) cadeyrn: Az a vicces, nem is a spórolás látszik számomra az új Thinkpadeken, hanem az igénytelen tervezés, összerakás, a végig nem gondolt konstrukció.
[ Szerkesztve ]
-
cadeyrn
aktív tag
W540 review
Ahogy nézem, gyalázatos az anyaghasználat. -
félisten
-
HSM
félisten
válasz fgordon #60345 üzenetére
A gyártó nem teszteli egyenként az összes CPU-t, statisztikai alapokon van belőve egy fesz, ami adott minőségi paramétereket megütő CPU-knak megfelelő lesz, belekalkulálva a specifikált minimum VRM képességeit. Te a saját időd kárára kitesztelheted, hogy az adott proci az adott VRM mellett mennyivel kisebb feszen megy. (Nekem az a tapasztalatom, hogy a modernebb, utóbbi 3-4 évben megjelent Intel procik igencsak jól be vannak gyárilag lőve.)
Másfelől, könnyen előfurdulhat, hogy a gyártó egy speciális utasítás miatt ad meg magasabb feszt, amit mondjuk te nem használsz sűrűn, csak mondjuk heti egyszer fordul elő, és mondjuk minden 10. alkalommal rontja csak el a proci kisebb feszen. Ez egy sima otthoni usernek észrevehetetlen (lefagy havi 1X mondjuk a FF, újraindítja, szélsőséges példa) és nem gond. Ugyanakkor gyárilag így nem adhatják el neked, hogy itt van, kevésbé melegszik, de ne lepődj meg, ha néha fagy és hibázik.
Amúgy vannak speciális, ultra alcsony feszes modellek, mindig jelentős plusszárért, limitált mennyiségben, az úgynevezett ULV (Ultra Low Voltage) procik. Elvileg azok a legszigorúbb követelményeknek megfelelően sikerült példányok. Lehet, az aktuális szériáknál már amúgy máshogy vannak elnevezve.
A gyári supportot meg azért nem kapod meg, mert ezeket szépen belövik gyárilag, és ha felfelé állítanád, az lenne a baj, lefelével meg az, amit írtam. Bonyolultabb BIOS is kéne, amivel az átlag user úgyis csak bajt csinálhatna magának. Egy üzleti gép esetében pedig szerintem különösen elfogadhatatlan egy esetleges hiba előfordulása, amit az alulfeszelés okozhat.
[ Szerkesztve ]
-
xcds
őstag
Múltkor tettem vadi új zsanérokat a T500-ba. Felnyitottam azóta vagy 50-szer. Ma le vettem más miatt a kijelzőt és a kisebbik zsanérnak már van holtjátéka...
-
fgordon
senior tag
válasz Chaser #60326 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat az alulfeszeléssel kapcsolatban. (de nem szép szó )
Ha egy CPU tökéletesen üzemel, fagyás nélkül mondjuk (a V-ok csak példa) 1.1 V-on, de a gyártó 1.3 V-ra tervezte, akkor:
- Miért nem 1.1 V-ot mond a gyártó? Ha megy, és minden tökéletes. Miért ragaszkodik a több áramhoz? Ha meg nem mindegyik CPU bírja, miért nem adja külön típusként, mint mondjuk "premium low voltage" CPU-ként, ami kevésbé melegedne, mégis azonos teljesítmény tud. Teljesen értetetlen ez számomra, jelenleg.
- Miért nem 1.1 V-ra állítja be a CPU-t felhasználó gyártó, ha 100% tökéletes, és jobb is az akku ideje, nem melegszik stb? Sok teszten pont azért csúszik el egy notebook, mert picit jobban melegszik, mint a másik. Ha a gyártó kevesebb V-t adna neki, kevésbé melegedne és jobb teszt eredményt érhetne el. Mégsem teszik. Miért?
- Miért nem támogatja sem az Intel (jelen esetben) sem a konfigurációban felhasználó (Lenovo) ezt a megoldást, ha jó, és elmondásotok szerint semmi hátránya sincs?
Olyan triviálisnak tűnne, hogy akkor alulfeszelve mennek a notebook-ok, ha bírják és nem árt nekik, de nincs így. Ezek a kérdések mind logikusak az általatok válaszoltakra...
▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
Chaser
legenda
Nem engedi, ez notebook. Lefelé sem engedi, de az sw meg tudja oldani. És hogy? Mert van a cpu-nak egy min. fesze ami szintén gyárilag adott. Maximum fesz pedig nincs, csak a VID. VID-et csak akkor lehet átlépni ha a BIOS engedi. Ezer éve kezdtem játszani ezzel még desktopnál, ott egyszerűbb volt ha adott volt egy jó BIOS és gyári tuning se hozzá. Itt csak sw van, de mivel más nincs ennek örülünk core i-től kezdve ez a lehetőség megszűnt. Érdekes módon senki nem fejleszt rá.
-
brd
nagyúr
Pont az a baj, hogy az ilyen CPU-knál/gépeknél csak az előre beállított értékeket tudod érvényre juttatni. Nem azt tudod mondani, hogy x legyen a fesz, hanem a táblázatból ehhez a szorzóhoz, ehhez a feszt állítsa be. A táblázatban viszont nincsen olyan, hogy magasabb órajel, vagy a gyárilag beállítottnál magasabb feszültség.
The only real valuable thing is intuition.
-
Chaser
legenda
VGA kicsit másabb, ott eleve lehet több feszt adni, itt nem. BIOS szinten korlátozva van. Spéci sw-rel esetleg meg lehetne hackelni a BIOS-t, de egyelőre örülünk ha mod BIOS akad pl "idegen" wlanhoz.
Több mint 100 gépet feszeltem alul, sok ismerős is az én hatásomra nem lehet így cpu-t megölni, ez a tuning ellentettje._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #60335 üzenetére
Való igaz... Ugyanakkor szinte biztos vagyok benne, hogy az alig több, mint 3 évesen vett használt T410-em a gyári, összesen 32 alkalommal töltött akksijából kifolyólag szinte 0 valószínűséggel élt át valaha is ilyesmit. A kopásnyomok teljes hiányából is arra következtettem, hogy nem sokat mászkáltak vele.
Nálam sem fog alulfeszelést kapni, sajnos úgy vettem észre, kis terhelésen nem a proci torkos, hanem a csipszet, memóriavezérlő páros. Rá is küldtem ismét a max turbo-t.
No, meg ezért kezdtem vakarni a fejem, hátha belemegy a második generációs i5, de nyilván nem....(#60336) Francia91:
Mégegyszer leírom, tényleg nem káros az alulfeszelés. Ami káros lehet, hogyha valamiért mégsem alulfeszelés lesz az alulfeszelési kísérletből. És ezt nem tudod ellenőrizni.Az akksis dolog az teljesen jó, ahogy írtad. Bár otthonra nincs értelme 80%-ra se tölteni, ha úgyis "kézzel" töltöd fel indulás előtt. Azt íra valamelyik help hogy 50% alatt a legjobb az akksinak, ha nincs rá szükség.
[ Szerkesztve ]
-
Francia91
veterán
Nincs semmi szivas, mert tudom elore, hogy mikor kell akkurol hasznalnom, vagy mikor viszem el tap nelkuli utra. Olyankor beallitom gyorsan a 100 %-ra toltest, mikor hazaerkeztem, akkor meg visszaallitom a szokasos 20-80-ra.
Alulfeszeles: egyaltalan nem karos!!!
Nekem 30 percet hozott csak netet hasznalva, bongeszve"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
félisten
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #60333 üzenetére
Nagyon sokat kibírnak ezek a procik. Ugyanakkor attól, hogy nem döglik bele, nem biztos, hogy pár ilyen eset után is 100%-os marad. Amúgy is meglehetősen kevesen foglalkoznak ilyesmivel, szóval nagyon kicsi itt a fórumos minta.... Természetesen nem mondom, hogy bármi baj lenne ezekkel a procikkal, de nekem megnyugtatóbb egy érintetlen példányt birtokolni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
HSM
félisten
válasz Chaser #60331 üzenetére
Nem-e? Javíts ki, ha tévedek, de tudtommal a VRM ezeknél a prociknál is egy regiszterből olvasgatja ki a VID-et, ami alapján adja a kakaót a procinak. Ha ide be lehet írni kevesebbet, akkor többet is. Namármost, mi ezt elkezdjük írogatni. Ha ez I2C buszon keresztül történik, az máris egy remek lehetőség, ahol előfordulhat, hogy két kérés egyidejűsége setén összeütközzenek, és akkor egy remek FFFFFF-el kitöltött (maxfesz) VID-et küldjön a procinak. Remekül eljátszották páran különböző videókártyákkal ezt, ilyen 1,6V-os feszeket generálva.
De ha ez nem is játszik, tényleg, mi garantálja, hogy pontosan az fog történni, amit szeretnénk? Hogyan tudjuk ellenőrizni? Lehet, én vagyok paranoiás, de én ha valamit nem tudok ellenőrizni, inkább hagyom, ahogy van gyárilag. -
Grafirka
őstag
Igen , ez is egy resze az igazsagnak.En alulfesszelt geppel meg soha nem tapasztaltam gondot.Igaz nem lattam sokat.Az a kb. 10 -12 laptop amit lattam es tudom, hogy kissebb feszultsegen jarattak, nem volt gond.
De nem reklamozni akrom , ha megteszem , akkor sajat felelosegemre teszem, nem unszolok senkit arra hogy megvaltoztassa a gyari beallitasokat. -
HSM
félisten
válasz Grafirka #60328 üzenetére
Ha engem kérdezel, annyiból lehet veszélyes, hogy itt szoftveresen piszkáljuk a procit, és nem BIOS-alól. Ha nem megfelelő a progi, vagy programhiba lép fel, sokkal könnyebben tönkre is lehet tenni a cuccost, mivel nem látjuk, nem monitorozható a legtöbb paraméter. Arra gondolok, hogy azt hiszed, alulfeszeled, közben lehet, épp az ellenkezője történik. Az én szememben így érték, ha nem volt alulfeszelve, piszkálva. Ha nem notiról lenne szó, hanem egy jobban monitorozható HW-ról, akkor pedig az alulfeszelt lenne előnyösebb számomra.
[ Szerkesztve ]
-
Grafirka
őstag
válasz fgordon #60324 üzenetére
Alulfeszeles nem karos.Processzorfuggo , hogy melyik mennyire birja,de elonye hogy alacsonyabb homersekleten mukodik a teljesitmenye pedig nem csokken.
Hogy mert mondjak buszken egyesek azt nem tudom, de gondolom az a filozofia all mogotte, hogy "ha nem volt megpiszkalva " akkor az "sertetlen ".Sokan osszetvesztik az orajel emelessel, es az a fajta piszkalas valoban vezethet fusthoz meg egyeb kellemetlensegekhez.
Alulfessz veszelytelen ( vagy megy , vagy nem megy , es barmikor vissza lehet allitani gyari beallitasokra.), de tesztelgetni kell , idoigenyesebb es az atlag felhasznalo nem pocsekolja ilyesmire az idejet.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
Azért mondják mert nem értenek hozzá... nagyon leegyszerűsítve a történetet a cpu olyan mint egy LED. Ha megkapja a nyitófeszt világít, ha többet kap akkor is, egy darabig..aztán elfüstöl az ártatlanja. De ha nem kapja meg a neki szükséges nyitófeszt nem lesz fény, semmi nem lesz, nem tud károsodni.
-
brd
nagyúr
De a kevesebb V milyen hátránnyal jár elméletben és a gyakorlatban?
Semmilyennel, ha jól csinálják. Ha rosszul, akkor is csak annyi történik, hogy az alacsony feszültséggel nem tud hibátlanul számolni, ezért lefagy valami (gép, program), de a CPU ettől nem károsodik, csak hibásan működik a rosszul beállított alulfeszelés alatt.
Hogy miért írják büszkén, azt ők tudják, de biztos büszkén írják? Nem csak azért írják oda, hogy a normálisak ne is kérdezzék, mit bír, mert nem tudják?
[ Szerkesztve ]
The only real valuable thing is intuition.
-
fgordon
senior tag
válasz Grafirka #60322 üzenetére
Grafirka, a te alulfeszeléses kérdésedhez kapcsolódik: miért mondja sok Thinkpad eladó büszkén, hogy "soha nem volt alulfeszelve"? Úgy mondják, mintha káros mellékhatásai lennének.
Azt tudom, hogy a több V a procinak, ramnak, alaplapnak vagy bármilyen egységnek az rövidíti az élettartamát, némi teljesítményért cserébe. De a kevesebb V milyen hátránnyal jár elméletben és a gyakorlatban?
[ Szerkesztve ]
▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏
-
Grafirka
őstag
Kosz a valaszt, ( mire a kerdest feltettem , mar volt valasz
Masik kerdesem, egy jol sikerult alulfeszeles mennyi akuidot nyujthat pluszba ? Pontos adatot nem tudok a sajat CPU -rol , de erdekelne , mert mar az alacsonyabb homersekletek is kecsegtetoek, ha meg az akuidot is kitolna jol erezhetoen, akkor lehet belevagok. Idealis esetben kb hany percet lehet szamolni kb. ?
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Grafirka #60319 üzenetére
Ez nem általános. Ahogy írtam, gyenge minőségű akksival fordulhat elő, hogy hirtelen elpukkan fizikailag egy cella, és utána nagyon hamar az kinyírja a többit is. Normális esetben szépen lassan csökken a max kapacitás, bár tény, hogy a vége felé gyorsabban, de közelse az említett sebességgel.
-
Grafirka
őstag
...igen, azt ertem hogy idovel romlik a tarolasi kapacitasuk, de az is igaz, hogy egyik naprol a masikra , monjuk 4 :30 orarol egybol lecsokken 25 percre ??? A szervizes arc szerint igy mukodik.Egyszeruen nem tudom eldonteni , hogy ez most konspiracioelmelet vagy sima valosag.
-
HSM
félisten
válasz Francia91 #60313 üzenetére
Ez csak akkor szívás, ha hurcolni akarod. 25%-al hazaviszed, rádugod tölteni, és másnap 25%-al veszed le a töltőről, nem leszel sokáig mobil. Ha meg asztali only a használat, akkor azt olvastam valamelyik "help"-ben, hogy 50% alatt érdemes tartani, szval akkor a jó opció a mondjuk 25-45%.
Én sokat hurcibálom, ezért "Optimize for battery lifespan" a töltés, jó alaposan elhúzza így a töltés végét, nagyon kímélve tölti 80% fölé, nézegettem és max 32 fok volt közben az akksi a 22 fokos szobában. Sajnos nekem így is éppenhogy elég a T410 akksis ~3 órás üzemideje. Pedig 90W-os töltőmmel tölthetné gyorsabban is az integrált GPU-s gépet.(#60316) Grafirka: Nem akku-biznisz, hanem a valóság, az akksik öregednek. Szépen lassan elvesztik a töltéstároló képességüket. Akár hosszas állásban is tönkremehetnek, akár a töltésektől. Tapasztalataim szerint egy Li-ion akksi maximum 1000 töltési ciklust bír ki (összhangban az eléleti adatokkal), ha nagyon finoman bánnak vele, gyorstöltve jóval kevesebbet. Ezért is van a töltési ciklus számláló a jobb akksikban, látod, mi a pálya.
Amit írtál, hogy 4-5 óráról 30 perc, sosem találkoztam vele rendes, jól karbantartott akksiknál. Ugyanakkor, ha elpukkan a cella, mert öreg, vagy nem bírja, vagy túl gyorsan töltik, vagy utángyártott, rossz minőségű, akkor simán előfordulhat. És ha egy cella elpukkant, hamar viszi magával a többit is, ezért a gyors leépülés utána.
[ Szerkesztve ]
-
Grafirka
őstag
válasz Francia91 #60313 üzenetére
Kosz a valaszt, beallitottam. 30-80 ra.
Figyeltem egy ideje , hogy hetente csokken a teljes tolthetosege nehany mV al.A gyari max az 84 Wh , jelenleg 69,90 Wh mutat.
Nezem a homerseklet adatokat , 30C ir az akura.Ez gondolom teljesen rendben van.Ez az aku hasznaltan kerult hozzam kb 75 Wh kapacitassal.Kb 18 honapja hasznalom es azota kb 5 Wh esett a max. szintje.Ez az utem normalis ?
Valoban igaz , hogy egy bioznyos szamu ciklus utan , rohamosan leepul az aku? Ez urban legend vagy valoban beletartozik az akubizniszbe? Olyant is hallottam ( szervizestol) , hogy ha eler egy bizonyos szamu ciklust akkor 4-5 orarol egybol 30 percre zuhan az akuido.Remelem, hogy csak tulzas, es nem ez a valosag.
-
félisten
-
knoxhu
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi modellel kapcsolatban lennék kíváncsi tapasztalatokra, ha vannak tulajok a témában.
Lenovo Thinkpad Edge E531 laptop -
SpeedR
őstag
T43-hoz keresek mod-biost (white list mentest) ,de mindenhol halott linkekbe futok. Nincs esetleg valakinek kéznél?
[ Szerkesztve ]
-
Grafirka
őstag
W500 as Lenovo TP nal , hogy erdemes beallitani az akutoltest ? Jelenleg 96% kezd el tolteni es 100% tolt.Azthiszem ez a gyari beallitas.Van olyan ertek ami akukimelobb ?
[ Szerkesztve ]
-
Uzi74
senior tag
válasz Francia91 #60308 üzenetére
Bocs félreérthetően fogalmaztam, kétfajta IPS panelt szerelnek be állítólag,
LG (LP140WF1-SPK1) vagy
AUO (B140HAN01.2)
a 2. jobb, az elsőnél páran panaszkodtak - de egyiket sem láttam élőbenVan 4 magossal szerelt verzió is, de a 4 magosnak kicsit magasabb a TDP-je ha jól emlékszem.
-
Francia91
veterán
-
Uzi74
senior tag
T40 és R52 (meg Ideapad S205) utáni néma Sony-s kitérő után egy T440p-t (4300M/730m/FHD)konfiguráltam össze magamnak (hezitálva a T440s között), remélem gyorsan meghozzák.
Pár kérdés: konverter a régi (20V-os) kör alakú tápcsatiról a slim csatlakozóra kapható valahol?
A touchos FHD IPS panel, ami a T440s-be kerül tényleg jobb minőségű, mint a nem touch FHD?
A szériahibás zajos ventillátorral találkozott valaki?
Későbbi procicsere 4 magosha, ha ez kevés lenne, venticserét is magával vonz? -
cadeyrn
aktív tag
Kérdés a hackereinknek: az x200 ujjlenyomat-olvasó csatlakozója az alaplapon valójában egy usb host vagy valami spéci dolog?
-
cildren
tag
SOS!!
Van nekem egy Type 2504-es dokkolóm T61-hez. Valami hülye mozdulat miatt elmozdult benne a töltő csatlakozó, hogyan lehet megbontani? Ha kiszedem az összes csavart akkor is még valami középen tartja az egészet. Esetleg valakinek van ilyennel tapasztalata? -
Colonel993
senior tag
válasz Dhampir #60302 üzenetére
Pedig a VLC lenne a helyes megfejtés...
Állítsd be a windows lejátszási eszközökben alapértelmezettnek a külső hangszórót plusz a vezérlőpultban a Dolby cuccon a 3D hangzást kapcsold be és húzd fel szélesre (maxra)
Ekkor szemből ülve elég rendesen tud már üvölteni a cucc !
A VLC-n is a hangeszköznek add meg a hangszórót (Conexant félét) illetve ellenőrizd, hogy milyen hangsávban játszik
Van, hogy néha megfeledkezik magáról a VLC és 5.1 vagy 7.1 hangzást akar rávinni a 2.0 -ás azaz Sztereó rendszerre... ekkor be kell állítani neki a sima sztereo -t 2.0 (esetleg 2.1)
Ha ezek után is halk akkor;
1.) Szarul konvertált film, alacsony/halk hangsávval
2.) Irány a fül-orr gégészet[ Szerkesztve ]
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
ThinkPaden hogyan lehetne jobban fokozni a hangerőt Windows 7 alatt?
Például filmnézés közben 100%-on sem eléggé erős a hang, ha kikapcsolom a Lenovos "Dolby Advanced Audio" szoftvert, akkor sem erősebb.
Érdekes módon a VLC-lejátszó "túlhúzásával" sem emelkedik a hangerő. Linux alatt viszont jóval feljebb lehetett húzni a hangot.
Külső hangszórópárt nem használok, a beépítetten szeretném növelni a hangerőt.
-
veterán
+1
amikor vettem a t510et, csillogott a szemem, hogy dejódejó, kb olyan gyors lesz, mint az asztalim (i5 2320). persze már a vétel előtt kiderült, hogy csak kétmagvas lesz, és az előd t60at (c2d t7400) simán leveri videótömörítésnél a majd' kétszeres sebességgel, de azért na.hanyas vagy, te disznó?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ujszeru Lenovo Legion 5 Pro 512GB/16GB/Ryzen 7 7745HX/RTX4060/240mhz Display + 2 ev Garancia.
- Elado ASUS TUF FA608 R9 + 4060
- ASUS TUF Gaming F15 FX506H 2025.11.28.-ig gyári gari.
- Lenovo Thinkpad T580, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, 27% áfás Szám
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB DDR5 RAM - 1,5TB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest