Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfskin
őstag
válasz FoxiestFox #124099 üzenetére
Sajnos pontatlanul gépelek, rengeteg elütéssel. Mivel az összes program összes gyorsgombját nem tudom fejben tartani, egyszer kiírtam őket egy txt fájlba, de folyamatosan bővül a lista.
Csak az olyanokkal nem tudok mit kezdeni, mint kilépés mentés nélkül, minden fájl végleges törlése, vagy önmegsemmisítés 10 mp-en belül és társaik.
Pl a Classic start menüben sokáig benne maradt a "kilépés" gomb, elég volt egy véletlen win+K és mindent bezárt mentés nélkül.
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
félisten
-
Wolfskin
őstag
válasz donjohnson #124097 üzenetére
köszönöm!
ez a hotkeyek átka. ha véletlen rossz billentyűt nyomsz, vakarhatod a fejed...
-
Wolfskin
őstag
sziasztok,
sos, a laptopomon magától átállt, az fn+F gombok kezelése.
egyszer véletlen megtaláltam, hogy kikacsoljam, az F1-F12 eredetti funkciója van érvényben, és csak Fn gomb megnyomásra vált hangerőre, meg fényerőre (sokkal többet használom a tcm-et, mint a hangerőt)nem értem, magától miért veszti el ezt a beállítást, és hol tudom újra visszaállítani? sehol sem találom...
-
zsolti75
senior tag
válasz barnam_ #124093 üzenetére
Nem tudom miként kezeli ebben az esetben a LP magokat.
Nálam is hiba nélkül megy a 13gen a 21H2-vel, pedig elvileg nem támogatja, de a feladatkezelője hiba nélkül elbánik vele.
Én már P51-óta nagyon óvatosan bánok a bios frissítéssel. Akkoriban volt, hogy kijött egy biztonsági frissítés ami jól levágta a teljesítményét, és alig bírtam visszaerőltetni az 1.15-öst.
Szóval ami nem rossz azt ha nem muszáj ne javítgassuk! -
vicze
félisten
válasz barnam_ #124092 üzenetére
Minding olvasd el a táblázat oszlopának a fejlécét. A ThinkPad-ek esetében az van beírva, ami nem sérülékeny, ez lehet hogy régi. Ha régi, akkor minden utánna kiadott vissza lett vonva.
Az biztos, hogy a mennyiség miatt nem frissülnek elég gyorsan a weboldalak, így lehet hogy már van kinn javított, de az oldalak nem frissültek.
Te esetedben 1.39 100% hogy javított. Az Fwupd-n fel vannak sorolva a javított CVE-k, és az fedi az jelenlegi hibákat.Nyilván nem különösebben probléma ha hagyod ami van, de nem hinném hogy 1.39-cel gond lenne.
-
barnam_
nagyúr
válasz zsolti75 #123992 üzenetére
Úgy másfél hete fenn van a Win10 22H2 (19045.4529 egészen pontosan), tökéletesen megy.
Érdekes amúgy, hogy a 21H1 és 21H2-nél megjelenik az Ultra 7-155H a listában, a 22H2-ben nem. Mindenesetre semmi gond nem volt vele azon kívül, hogy némely eszköz driverét nem ismerte fel magától (win driver update letiltva). Cinebench R23-at néztem, ugyanazokat a számokat hozza mint Win11-el.
Amúgy ehhez is van új BIOS, de egyelőre várok még, hátha ezt is vissza vonják[ Szerkesztve ]
-
barnam_
nagyúr
válasz vicze #124090 üzenetére
Ha jól értelmezem, itt azt jelöli melyik BIOS verzió tartalmazza a fixet.
Mitigation Strategy for Customers (what you should do to protect yourself):
Update system firmware to the version (or newer) indicated for your model in the Product Impact section.
...
Compare the minimum fix version for your product from the applicable product table below with the latest version posted on the support site.
Viszont erre meg azt írja, hogy vissza lett vonva reset loop miatt:
Withdrawal Reason: In order to prevent reset loop symptom when BIOS update to version 19 (n3buj15w/N3MET20W) or 1.18 (n3buj14w/N3MET19W),Revert to previous BIOS 1.17 (n3buj13w_v2/N3MET18W)
Szóval akkor inkább marad a már visszavont verzió, nekem semmi gond vele
De erre az Energy Efficient Turbo-ra kíváncsi lennék: ez vajon alapból aktivált funkció (és csak a kikapcsolás opcióját adja hozzá), vagy csak az új verzióban támogatja?#124089 donjohnson: köszi
-
félisten
válasz donjohnson #124089 üzenetére
Már 20 éve a linugz éve van, megbízható cucc, nem ajánlaná, ha nem lenne jó
-
vicze
félisten
válasz barnam_ #124088 üzenetére
A LEN-158632 oldalon nézd meg meddig sérülékeny, addig lett visszavonva. 1.39 már a javított, ahogy a leírás is írja.
Hogy a Lenovo weboldal miért van ennyire lemaradva az egy jó kérdés... -
barnam_
nagyúr
Múltkor szó volt a visszavont BIOS frissítésekről.
A céges gépem egy P14s G3 (21ALS0AY00). Ubuntu feldobott egy frissítést 1.38-ról 1.39-re. Érdekes módon a Lenovo oldalán 1.37 a legfrissebb verzió. Valószínűsíthető, hogy ez is egy visszavont verzió, vagy én keresem rossz helyen? -
félisten
-
félisten
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #124081 üzenetére
Nálam a Ryzenes T14-ekkel nem jelentett gondot az akku a meetingeken. De mint írtam, én dolgozom is közben, nem csak meetingezek reggeltől estig.
Irónia! -
félisten
-
félisten
-
Reggie0
félisten
Azert a gep is eleg jol tud josolni adott szituaciokban. Vannak akiknek szinte tokeletes mokuskerek a munkaja es laptop hasznalata, nekik teljesen jol fog mukodni az algo.
"A töltésvezérlő "javulását" önmagában azért nem tartom lényegesnek, mert elsősorban a gyártó általi paraméterezés, ami sokat számít."
Messze nem, mamar egesz jo mintakereses csinalnak, hogy tenyleg a hasznalati szokashoz igazitsak. Pl. apple m2-es gep teljesen jol megtanulta, hogy mikor vannak a rendszeres meetingek, hiaba nincsenek a naptarban, es elotte feltolt 100%-ra. -
félisten
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #124075 üzenetére
Biztosan jó kondiban voltak azok az akkuk? Nekem azt mutatja a tapasztalatom, hogy amelyik akku már sérülten került hozzám, azt utána hiába kíméltem...
Igen, kíméletes töltés is jó lenne. Mondjuk szerencsére a nálam járt Thinkpadek azért józan sebességgel töltöttek többnyire.
Érdekes kérdés egyébként, hogy pl. a modern, főleg Intel CPU-k sokszor igen agresszív turbója hogyan hat az akkura. Én hiába töltöm kíméletes max 40W-al, ha jön a CPU és beleharapdál 60-100W-os tüskéket...
A mobilomon én azzal trükközök, hogy a gyári "nagyongyors" 30W-os töltőjét csak nagy sietségben használom, a többi alkalomra az előző telefonomról maradt 20W-ossal töltöm csak. Persze, ezzel is bő fél óra alatt eléri a 65%-os célértéket, bőven jó ez nekem, és még csak éjszakai mód sem kell, így le tudom venni a töltőről, amikor csilingel az AccuBattery. -
félisten
P70 akkuval van rossz tapasztalatom, két, jó kondijú, kevés ciklusos akku is vészes sebességgel állt bele a földbe, a kapacitásvesztésüket semmiféle thresholddal nem tudtam megálltani.
Ezzel szemben Carbonnál, X395-nél nem volt gond a küszöbökkel, a tulajdonlásom alatt lényegében egyik se veszített különösebben a kapacitásából.
Arra amúgy jó lenne kapcsoló, hogy ne töltsünk olyan szélvész gyorsan, hacsak nem szorít az idő.
A mobilomban van pl olyan töltési mód, ami éjszaka csak lassan tölti fel, kímélva az akkut. Laposban is jó lenne ilyen. -
HSM
félisten
válasz Reggie0 #124073 üzenetére
Pontosan, "jósolni" csak a felhasználó tud jól. Ezért fontos, hogy a felhasználó tudja állítgatni a limiteket. Ha előreláthatólag hosszú akkus üzemidőre lehet szükség, feljebb lehet állítani a küszöböt, szépen feltölti, amikor meg hosszú asztali használat van kilátásban, le lehet venni, meríteni picit és akkor ottmarad és nincsenek meglepetések, örülhet az akku is és a felhasználó is.
A töltésvezérlő "javulását" önmagában azért nem tartom lényegesnek, mert elsősorban a gyártó általi paraméterezés, ami sokat számít. Egy régi, "buta" vezérlő is elég okos volt már, ha kellően konzervatív értékekre programozták. Illetve a legokosabb vezérlő sem segít, ha rosszul van tervezve az egész, pl. durván alulméretezett az akku, vagy fűti a gép, vagy nem enged limitet állítani... Tény, bizonyos felhasználási módoknál segíthet, ha próbál automatikusan alkalmazkodni, de ennek a "kényelemnek" valahol máshol lesz meg az ára.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #124067 üzenetére
"Jobbak lettek a töltésvezérlők, jobb rábízni"
Na ez az, amit én nem eszek meg. Vagy a hátad mögött variál, ami aztán vagy jó lesz neked, vagy nem, lásd [link] , vagy ugyanúgy nem csinál semmit, mint a régiek.A jelenlegi tudásunk szerint ami ultragyorsan eszi az akku élettartamot, az amikor magas feszültségen még jó sokat töltesz bele. 4-4.1V és felfelé. Ezt lehet fokozni meleggel és nagy áramerősségekkel. Nem véletlen nem töltik magas cellafeszültségre az elektromos autók akkumulátorait sem, legalábbis amiket ismerek típusok.
Pl. konnektorosan tölthető 2012-es hibrid Toyota kézikönyve konkrétan azt javasolja a Li-ion akku élettartam csökkenés ütemének mérséklésére (leírom, tanulságos):
- ne parkolj meleg helyen napsütésbe teljesen feltöltött akkuval
- ne gyorsíts/lassíts gyakran/hirtelen (töltési/merülési áramerősség, ciklusok száma)
- ne hagyd sokáig teljesen feltöltve (ennél a típusnál a teljesen az kb 80%-ot jelent )
- lehetőleg csak közvetlen indulás előtt töltsd fel, ehhez időzítő is van beépítveSzemély szerint egyébként nekem modern gépekkel sem volt az égvilágon semmi gondom a töltési limittel, T480s, T14 G1 AMD, T14 G2 AMD, mind remekül elvolt/elvan vele. Mivel főleg asztali gépként használom őket, és csak max néhány órát kell akkuról bírjon az esetek többségében, így általában csak 55%-tól 65%-ig vannak töltve. Az én felhasználásomra ez is talán feleslegesen sok...
-
tag
Sziasztok!
A következő kérdésben szeretném a segítségeteket kérni
Van-e esetleg bevált és megbízható forrása valakinek trackpoint csere kupak, valamint touchpad csere felület beszerzésére?
Nézegettem például az Alin, de ezernyi eladó sok-sok eladó portékája jött velem szembe. Egy ThinkPad T480s és L480 gépeket szeretném lecserélni a már kissé elhasznált tapipad felületét és a trackpoint kupakot.Köszönöm szépen
[ Szerkesztve ]
Üdvözlettel: Bélabácsi
-
Reggie0
félisten
-
félisten
A modern gépeknél tapasztalatom szerint nem jár jelentős élettartamnövekedéssel a threshold beállítása.
Jobbak lettek a töltésvezérlők, jobb rábízni, sőt olvastam valami random fórumban pár hónapja, hogy valakinél egy T valaminek az akkuja akkor kezdett degradálódni ultragyorsan, amikor belőtte a neten olvasott 50-90-re.
Régen viszont király volt, hogy lehetett így csalni, a jó kis legendás Panákkal évtized+ -t lehetett kihúzni.
-
HSM
félisten
válasz zsolti75 #124065 üzenetére
A szakértő erős túlzás, csak kb. 10 évvel ezelőtt meguntam, hogy minden akkum hamar tönkrement, és rászántam az időt utánanézni, miért...
"Limit, nem limit, okos vagy buta elektronika nekem egyre megy."
Annyiból van jelentősége, hogy itt van nálad egy kiírás szerint tök jó kondijú akku, amit mindig 100%-ra töltöttél. De nem tudjuk pontosan, hogyan, és miért élte így túl, vagy egyáltalán pontos-e ez a szám, pedig ez lehetne ebből az igazán tanulságos.Egyébként az egyik dolog, amire rájöttem akku ügyileg, hogy ezt a %-os töltöttség megadást a legjobb elfelejteni, mert rengeteg gyártó szépít különböző okokból a számokon... Találkoztam olyan akkuval is, ami 4.1V-on jelzett 100%-ot, annál például nincs sok értelme ennél lejjebb menni. A telefonom viszont szemrebbenés nélkül felküldené 4.4V-ra is, ha hagynám.
-
zsolti75
senior tag
-
HSM
félisten
válasz zsolti75 #124062 üzenetére
"Újabb gépeket is hozzál példának, mert én csak azt ismerem."
Újabb gépeknek szvsz annyiból nincs jelentősége, hogy az alkalmazott akku technológia többnyire ugyanaz. Persze, a cellák minősége szerintem is esett, de lényegében ugyanúgy működnek, legfeljebb ha nem figyelsz, még hamarabb romlik le.Sajnos újabban elég keveset használom akkuról a gépeim, így nem tudok többszáz ciklusos statisztikákat megosztani velük.
Az nem túlzottan hasznos, hogy a T14 G2-mben 12 ciklus után még 94% a Celxpert akku, amit ráadásul jó ideje nem is reseteltem...#124063 zsolti75 : Azért az "asztalinak" használt gépnél arra számíts, hogy a mérő majd az első mélyebb merítésnél fog észbe kapni, ha csökkent a kondíció... Amíg nincs mélyebb merítés, vidáman fog adott esetben a valósnál jobb kondíciót mutatni. Én is azért törekedtem általában akkor megosztani adatokat, miután ki volt mérve az adott akku egy reset által, mert különben elég bizonytalan, amit mutat.
Meglepően jó a kondija egyébként, amit visszajelez. Bár megjegyezném, hogy a 12.33V feszültség az épp a cellánkénti 4.1V, amiről én is beszéltem....
Kérdés, hogy direkt vigyáz-e rá az elektronika, vagy csak ennyi kisült a legutóbbi töltés óta.
Ráadásul ez már Li-Po, ami kicsit magasabb feszültségen üzemel, ha jól tudom.[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
Nálam meg nem vált be. Fél évig használtam limittel, utána fél évig limit nélkül. Ezt két géppel eljátszottam.
Újabb gépeket is hozzál példának, mert én csak azt ismerem.
Ami 10éve volt azt már elnyelte a feledés homálya.
Tisztában vagyok, hogy nem szobahőmérsékletű az akku, de azt biztosan tudod, hogy a környezeti hőmérséklet befolyásolja, hogy mennyi, nálam pedig épp most 35fokos.
Na hogyha én a telefonomat 65%-ig tölteném, délután 4-kor dughatnám töltőre szinte nulla használat mellett. Köszi Apple! -
HSM
félisten
válasz zsolti75 #124056 üzenetére
Sajnos csak akkor számol viszonylag pontosan, ha hagyod teljesen lemerülni és feltöltődni időnként. Számomra a töltési limit folyamatos használatának ez az egyetlen jelentős hátránya, hogy kb egy év után már eléggé el tud mászni a mérő. Mondjuk annyiból nem nagy gond, hogy az akku feszültségéből akkor is látom, hogy kb megvan-e a cellánként 4.1V, szóval tudom "kalibrálni" pl. indulás előtt a töltési % beállítást, ne járjak pórul utána a túlzottan nagyvonalú mérő jóvoltából.
#124060 lezso6: Akkor itt az az innováció, hogy már ki sem kapcsolhatod az akku és felhasználó összezavaró módot!?
Szerencse, hogy a T14 G2 AMD nem boldogít ilyesmivel, ott az a %-van, amit beállítok...[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz zsolti75 #124052 üzenetére
"de nálam a szinte fix 24fokon nem úgy tűnt."
Sajnos nem a szobahőmérséklet számít, hanem az akku hőmérséklete az adott esetben jó meleg notebookban.
Nálam ez jelenleg 40 fok, jól szellőző helyen lévő T14-en, közepes intenzitású használattal, 25 fokos szobában.
Nekem egyébként igen jó tapasztalataim vannak a max 4.1V-ig töltős módszerrel (ez általában kb 80%), nem is emlékszem, mikor kellett utoljára akkut cserélnem bármiben.Családi tapasztalat pl. T420 (9 cellás) és T430 (6 cellás) Sanyo akkuval van, a 6 cellás többnyire limit nélkül volt használva, 2017-ben 30% körüli kondícióban volt, 400 ciklussal, 2018-ban le is lett selejtezve.
Utána megkapta a T430 a 9 cellás Sanyo-t a T420-ból, amit már többnyire limitekkel használtunk (többnyire 75%, 9 cellával az is bőven jó [link] ), az a mai napig 70% körül van több, mint 660 ciklussal, legutóbb tavaly nézve rá [link] . El lehet dönteni, hogy érdemes használni.Telefonom ugyanez. 2 év 4 hónap alatt töltve volt bele AccuBattery szerint 43600%, miközben mindössze 7%-ot romlott az akku kondíciója. Szerintem ez parádés. Bár tény, azt többnyire csak 65%-ig töltöm, mivel ennél ez a kb. 4.1V-os cellaérték. De takarékos Snapdragon 865-ös, és az akku sincs alulméretezve, így ennyivel is bőven túlteljesít nálam egy teljes napot. (Oneplus 8 Pro egyébként Android 11-es gyári ROM-al. )
#124057 lezso6: Ezt a régiek is tudták, de sosem használtam. Nem láttam értelmét, hogy miután egy kiadósabb akkus nap közepén lemerült, utána két hétig feleslegesen töltse fel a kelleténél jobban az asztalon. Így én mindig magam paramétereztem a százalékokat a várható igénybevételek mentén.
-
válasz zsolti75 #124056 üzenetére
Hát, próbál az lenni, nem biztos hogy az. Közben megtaláltam a Lenovo Commercial Vantage-ben a Device fülön a See Battery Details gombra kattintva ír egy ilyet:
High density battery
To increase battery lifespan, your battery automatically adjusts charge voltage and capacity in response to your personal usage pattern.
- If you use less than 65% of your battery’s capacity for a week or longer, then the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity. The reduction in capacity is minor and not noticeable for your usage pattern.
- Full capacity is restored when you discharge your battery below 20% and then fully charge the battery.
- Additionally, if you use less than 10% of your battery’s capacity for 2 weeks or longer, the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity further, until such time as 50% of reduced battery capacity is used.
Nekem 56 ciklus van benne jelenleg, és már 27% a wear, szóval 73%-át tudja az eredeti kapacitásnak. Azért ennyire nem lehet rossz...
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
zsolti75
senior tag
válasz lezso6 #124055 üzenetére
Nem tudom mennyire okos.
Túl vagyok én már az elmúlt években pár akku kalibráción, és nem sokat változtat a kimutatott %-on.
Persze meg lehet keverni az agyát, ha pl gépek között cserélgeted, tud kiírni hülyeséget, pl.114% , de ha hagyod békén és csak használod, elég pontosan számol. Évente egy kalibráció ajánlott, csak hogy helyén legyenek a számok. -
válasz zsolti75 #124047 üzenetére
Nem lehetséges, hogy egyszerűen próbál okos lenni az akku? Valahol mintha írt volna ilyet a Lenovo, hogy automatikusan nem tölti maxra, ha úgy érzékeli, hogy nem használod. Tök függetlenül a kézi beállítástól, hogy pl csak 80%-ra töltse. Helyette látszólag az elhasználódottság növekszik, de ha párszor lemeríted rendesen, akkor újra nagyobb kapacitású lesz.
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
-
Rossi
addikt
A Trellix már másodszor dobja fel, hogy firewall is not responding, scan nem talál semmit, törlés-újratelepítés tünteti csak el.
Az IT-sünk szerint az SSD hibás, kellene tesztelni írásra (Kioxia XG8 - két hetes a gép), de adatvesztés nélkül csak olvasásra tudom, fél napra leadni most nagyon nem tudom a gépet, hétvégén is dolgozom rajta.
Van esetleg ötletetek?
"Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."
-
CMR
tag
-
félisten
-
CMR
tag
Adott egy X1 Gen2. Barátnő ráfolyatta a samponos vizet.... billentyüzet nem ír (de világít).
Mit tegyek?
Szétszed-összerak.
Új bill rendel.
Kuka az egész.
?In Code We Trust
-
zsolti75
senior tag
válasz donjohnson #124040 üzenetére
De működik. Benne van minden szükséges a Lenovo-tól letöltött bios-ban. Csak kapszulás secure update van már pár éve, és ellenőrzi a file-t amit betöltöttél. Ha nem stimmel valami, nem frissít.
Ez bolondbiztos biztonsági szempontból, csak én most nem örülök neki annyira, mert non-stop megy a venti a mostani bios-al és hibernálnom kell, amit piszkosul rühellek, mert anélkül alvó állapotban is megy a venti. Az első bios-nál legalább 44fok alatt megállt.
Egyébként a Lenovo-nál voltam már hisztizni e-miatt, pár sorstársammal egyetemben, de hülye tanácsokon kívül, hogy pl.frissítsem a bios-t meg a drivereket semmi. Akkor lezártam annyival, hogy majd cserélitek szépen helyszíni gariba a heatsink-et. De ettől még továbbra is zavar a dolog. -
vicze
félisten
válasz lezso6 #124039 üzenetére
Jun 20. a kiadási dátuma, és N3FET42W-re 0 Google találat van, szóval be sincs indexelve, ami arra utal, hogy sose került fel webre. Leginkább arra tippelnék, hogy a nagymennyiségű javítás miatt nem tudnak lépést tartani. Minimális de lehet némi manuális lépése a webre felrakásnak. Viszont az update szerverre felrakás teljesen autómatikus.
Ami érdekes hogy a listán szerepel egy R14 G2 és G5, amik úgy látszik E14 koreai verziója. Érdekes...
[ Szerkesztve ]
-
donjohnson
addikt
válasz zsolti75 #124033 üzenetére
akkor ez a régi módszer már nem működik, mint a t400 esetén?
a bootable cd, iso fájlból nem lehet kinyerni valahogy az fl1 vagy rom vagy bin fájlt?lap alján ott vannak: [link]
1.11 (N3FUJ02W) 1.11 (N3FET26W) 1.08 (N3FHT18W) n3fuj02w_v2.exe
n3fuj02w.txt n3fur02w.iso
n3fur02w.txtThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
vicze
félisten
válasz lezso6 #124036 üzenetére
Link.
A teljes LEN-154756 le lett szedve a Security Advisory oldalról, mert LEN-158632 felül írta, többet egybevontak, elég nagy kapkodásnak tűnik, mert rengeteg az update benne.
Minden sérülékeny BIOS le lett szedve(visszavonva) P16 G1 esetében csak a 1.23 nem érintett, összes többi sérülékeny. A 1.27 javításával lehet hogy valami nem stimmel, ha le lett szedve.[ Szerkesztve ]
-
Xantomas
őstag
Bízok benne, hátha ezen a körön már túl van valaki. A holnapi határidővel notit kéne rendelnem. Próbáltam a mai nap keresni egy boltot, bp-en ahol meg tudok tapicskolni, s kicsit csavargatni egy E16-ot egy L16-ot és egy T16-ot, de lyukra futottam. A T16-tól túl nagy truvájt nem várok, de remélem azért hozza nagyobban azt merevséget, mint a T460, T480.
E14-esek, és L14-esek is vannak a cégnél, így abban a méretben a merevségük elégnek tűnt, nekem nem tűnt fel, hogy az E14 olyan klasszisokkal rosszabb minőségű lenne, mint a régi Edgebookok voltak a klasszikus T Thinkpadekhez képest.
Aki ilyeneket nyúzott, pár mondatban össze tudja foglalni mik a tapasztalatai.
Nem érzem a szükségét egy E16-nak, már messze nem kap akkora terhelést, mint a T460-am kapott anno, de azért azt se szeretném, hogy úgy széthulljon alattam a váz, törjenek a műanyag elemek, mint a probookoknál."Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"
-
válasz zsolti75 #124035 üzenetére
Közben az Intel graphics driverben is volt egy LEN-156778 fix, de az nem Lenovo hibája, itt a leírása. Akkor lehet a másik se a Lenovo sara.
-
válasz zsolti75 #124033 üzenetére
Na ez vicces, a Lenovo Commercial Vantage, avagy System Update talált egy 1.27-es BIOS-t, de az nincs fent a weboldalon, csak az 1.23. Pedig az 1.26 is fent volt anno. Pedig dátum szerint június 17-én jött ki, azaz két hetes. Wtf. Amúgy security fix van benne:
CHANGES IN THIS RELEASE
Version 1.27 (UEFI BIOS)
1.11 (ECP)
[Important updates]
- Enhancement to address security vulnerability,CVE-2024-0762.
- Enhancement to address security vulnerability,LEN-154756.
[New functions or enhancements]
- Updated the Diagnostics module to version 04.34.001.
[Problem fixes]
Nothing.Itt a LEN (azaz Lenovo?) prefixes lehet érdekes, de semmit nem találtam rákeresve. Valamit elcseszhetett a Lenovo, ezért visszavonhatta a P16 Gen1-nél az 1.24, 1.25, 1.26 verziókat.
[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
válasz lezso6 #124032 üzenetére
Ja-ja, de kussolnak. Ilyenkor illene kiadni szerintem egy olyan példányt aminél ki van kapcsolva a verzió ellenőrzés.
Az a beállítás természetesen megvolt, eldobja a frissítést hibaüzenettel. Manuálisan winflash-al szenvedtem tegnap, de sok régi parancs már kikerült az új verzióból. -
válasz zsolti75 #124031 üzenetére
Nálam több órás fordítás ment épp. Az elég keményen melegíti a memóriát. Most már mindjárt szétszedem, s kiserélem a két pár modult, hogy van így is a 2x32 melegszik-e jobban.
Hű, a P16 Gen1-nél is eltűntek az új BIOS-ok, 1.23 a legújabb, december 15-ös. Nekem 1.26 van. Megpróbáltam feltenni az 1.23-t, azt írja a BIOS-ban állítsam be, hogy engedjen régebbi BIOS-t felrakni.
[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
válasz lezso6 #124030 üzenetére
Én max.63-at láttam, de csak mentesztet futtattam, nem több órást.
Nincs ott semmi légmozgás, és mint írtad, rajta van a sugárzásvédő. Szerintem hagyd is rajta!
Ez legyen a legkisebb probléma.
A múltkor feltettem a w11-et teszt miatt, és rögtön frissítette a bios-t 1.51-re. Namost azóta az összes 1.1 utáni bios-t visszavonta a Lenovo, de visszatenni nem lehet védelem miatt. Ha valakinek van rá bios-írón kívül megoldása ne kíméljen! A winflash -force kapcsoló sajnos nem müxik. -
válasz zsolti75 #124029 üzenetére
Igen, de valamennyi légmozgást biztos kap, vagy legalább indirekten hűl, különben nem sok értelme van annak, hogy a gyári ventivezérlés figyelembe veszi a RAM hőmérsékletet. Habár takarja az EMI shield vagy mi, szóval izé. Ha jól tudom 95 fokig oké minden, nálam max 80-85 fokra ment fel.
-
zsolti75
senior tag
válasz Rossi #124026 üzenetére
Nálam csak a driver frissítés miatt van fenn, a power management megy vantage nélkül is, szóval nem lenne rá szükségem.
Sokáig használtam én is a 80%-os hülyeséget, de semmi előnye nincs. Régen az akku lutri volt ma pedig egyöntetűen szar mind.
Az utolsó jó akksit a P53-asok kapták, azok még megúszták évi 1-2%-os degradációval, mindenféle limitálás nélkül. A P15-P16-osokon hiába limitáltam a töltést, évi min.10%-os degradáció borítékolható. -
válasz lezso6 #124023 üzenetére
Annyi kiderült egyébként, hogy P16-nál a ThinkPad FanControl figyelmen kívül hagyja a RAM hőmérsékletet vagy valami ottani szenzort, mert ilyenkor egyik kiolvasott értéke se volt ilyen magas, mint a RAM. Míg a gyári ventivezérlés figyelembe veszi ezeket. Szóval TPFC nem feltétlenül ajánlott emiatt.
-
Rossi
addikt
válasz zsolti75 #124025 üzenetére
Nagyon sokat butítottak, funkcionalitásban is.
Pl. az intelligens akkutöltés tálcai kapcsolhatóságát nem tudom miért kellett kivenni.
Alapvetően nálam be van kapcsolva, hogy 80%-ra töltse csak, de ha megyek egy hosszabb tárgyalásra, akkor fel szoktam tölteni 100%-ra, ehhez most be kell mászni a Vantage menüjébe.
(Más kérdés, hogy ettől függetlenül 3 év alatt kb. feleződött az akkuidő nálam, már igencsak csereérett lett az akksi.)"Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."
-
pr0bi
senior tag
Letöltöttem a legújabb Lenovo Vantage-t, első indításnál egy egész normális grafikus felhasználói felületet lehetett látni mindenféle almenüvel és beállítással ami a neten is van.
Második indítástól mintha valami lite verzió indulna el, minimális grafikával, almenük is eltűntek. Sehol nem tudom megváltoztatni a kinézetet, újratelepítés után ugyan ez történik. Találkoztatok ilyennel?
-
Le kéne vágni az EMI shieldet a RAM-okról?
Éppen fordítok, a CPU 60-65 fok körül van, de a ramok még melegebbek, volt 78 fok is. Hamarosan megnézem, hogy melyik slotok melegednek jobban, habár az is lényeges, hogy a két melegebb RAM egyenként 32 GB 2R, a másik 16 GB 1R, szóval lehet ez is a különbség oka. De majd hamarosan megcserélem.
-
félisten
válasz scarbantia #124021 üzenetére
Épp azon gondolkodom hogy le kéne fóliázni az enyémet valami rókás tematikájúra, ami jobban megy az egérpadomhoz, mint az uncsi fekete.
-
scarbantia
aktív tag
Ha esetleg valakinek van elfekvő/eladó SK-8855 billentyűzete, akkor érdekelne.
-
Rossi
addikt
válasz zsolti75 #124019 üzenetére
Nagyon bejön, komolyan öröm rajta dolgozni, este gyerekaltatás után is xbox helyett leültem inkább elé dolgozgatni még egy kicsit.
Hangban sokkal jobb volt az X1 Carbon (sorozatokat nézünk rajta vacsi közben), meg lehetne ebben is 120 Hz-es az oled kijelző, de ezek apróságok.
A kijelzője kalibrált, gyönyörű a képe, masszív, de nem nehéz, jó hordozni is, szóval nagyon meg vagyok vele elégedve.
A dedikált VGA miatt sokkal gyorsabban pörgeti a nagy pdf-eket (tervek), 8-10 GB-os tömörített állományokat is gyorsan kicsomagolja, szóval hardverben is bőségesen elég nekem, egy 4 évig biztosan megtartom, illetve valszeg utána is marad a "családban".
-
zsolti75
senior tag
Telepítettem a héten egy P53-ast.
Gyári W10-1909, gyönyörűen müxik minden, a gép síri csendben épp csak langyosodik, CB15 1200+ pont.
A battery slider is szuper volt, performance (90/60W) balanced (60/45W) efficient (45/25W).
Mivel nem nekem készült engedtem frissíteni mindent. Tette a dolgát az update vagy egy órán át. Befejezte a gép fúj, olyan meleg hogy megégette a combom és CB15 pont 800 .
Nem tudtam vele csinálni semmit, beragadt a power limit 107w-on, és a battery slider nem működött.
Ha elcsesztem volna vele pár órát biztos megtaláltam volna az okát, de egyszerűbb volt újrahúzni, és letiltani a win driver és verziófrissítést. -
Rossi
addikt
válasz zsolti75 #124016 üzenetére
Nem, kiegyensúlyozotton van.
Az intelligens hűtés is automatikus üzemmódban van.
Lehet semmi, csak már paranoiás vagyok a saját magát megfőző X1 Carbon gen 12 óta.
Telepítés előtt dugtam rá töltőre, attól is lehet?
Core Temp szerint 60 fok körül volt a CPU, most, miközben írom elhallgatott a venti, most 45-50 fokosak a magok."Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."
-
Rossi
addikt
Feldobta a Lenovo Vantage a Lenovo Intelligent Thermal Solution driver frissítését, gondoltam hadd szóljon, mi baj lehet.
Na, az addig síri csendben működő gépnek azóta nem áll le a ventilátora.
Újraindítás megvolt.Szerintetek?
-
2 db v 4 db RAM modul között mekkora fogyasztáskülönbség lehet? Lehet anomália, hogy 4-gyel extrát fogyaszt? Az én esetemben lassabb LENNE, ha 64+64 GB van benne, de 64+32 GB-tal megvan a 4000 MHz.
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Egy egy thinkpad t470s, bekapcsoláskor nagyon felzúgott a ventillátor, majd kiírta, hogy fan error. esc-et megnyomva megy tovább. Megint bekapcsolva már megint fan error, de nem zúg fel. Lehet, hogy tönkrement a ventillátor? Van vmi típushiba esetleg? Merjem így használni még pár hétig vagy tönkremehet a proci pl?
[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
válasz scarbantia #124008 üzenetére
Nem passzol bele. A P53 bill legalább annyira jó mint a P50/51, de sokak szerint jobb.
-
zsolti75
senior tag
válasz scarbantia #124006 üzenetére
Van, de kb.50% eséllyel küldöd el örök vadászmezőkre a lapot.
Én is néztem őket, de számomra anyagilag nem jön ki a matek.
Megtartásra jó lehet, és én békén hagynám a bios-t.[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
P53-ra létezik valami rontáslevétel vagy felejtős? (bios password reset)
Aprón van néhány nagyon olcsón... -
félisten
-
HSM
félisten
válasz FoxiestFox #123997 üzenetére
Én 8.1-et használtam, fele annyira nem volt erőszakos és átláthatatlan, mint a 11.
#123998 zsolti75 : Nálam minden megy pl. Ubuntu-n, van rendes office csomag, többféle böngésző, videó és zene lejátszó, illetve a munkámhoz is meglenne minden, ami csak kell.
A játékos gépem még win10-es, illetve a munkakörnyezet miatt nem léptem még teljesen át Ubuntu-ra, mert a cég, akinek dolgozom teljesen MS alapú. Ez sajnos egy tőlem független technológiai börtön, de az otthoni, nem dolgozós és játszós gépeken mind Ubuntu van használatban 10+ éve, tizedannyi bosszúságot nem okoztak az évek során, mint az ablakos gépek.#123999 zsolti75 : Fontos hát! Nekik! Oh wait...
Ha már itt tartunk, számomra a leginkább creepy egyébként a Pluton az új notebookokban...
Bár az is messzire vezet, hogy AI modelleket akarnak tréningezni a tevékenységedről a SAJÁT GÉPEDEN (recall). Még csak azzal se fáradnak, hogy a rólad megszerzett adatokat a saját adatközpontjukban dolgozzák fel... -
Reggie0
félisten
válasz FoxiestFox #124000 üzenetére
Olyan, mint a windows gomb
Új hozzászólás Aktív témák
- Ujszeru Lenovo Legion 5 Pro 512GB/16GB/Ryzen 7 7745HX/RTX4060/240mhz Display + 2 ev Garancia.
- Elado ASUS TUF FA608 R9 + 4060
- ASUS TUF Gaming F15 FX506H 2025.11.28.-ig gyári gari.
- Lenovo Thinkpad T580, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, 27% áfás Szám
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB
- Microsoft Surface Laptop 2 13" i5-8350U/8GB/256GB NVME SSD/webcam/2256x1504 Garanciás laptop eladó
- Dell Latitude 3410 /I5-10310u/8GB/256GB SSD/14" FHD garanciás laptop eladó
- Lenovo Thinkpad T14s INTEL i5-10210u/16GB/256GB SSD/14"FHD garanciás laptop eladó
- Lenovo Thinkpad X390 i5-8265u/8GB RAM/128GB SSD/13.3"FHD garanciás laptop eladó
- Dell Inspiron N5010 - GPU hibás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest