Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bubukain
senior tag
2 napja próbálok filamentet rendelni, de alig van valami az EU készleten
Amúgy ez a refill cucc mennyire könnyen cserélgethető? Gondolok itt arra, hogy rendelnék 4 db spool verziót a többit refill-ben csak nem tudom, hogy leszedhető-e róla a filament ha még nem fogyott ki? És csak cserélgetném a színeket az orsón. -
Imy
veterán
válasz TheProb #6395 üzenetére
Én vasárnap rendeltem, mert a korábbihoz képest elég jól feltöltötték a készletet. Nem mondom, hogy minden szín van, de PLA-ból és PETG-ből tudtam rendelni ami kellett. Nekem ami kellett volna a 4in1-es PTFE adapter, de nem bírtam kivárni és megrendeltem az A1-hez valót, de jól tettem, mert az X1-hez valónak a beérkezési idejét kitolták most 02.10-ig. De addig meg lehet a filamentek fogynak el.
-
TheProb
veterán
Bambuék nem sietik el a filament restock-ot...
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
poli27
Topikgazda
Fejbe van kb mind Nagyjából tudom mi van.... de most keresgettem és ez szimpinek tűnik, valaki próbálta már
? -
Imy
veterán
Indultam Markerwordön a valentin napi játékben ezzel az egyedi vázával. Ha nem nyomtatod ki, egy letöltést megköszönnék, az nem kerül semmibe.
Illetve a többi modellemre is, ha még nem tetted meg, ha tudod használni, annak pedig körül örülök.Ha más is megossza a profilját, én is segítek a letöltések számát növelni.
[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
Ebből is látszik, hogy korrekt cég, elismerik a hibát és azonnal intézkednek. Ez azért nem egészen visszahívás, mert csak azoknak cserélik a nyomtatót, aki azt kéri, mert már hibás a fűtött ágy kábele és nem akarja vagy nem tudja ő maga átszerelni. Aki maga vállalja a kábel átszerelését, annak küldenek új kábelt és mellé kompenzációt a munkáért.
A többieknek küldenek kábelvédőt, illetve ki is lehet nyomtatni, aki szeretné, nem nagy ördöngősség a felszerelése.
Szerintem ez így rendben van, sokkal komolyabb cégeknél is volt már ilyen probléma, pl. nagy autógyártóknál is többször előfordult, hogy megpróbálták elsunnyogni a típushibás alkatrészeket.[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
-
Imy
veterán
Ahogy írta Scallion vegyél AMS-t, vagy nyomtass többet. Vagy vegyél különlegesebb anyagokat, azok drágák. Pl a nylon carbon nagyon jó cucc, és jó drága az 1k majdnem 80 euró.
-
poli27
Topikgazda
Nem akar valaki a Bambutól nyomtatót/bármit venni? Van 500€ kuponom majdnem, de már van itthon vagy 50-60kg filament nem tudok többet hova tenni Megegyezünk
-
Bubukain
senior tag
Az áramlásdinamikai kalibrációt minden nyomtatás előtt célszerű bekapcsolni, vagy mikor kell?
-
-
szaki7
tag
Leírom, hogy sikerült elhárítani a hibát, hátha valaki ugyan ebbe belefut.
Szétszedtem az AMS-be vezető teflon csövet és a benne levő filamentet kihúztam. Szép lassan, amilyen ütemben a motor tolta.
Ezután az AMS felé toltam a filamentet, amig ki nem bukkant az üres orsó mellett. Ezután a kibukkant filamentet fogtam meg és húztam ki, szép lassan.
Ezzel a hiba elhárult. -
Bubukain
senior tag
Megérkezett az A1 mini amit rendeltem. Azt kell mondjam így a prusa mini után, ég és föld a bambu javára. Egyedül a Smooth PEI lapot hiányoltam az alapcsomagból, én azt jobban szeretem a PLA nyomtatásnál. Az AMS lite-ot pedig tényleg vétek lett volna kihagyni, egyszerűen qrva jó.
-
fabula
őstag
válasz KisBundi #6363 üzenetére
Bambu Studio-ban, Orca slicerben a szeletelés után a jobb oldali csúszkát beállítod színváltáshoz szükséges rétegre, jobb egérgommbal rákattintasz a csúszka "+ jelű gombjára" és a felugró menüben beállítasz egy Szünet hozzáadását. Nyomtatás közben a szünet alatt manuálisan filamentet cserélsz és rákattintasz a nyomtatás folytatására.
Így lehet évek óta minden egy fejes nyomtatón egymás feletti rétegekben színt váltani (csak az változott, hogy melyik szeletelőben hol lehet a szünetelést beállítani).
Ezzel a módszerrel egy rétegen belül (egy szintben) nem lehet színt cserélni .[ Szerkesztve ]
-
KisBundi
őstag
A1-nél AMS nélkül meg lehet valahogy oldani manuálisan a színcserét vagy csak macerásan a tárgy szétvágásával a szeletelőben? Nem szeretnék komplett színes figurákat nyomtatni, de lehet +1-2 szín jól jönne.
-
veterán
Két színnel kellene nyomtatnom. Sárga-fekete színben. Hogy tudom legjobban csökkenteni az esélyét, hogy a sárga színben látszódjon a fekete?
-
Nunder
őstag
Haverom szólt, hogy jött egy ilyen post az Official BambuLab Users FB csoportba. Mivel nem vagyok benne, ezért nem tudom, hogy mennyire valid a dolog, de ha hinni lehet neki, akkor a 3rd party kijelzők és HomeAssistant integrációk supportját FW-ből fogják "tiltani" P1S/P1P vonalon.
Lehet ez is olyan lesz, mint az X1Plus FW, hogy az elején mindenki hőzöng, aztán meg majd közös nevezőre jutnak a felek.
Ennyit szűrtem le, se FB-csoportba, se YT-ra nem megyek kommentet olvasni, mert rám nem vonatkozik, inkább csak ilyen FYI.
[ Szerkesztve ]
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
ptesza
senior tag
válasz Scallion #6351 üzenetére
Ennyi nyomtató építés után meg megszerzett tudással a kezedben miért nem csináltál már egy saját nyomtató márkát? Mint a Bambu például. Erősen off, hogy CD meghajtókról kell itt társalogni. Légyszíves tedd off-ba ha csak arról akarsz chatalni, hogy milyen tapasztalt vagy. Köszi.
-
fabula
őstag
válasz Scallion #6347 üzenetére
OK, értelek és még véletlenül sem veszem magamra a "vesz a paraszt egy bambu-t" kitételedet .
Én pedig a lencse külső (felső) oldalát tisztítottam és utána olvasott a CD-DVD-stb. olvasó, volt pár darab, amit így tisztítottam. Szerencsére a belső oldalát nem kellett, mert ezután működött mind. De persze belemehetünk részletesebben is a CD-stb. olvasók működésébe, ha szeretnéd, de ne itt, mert ez egy 3D nyomtatós és azon belül is Bambu fórum . Részemről ennyi volt a témában .
Amúgy meg mindenki olyan szeletelőt használ, amilyet csak akar, senkit nem köteleztek pl. az Orca használatára , én főleg nem. Ja és kivárom a "végét", és majd váltok, ha lesz jobb, eddig is így jártam el .[ Szerkesztve ]
-
Scallion
senior tag
Sántit persze, . De érted a lényeget. Benchy generáció. Ennek az orcanak meg várd ki a végét. Akkor úgy mondom vesz a paraszt egy bambut elkezd nyomtatni. Jé milyen jól tudok nyomtatni..elhiszi magáról, hogy szakértő es mondja a tanácsait olyanoknak akik még sanguinoval meg threaded rod-al (mi a magyar neve?) kezdtek nyomtatót építeni. Amugy ez minden szinten van, én ugye már formlabs-al dolgozom .az már nem annyira hobby nyomtato ,de ott is olyan figurák vannak...eh befejeztem bocsi. (a lencse belsö oldala az elekromágnes meg a felfüggesztés miatt nem tisztítható csak szétszerelve utánna ujra kell kalibrálni meg sugáráramot állítani, szkóp kell hozzá)
[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
válasz Scallion #6345 üzenetére
Ez persze nem igaz az Orca-ra, azért erősen sántít a hasonlatod, ugye te is érzed ?
Az Orca-t nem "kitalálta valaki", hanem megcsinálták és sok hasznos funkciót vesz át más nyílt forráskódú szeletelőkből (Prusa Slicer, Super Slicer, Cura, stb.) amelyket így egyben tartalmaz és folyamatosan fejlesztik is ugyan ezen szempontok alapján, igyekeznek a többi szeletelő legjobb és új funkcióit egy helyen, egy szeletelőben megvalósítani és ezért jobb .
Ja és nem egy "bolond" állítja, hogy jelenleg az egyik, ha nem a legjobb szeletelő az Orca, hanem sok ember, aki kipróbálta és használja más szeletelők után. Én is használtam Cura-t, PS-t, SS-t, meg még egy csomó egzotikus slicert az évek során, majd a P1P-hez a Bambu Studio-t, utána tértem át az Orca-ra és egy ideig felváltva használtam mindkettőt, de most már szinte csak az Orcat használom, mivel tényleg jobb jelenleg. Persze ez változhat és akkor majd váltok .
Egyébként a CD (DVD, BR) olvasó nem megy rögtön tönkre, ha nem használják, és nem amiatt, amit te kitaláltál, csak egy idő múlva beporosodik az optikája és nem fog olvsani, ez tapasztalat, mivel én is sok számítógépet javítottam már életemben és bizony láttam ilyet. Az optika ugyan is felfelé van a lencsével és a PC meg tele van porral a ventilátorok miatt. Ha meg rendszeresen használják, akkor van benne CD (DVD, BR) lemez és felülről valamennyire védi a porosodástól . Mondjuk ez egyszerűen "javítható" egy puha otika tisztító ecsettel, de ezt a laikusok nem tudják, csak azt veszik észre, hogy nem olvas a CD (DVD, BR) olvasó és akkor az szerintük "elromlott" .[ Szerkesztve ]
-
Scallion
senior tag
válasz KisBundi #6343 üzenetére
Egy bolond százat csinál . Mondok egy példát. Valamikor 2000 körül számtech szervizes voltam, unatkoztam és kitaláltam ,hogy a cd olvasó tönkremegy ha nem használják mert a lemez által keltett légörvények tisztítják az optikát. (Nem mert az elektromágnes belső oldalán porosodik az optika mihez nem félsz hozzá mert a lencse belső oldala.) 1 éven beül mindenkitöl ezt a faszságot hallottam amit én találtam ki. .Nem kell mindent elhinni amit olvasol.
-
fabula
őstag
válasz KisBundi #6343 üzenetére
Pl. beírod a google-be hogy "Bambu Studio vs Orca" és kapsz egy csomó találatot.
Egyébként az Orca-ban sokkal több és szükséges kalibrálás van, meg egy csomó hasznos plusz funkció, mint pl. varratjavítás (Minőség/Varrrat/Wipe before external loop), sima spirálváza mód (Egyéb/Spirál (váza)/ Smooth Spiral), alternatív extra fal ami erősíti a nyomatot a kitöltés és a fal találkozásánál (Szilárdság/Alternate extra wall), vagy az alkatrészek vetemedésének csökkentése (Minőség/Overhangs/Reverse on odd), ami segít, hogy az első rétegeknél kevesebb legyen a feszültség és így kevésbé hajlanak fel az asztalról, meg még sok időnként szükséges és hasznos funkció. A Bambu Studio-ba is folyamatosan vesznek át az Orca-ból funkciókat, de az Orca jellemzően előrébb tart a fejlesztésben.[ Szerkesztve ]
-
KisBundi
őstag
Nagyon sok helyen olvasom, hogy az Orca jobb mint a BS. Van erről leírás, bármi teszt ahol bemutatják a különbségeket?
-
fabula
őstag
válasz Bubukain #6339 üzenetére
Sajnos nincs "gyári adat" a filamentekhez, egyedül eddig csak az eSun oldalára tettek fel profilokat, amiket importálni lehet a BS-be vagy az Orca-ba. Itt találjátok [link] , a HS Parameters for Bambu Lab & Creality-t kell letölteni.
Én ezeket kipróbáltam pár eSun filamenttel és jól működnek a burkolt P1P-ben (kvázi-házi P1S ).[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
Köszönöm .
Így van, a három legfontosabb a flow, a PA és max. vol. speed, a többit csak probléma esetén szoktam, na meg ha látom az eredményt, akkor már van sejtésem (nem mindig jön be ), hogy esetleg csökkenteni vagy növelni kell a hűtést, PETG-nél meg még a húrozást szintén Orca teszttel nézem meg, ha sok van belőle (retraction test). -
aktív tag
Nagyon jól összefoglaltad, minden új filamentnél gyártó, szín, típus, Ez a 3 dolog amit fixen szoktam "kalibrálni" Flow, Pressure advance, Max flow. Nyilván lehetne még csomó dolgot, max speed, retracion, bridge flow ratio, temp tower, overhang itt ugye max hűtés értéke és min layer time. illetve ellenőrizni kell már petgnél is mert túl sok hűtés vetemedik...
-
fabula
őstag
válasz KisBundi #6332 üzenetére
Az áramlási sebesség egyfajta korlát, hiszen ha nem tud elég műanyagot kinyomni a hotend, akkor hiába nyomtatnál gyorsabban, anyaghiányos lesz a nyomtatvány, tehát igen, az áramlási sebességgel egy bizonyos kisebb értéken már a sebességet fogja csökkenteni a szeletelő, hiába van magasabb sebesség beállítva a nyomtatásra sebesség fülön.
Olvasd el a likelt cikket, abban minden fontos dolog benne van.
Egyébként meg nézd meg egy Bambu PLA filament gyári profiljában meg a Generic PLA gyári profilban a max. vol. speedet (21 vs. 12)és látni fogod, hogy a Bambu high speed nyomtatásra tervezett filamentjének max. vol. speed-je sokkal nagyobb érték.
A max. vol. speedet a Genereic profilokban a Bambu elég konzervatívan állította be, és a legtögbb PLA-hoz jó a 12-es érték, de lehet, hogy egyes filamenteknél még ez ios sok.
A max. vol. speedet nyomtatási teszttel lehet meghatározni, a Bambu Studio forkja, az Orca slicer [link] beépítve tartalmaz ilyet:[ Szerkesztve ]
-
KisBundi
őstag
válasz Silent77 #6333 üzenetére
Igen, az! Elégedett vagyok vele, bár nem jobb szerintem mint az 1 éves Gembirdem. Kicsit fényesebb és áttetszőbb mint a Gembird. Ez egy karácsonyi lámpás lenne, de csak az alsó része. A többi része már kész van és azt gond nélkül nyomtatta 100%-on. Nem is értem minek az asszonynak így ünnepek után ez, de nagyon szeretné... [link]
-
KisBundi
őstag
Köszönöm! Ezzel nem voltam tisztában. Úgy gondoltam hogy a sebességgel arányosan az áramlási sebesség is csökken, de akkor ha csökkentem az áramlási sebességet, akkor arányosan vele a sebesség is fog?
Silent77: Nem tudom egyáltalán létezik-e olyan, hogy túlszárítani 50 fokon a PLA-t. Jelenleg a nejemnek készítek pár apróságot, de 100%-on nagyon nem volt jó, de még 50%-on is letörte a sarkoknál a kis fenyőt. Ezt most úgy oldottam meg, hogy a BL studioban a normál értékeket visszavettem kb 30%-al és aztán a nyomtatási sebességet is visszavettem Silent módra azaz 50%-ra így jócskán lelassítva a nyomtatót. Így sikeres lett, de nagyon lassú.
-
fabula
őstag
válasz KisBundi #6329 üzenetére
Legegyszerűbb, ha nem a sebességeket állítgatod, hanem az adott filament tulajdonságainál a Max. volumetrikus sebességet veszed kisebbre. Alapvetően ez határozza meg, milyen sebességgel nyomtat az adott filamenttel, nem a sebességbeállítások. Hiába van gyorsabb sebesség beállítva, ha a max. volumetric speed kicsi érték, akkor ennek megfelelően lassítja a nyomtatást, mivel ez határozza meg, hogy az adott filamentből az adott hőmérsékleten mekkora mennyiséget lehet megolvasztva áttolni a fúvókán, ami alapvetően anaygfüggő.
Ehhez kapcsolódóan olvasd el ezt a cikket, ez segít megérteni ennek a működését: [link]További finomítási lehetőség a filament tuljadonságainál a hűtés fülön a rétegidő növelése, ez főleg kisebb modelleknél lehet hatásos. Erről is ír a fentebb linkelt cikk.
-
KisBundi
őstag
Sziasztok! Nem tudom van-e valakinek valami trükkje rá, de valahogy lehet egyszerűbben a nyomtatási sebességet átírni? 100%-on esélytelen, de még 50%-on sokszor nem sikerül jól 1-1 nyomat minősége A1-el. Van rá egyszerűbb mód, hogy ezen értékeket a bambu studioban ne egyesével kelljen visszavenni minden értéket, hanem arányaiban vagy %-osan lehessen ezt csökkenteni pl mint a Cura-ban és akkor az összes érték egyszerre csökken? Jelenleg Sunlu fehér filamenttel megy a gép és kicsit törik a nyomat, pedig 12 órát szárítottam egy S2-es szárítóval és sajnos az apró részleteket sokszor letöri a gép.
-
2thletme2day
őstag
Szóval akkor 5-én nem lesz új printer bemutató. Viszont még idén lesz. Remélem még október előtt. Akkor kezdenek el lejárni a gift cardjaim.
-
Joshi
titán
válasz Bubukain #6323 üzenetére
Ha több színnel akarsz nyomtatni, akkor filament cserék után azon a kis kockán nyomtat először, hogy mire a rendes modellt nyomtatja már biztosan folyamatosan jöjjön a nozzleból a filament. Persze ehhez még kinyom egy valag filamentet a hulladék tárolóba is filament cserekor. Egy példa.
[ Szerkesztve ]
-
Bubukain
senior tag
Mi az a bekeretezett valami, amit odarak az asztalra a nyomtatáshoz, amikor importálok a makerworld-ből?
Pár videón is láttam már, de nem tudom mi a jelentősége/értelme.
-
Scallion
senior tag
6 éves abs, ránézésre nem olyan gáz de közelröl..
-
Joshi
titán
-
poli27
Topikgazda
A gyerekem befogta a nyomtatót xd szárítani kell a műveit....
-
szaki7
tag
X1C Combo, lefogyott a fila a tekercsről és át kellett volna váltani a mellette levő orsóra, de a "Nem sikerült visszahúzni a filamentet az AMS-be" hibaüzenetet írja. Persze, hogy nem tudja visszahúzni, mert az AMS-ben nem lóg ki semmi, az üres orsót forgatja nagy bánatosan. Ezt tudja ismételgetni a "Retry"-re.
Van valakinek ötlete, hogy hogyan tovább? -
Bubukain
senior tag
A1 mini -10% kupon, ha valakit érdekel.
A1M-NY-10
483 EUR volt így a mini + AMS szállítással együtt, meg is vettem. -
poli27
Topikgazda
Uj fw p1 re.
-
-
Bubukain
senior tag
köszönöm az infókat.
Azzal kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata, hogy berakható-e az A1 vagy az A1 mini egy szekrénybe? Azt olvastam hogy nem javasolják, de eddig egy prusa mini volt nálam egy ikea plasta szekrényben, és semmi gond nem volt vele. Gondoltam ennek a helyére menne az új nyomtató is. -
aktív tag
Hy, PWM_S gyári venti - 4 vezetékes.(pwm, fordsz, pozitív, negatív, )
Direkt ilyet kerestem, nem tudhatjuk esetleg később nem lesz-e szoftveres fordulatszám figyelés.
Illetve nem tudom mindig konstans értéken forog-e vagy szabályozza PWM-el. Nocuta már bizonyított, hangban, légszállításban, és strapabírásban. Szerintem ez 5 ezer órát simán elfog menni.
OFF:
Tervben van hogy gyártok bambu fan - sima 4pines pc fan adaptereket, ha esetleg valaki nem tudja magának elkészíteni. -
Imy
veterán
válasz Mr.Csizmás #6307 üzenetére
Ez csak a P1 szériánál jó, mert az X1-en nincs USB.
Amúgy én meg elvagyok a gyári világítással, pedig az elején én is cserélni akartam. Nem nézegetem a nyomtatót, max az elején, és a végén meg kiveszem a kész tárgyat. -
Mr.Csizmás
titán
válasz tothferenc #6300 üzenetére
VATTENSTEN LED-es világítócsík, fehér, 1 m - IKEA ezt simán elviszi a belső usb.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Joshi
titán
Szia. Én is cserélném a ventiket. Ez a Noctua ugye PWM-es, és a gyári venti hány eres? Csak mert én ezt a ventit néztem ki oda, de ugye ez csak két eres. Ez a venti kb azt tudja mint az a Noctua, csak kicsit kisebb fogyasztás mellett, na és harmad annyiért.
-
ptesza
senior tag
válasz Bubukain #6304 üzenetére
Necsak színes nyomtatás lehetősége, hanem a támaszok kontakt rétegeit is lehet eltérő anyagból. Jobb felületeket ad ahol érintkezik és ezáltal kevesebb utómunkát. Vagy használható tárnak. Ha lefogy egy tekercs akkor tudja folytatni egy azonos tekercsről. Ha éppen nincs rá szükség akkor meg mehet a dobozba és nem foglalja a helyet az asztalon.
-
Bubukain
senior tag
Vennék egy A1 mini nyomtatót, de teljesen bizonytalan vagyok az AMS lite létjogosultságát illetően, hogy szükségem van-e rá egyáltalán. Nyilván csábít a színes nyomtatás lehetősége, de max jó bulinak tartom, ellenben elriaszt a sok hulladék amit termel és a brutálisan megnövekedő nyomtatási idő. Ti mit gondoltok erről?
-
Henrico
tag
Vágásnál megjelent a Bambuban végre ugye a dovetail (fecskefarok illesztés), DE... nem lehet sehol olyat beállítani, hogy 1 vágáshoz ne csak 1 illesztőt tegyen? Tehát egy nagyobb nyomtatásnál legyen benne vagy 3-4 fecskefarok is, hogy teljes hosszban jól fogja? Remélem érthetően írtam. Köszi!
-
ptesza
senior tag
válasz tothferenc #6300 üzenetére
Van aki külső tápról hajtja, van aki a relés modult használ, van aki simán az USB-re dugja. Jól gondolod, hogy nem lehet az eredeti helyére csatlakoztatni mert az csak 160mA és a félvezető ami kapcsolja az kb. ennyit tud. Korábban ez téma volt itt. Egy kicsit keress vissza ha érdekelnek a részletek. Ez P1P -re igaz X1-nél nem tudom, hogy ez másabb -e.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest