Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sabrinho
tag
válasz
sabrinho #4699 üzenetére
Megjött a válasz:
"Tájékoztatjuk, hogy a jelzett közművezeték-üzemeltető jelenleg csak a térképi megjelenítéshez szükséges adatszolgáltatás (WMS) biztosítja az e-közmű felé, a tervezéstámogatási adatokat (WFS) még nem szolgáltat."
Kérdéseim csak a következők:
1. mi alapján készítsünk rajzot az érintett nyomvonalról
2. ki a felelős egy esetleges vezetékszakadásért?Feltettem nekik, ha írnak, megosztom.
-
sabrinho
tag
válasz
kriszpontaz #4698 üzenetére
Köszi! Írtam nekik.
-
sabrinho
tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki olyannal, hogy az E-közműről letöltött állomány egy üzemág objektumait nem tartalmazza? Ha online nézem, ott van a nyomvonal, viszont letöltve nincs. Eddig egy konkrét településnél van ilyen, nagyon veszélyes ráadásul, hogy pont a gáz az. Mi okozhatja ezt?
-
Eagl3
veterán
Köszönöm a tippeket.
-
kriszpontaz
veterán
vledit
paranccsal [Több] opciót választva az íveket és vonalakat alakítsd vonalláncokká (íves vonallánc is van). Ezeket azegyesítés
funkcióval össze tudod kapcsolni.A másik megoldás hogy csak vonallánccal rajzolsz. A vonallánc szerkesztésénél szerkesztés közben Magyar Autocad-nél alapból vonalat húzol, de Í betűre ívet fogsz. N betűvel visszatérhetsz szerkesztés közben a vonal húzásra. Ha az ív idétlenül áll, ívszerkesztés alatt az I (irány) gombbal meg tudod mutatni neki milyen érintőt kövessen. Ezt már a CNC szerintem leköveti.
-
agyrágóbogár
csendes tag
A sok vonalat egy vonallánccá fűzd össze, majd a PLEDIT parancsnál válaszd a Görbe funkciót. Ha kellően sűrűn lekövette a rajzot, akkor a szögletesség eltűnik, olyan helyen, ahol éles törés van (pl. kehyely szélei), azokat utólag korrigálhatod, pl. metsz és oda újrarajzolod egyenesekkel és hozzáfűzöd.
-
Eagl3
veterán
válasz
lumpy92 #4691 üzenetére
A spline sajnos nem jó, mert a CNC nem tudja "lekövetni" hibával leáll. Tegnap elkezdtem körberajzolni 3 pontos ívekkel, de belefutottam abba a problémába, hogy valami oknál fogva az EGYBEFŰZ parancs csak 1-2 ívet fűz össze, az egészet nem, így a CNC megint bajba lesz.
Valami tipp, hogy miért nem hajlandó egybefűzni az egészet? Pedig kapcsolódnak egymáshoz az ívek.
rgqjx: igen, tegnap kipróbáltam egyet, az sok egyenessel rajzolta ki a kontúrt, így elég szögletes lett. Még mindig ez tűnik egyelőre használhatónak, csinálunk majd egy próbát, hogy a kb. 40x30cm-es végeredményen mennyire látszik szögletesnek.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Szia!
Mi pontosan a probléma?
Ezt máshogy nem tudod megcsinálni, csak így, hogy alávetíted és átrajzolod a konturt. Szerintem ívekkel, körökkel (és azok metszésével) szépen meglehet ezt csinálni. Körbe kattogtathatod spline-al is (ez a parancs is), de az nem lesz olyan szabályos. -
Eagl3
veterán
Sziasztok!
Tudtok esetleg megoldást a következő problémámra?
CNC-re kell kell rajzolnom egy logót, le is töltöttem a minta képet .jpg formátumban, ezt beszúrtam CAD-be, viszont elég körülményes és nem tökéletes a végeredmény ha 3 pontos ívekkel rajzolom körbe. Nincs direkt erre valami parancs?
Az alábbi képről van szó, a serleget és a kígyót kell körberajzolnom, tehát ha jól számolom 8 egységem lesz összesen.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Kambacsuz #4686 üzenetére
Ezeket a függőleges vonalakat a lábléc FELIRAT stílusa szabályozza. Nálad 2 sor van hozzáadva a lábléc szerkesztőben, egyenként stílussal vezérelve. Ennek a feliratstílusnak a szerkesztése alatt a Megjelenítés fülön lévő Fő osztójelek és Segédosztójelek színbeállítása szabályozza az osztóvonalak színét. A szöveg színe továbbra is stílusfüggő, azért nem szerkeszthető.
-
Kambacsuz
csendes újonc
válasz
Kambacsuz #4686 üzenetére
Megoldódott, bár a program nem következetes.
A felső lábléc stílusában a komponens stílusa BLOKK volt, és minden jó volt vele. Ezt lemásoltam, és átváltott zöldre. A komponens továbbra is BLOKK színű. Ez a BLOKK színt átálítottam FÓLIA színre (0 fólia) és megjavult, így már fehér. Szóval a felső az fehér BLOKK színbeállítással és Fólia színbeállítással is, de az alsó már csak a fólia színbeállítással jó. (mindkettő 0 fólián található) Megpróbáltam, hátha csak egy oda-vissza állítás kellett neki, de nem, ha visszaállítom BLOKK-ra ugyanúgy zöld lesz.... -
Kambacsuz
csendes újonc
válasz
tom956ster #4684 üzenetére
Ott kerestem. Ott próbáltam a láblécstílusát átállítani a "Fej-és lábléc címdobozoának szövege" és egyéb komponenesek esetében is, de már mindent átállítottam BLOKK stílusra és ByLayer-re is. Amit engedett, de van egy pár, amit nem lehet az alapértelmezettről átállítani. Ahogy az alábbi képen is látszódik.
-
Kambacsuz
csendes újonc
Sziasztok!
Autocad Civil 3d programban (2019) hossz-szelvényt készítettem, majd láblécet rendeltem hozzá.
A feliratok stimmelnek, de zöld vonalak jelennek meg, amelyeket nem tudok eltünteni, csak úgy ha a lábléc nevét is eltüntetem.
A fej- és lábléc stílusán belül található a megjelenítés fül. Ott található a "Fej-és lábléc címdobozoának szövege" komponens (a komponens alapértelmezett színe a zöld, amit nem tudok megváltoztatatni, akkor sem ha más fóliát rendelek hozzá), melyhez ezek a zöld vonala tartoznak. Ha kikapcsolom, nem látszódik a zöld vonalka, de akkor a címszöveg sem, ha bekapcsolom a cím látszódik, fehér színnel, de a zöld vonalakis megjelennek. A csatolt képen látható mind a két állapot.
Bárkinek bármilyen ötlete van szívesen fogadom!
Köszönöm elrőre is! -
rgqjx
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani valami megoldást arra, hogy miként tudnék egy zárt polylineba a lehető legnagyobb területű téglalapot rajzolni? Keresgéltem lisp rutinokat, eddig sikertelenül.
Zárt polyline alatt egy tetszőleges szabálytalan alakzatot értek.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #4680 üzenetére
Értem. Igen, valami féle szabvanyosítás kéne, van is erre valami régi törekvés, de igazából mindenki a saját szájaízének megfelelően használja a programot.
-
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
lumpy92 #4676 üzenetére
Valamiféle házi szabványt be kell vezetni egy cégnél, ezt egy céges dwt sablonfájlban elmenteni és azzal indítani minden új rajzot. A mástól kapott rajzoknál mérlegelni kell, hogy azt elegendő xrefként alávetítve, vagy blokkként beszúrva a rajzba, vagy szerkeszteni is kell. Mi főleg közművekkel foglalkozunk, arra van réteg, szín, vonaltípus kiosztásunk egységes. De pl. a kapott földhivatali alaptérképet hagyom az eredeti rétegeken (vagy esetleg DAT_ előtaggal ellátom őket) és mindegyiket valami halvány szürkére állítom. A geodézia már más kérdés, ott is érdemes egy előtaggal ellátni a kapott fájl fóliáit (pl. GEOD_dátum_) és utána beilleszteni a helyszínrajzba. + ha terepmodellt csinálsz, akkor a rétegkiosztás se mindegy egy esetleges pont leválogatásnál (pontcsoport definiálásnál), főleg, ha utána kiegészítik azt. Az építészektől, gépészektől szoktunk furcsa rétegkiosztásokat kapni (főleg, ha nem AutoCAD alapú programmal dolgoznak). Ezeknél a szükségtelen rétegeket (sraff, kotta stb.) kitörlöm, vagy kikapcsolom és utána beillesztem a rajzomba.
-
lumpy92
aktív tag
Nem próbáltam, a súgóban ezt írják:
"Hozzáadhat műveleteket szilárdtest objektumokat tartalmazó dinamikus blokkhoz, azonban szilárdtest objektumot nem szerkeszthet (például sziládtest nyújtása, furat testen belüli áthelyezése stb.) dinamikus blokkon belül."[ Szerkesztve ]
-
Bakus
tag
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy AutoCAD 2017-ben lehetséges dinamikus blokkban testeket használni? Amikor megpróbálom hagyományosan elkészíteni a blokkot nyújtás helyett csak odébb helyezi a blokkot.
-
-
lumpy92
aktív tag
Hali!
Ti hogyan bírkóztok meg azzal, mikor másoktól átvett rajzba kell dolgozni?
Még cégen belül is annyira máshogy használja mindenki, hogy azzal megy el a legtöbb időm, hogy mások által összehányt rajzot gatyába rázom. -
lumpy92
aktív tag
válasz
donating #4674 üzenetére
Nem annyira szép módszer, de működnie kell:
indítasz egy új rajzot, aminek az alapja legyen az acadiso.dwt sablon. Ezután az eredeti rajzban j.klikk és a Gyors kijelölés funkciónál megadod az adott Fóliát, és hogy arról mindent jelöljön ki. Ezután CTRL+Shift+C (másolás alapponttal), bázispont legyen 0,0. Ezután az új, üres rajzban CTRL+V és megadod, hogy 0,0. Ezt a második rajzot elmented, benne a fóliával és a rajta lévő dolgokkal.Ha fontos, hogy az azon lévő dolgokat ne bántsd rajzolás közben, úgy a teljes rajzban a fóliatulajdonság kezelőben lakatold le az adott fóliát.
-
donating
csendes tag
Sziasztok.
Bocsánat ha bagatel a kerdes, de nem vagyok guru. Sőt...
Egy épület tervrajzat kell aktualizalnom. (egy munkatarsam megbetegedett és én "nyertem" meg az ő feladatát)
Van egy nagyon fontos layer, amit szeretnék biztonsági okokból duplicalni de sehogy sem boldogulok.
Próbáltam azt hogy létrehoztam egy új layert és az auflaykop paranccsal belemasoltam az új layerbe a menteni kívánt layert. Ez tökéletesen sikerült is. Nagyon örültem, viszont hogy megbizonyosodjak arról hogy tényleg jól csináltam e, ki be kapcsolgattam a layer lathasogat és egy pár kapcsolás után a layer üres volt. Ezt a műveletet többször megismeteltem és mindig ugyanaz az eredmény született. Van ötletetek hogy ezt duplikalast hogy tudom megoldani úgy hogy működjön is? Előre is köszi.! -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
gepesz13 #4672 üzenetére
A saját hsz-eidet hogyan találod meg?
1. Ha a mobilarena/itcafe oldalról jöttél, akkor az aktuális fórumban egy saját hozzászólás mellett van egy lefele mutató nyíl, arra rányomva van olyan, hogy összes hozzászólása itt
2. Ha prohardver/gamepod/logout oldalról jössz, akkor fent a kereső - részletes keresés - szűrés felhasználó szerint - itt beírod a nevet és kész
Erre gondoltál?
-
gepesz13
tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Autocad 2017 HUN. Hogyan lehet beállítani, hogy kiválasztási módban is a szálkereszt raszterre ugorjon?
Megkérdeztem már ezt és kaptam is rá választ, hogy valamelyik rendszerváltozót kell beállítani. El is mentettem de sajnos nem elég helyre és eltűnt. Hogy tudom itt a fórumban megkeresni az előző hozzászólásaimat vagy kérdéseimet megkeresni?
Üdv és köszi:gepesz13 -
Macipor
újonc
Ohh...
Ez viszont nem túl jó hír. Na mindegy, majd valamit kiokoskodunk. Létezik egyébként rá valami megoldás, hogy a Win10-et és a 13-as szériát kompatibilissé tegye az ember fia? Teszem azt a program frissítése, vagy a Win10-ben kompatibilitási beállítás? Ellenőrzés gyanánt, ha az otthoni gépemre (Win10) feltelepíteném a gyári 13-as szoftvert az működhet? Mármint nem az érdekel, hogy a folyamat maga működhet-e hanem, hogy ezzel nem sértek meg semmilyen jogi dolgot? -
Macipor
újonc
Sziasztok!
Egy elég amatőr kérdésem lenne, de érdemi választ nem igen találtam rá. A cégben ahol dolgozom a 2013-as szoftver van feltelepítve Win7 64bit alatt. Viszont a gép elég gyengus hozzá és másik gép beszerzése került szóba. Ugye azon már Win10 lenne. A kérdésem az lenne, hogy tudom-e használni az AutoCAD 2013-at és az Inventor Professional 2013-at Win10 alatt?
A válaszokat előre is köszönöm. -
akos3
addikt
SOS
Hova tűnt a szalag panel?? és miért nem tudom visszhozni?
Tegnap kikapcsoltam a gépet még jó volt, most meg egyből így fogadott.Ezt írja: "A szalagnak jelenleg nincs betölktött lapja vagy panelja"
nem tudom a füleket bekapcsolni.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz
antiapaladin #4659 üzenetére
Szia!
Nem tudom pontosan mit szeretnél vele, illetve ebben a részében én se vagyok profi, de:
Én az alsó részén kijelöltem a 4 vonalat, majd a LEMEZ paranccsal egy lemezt készítettem.
Ezt a lemezt ha kijelölöd és megadod neki a SÖPRÉS parancsot, ezután megadod neki az egyik függőleges élt, akkor kihúzza felfelé a tetejéig. Ezután ha az eredeti élekkel el tudod metszeni, ha szükséges.
Én alapvetően így ismerem a folyamatot, hogy LEMEZT készítek, majd a 4 3D művelet valamelyikét használom (KIHÚZÁS, PÁSZTÁZÁS,MEGFORGATÁS,SÖPRÉS).
Fent a munkaterületet váltsd 3D modellezésre (ha eddig nem tetted), az sokat segít. -
antiapaladin
csendes tag
Sziasztok
Segítségre van szükségem. Az alábbi egyszerű kis tárgyat készítettem de nem tudok belőle testet készíteni. Értem ezalatt az stlki/stlout parancs használatát. Feltételezem nem watertight a test vagy hogy mondjam.
Valaki tud segíteni, hogy mire guglizzak rá? Vagy eleve rossz az egész koncepció amivel megrajzoltam a testet?
[test linkje]
Köszönöm -
cs_dy
tag
Sziasztok!
dxf-et szeretnék átmásolni alaptérképre, de "Másolás a vágólapra meghiúsult" hibaüzenetet kapok AutoCAD 18-ban. Tudna valaki segíteni mi lehet a probléma?
-
SeniorKK
újonc
A fólia természetesen nyomtatható. Karakter szín a fólia színe (szürke, 254).
Nem Annotative.
Én bugra gyanakszok, mert úgy oldottam meg, hogy töröltem a bekezdéses szöveg objektumot, majd újat vettem fel, és beírtam ugyanazt a szöveget. Elég hosszú, ezért próbáltam más módon orvosolni.
A CTRL+C CTRL+V módszertől viszont tartottam, hogy 'viszi magával' a bugot...
Tudom, 'kőbaltás' módszer, de bevált.
Köszönöm az eddigi javaslataitokat! -
SeniorKK
újonc
Sziasztok!
AutoCAD LT 2019-ben a bekezdéses szövegek nyomtatásban nem jelennek meg, csak az egysoros szöveg.
PDF-ben szeretném 'nyomtatni' (DwgtoPdf.pc3), nyomtatási terület: Ablak, papírméret ISO A3, fekvő, a bekezdéses szöveg bőven az ablakon belül van. Mit csinálhatok rosszul?
Már kipróbáltam egy csomó variációt a nyomtatási stílusok változtatásán keresztül a színek megadásán (Fólia, Fekete, stb.) át a feliratozás léptékig. Eredmény ugyan az.
Érdekes, hogy Elrendezésben sem látható, viszont akkor 'előbukkan', ha ráviszem a kurzort, egyébként ott sem látható, nem hogy nyomtatásban!
A neten is kerestem a problémát, még hasonlót sem találtam...Köszönöm előre is a segítséget!
-
lumpy92
aktív tag
Megnéztem,mégis ismerem
Ezzel a C3D stílusokat szoktam importálni, de másik megoldás lenne hivatott arra, hogy akár sima AutoCAD akár C3D rajzok között lehessen pl. fóliákat, méretstílusokat, többszörösmutató stílusokat importálni. Ha jól látom ezekre itt nincs lehetőség. -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok! Design Center segítségével szeretnék meglévő rajzból vagy rajzsablonból (dwt) átvenni beállított stílusokat, fóliákat.
Az a problémám, hogy lenyitom a forrásfájl menüjét a kis plusz jellel, utána van olyan, hogy Layers, rákattintok, de 0 darabot mutat benne.
Volt olyan rajz, ahol külön megjelenik magyarul IS, hogy Fóliák, azokat látja.
A problémás rajz (sablon) is acadiso sablonra készült.
Van ezzel tapasztalat, hogy mi befolyasolja, iiletve nektek működik-e?
2016 C3D SP 3.0[ Szerkesztve ]
-
dracox
addikt
Sziasztok!
Valaki segítene egy olyan apró problémában, hogy hol tudom azt beállítani (AutoCAD map 3D 2017) ha megnyitok külön egy-egy .dwg fájlt (pl: total commanderben vagy intézőben) akkor ne nyisson újabb CAD-et neki.
Azt szeretném, hogy külön lapfülre nyissa meg egy futó CAD programon belül. -
fonok87
aktív tag
Sziasztok!
Talán itt találok választ a kérdésemre. Van-e köztetek valaki, aki dolgozik/zott 2D CAD rajzokkal ívelt monitoron? Zavaró-e a görbület, meg lehet-e szokni, egyáltalán más-e mint egy sík képernyő, vagy ha megfelelő távolságra ülök esetleg észre se lehet venni? Próbáltam utánajárni Google barátom segítségével, de eddig kb 0 a tényleges tapasztalatról beszámoló találat.
Csak azért kérdezem, mert a kiszemelt kategóriában (1440p 144Hz, még nem megy olyan jól hogy munkára és gamingre külön gép legyen) a jobb ár-érték arányú monitorok közül rengeteg hajlított VA paneles.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Többszörös mutatót átállítom másik stílusra, viszont nem fog úgy kinézni, ahogy kéne, ha az elkövető a Tulajdonságoknal átállította a mutatót, vagy szövegmagasságot, bármi mást.
Mi a módja annak, hogy a stílushoz igazítsam vissza ezeket a tulajdonságokat?
(hasonlóan ahhoz, mintha az új stílussal készítek egy új mutatót, és annak a tulajdonságait Formátummásolóval átviszem)
Gondolom van erre valami parancs, higy stílushoz visszaállít, de nem találom meg. -
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
Korcselmelet #4635 üzenetére
Itt van rá egy videó (ne zavarjon, hogy AutoCAD Civil3D-s, az alap parancsok ugyanazok):
https://www.youtube.com/watch?v=LkaqtyecKIs -
Kowax
tag
válasz
Korcselmelet #4635 üzenetére
Szia!
Akkor rajzolsz egy megfelelő méretű keretet, hozzá szövegmezőt, azt az elvárások szerint felosztod, kitöltöd.
Ezután beállítod a pdf nyomtatót a szükséges méretre és kinyomtatod.
Pár szubjektív észrevétel a rajzzal kapcsolatban:
Szerintem nem jó nézet rend, de mint írtam, szerintem...
A kép alapján olyan, mint ha a vonalak nem lennének párhuzamosak és merőlegesek, de ez lehet szándékos. Mintha az egész ferde lenne, de mint írtam, lehet szándékos...
Méretek nem kellenek a rajzra? Mert akkor annak is be kell állítani a formátumát, méretét, stb.
Röviden ennyi. -
Korcselmelet
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, remélem jó helyen járok
sikerült össze"gányolnom" egy rajzot, ami így néz ki:
[kép]
ebből szeretnék valami ilyesmit csinálni:
[kép]
amit szeretnék: a rajzot keretbe foglalni, szövegmezőt csinálni és azt kitölteni, valamint A4 vagy A3 méretűre beállítani a nyomtatandó dolgot, amit PDF-be el tudok menteni, hogy ki tudjam nyomtatni.
hogyan tudnám a legegyszerűbben ezt megcsinálni ?Előre is köszönöm a segítséget, kicsit sürgős lenne
-
gepesz13
tag
Sziasztok!
Melyik HUN autocadot érdemes most telepíteni ami stabil, és jól működik? Nem baj ha nem a legújabb.
Üdv és köszi! -
Tapló
csendes tag
Na találtam egy megoldást. A nyomtatási ablakban létre kell hozni egy oldalbeállítást, a tetején a hozzáadás gombbal (előzetesen beállítani a szükséges nyomtatást). Majd amikor a közzétételt csináljuk (kötegelt nyomtatást) akkor ki kell jelölni azokat a layoutokat, amiket módosítani szeretnénk, majd jobb egér gomb / oldalbeállítás megváltoztatás, végül a legördülő menüben kiválasztani az előbb létrehozott nyomtatási beálltást. És közzététel.
Ezzel tehát azt értük el, hogy számos papírtér esetén nem kell végigmenni az összesen, hogy a nyomtatási beállításokat elvégezzük. Remélem a gyakorlatban is jól fog működni.
Leírtam, hátha valakit érdekel.
-
Tapló
csendes tag
válasz
tom956ster #4628 üzenetére
Igen, köszönöm, ez a része rendben van. Vagy blokk, vagy xref megoldással szoktuk valóban csinálni, ahogy írtad.
Azonban itt épp az lenne a probléma, hogy mondjuk alkalmanként színesben nyomtatnánk, másik nyomtatóval. Alapból viszont fekete-fehéren van. Tehát ez esetben a rengeteg papírtér módosítás (nyomtatási beállítás) helyett, vagy egyesével nyomtatás helyett kerestem volna valami megoldást.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #4625 üzenetére
Köszönöm a segítséged!
-
tom956ster
aktív tag
Ugyan nem vagyok programozó, de alap felhasználói szinten erre nem tudok megoldást 18 év tapasztalattal... sajnálom.
Egy mód van, de az csak arra jó, ha pl.: pecsétet vagyis mosz kockát akarsz mindenhol módosítani: alapból blokkban rakd be a kockát attribútumokkal, de abból csak annyit ami minden lapon alapból változhat (lépték, rajz száma, stb.) konstans dolgokat pedig csak simán szövegként. Így egy blokk szerkesztéssel mind a 60 lapon tudod a konstans adatokat módosítani egy mozzanattal. -
sabrinho
tag
Már meg is oldódott, nem volt EOV helyes a rajza, úgy kellett összepasszítani...
-
sabrinho
tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy két rajz között (egyik irányba se) tudok másolni. Hibaüzenetet nem ad, de nem jelennek meg az objektumok pasteorigi parancs után. Kaptam egy szolgáltatótól egy vezeték rajzot, hogy tegyem be a rajzba, de sehogy se tudom a két rajzot egyesíteni.
-
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
lumpy92 #4623 üzenetére
Egy elérhető segédlet, oktaási anyag AutoLISP-hez:
http://www.sze.hu/~halbritt/CAD/AutoLISP/ALISP2.DOC
De ehhez a konvertáló programhoz nem kell nagy lisp programozó tudás. A programrészekhez nem kell nyúlni csak a két (vonalakra és blokkokra vonatkozó) listát kell változtatni, bővíteni.
Pl.:
(list (list "el1" (list '("v_elhmod" 2) '("v_szallmod" 1)) "Kozmu_Vill_Kof_Foldkabel")) -ben megadod, hogy milyen lekérdezési feltétel kell az elektromos vezetéknél (el1) hogy a "Kozmu_Vill_Kof_Foldkabel" rétegre kerüljön. Jelen esetben a v_elhmod értéke 2 (azaz földkábel), és v_szallmod értéke 1 (azaz középfeszültség). Az értékek az attribútumos pdf-es táblázatban megtalálhatók. -
Tapló
csendes tag
Sziasztok!
Lehet olyat csinálni, hogy pl van 60 db papírtér egy rajzban, és az összeset szeretném módosítani egyformán, és ezt a lehető leggyorsabb legegyszerűbb módon? Tehát nem szeretném az összes papírteret egyesével módosítani...
Ugye a nyomtatási beállításokra gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #4622 üzenetére
Köszönöm szépen a valaszt!
Magához az autoLISP programnyelvhez van esetleg valamilyen ajánlott tananyag/irodalom? Netről korábban videós tananyagot tudtam lekalózkodni, de hátha egyszer beleásom magamat. -
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
lumpy92 #4620 üzenetére
Ha a progi indítása után a "hiba: rossz ssget mód karakterlánc" szöveget írja ki, akkor az a gond, hogy magyar az AutoCAD. Ezt könnyen orvosolhatod, csak egy alsó aláhúzást kell beraknod: a lispben rákeresel az "ALL" szóra és kijavítod "_ALL"-ra. Majd elmented és újra betöltöd.
Ez csak egy alap lisp, javaslom, mindenkinek aki használja, hogy bővítse, javítsa saját és a közműszolgáltatók kénye-kedve szerint. Pl. a távközlési vezetékeket már úgy kérik, hogy külön jelenítsük meg szolgáltató szerint. Én már csináltam külön egy távközlési lispet, amiben a főbb távközlési társaságok benne vannak, azokat külön rétegre leválogatja, külön vonaltípussal. De ha az ország másik felénél van egy másik szolgáltató amivel még nem találkoztam, akkor azzal ki kell egészítenem a lispet.
Azt tudom mondani, hogy ezzel egy e-közműves állományból kb. 3-6 óra alatt lehet olyan térképet készíteni, ami elfogadható (feliratok nélkül).
A átmérők, anyagminőségek sajnos amúgy is elég hiányosak, vagy nem elég pontosak (pl. csak műanyag van megkülönböztetve, ami pl. vízvezetéknél elég kevés, jó lenne tudni, hogy az PVC, vagy PE).
A másik gond a távközlési alépítmény - földkábel dologgal van. Ahány szolgáltató, annyi féle képpen értelmezi, hogy melyik rétegre rakja a nyomvonalakat (hi1/hi2, vagy elh_mod: földkábel /alépítmény). Ezt sajnos külön meg kell nézni az adatokban és úgy módosítani a lispet. -
nyufy
csendes tag
válasz
lumpy92 #4620 üzenetére
Én úgy fogalamznék: a legjobb ingyenes.
===
A hibaüzenetre van megoldá;, keresd: agyrágóbogár-t Ő a fejlesztő. -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Kicsivel korábban téma volt az e-közműs shp fájlok "feldolgoztatása" az AutoCAD-ben.
A linkelt LechnerKonv programot ezúton is köszönöm, viszont hibába ütközök vele.
Mindent a leírás szerint csináltam, de az alábbi hibaüzenetet kapom:; hiba: rossz ssget mód karakterlánc
Ha valaki tudja rá a megoldást, azt megköszönöm!
Illetve mivel tök kezdő vagyok ebben a részében, kérdezném, hogy akkor ez a "legjobb" feldolgozási mód amit jelenleg kezdeni lehet a dologgal? Jelenleg egyesével kerülnek feliratozásra a vonalláncok, illetve a magasságukat is utólag adjuk hozzá.
Köszi! -
-ZeeZee-
senior tag
-
Tapló
csendes tag
Üdv, van egy rajzom, tele van különböző blokkal, azok pedig attribútumokkal. Van rá ötlet, hogy lehetne a rengeteg attribútumot eltüntetni?
-
Nisida
aktív tag
válasz
gepesz13 #4613 üzenetére
Szerintem kb mindegy melyiket használod a parancsok 90% kb ugyanaz 10 éve, simán a 2007.-es magyar tutorialal is tudsz alapszinten bármit csinálni. Autocadben annyira minimálisak a változások, hogy nagyon keresnem kéne a átlászóság szabályozáson kivül mi az ami nincs benne pl a 2007-es tutiban.
-
gepesz13
tag
válasz
kriszpontaz #4611 üzenetére
Az SP2 az dwg-ről indítást megoldotta, de az előbb nem említettem, hogy állandóan megjelenik az Üdvözöljük képernyő. Először ott volt a jelölőnégyzet, hogy tünjön el, bejelöltem, hogy nem kell, de azóta is állandóan megjelenik. Szerintem valami rendszerváltozót kellene átállítani, de sajnos nem tudom, hogy melyiket és hogyan.
Üdv: és köszi
Sajnos a 2013-hoz van offline help, és használható magyar tutorial.[ Szerkesztve ]
-
gepesz13
tag
Sziasztok!
Autocad 2013 HUN. Ilyen hibaüzenetet kapok ha a totalcommanderben rákattintok egy dwg fájlra.
Alaplap: GIGABYTE B450 AORUS ELITE REV 1
CPU: AMD Ryzen 7 1700
RAM: 8GB
Pagefile: 2GB
INTEL CPU-nál nem volt ilyen baj, igaz ott 16GB RAM volt a gépben.
Tudnátok segíteni, hogy mit kellene csinálnom ennek a hibának az elkerülésére?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz
hajraolaj1 #4608 üzenetére
Másold ki jegyzettömbbe. Onnan tedd vágólapra, és mikor elindítod a vlánc parancsot, a parancssorba kattints bele, hogy aktív legyen a kurzor. Utána ctrl+v, majd enter. A koordinátáknál a tizedes jel pont legyen, a két koordinátát (egy pont) csak egy vessző válassza el egymástól. A soron következő koordináta új sorban legyen.
-
hajraolaj1
tag
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy egy Excel adatsorból hogyan lehet Autocadbe polylinet varázsolni? A csv formátumot már próbáltam, de valamiert mindig képként akarja berakni. A koordinatakent beillesztest pedig nem engedi.
Elore is koszi!!! -
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #4605 üzenetére
Köszönöm szépen!
Valamiért nekem az érintőkkel lett jó, gondolom a nyomvonalam tulajdonságai miatt.
Magamtól viszont pl. Az íveknél sose kerestem volna, mondván csak egyenesem van. Köszi még egyszer!Neked is kriszpontaz!
-
kriszpontaz
veterán
-
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
lumpy92 #4599 üzenetére
Tudsz csinálni:
Hossz-szelvény tulajdonságok fej- és láblécek fülén kell.
Fej- és lábléc típus: vízszintes geometria.
Fej- és láblécstílusnál pedig létre kell hozni egy pl. részhossz nevezetű stílust. Pl. az ívviszonyok stílusból ki lehet indulni (azt másolni). A felesleget kitörölni, kikapcsolni, egyedül az egyenesek hossza kell, hogy megjelenítődjön.
Ezt követően hozzáadás, majd ha több nyomvonal van, akkor meg kell adni az a nyomvonalat aminek a vízszintes töréspontjait figyelembe akarod venni. -
Nisida
aktív tag
válasz
sabrinho #4601 üzenetére
Én nem erről beszélek, amig egy létesítmény csak engedélyel rendelkezik de nincs megépítve akkor még nincs hivatalos bemérés, de ekkor már fent kéne lennie, mint engedélyel rendeékező létesítmény. Mrt ha én megtervezem, és engedélyem van rá akkor más ugyanoda ne akarjon létesítményt engedélyeztetni és pláne nem építeni.
-
sabrinho
tag
válasz
kriszpontaz #4598 üzenetére
Köszi, megnézem. A jelmagyarázat extrém méretű 1:1000 mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Call of Duty: Black Ops 6
- BMW topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Szemüveges topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Motoros topic
- Nyaralás topik
- További aktív témák...