Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
zazira2 #5250 üzenetére
Bocsi, kicsit megcsúsztam...
Volt hasonló esetem, de ott a layer sorrend sem működött.
Nálunk az oldotta meg a problémát, hogy az acad2019doc.lsp (map3d 2019 esetén, 2018 esetén acad2018doc.lsp) be kellett tenni az "indítópultba". Eszközök/Alkalmazások betöltése, ott indítópult (vagy a kis táskára böksz), hozzáadás, és betallózod a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2019\Support\hu-hu helyről (ha más verziód van, akkor onnan). Utána CAD újraindítás, lehet, hogy megkérdezi, hogy megbízol-e az adott lisp-ben, ott válaszd a "betöltést mindig" opciót.
Nálunk ez bevált, hiába van a support útvonalba betéve a fenti hely, akkor sem töltötte be a lispet, amikor kellet volna... Remélem ez megoldja.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
dcsabesz #5235 üzenetére
Alapvetően a "mentés" az előre beállított formátumba fog menteni. Ha te dxf-et állítasz be, akkor arra fog menteni alapértelmezetten mindent (dwg/dxf). Ez a beállítás az Eszközök/Beállítások/Megnyitás és mentés alapértelmezett mentési típusnál állítható be (vagy: _options/open and save).
Nem azt nézi, hogy mit nyitottál meg, hanem hogy mi az alapértelmezett mentési mód.
-
-ZeeZee-
senior tag
Leírás...? Civil online help?
Én úgy szoktam, hogy bekapcsolom (Feladatok a magyar neve) a panelt, ott az adat ikonra kattintva a Rajzadatok hozzáadása/Aktuális rajz lekérdezése, jön a tényleges lekérdezés. Ezzel a metódussal az aktuális rajzot tudod "legyűjteni".
Itt válaszd az adatot, akkor jön az adattáblastruktúra, majd hogy pontosan mit szeretnél.
Ezután pedig a jobb oldalon tudod ki-be kapcsolni, hogy mit szeretnél látni: a lekérdezést vagy minden mást...
Ha jelentést szeretnél csinálni (txt-t a lekérdezet adatokról) az egy kicsit más, de ez az alapja...
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
I'm Superman #5131 üzenetére
Feltöltöttem ide.
-
-
-ZeeZee-
senior tag
Ahogy írtam, úgy csináltam, de akkor nem az utoljára megadott síkra forgatja, hanem a megadott sík alá vagy fölé, de nem illeszkedik a síkra (ami egyébként a felülnézeti vízszintes lenne). Próbáltam már UCS-sel is (ahogy rgqjx #5038 is javasolta, de az sem jött össze).
Sajnos elfelejtettem bekapcsolva hagyni a benti gépet, és persze felmásolni is elfelejtettem a szerverre, tehát ez a projekt pihen hétfőig... De köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, hétfőn próbálkozok majd.
-
-ZeeZee-
senior tag
Segítség kellene, mert lassan megőrülök. Van egy 3dvonalláncokból álló tetőszerkezetem.
AutoCADben megvan a 3D-s rajz, de a megrendelőnek kellene egy 2D-s "kiterített" rajz. Tehát nem egy felülnézeti rajz, hanem egy olyan, ahol a felületek ki vannak terítve, mint egy szabásminta.
Arra gondoltam, hogy az egy síkban lévő elemeket elforgatom, vagyis például a sátortető gerince lenne a forgási tengely , két irányba kell forgatnom a tető egyik/másik oldalát. Próbálkoztam a
3DFORGAT
paranccsal, de ez 1 pont körül forgat. Jött aFORGAT3D
parancs, ezzel már lehet tengelyt megadni, sőt még referencia szöget is. De sajnos nem értem, hogyan kellene. Kijelölöm a forgatni kívánt elemeket, megadom a tengelyt, ami körül forgatnék (tetőgerinc), jön a referencia szög megadás (tetőgerinc egyik pontja - tető alsó sarka), és jön az adja meg az új szöget. Ide ha 0-át írok, akkor oldalnéztből kb. 45 fokos lesz, nem vízszintes, ha megpróbálok 2 további pontot megadni az új szögnek (tetőgerinc egyik pontja - azonos magasságú pont), akkor meg nem csinál semmit.Valaki tudna segíteni, esetleg más megoldást kínálni?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Rodzser Mór #4982 üzenetére
Ha a két alak fedi egymást, akkor egyszerre jelöld ki mindkettőt, majd a Ctrl (vagy a Shift?) lenyomásával kattints az alakra, ekkor a "felsőt" elveszi a kijelölésből. Ha a felső kell, akkor csak simán kattints az alakra, a felsőt fogja kijelölni.
2 alakkal még egyszerű a mutatvány, képzeld el, amikor 8 vonal van egymáson 2 külön fólián... Na az milyen sz.pás, amikor az 5. vagy a 6.-kat akarod megfogni...
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Rodzser Mór #4904 üzenetére
Nem tudom milyen CAD-del dolgozol, de ha 3D-ben dolgozol, akkor célszerű néha "megforgatni" a rajzot. A
3DK
paranccsal tudsz forgatni, be tudsz állítani egyedi nézetet, vagy csak simán elforgatod a rajzot. Dolgozol, majd ha felülnézetbe akarsz visszatérni, akkor jobb egér, előre beállított nézetek, felül. (vagy alternatíva: FKR/Világ) -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Rodzser Mór #4901 üzenetére
Próbaképp a 3D tárgyrasztert (?) kapcsold be, akkor elvileg tudod 3D-sként bizergálni. Gyorsbillentyűje az F4.
-
-ZeeZee-
senior tag
Itt egy lisp (nem saját forrás):
;| RMB
=========================================================================
Rotate Block(s) at its insertion point(s) by specifying rotation angle
=========================================================================|;
(vl-load-com)
(defun C:RMB (/ CN ENT OS RA SS)
(setq SS (ssget (list (cons 0 "INSERT"))))
(if *RA (setq RA (getdist (strcat "Specify rotation angle <" (angtos *RA) ">: ")))
(progn
(initget 1)
(setq RA (getdist "\nSpecify rotation angle: "))
); progn
); if
(if (not RA)
(setq RA *RA)
); if
(setq *RA RA)
(repeat (setq CN (sslength SS))
(setq CN (1- CN)
ENT (ssname SS CN)
OS (vlax-ename->vla-object ENT)
); setq
(vla-put-rotation OS (+ (* (/ RA 180) pi)
(vla-get-rotation OS)
)
)
); repeat
(princ)
); defun C:RMB
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
diffidenty #4874 üzenetére
Ha rámész az adatokra, akkor jobb egérrel tudod vágólapra másolni, amit be tudsz illeszteni akár txt, akár word/excell file-ba is.
-
-ZeeZee-
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
sabrinho #4752 üzenetére
3 féle kijelölés van.
- balról-fentről - jobbra lefele: csak azokat az objektumokat jelöli ki, amik teljes egészében a kijelölő téglalapban vannak
- jobbról-alulról - balra felfele: minden objektumot kijelöl, aminek egy akárcsak egy kis része is a kijelölő téglalapban van
- folyamatosan nyomva tartott bal egérgomb: poligonos kijelölés (nem téglalap alakú)[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
Másnál is elkezdett az "Autodesk" ablakokat feldobálni, hogy nem érvényes a licenszem, oldjuk meg? Már kétszer feljött, de mindig bezártam, ha megint lesz, akkor rakok ide fel képet.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
gepesz13 #4728 üzenetére
Ha elindítod az AutoCAD-et, akkor automatikusan új rajzot nyit, ami a sablonbeállításnál van. Ha Te magad szeretnél másik sablon szerinti rajzot nyitni, akkor kell másik sablon betöltened. Tehát ha az általam említett módon beállítod a Neked kellő sablonfájlt, akkor mindig azt fogja új rajzként nyitni (vagy indításkor automatikusan, vagy ha rányomsz az új rajz ikonra, akkor is)
-
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
gepesz13 #4672 üzenetére
A saját hsz-eidet hogyan találod meg?
1. Ha a mobilarena/itcafe oldalról jöttél, akkor az aktuális fórumban egy saját hozzászólás mellett van egy lefele mutató nyíl, arra rányomva van olyan, hogy összes hozzászólása itt
2. Ha prohardver/gamepod/logout oldalról jössz, akkor fent a kereső - részletes keresés - szűrés felhasználó szerint - itt beírod a nevet és kész
Erre gondoltál?
-
-ZeeZee-
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
agyrágóbogár #4554 üzenetére
Köszönöm, pont ez van nekem is elmentve a könyvjelzők közé. A ferde sík létrehozásával voltak gondjaim, de közben megoldottam egy vezérlővonal döntésével. Számoltam és arra jutottunk, hogy ez így nem jó, mert túl sok lett, ezért bekamuztunk kisebb számokat.
De gyakorlásnak jó volt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kriszpontaz #4550 üzenetére
Köszönöm, azt hiszem sikerült, de valami árulás van, mert lett töltésem is. Valami félresikerült egy kicsit, viszont már látom a fényt az alagút végén.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kriszpontaz #4546 üzenetére
Köszönöm, nagyjából idáig eljutottam rgqjx "utasításai" nyomán. A problémám az, hogy ferde síkot (aljat) kellene betennem a felület alá, amit egyelőre nem tudok. Csináltam rézsűt egy adott szintre vágva, így már tudtam térfogatot számolni (bár ez még fals, mert van rajta meddő, amit majd ki kell vonni
)
Szóval az problémám, hogy az alsó síkomnak 2%-os lejtése kell, hogy legyen a kereszt-szelvény irányában, erre merőlegesen pedig 5%. És ezt még meg is tudom adni egy vezérlővonal segítségével, viszont azt nem tudom, hogyan lesz a megfelelő magasságon. A kereszt-szelvényen jelzett magasságra kellene bejátszanom a vágósíkomat. Tudok egy felületet egy bizonyos pontra mozdítani?
És hab a tortán, hogy a majdan kijött térfogatot fel kell majd darabolnom utólag több részre... (erre ugye szintén van valami okosság, ugye?
)
-
-
-ZeeZee-
senior tag
Civil3d felületekben járatos embert szeretnék kérdezni. Van egy terepfelületem, ez "alá" kellene beterveznem egy másik felületet és térfogatokat számolni. Milyen módszerrel lehet ezt a legegyszerűbben? Aki tudna nekem egy kicsit segíteni, kérem privátban írjon a részletekért. Előre is köszönöm.
-
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
lumpy92 #4445 üzenetére
Csak úgy tudod, ha blokkszerkesztőben a blokk tulajdonságait "fóliáról" "blokkra" teszed. Mind a szín, mind a vonalvastagság és vonaltípusnál is meg kell ezt tenni.
Kikapcsolni azért nem tudod, mert nem "0"-ás fólián lett létrehozva. szintén blokkszerkesztőben mindent tegyél "0"-ra.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
stumpjumper #4313 üzenetére
Milyen CAD?
-
-ZeeZee-
senior tag
Ha csak _appload-dal betöltöd, akkor addig tudod elérni a lispet, amíg nem lövöd le a CAD-et. Amikor kiadod az _appload parancsot, akkor ott látnod kellene egy kis "táskát", azt hiszem indítópult, vagy valami ilyen neve van. Ha oda behúzod a lispet, akkor minden induláskor be fog töltődni az a lisp. Azt is meg tudod nézni, hogy mi az, ami automatikusan betöltődik, ha a "táska" alá kattintasz, azt hiszem összetevők, vagy valami ilyesmi. Ott is hozzá tudod adni, hogy melyik lispeket töltse be automatikusan.
-
-ZeeZee-
senior tag
Elég csak az
_appload
parancsot kiadni, betallózni a kívánt lispet és már futtathatod is. Ha jól tudom, akkor az LT verziók kivételével mindegyik AutoCAD képes erre.szerk.: ha betöltötted és jól van megírva a LISP, akkor betöltéskor kiírja a "hívó" parancsot. Pl így:
LINE, LWPOLYLINE rajzelemek végpontjainak felcserélése
Hívása: vpcs
Ha egyszerre több vonal rajzelem kiválasztását kérjük,
akkor csak azokat fordítja meg, amelyeknek a +X tengellyel
az óra járása szerinti irányban bezárt szöge nagyobb 180 foknál.
Vonalláncok esetén kérhető a szakaszok vastagságának megfordítása is.
˙
˙˙˙Vonalak, vonalláncok jelkulcsozása blokkal.
˙˙˙Használható parancsok: (vonal_jk)[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
A szerkesztésről: A kör, ív lényegében egy végtelen oldalú poligon. Tehát az elem origójából tudsz a körbe, vagy kör köré rajzolható sokszöget rajzolni, majd ennek robbantásával és a felesleg eltávolításával kész is az "íved, köröd". Erre valahol létezik egy lisp progi is, de rég használtam ilyent, szóval nem tudom a nevét. --->gugli
Ha szabad ajánlanom, akkor ez szerintem tökéletes erre.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
undercover #4246 üzenetére
Én őt ajánlom, sokmindent sikerült a videói alapján csinálnom.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
undercover #4244 üzenetére
A pontokat kösd össze 3D vonallánccal, majd az fkr-t állítsd a vonalad irányába és válts nézetet (azt hiszem előre kell).
Ha ennél komplexebb kell, akkor Civil3D terepmodell és keresztszelvények.
-
-ZeeZee-
senior tag
Ha esetleg tud rá megoldást, akkor megköszönném. Valószínűleg valamilyen beállítási probléma okozza a következő problémát:
AutoCAD Map3d 2018 fut teljes képernyős módban. Ha 1 állomány van nyitva, és az állományban lévő hyperlink hivatkozásra (Ctrl+bal egér) kattintok, akkor egy új ablakban megnyílik a hyperlink (jelen esetben 1 kép). Képet bezárom, a CAD marad teljes képernyős. Ha 2 állomány van nyitva, és akkor nyitom meg a kép linkjét, akkor a CADra való visszaváltás után a CAD már nem teljes képernyőn fut, hanem ablakban. Teljesen mindegy hány állomány van nyitva, ha 1-nél több, akkor mindig ez történik. Tehát 1 állomány esetén teljes képernyős módban marad, ha több van nyitva, akkor mindig ablakos módra vált. Mit kellene állítani, hogy mindig teljes képernyős módba maradjon? (Az még hozzátartozik, hogy a géphez 2 monitor van kötve, az egyiken fut a CAD, a másikon nyitja a képet. A hyperlink nyitásakor a CAD-et ledobja a tálcára, majd visszaváltáskor hozza az ablakos módót.)
-
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Lehet valahogyan szűrni/szelektálni/kijelölni azokat az objektumokat, amik nem "világ FKR"-rel vannak a rajzokban létrehozva? MAP3D-ben lehet olyan objektumtulajdonság szűrőt bekapcsolni, ami alapján le lehetne ezeket az objektumokat szűrni? Előre is köszönöm a választ.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- EA Sports WRC '23
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- World of Tanks - MMO
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Motoros topic
- További aktív témák...