Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rodzser Mór
senior tag
Autocad 2005-ben be van állítva a SNAP, mondjuk 2 mm-re. Van egy síkidom, át akarom mozgatni máshova egyik sarokpontja van kijelölve basepointnak, akkor nem ugrik erre a 2mm-es raszterra. Hanem valami elvetemült 34.3345-re megy (ez csak példa).
Hogy lehet ezt normális működésre bírni? Az alappont is "egész" mm-ren áll. Szóval nem értem ezt a működést. -
pf-prg
csendes tag
válasz
kriszpontaz #3096 üzenetére
Hello!
Nem a parancs ablak helyével, kinézetével van gondom, hanem azzal, hogy a futtatott AutoLisp funkció neve, és az általa a parancssorba írt - A feldolgozás állapotára utaló - szövegek csak akkor jelennek meg, amikor a funkció már befejezte a működését. Ez akár több percig is eltarthat, és addig tisztára úgy néz ki minden, mintha semmit sem kezdeményeztem volna.
AutoCAD 206 -ot használok, abban az ilyesmi gyönyörűen működik, De most más gépén kellene dolgoznom.
Tele van a hócipőm az AutoDesk felhasználói felület csicsázó ambícióival.
-
szacsee
nagyúr
Kösz a választ!
Gépészeti alkatrészek lesznek tervezve, illetve tanuláshoz kell.
Játékokból kiindulva írtam a 7870-et, így kb ez a szint lesz... lehet 260X formájában.
Aprón nézegettem a cél kártyákat, de ránézésre is kb az 5-6 éves kártyák alját dobálják 10-15K-ért, így marad a hétköznapi kártya ~30K-s felső értékhatárral.
Ja és kiderült Autodesk Inventorral lesz használva, ha ez esetleg számít.. -
pf-prg
csendes tag
Hello!
Most próbáltam először AutoCAD 2013 alatt valami érdemi tevékenységet végezni. Konkrétan egy AutoLisp programot futtatni
.
Sem a végrehajtott funkció neve, sem a program által a feldolgozás állapotát jelző parancssorba írt üzenetek (A feldolgozott objektum sorszáma) nem jelennek meg a parancssorban, amíg az elindított funkció véget nem ér. Magyarán fingom nincs, hogy végül is elindítottam-e valamit, vagy csak az időmet tékozlom.Van-e valamilyen lehetőség a parancssor civilizált működésének visszaállítására. Én még alig húsz éve buherálok AutoCAD-et így nem tudhatom a megoldást.
-
Nisida
aktív tag
válasz
szacsee #3093 üzenetére
Hello!
Az AMD-ből nekem 7870-esem van bőven elég rá, Nvidáról nem tudok nyilatkozni életemben nem volt
a gépemben ilyen kártya . Persze nem tudom mi lesz a cél,milyen méretű, stb. rajzokat fog csinálni a haverod.
Már többször beszélgettük itt is a fórumon mi kell egy autocades konfigba de kb a konklúzió:
- Processzor - egy magban minél erősebb (ezért talán az AMD lenne a nyerő de az i3 is elég lesz )
- RAM - minél több de 16 Gb kb. max elég (szerintem a 8 elég lesz)
- Videokártya ( na itt volt vita és van is, kommersz sima kártya vs. speciális cél kártya, stb. )De a fentiek alapján amit írtál bőven elég rá.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Keresnem kell munkatársamnak egy VGA-t az integrált helyett. Egyenlőre ráér és olcsón jót szeretne, ami tudom hogy nincs, de kellene egy irányvonal, hogy minimum milyen VGA-t vegyen?
2014-es Autodesk-et emleget, ami szerintem az AutoCAD, gondolom 3D is lesz.
8Gb ram i3 és egyéb sallangok vannak a gépben, ehhez kellene egy VGA... 400-as minőségi tápja van.
Mit ajánlatok? Árban nem mondott semmit de szerintem 20K-ból már ki lehetne hozni valami használtat.
Véleményem szerint kb 7870 szint AMD-nél ami teljesítményben már domborít, illetve NV-nél 750Ti, de hátha valaki használja szerényebb konfiggal és nem kell egy vagyont áldoznia rá feleslegesen.
Válaszokat előre is köszönöm! -
L4mie
veterán
persze ahhoz, hogy élesben tudjál működni kell egy előképzettsége erre tök jó a level+x es képzés legalábbis 2002 körül még level ben mérték a szinteket
, az egyetemi xyz CAD oktatás arra jó, hogy lássa az ember, hogy miket lehet csinálni, tanulni nem jó. Legalábbis anno nem ért semmit.
-
Nisida
aktív tag
De azért legyen itt annyi a szervezett oktatás - bármilyen - védelmében, hogy az autodidakta tanulással szemben rendszerezett tudást add ami minden esetben fontos. Amúgy ahogyan már itt is sokan leírták a gyakorlat és főleg élesben, határidőre végzett feladatokon szerzett gyakorlat nélkül nem sokat érsz.
Godlike: hogy vált be a Avermedia kártya?
[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
válasz
kriszpontaz #3087 üzenetére
Level 2-t elvégeztem anno , + utána végigrajzoltam a BME-t /oké abban volt egész sok kézi szerkesztés is/
Aztán elkezdtem dolgozni és rájöttem, hogy oké, hogy tudom, hol vannak az ikonok, mi mit jelent, de baromi lassú vagyok és szart se ér a tudásom a gyakorlatbanszóval a vizsga meg a suli csak könnyíti a tudás megszerzését, az igazi tudást az éles gyakorlat adja.
[ Szerkesztve ]
-
Gyufaaa
veterán
válasz
sketchifun #3084 üzenetére
"nem holmi bóvli otthontanútam' kategória." Nincs abban semmi rossz, ha valaki önszántából tanulja. Az azt jelenti, hogy érdekli a dolog. Sőt, ha újabb dolgokat lát az hamarabb is rögzül benne mint a "magolva tanulok" emberekben.
Csak megjegyeztem.
-
Nisida
aktív tag
válasz
Bogyó bá' #3083 üzenetére
Ha tudunk úgy is segítünk csak ott van a gond ha olyan problémával kerülsz szembe ami nem rajz hanem rendszertechnikai. Mert mi mondhatjuk, hogy valami jó mert mi is így csináljuk - pl nyomd meg az a gombot - teneked meg nincs olyan
aztán megoldás van csak nem neked. Clone ide vagy oda.
De amúgy kíváncsi vagyok mi lesz a tapasztalat éles munkában. Majd pls írjál.
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Ha valaki tud Budapesten AutoCAD-del kapcsolatos melót, legyen szíves, és írjon egy privátot. Egy havernak kellene, van róla papírja is, nem holmi bóvli otthontanútam' kategória.
Bocsánat a zavarásért!
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
kriszpontaz #3082 üzenetére
Pedig nagyon bíztam bennetek!
Amúgy szerencsére a legalapvetőbb dolgokról van hozzá egy 100 oldalas magyar nyelvű pdf-manual. Jelenleg épp azt tanulmányozom ezerrel (a régi rajzaim egy másolatán gyakorolgatok).
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Hortörsi #3077 üzenetére
Hali! Új vagyok a topicban, és ma lettem "tulajdonosa" egy progeCAD 2014 HU-nak. (Távmunkában gépészkedem, és az őskövület Autocad LT 2000 helyett ma ezzel lepett meg a főnököm: tehát meg van vásárolva, az én nevemen lett regisztrálva). Egyelőre baromi szokatlan, de működik. Azért kaptam, mert 3D-s gépkönyvi ábrákat is kellene csinálnom a sima 2D alkatrészrajzok mellett, és ezzel elvileg lehet. Ja, meg olcsó volt....
-
Nisida
aktív tag
válasz
Hortörsi #3077 üzenetére
Megmondom őszintén ha most lenne 3 nap teljesen szabad napom, akkor megfognám és felraknám egymás mellé az összes klónt , plusz a fel lelhető "összes" progit trialban majd egy nagy teszt keretében végig vizsgálnám őket. Ezzel lehetne igazából megmutatni ki mire képes. Ez volt az álom része.
A javaslat: gondold át mit szeretnél csinálni és melyik programok lennének amiket még ki tudnál fizetni. Ezután trialban töltsd le az összeset és csináld végig rajtuk ugyan azokat. Oké tudom te segítséget kértél én meg munkával látlak el de ennél jobbat nem tudok mondani. Az eredmény eg olyan program ami neked jó, és nem olyan ami mások szerint neked jó.
Kérés: mivel már sokat gondolkoztam más a kéréshez hasonló problémát megoldó teszten, kérek mindenkit, hogy írja már meg neki mi a caden belül ami fontos döntési szempont, milyen funkciókat használ vagy melyeket tartja lényegesnek a választás szempontjából. Vagy milyen metódussal tesztelné a programokat, mire kíváncsi pl: memória, vga, stb. igény .... ja, igen és a legfontosabb mely programok érdekelnék nem ígérem, hogy holnap de megpróbálok még az idén összehozni egy ilyen tesztet.
Ja igen és persze azt is , hogy ha lehetne részt venne egy ilyen tesztben.
Előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
most egy olyan problémába futottunk, hogy :
két autocadünk vana cégnél
2009 és 2014
ha 2014 ben rámentek egy dwg-re és utána megnyitom 2009-ben akkor a 2009-ben nem lehet előhívni pár parancsot pl.: Format - Units parancsra hibát ír ki. -
Hortörsi
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást a progikkal kapcsolatban. Sokat segítettetek. De végülis nem írta senki, mi konkrétan a baj a progeCAD-del. Nekem eddig működik probléma nélkül. És az idei kiadott verzió sokat tud. Jó, értem, nem annyian ismerik, mint a Cadiant, v a többi említett CAD-et, de külföldön sokan használják. Nincs előítéletem a kínai cégekkel sem, de ha úgy vesszük egy olasz gyártású program miért lenne rosszabb? Mondjuk, az, hogy 3 évig nem adtak ki magyar verziót, talán a rovására írható fel, de őszintén megmondva a számítógépek világában az angol nyelvnek nem lenne szabad progblémát okoznia. És az utóbbi időben a weboldaluk is folyamatosan frissüll.Nincs akkora tapasztalatom CAD programokkal, mint az előttem szóloknak, ezért lenne nagy segítség, ha segítenétek a döntésben. Mégegyszer köszi előre is.
-
Nisida
aktív tag
válasz
fejtörés #3075 üzenetére
Szerintem nézd meg valamilyen process ellenőrző / logoló programmal, amikor elindul a betöltés milyen programokat keres vagy mit csinál a rendszer. Mert lehet valami hiányzik vagy valamit keres amit nem talál. Másra hiretelen nem tudok gondolni mi lehet a baja. Nekem SSD-ről indul 14-20 sec között indul el teljesen, úgy, hogy a palettákat kirakja a másik monitorra és munka kész, igaz kikapcsoltam a bejelentkező navigációs képernyőt ami általában elégé lassan tölt be.
-
fejtörés
újonc
Sziasztok!
Van két AMD pc-m is SSD-vel felszerelve. Sajnos azt tapasztalom, hogy mindkét redszer esetében az autocad és az inventor is percekig képes lefagyasztani az ssd-t induláskor (Azaz nem válaszol semmit). Ha betöltött utánna semmi gond nincs. Win7 és Win 8.1 rendszeren is tapasztaltam a problámát.
Valakinek van esetleg ötlete, hogy mi lehet a probléma?
Köszönöm. -
KuczogiL
újonc
válasz
Caldera #3062 üzenetére
Annyit tennék hozzá, hogy igaz, hogy kínai
a ZwCAD és GstarCAD, de többen fejlesztik mind az AutoCAD-et, Én GstarCAD-et ismerem jobban, az már szinte 99%-ban megfelel az AutoCAD 2013/2014-nek és gyorsabb. Picit többe kerül mind a ProgeCAD és Cadian, de sokkal többet tud. (Mivel több fejlesztő van mögötte, így jobban tudják klónozni)
-
Nisida
aktív tag
válasz
Caldera #3068 üzenetére
Bocsi a két válaszért
Amúgy igazad van valamit valamiért, bár ha azt vesszük anno 10 éve még volt olyan Autodesk disztribúciós lehetőség, hogy mazsolázva lehetett funkciókat kérni ha pluszba fizettél 10k nyi dolcsit a külön fejlesztésért az Autodesknek. Ha akkor összeállnak pár százan simán lehetett volna egy LT+ minőségű szoftvert összerakni. És ebben az esetben már nem lenne probléma mert mindenki azt venné.
Amúgy meg magyar vicc, hogy valaki vállalkozásban nem tudja kitermeli a 4000-5000 euros szoftverek árát normálisan. Nyugat-Európában meg az USA-ban, Japánban ez egy munkán simán vissza jön. Csak mi vagyunk alul árazva kicsit , ezért variálunk az olcsó de majdnem jó szoftverekkel. Mert akinek napi 10-12 órában kell dolgoznia , szoros határidők mellet annak a jó szoftver és a stabilitás létfontosságú.
Godlike: oké így már értem, igazából én már régen nem értettem az Autodesk aki USA cég , hogy nem fejleszt Mac-re amikor fél Amerika ha nem az egész Mac b...i. Bár igazából nem tudom miért kellet a NET keretrendszer .
[ Szerkesztve ]
-
Nisida
aktív tag
Szerintem megoldás lehet, ha egy új rajzon betöltöd az "elrontott blokkodat" beilleszted majd szét veted és új néven lemented. Mert a blokk is egy "dwg file" csak csoportba van szervezve és el van látva pár attribútummal.
Godlike: az Autocadre vagy a clonokra gondolsz ? Bocsi a hülye kérdésért
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
-
Hobi78
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne, hátha tudtok segíteni.
Blokk-ot szerkesztettem és véletlenül úgy zártam be a programot, hogy rámentettem a blokk-ra.
Azóta amikor megnyitom, a blokkszerkesztő nyílik meg, nem a modelltér.Van rá megoldás, hogy megnyitás után, visszalépjen a modelltérbe, vagy az elveszett és kezdhetem újra a rajzot.
Nagyon köszönöm előre is, ha valaki akár pozitívan, akár negatívan de tudna választ!
-
Caldera
aktív tag
Egyet értek a leírtakkal. Nekem ép.gépész tervezéshez kell és mint írtam kedvező áron jutottam jogtiszta CAD-hez. Egyetlen hátrány, hogy szakágon belül is vannak tervezést segítő alkalamazások amik AutoCAD-re vannak írva, és klónok alatt hibásan vagy egyáltalán nem futnak, de valamit valamiért.
Anno én is rajzoltam még R12 és R13 verzióval, akkor az volt a csúcs. -
Nisida
aktív tag
válasz
Caldera #3066 üzenetére
Nem akarok kötözködni de nem mindegy mire kívánod használni az adott programot. A reflistában (Cadian) túlnyomó az épület gépész és a villamos szakág. Ami nem is meglepő mindkettő alapjában vonalas kis méretű, átlagosan A3 körüli rajzokkal dolgozik. Nem azért mert rosszabb vagy más lenne, nekik ez elég, és be kell vallani ebben igazad van ezért ide a felsorolt 3-4 clone tökéletesen jó. Az más kérdés , hogy mindegyik fejlesztő ha jól tudom a Cad allaince tagja vagyis mindegyik program szinte detto ugyanaz. Ez értendő a hibákra és a kiválóságokra.
Amit a többiek írtak az a nagy mennyiségű, eltérő forrású és eltérő formátumú vegyes összetételű cadrajzokra vonatkozik elsősorban. Ott az említett clonok elvéreznek az első körben. Nem azért mert nem jók, de a Zwcad is kb. 1 éve írta le , hogy megbirkózik 100 Mb+ file mérettel. Én rendszeresen érsd. évente 1 alkalommal amikor kijönnek az új verziók és akciósak, letöltöm megnézem és értékelem. Mert hátha jobb lett és akkor újé nem kell többet frissíteni egy vagyonért. Ehhez van egy file kollekcióm, amivel az autocad 2007 még simán elbrünnyügött de a 2013 néha kicsit mellére szívja. Az az etalon, ha azt betölti köhécselés nélkül és lehet nyomtatni, módosítani és 1 óra munka alatt 1 nél kevesebbszer omlik össze akkor megveszem...
De hát nem, az addigi legjobb is a file megnyitásáig tudott eljutni. Az első forgatás vagy fólia műveletekben meghal a progi. Igaz a fileban 150k+ rajzelem van kb. 250+ fólia 10 csoportra bontva, és 20+ fólia leválogatással, 10 scanelt állománnyal és egy vagon blokkal meg miegymással ja és 60+ Mb-os a file. Nem napi feladat de ha ezt tudja akkor van értelme megvennem.A file kompatibilitás kérdése: én anno a 90-es években R12-vel kezdtem ezzel dolgoztam kb. 6-7 évig, ez dos-os volt az igazi old school cad program. Nekem ha jól emlékszem megnyitja a program az akkor készül fileokat, de ha nem nyitná .. ki az sz... akar 25 éves fileokat birizgálni ?
Ezek alapján szerintem pro és kontra is igazatok van de csak azért mert más más az igényetek. Amúgy meg TurboCad a király mert egy meg nem nevezett magyar építész irodájában anno 20 db futott belőle, és ezen tervezetek 10+ emeletes hoteleket. Ezek után csak respect minden dolgozónak akit a hülye főnöke zsugorisága kényszerít hülyébbnél hülyébb progik használatára.
-
Caldera
aktív tag
válasz
Hortörsi #3060 üzenetére
Érdemes felhívnod a cégvezetőt és beszélgetni vele. Anno én is hezitáltam a progeCAD és a CADian között, meghallgattam a véleményét és döntöttem. Érdekes módon nem a drágább, hanem a jobb programot ajánlotta. Többet ér neki egy elégedett ügyfél, mint a több bevétel. A progeCAD-hez nincs megfelelő támogatás és frissítés.
[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3063 üzenetére
Nem szándékoztam Neked esni, csak én napi szinten használom. Semmi gond a kompatibilitással, annyi történik a CADian-nal mentett, DWG formátum megnyitásával AutoCAD alatt, hogy kiírja, nem Autocad formátum, de megnyitja és minden a helyén van. Folyamatosan jönnek ki rá a frissítések, javítások. Nem tudom melyik verziót használtátok, de már az is a 2014-es kiadásnál jár. Egyébként érdemes megnézni a magyar referencia listáját, nem kis cégek használják (pl. BorsodChem).
Nekem szerencsére nem kell ekkora rajzokat kezelni. Amire kell tökéletesen megfelel és ami a lényeg, hogy jogtiszta és nem került fél (LT) vagy másfél millába.[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Caldera #3062 üzenetére
OK. Egyszer teszteltem élesben, nem győzött meg. Ahol (volt cégemnél) átálltak rá, mindenki csak szidta mint a bokrot.
Egyéni preferáció kérdése, de próbálj meg egy AutoCAD-ben készült rajzot megnyitni, belepiszkálni, majd visszaolvasni újra AutoCAD-ben. Lesznek ám meglepetések. Nem az a lényeg hogy meg tudod-e nyitni, hanem az hogy ha belenyúlsz más programmal, hogy esik szét a rajz.
Nem kell nekem esned. Tapasztalat. A Draftsight is csak addig jó amíg kis rajzokkal pöcsölsz. Nyiss csak meg a CADelek-el vagy mással egy teljes várostérképet ITR alól kiköpetve DXF-ből vagy DWG-ből. 10 perc malmozás után simán összeszarja magát mind. -
Caldera
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3061 üzenetére
A CADian nem kínai, hanem koreai szoftver és semmi gond a kompatibilitással AutoCAD 2.5-2014 verzióig mindent "eszik". Nem tudom, használtad-e vagy csak hallottál róla? Az LT funkcióit szerintem gond nélkül tudja, még többet is (3D felületek rajzolása ami az LT-ből ki van véve). Az viszont nevetséges, hogy az AutoCAD az R14 előtti saját formátumát nem tudja megnyitni.
A DraftSight pedig üzleti célra sem használható ingyen.[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Caldera #3059 üzenetére
A CADian kínai szoftver (tudomásom szerint) és az LT funkcióit sem éri el, kompatibilitásról meg ne is beszéljünk. Biztos jó, de .....na.
Ha AutoCAD-hez hasonló szoftver kell LT funkcionalitással, ott van az ingyenes DraftSight, ha nem gond az angol.
Egyszeri emailes regisztrációt kér első indításkor. -
Hortörsi
csendes tag
válasz
Caldera #3059 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod. Utánanáztem a SimTech oldalán az említett programoknak. A progeCAD-nél az tetszett a legjobban, h beépített pfd konvertáló van benne dwg fájlokká. Árban kicsit több, de még mindig nem egetverő az összeg. Még meglátom, de mégegyszer köszi az ajánlást. -
Caldera
aktív tag
válasz
Hortörsi #3058 üzenetére
Szia!
Én a CADian Classic-ot vettem meg (a SimTec a hivatalos hazai forgalmazó), árban töredéke még egy LT-nek is és teljesen jól használható. Tudásában pedig több, mint egy LT, mert 3D felületeket lehet vele rajzolni csak a szilárdtest hiányzik belőle a Pro-hoz képest. A Pro se egy egetverő összeg összeg egy teljes verziós AutoCAD-hez viszonytva. Vannak benne olyan rajzolást segítő plusz funkciók ami az AutoCAD-ben még hallomásból se. Ami még jó, csak drágább a ZWcad és a GstarCAD. Szóval nem csak az AutoCAD létezik a világon, csak mindenki arra asszociál, ha CAD-et hall.[ Szerkesztve ]
-
Hortörsi
csendes tag
Sziasztok!
Megkérdezem itt is! Valaki dolgozott már már CAD programmal is, mint az AutoCAD? Mik a tapasztalatok az olcsóbb progikkal? Én egy progeCAD nevűt találtam, és eddig meg vagyok vele elégedve, de kéne másnak is a véleménye, hogy megéri-e valójában. Nem akarok csak az ár alapján dönteni. Itt tudjátok letölteni és kipróbálni: http://progecad.hu/
Előre is köszi a választ! -
Nisida
aktív tag
Igazából semelyik sem jobb vagy rosszabb amúgy meg mindegyik fejlődés csak fel vagy lefelé
de lehet a tied a jobb mert te felfele tartasz mi meg lefele tartunk
Amúgy azt szokták mondani ha választani kell a szakirányok között és az egyik irányt választod biztos a másikban fogsz dolgozni.Furko: Az sem rossz összetétel, és tudsz segíteni melyik a jobb Revit vagy az Archicad ?
[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
gyépész!
/környezettechnika - épületgépészet - azt főleg 3D revitben szerkesztek/ -
Nisida
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3049 üzenetére
Szintén zenész. Akkor mindenki építészként kezdi csak utána tovább fejlődik
-
csemb
csendes tag
válasz
kriszpontaz #3049 üzenetére
Ez jó!! Mi vagyunk korunk Leonardoi. Mindenhez értünk!!!!!!!!
-
Nisida
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3046 üzenetére
Oksa, majd ha van tapasztalatod akkor kíváncsi lennék a Avermedia kártyára mert tervben van már fél éve de nem jutottam még oda , hogy időbe beillesszem a programba.
Az önsegélyező fórumot ha lesznek még páran akkor megcsinálhatjuk külön is. -
kriszpontaz
veterán
Teljesen igazad van abban amit leírtál.
Az önsegélyező körben benne vagyok, de ígérgettem itt videókat, marhára nem volt még időm egyet sem csinálni, pedig az Avermedia Live Gamer HD kártya felvételre kész a gépben, direkt erre vettem.
Tehát ha van időm, segítek, ide is feljövök ha tudok.
-
Nisida
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3044 üzenetére
OKé nekem nem kell elmondani, által mind a két oldalon ennek ellenére szerintem a M1:250 fölösleges , de ez az én privát véleményem. Az útnál most már értem miért ennyire lényeges igazából én a pálya szerkezet erősítés, felületi rekonstrukciókra gondoltam balgán és nem vettem figyelembe az új utak építését.
A csapadék csatorna mindig macerás mert kisebb lejtésű területeken az esés miatt sokszor üti meg a mélység a víz, gáz, akár még csatorna bekötések szintjét is. Ennek ellenére én azt mondom, hogy teljesen fölöslegese amit ma egyes cégek terv mennyiségben gyártanak csak azért mert a mérnök vagy egyes kivitelezők megkövetelik tőlük. 20 évvel ezelőtt senki nem akart víztelenítései, dúcolási, munkaárok tervet külön, földmunka tervet is max olyan létesítményeknél mint az út. Ma már egy szar nyomóvezetékre is 80 cm magas kivitelei tervdokumentáció készül a seggek fedezése miatt, amikor a nagy részén a kivitelező szaki jókat röhögve hajítják félre.
A kiváltások stb. meg szerintem az ami az árok nyitásig max akkor kell tervezni ha biztos adat van róla, mert ahogyan te is írtad sok vezeték olyan mint az ököh.... és a szakfelügyelet sem tudja még azt sem megmondani , hogy melyik oldalon megy az a rohad vezeték, azt meg, hogy hol kell elzárni, milyen mély , vagy mi az anyaga , csak akkor derül ki amikor leszakítja a marha alvállalkozó a nyilvánvaló homokba rakott, nyomjelzővel is megjelzett vezetéket annak ellenére, hogy kézi földmunka van előírva.
Az meg külön vicc, tervezési szempontból, hogy mivel a kivitelező soha nem a tervet valósítja meg, nagyon el sem lehet mázsálni persze ez közműtervezés nem út tervezési szempontból mondom.
Ja a gázosok külön állatfajta bár eddig nekem szinte csak pozitív tapasztalataim vannak egyetlen kivétellelAmúgy mellékesen ha már így összejöttünk édes hármas, négyes tízesen nem lenétek benne egy közműtervezői önsegélyező klub (fórum) létrehozásában ? Már csak azért mert a vonal stílusokon kívül van pár dolog amit meg lehetne és érdemes lenne megbeszélni.
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
Az útépítéshez párhuzamosan gyakran kapcsolódik csapadékvíz elvezetési tervrész.
Ez lehet zárt csatorna vagy nyílt szikkasztó/elvezető árok.
A közművek fektetési mélysége nagyjából:
E-on, T-com, UPC, DIGI, 0,4kV kábel, 22kV kábel szabvány szerint 0,8-1,0m, gyakorlatban ez 50cm szokott lenni.
Ivóvíz vezeték átlagosan 1,2m, vagy lentebb. (volt már hogy a fagyhatár felett volt vagy nyílt árok folyásfeneke alatt 20cm-el!)
Szennyvíz átlag 1,6m vagy lentebb. Ez is tud néha vicces lenni.0
Gázvezeték 0,9-1,2m. A gázosoknak meg meg kellene tanítani mi az egyenes vonal mert minden utcában úgy fektetik a gázt mint az ökörhugyozás, vagy csak simán be vannak b@szva a munkások és mennek amerre látnak.Ezek között lavírozni nehéz, főleg nyílt árkot tervezni (gázvezeték felé és ivóvíz felé nem is engedik) de nem is ez a fő ok, mert azt hossz-szelvényen, keresztszelvényen megoldod, de kivitelezéskor fontos hogy látható legyen a sűrű közművek közt a tervezett létesítmény. Kiváltásoknál ugyancsak fontos, főleg mert szerepelnie kell a költségvetésben.
Ha ezeket keresztezni akarod és a kiviteli terven látni szeretné a Kivitelező hogy mi merre hány méter, meddig mit kell bontani, szükség van sűrű közműveknél az 1:250 méretarányhoz, különösképp ha gázvezeték mellett üreges létesítményt tervezel, hogy megvan -e a szükséges védőtávolság, a Tigáz szereti ezt látni.
-
csemb
csendes tag
Nisida: fagyhatár 80cm, egy nagy forgalmú útnál tükörrel együtt simán elérik ezt a mélységet,s jó ha tényleg betartják a 80cm-t, láttam már sokkal feljebb is közműveket.
. Ahogy írtad a vezeték sose ott van ahol jelölve van. Így aztán ha eltépődik egy vezeték a kivitelezők rögtön támadnak. "Nem volt a terven." Emiatt egy már beépített területen, vagy ipari területen, ember legyen a talpán aki az összes közművet ki tudja bogozni a tervek alapján, vagy felrajzolja!!!! -
Nisida
aktív tag
csemb, Goodlike: oksa megadom magam az úttervezésre nem gondoltam , abban igazad van , hogy egy mákos tészta 1:500-ban sokszor egy főutca még egy kis faluban is, de azért kis technikai segítséggel és rajztechnikával eddig mindig sikerült megoldani. Nem mondom, hogy minden közmű teljesen és 100%-osan kivehető de nem is ez a lényeg. Igaz én közműves oldalról közelítek. Abban az 1:500 alá max olyan helyen kell menni mint a főváros de ez nem átlagos.
Amúgy különben nem értem , hogy miért pont az útépítőknek probléma a felszín alatt 1-1,5-2 méterrel menő közművek , én max a földfelszíni elemeket emelném ki, a többit meg halvánnyal összekötném, úgyis a tervezett létesítmény a vastag a többi csak "dekoráció" . Na meg valljuk be a közművek 90% nem ott megy ahova rajzolva van
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
Azért mert pl. kerékpárutaknál, vagy pöcs falusi 3 méteres útnál 1:500-ban ha sűrű a közmű alatta semmit nem lehet látni. Próbáld ki egyszer
.
csemb: nem sok ember van aki parancssorból szadomazo módon akar vonaltípust csinálni, ne tedd magad tönkre. A meglévő *.lin fájl (akár acad.lin) szerkesztése a legegyszerűbb. Én is csak úgy csináltam, soha nem parancssorból.
Ahogy fent írták, a kitöltési stílus szerkesztést meg sem mertem próbálni, mert az aztán a mélytorkos parádé.
Amit belinkeltem vonaltípusfájlt, abban van gázvezeték, ha úgy nem tetszik, a G betűt átírod GÁZ-ra.
[ Szerkesztve ]
-
csemb
csendes tag
Kedves Nisida!
Úttervezésnél helyszínrajznál 1:250-t is használunk, ott is meg kell jeleníteni a fránya közműveket amik az út alatt vannak.
Kedves Godlike79 és Nisida!
Nem adom fel, próbálkozom. Aztán meg......... legfeljebb kihajítom az egész programot az ablakon (ha lehetne), archicadben sokkal egyszerűbb ez az egész.
-
csemb
csendes tag
válasz
kriszpontaz #3035 üzenetére
Kedves Godlike79!
Pontosan így csináltam, ahogy Te írtad, hogy tuti ne legyen rossz. Mit tudom én szóköz, vagy hasonló. Ezért gondoltam szó szerint beillesztem a amit Te csináltál. S képzeld, nem megy. Bemásoltam azt amit a digitális könyv ír. Detto. Ugyan az a hiba üzenet.
Meg akarom tanulni, ha szükségem lesz esetleg valamilyen más típusú vonalra, meg tudjam csinálni.
Ugyan így megpróbáltam a 14-es autocaddel. S ugyan ezt írja ki. -
Nisida
aktív tag
Megmondom ősszintén én soha sem az autocaden belülről generáltam inkább txt szerkesztő, amit Godlike is mond a csillag rossz helyen van , amúgy meg ismerve a leíró nyelvek szintaktikai "balf...-ségét" minden space, pont, csillag helye fontos lehet.
De a te esetedben mással már nem lehet hiba, amúgy próbáld meg úgy, hogy megfogod Godlike lintype file-ját , kijelölöd az egyiket és a legaljára bemásolod és változtatsz rajta.
A vonal stílusoknál már csak kitöltési stílusok tudnak hülyébbek lenni. Kitartás menni fog.Godlike: amúgy te mi a frászra használsz 1:250-es méretarányt ? Csarnokon belüli vezetékek mert sima közművezetékre kültérbe még kiviteli tervnél is elég szokott lenni az 500-as méretarány.
-
kriszpontaz
veterán
Descriptive text: GÁZ,*GÁZ,---- G ----
Ebbe tuti kell az elején a vastagított rész?Én a helyedben nem köcsögölnék ezzel. Megnyitnám a .lin fájlt amit küldtem, és a szükséges mezőket átmásolnám a végére (pl. a GÁZ vonaltípust) és a legszükségesebb értékeket megváltoztatnám, majd ha rámentesz, és újra betallózod, ott lesz a legalján (vagy ahová beszúrtad).
[ Szerkesztve ]
-
csemb
csendes tag
válasz
kriszpontaz #3031 üzenetére
Kedves Godlike79 és Nisida!
Továbbra sem sikerül. Pedig Godlike79 file-át megnyitva próbáltam. Folyton ezt írja ki:Invalid number or bad continuation.
Mindent úgy csinálok ahogy a könyvben és Ti mondtátok.. Mégsem sikerül.
Leírom az elejét, hátha Ti rájöttök, mitől vagyok ilyen "béna".Command: -linetype
Current line type: "ByLayer"
Enter an option [?/Create/Load/Set]: c
Enter name of linetype to create: gáz (itt megadom az új lin nevét pl.:egyeb.lin)
Creating new file
Descriptive text: GÁZ,*GÁZ,---- G ----
Enter linetype pattern (on next line):
A,6.,-0.05,["G",Standard,y=-.5,s=1.0],-0.1
Invalid number or bad continuation. -
csemb
csendes tag
válasz
kriszpontaz #3021 üzenetére
Kedves Godlike79!
Megmentetted az életemet! Felhasználtam a vonaltípusaidat. Ezer hála és köszönet!!!!
-
Caldera
aktív tag
A vonaltípusok alapján úgy látom van itt néhány gépész kolléga
-
Nisida
aktív tag
válasz
kriszpontaz #3021 üzenetére
Sirály. Én nem szoktam átrakni sajátra, mindig a szakágét használom, de jó lesz. Köszi
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
Amennyiben kell valakinek komplett .lin fájlom van, minden ilyen jellegű vonaltípussal.
Alapból 1:500 méretarányhoz globálisan 2-re, 1:250-hez 1,5-re kell állítani a vonaltípus léptéket.
Csak be kell másolni az acad.lin fájl mellé és a vonaltípusoknál betölteni mindet, vagy simán betallózni a vonaltípusok betöltése alól.Használjátok egészséggel.
[ Szerkesztve ]
-
Nisida
aktív tag
Gyufaaa: Szívesen. Örülök ha segített.
csemb: Szerintem az U-nem jó :
*SZENNYVÍZ, ---- SZ ---- SZ ---- A,.5,-.2,["SZ",STANDARD,S=.1,U=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.2
Helyette R kellene.
Én ezeket használom:
*GAZ,Gáz ----G----G----G----G----G----G--
A,.5,-.2,["G",STANDARD,S=.1,R=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.25
*VIZ,Víz ----V----V----V----V----V----V--
A,.5,-.2,["V",STANDARD,S=.1,R=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.25[ Szerkesztve ]
-
csemb
csendes tag
Sziasztok!
Valaki segítsen.autocad 2004-ben szeretnék létrehozni olyan vonaltípust amiben szöveg van. Pl: ---- sz ---- sz. Azonban nálam nem működik a leírókód, *SZENNYVÍZ, ---- SZ ---- SZ ---- A,.5,-.2,["SZ",STANDARD,S=.1,U=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.2
Már mindent kipróbáltam, kis betűt, nagy betűt, [ e záróhely helyett ( ezt a zárójelet, de folyton hibát ír ki.
Tud v.ki segíteni mit rontok el? -
Nisida
aktív tag
Nem tudom hány embernek okoz problémát és mennyien tudnak róla de itt egy videó a geodéziai felméréseket is tartalmazó állományokkal való munka gyorsítására.
Biztos sokan tapasztalták, hogy a file regenerálása még egy kis méretű munka állománya esetén is lelassul és nagyon nehézkessé válik, nekem is rengetegszer jelentett problémát, hogy 8 -10 szakági anyag behúzása és össze rakása után egy 5-10 megás file is olyan lehet mintha valami óriási adattömegű fileal dolgoznék.
Erre megoldás a linkben látható videó 25:00 percétől bemutatott anyag.
-
Nisida
aktív tag
válasz
nagygabor679 #3015 üzenetére
Hello!
Nem vagyok benne 100% biztos de nekem úgy tűnik: egy elem , egy anyag koncepció van alapból az autocadben legalábbis a sima autocadben biztos a 3d studioban már biztos lehet minden oldalt külön textúrázni, vagy az architectural desktopban. Az utolsó miatt gondolom, hogy lehet megoldása a lapok külön színezésének / skinelésének az autocadben, de hogyan arra nem jöttem rá 1 óra próbálkozás után sem
Igazából a tulajdonság ablakban is csak 3 lehetőség van az anyag megadására: blokk, fólia, globális.
Az megoldás lehet, de nem próbáltam, ha a külön lapokat blokkba foglalod nem tudom, ebben az esetben mi lesz az anyag vagy más tulajdonságokkal. Bár az biztos így nem lesznek automatikusan geometria adataid a "téglatestről" hiszen az 6 lap csoportja
lásd. alább hogyan lehetnek.
A lista készítés jó kérdés van adat kiemelési funkció ami a meghatározott elemekről adatokat tud txt fileba menteni de, hogy ebben az esetben lehet-e az objektumokról meglévő adatokból ilyet csinálni nem tudom. Én anno blokkokból csináltam ilyet, vagyis ha 6 lapból külön skinelve csinálsz egy "téglatest blokkot" és beírod egy attribútumba a neked kellő infokat, akkor elképzelhető, hogy tudsz ilyet csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
nagygabor679
csendes tag
Sziasztok! Két kezdő kérdésem lenne.
1. Egy 3D szilárdtest (téglatest) egyik oldalát szeretném más színűre állíitani, mint a többit. Ha szétvetéssel lemezekre bontom, akkor persze megoldható, de ilyenkor elveszik az a kellemes tulajdonsága a téglatestemnek, hogy könnyedén mozgatható, másolható, méretezhető, és ami nekem még fontos lenne, hogy ilyenkor elveszik a Tulajdonság ablakban a Hossz/Szélesség/Magasság informácó, ami 3d szilárdtestnél meg van.
2. Hogyan lehet a téglatestekből összeállított rajzom objektumairól egy listát készíteni, amiben a a Hossz/Szélesség/Magasság informácó is szerepel?
Köszi előre is a válaszokat! -
L4mie
veterán
Üdv, ifc nézegetőt tudtok mondani?
-
mdk01
addikt
#3001-re ud vki vmit mondani?
Most még annyi változott hogy nem a blokkakkal vannak a gondok, mert gyakorlatilag ha bármit kiveszek a rajzból akár egy vonalat is, és átrakom azt az egy vonalat ctrl+V -vel egy új lapra, majd azt elmentve szintén 25-30MB-os fájlt kapok.
Mindezen kívül még azt vettem észre hogy egy tisztít parancsot nyomva majd elmentve a rajzot, szintén nő 1Mb-tal a rajz. Jelenleg már 29Mb-nál járok, pedig elvileg a tisztít paranccsal csökkennie kellene a méretnek.
Nem értem.... -
mdk01
addikt
válasz
kőbaltazár #3004 üzenetére
Szívesen.
-
mdk01
addikt
válasz
kőbaltazár #3002 üzenetére
Neked sztem a metszés parancsra van szükséged ha egy szakaszt akarsz eltávolítani.
Megtöréssel csak megszakítasz egy vonalat. -
mdk01
addikt
Volna egy kérdésem.
Csináltam egy 1Mb-os 2D-s rajzot amibe beraktam egy rém egyszerű blokkot, konkrétan egy fotelgörgő-t.
Valószínüleg ekkor nőtt meg a fájl 27Mb-ra. Ez nem kicsit sok és kitöröltem a blokkot majd nyomtam egy tisztítást, de nem lett kisebb a fájl méret.Vhol el van még rakva ez a blokk és nem tudom törölni, vagy hogyan tudnám megnézni hogy mi ilyen nagyméretű a rajzban?
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Rapture Monitor Arm TURRET SX állítható magasságú monitortartó 32"-ig
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Crucial 2x4GB DDR3 asztali RAM egyben eladó (megy dualban)
- Fujitsu B22T-7 Pro IPS LED monitor eladó (21.5", Full HD, hangszóró, USB HUB)
- LG 19MB35P 19" IPS 4:3 monitor eladó kábelekkel