Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
borcz06
csendes tag
Sziasztok.
Van egy AutoCad 2007 - magyar verziós progim, felrakom a win 7-es gépre és kompatibilitási probléma jelenik meg.
Lehet ezen valahogy segíteni? Vagy keressek újabb verziót?Üdvözlettel,
Borcz -
tammmy
tag
Sziasztok!
Vonaltípusok léptékezésével kapcsolatban van kérdésem.
A rajzban szereplő vonaltípusokat különböző léptékkel szeretném megjeleníteni.
Tudom van a globális lépték, de itt minden vonaltípust egységesen ugyanarra a léptékre állít. Azt szeretném hogy beállítom hogy a szaggatott vonaltípusom 2-es a pontvonal 10-es léptékkel kerüljön megjelenítésre.
A léptékezést nem utólag a rajz elkészültekor szeretném beállítgatni, hanem ha mód van rá akkor a rajzolás elején.
Van erre lehetőség? -
kraftxld
félisten
válasz
stupid user #2097 üzenetére
[link]
LT alatt nem biztos, hogy menni fog a herélt LISP miatt. -
stupid user
tag
Sziasztok,
Autocad 2010 LT-vel dolgozom, pletyka szinten hallottam, hogy van olyan gyári funkciója, parancsa, amivel az azonos fólián lévő összes vonal hosszát le lehet mérni (egy lépésben
.
Ismeri esetleg valaki ezt a lehetőséget? Néhány órát már eltöltöttem a kereséssel, de nem találom.
-
Preston39
csendes tag
Sziasztok!
Tudna segíteni vki? Solid edge v20-ban hogyan tudom az includa parancsot használni? Egy testből akarom átvenni az egyik élt,hogy pontosabb szögem legyen ne kelljen kiszerkeszteni!
-
BigManus
addikt
Sziasztok!
Auto Desk Inventor 2009-ről frissítettem 2010-re.
Kérdésem az lenne, hogy be lehet-e állítani az eszköztárat bal oldalra mint a 2009-ben?
Elvileg ha nincs dokkolva el tudom rakni balra, de nem egymás alatt vannak, hanem egymás mellett és ez így zavaró.
Előre is köszi. -
Livius
őstag
Az Autodesk felsőoktatási hallgatóknak ingyen ad oktatási verzót minden termékéből, használjátok ki.
Csak regisztrálni kell itt intézményi email címre.
Magyar intézmények listája -
lendulet
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném az alábbi problémában.
Az AutoCAD és az excel között szeretnék egy adatkapcsolatot létrehozni. A lényege az lenne, hogy az excelen belül pillanatnyilag szükséges adatokat az AutoCAD-ben egy táblázatba importálva használnám fel úgy, hogy az adatoktól függően (tehát az adat változhat, ezzel együtt a hivatkozás is) egy belső hivatkozás segítségével kijelölne, vagy bármilyen módon (akár makró segítségével) megtalálna a program egy objektumot.Bármilyen ehhez hasonló, vagy egyéb ötlet érdekel. Ami fontos, hogy egy szövegről (pontosabban egy sorszámról) valamilyen módszerrel egy jelen esetben 3D-s objektumot szeretnék megtalálni a CAD-en belül nagyon sok objektum közül. Akinek ötlete van, kérem írja le!
Köszönöm előre a segítséget!
-
mdk01
addikt
válasz
invasio #2090 üzenetére
Én egy Lenovo T500-zal nyomom otthon a bútortervezést 2D-ben egy 2,5Ghz-es core2 64bit-es, 4Gb ram-os integrált vidkaris géppel. WIN764bit + ACAD2010 64bit + ACAD2004 32bit .A 2010-es minimálisan, oda figyelés nélkül észrevehetetlenül lassabb. 3D-be rajzolok még a Sketchuppal és az is alap dolgoknál semmi gond. Mikor egy családi házat rajzolok meg a kerttel együtt ott már érezhetően megfogja de nem vészes.
Ezek alapján sztem nem kell nagyon túlizgulnod a dolgot, mert bútortervezéshez szinte bármi jó még sztem 3D-be 2011-es ACAD-hoz is.[ Szerkesztve ]
-
invasio
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #2089 üzenetére
Köszi a segítséget.
Annyit még megér a dolog hogy a RAMot bővítsük, 8-16 GB-ra, + a procit Core2Quad-ra.
Meglátjuk.... -
válasz
invasio #2087 üzenetére
Sajnos ebben nem tudok neked tapasztalaton alapuló tanácsot adni, mert mindig lényegesen nagyobb konfigokon dolgoztam a CAD-el... Általánosságban elmondható, hogy mind erősebb CPU, mind több RAM jót fog tenni, de ez nem csak AutoCAD-re igaz.
Talán benéz még valaki, aki ilyen standard konfigon használja a CAD-et és tapasztalatból megerősít a kérdésedben.(Quadro kártyákhoz létezik kifejezetten ún. AutoCAD Performance Driver, gondolom fent van)
invasio
természetesen kihasználja a több magot, az NVidia Quadro FX kártyái pedig kifejezetten CAD-hez készültek, olyan funkciókkal, amelyeket a hétköznapi kártyákban nincsenek. Nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe...[ Szerkesztve ]
-
invasio
tag
De igazából az lenne a kérdés, hogy kihasználja ez a progi a több magot, vagy inkább az órajel számít (Q8400 vagy E8400) ?
Illetve a videókártyára mekkora szerep hárul ? Nvidia vagy ATi inkább ? -
invasio
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #2086 üzenetére
Igen, a cég a 2011-est vette meg, szóval az jogtiszta.
64 bites W7 upgrade megoldható, ha azt mondod hogy mondjuk 8 G RAMmal érezhetően jobb lesz, mint 4-el.
Vagy inkább egy izmosabb proci ? -
válasz
invasio #2085 üzenetére
Hmm. Bútortervezés... Jó, hogy írtad, mert ahhoz azért olyan fékevesztett teljesítmény nem kell. Azt feltételeztem, hogy valami sokkal összetettebb/erőforrásigényesebb projecthez van rá szükséged. Nem tudom, hogy a 2011-es jogtiszta-e, de elsőre megpróbálkoznék egy régebbi verzióval, pl 2009-essel, ami már W7 alá is felmegy és lényegesen kisebb az étvágya. (Ha esetleg van valami kizáró ok(mert a 2011-es jogtiszta, mert W7-el kompatibilis legyen, mert a meglévő terveket is 2011-el készítették, stb stb), amiért ez nem megoldható, akkor sorry)
[ Szerkesztve ]
-
invasio
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #2084 üzenetére
Bútortervezésre van / lenne használva, de 7 számjegyű összeg nem áll rendelkezésre.
Tehát ezek szerint a legjobb amit tehetek, az a RAM bővítés, és ugye akkor 64 bites oprendszer kell.
Többet fog érni a 16 G RAM, mint mondjuk egy 4 magos proci? -
válasz
invasio #2083 üzenetére
Nem szándékom elvenni a kedved az AutoCAD-től, de lehet, hogy azt fogom elérni vele.
Először is a gyártó által megadott minimális rendszerkövetelményeket felejtsd is el.
Az általam a használt konfig: AutoCAD 2012, W7 x64, Gigabyte Dual deszka, 2db 2 magos AMD Opteron Santa Rosa(3,2Ghz magonként), 32G RAM, NVidia QFX 4800, OCZ 256 SSD, 900W Emermax táp és persze megfelelő hűtések, keyboard, monitorok stb...
Na ez a konfig sem a legkorszerűbb már...Nem tudom, hogy csak érdeklődés felőled ez, az AutoCAD felé, vagy komolyabban is szeretnél vele foglalkozni, ha előbbi eset, akkor vegyél bele ramot, a mostani árak mellett 15-20K-ból megvan 16G ram, az jót fog neki tenni. Komolyabban foglalkozás esetén (feltételezve, hogy minden szoftver is eredeti/jogtiszta/számlás), akkor sajnos 7 számjegyű összegben kell gondolkodnod. Természetesen ez utóbbi esetben, akkor és csak akkor van értelme ekkora költségeket felvállalni, ha az vissza is jön.
[ Szerkesztve ]
-
invasio
tag
Sziasztok
Segítséget kérnék. AutoCAD 2011-hez milyen konfigot ajánlotok, amin tényleg gyors.
Jelenleg egy Core2 E6550, 4 GB RAM, Quadro FX4500 (512-DDR3) konfig van beállítva, ami az ajánlottnál szerintem jobb, de elkeserítően lassú.Erős VGA vagy inkább erős proci kell neki? És a procinál mi a fontosabb: az órajel, a cache, vagy a sok mag ???
-
zek17
csendes tag
válasz
Speeedfire #2080 üzenetére
Bár én 2011el dolgozok, ha lehet kezelőfelületet változtatni, akkor 3d kezelőfelület -> View fül-> Viewports->Viewports Configurations ikon (a klasszikus nézet is hasonló logikát követ). Ezután az adott területre kattintva a Views-ban tudod állítani, hogy melyik nézetet lásd, v a nézetkockával. Tetszőleges nézet: Ctrl+Görgő katt.
Ajánlom az újabb kezelőfelületeket és a 2010-es verziót, alap dolgokban is előnyösebb.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Jó régóta nem cad-eztem akkor is csak közép suliban. Most viszont magamnak akarok tervezni egy kis dobozt. Autocad 2007 van fent a gépemen. Anno alapból úgy jött be a program hogy 4 felé volt osztva a terület és volt felülnéztet, alulnézet oldalnézertr meg még valami. Most itt viszont van valami 3d meg classzikus, gondoltam biztos klasszikus lesz, de csak 1 nagy terület van, nincs felosztva. Merre kellene ezt beállítani?
Valami ilyesmit akarok csinálni.
-
zek17
csendes tag
válasz
kraftxld #2077 üzenetére
2dben nekem is megy mint a "gép". Lestem digitalizált könyveket is, szépen végig veszik a menüt, amit én is látok és tudok használni [amire ki akarok lyukadni, h nem találtam jó könyvet], de eddig nem találtam a választ.
De te, aki [ezek szerint] nem sajnáltad a pénzt egy könyvre, tudnál válaszolni a fenti két kérdésemre?
(Bocsánat, ha kicsit kötekedőre sikerült, de már tényleg a haldoklás 5 fázisából a depressziónál tartok...)
[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
-
zek17
csendes tag
Kérem, vki, aki használja és úgy gondolja, h jó a 3d-s része az autocadnek [2010-2011] írjon! Elég lesz pár biztató szó is, mert már a hajamat tépem az idegességtől...
Egyszerűen hiába van bekapcsolva a tárgyraszter nem találja meg a pontokat, 1,5 órát szenvedtem azzal, h megrajzoljak egy 2d-s alakzatot (tükrözve) 3d-s elemek mellett, és végül csak nem ment... Van ez az UCS, fogalmam sincs, h mi ez [most már nem is veszem a fáradtságot h utána nézzek] de gyanítom ennek köszönhetem h néha beforgatja a globális koordináta rendszert néha meg nem [perszer, a véletlen azt hozza, h mindig használhatatlan lesz a nézet]...
Eddig 2d-ben jól tudtam rajzolni benne, minden ment amit szerettem volna. Valami alap dolognak kell hiányozni a tudásomból, nem lehet h ekkora kínszenvedés legyen benne a 3d...
-
zek17
csendes tag
3dben rajzolok Autocad 2011ben (angol). Még kezdő vagyok a témához, így akadt két dolog amin sehogy sem tudok túllépni.
1, hogyan lehet térbeli testet (solid) létrehozni, úgy hogyha megrajzoltam előtte vonal elemekből az éleit? [kihúzással stb. nem megoldható]
2, hogyan lehet térben forgatni? Van egy tetszőleges egyenes és sehogy sem tudom ráforgatni az adott testet (melynek élei x-y-z-vel párhuzamosak, tengely vonala pl. y).
Ismerem a térbeli forgatás parancsot ( _3drotate) de nem tudom módosítani a forgatás síkját, ami nekem szükséges lenne. [Egy olyan parancs kéne amivel forgatás pontjának megadhatnám a tetszőleges egyenes egyik végét (amihez illesztem a test tengelyét is), és a test tengelyének a végét a tetszőleges egyenes másik végéhez húznám...]Segítségetek előre is köszönöm!
-
stupid user
tag
válasz
kraftxld #2073 üzenetére
azthittem már rég mindenki rájött csak én nem
"o]tt fordult elő, amikor kaptam egy építésztől több alaprajzot, vagy alaprajzot és metszetet, amit megpróbáltam egy rajzba összepakolni.
Azoknál a rajzoknál jelentkezett, amiket olyan építésztől kaptam, aki nem autocad-del hanem archicad-del, vagy nemetchek-kel dolgozik és létrehozott a rajzában saját vonalstílust.
Ha mindkét rajzban szerepelt rajz elem, ami ezzel a vonalstílussal volt rajzolva akkor összeakadt a fenti hibaüzenettel.Úgy lehetett kiküszöbölni, hogy részlegesen (nem egyben hanem csak kis részenként) jelöltem ki, amit másolni akartam és próbálkoztam, melyik lehet a hibás rajz elem. Ha megvan, már csak másik vonaltípusra (vagy sraffra) kell rakni, a régi vonaltípust purge-zni mindkét rajzból és mehet a pakolászás.
Persze olyan is előfordult, hogy több ilyen vonaltípus is volt a rajzban, olyankor kicsit tovább tart.Jó szórakozást"
-
kraftxld
félisten
válasz
stupid user #2072 üzenetére
Más valaki nem tudhatja meg a választ?
-
Larsson
csendes tag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet az ellen tenni ha az egyik fájlból átakarok másni egy rajz részletet egy másik fájlba és nem engedi.Ezt írja ki: pasteclip
-
-
Willie
őstag
válasz
kraftxld #2066 üzenetére
Közben észrevettem, hogy amit kinéztem lapot azon nincsen VGA.
Így egy másikat néztem:
ASROCK H61M/U3S3
Csak itt meg nem tetszik, hogy csak 2 memóriafoglalat van. -
Willie
őstag
válasz
kraftxld #2064 üzenetére
Akkor rendben van.
Mentővinyónak SEAGATE 500GB Barracuda 7200.12 7200rpm 16MB SATA3 ST3500413AS jó lesz ez? Avagy inkább egy másik SATA3-as WD?
Felmerült egy újabb kérdés, így hogy most egy i3-2100 került az i5 helyett bele így is elég lesz a grafikus teljesítmény?
Jó tudni ilyeneket, hogy egy és ugyanazon helyen gyártják őket. -
Willie
őstag
válasz
kraftxld #2062 üzenetére
Ha ez tényleg így igaz akkor perpill így állunk, szerintem is elégnek kellene lennie az i3-2100-nak, pláne úgy, hogy 3D egyáltalán nem lesz. Kicseréltem a lapot mivel az előzőre azt mondták másik fórumon, hogy USB3 hibás.
CHIEFTEC CTG-500-80P 500W BOX ~13k
COOLERMASTER RC-335-KKN1-GP Elite ~10k
ASROCK P67 Pro3 B3 ~28k
INTEL Core i3-2100 3.10GHz 1155 BOX ~25k
KINGMAX 8192MB DDR3 1333MHz KIT ~15k
NEC AD-7260S Fekete ~5k
SPIRE SP332CB ~2kEz eddig ~ 98.000 Ft, nem szeretném kitornázni az egekig az árat, pláne úgy, hogy VGA nem is fog belekerülni a gépbe, így ha mégiscsak kellene akkor legyen miből még keret majd rá.
Maradjon a Kingmax RAM szerinted avagy valami nívósabb név kerüljön házon belülre? Véleményem szerint a Kingmax is tökéletesen kiszolgálja a dolgokat.
Az SSD pedig még megvitatás alatt van.off:
Kártyaolvasóból esetleg nem tudod, hogy mi a legjobb?[ Szerkesztve ]
-
Willie
őstag
válasz
kraftxld #2058 üzenetére
Sajnos én nem vagyok az AutoCAD terén jártas.
Teljesen igazad van amúgy, köszönöm a válaszodat.
Mi lenne akkor, hogyha tényleg kikerülne a VGA, és az i5-2300 helyett egy i5-2500K kerülne be, esetleg?
DVD író terén még elgondolkozunk, milyen SSD-t ajánlanál, 64 gigabájtos szerintem bőven elég lenne. Esetleg tudnál még valamilyen HDD-t ajánlani avagy amit én néztem ki az is teljesen rendjén, helyén van? Lehet kisebb is 500 gigabájtnál.[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
Mivel Autocad, 99,9%, hogy DWG lesz
A dvd író tök lényegtelen hogy kettő legyen belőle, ha meghal véletlenül bármelyik boltban kapható, meg úgyis pendrive-ot használ mindenki. Sőt én még DVD írót se raknék bele, bár nem tudom, hogy milyen formátumban meg hogyan kell leadni a terveket, de semmiféleképp se kell 2 író.
8GB ram teljesen jó, SSD meg illő, hogy jól pörögjön a gép, a 2D rajzolás meg szinte csak procit, ramot, vinyót kajál a VGA nem túl sok vizet zavar ilyen téren. Ha lassú lesz akkor max bedobtok egy VGA-t. -
Willie
őstag
válasz
kraftxld #2056 üzenetére
Ismerősöm azt mondta, hogy a legnagyobb fájl 15 megabájt, ez valamilyen hálózati térkép, kiterjesztést nem mondott. SSD-re mi is gondoltunk, de elvetettük aztán a gondolatot mivel még eléggé magas árért kaphatóak. Azért lett 2 DVD író belepakolva mert ha valamelyik kipurcanna akkor legyen mivel gyorsan helyettesíteni. Szerinted 2D-hez elég lehet a sima alaplapi VGA? Processzor, RAM - rendben van? 4 GB RAM is elég lenne esetleg?
-
Willie
őstag
Sziasztok!
Mit gondoltok a lentebb látható konfigról? 2012-es CAD alá lenne, csak 2D-s tervezésről lenne szó. Ti mit változtatnátok rajta, szerintetek kell a külön VGA vagy elég lenne 2D-hez az alaplapi GPU is, processzor által meghajtva? Elég a processzor vagy még talán sok is ha csak 2D-hez kell? 150.000 Forintból kellene kihozni, úgyhogy kérlek Titeket, hogy figyeljetek erre amennyiben mást javasolnátok.
CHIEFTEC CTG-500-80P
COOLERMASTER RC-335-KKN1-GP Elite
ASROCK H67DE3
INTEL Core i5-2300 2.80GHz
KINGMAX 8192MB DDR3 1333MHz KIT
GIGABYTE GV-R645OC-1GI HD6450 1GB GDDR3 PCIE
2xSEAGATE 500GB Barracuda 7200.12 7200rpm 16MB SATA3 ST3500413AS
2xNEC AD-7260SVálaszaitokat előre is köszönöm.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
BenJoe80
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kerdesem... angol nyelvu AutoCAD 2012 64x-hez kene epiteszeti kiegeszito. Magyarul olyan kiegeszito amivel pl. az ajtok, ablakok a tervbe valo beilleszteset leegyszerusiti (csak a meretet kell megadni).
Tudna valaki esetleg segiteni, hogy hol keressek ilyet, mi a neve ill. milyen mas hasonlo kiegeszitok vannak a feljebb emlitett programhoz? De csak es kizarolog ami az epiteszeknek kell (het).
A segitsegeket elore is koszonom!
[ Szerkesztve ]
-
Wanted
csendes tag
Hi!
Autocadban nagyon sok kis Blokkot használok, amik egyenként el vannak mentegetve, dwg kiterjesztéssel és a Beillesztés, Blokk menükkel beszúrom őket, elforgatva, léptékezve. Nem lehet egy gyűjtő ablakot csinálni valahogy, ahol látnám is a blokkkat listázva? Egyszerűbb lenne a munkám, ha az ablakból csak át kellene húzni a blokkokat a rajztérre.
Tud valaki segíteni ebben? -
Nisida
aktív tag
Nm. Ha tudok segítek.
Egy kérdés: nem tudja valaki az autocadben nem lehet valahogyan fixálni az egyes layerek egymáshoz visszonyított helyzetét.Értem ezalatt melyik látszik felül melyik alul. Mivel sok layerem van és sok a módosítás ezért össze vissza kerülnek egymás alá fölé az egyes elemek és még leválogatással stb.-vel is nagyon macerás a helyére rakni őket.
Vagy, hogy lehet a fólia tulajdonságokhoz újabb attribot rendelni ?
Előre is köszi a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Nisida
aktív tag
Nézd ma egy családi ház tervezés, ha "favágásként" csinálod akkor 1500-3000 Ft/m2 az engedélyes terv tervezőtől függő minőségben és kidolgozottságban.
A másik megközelítés, lehet hogy 5 éve nekem 5000-6000 ft/ó munkadíjért csináltak meg egy A1-es rajzot kézi skiccekből - vagyis szerkesztő rajzolás. Átlagba 1-2 óra volt egy A1-es rajz.
Bár nagyban függ a tervek mennyiségétől, a kidolgozottságtól, részlet gazdagságtól stb. Meg persze miből kell csinálni 10 éves szalmiákos, koszos kézzel rajzolt anyagból, vagy egy felmérési skiccből, vagy egy cad-ből kinyomott rajz papír alapjából.
-
nofi
addikt
Sziasztok!
Családi házas építészeti tervdigitalizálásért körülbelül mennyit lehet kérni?
-
Nisida
aktív tag
válasz
csabyka666 #1996 üzenetére
Az AutoCad-es kép kimentéssel kapcsolatban : a beépített "PublishToWeb PNG" max "300" DPI-set nyom ki ami egy nagyobb és sok elemes rajznál elég rossz minőség, bár ha valakinek ennyi elég ez a legegyszerűbb megoldás.
Szerintem egy fokkal jobb és minőségibb megoldás lehet a docPrint , akinek nem kell nap mint nap az a free letöltéssel és 30 használattal egy ideig ellesz , de aki ezután is használja a 38 USD-s ár nem a világ és simán megéri.
Egy próbát megér, és előnye, hogy papír méretben is lehet nyomtatni vagyis úgy tudsz jpg, bnp, png, stb. exportálni, hogy a méretarányt meg tudod tartani. A nyomtatás után még a mentés előtt tudsz még javítani és utófeldolgozni. A kész anyagból pedig eldönthetted milyen file formátumokat akarsz csinálni. Ez akkor jó ha több fajta igény is van ugyanazon tervvel szemben. Kell prezentációhoz, meg promó anyaghoz, stb.
http://www.verypdf.com/artprint/index.html
Amúgy kétségtelen a Autocad2007 volt az utolsó használható és nem erőforrás zabáló Autocad.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Tudtok linkelni nekem magyar nyelvű AutoCAD tutorialt?
Előre is köszönöm!
-
Wanted
csendes tag
Köszönöm a képet!
Nekem is az a gondom a 2010-essel, hogy nem találom a megszokott menüket. Hogyan tudom beállítani a régi felületet? (A kép is már a régivel készült. -
commanDOS
senior tag
Most biztos bunkónak fogok tűnni.
Dobd ki azt a szemetet. A 2007-es volt az utolsó működő autocad.
Ez a csilli-villi hülyeség csak arra jó, hogy semmit se találj meg.
Ez egy munkaeszköz, lényeg, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudjál vele tervezni.
A 2010-es egy vicc. A következőnél rá is jöttek (gondolom kaptak pár levelet a felhasználóktól, hogy nagyon nem frankó) és visszatértek a régi design-hoz. -
commanDOS
senior tag
Heló!
Erre a kiterítésre tényleg nincs semmilyen megoldás autocad-ben?
Múltkor két nem derékszögben találkozó cső áthatását kellett volna megcsinálni.
3D-ben 2 perc az egész, de kiteríteni nem tudom, hogy kinyomtatva átrajzoljam csőre, csak ha leveszem a méreteket és kiszámolom az ív 3 pontját, majd manuálisan megrajzolom.
Magyarán barkács... -
mdk01
addikt
Acad 2004-nek van egy olyan hibája hogy ha van egy csomó íved és nem csatlakoznak egymáshoz és össze akarod fűzni vonalláncá nem mindegyiket kapcsolja össze. Ilyenkor csak annyit szoktam hogy fogom a nem kapcsolodó végpontok közül az egyiket megfogom félre húzom kicsit lerakva majd újból megfogva hozzáillesztem az eddig nem kapcsolódó másik végponthoz. Ez után szokott működni egy egyesítés vonalláncá.
vledit -
€uro
őstag
Egy Layout-on hogy tudok zoom-olni, vagy ide-oda húzni a lapon a képet?
Model ablakban egy 3D-s objektumot - hívjuk szekrénynek - szépen beforgatok, hogy abból a szögből egy Layout-ra tegyem. A Layout-ot létre is tudom hozni. De a lapon tovább dolgozni már nem tudok.
Nincs is rá lehetőség? Ami egy Layout-ra rákerült, azon már nem lehet változtatni? Még zoom-olni, eltolni sem lehet a képet?
-
€uro
őstag
Hogy van az, hogy nem tudom mindig kijelölni az objektumok oldalait? Nyomva tartom a Ctrl-t, és néha sikerül kiválasztani az oldalt, néha meg az egész objektumot kiválasztja.
Mi a trükkje?
-
scales
csendes tag
Tiszteletem Mindenkinek !
Egy amatőr kérdés, van egy könyvem az autocad r12-höz, tehát nem a mai legfrissebb szoftverhez. Kérdésem az lenne , hogy magát ezt a régi szoftvert le lehet-e valahonnan tölteni. Az alapok elsajátításához nekem ez is elég lenne. Köszönöm
-
Chili7
őstag
Még mindig a testreszabással bajlódom.
Azt már tudom, hogy létre kell hozni saját testreszabási fájt (CUI) ami tartalmazza a beállításaimat és a kiválasztott eszköztárakat, de a fájl betöltésével az a gondom, hogy minden indításkor újra be kell töltenem és helyükre raknom az eszköztárakat.Tudja valaki azt, hogy hogy kell beállítani, hogy a program indítása után esetleg egyből tudjak rajzolni? köszi
-
FuckeR19
senior tag
-
Chili7
őstag
Sziasztok!
AutoCAD 2007 első indítás után vagyok, és képtelen vagyok az eszköztárakat előcsalogatni. Segítsetek légyszi!
köszi
-
FuckeR19
senior tag
Szevasztok
Tudnátok valamilyen könyvet ajánlani CAD használathoz? Ami lehetőleg ne 2004-es legyen.
-
hdcsaba87
aktív tag
Sziasztok, ha csinálok két testet azt, hogy lehet összeilleszteni?
Egy példa: Egy deszkába noot van, és abba szeretnék egy másik testet beleilleszteni. -
€uro
őstag
Hogyan kell egy 3D-s objektumot síkban két részre vágni? Például egy téglalapot.
-
commanDOS
senior tag
Köszönöm, de úgy néz ki jó lesz.
A végén A/0-t választottam, mert A/1-en túlzsúfolt lenne.
Tehát rajzoltam egy A/0 méretű téglalapot, papírtérben adtam neki 2-szeres léptéket, majd vissza modelltérbe. Itt kapott egy 20mm-es keretet (nyomtatásnál ugye feleződni fog),
majd töröltem a körülötte lévő rajzlap méretű téglalapot. Nyomtatásnál pedig 1:2-t választok,
előnézetben úgy tűnik rendben van.
Ez így okés? Mármint pontos végeredményt ad vagy barkács?Mindenképp fájlba nyomtatom, mert természetesen nem itthon fogok A/0-t nyomtatni.
Mit javasolsz? nyomtassam .PDF-be? Remélem nem gond a 10mm-es keret a nyomtatónak, mert pdf-ben mintha elcsúszott volna holott előnézetben korrekt volt.
Mit takar a "vágatlan" és a "túlméretes" kifejezés a papírméretnél?[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Ha egy objektumot eltüntettem (Hide), később hogyan tudom megjeleníteni?
Közben rájöttem: Isolate - End Object Isolation
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
A Layer-eknél mi a különbség a Group Filter és a Property Filter csoportok között?
-
albgab
aktív tag
válasz
commanDOS #2001 üzenetére
Ha kell még segítség nyomtatáshoz.
1. A modelltérben megrajzolod a rajzot
2. átváltasz papír nézetre
3. kiválasztod a papírméretet
4. itt a papírtérben megrajzolod (vagy átmásolod) a keretet és a szövegdobozt (vigyázz a méretarányra)
5. rajzolsz egy nézetablakot (én poligont ajánlok ha van szövegdobozot és azt nem akarod a rajzban láttatni, hanem a keret része legyen) a keret belső oldalára
6. kétszer belekattintasz és megkeresed a rajzod és beállítod a méretarányt
7. rögzítsd a nézetablakot, mert ha így belekattintasz nem mozdul el a beállítás
(ez a nézetablakot úgy mozgatod ahogy akarod a papírtétben mindig ugyan azt fogod látni)Amennyiben az FKR-t el akarod forgatni (pl.: függőlegesen rajzoltál a modelltérben de vízszintesen akarod nyomtatni) akkor majd abban is segítek
-
€uro
őstag
Objektumokat hogy tudok csoportosítani?
Például készítettem egy szekrényt, ami sok-sok elemből (oldallapok, polcok, fiókok, stb.) áll. Ugyanakkor gyakran szeretném az egész szekrényt ide-oda mozgatni egy szobában. Hogyan tudom összevonni őket, hogy később könnyen hivatkozhassak rá?
-
commanDOS
senior tag
Papírtérben a keretre kattintva léptékezést kéne kérni és beírni neki egy számot?
Nem tudom ez-e a magoldás, de így nem valami pontos, mert a két oldalhossz arányszámát kéne beírni, nemde? pl 841/594, viszont így csak közelítőleg jó....Bocsi, ez így butaság, most esik le, hogy nekem nem A0-ra kell alakítani, hanem akkorára, hogy a rajz beleférjen, majd nyomtatásnál A/1-re kerettel lehessen méretarányosan nyomtatni. Akkor még reszelek a dolgon, hátha kisül valami.
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Házat, szobákat, bútorokat tervezek.
A Layer-ek segítségével egy-egy objektum felületének színt tudok választani. Illetve egy Layer-t több objektumhoz is hozzá tudok rendelni.
Ugyanilyen Layer-eket hogyan tudok alkalmazni az objektumok oldalaira?
Ugyanis ha csak oldalakat jelölök ki, akkor nem enged Layer-t választani, csak színt. Így viszont nem tudok több oldalhoz úgy hozzárendelni egy színt, hogy később azt a színt egy helyen változtatva cserélhessem le az összes oldal színét ugyanúgy, mint a Layer-ek esetében.
-
commanDOS
senior tag
válasz
stupid user #2003 üzenetére
Ezt le tudnád írni picit részletesebben?
Nem csináltam még ilyet, általában modell térben rajzolok keret nélkül, aztán nyomtatásnál állítok be méretarányt, vonalvastagságokat, mindent. -
commanDOS
senior tag
Heló!
Korábban nem csináltam még hasonlót így lenne egy kérdésem:
Adott egy szerkezet, mely a méretei miatt A/0-ra sem fé ki (1500*500mm).
Mindenképp szabványos méretű lapot kell használnom a feladathoz, így gondoltam
2:1-es méretarányban rárakom A/1-re, mert ilyen méretben már furcsán mutatna
a nagy A/0 lapon.
Kérdés, hogy hogy tudok így A/1-re szabványos 10mm-es keretet és ehhez illesztett szövegmezőt rakni? Nem rajzolhatom a szerkezet köré, mert a modelltérben nyilván az eredeti méretekkel dolgozom, így a kereten túllógna mindenhol, hiába állítanám nyomtatáskor 2:1-es méretarányra és A/1 lapra.
Hogy oldjam ezt meg?