Új hozzászólás Aktív témák
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #463 üzenetére
Én GARMIN óra mellett, reggelente kelés előtt szoktam mérni HRV-t az Elite HRV applikációval (mellkaspánttal) és általában egybevág a GARMIN által mért trenddel.
A számok természetesen nem stimmelnek, egy csuklós mérés sose lesz mellkaspántos, de ha van pár napos stresszesebb (akár fizikális, akár mentális) időszak, az mindkettőben meglátszik.
Start with a whisper, end with a scream!
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #427 üzenetére
És mi van ha kikapcsolod az automatikus körszámlálást és az egész tevékenység 1 nagy kör lesz?
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy csinálsz egy "Multisport" tevékenységet, amit triatlonhoz szoktak használni, csak itt minden sport pl. futás lesz és akkor amikor sportot váltasz, akkor lenullázódik. De ezzel kísérletezni kell, még sose használtam multisportot az órán, én csak futásban utazok.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #425 üzenetére
Nullázni nem tudod közben.
Két féle körszámlálás van, az automatikus és a manuális. Az adott tevékenységen belül a beállításokba tudod beállítani, hogy pl. legyen-e automatikus körszámlálás és ha igen, akkor mekkora távolság egy kör (pl. 100m, 1 km, stb..). A másik lehetőség, hogy teljesen kikapcsolod az automatikus körszámlálást és a tevékenység közben ha megnyomod a BACK/LAP gombot az órán, akkor azt veszi egy körnek és a tevékenység során ahányszor megnyomtad, annyi kör lesz. Ilyenkor ezekre a manuális körökre számítja a tempót is Garmin Connectbe.
Ha például egy tó körül körözöl és négyezer párszáz méteres egy kör, akkor csinálhatod azt hogy kinyomod az auto lapot és helyette manuálisan nyomsz kör gombot minden kör megkezdésekor, így ha futsz mondjuk 3 tó kört, akkor össze tudod hasonlítani őket.
Csinálhatsz még edzéseket is Garmin Connectbe, amit csak rá kell küldeni aztán az óra diktálja neked mit kell csinálni, a köröket pedig automatikusan váltja táv/idő alapján vagy ugyanúgy lehet lap gomb megnyomására is állítani.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #420 üzenetére
Nézőpont kérdése.
Ha a pontos értékre vagy kíváncsi, akkor egy viccnek elmegy... csak kár, hogy az általa mért értékek mellett az ára is elég nevetséges.
Amire viszont -szerintem- nagyon jó, az a viszonyítási alap. Szóval ha nem a konkrét számot nézed, amit kiír, hanem tisztában vagy magaddal és a változásokat figyeled, akkor tök jó, hogy az általa mért értékek bekerülnek Garmin Connectbe és ezáltal mennek TraininPeaksbe meg MyFitnessPal -be is.
Én egészen biztos vagyok benne, hogy nem 16% a testzsírom, viszont ha a testzsír/izomtömeg/hidratáció számokat nézem egymás képest, akkor edzések másnapján reggel tök jól kijön, hanem pl. nem fogyasztottam elég folyadékot és dehidratált vagyok. Ilyenkor simán 1-2%-kal több testzsírt még, ami nyilván vicc egy erős esti edzés után, hacsak éjszaka nem szállt meg a "pizzadémon".
Ugyanez fordítva is igaz, ha van egy durvább futás, akár kánikulában... akkor másnap reggel azt látom hogy 2 kg-val több a súlyom, de az izom/hidratáció arányból látszik, hogy azért, mert a testem egy rakás vizet tart vissza, amit majd 1-2 nap után, ha teljesen regenerálódott akkor szépen elenged.
Szóval ha nem DEXA szintű adatokra vágysz, akkor szerintem egy baromi jó és kényelmes megoldás, hogy minden reggel ráállsz és beszinkronizálódik mindenhova. Ha viszont valóban a fiziológiás adataidról szeretnél pontos képet kapni, akkor egy kaliperrel is pontosabb értéket tudsz számolni.
Volt pl. olyan hogy egy szoftverfrissítés után teljesen más testzsír/izom/hidratáció értékeket adott, mert valamit változtattak az algoritmuson és kalkulált az életkorral meg a VO2max-al. Ha átírtad Connectbe a korod, kevesebb volt rajtad a zsír.
-
Agony
aktív tag
válasz Rudiaszarvas #383 üzenetére
Szia!
Van rá több lehetőség is.
Alapvetően ha "Futópad" tevéknységet indítasz az órán, minden más külső szenzor nélkül, akkor a kezed mozgásából próbálja kitalálni, hogy mennyit mentél... szóval ha közben nem fogod a futópad korlátját vagy iszol, stb... akkor egész jól megsaccolja a távot, valamint amikor befejezed a tevékenységet, akkor megkérdezi, hogy mennyit mentél és beadhatod azt az értéket amit a futópad mért, tehát kalibrálható.
A másik (szerintem sokkal jobb) megoldás, ha veszel egy HRM PRO vagy HRM PRO PLUS mellkaspántot és az már a tested mozgásából számolja a tempót és távot, amit továbbít az órának. Itt be lehet állítani kalibációs tényezőt, tehát ha mész 1 km-t a padon, ami az óra szerint mondjuk 980 méter, akkor beadsz neki egy 102%-os kalibációs faktort és pontos lesz.
https://support.garmin.com/en-US/?faq=gYnJvprwBy6cIWl1WTwzr7A harmadik lehetőség, ami talán a legjobb, de a legdrágább is, hogy veszel egy footpodot (pl. Stryd), ami konkrétan a cipőn méri a lépésszámot és lépéstávolságot, így teljesen mindegy neki, hogy kint futsz vagy padon, mert GPS nélkül is pontos lesz.
Szóval teljesen jól tud működni futópaddal is az óra.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #354 üzenetére
A csuklód melyik részét érinti? Ahol az óraház érintkezik a bőröddel vagy ahol a szíj? Mert fém allergia létezik, szóval simán okozhat ilyet, amit szerintem egy fóliával ki lehet küszöbölni. Akár egy telefonra való fólia is jó lehet, amit egy kis kézügyességgel méretre vágsz és kivágod a szenzor meg töltő részt.
Ha pedig a szíjnál irritálja a bőröd, arra megoldás amit Burt írt. Garmin fórumon volt már akinél irritációt váltott ki pl. a szilikon szíj és a szövettel semmi gondja.
Én 24/7 hordom, gyakorlatilag csak fürdés és töltés idejére veszem le és soha semmilyen irritációt nem okozott se a jelenlegi, se a korábbi modellek.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #351 üzenetére
Én egy soft/sensitive fogkevével, ami mindenhova beér (pl. korona csavarjai mellé) és sima, esetleg antibakteriális szappannal.
Mellkaspántot is többnyire csak hidegvízzel kiöblítem, hetente egyszer meg bedörzsölöm antibakteriális szappannal és utána szintén hideg vízzel kiöblítem.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #306 üzenetére
Az a regenerálódási értesítés volt nem?
Az szoktott reggelente jönni, hogy pl. nagyon jó aludtál és ez javította a regenerálódási időt.Felszerelésnél élettartamot tudsz megadni km-ben, viszont értesítést szerintem nem tudsz rá beállítani. Egyszerűen csak látszik a tevékenységnél, hogy amig határértéken belül vagy zöld a cipő, a vége fele narancs, utána meg piros.
-
Agony
aktív tag
Fenix 7 / EPIX 2 / ENDURO 2 szériához kint van a 10.33 -as alpha firmware.
Eddig nem tapasztaltam vele stabilitási problémát, viszont vannak benne érdekes új funkciók (pl. morning riport), úgyhogy ha valaki benne van a beta programban, érdemes kipróbálni.Start with a whisper, end with a scream!
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #300 üzenetére
Az megvan dátumra kb., hogy nálad mióta mér furcsán az óra?
Nekem kb. augusztus végén, szeptember elején kezdődött, "TALÁN" a 9.35-ös firmwarel, de százszor se biztos hogy van bármiféle összefüggés.
Folyamatosan variálnak az algoritmusokkal/beállításokkal, ami van akiknél elront dolgokat, valakiknél meg pont hogy kijavít valamit, aztán megint másoknál meg újabb bugokat generál.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #295 üzenetére
A Forerunner 955-tel jött be, hogy reggel kapsz egy riportot az órádon, ami összefoglalja az alvás és regenerálódási adatokat, az adott napi javasolt vagy beütemezett edzést, stb...
Magyarul csak ezt találtam:
https://youtu.be/bWp3lW5XcQQ?t=277
De itt egy DCRainmaker teszt, ahol rendesen bemutatja az órán:
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #293 üzenetére
Nálam már 1-2 hete a 9.36 -os FW fut, mert alpha/beta tesztelek, de abban biztos nem változik semmi ezen a téren.
Elvileg a GARMIN átállt negyedéves nagy frissítésekre, úgyhogy ami talán jó hír, hogy pár nap és kezdődik a 2022/Q4, amivel talán elkezdenek csordogálni az új alpha/beta verziók. Ugye még a "Morning Report" funkcióval is adósak az új Forerunnerből, mert csak a HRV meg a Training Readiness jött meg Q3-ban... szóval utolsó negyedévben biztos várható nagyon frissítés, meg új funkciók.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #288 üzenetére
Lehet gyári beállítások visszaállítását nyomni az órán a Rendszer menüben és ha előtte szinkronizálod az órát a telefonnal, akkor az utolsó percig megmaradnak az adatok is, de nem hiszem, hogy segít rajta.
Van hogy kijön egy firmware és szétcsesz valamit... most is lehet hogy erről van szó, hogy ahogy kijött a 9.XX firmware az elszúrta a csuklós pulzusmérést.
Itt panaszkodnak is a 9.33-as firmware pulzus mérésére, igaz más okból, de elég sokan:
Érdemes amúgy olvasgatni a Fenix 7-es fórumot, sok problémára megoldást lehet találni vagy legalább igazolni az eredetét és tudni, hogy egy frissítésre kell várni a javítással:
https://forums.garmin.com/outdoor-recreation/outdoor-recreation/f/fenix-7-series
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #285 üzenetére
Igen, azért is írtam, hogy lehet valami abban amit írsz, mert a Garmin Stress Score -t is a pulzusmozgásból számítja és ha ott hülyeséget mér, akkor a stressz is fals lesz.
Esetleg érdemes megpróbálni, hogy mellkaspánttal méred pl. telefonon, az órán meg nézed a csuklóst, aztán összenézni. Majd lehet én is valamikor lepróbálom, csak mindig elsiklok felette.
-
Agony
aktív tag
válasz zsamiatt #283 üzenetére
Én azt vettem észre hogy a stressz szintem jóval magasabb mint szokott, amit okozhat a pulzus ugrálása, de nem figyeltem annyira nap közben a pulzusom.
Nézd meg esetleg te is, hogy frissítés óta ha megnézed a stressz szintedet napi bontásban, akkor nálad is emelkedett-e, mert akkor lehet valami összefüggés. Nekem általában a stressz szintem 25-30 között van, most meg 35-40, pedig abszolút nem érzem magam stresszesebbnek.
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #279 üzenetére
A Garmin Stress az más, ott valóban az alacsonyabb érték a jobb, de ahogy írtam is, szerintem HRV-ben sincs szentírás. Még az esettanulmányokba is akkora a szórás azonos nemű, életkorú és fizikai állapotú egyének között, hogy ez -számomra- kb. értelmezhetetlen.
Tényleg inkább arra figyelj, hogy a saját mindennapi értékeidhez képest milyen kilengést látsz. Én amikor használtam a PulseOX-ot is így kezeltem, mert azért ez a csuklós véroxigénszint mérés nem a legpontosabb. De amikor jelentősebb esés van a megszokott értékhez képest, az érdekes lehet.
Az EliteHRV szerintem tetszeni fog, nekem már teljesen beivódott a reggeli rutinomba. Felébredek, feldobom a pulzuspántot félálomban, még csak be se kapcsolom a hátamon, elég ha az elektródák érintkeznek a bőrrel, aztán rányomok a reggeli mérésre, pár hét alatt meg ebből is szép trend rajzolódik ki és a "Training Readiness" pont egész helytálló. Még múlt hónapba volt, hogy egy-két nap 5-6 -os pontot kaptam egy-egy erősebb edzés után és úgy is éreztem magam.
-
Agony
aktív tag
Nem állítom, hogy direkt párhuzam van a HR és a HRV között, de elég szorosan együtt járnak. Amikor beteg voltam és magasabb volt a pulzusom, a HRV-m leesett, aztán ahogy helyreállt a pulzus, a HRV is visszatért a normál tartományba.
"It's also more common in people who have higher resting heart rates. That’s because when your heart is beating faster, there’s less time between beats, reducing the opportunity for variability. This is often the case with conditions like diabetes, high blood pressure, heart arrhythmia, asthma, anxiety and depression."
Ebben is azt írják, hogy magasabb pulzus egyszerűen kevesebb idő tud eltelni két szívverés között. De én továbbra is azt mondom, hogy ez a pulzushoz hasonlóan nem igazán összehasonlítható két egyén esetén.Már ha csak azt nézem, hogy kb. 2 hónapja minden reggel mellkaspánttal megmérem rendesen a HRV-met az EliteHRV applikációval, ott 70-75 ms közötti érték a normál tartományom, ami ebben a nem és korosztályban jónak számít... ehhez képest a Garmin csuklós mérése szerint 85-120 között vagyok jó.
Aztán, hogy mi a jó vagy mi se, az megint kb. a sámánság kategória:
https://elitehrv.com/normal-heart-rate-variability-age-genderTehát, egy 30-40 közötti férfinak 40-80 között kb. bármi jó.
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #272 üzenetére
Nem érdemes máshoz hasonlítani a sajátod, mert nincs rá igazán "megfejtés", hogy mi a tuti, meg egészséges. Inkább egy trendet kell nézni és ha hirtelen eltérés mutatkozik benne. Szóval ha szépen lassan nől a HRV-d, az nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy edződsz és lassul a pulzusod, de ez nem fekete-fehéren jó vagy rossz. Ha viszont például minden nap 70-75 közötti értéket mérsz és elkezdesz 60-65-öket produkálni, akkor érdemes pár nap pihenőt tartani, mert lehet hogy több regenerációra van szüksége a szervezetednek, amit akár okozhat túl sok edzés vagy rossz minőségű alvás is.
Nekem pl. alacsony a pulzusom, részben ezért is magas a HRV-m, de a megnézed az elmúlt egy hónapomat, látszik hogy végig egy szűk sávban mozog. Ebből csak augusztus végén estem ki, amikor tüdőgyulladásom volt.
-
Agony
aktív tag
válasz Mr.Skyline #270 üzenetére
Valószínű, akkor ez a kisker sara, bár nem tudom végül a Navi-Gate Kft-hez vitted-e direktbe vagy oda ahol vásároltad. Minden esetre örülök, hogy sikerült megoldani, remélem az újjal már minden rendben lesz.
Ha esetleg, netán, véletlen, ne adj Isten.... az újjal is valami gond lenne a garancia időtartama alatt, akkor viszont egyenesen a Navi-Gate Kft-vel vedd fel a kapcsolatot. Sorozatszám alapján be tudják azonosítani, hogy hivatalos magyarországi import-e az óra és ha igen, akkor nagyon korrekt az ügyintézés.
-
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #260 üzenetére
Itt a SPAR Maraton 2021 útvonala Garmin Connectbe:
https://connect.garmin.com/modern/course/125386664
Elvileg idénre is ugyanez az útvonal van tervben, hacsak valami miatt (pl. útlezárás, felújítás, stb..) nem kell változtatni rajta.
Igen, amikor még volt kedvem eljárni versenyekre, akkor használtam a PacePro és nagyon szerettem. Azoknak külön hasznos lehet akik hajlamosak elfutni az versenyüket, mert elviszi őket a tömeg, de terepen is hasznos, hogy a szinthez tudd igazítani az erőfeszítést.
Én főleg azért használtam, hogy lássan mennyi előny gyűlt össze a célidőhöz képest és utána azzal már gazdálkodhattam a táv végéig.
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #258 üzenetére
Itt vannak a 9.33 FW-vel érkező változások és hogy melyik modell melyikben érintett:
A SatIQ azért van megcsillagozva, mert az csak a Sapphire változatokban elérhető.
Én alphazok/betazok is, úgyhogy már rég óta fent van, így már megy a HRV rész is korrektül, de annak valóban kell pár nap amig beáll és megállapítja a te saját normál értékeidet.
A versenynaptár funkcióba én beraktam próbaként a SPAR Maratont, nálam rendben működik. Minden oldala megnyílik és nem is dob ki belőle. Lehet ott meg kellene próbálnod valamit a rögzített versenyben állítani vagy esetleg törölni és újra felvenni, hátha csak bugos.
-
Agony
aktív tag
válasz Mr.Skyline #256 üzenetére
A NAVI-GATE ugyan a hivatalos magyar forgalmazó, de mint cég, a GARMIN nincs jelen Magyarországon.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a NAVI-GATE nem szervizeli vagy javítja az eszközöket, max szoftveres szinten, amúgy ha rossz, akkor ad egy újat ő meg mint forgalmazó visszaküldi a gyártónak, aztán (gondolom) elszámolják.
A 220 nem szerepel a hivatalos GARMIN viszonteladói listán (https://www.garmin.hu/viszonteladok), de ha szerencsés van ettől függetlenül az a beszerzési forrásuk és van az óra dobozán NAVI-GATE matrica. Viszont ha így van akkor meg nem értem miért szenvednek együtt, mert a NAVI-GATE max pár nap alatt szokott dönteni, hogy garanciális és újra cserélik vagy nem garanciális... szóval ez a 30 nap lehet inkább a 220 miatt van.
-
Agony
aktív tag
válasz Mr.Skyline #254 üzenetére
Hol vetted?
Ha van rajta NAVI-GATE Kft-s matrica, akkor érdemes egyenesen a magyarországi importőrhöz vinni (https://www.garmin.hu/) és akkor nem kell várni, hogy a kiskereskedő lejátsza a folyamatot.
A NAVI-GATE-hez bevíve, kvázi azonnal eldöntik, hogy garanciális-e a probléma és ha igen, valamint van az adott modellből készlet, akkor helyben kicserélik. Nem végeznek fizikai szervizelést... ha a probléma szoftveresen orvosolható azt megcsinálják, de amúgy fixen csere.
Nekem még a COVID alatt lett akku problémás a Fenix 6X Sapphireom, de ugye zárva voltak. El kellett küldeni nekik futárral, másnapra ott volt, 24 óra alatt letesztelték, hívtak, hogy valós a probléma, aztán már jött is az e-mail a futárszolgálattól, hogy csomagot adtak fel és negyedik napon itt volt az új óra.
Szóval ha hivatalos magyar forgalmazótól származik és garanciális a probléma, akkor kizártnak tartom, hogy egy hónapig kelljen várnod rá.
-
Agony
aktív tag
válasz Shadowbull #243 üzenetére
Igen, az esetek túlnyomó többségében minden funkció megbízhatóan működik, de sokan labor szintű eredményt várnak egy <100 grammos órától.
Pedig metrikák terén szerintem a legátfogóbb képet a Garmin órák adják. Kicsit szomorú is, hogy nem igazán van komoly konkurenciája, ami lenyomná az árakat.
-
Agony
aktív tag
válasz Shadowbull #239 üzenetére
Az hogy végig működik az optikai pulzusmérő és hogy pontosan mér-e nem feltétlen függ össze.
Ahogy írtam is a víz eleve nem sokat segít az amúgy is korlátolt optikai pulzusmérés hatékonyságát, az csukló mozgása pedig tovább rontja a helyzetet. Ezért gyengék pl. az csuklós pulzusmérők súlyzós edzésnél, mert ott is sokszor áll(hat) úgy a csukló, hogy az rontja a mérést.
Ezen kívül még a személyes adatokat is nagyban befolyásolják a kalória égetés számítását. Például ha én 70 kg-val futok egy órát, kevesebb kalória égetést kapok mint egy 120 kg-s ember, pedig ugyanúgy 60 perc futás, még akár a tempó is lehet ugyanaz avgy akár a pulzus is.
-
Agony
aktív tag
válasz zulu_mester #237 üzenetére
Szia!
A számos kérdésem közül az első, hogy pl az emeleteket hogyan, mi alapján méri/számolja az óra?
A beépített barometert és a kar mozgását használja hozzá és kb. 3 méter magasság változást tekint egy emelet megtételének. Nekem pontos volt eddig minden Fenixemen, de légköri nyomásváltozások azért befolyásolhatják.
Itt találsz róla leírást a GARMIN oldalán:
https://support.garmin.com/en-US/?faq=LJ6vYF2phv7JUAOlsRRjC8Azt lehet tudni, hogy milyen módon számolja az aktív kalóriákat?
A FirstBeat algoritmusát használja, de a képletet természetesen nem teszik közzé. Gondolom kismilló tényező befolyásolhatja az alapokon túl (nem, kor, magasság, súly, pulzus, aktivitás, stb..), de általánosságban én elég pontosnak találom.
Volt már pár erre vonatkozó kutatás, de elég nagy volt a szórás... Voltak készülékek amik erősen túlbecsülték a kalóriafogyasztást, mások meg épp alá. Például itt egy 2020-as:
"This 2020 study which found that the Apple Watch overestimated the calorie burn 58% of the time, while the Fitbit overestimated 39.5% of the time and underestimated 48% of the time, and Polar devices overestimated 69% of the time and Garmin devices underestimated 69% of the time."
De van egy 2022-es kutatás is ami hasonló témát dolgoz fel, csak ebbe épp nincs Garmin eszköz.
Az aktivitások (pl. futás, kerékpározás, stb..) kalória mérése jóval pontosabb mellkaspánttal, a napközbeni mérés meg inkább iránymutatásnak jó, nem kell halálosan komolyan venni.
A harmadik kérdésem az az lenne, hogy "normális" az, hogy közel 30 perc úszásara 150 kalóriát mérjen az eszköz?
Az úszás abból a szempontból nehezebb dió, hogy a víz plusz a csuklós folyamatos mozgása nem sokat lendít az optikai pulzusmérés hatékonyságát. Minden esetre itt is kérdés pl. az alany súlya, az edzés intenzitása, stb... Nekem például 70 kg-san 30 perc mellúszás kb. 216 kalóriát kellene, hogy égessen:
Két hete úsztam egy órát mellkaspánttal és 440 kalóriát adott rá:
Szerintem ez teljesen korrekt. Nyilván +/- 10% eltérés simán benne lehet, de azért ez továbbra is csak egy amatőr hobbi eszköz, nem egy labor.
-
Agony
aktív tag
Attól függ hova valósi vagy.
Budapesten a Garmin márkaboltban 90%, hogy van minden készleten, vagy a hivatalos viszonteladóknál jó eséllyel van készlet:
https://www.garmin.hu/viszonteladokStart with a whisper, end with a scream!
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #184 üzenetére
Megkapja a 7-es széria és az Epix is az új funkciókat amik az un Forerunnerekel jöttek. A Garmin most negyedéves frissítési ciklusokra állt át, úgyhogy gondolom második negyedév végén vagy harmadik negyedév elején jöhetnek. Tippre július-augusztust mondanék, mert most még kincs kint friss béta firmware és az is szokott futni pár hetet mire kimegy élesbe.
-
Agony
aktív tag
válasz ForRedGlory #158 üzenetére
Amazonon a YooSide korrekt minőségű fém szíjakat gyárt Fenixekhez és eléggé hasonlít is a gyárira... nyilván Garmin logó nincs rajta:
https://www.amazon.de/-/en/YOOSIDE-QuickFit-Bracelet-Safety-Buckle-black/dp/B07MTYG937/ref=sr_1_29
-
Agony
aktív tag
Tudsz beállítani az edzéshez pulzusszámot zóna alapján is, ha pl végig az 1-es zónában akarsz tartózkodni, de még tudsz határozni egyedi értékeket is pontos ütésszámra is pl 153-155 BPM között.
Aztán ha elhagyod a tartományt az egyrészt a kijelzőn is mutatja, hogy kikerültél a zöld zónából, másrészt pedig folyamatosan rezeg, csipog, meg figyelmeztetéseket dobál fel hogy túl alacsony vagy túl magas a pulzus.
Ha csak simán riasztást szeretnél akkor az órán bemész a tevékenység beállításaiba, ott riasztások, azon belül pulzus és ott az egyéni értéknél megadod az alacsony és magas korlátot.
Ha szeretnél pulzusra edzeni kicsit komplexebben, akkor meg érdemes a Garmin Connectbe összerakni az adott edzést, pl:
10 perc Z1-ben bemelegítés
aztán
10x
1 perc Futás 165-170 BPM között
4 perc Regenerálódás 145-150 BPM között
aztán
10 perc Z1-ben levezetésAztán ezt ráküldöd az órára és utána már bármikor el tudod indítani magán az órán ha ehhez az edzéshez van kedved, az meg levezeti lépésről - lépésre.
[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
Még ami eszembe jutott, hogy esetleg Connect IQ Storeból tölts le egy adatmezőt, aztán azt berakhatod a meglévő képernyődre:
Ezek például mutatják a tevékenység során elért maximum pulzusodat:
Last LAP MAX HR:
https://apps.garmin.com/hu-HU/apps/81ad5754-8c0d-4c94-ba0c-b7b1c232ed30
MAX HR:
https://apps.garmin.com/hu-HU/apps/9eb32729-d9e5-421a-b388-253ac9a3c7a9Csinálsz pl. egy 8 adatmezős képernyőt amire kipakolod amik érdekelnek és az egyik mezőbe berakod ezt.
-
Agony
aktív tag
Bocs, esküszöm nem értem a kérdést.
Olyan adatmező nincs, ami fix statikus adatként mutatja a max. pulzusod. A pulzus zónáidat a Garmin Connect alkalmazásban, be tudod állítani ütés alapján is, nem csak százalékos alapon.
A maximum pulzust meghatározást pedig rá tudod hagyni az órá, ami frissíti, ha magasabbat észlel mint az előző, de szintén a Garmin Connectbe be tudod állítani te is fix értékre és akár kikapcsolni az automatikus észlelést.
Nálam pl. úgy van, hogy a maximum pulzus be van állítva az általam ismert 191 BPM-re, a pulzus zónákat pedig ehhez lőttem be BPM alapján, nem százalékosan. Utána edzés közben ki tudod rakni, hogy mutassa melyik zónában, hol jársz:
Viszont ha nem raksz ki semmiféle pulzus adatot egyik képernyődre sem, az óra akkor is rögzíti a tevékenység megkezdésétől a pulzust, aztán a végén meg is tudod nézni, hogy alakult a pulzusod. Mennyi volt az átlag, a maximum, melyik zónában mennyi időt töltöttél, stb...
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #134 üzenetére
Fenix 6 és az előtti szériában meg Forerunnerekbe is volt a beállítások menüben egy "Aktivitás követés" Ki/Be gomb, amivel le lehetett tiltani a lépésszám és megmászott emeletek számának követését, de Fenix 7-be én se találom se az órán, se az appban, se a webes felületen. Szerintem kivették ezt a lehetőséget...
Közben úgy látom más se találja!
[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #131 üzenetére
Nem emlékszem 7.35-ben hogy volt, de 8.16 bétában már működik.
Ahogy a fórumon olvastam, kb. május közepén várható, hogy kiadják a következő stabil firmwaret, úgyhogy ha nem akarod felrakni a bétát, akkor várhatóan abban már jó lesz nálad is.
-
Agony
aktív tag
válasz Burt1793 #129 üzenetére
Nálam is naplemente utánon van és ennek megfelelően is működik:
RENDSZER \ Háttérvilágítás \ Általános használat \ Gombok és érintőképernyő
Naplemente utánMost átraktam fixen "Kikapcsolás" állapotra és nem kapcsolja be a világítást se a gombnyomás, se az érintés.
(Fenix 7X Solar Sapphire | Firmware: 8.16b)
[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
Azért érdemes lenne utána nézned a FirstBeat algoritmusoknak, hogy a Garmin ezzek a "kullogással" mennyi valóban használható információt ad a felhasználónak (picivel többet mint a konkurens gyártók ).
Test hőmérséklet mérés (komolyan ekkora feladat 2022-ben?):
Persze hőt nem mér, mert ilyen kőkorszaki, de egyszer talán kiadják hozzá a bluetoothos végbélszondát, amivel 24/7 monitorozható az is.EKG:
Az EKG funkciót hardveresen tudja az óra, a VENU 2 Plussal már talán tesztelik is a szoftvert, tehát várhatóan egy frissítéssel megkapja a FENIX/EPIX széria is:
https://the5krunner.com/2022/03/11/garmin-ready-for-ecg-releases/Pulzus mérési problémák:
Én nem tapasztaltam semmiféle pulzusmérési problémát, pontosan annyit tud amennyit egy csuklós pulzusmérőnek tudnia kell 2022-ben. Itt van pl. egy összehasonlítás mellkaspánttal és igencsak pontos.Polar H10 mellkaspánttal átlag: 149.87 bpm
Garmin Fenix 7 csuklós pulzusmérés átlag: 149.33 bpm
Garmin EPIX 2 csuklós pulzusmérés álag: 149.30 bpmÉrintő képernyő félmegoldása:
Ezt meg nem is értem... teljesen működőképes érintőképernyője van, ráadásul elég reszponzív is a kezelőfelület, miért lenne ez félmegoldás? Ha akarod használhatod sporttevékenység közben is az érintőképernyőt, teljesen a felhasználóra van bízva hol tiltva vagy engedélyezi a funkciót. Nekem pl. az alap rendszerben engedélyezve van mindenhol, még a séta és kerékpár tevékenységekben is, viszont a futásban meg futópadozásban tiltva.[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
válasz stickermajom #87 üzenetére
Sok nagyon jó állapotú 6X Pro/Sapphire megy 160-180K között garanciával használt csoportokra a Fenix 7-re váltások miatt, pedig a 6-os és 7-es széria között elenyésző a különbség... szóval ha kiváló multisport órát szeretnél és nem akarsz érte kiadni 380K-t, akkor a 6X nagyon jó választás!
-
Agony
aktív tag
Az a baj, hogy a futás vagy bármilyen hobbi nem az óránál kezdődik. Vegyél egy olyan futófelszerelest ami minden évszakot, napszakot és időjárást lefed aztán rögtön az óra lesz a legkisebb tétel... triatlonosokról nem is szólva.
Szerintem nincs amatőrséghez, tempóhoz vagy távhoz kötve, hogy ki milyen kütyü/felszerelés használatára "jogosult". Ha maradunk a full prémium Garmin Fenix 7 /Epix 2 vonalon, akkor hiába az ár, akinek ez a szolgáltatás csomag kell annak ez van, gyakorlatilag nincs alternatívája. Van ami jó áron van, de nincs nagy üzemideje, van aminek jó az üzemideje, de nincs offline zene, van amiben ez is van, de nincs térkép vagy épp bankkártyás fizetés, stb..
Szóval a Garmin abban a szerencsés helyzetben van (szerintem), hogy össze rakott egy minden hájjal megkent sportórát és annyit kér érte amennyit nem szégyenl, mert a konkurencia nem reagál érdemben. Kb mint az iPhone vagy a Mac, akinek az az ökoszisztéma kell az vagy kifizeti vagy nem lesz neki.
Inkább a konkurens gyártóknak kellene összekapnia magát és verseny elé állítani a Garmint, mert amit jelenleg a Polar és a Suunto csinál az csak lavírozás... A Coros az egyedüli versenytárs, de ott meg az ökoszisztémát kell nagyon sokat fejleszteni hogy utólelérje a Garmin Connectet.
[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
válasz <Adamsky> #26 üzenetére
Milyen kártyákkal (gondolom Curve, Revolut) és hogyan működik?
Magyarországon Curve, Revolut, Transferwise és már K&H kártyákkal megy.
• Telefon - ill. online kapcsolat - nélkül hány alkalommal lehet vele fizetni?
Teljesen független a telefontól, nem szükséges hozzá semmilyen kapcsolat. A kártya digitalizálásakor létrehoz egy (a kártya PIN kódjától független) PIN kóddal védett tárcát és azt menti az órára.
• Limit (15e Ft felett) kell-e PIN-t beütni a terminálon (mint bankkártyás fizetés esetén)?
Tőlem még nem kért PIN kódot terminál órás fizetésnél, de szerintem online vásárlásnak számítja, mert a CVC kódot használja hozzá.
• Az órán hányszor, ill. milyen gyakran kell megadni a PIN-t, hogy az ember fizetni tudjon?
24 óránként egyszer kér fixen PIN kódot vagy ha leveszed az órát és nem érzékel pulzust.• Van-e gyors-gomb a fizetésre vagy nagyon "mélyre" kell túrni a fizetésért?
Igen, menüből is elérhető kb. 2 lépésből, de nekem fixen rá van rakva START gomb hosszú megnyomására, így ha már be van adva a PIN kód, akkor nagyjából egy másodperc alatt mehet a fizetés.
• Milyen távolról érzékeli a terminál, és milyen gyors a fizetés? Pl.: rá kell-e tenni az órát?
Nem kell rátenni a órát, már pár centiről is becsippan a terminál.Start with a whisper, end with a scream!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple watch series 8 45mm GPS
- Beszámítás! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Eladó OnePlus Watch 2R Gunmetal Gray (fekete) okosóra - bontatlan (Alza-s)
- Apple Watch Series 9 41mm,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple Apple Watch Series 7 Starlight - 24 hónap Garancia - 1591