Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
Üdv.
Munkahelyi pc-k-hez használt nyomtatót szeretnék megosztani, hogy ne csak az új, most cserélt szervergépről tudjak nyomtatni, hanem a másik 4 gépről is. (Ebből 2 db régebbi).
Az op rendszerek:
Szerver: Win 10 pro 64 bit verzió: 22h2. Erre van kötve usb-vel a nyomtató, ami egy HP LaserJet P1102 (nem mai darab, de tökéletesen műxik).
A 4 további gépből 3-on win 10 pro fut, a negyediken win7 pro 64 bit.
Minden legális.
A nyomtatóhoz letöltöttem és telepítettem a drivert a hp oldaláról.
[link]
Azóta win 10 alól a szervergép látja és nyomtat vele.
A többi gép nem látja a nyomtatót, bár régen hálózatba volt kötve.
Kérdés: merre kapirgáljak a windowsokban, mi a megosztás menete?P.S.: mivel laikus vagyok, kicsit szájbarágósabb - részletesebb - segítséget igényelne a helyzet.
[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Vasti74
aktív tag
válasz Doky586 #63995 üzenetére
Hát ez nekem új :-)
Öreg informatikus fejjel kb. olyan, mintha véletlenszerű házszámot, vagy telefonszámot "állítanék be" magamnak... ;-)
Tudom, nagyon elméleti: de mi van, ha egy wifi hálózaton lóg van 1000 egyforma (gyártó, típus, sőt, mondjuk egymás után kerültek le a gyártósorról) kütyü, és elkezdenek véletlenszerű MAC címeket generálni maguknak, aztán jól összehoznak pár egyformát? ;-)
Na mindegy, sokszor örülök, hogy már rég nem vagyok informatikus... ;-)
-
Vasti74
aktív tag
válasz Galopp #63990 üzenetére
Azért majd ránézek az almásokra, de eddig nem láttam ilyet az AVM routeren...
De most rákerestem mi ez a privát MAC cím, hát biztosan nem az csinál ilyet ;-) Az elméletileg minden wifi hálózathoz egyedi MAC címet használ (érdekes....) , de itt csak egy wifi hálózat van, szóval egy MAC címet használ hozzá.Egyszerűen hülye szerintem ez a Zyxel, de nagyon: mindegy, holnap vagy hétfőn itt lesz a TP-Link, remélem az hozza legalább a nem túl magas, de legalább stabil TP-Link színvonalat ;-)
-
Vasti74
aktív tag
válasz Galopp #63987 üzenetére
Na ennek utána kell néznem - piszkosul csodálkoznék azon, ha egy eszköz állandóan változtatná a MAC címét, mert az egy egyedi azonosító, és általában még megváltoztatni sem egyszerű! Igaz, rég nem foglalkozok ilyen kütyükkel, azóta változhatott ez-az: de ez annyira alap dolog (egyedi MAC azonosító) , hogy azért eléggé csodálkoznék rajta.
Sőt, mivel azt az eszköz gyártáskor kapja (hat számjegy, ebből az első három a gyártót azonosítja, a második három azon belül az eszközt) vicces lenne, ha feltűnne az interneten néhány azonos MAC című eszköz, mert véletlenül ugyanazt a címet generálják maguknak, vagy mi ;-) OK, tudom, szinte minden WIFI-s cucc NAT mögött van, de akkor is...
Egyébként az SSID és a jelszó mindig ugyanaz nálam, a fene sem akar annyi mindent átállítgatni egy router cserekor...
Az ismert eszközöknek meg nevet adok a routerekben, amit MAC címhez rendel a router: és mivel felismeri az eszközöket (van több droid, iphone, ipad, meg persze laptop is) , ezért én arra tippelek, hogy nem változtatgatják csak úgy a MAC címüket ;-)
Az IP címük persze változik, miután lejárt a bérleti idő, valószínűleg újat kapnak, de az engem nem érdekel.
-
Galopp
tag
válasz MaCS_70 #63989 üzenetére
Lehet, hogy két külön dologról beszélünk.
Én arról, hogy ezt akár egy eszköz is megcsinálhatta csak azért, mert az új routerben új SSID-re a telefonban az alapértelmezett beállítás a "privát" MAC cím.
Mert a "ez idő alatt biztosan nem csatlakozott hozzá ennyi idegen eszköz" mondatrész nekem azt sejteti, hogy ennyi külön-külön eszközre gondol..És ez azért is valószínűbb, mert egy DHCP flooding támadás nem csak tizen-huszon alkalommal próbálkozik, hanem sok-sok-sokkal és pikk-pakk elfogynak a kiadható IP-címek..
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Galopp #63987 üzenetére
Erre írta Vasti, hogy
"Nem hiszem hogy erről van szó, mert a router kb. 2 hete lett beüzemelve (előtte az előző szolgáltatóm routere maradt a helyén, csak sajnos vissza kellett adnom) és ez idő alatt biztosan nem csatlakozott hozzá ennyi idegen eszköz."
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Galopp
tag
válasz Vasti74 #63968 üzenetére
Almás cuccoknál a WiFi beállításokban (valójában az egyes ismert hálózatokon belüli beállításokban) van olyan, hogy Privát Wi-Fi cím. Ez lényegében egy állandóan válotó MAC-address-t jelent..
Androidban is lényegében ugyanilyen heylen lehet keresni hasonló beállítást. Nekem éppen a megadott hálózaton belül az adatvédelem alatt állíthatom be, hogy véletlenszerű MAC-et használjon-e..És ha jól rémlik az adatvédelem jegyében mindkét rendszeren alapbeállítás a MAC-ek állandó változtatása..
Nem leányálom, mikor egy ilyen beállításokkal rendelkező eszköz jelenik meg a hálózaton... -
Tody56
aktív tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Van egy otthoni hálozatom Amiben van egy Tp-link router (Mr600) + switch (mivel sok lan portra van szükségem). Van a hálozaton Nas adattároló + több Ip camera ami megy 0-24-ben stb.A wifi a ház egyes pontjain nagyon gyenge.
Vettem egy 3db-os Tp-Link Deco M4 csomagot. Ezzel szeretném Mesh segítségével megoldani a wifi lefedetséget.
Mendegyik Mesh-t össze tudom kötni kábellel.A gondom az, hogy ha a fő router után kötöm be a Deco M4-et, akkor ez egy külön hálozatot csinál, ergo az első Deco router üzemmodban van és elszeparálja a fő routeren lévő eszközöket.(nyilván a 3db deco már 1egy hálozat.)
A baj ezzel az, hogy a Deco Wifire vagy lanra csatlakozva így már nem férek hozzá a Fő routerre csatlakoztatott Nashoz vagy ip kamerákhoz.Tudnádtok valmai tippet adni mi a megoldás?
Vegyem ki esetleg a fő routert és tegyem be helyette az első DECO-t, vagy beállítással is el lehet érni hogy egy hálozat legyen?
Ha kell,cserélem a fő routert Deco-ra, ez a legegyegyszerübb de nem tudom a Deco megbírkozik e 0-24-ben ekkora adatforgalommal stabilan.Köszönöm előre is a segítséget
koforg.hu - Forgácsolás, esztergálás, marás, CNC megmunkálás
-
Vasti74
aktív tag
válasz MaCS_70 #63980 üzenetére
A pókos ötlet jó, csak sajnos undorodok minden állattól, aminek négynél több lába van - így nem tudom meg, hogy segített volna, vagy nem?! ;-)
Egyébként az előbb eltűntek a fantomok, most meg már 29 darab LAN-on kapcsolódó eszközről tud ez a csúcstechnológiás készülék... Pingelni persze nem lehet őket, kivéve a legelsőt, az a kisebbik lányom tévéje.
OK, nem foglalkozok vele tovább: pár napon belül eldöntöm talán, hogy mit rendeljek helyette, és megy a pincébe (bedobozolva) , hogy majd vissza tudjam adni, ha egyszer szolgáltatót váltok.
-
-
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #63975 üzenetére
És egyébként mindegyik MAC-cím különböző?
Nálam egyébként egy másfél éve nem látott családtag már rég nem létező telefonja jelenget meg az aktív kapcsolatok listáján...
A TP-Link Archer VR2100v-re szerintem kérdezz rá a "Milyen routert..." topicban.
MaCS
-
Suineg
senior tag
válasz MasterMark #63953 üzenetére
Ha a routerben a blacklist-ben tiltok MAC címeket, azok ugye jobbhíján felcsatlakoznak a meglévő repeaterre. Ez így rendben. De a router white listája mire lenne való?
-
Vasti74
aktív tag
válasz MaCS_70 #63974 üzenetére
Nem hiszem hogy erről van szó, mert a router kb. 2 hete lett beüzemelve (előtte az előző szolgáltatóm routere maradt a helyén, csak sajnos vissza kellett adnom) és ez idő alatt biztosan nem csatlakozott hozzá ennyi idegen eszköz.
Ráadásul az aktív, kapcsolódó eszközök között mutatta őket...
Hogy mac és IP címmel mutatta a semmiket, az azért nem semmi ;-) Még címet is adott nekik a dhcp. Azért tud a készülék, az biztos ;-)
Az eddigi AVM-ek a passzív eszközök listájában mutatták az olyan eszközöket, amik valamikor nálunk jártak, és a listát egy gombnyomással ki lehetett üríteni.
Erősen szemezek a TP-Link Archer VR2100v routerrel, nekem jó emlékeim vannak a TP-Link cuccokkal (igaz, az elmúlt sok-sok évben csak a szolgáltatótól kapott AVM routerekkel találkoztam)
De egy kicsit zavar, hogy az Amazon-on odaírják melléjük, hogy "nur für Deutschland". Szinte biztos, hogy csak a hozzá csomagolt kábel miatt (a németeknél TAE, itt Ausztriában meg TST vagy mi) , ami engem nem érdekel, mert RJ11 lóg a kamrában - ennek még utána kell néznem ;-) -
Topikgazda
válasz Vasti74 #63973 üzenetére
Az is jelent valamit, hogy nem tudja MAC alapján azonosítani.
Mert könnyen lehet, hogy eseti címekről van szó, amelyekkel valaha valaki (akár Te magad) bejelentkezett a hálózatra, aztán most felderengett a DHCP emlékezetében...
Az ilyenek egyébként jelentős részét teszik ki a beazonosítást bukó kereséseknek...
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
válasz MaCS_70 #63970 üzenetére
Ez jól hangzik: nem csak nálam vannak parajelenségek ;-)
A mac címekre próbáltam keresni több erre való oldalon is, de még a Samsung és Apple cuccainkat sem bírja beazonosítani... Utoljára sok-sok éve próbálkoztam ilyesmivel, akkor még egészen jól működött, most meg kb. semmi. Nagy öröm, hogy fejlődik a technika.
Nem indítottam újra, nem kapcsoltam ki, most visszanéztem, és minden ismeretlen vacak eltűnt :-o Imádom, amikor valami ilyen jól működik!
Le akarom cserélni valamire, de egyelőre nem találok értelmes áron olyan eszközt, aminek rendes wifi-je is van, és tud 300Mbit-es dsl-t... Keresek tovább, mert amúgy is döbbenetesen buta ez a dobot, ennyire elfuserált cuccot én még nem láttam (persze lehet, hogy az A1 firmware miatt ilyen, eredetileg nem volt ennyire béna nem tudom)
-
mzso
veterán
válasz MasterMark #63964 üzenetére
De akkor az alkalmazva a helyi hálózaton lévő eszközökre?
Hogy tudom ellenőrizni, hogy mi végzi a tényleges feloldást?
Elvileg adguard szerver van beállítva elsőnek, de nem úgy tűnik mintha blokkolna valamit is.
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #63968 üzenetére
Elsősorban: fogalmam sincs (ezért aztán lehet, hogy ki is van zárva? )
Másodsorban: láttam már ilyet... Otthon is, Asus routeren. Most van egy Expressiv eszközöm, aminek a fiókból nem szabadna látszania wifin. (De ettől még fogalmam sincs.)
Marmadsorban: ha a MAC-címek alapján rákeresel a gyártóra, nem mond valami érdekeset/hasznosat?
Negyedsorban: kikapcsolás - várás - bekapcsolás?
MaCS
-
Vasti74
aktív tag
Sziasztok!
Érdekes dolgokat művel a routerem (a szolgáltatótól kapott Zyxel DX3101)
Most éppen a Wifi-t állítgattam (mert gyenge, + még szakadozik is, állat ez a cucc ;-) , ránézek a státusz lapra, és szerinte 16 eszköz csatlakozik vezetékesen, aminek a nagy része ismeretlen.
Ez kb. kizárt, gondolom nem fúrta át az éj leple alatt a falat egyik szomszéd sem (társasházi lakás ;-) , ráadásul a TEAC202443 az a konyhai rádió, ami világ életében wifi-n csatlakozott a netre, kábel közelében sem járt (...és hogy hetekkel ezelőtt átneveztem simán TEAC-re, az már csak apróság)
Gyakorlatilag a névvel rendelkező eszközök léteznek csak a vezetékes hálózaton - kivéve a TEAC hifit, a Wifi-s eszközöket a wifi fülön mutatja, ahogy kell.
Ami piszok érdekes, hogy MAC címe is van ezeknek az eszközöknek szerinte...
Ez miez? Hogyanhogy? Nem értem ;-)
Azt sem hiszem, hogy a wifi hálózatom jelszavát megfejette valaki, egyrészt, mert nem egyszerű jelszó, másrészt meg nagyrészt idősebb emberek laknak a házban...
Van valakinek ötlete, hogy honnét, hogyan és miért álmodhat magának nem létező klienseket, mac címmel egy router?! (A firmware a legújabb rajta.)
Üdv: Vasti
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz Tothgera30 #63966 üzenetére
"5-8 órás konferencia"
lyézusom
agyam kiégne egyetlen ilyen alkalomtól, nem hogy rendszeresen
a pokol nem hely, hanem állapot[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Tothgera30
Ármester
válasz Essejó #63965 üzenetére
Nem sétálgatás a cél, (eleve egy masszív 2570P-t használok), hanem 5-8 órás konferencia közben laptop asztalon, ágyon, töltőn, és közben nem szívesen használnék még egy plusz kábelt ha nem muszáj. Természetesen tudom hogy ez az én butaságom.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
Essejó
veterán
válasz Tothgera30 #63962 üzenetére
Azért elképzelem ahogy a Zoom konferencián kézben tartott notbukkal sétálgatsz.🤣
Lányom céges netbookja is 1fal és kb 2 méterre van a Sagem3890v3 tól és mégis folyton szakadt meeting közben. Miután úgyis ment lan kábel az asztali gépéhez, kapott 1 switch-et meg 1 lan to usb-c adaptert, mert a netbookján még lan csati se volt, azóta öröm és boldogság.
Egyébként a Mesh is akkor ad teljes sávszélt ha kábeles kapcsolat van a fő és a node(k) között.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Tothgera30
Ármester
válasz Essejó #63961 üzenetére
Mozgásban vagyunk, telefon, notebook használat. Kábel kilőve. Minden más persze kábelen csatlakozik.
#63959 Gubek-Einste: A fő ONT egy Huawei HG8245H, ez megy egy D-Link 860L-be. Környezet az társasház, mellettünk két szomszéd, routerek a hálóban. Általában két-három laptop és két telefon csatlakozik wireless. Kábelen pedig egy TV, beltéri és egy Xbox.
-
Essejó
veterán
válasz Tothgera30 #63958 üzenetére
Lan kábellel tudnál nagyon stabil kapcsolatot kialakítani.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
MasterMark
titán
Nem függ attól hogy mesh vagy nem mesh hogy mennyire stabil.
Switch Tax
-
Topikgazda
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) vannak használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Milyen router van használatban?
Milyen típusú kliens eszköz/wifi adapter van használatban?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Tothgera30
Ármester
Sziasztok
Úgy alakult hogy MSC miatt Zoom konferencián kell részvennünk a párommal, persze általában különböző időpontokban, de van hogy egyszerre. Persze nem ugyan az az előadás. Tehát külön szobában szoktunk részt venni rajta, és időnként a wifi hálózatnál érzem hogy rezeg a léc. Esetleg egy mesh hálózattal stabilabb kapcsolatot tudnék kialakítani?
-
tordaitibi
veterán
válasz woodworm #63949 üzenetére
És igazad van, én vagyok a tök, rossz helyen kerestem.
Deviszont, tényleg passz, mióta kiosztja az általam óhajtott 1.144 alhálózati ip-t. a szóbanforgó gépen 1000-ére esett vissza a net sebessége. Yutub 1 percig tölt be. Minden oldal iszonyat. Ha törlöm a beállítást és marad dhcp-n akkor visszatér a normális sebesség.
Ilyenkor megint én rontok ekl valamit, vagy ez mi a fene? -
Suineg
senior tag
válasz MasterMark #63955 üzenetére
A router tudja a white/black listet. A repeater nem tud ilyet.
-
Suineg
senior tag
válasz MasterMark #63953 üzenetére
Köszi, vagyis felveszem a routerben feketelistára azokat az eszközöket, amiket a repeaterhez akarok kötni, és így oda lesznek kénytelenek felcsatlakozni? A Repeater egyébként egy "ál" MAC címet rendel a készülékhez, gondolom a routerben az eredeti MAC címet kell fekete listára tenni?
[ Szerkesztve ]
-
Suineg
senior tag
Sziasztok,
Adott nálam egy TP-Link router (archer C8) és egy repeater (RE305).
Hogyan tudnék adott eszközöket az azokhoz helyileg közelebb lévő Repeaterhez rendelni ip címük, vagy MAC alapján, hogy mindig úgy maradjanak, akkor ha egyforma a router és repeater SSID-je?[ Szerkesztve ]
-
Santino
aktív tag
válasz tordaitibi #63948 üzenetére
Ott a bal oldalon nem kellene a check boxot bepipálni és aztán Enabled Selected?
Asus RT-N18U & FreshTomato Firmware 2020.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP
-
woodworm
veterán
válasz tordaitibi #63948 üzenetére
Address Reservation az, amit keresel, a DHCP lapon fogod megtalálni. Ha ezt használod és nem a kliensen állítasz fix ip-t, akkor érdemes a pool tartományból választani.
-
tordaitibi
veterán
Sziasztok.
1 órája szenvedek egy ARCHER AC1200 routerrel.
MAC alapján rendelnék IP címet, a Jóistennek nem tudom megcsinálni.
Már 10x próbáltam minden felállásba, volt router reboot is és nem jön össze.
Ehhez a géphez rendelném a .1.144-et, erre nem reagál,és kiosztja a 1.151-et.
DHCP beállítás 150-199 vagyis alatta vagyok a 144-el a dhcp tartománynak.
Mit rontok el? Ilyet régebben heti szinten csináltam, van ennek valami új eljárása?[ Szerkesztve ]
-
Bizony nem jó! Egy példa: Még az xp-s érában történt. Két szintes orvosi rendelő. Egy közös internetet használtunk. A földszinti router szortírozta a netet, meg a hálózatot, innen egy utp kábel ment fel az emeletre, ahol lévén, hogy nekik csak az internet kellett, csináltak maguknak egy alhálózatot egy másik fenti routerrel újabb natolással. Kicsit elvtelen volt, de jól működött minden. Amikor redmond bedobta a cselet, hogy átmenetileg ledöglöttek az xp-s gépek és nem volt net, amit aztán helyre lehetett tenni, de nem akart megjavulni , mert a fenti nővérke pánikba esett és összze vissza dugdosta az UTP kábelt és véletlenül a felmenőt kihúzta a WAN portból és bedugta egy LAN lukba. Majd meg bolondultunk mire rájöttünk a nővérke biciglicselére, merthogy lefelé dolgozott a DHCP-je és pofán törülte a lenti routert, amitől az megbolondult.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
AeSDé Team
őstag
válasz AeSDé Team #63941 üzenetére
Még nem vagyok benne teljesen biztos, de lehet hogy az IOMMU letiltása GRUB-ban megoldotta a két hálókártya egyidejű működését. Viszont a sebességük még mindig 1.5 - 1.6 Gbit körül van :/
-
AeSDé Team
őstag
válasz AeSDé Team #63780 üzenetére
Hogy minimális költség és minimális szívás legyen, a két gép direktben-összekötését választottam, amihez vettem két AXAGON PCEE-G25 PCIe 2.5 Gigabit Ethernet kártyát és közéjük egy kétszeresen árnyékolt CAT5e SF-UTP kábelt.
De csak nem jött össze a "minimális szívás" része
Az Ubuntu Server 22.04 LTS-t futtató szerveremben, amiben egy Intel alaplapi hálókártya van, kiválóan működik az Axagon kártya és csak a
r8125-dkms
csomagot kellett lehúznom hogy a driver is megfelelően friss legyen.Az asztali gépemnél viszont más a helyzet. Először is Windows 11 alatt minden frankón működik, ezzel kizárva a hardver problémát.
Ubuntu 22.10 alatt viszont az alaplapi hálókártyám (Realtek RTL 8111H) semmi áron sem akar egyszerre működni az Axagon kártyán lévő Realtek RTL 8125 chip-el. Hiába telepítem fel ide is ar8125-dkms
csomagot, és az lspci -k kimeneten látszik is hogy mindkét kártya a neki megfelelő drivert használja, egyszerűen nem hajlandóak egy időben működni:
08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. PRIME B450M-A Motherboard
Kernel driver in use: r8168
Kernel modules: r8168
09:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller
Kernel driver in use: r8125
Kernel modules: r8125
Ha a Network Manager-ben az egyik interfészt aktiválom, akkor a másik lekapcsol, és fordítva. Legviccesebb hogy olyan is volt, amikor a két kártyának alapértelmezetten kiadott "Ethernet connection 1" és "Ethernet connection 2" elnevezések megcserélődnek. Pedig az első interfésznél Device-ként explicit ki van választva azenp8s0
, a másodiknál azenp9s0
, de ilyenkor ezek eltűnnek és a kettő neve felcserélődik Mintha teljesen resetelődnének a beállítások.Ettől független, de szintén zavaró probléma hogy a két kártya közötti sávszélesség nem teljesen oké, OS-től, driverektől és kábeltől függetlenül
iperf3
-al konzisztensen 1.6 Gbit/sec-et sikerült mérnem, hiába próbálkoztam mindkét gépre a legfrissebb driverek feltelepítésével egyenesen a Realtek oldaláról. A 9000-es MTU beállítás sem segített. És nem csak aziperf3
lassú, az NFS és Samba másolási sebességek sem mennek 1.6Gbit felé. Ezzel kapcsolatban a R8125B modellről találtam egy cikket, amiben a legújabb driverek telepítése megoldott egy hasonló problémát, de nálam ez nem segített.Nem tudom merre induljak el, nem biztos hogy leszek akkora Linux guru hogy ezt magamnak kibogozzam, lehet hogy visszaküldöm a kért kártyát és próbálkozok valami nem-realtek hardverrel. Esetleg valakinek van valami ötlete hogy mi okozhat ilyet, mivel folytathatnám a hibakeresést?
-
addikt
Van egy internetszolgáltató által adott modem/router vevőegységem (vezetéknélküli internet-szolgáltatásom van - de a PC ethernet kábellel van összekötve a vevőegységhez).
Ha azt szeretném, hogy "A" PC-nek folyamatos internetelérése legyen, "B" PC viszont soha ne lásson internetet, egy pillanatra se legyen összeköttetésben a világhálóval, de a két PC lássa egymást otthoni hálózatban megosztott mappák céljából, akkor azt hogyan lehetne megoldani?
Ha a "B" jelű PC-t hozzácsatolnám a modem/routerhez, akkor gondolom már az internetre is felmenne. Hogyan kerülhető ez meg?
Hogyan érdemes megoldani?
-
pube111
senior tag
Egy hálózaton 2 dhcp szerver van. Különböző tartományba osztanak ip-t.
Mitől függ, hogy melyik gép honnan kap ip-t? -
zeee
senior tag
válasz Essejó #63923 üzenetére
Közben beszéltem chaten a telekomos ügyintézővel, egy szót sem említett visszaküldésről. Sőt, segített a kérdésben is. A gond csak az, hogy most nézem online felületen a csatlakozókat, ennek is optikai bemenete van, minden más kimenet rajta. Szóval szívás Ebből nem lesz AP router
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Az a helyzet, hogy az új ONT-ot a régi 5655v2 helyére kell tenned és a régit vissza kell küldened a T-nek. Postán kapsz hozzá dobozt, csak az MT azonosítódat kell ráírnod.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
zeee
senior tag
Sziasztok!
Már van egy telekomos Sagemcom F@st 5655v2 dtAg routerem a hálószobában, ebbe megy az optikai kábel. Ebből megy egy utp kábel egy ASUS RT-AC58U, és a telekom smartboxba. Az asus-t használom Wifinek az egész házba, és ebből megy a PC-be egy utp kábel.
A nappaliban van egy tv, egy xbox és Telekom TV SmartBox, ebbe a helyiségbe csak egy utp kábel jön, a hálószobai Sagecom 5655-ből a smartboxba, a többi eszköz pedig wifin csatlakozik a hálóban levő Asus RT-AC58U-ra. Húhh nekem ezt leírni is elég volt.
Ma egy eszközvásárlás után kaptam egy Sagemcom F@st 5670 modemet vagy routert vagy nem is tudom mi ez. Ezt be fogom tenni a nappaliba. Nem szeretnék egy újabb kábelt végig vezetni a két helyiség között. Arra gondoltam hogy kihúzom a smartbox utp kábelét, bedugom az uj 5670 modembe. E modemből adok egy utp kábelt a Smartboxnak és a többi eszköznek. A kérdésem az hogy így fog-e menni a smartbox? A másik kérdés hogy ez az új modem vagy router wifije van-e olyan jó mint az Asusé, mert itt a nappali a ház közepén van kb, ergó még az udavorn is előrébb lennék wifi-jelben.
Én nem sokat értek ezekhez, ezért szeretnék valakitől tanácsot kérni hogy ez így jó lehet-e?
[ Szerkesztve ]
-
-
gyulank
addikt
Nekem nem működik a routeren a 0.hu.pool.ntp.org. Más címet kéne beírnom?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Topikgazda
Tavaly tavasszal volt szerencsém venni pár száz métert a lakásfelújítás keretében, és beszélgettem egy kicsit az akuális bolt eladójával, aki bevallotta töredelmesen, hogy szégyen, de tartanak CCA-t, mivel baromi nagy rá a kereslet.
Ugyanis a kivitelezők a családi háztól a sok száz lakásos lakóparkig, beleértve a luxusberuházásokat is, többségében ezt a sz@rt veszik -- aztán ha a lakás tulajdonosának problémái lesznek, az már az ő baja...
MaCS
-
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz apholyon #63911 üzenetére
Nekem legalább 15 évig lógott kb. 70 méter Cat5 kábel kifeszítve úgy, hogy végig érte nap, eső, madarak, minden. A külső köpeny felülete ugyan már nem a legszebb, de még nem repedezik, maga a kábel pedig természetesen teljesen ép belül, simán viszi a gigabitet.
Új kábel vásárlásakor én már Cat6-ost válaszottam, mert alig drágább, mint a Cat5e. Én nem érzem érdemben nehezebbnek a szerelhetőségét.
De lecserélni a Cat5e-t szerintem is értelmetlen.
Amint mezis is írta, a rezezett (CCA) alumínium olcsóbb, de az konkrétan silány megoldás.
MaCS
-
apholyon
aktív tag
Köszönöm! Ha a leírásban nincs benne, hogyan tudom megkülönböztetni a rezezettet a réztől? Vagy van bevált bolt / márka esetleg? Vagy teljesen mindegy, bemegyek az első boltba és megveszem?
#63909 Doky586 Tudtommal nem rágta meg semmi, nem a falban vannak.
Ha a dolgok nem fordulnak jobbra, hát majd balra fordulnak... :)
-
-
apholyon
aktív tag
Sziasztok!
Át kell költöztetnem itthon a routereket és mivel már nem maiak a kábelek (néhány elég rongy állapotban van), gondoltam cserélem azokat is. Egy ismerősöm javasolta, hogy CAT5e helyett CAT6 kábeleket vegyek. Ti mit gondoltok erről? Diginet 1000 + saját routerük + ASUS Blue Cave van itthon.
Tehát a kérdés, hogy CAT5e vagy CAT6 legyen? Papíron elég az 5e is az ezres nethez, ha jól értem. Illetve szeretnék tanácsot kérni, hogy honnan és milyen kábelt vegyek? Vagy nincs nagy különbség minőségben?
Előre is köszönöm!
Ha a dolgok nem fordulnak jobbra, hát majd balra fordulnak... :)
-
sigidi
tag
válasz crissprivat #63904 üzenetére
Köszi, olvasgattam még, valszeg azt csinalom h a két routert megcserélem, és a huawei-t AP modba teszem (bár nem láttam h lenne neki ilyen, ugyh azt cserélem max valami másra).
Expect the unexpected.
-
crissprivat
senior tag
válasz sigidi #63902 üzenetére
Én is ilyen helyzetben vagyok, csak TP-Link routerekkel. Igaz, én a házon kívülre, a kis kerti parkba szeretnék wifit, ha jobb idő lesz. Az a helyzet, hogy nem minden router kezeli a zökkenőmentes roamingot, ami jó lenne nálad is. Az Asus routerei elég jók ilyen téren, de az sem mindegyik.
Megpróbálnám, amit írsz, de a jelszónak is egyezni kell és ne ugyan azon a csatornán legyenek. PL a lenti 1, a fenti 6. Nem lesz sima a wifik közti átállás, de egy próbát megér. Lehet, hogy a legvégsőkig fog ragaszkodni a mobil eszköz az elsőre csatlakozott jelhez, hiába leszel már a másik erősebb wifi jel mellett. De egy próbát megér.
Ha meg van rá anyagi kereted, akkor lentre is veszel AiMesh-t tudó Asus routert és akkor boldogság lesz.Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
zolka95
őstag
A 3G-t csak ebben az országban kapcsolták le, vagy más országokban is megszüntették?
Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?
-
sigidi
tag
válasz crissprivat #63899 üzenetére
Ahhoz gondolom a huawei helyett kene egy asus , ami tamogaja a mesh-t, vagy egy szett mesh router a ketto helyett? Az egy SSID-t ezekkel nem lehet ugyanugy megoldani?
Expect the unexpected.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest